Şanlıurfa Kamp Yerleri – Şanlıurfa’da Kamp Yapılacak En İyi 7 Yer!

Türkiye’nin ‘Peygamberler Şehri’ olarak adlandırılan önemli inanç turizm merkezlerinden biri olan Şanlıurfa, birçok medeniyetin ve bu medeniyetlerin arkalarında bıraktıkları kalıntılara ev sahipliği yapan yerlerden biridir. Tarihiyle olduğu kadar farklı kozmopolit yapısı ve zengin geleneksel kültürüyle de ziyaretçilerine pek çok şey sunan şehir tüm bu zenginliğin odağında yerli ve yabancı turistlerin mutlaka görmek istedikleri yerlerin başında gelmektedir.

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde kalan Şanlıurfa, zengin tarihi yapıları, damak çatlatan lezzetli yemekleri, sıra dışı gece müzikleri ve kültürel birikimiyle eşsiz deneyimlerin yaşanacağı bir şehirdir. Bölgeyi keşfe çıkıp çevre ilçelere gittiğinizde ise birbirinden güzel mesire alanları, vadiler ve Fırat Nehri kenarında eşsiz gün batımı ve gün doğumlarına şahit olabileceğiniz yerleri görebilirsiniz.

Sizlere bu yazımızda Şanlıurfa ve çevresinde kamp atabileceğiniz yerleri paylaşıyoruz. Bir sonraki Şanlıurfa gezinizde kamp atarak konaklamayı düşünürseniz doğayla iç içe olup vakit geçirebileceğiniz birkaç harika yer bulunuyor.

Ücretsiz Kamp Yerleri

Halfeti (Çekem Mahallesi) Kamp Alanı

Halfeti Kamp Alanı

Şanlıurfa’nın adeta bir açık hava müzesi olan Halfeti, tarihi ve doğal güzellikleriyle her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistin geldiği yerlerden biridir. Doğayla iç içe olup güzel bir vakit geçirmek, Fırat Nehri üzerinde tekne turu yapıp sular altında kalan yapıları görmek ve etrafı keşfetmek için bölgede yapacağınız bir gezide Halfeti’ye en azından yarın dâhil olsa vakit ayırmanızı tavsiye ederiz. Burası aynı zamanda Türkiye’nin sakin şehirlerinden (Cittaslow) biridir.

Tarihi taş evleri ve meşhur karagülü ile doğaseverlere olağanüstü manzaralar sunan Halfeti, kamp atacak olanlara da uygun alanlar sunuyor. Halfeti Belediye Başkanlığında ilçenin Çekem Mahallesi bölgesine kurulan ücretsiz kamp alanları çadır ve karavan kampı düşünenler için oldukça ideal bir yer. Kalabalık şehir hayatından kaçıp doğayla baş başa kalabileceğiniz, aynı zamanda tarihi taş evleri ve bölge hayatını keşfedebileceğiniz Halfeti, Şanlıurfa’da geçireceğiniz vakti daha keyifli anlara dönüştürebilecek bir yerleşim yeri.

Kamp atacaklar için Halfeti ilçe merkezinde ihtiyaçların karşılanmasına yönelin hemen her şey bulunmaktadır. Zaten küçük bir yerleşim yeri olması nedeniyle kamp alanına yakın cami, bakkal, lokanta ve fırın gibi yerler yürüme mesafesindedir. Halfeti’nin eşsiz doğasında sessizliğin de verdiği huzur ile unutulmaz bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz.

Ulaşım da oldukça kolaydır. Şanlıurfa’dan her gün belirli saatlerde Halfeti’ye minibüsler hareket etmektedir. Aracıyla gelecek olanlar Gaziantep istikametinde ilerleyerek tabelalar yardımıyla Halfeti’ye ulaşımlarını sağlayabilirler. İlçe merkezinde aracınızı park edebileceğiniz ücretsiz yerler bulunmaktadır.

Konumu: Nehir Kenarı

Kamp Olanakları: Halfeti ilçe merkezinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal, fırın, market, manav ve mescit gibi yerler bulunmaktadır.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Birecik Kamp Alanı

Birecik Kamp Alanı

Şanlıurfa’da ücretsiz olarak kamp atabileceğiniz bir diğer yer ise Birecik ilçesidir. Burası da tıpkı Halfeti gibi Fırat Nehri kenarında, doğayla iç içe olabileceğiniz, nehrin kıyısında keyifli bir yürüyüş yapıp ilçenin tarihi taş evlerini yerinde gözlemleyebileceğiniz bir yer. Fırat’ın her iki kıyısında da yerleşimi bulunan Birecik, ihtiyacınız olabilecek tüm gereksinimlere cevap veren bir yer. İlçe nüfusu 100 bine yakın ve geniş bir alan üzerine kurulu.

İlçe çıkışında, Fırat Nehri kıyısı boyunca çadır kampı atabileceğiniz geniş düz alanlar bulunmaktadır. Bu bölgelerde ücretsiz olarak güvenle kamp atabilirsiniz. Karavan sahipleri dilerse ilçe merkezindeki Mirkelam Dinlenme Tesisleri’ne gelerek buradaki park yerinde çok cüzi bir fiyata konaklamalarını yapabilirler. İhtiyaçlarınızı Birecik ilçe merkezinde karşılayabileceğiniz bakkal, market, fırın, manav ve mescit türü yerler bulunmaktadır. Halfeti ilçesine de çok fazla uzak olmayan Birecik, bölgede tarihi ve kültürel bir gezi planlayanlar için ideal rotalardan biridir.

Birecik, Şanlıurfa’ya 83, Gaziantep’e ise 63 km uzaklıkta bulunuyor. Her iki şehirden de Birecik’e her gün belirli saatlerde minibüsler hareket etmektedir. Özel araç veya karavanıyla gelecek olanlar için Birecik, Şanlıurfa ve Gaziantep şehirlerinin tam orasında kalmaktadır. Her iki şehirden de tabelaları takip ederek gelebilmek mümkün.

Konumu: Nehir Kenarı

Kamp Olanakları: Birecik ilçe merkezinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal, fırın, market, manav ve mescit gibi yerler bulunmaktadır.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Tek Tek Dağları Milli Parkı Kamp Alanı

Tek Tek Dağları Milli Parkı Kamp Alanı

Şanlıurfa’nın güneyinde Harran ilçe merkezine 20 km mesafede bulunan Tek Tek Dağları, 19.335 hektarlık kapladığı alan ile Şuayip Şehri Harabeleri, Soğmatar Harabeleri ve Senem Mağarası gibi önemli arkeolojik kalıntıları barındıran bir milli park yeridir. Burası halk arasındaki inanca göre Şuayp Peygamberin yaşadığı yer olarak geçiyor. Harabeler arasında kalan mağarada Şuayip Peygamberin ziyarete açık makamı da bulunmaktadır. Diğer yandan Soğmatar Harabeleri de Senem Mağarası da burada görülmeye değer önemli kalıntılardan biridir.

Tek Tek Dağları’nın olduğu bölge oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Birçok mezra yerinin olduğu ve yöre halkının hayvanlarını otlattığı bir yerdir. Tarih ve kültürel bir gezinin yanı sıra yöre hayatını yerinde görmek ve köy yaşantısını deneyimlemek için Tek Tek Dağları’nın çevresi ziyaretçisine birçok zenginlik sunmaktadır.

Milli parkın olduğu çevre geniş bir alan olması nedeniyle park sınırları dışında kalan yerlere ücretsiz olarak çadır kampı atabiliyorsunuz. Ancak etrafta tek bir ağacın bile olmayışı sizi bölgenin kavurucu yaz sıcaklarında biraz tehlikeye atabilir. Bu nedenle yalnızca günübirlik kamplar için idealdir. Tabi kamp öncesi yanınızda çadırınızı ve sizi koruyarak bir çadır üstü tente getirmenizi tavsiye ederiz. Milli park dışında kalan bölgede ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi küçük bir ücret karşılığında milli parka giriş yaparak buradaki kafeden temin edebilirsiniz.

Toplu taşıma ile buraya ne yazık ki gelinemiyor. Şanlıurfa veya çevre şehirlerden Harran’a ulaşımınızı sağladıktan sonra ilçe merkezinden bir taksi tutarak milli parka gelebilirsiniz. Özel aracıyla gelecek olanlar ise Şanlıurfa’dan çıkıp Akçakale istikametinde ilerleyerek Harran yönüne sapabilir ve ilçe merkezine geldikten sonra buradan milli parkı gösteren tabelaları takip ederek ulaşımlarını sağlayabilirler. Milli park içerisinde otopark yeri bulunmaktadır.

Kamp Olanakları: WC, çeşme, çocuk oyun alanı, kafe, otopark alanı, tarihi yapı, seyir terası, piknik alanları, mescit ve yürüyüş yolu.

Giriş ve Kamp Ücreti: Şahıs 3 TL, öğrenci 1,5 TL, bisiklet 3 TL, motosiklet 4,5 TL, otomobil ve kamyonet 9 TL, minibüs 27 TL, midibüs 45 TL ve otobüs 81 TL. Milli park çevresinde ücretsiz çadır kampı atabileceğiniz yerler bulunmaktadır.

Web Sitesi: http://tektekdaglari.tabiat.gov.tr/

Haritada Görüntüle >

Harran Ovası Kamp Alanı

Harran Ovası Kamp Alanı

Tek Tek Dağları’nı da içerisine alan Harran Ovası, Şanlıurfa’nın Akçakale’den sonra Suriye sınırına yakın olan ilçelerinden biridir. Burası dünyanın ilk bilim merkezlerinden biridir. Öyle ki, dünyada kurulmuş ilk üniversite yeri buradadır. Anadolu’nun kadim yerleşim birimlerinden biri olan Halfeti, nüfusunun tamamına yakınını oluşturduğu Arap kökenli Türk vatandaşların yaşadığı yerdir. Arap kültürünü yerinde görmek, meşhur kubbeli Harran evlerini keşfetmek için Şanlıurfa seyahatlerinde mutlaka uğranılması gereken bir destinasyondur.

Harran, üniversite kalıntıları ve Tek Tek Dağları’nı da kapsayan düz ve geniş ovası ile ziyaretçilerine uzunca bir yürüyüş yolu ve yol üzerinde çeşitli kalıntılar sunuyor. Bölge kültürünü keşfederken aynı zaman tarihi kalıntıları da yerinde görmüş oluyorsunuz. Ancak bu tarihi ve kültürel zenginliği tam manasıyla sindirebilmek için en azından 1 gün Harran’da kalınması gerekir. Eğer sırt çantalı biriyseniz veya bir yerli turist olarak gelip çadır kampı atmayı düşünüyorsanız, Harran Ovası size ücretsiz olarak kamp atabileceğiniz geniş bir alan sunuyor. Dilerseniz Harran Evleri’nin olduğu alana da kamp atabilirsiniz.

Harran’da atacağınız kamp süresi boyunca tüm ihtiyaçlarınızı ovaya yakın ilçe merkezindeki fırın, market ve bakkal gibi yerlerden karşılayabilirsiniz Şanlıurfa’ya uzaklık 44 km’dir. Özel aracıyla gelecek olanlar Akçakale istikametinde ilerleyip Mutlukaya Köyü’nü geçtikten yaklaşık 2 km sonra Harran yönüne dönerek ulaşımlarını sağlayabilirler. Ayrıca Şanlıurfa otogarından Harran’a her gün belirli saatlerde minibüsler de hareket etmektedir.

Kamp Olanakları: Harran ilçe merkezinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal, fırın, market, manav ve mescit gibi yerler bulunmaktadır.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Bozova Kamp Alanı

Bozova Kamp Alanı

Şanlıurfa’nın Fırat Nehri’ne kıyı sayılabilecek yakınlıktaki ilçesi Bozova, bölgede ücretsiz kamp atabileceğiniz bir diğer yerdir. İlçe, yaklaşık 55.000 nüfuslu bir yerdir. Her yıl Eylül ayında düzenlenen yelkenli yarışlarıyla da bilinen Bozova, doğa ve kamp severlere güzel bir ortam sunuyor. Fırat Nehri kıyısı boyunca yemyeşil düzlük alan yürüyüş ve kamp için oldukça idealdir. Bununla birlikte nehrin kıyısında yer alan Çatak Mesire Alanı, gün boyu doğayla baş başa kalıp keyifli bir vakit geçirmek için harika bir alternatiftir.

Bozova civarında kamp atmayı düşünüyorsanız Fırat Nehri kıyısı boyunca çadır kurmaya müsait alanlar bulunmaktadır. Ancak ilçe merkezinden uzaklaştıkça kıyı yerlere ulaşım zorlaşmaktadır. Bu nedenle mesire alanı civarında çam ormanlarının içerisinde güvenle kamp atılabilir.

Kamp süresi boyunca ihtiyaçlarınızı Bozoava ilçe merkezindeki bakkal, market, lokanta, fırın ve manav gibi yerlerden karşılayabilirsiniz. Şanlıurfa’ya 38 km ve yaklaşık 45 dakikalık bir sürüş mesafesinde bulunan Bozova’ya her gün düzenli olarak minibüsler çalışmaktadır. Buraya aynı zamanda çevre ilçelerden ve Nizip’ten de ulaşım sağlanabiliyor. Aracıyla gelecek olanlar Hilvan istikametinde ilerleyip Adana-Adıyaman kavşağından Bozova istikametine dönerek ulaşımlarını sağlayabilirler. Yol boyunca ilçe tabelaları bulunmaktadır.

Konumu: Fırat Nehri Kenarı

Kamp Olanakları: Bozova ilçe merkezinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal, fırın, market, manav ve mescit gibi yerler bulunmaktadır.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Takoran Vadisi Kamp Alanı

Takoran Vadisi Kamp Alanı

Şanlıurfa’nın Siverek ilesinde Fırat Nehri kenarında bulunan Takoran Vadisi, eşsiz manzarası kanyon, piknik ve kamp alanlarıyla bölgenin popüler uğrak yerlerinden biridir. Burası aynı zamanda tekne ve yürüyüş turlarının yapıldığı yerdir. Vadinin eşsiz manzarası eşliğinde Fırat Nehri üzerinde tekne gezintisine çıkabilir veya vadi boyunca yürüyüş yaparak etrafı keşfedebilirsiniz.

Doğa ve su sporları tutkunu birçok insan hem Şanlıurfa’dan hem de çevre şehirlerden buraya gelerek aktiviteler yapıyor, akşamları çadır kurarak konaklamalarını yapıyorlar. Vadi boyunca birkaç şelale yeri de burada görülmeye değer yerlerden biridir. Vadi, yerleşim yerlerine uzak olması nedeniyle ziyaretçilerine muazzam bir sessizlik sunuyor. Doğayla baş başa kalmak isteyenler için Şanlıurfa çevresinde kamp düşünenlere önerdiğimiz Takoran Vadisi adeta bir saklı cennet.

Vadi çevresinde herhangi bir tesis olmadığından WC, çeşme, elektrik ve duş gibi olanaklar ne yazık ki bulunmuyor. Ayrıca yiyecek ve içeceklerinizi vadiye en yakın yer olan Divan Köyü’nden temin edebilirsiniz.

Takoran Vadisi, Siverek ilçe merkezine 41, Şanlıurfa’ya ise 134 km mesafede yer almaktadır. Şanlıurfa otogarından Siverek ilçesine her gün belirli saatlerde minibüsler hareket etmektedir. Özel aracıyla gelecek olanlar Hilvan istikametinde ilerleyip Siverek ilçe merkezine gelebilir ve buradan Kahta yönüne dönerek yol üzerinden Ergen ve Divan köylerinin olduğu yola saparak vadiye en yakın köy olan Divan’a gelebilirler. Araç sahipleri arabalarını Divan köyünde park ettikten sonra yaklaşık 1 km kadar yürümeleri gerekmektedir.

Konumu: Fırat Nehri Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme gibi imkânlar bulunmuyor. Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı vadiye en yakın yerleşim yeri olan Divan Köyü’ndeki bakkallardan karşılayabilirsiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Ücretli Kamp Yerleri

Gölpınar Tabiat Parkı Kamp Alanı

Gölpınar Tabiat Parkı Kamp Alanı

Şanlıurfa şehir merkezine 16 km ve 20 dakikalık bir sürüş mesafesinde bulunan Gölbaşı Tabiat Parkı, bölgenin aşırız yaz sıcaklarından kaçıp gelmek için son derece ideal yerlerden biridir. Çam ağaçları ile çevrili bu doğa harikası park alanı, yöre insanının haftanın tüm günü gelip piknik yaptığı keyifli noktalar arasında yer alıyor. Her yaştan insanın gelip günün dilediği saatinde sevdikleriyle hoşça vakit geçirdiği tabiat parkı piknik ve yürüyüş aktiviteleri adına şehrin önemli rekreasyon alanlarından biridir.

Park alanı büyük çam ağaçlarının yer aldığı ve yeterince gölgelik alanın olduğu bir yer. Piknik yapabilmeniz için masalar, WC, çeşme ve yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir kır lokantası bulunmaktadır. Bununla birlikte çocukların vakit geçirebilecekleri bir oyun parkı bulunuyor. Park alanı içerdiği doğal kaynakları nedeniyle şehrin nefes alabileceğiniz ender yerlerinden biridir.

Yerleşim yerlerine olan uzaklığı nedeniyle yalnızca doğayla baş başa kalabilir ve tabiatın tüm nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Dilerseniz doğa yürüyüşü yapabilir, dilerseniz çadır kampı atabilirsiniz. Bununla birlikte kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılık için de fazlasıyla malzeme sunuyor.

Gölpınar Tabiat Parkı, Şanlıurfa’nın kuzeyinde Karaköprü’yü geçtikten sonra Göbeklitepe yolu üzerinde kalıyor. Özel aracıyla gelecek olanlar için tabiat parkında otopark yeri bulunmaktadır. Toplu taşımayı kullanacak olanlar Şanlıurfa ilçe otogarından Gölpınar Köyü istikametine giden minibüslere binerek ulaşımlarını sağlayabilirler.

Kamp Olanakları: WC, çeşme, piknik alanları ve piknik masaları, kır lokantası, etkinlik alanı, giriş kontrol noktası, büfe, çocuk oyun alanı, güvenlik noktaları ve kafe.

Giriş Ücreti: Şahıs 4,5 TL, öğrenci 2,5 TL, bisiklet 4,5 TL, motosiklet 6,5 TL, otomobil 13 TL, minibüs 40 TL, midibüs 67 TL ve otobüs 121 TL.

Web Sitesi: http://golpinar.tabiat.gov.tr/

Haritada Görüntüle >

“Şanlıurfa Kamp Yerleri – Şanlıurfa’da Kamp Yapılacak En İyi 7 Yer!” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin