Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Irak ve Suriye kesişiminde yer alan Şırnak, tarihi M.Ö. 5000li yıllara uzanan kadim bir şehirdir. Nuh’un Gemisi’ne ev sahipliği yaptığına inanılan Cudi Dağı’na da ev sahipliği yapan Şırnak, batısında Mardin ve Şanlıurfa, kuzeyinde Siirt ve Bitlis, doğusunda Hakkâri ve güneyinde Suriye ve Irak ülkeleri yer almaktadır. Şırnak’ta Asurlulardan Urartulara ve Selçuklulardan Osmanlılara izler görebilmek mümkündür. Yıl boyunca karasal iklimin hüküm sürdüğü şehirde yazları hava yeterince sıcaktır ve yeşeren dağ ve ovalarıyla birlikte yürüyüş, piknik ve kamp yapmak burada son derece mümkündür.
Tarihi geçmişiyle olduğu kadar mutfağıyla da zengin bir yemek kültüre sahip olan Şırnak, Arap ve Ortadoğu lezzetleriyle ziyaretçilerine eşsiz tatlar sunuyor. Bununla birlikte Cizre Ulu Camii, Finik Harabeleri, Kızıl Medrese ve Abdaliye Medresesi ile tarih severlere değerli yapılar sunuyor. Şırnak’a tüm çevre şehirlerden otobüslerle ulaşabilmek mümkündür. Ayrıca İstanbul’dan doğrudan Şırnak Havalimanı’na uçuşla da gelinebiliyor.
Ücretsiz Kamp Yerleri
Faraşin Yaylası Kamp Alanı
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yer alan Faraşin Yaylası, Karadeniz yaylalarını aratmayan muhteşem görüntüsü ile bölgede yaşayan doğaseverlerin adeta bir çekim merkezi. 2 bin 625 rakımda yer alan Faraşin Yaylası daha çok hayvancılığın yapıldığı bir yer olsa da, ilkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan bitki örtüsü doğa yürüyüşçüleri ve kamp severleri bir mıknatıs gibi kendisine çekiyor.
4 mevsim doğal manzaralarıyla harikulade bir görünüme bürünen yayla, baharın gelmesiyle birlikte eriyen kar suları sayesinde özellikle çevre köylerde yaşayıp da besicilikle uğraşanlar için adeta bir can suyu oluyor. Yeşilin bin bir tonunun görülebileceği Faraşin Yaylası’nda trekking için yürüyüş parkurları, fotoğrafçılar için güzel doğal manzaralar ve kamp tutkunları için geniş alanlar bulunuyor. Rengârenk açan çiçekler arasında yürüyüş yaparak temiz yayla havasını solumak insanın ruhunu fazlasıyla huzurlu kılıyor.
Kamp atacaklar için Faraşin Yaylası’nda herhangi bir tesisin olmadığını belirtmek isteriz. Kontrollü ateş yakabilseniz de etrafta ne yazık ki toplayabileceğiniz odun da yok. Yiyecek ve içeceklerinizi henüz kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz. Bununla birlikte yaylanın yüksek rakımda olması nedeniyle yaz aylarında dahi havası serin olabiliyor. Yanınızda uzun kollu polar tarzı bil elbise getirmenizi de tavsiye ederiz.
Faraşin Yaylası, Beytüşşebap ilçe merkezine 35, Şırnak şehir merkezine ise 160 km mesafede bulunuyor. Toplu taşımayı kullanacak olanlar Şırnak’tan önce Beytüşşebap ilçesine gelmeli ve ardından köy dolmuşlarına binmelidir. Köy merkezinden sonra bir süre yürümeniz gerekecek. Özel araçlarıyla gelecek olanlar Beytüşşebap ilçesine geldikten sonra Yeşilöz Deresi boyunca giderek köy merkezine gelebilir ve aracını burada park ettikten sonra yayla yerine ulaşımını sağlayabilir.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını Yeşilöz köy merkezindeki bakkal, fırın, manav ve mescit türü yerlerden karşılanabilir.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Güçlükonak Mevkii Kamp Alanı
Şırnak’ın batısında Mardin il sınırında kalan Güçlükonak ilçesi, Dicle Nehri kıyısında etrafı yemyeşil dağlarla çevrili pek çok doğal güzelliklerin yer aldığı bir yerleşim yeridir. Burayı özel kılan ise elbette Dicle Nehri’dir. Aynı zamanda Mardin ile olan sınırı da belirleyen Dicle Nehri her iki kıyısı da oldukça davetkâr.
Doğa yürüyüşü, kamp ve rafting gibi aktiviteleri yapmaya elverişli bir yer olan Güçlükonak çevresi bu bölgeyi gezmeye gelen herkese önerebileceğimiz bir güzergah. Dicle Nehri’ne yakın bir noktada kalan Damlabaşı Köyü ise kamp ve yürüyüşçüler için oldukça elverişli. Köy merkezinden yaklaşık 1 dakikalık bir yürüme sonrası ulaşabileceğiniz Dicle Nehri kıyısında çadır kampı yapabilir, etrafı dolaşmak için patika yolları takip ederek bölgenin zenginliklerine doğru yol alabilirsiniz.
Kamp öncesi Güçlükonak ilçe merkezinden tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Eğer kampınızı ilçe merkezi çevresinde Dicle Nehri’ne yakın noktalarda yapmayı düşünürseniz yine alışveriş için Damlabaşı Köyü tercih edilebilir.
Güçlükonak ilçesi Şırnak’a 70 km uzaklıkta bulunuyor. Her gün belirli saatlerde otogardan Güçlükonak’a otobüsler hareket etmektedir. Yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Özel araçlarıyla gelecek olanlar Kumçatı-Kasrık istikametinde ilerleyip Güçlükonak yol ayrımı ile ilçe merkezine gelebilirler.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı Güçlükonak ilçe merkezindeki bakkal, fırın, manav ve mescit türü yerlerden karşılanabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Bazebde Ören Yeri Mevkii Kamp Alanı
Şırnak’ın Cizre ilçesinde Dicle Nehri kıyısında bulunan Bazebde Ören Yeri, ilçe merkezine 2 km mesafede bulunmakta. Dicle Nehri’nin zaman içerisinde yatak değiştirmesi sonucu bir kısmı Suriye topraklarında kalan ören yeri ilk çağlara ait birçok kent kalıntıları ve tarihte büyük bir öneme sahip köprüye ev sahipliği yapıyor.
Ören yerinin Dicle Nehri kıyısında kalması burayı doğal açıdan oldukça cezbedici kılıyor. Etrafı irili ufaklı yükseltilerle çevrili ve yürüyüş ile fotoğrafçılığa oldukça elverişli. Bununla birlikte geniş düzlük alanlarda çadır kampı da yapılabiliyor. Ören yerine giden yol üzerinde yiyecek ve içecek alışverişlerinizi yapabileceğiniz birkaç bakkal ve benzin istasyonu bulunuyor. Buradan WC ihtiyaçlarınızı da giderebilirsiniz.
Ören yerine Cizre ilçesinden kısa bir yürüme sonrası ulaşılabilir. Şırnak’tan her gün belirli saatlerde Cizre’ye otobüsler hareket etmektedir. Araçlarıyla gelecek olanlar için ören yeri çevresinde park yerleri bulunmaktadır.
Konumu: Nehir Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Kebeli Köyü Kamp Alanı
Suriye’ye yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde sınırda yer alan Kebeli Köyü, Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı küçük bir yerleşim yeridir. İlçe merkezine 27, Şırnak şehir merkezine ise 63 km mesafede yer almaktadır.
Suriye sınırına bakan bölge geniş düz bir ovadan oluşuyor. Yemyeşil gözün alabildiğine uçsuz bucaksız topraklarda köy halkı hayvanlarını otlatıyor, tarlalarını biçiyor. Bu devasa bölgede dilediğiniz yere çadır kampı atabilirsiniz. Köy halkı yardımsever ve dışardan geldiğiniz anladığında mutlaka sizi misafir etmek veya bir şeyler ikram etmek isteyeceklerdir.
Kamp süreniz boyunca köy çevresini dolaşabilir, sessizliğin ve temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Dilerseniz köy merkezine gidip kahvehanede yöre halkı ile oturup çayınızı yudumlarken koyu bir sohbete de girebilirsiniz. Yiyecek ve içecek ihtiyaçları için yine köy merkezindeki bakkal ve fırınlar kullanılabilir.
Kebeli köyüne ulaşımlar Cizre ilçe merkezinden köy dolmuşları ile yapılmakta. Kendi aracıyla gelecek olanlar Mardin istikametinde ilerleyip Katran köyüne gelmeden hemen önce sola dönerek Kebeli köyüne ulaşımlarını sağlayabilirler.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı Kebeli köy merkezindeki bakkal, fırın, manav ve mescit türü yerlerden karşılanabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Damlarca Mevkii Dicle Nehri Kamp Alanı
Cizre ilçesinde ücretsiz olarak kamp atabileceğiniz bir diğer bölge ise Damlarca köyüdür. Damlarca köyü Cizre ilçe merkezine 23, Şırnak şehir merkezine ise 48 km mesafede yer almakta. Toplu taşımayı kullanacak olanlar Şırnak-Güçlükonak otobüslerine binebilir ve yol üzerinde inerek köye ulaşımlarını sağlayabilirler. Araçlarıyla gelecek olanlar ise Cizre istikametinde ilerleyip Kasrik köyünü geçtikten sonra Güçlükonak yönüne dönerek gelebilirler.
Damlarca köyü Dicle Nehri kıyısında, yol üzerinde antik kalıntıların olduğu gezilip görülmeye değer bir yerdir. Bununla birlikte nehir kıyısı boyunca yürüyüş yapıp kırsal hayatın ve doğal manzaraların keyfini sürmek insana kendini iyi hissettiriyor. Çadır kampını Damlarca köyü çevresinde nehre kıyı olan yerlerde yapabilirsiniz. Ancak, kamp öncesi Damlarca karakolundan izin almakta yarar var. Kamp süresi boyunca yiyecek ve içecek ihtiyaçları köy merkezindeki bakkal ve fırın türü yerlerden karşılanabilir.
Konumu: Nehir Kenarı
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı Damlarca köy merkezindeki bakkal, fırın, manav ve mescit türü yerlerden karşılanabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz
Beytüşebap Mevkii Kamp Alanı
Beytüşşebap ilçesi kamp, yürüyüş, rafting ve piknik aktiviteleri için bölgenin en elverişli yerlerinden biridir. Şırnak’ın sıcak su kaplıcaları ile ünlü Beytüşşebap ilçesi Van, Hakkâri ve Siirt şehirlerine iyi bir ulaşım bağlantısına sahip Suriye sınırına yakın ilçesidir. Şehir merkezine uzaklığı 123 km. Toplu taşıma ve özel araç ile ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
İlçe merkezi ihtiyacınız olabilecek hemen her şeye sahiptir. İrili ufaklı dağların arasında, yemyeşil uzun kavak ağaçlarını arasında, hemen kenarında Gökçe Deresi’nin geçtiği Beytüşşebap, tüm doğa aktiviteleri için ideal bir yerdir. Kamp için ilçe merkezinin dışında kalan yerler geniş yemyeşil düz bir alan sunuyor. Yürüyüş için yine çevre tepelerde patika yollar mevcut ve ilçe merkezini kuşbakışı görebileceğiniz şahane manzaralara ev sahipliği yapıyor. Dilerseniz Gökçe Deresi kenarında, dilerseniz bir dağın yamacında tertemiz dağ havası ve sessizlikte kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.
Beytüşşebap’a her gün düzenli olarak belirli saatlerde minibüsler hareket etmektedir. Ayrıca şahsi araçla gelmek de kolaydır. Araçla gelecek olanlar için ilçe merkezinde ücretsiz park yerleri bulunmaktadır. Buraya kadar gelmişken sıcak su kaplıcasına da gitmenizi tavsiye ederiz.
Kamp Olanakları: WC, elektrik, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı Beytüşşebap ilçe merkezindeki bakkal, fırın, manav ve mescit türü yerlerden karşılanabilirsiniz.
Kamp Ücreti: Ücretsiz