Sivas

Sivas’ta Ne Yenir? – İşte Size Sivas Mutfağının En Lezzetli 27 Yemeği

Sivas Mutfak Kültürü

Sivas tarihi çok eskilere dayanan adını sanat, yöresel lezzetleri ve daha birçok başka unsur ile duyurmuş olan şehirlerimizden biridir. Gerek tarihi gerekse bulunduğu coğrafya nedeni ile oldukça yoğun ve karışık bir mutfağa sahiptir. Şehrin tarım coğrafyasında yer almasından kaynaklı olarak tarım ürünlerine bağlı gelişen bir yemek kültürü olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının da doğal bir sonucu olarak geçmişten gelen birbirinden farklı onlarca yöresel lezzeti bulunur.

Sivas mutfağı söz konusu olduğunda yaz aylarında sofraları süsleyen yoğurtlu lezzetler, hasat sonrasında başlanan kış hazırlıkları, kışın yapılan yöresel çorbalar ve hamur işleri şehrin mutfağına oldukça çeşitlilik kazandırıyor. Et ve sebzenin aynı sofrada buluştuğu Sivas sofralarında oturmadan yörenin kültürel değerlerini anlamak pek mümkün olmayacaktır. Yolunuz Sivas’a düşerse şehrin yöresel tatlarını, baharatlarını ve soslarını denemeden geçmeyin. Bu yazımızda Sivas yöresel yemekleri hakkında merak edilenleri derledik. Birbirinden farklı birçok yöresel lezzetin ne zaman yapıldığından tutun da nasıl tüketildiğine kadar ilginizi çekecek içerikler için okumaya devam edebilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Sivas’tan Alınabilecek Yiyecekler: Sivas, hamur işi ürünlerden tatlı türlerine kadar afiyetle tüketebileceğiniz bir dizi yiyeceklere sahiptir. Sivas seyahatinizde dönüşe geçmeden kendinize veya sevdiklerinize alabileceğiniz yiyecekler arasında; paketler halinde satılan hingel ve salata kurutması alabilir, Telveli Kahvecisi’ne giderek yine paket halinde farklı aromalarda kahve satın alabilirsiniz.

Sivas’ın En Meşhur Tatlısı: Sivas gezinizde deneyebileceğiniz tatlılar arasında kelle tatlısı, gazete baklavası ve kalburabastı tatlıları yer almaktadır. Tüm bu tatlı türlerini şehir merkezindeki lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkün. Bunun yanı sıra yine şehir merkezindeki pastanelere uğrayarak paket olarak da satın alabilirsiniz.

Sivas’tan Alınabilecek Doğal Ürünler: Sivas’a yapacağınız bir geziden sonra dönüş yoluna eliniz boş bir şekilde çıkmanız neredeyse imkânsızdır. Burada satın alabileceğiniz bazı yöresel doğal ürünler bulunmaktadır. Pezik turşusu, tereyağı, Zara küp peyniri, tulum peyniri, sucuk çeşitleri, dondurulmuş meşhur Sivas köftesi, hingel ve sübra gibi çeşitli ürünleri alabilirsiniz. Sivas yöresel ürünlerini şehir merkezindeki Pazar yerlerinde bulabilirsiniz.

Sivas Yöresel Yemekleri

Baviko

Baviko daha önce adını belki de hiç duymadığınız ilginç yöresel lezzetlerden biridir. Sivas’ta misafir geldiğinde sıkça yapılan bir lezzet olduğu da söylenebilir. Bu yemek hazırlanırken öncelikli olarak hamur kıvamı hazırlanır. 1 saat kadar dinlendirilir ve üzerine dökülen sarımsaklı ayran ile servis edilir. İlk bakışta göze hoş görünmediğini söylemek gerekir. Ancak baviko yöre halkının misafirlerine ikram edecek kadar lezzetli bulduğu yemeklerden biridir.

Sivas’ta baviko yemeğini denemek için yöre halkının evlerine misafir olmanız gerek. Genellikle restoranlarda rastlayabileceğiniz türden bir yemek değil. Baviko yemeğini her elden yememeniz önerilir. Gerçekten yörenin usullerine uygun olarak hazırlanan hamur ile yapılmış bir baviko yemeği denediğinizde tadını ne kadar seveceğinize inanamayabilirsiniz. İçerisine farklı baharatlar da eklenebiliyor. Bu nedenle baviko denemek isterseniz mutlaka usta bir el tarafından hazırlandığından emin olun.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan baviko yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Sirok

Sivas’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan sirok diğer adı ile gömme olarak da biliniyor. Daha önceden mayalanarak hazırlanmış olan hamur fırına atılır. Bu hamur işinin püf noktası ise hamurun üzeri gevrekleşene kadar pişiriliyor olmasıdır. Hamurun sert kısmının kesilerek alınması gerekir. Böylece yumuşak ve lezzetli bir tat deneyebilirsiniz.

Sirok lezzetini ilginç kılan en büyük unsur ise kenarlarına ayran dökülerek servis edilmesidir. Ayran yörede yaz aylarında oldukça çok bulunuyor. Bu nedenle yöre halkı tarafından aşların içerisine bile katılan ayranı sirok gibi lezzetlerde hamur işlerinin yanında da görebilirsiniz. Genellikle her yörenin kendi bölgesinde bol bulunan unsurlara dayanan bir yemek kültürü vardır. Yaz aylarında bu öğelerden en çok kullanılanı Sivas için yoğurttur. Sivas bölgesinde yoğurt ve ayran ile birlikte tüketilen Sirok daha çok yaz aylarında tercih edilen bir yemek türüdür. Tadı ilk kez yiyecek olan kişiler için farklı gelebilecek olsa da oldukça lezzetlidir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan sirok yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Mercimek Badı

Sivas’a özgü olan yöresel lezzetlerden biri de mercimek badı yemeğidir. Genellikle Tokat badı yemeği ile karıştırılıyor. Her iki yemek birbirinden bazı noktalarda ayrılıyor. Tokat badı yemeğinde ceviz bulunur ancak mercimek badı Sivas usulü yapıldığında içerisinde ceviz görmeniz mümkün olmaz. Genellikle gündüz tüketilen bu yöresel lezzetin içerisinde domates, bulgur ve mercimek gibi maddeler bulunuyor. Yöre halkı tarafından bir hayli sevilen bir lezzettir. Her yerde bulmanız mümkün olmasa da restoranlarda bazen meze niyetine servis edilebilmektedir. Sivas restoranlarına gittiğinizde mercimek badı tatma şansı bulabilirsiniz.

Sivas gezisine katılan kişiler Sivas’taki restoran ve lokantalarda bu yemeği tüketebilir. Sivas’a özgü hazırlanan karışımlarla oluşturulan bu yiyecek kişilerde bıraktığı damak tadıyla fazlasıyla tercih edilmektedir.

  • Nerede Yenir: Sivas şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve restoranlarında kebap türü yemeklerinizin yanına meze olarak isteyebilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Pezik

Pezik, Sivas’a özgü bir dal turşusudur. Her yıl kocaman bidonlara basılarak hazırlanan pezikler kış aylarında en çok tüketilen turşulardan biridir. Pezik turşusu yemek için kış aylarında yöre halkının evine misafir olabilir ya da bazı Sivas restoranlarında meze olarak siparişinizin yanında tadabilirsiniz. Her yörenin kendine has turşu lezzetleri olduğunu bilirsiniz.

Dal turşusu olarak civar şehirler tarafından bilinen pezik, Sivas yerlileri tarafından oldukça fazla tüketiliyor. Turşu hazırlanırken bildiğiniz benzer turşu hazırlama evreleri gerçekleştiriliyor. Ancak turşusu yapılan ana maddenin farklı olmasından olacaktır ki pezik bir hayli farklı tada sahip bir turşu. Çok fazla acısı olmaması insana yedikçe yedirten bir lezzet olmasının da ana nedeni olabilir. Pezik uzun süredir yöre halkı tarafından yapılan yöresel lezzetler arasında başı çekiyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan pezik yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Sivas Katmeri

Katmer, Sivas’ın en yağlı ve en lezzetli kahvaltılıklarından biridir. Sivas’a gittiğinizde mutlaka Sivas katmerini denemelisiniz çünkü yediğiniz diğer katmerlerden çok daha farklı bir lezzettir. Genelde yanında çay ile kahvaltılarda ya da ara öğün olarak atıştırmak için tercih ediliyor. Bol tereyağlı olması insanın ağzında katmerin çok daha lezzetli bir hal almasını sağlıyor. Sivas katmeri denemek için mutlaka yöre halkının evine misafir olmanız gerekmez. Sivas’ın kahvaltı mekânlarında da katmer sipariş ederek lezzetini deneyimlemeniz mümkündür.

Ara sıcak olarak da değerlendirilen Sivas katmeri çayla birlikte yenildiğinde daha da lezzetli hale gelmektedir. Sivas’a özgü tatlarla yapılan bu yiyeceğin tüketilmesi kişilerin lezzet ağını genişletecektir. Sivas’a gelenlerin mutlaka tatması gereken Sivas katmeri sıcak biçimde tüketilmesi de gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Enes Gözleme
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Halil Rıfat Paşa Cad., 38-Arap Evliyası Sk., Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0546 510 56 10
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Katmerin yanına 1 bardak süt içebilirsiniz.

Hingel

Hingel yöresel bir Sivas mantısıdır. Adının bir hayli yabancı gelmesinden olacaktır ki Hingel denildiğinde insanların ön yargılı yaklaştığı söylenebilir. Kızgın yağda pişen tarifi özel kılan ise iç harcıdır. Hingel yerken patatesli ya da peynirli versiyonlarını deneyebilirsiniz. Hazırlandıktan sonra soslu ve yoğurtlu olarak servis edilmektedir.

Hingel deneyimlemek için Sivas’ın yöresel mantı evlerine gidebilirsiniz. Yöre halkının kendi elleri ile kestiği mantı hamurları yine özel olarak hazırlanan harçlar ile doldurulur. Böylece kelimenin tam anlamı ile yöresel bir lezzeti deneyimleme imkânı bulabilirsiniz. Mantıya farklı bir bakış açısı ile bakmanıza neden olacak hingeli denemeden Sivas’tan ayrılmamanız önerilir. Sivas restoranlarında, lokantalarında kolayca bulacağınız Hingel, önemli tarifleri içerisinde barındırarak lezzetli bir tat sunar.

  • Nerede Yenir: Lezzetçi
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü denemek istediğiniz çorba veya kebap türlerini burada tadabilirsiniz.

Sivas Ketesi

Sivas’ta yemeklerin yanında her zaman ekmek tüketilmiyor. Geleneksel olarak uzun yıllardır tüketilen Sivas ketesinin ekmek niyetine sofralarda tüketildiğini görebilirsiniz. Tadının katmer ile benzer olmasından genellikle katmerle karıştırıldığı da olur ancak katmere oranla daha az yağlıdır. Keteyi neredeyse her kültürde deneme fırsatı bulabilirsiniz. Ancak Sivas ketesini farklı kılan bazı hususlar bulunuyor. Hamurun açılma sürecinden mayalanma sürecine kadar usta bir el tarafından yapılan keteler Sivas’ta ekmekten çok kete tüketilmesinin ana sebepleridir.

İşin ustasından deneyimleyeceğiniz Sivas ketesinin tadını başka bir ketenin tutmayacağını iddia edenler de mevcut. Sivas ketesi deneyimlemek için Sivas fırınlarına gidebilirsiniz. Fırınlarda genellikle kete bulunduğu biliniyor. Fırınlardan alacağınız Sivas ketesini aynı zamanda çayın yanında da tüketebilirsiniz. Özellikle yeni fırına sürülerek çıkarılan çıtır Sivas ketelerinin tadı damakta kalır.

  • Nerede Yenir: Sivas şehir merkezindeki fırınlara uğrayarak fırından yeni çıkmış ketelerden bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

İçli Köfte

Bazı yörelerde yoğurtlu olarak tüketilen içli köftenin Sivas usulü olarak hazırlanması diğer yörelere oranla oldukça farklıdır. Kendine has bir aroması olduğu söylenebilir. Bu aromanın tadını başka içli köftelerde bulmanız da mümkün değil. Sivas’a özgü olarak hazırlanan tarifte içli köfte deneyimini farklı bir boyuta taşıyabilirsiniz.

Sivas usulü olarak hazırlanan içli köfteler görece diğer içli köftelere oranla daha büyük ve top top şeklindedir. İçerisine yoğurt eklenmez. Sade tüketilen içli köfteleri çorbaların içerisinde de görmeniz mümkün değil. Kelimenin tam anlamı ile yöreye özel bir lezzet olduğunu söylemek gerekir.

Köfte alışkanlığının çok fazla olduğu ülkemizde içli köfte hemen her bölgede yapılsa da Sivas’a özgü olan içli köftenin tadı bir başkadır. Sivas’a gelenlerin mutlaka içli köfte tadına bakması ve tarifini de alarak evlerinde denemesi gerekiyor.

  • Nerede Yenir: Sema Hanımın Yeri
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: İstasyon Cad., Beyaz Saray Apt., Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:30 – 22:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0346 223 94 96
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada bir başka Sivas yöresel lezzeti olan hingeli deneyebilirsiniz.

Divriği Pilavı

Divriği pilavı birçok yörenin sahiplendiği ancak her yörenin de kendi usulleri ile hazırladığı lezzetlerden biri. Sivas usulü Divriği pilavı denemek isterseniz kuzu eti, kuş üzümü ve nohut ile hazırlanmış bir pilav deneyimi yaşayacaksınız demektir. Pilav denildiğinde size basit gelebilir ancak tencerenin dibine dizilen kuzu eti, nohut ve kuş üzümünün üzerinde pişen pirinçlerin lezzeti gerçek anlamda sizi şaşırtabilir. Pilavın et suyu ile pişmesinden midir yoksa kuzu etinin ağızda dağılan yumuşacık tadından mıdır bilinmez bu pilavı Sivas usulü baharatlar ile denemeden Sivas’ta bulundum demeyin.

Divriği pilavı sunumu ile de insanları şaşırtan lezzetler arasında yer alıyor. Divriği pilavının tencereden çıktığı gibi servis edilmesi başta sizi şaşırtabilir. Ancak herkesin ortak bir tabaktan kendi tabaklarına aldığı bu pilavı başka türlü servis eden bir Sivaslı göremezsiniz. Sivas’a özgü baharatlar ile harmanlanmış Divriği pilavını yöre halkının evinde deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Konak Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Mertcantepe Mah., Şemsibezirgan Sok., Divriği/Sivas
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0532 332 53 90
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Sivas yöresine ait yöresel çorbalardan deneyebilirsiniz.

Sivas Kebabı

Kebap her yörenin kendine özgü bir şekilde yaptığı etli bir lezzettir. Söz konusu Sivas olduğunda da Sivas’a özgü bir kebap deneyimi yaşamak isterseniz Sivas kebabı sizin için tek seçenek olacaktır. Sivas kebabını diğer kebaplardan farklı kılan en büyük unsur sebzeler. Sivas’a özgü olan bu tarifte sebzelerin çok daha fazla olduğunu görebilirsiniz. Sivas kebabında sebzelerin ete göre fazla bulunması tat olarak büyük bir değişiklik yaratmıyor çünkü kebap çok uzun süre piştiğinden lezzetler harmanlanıyor.

Taze patlıcanların olduğu dönemde yapılan kebap ise tadı en güzel olan kebaptır. Patlıcanın kebabın içine kattığı lezzeti taze patlıcanla yapılmış bir kebap yediğinizde anlayabilirsiniz. Sivaslıların kebap yaparken dikkat ettikleri en büyük unsur patateslerdir. Kesinlikle Sivas usulü kebaplara patates eklenmez. Kebabın tadını bozduğuna ve patateslerin suyu çektiği gerekçesi ile patatesli kebaba Sivas’ta kebap denmiyor.

Sivas Köftesi

Sivas köftesi aslında diğer köftelere oranla çok da farklı bir tarif ile hazırlanmıyor. Diğer yörelerde hazırlanan köfteler ile neredeyse aynı tarife sahip olsa da tadının çok daha lezzetli olduğunu ilk denemenizde fark edebilirsiniz.

Sivas köftesini bu kadar lezzetli yapan ise gerçek anlamda organik olmasıdır. Sivas’ta yapılan köfteler sadece Sivas’ta yetişen hayvanların etinden yapılıyor. Böylece organik olarak beslenen hayvanların etinden yapılmış bir köfte deneyimlemeniz olanaklı hale gelir. Her şeyin organik olanı çok daha lezzetli olur fikrinin ne kadar doğru olduğunu Sivas köftesi ile anlayabilirsiniz. Bu kadar yumuşak ve lezzetli bir eti her yerde denemeniz mümkün değil. Sivas’ta beslenen ve bakımı yapılan hayvanların etinden yapılmasıyla yöresel olarak anılan Sivas köftesi çeşitli restoran ve lokantalarda sunuma hazır hale getirilmektedir.

Madımak

Madımak genellikle görünüş olarak ıspanak ile karıştırılsa da tat olarak ıspanaktan bir hayli farklıdır. Daha önce madımak yemediyseniz görünümü nedeni ile ıspanağa benzetebilirsiniz. Ancak tat olarak madımağın yapısından kaynaklı olarak ıspanağa pek benzemez.

Dağlardan toplanan otlar madımak yemeğinin içerisinde parçalanarak pişirilir. Bu otların pişirilmesinden sonra ise organik yoğurt ile birlikte tüketilmesi de madımağı daha da lezzetli hale getirilir. Yöre halkı tarafından hazırlanan madımak için ayrıca sos da yapılır. Yoğurdun üzerine dökülen madımak sosunun yemeğe çok daha farklı bir tat kattığını söylemek yanlış olmaz. Yöre halkının sürekli yaptığı akşam yemeklerinden biri olarak bilinir. Evlerde daha çok yapılan Madımak yemeğine Sivas’ın birçok restoranında da rastlamak mümkündür. Sivas’a gelen kişilerin acıkması durumunda mutlaka tercih etmeleri gereken bir yiyecek türüdür.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan madımak yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Patlıcan Pehli

Patlıcan pehli Sivas’ta yoğurtlu ve yağlı olarak hazırlanan etli lezzetlerden biridir. Kelime anlamı ile pehli kelimesinin gövdenin iki tarafı anlamına geldiğini de ifade edelim. Sadece koyunun döş kısmından yapılabilen bir lezzet olduğu için her zaman yapılmaz. Misafir geldiğinde ya da özel günlerde yapılan patlıcan pehli içerisinde domates, yeşil biler, patlıcan ve kemikli koyun eti bulunur. Bunun yanı sıra servis ederken yanına yoğurt da eklenir.

Oldukça baharatlı bir lezzet olması nedeni ile bir oturuşta çok fazla tüketmek mümkün olmasa da damakta kalan bir hayli yoğun bir lezzeti olduğunu söyleyelim. Sivas usulü patlıcan pehli deneme fırsatı bulursanız domateslerinden tutun da koyun etine kadar her bir parçasını denemeyi unutmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan patlıcan pehli yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Cılbır

Fotoğraf: Harbiyiyorum

Cılbır, yine Sivas’a özgü olan ve kahvaltılarda tüketilen ilginç yöresel lezzetlerden biridir. Kaynayan suyun içerisine kırılan yumurtalar ile hazırlanan bir tariftir. Suyu süzülen yumurtaların üzerine yörenin yemeklerin yanına en çok yakıştırdığı lezzet olan yoğurt eklenir. Ayrıca tereyağlı kırmızıbiberli özel bir sos da karışımın üzerine eklenerek cılbır elde edilir. Cılbır lezzetini başka bir yerde bulmanız mümkün değil.

Yöre halkı tarafından çok sevilen cılbır için eskiden evlerde ayrıca bir sahan kabı bulunuyordu. Günümüzde bu adet kaybolmaya yüz tutmuş olsa da cılbır lezzeti hala kahvaltıları süslemeye devam ediyor. Sivas’ta çukurlu cılbır sahanlarında pişmiş bir cılbır yeme fırsatı bulursanız mutlaka deneyimlemeniz önerilir. Yöresel lezzetleri denemeyi ilginç bulanların koşarak gittiği Sivas’ta cılbır lezzetini usta bir elden denemeniz önerilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan cılbırın tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Yumurta Eriştesi Pilavı

Yumurta eriştesi pilavı, yapılışı oldukça kolay olan hatta evlerinizde dahi yapabileceğiniz lezzetlerden biridir. Ancak bu lezzeti kendi evinizde yapmak isterseniz mutlaka Sivas yufkacılarında satılan yumurta eriştelerinden almanız gerekir. Yumurta eriştesinin uzun süre dayanıklı olması beraberinde Sivas’tan aldığınız yumurta erişteleri ile kendi evinizde bu lezzeti yapabilmenizi olanaklı hale getirir.

Yumurta eriştesi pilavının yapılışında ana malzemeler yumurta eriştesi ve pirinçtir. Genellikle sadece sos olarak kızdırılmış tereyağı eklenir. El yapımı tereyağı ve yumurta eriştesine sahipseniz bu lezzeti kendiniz de yapabilirsiniz. Bu pilav yapılırken üzerine herhangi bir baharat atılmıyor. Hatta genellikle tuz dahi atılmaz. Yöresel bir yumurta eriştesi pilavı yemek isterseniz yöre halkının evine misafir olabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan yumurta eriştesi pilavının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Mirik Köfte

Sivas’ın köfte tariflerinden biri de mirik köftedir. Bulgurla yapılan bu küçük boyutlu köfteleri üzerine soslu yoğurt dökerek tüketebilirsiniz. Genellikle yöre halkı tarafından sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis edilen mirik köfteler boyutunun küçük olması nedeni ile de kolayca tüketilebiliyor. Hem görünüş olarak hem de lezzet olarak deneyenleri kendine bağımlı hale getiren yöresel lezzetlerden biridir.

Sivas’ta mirik köfte denemek için yörenin restoranlarını ziyaret edebilirsiniz. Oldukça doyurucu olsa da yiyenlerin ikinci bir porsiyonu sıkça istediğini de dile getirelim. Bu köfte tarifini Sivas’a özgü kılan ise hakiki Sivas bulguru ile yapılıyor olmasıdır. Bir tarım kenti olmasının avantajlarından biri de yöresel lezzetlerinin tadını başka yerde bulunmaz hale getiriyor olmasıdır. Yolunuz Sivas’a düşerse mutlaka mirik köfte lezzetini deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/osmanagakonagi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Osman Ağa Konağı Yöresel Lezzetler
  • Çalışma Saatleri: Kaleardı, Uzunyol Cad., Merkez
  • Telefon: 0346 221 69 68
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Başlangıç olarak yöreye özgü çorbalardan deneyebilirsiniz.

Sivas Usulü Kırniş

Kırniş Sivas usulü yapılan yöresel lezzetlerden biridir. Yöresel lezzet ve Sivas kelimeleri yan yana geldiğinde aklınıza ilk gelecekler hamur ve et olacaktır. Bu iki unsurun bir arada kullanıldığı kırniş de Sivas’ın sevilen tatlarından biri. Sivas usulü hazırlanan kırniş lezzetini özgün kılan ise haşlanan tavuk, hamur ve salçalı sostur. Sivas’ın hamur işi lezzetleri arasında adını sıkça duyabileceğiniz kırniş genellikle yöre halkının evinde yapılıyor. Birçokları için ağır olarak görülen bir yemektir. Et ve hamurun bir arada bulunmasından olacaktır ki sadece bir porsiyon ile bile tıka basa doyabilirsiniz.

Restoranlarda tercih edebileceğiniz Kırniş, Sivas usulü bir yemek olup bıraktığı tatlar ile birlikte büyük beğeni de toplamaktadır. Sivas’a giden kişilerin et ve hamurdan meydana getirilen Kırniş yiyeceğini mutlaka tercih etmesi gerekiyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/yesilkonakorganizasyon/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Bahtiyarbostan, 24-Müze Sok., No: 5, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0346 224 00 50
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Sivas’ta birkaç gün kalmayı planlıyorsanız bir sabah kahvaltı için buraya gelebilirsiniz.

Salatalık Dolması

Fotoğraf: Kolay Doğal Yemek Tarifleri

Sivas’ta ünlü olan Sivas’ın yöresel yemeklerinden bir diğeri ise salatalık dolmasıdır. Pek çok kişi normal dolma ve biber dolmasına alışık olduğu için başlarda salatalık dolması bir miktar tuhaf gelebilir. Ancak Sivas yöresine özgü olan salatalık dolması oldukça sevilen ve tüketilen bir yemek çeşididir. Salatalık dolması bazı yemeklerden bir miktar daha zor yapılsa da Sivas yöresine özgü olan satılık dolmasının tadı, bu zorluğa değiyor.

Salatalık dolması yapmak, biber dolması yapmaya oldukça çok benziyor. Salatalık dolmasının içini yapmak için kimyon, pul biber, nane ve gibi bazı baharatlara ihtiyaç duyacaksınız. Sivas yöresine özgü olan salatalık dolması içini yaptıktan sonra yapmanız gereken şey salatalıkların içini alarak yapmış olduğunuz iç harcı salatalıkların yarısına kadar doldurmaktır. Salatalıkları doldurduktan sonra ise biber dolması gibi pişirerek Sivas yöresine özgü salatalık dolmasının yapımını tamamlamış olursunuz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan salatalık dolması yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Kadayıflı Divriği Pilavı

Fotoğraf: Denenmiş Tarifler

Sivas yöresine özgü olan kadayıflı Divriği pilavı, Sivas yöresinde oldukça meşhur olan bir yemek türüdür. Kadayıfa Divriği pilavı Sivas’a özgü bir yemek türü olsa da Türkiye’nin diğer illerinde de sıkça yapılmakta olan bir yemek türüdür. Kadayıfta Divriği pilavı, etli pilavın çevresinde kadayıf yerleştirilerek yapılmakta olan bir yemek türüdür.

Kadayıfı derin bir kâseye ince olacak şekilde koyup bütün yerleri eliniz ile düzleştirmeniz gerekiyor. Kadayıf ile her yeri kaplayıp elinizle düzleştirdikten sonra pişirmiş olduğunuz etli pilavı ortasına eklemeniz gerekiyor. Kadayıflı Divriği pilavını bir süre boyunca koymuş olduğunuz derin kâsede bekleterek Sivas yöresine özgü olan kadayıflı Divriği pilavının koymuş olduğunuz derin kabın şeklini almasını beklemelisiniz. Bir süre sonra ise Sivas yöresine özgü olan kadayıflı Divriği pilavını koymuş olduğunuz kabını servis edeceğiniz tabağın üzerine ters çevirerek kadayıflı Divriği pilavı yapımını tamamlayabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Konak Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Mertcantepe Mah., Şemsibezirgan Sok., Divriği/Sivas
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0532 332 53 90
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Sivas yöresine ait yöresel çorbalardan deneyebilirsiniz.

Soğanlama

Fotoğraf: Lezzet

Sivas yöresine özgü olan bir diğer yemek türü ise soğanlamadır. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan bu yemek türü, diğer yemek türlerine göre bir miktar daha zor yapılmaktadır. Önce Sivas yöresine özgü olan soğanlama yemeğini yapmak için bazı malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. Soğanlama yemeği yapmak istiyorsanız ayrı bir tarafta soğanlama yemeğinin hamurunu halletmeniz gerekiyor.

Un, yumurta, sıvı yağ, şu ve tuz ile yapılmakta olan bu hamur Soğanlama yemeğini güzel olması için oldukça önemlidir. Sivas yöresine özgü soğanlama yemeği, oldukça güzel ve çok kişilik bir yemek olsa da yapımı bir miktar zaman gerektiren bir yemek türüdür. Sivas yöresine özgü soğanlama yemeği yapmak için toplam 50 dakikaya ihtiyacınız vardır. Bu sürenin 30 dakikası hazırlama süresi olarak ayrılırken geriye kalan 20 dakikası ise pişirme süresi olarak ayrılıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan soğanlama yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Pancar Herlesi

Fotoğraf: Meral Civelek’in Mutfağı

Pancar herlesi, pek çok kişi tarafından bilinmeyen bir tarif olabilir. Ancak Sivas yöresel yemekleri arasında bulunmakta olan bu yemek, Sivas’ta oldukça ünlü bir yemek türüdür. Sivas’a özgü yöresel bir yemek olan pancar herlesi yapmak için, gerekli olan malzemeler oldukça yalnızca soğan ve tereyağıdır.

Pancar herlesi yemeğini güzel bir şekilde yapmak için sokorecini iyi yapmanız gerekiyor. Sivas’ta esnaf lokantaları ve restoranlarında kolay biçimde bularak yiyebilirsiniz. Son derece lezzetli olan Pancar herlesi kişilerin açlık hissini de gidermektedir.

  • Nerede Yenir: Pancar herlesini Sivas şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve restoranlarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bat

Fotoğraf: Arda’nın Yemeği

Bat yemeği, hazırlaması oldukça kolay olan Sivas’ın yöresel yemeklerinden biridir. Bat yemeği hazırlamak fazla malzeme gerektirdiğinden dolayı bir miktar zor görünüyor olabilir. Ancak Sivas yöresine özgü olan Bat yemeğini hazırlamak düşündüğünüz kadar zor değildir. Tadı oldukça güzel olan ve pek çok kişi tarafından sevilmekte olan bat yemeği yapmak için bazı püf noktaları bilmeniz gerekiyor.

Sivas yöresine özgü olan Bat yemeğini hazırlamak için gerekli olan püf noktalarından biri bat yemeği yaparken kullanılmakta olan mercimeklerin siyah suyuna atması için siyah mercimekleri, siyah mercimeklerin suyunu 2 kez değiştirerek yıkayabiliyor olmanızdır. Bunun dışında Sivas yöresine özgü olan Bat yemeğini pişirmek için de bazı püf noktalar bulunuyor. Bu püf noktalardan biri ise mercimekleri pişirirken kısık ateş kullanmamaktır. Sivas’a özgü olan bat yemeğini pişirirken kısık ateş kullanmayarak mercimeğin dağılmasını önlemiş olursunuz. Bu püf noktaları kullanarak çok daha lezzetli bat yapabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Bat yemeğini Sivas şehir merkezindeki esnaf lokantaları ve restoranlarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Sivas Yöresel Çorbaları

Kesme Aşı

Kesme aşı birçoğumuzun kendi yörelerinde tükettikleri mercimekli erişte çorbasının yöresel adıdır. Bu lezzeti Sivas’a özgü kılan ise pişirildikten sonra üzerine eklenen sosunun tarifidir. Hafif acı olmasının yanı sıra insana çorbayı içtikçe içirtecek bir kıvamı bulunduğu da söylenebilir. Sos ile birlikte yenmeye hazır hale gelen kesme aşının ana malzemeleri mercimek ve eriştedir.

Kesme aşı Sivas yöresinde çoğu zaman ana yemek olarak da tüketiliyor. İçerisinde mercimek ve kesilmiş hamurun doyuruculuğundan olsa gerek ana yemek gibi tüketilebilen çorbalar arasında yer almaktadır. Kesme aşından iki porsiyon tükettikten sonra ana yemek için midenizde yer kalmayabilir. Nane ve pul biber ağırlıklı yapılan sosunun tadını başka bir yerde bulamayabilirsiniz. Kesme aşı yöre mutfağında sıkça yapılan akşam çorbalarından biridir. Kışa hazırlık yaparken hamur keserek erişteler hazırlandığından akşam yemeklerinde oldukça pratik bir şekilde hazırlanabiliyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kesme aşı yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Peskütan Çorbası

Peskütan çorbası, yine Sivas yöresinde yoğurt ile yapılan lezzetlerden biridir. Bu çorbayı başka bir yerde denemeniz mümkün olmayabilir çünkü gerçek anlamda yöresel bir tarifi bulunuyor. Peskütan çorbası yoğurt ve yarmayı birlikte pişirerek elde edilen bir çorba. Genellikle kış aylarında yapılan bu çorbayı ilk bakışta yoğurt çorbasına benzetebilirsiniz ancak tat olarak biraz daha farklı olduğunu söyleyelim. Sivas restoranlarında ve çorbacılarında sıkça bulabileceğiniz bir lezzettir. Aslen Sivas yöresinde en sık yapılan çorbalardan biridir.

Çorba kültürünün fazlasıyla geliştiği ülkemizde Peskütan çorbası özel bir tarife sahiptir. Sivas yöresel tatlarıyla şekillenen bu çorba sıcak biçimde tüketildiğinde daha da lezzetli olmaktadır. Sivas’a gelenlerin mutlaka tercih etmesi gereken bir çorbadır.

  • Nerede Yenir: Lezzetli Çorbacım
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Çarşıbaşı Mah., Şemsi Sivasi Cad., Meydan Camii Karşısı, No: 3/1, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 04:00 – 02:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0346 222 20 25
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorbanın yanına yöreden toplanan turşuluk sebzelerden yiyebilirsiniz.

Sübüra

Sübüra yine hamur ve yoğurt karışımından elde edilen bir çorbadır. Yoğurdun yörede ne kadar çok sevilerek tüketildiğinden daha önce bahsetmiştik. Sübüra çorbası da oldukça soslu ve doyurucu lezzetlerden biridir. Genellikle kare ya da yuvarlar şeklinde kesilerek hazırlanan hamurlar çorba için yoğurt ile harmanlanır. Üzerine hazırlanan sosu ise sübürayı yöresel yapan en büyük unsur denebilir.

Hamurların kesilme şeklinden tutun da salçalı sosun yoğurtla birleşmesine kadar harika bir el emeğini göreceksiniz. Çorba olarak soğuk ikram edilen bir lezzettir. Soğuk ikram edilmesinden ve yoğurdun yaz aylarında bir hayli fazla bulunuyor olmasından kaynaklı olarak yaz çorbası olarak biliniyor. Yaz aylarında Sivas’a giderseniz sübüra çorbası deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan sübüra çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Soğanlı Yayla Çorbası

Fotoğraf: Hürriyet

Soğanlı yayla çorbası, Sivas yöresinde en çok yapılan çorbalardan biridir. Yörenin yoğurt ile ne kadar içli dışlı olduğundan yazımızın ilk kısımlarında bahsetmiştik. Soğanlı yayla çorbası da yoğurdun çorbada bulunduğu tariflerden biridir. Yayla çorbasını ülkemizin her yerinde deneyimleyebilirsiniz. Ancak Sivas usulü yapılan yayla çorbalarını diğer çorbalardan farklı kılan bazı unsurlar bulunuyor.

Yayla çorbasının içerisine eklenen soğan kesinlikle diğer çorbalardan daha farklı bir tada sahip olmasının ana nedeni olarak görülebilir. Sonralarında ise yayla çorbasının salçalı eşsiz sosu da çorbayı Sivas’a özgü bir nitelik kazandıran faktörlerden biridir. Soğanlı yayla çorbası denemek için Sivas çorbacılarına uğrayabilirsiniz. Neredeyse her çorbacısında yayla çorbası bulmanız mümkündür. Özellikle yoğurdun fazla bulunduğu yaz aylarında yayla çorbasını menülerde sıkça görebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Lezzetli Çorbacım
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Çarşıbaşı Mah., Şemsi Sivasi Cad., Meydan Camii Karşısı, No: 3/1, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 04:00 – 02:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0346 222 20 25
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Meşhur Sivas köftesini burada deneyebilirsiniz.

Düğürcük Çorbası

Sivas yöresel yemekler arasında yer almakta olan diğer bir çorba türü ise düğürcük çorbasıdır. Oldukça kolay yapılmakta olan Sivas yöresine özgü olan bu çorba türü, içinde kullanılmakta olan nane, karabiber, pul biber ve buna benzer çeşitli baharatlar sayesinde oldukça güzle bir tada sahiptir. Sivas yöresine özgü olan ve yapımı oldukça kolay olan düğürcük çorbası aynı zamanda hızlı bir şekilde de hazırlanıyor.

Sivas yöresine özgü olan düğürcük çorbasını hazırlamak için yaklaşık olarak 30 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık süreci olarak ayrılırken geriye kalan 15 dakikası ise pişirme süresi olarak ayrılıyor. Baktığınız tarihteki malzemelerin miktarına göre ise kaç kişilik olduğu değişebilmektedir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan düğürcük çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Sivas Tatlıları

Kelle Tatlısı

Kelle tatlısı servis açısından başka bir tatlıya benzemiyor. Sofraya bir bütün halinde gelen kelle tatlısı, biraz baklavayı andırıyor. Ancak içi kadayıfla yarışır bir lezzet saklıyor. Eskiden davetlerde yapılan tatlı, günümüzde de özel günler için hazırlanıyor. Ceviz, badem, fındık, üzüm ve tarçın gibi malzemelerle yapılan tatlının ne kadar özel olduğu hem görüntüsünden hem de içinden anlaşılabilir.

Kelle tatlısını Sivas genelindeki lokanta ve restoranlarda bulabilmek mümkündür. Eğer şehirde birkaç gün kalacaksanız kalburabastı tatlısının yanı sıra kelle tatlısını da deneyebilirsiniz.

Hurma Tatlısı (Kalburabastı)

Fotoğraf: Kadın Ne Der?

Sivas yöresel mutfağının meşhur tatlısı olan kalburabastı bayram günleri, eve misafir gelindiğinde hatta normal bir günde çayın yanına tatlandırıcı olarak yapıp afiyetle tükettikleri bir tatlısı türüdür. Sivas mutfağının en güzel tatlı türlerinden biri olan kalburabastı için hazırlanışı kolay pratik bir tatlı diyebiliriz. Ağızda dağılan tane tane parçaları ile üzerine serpilen fıstıkların birlikteliği damakta enfes bir tat bırakıyor.

Çoğunlukla evlerde yapılan kalburabastı tatlısını şehir genelindeki lokanta ve restoranlarda da bulabilmek mümkün. Bir sonraki Sivas seyahatinizde yiyeceğiniz yöresel bir yemeğin üzerinde tatlı olarak kalburabastıyı tercih edebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Beğeneceğinizden eminiz!

  • Nerede Yenir: Kılıçoğlu Pastanesi
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Örtülüpınar, İnönü Blv., Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 06:00 – 01:00 saatleri arasında açıktır.
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü diğer tatlı türlerini deneyebilirsiniz.

Aşık Veysel’in memleketinden çıkan bu birbirinden lezzetli yöresel yemekler Sivas başta olmak üzere Türkiye’nin adeta gurur kaynağı oluyor. Sivas yöresel yemekleri listemize sizler de katkıda bulanabilirsiniz. Aşağıdaki yorum kısmından listede yer almasını istediğiniz Sivas yöresel yemek önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce