Sinop’ta Yapılacak Şeyler | 46 Heyecan Verici Aktivite!

İlaç Niteliğinde Bilgiler

Sinop Hakkında: Kökleri Tarih öncesi dönemlere kadar uzanan Sinop, Karadeniz’in en eski ve en güzel yerleşimlerinden biridir. Antik Çağ’daki adı Sinope olan şehir, ilk olarak, Milet’ten ayrılan ve kendilerine yeni bir şehir kurmak isteyen kabile tarafından kurulmuştur. Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Sinop, Karadeniz kıyısında, Boztepe Burnu’nun karayla birleşme noktasında yer almaktadır.

Sinop’un batısında Kastamonu, doğusunda Samsun, güneyinde ise Çorum yer almaktadır. Şehrin en önemli simgelerinden biri M.Ö. 7. yüzyılda yarımadanın üzerine inşa edilen Sinop Kalesi’dir. Bunun yanı sıra Antik Yunan Dönemi’nin en önemli filozoflarından biri olan Diyojen’in, M.Ö. 412 tarihinde Sinop’ta doğduğu bilinmektedir.

Bundan dolayı şehir merkezinin girişinde Diyojen’e ait bir heykel bulunmaktadır. Türkiye’nin en mutlu şehri unvanına sahip olan Sinop, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Peki, Sinop’ta yapılacak şeyler nelerdir? Bunun cevabı için sayfayı kaydırın!

Kullanılan Kartlar: Tarihi yönden oldukça zengin bir yerleşim olan Sinop’ta pek çok müze, kale, antik yapı ve ören yeri bulunmaktadır. Sinop’taki bu tarihi yerlerin her birine, Türkiye’nin çoğu şehrinde de geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ ile ücretsiz veya indirimli olarak giriş yapılabilmektedir. Hatta bu kartlar sayesinde Sinop’taki pek çok yere yılda iki kez ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım: Türkiye’de trafik ışıklarının bulunmadığı tek şehir olan Sinop, ulaşım açısından oldukça gelişmiş ve sakin kalmayı başarmış bir yerdir. Şehir içi ulaşım genel anlamda minibüs, dolmuş ve belediye otobüsü gibi toplu taşıma vasıtalarıyla sağlanmaktadır.

Bunun yanı sıra taksi, bisiklet ve kiralık özel araç gibi vasıtalar da şehir içi ulaşımda kullanılabilmektedir. Tüm bu vasıtalarla şehir içindeki her yere, havaalanına, otogara ve çevre ilçelere kolayca ulaşabilirsiniz.

İkonik gezi noktaları: Sinop’ta görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Bunların en ikonik olanları ise Tarihi Sinop Kalesi, Tarihi Sinop Cezaevi, Diyojen Heykeli, Boyabat Kalesi, Sinop Arkeoloji Müzesi, İnaltı Mağarası, Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı, İnceburun Deniz Feneri ve Hamsilos Koyu’ndan oluşuyor. Tabi bu liste daha da çoğaltılabilir!

Pazar günü yapılır?

Sinop’ta güzel bir Pazar günü, yemyeşil yaylalara çıkıp doğa yürüyüşü yapabilir, İnaltı Mağarası, Bazalt Kayalıkları, Babaçay Kanyonu veya Erfelek Taşlıca Şelaleleri gibi doğa harikası yerleri ziyaret edebilirsiniz. Akgöl Tabiat Parkı’nda piknik yapıp, dinlenerek keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

Bir günde ne yapılır?

Sinop’ta bir gününüzü isterseniz şehir merkezinde isterseniz de çevredeki turistik yerlerde geçirebilirsiniz. Şehir merkezinde Aşıklar Caddesi ve Ada mevkii gibi ikonik yerlere giderek gezebilir, sahilde yürüyüş yapabilirsiniz. Yürüyüş yaptıktan sonra Şahin Tepesi’ne çıkarak, Sinop’un eşsiz manzarası eşliğinde gün batımını seyredebilirsiniz. Bunun yanı sıra Hamsilos Tabiat Parkı’nda giderek, trekking, fotoğrafçılık, kamp veya doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapabilir, Hamsilos Koyu’nda keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Ücretsiz Aktiviteler

1. Şehrin Simgesi: Sinop Kalesi’ni Görün!

Sinop Kalesi

Burası Neresi? Sinop’un tarihi simgelerinden biri olan Sinop Kalesi, M.Ö. 7. yüzyılda kenti korumak amacıyla inşa edilmiştir. Kalenin Milet’ten gelip, Sinop’a yerleşerek koloni kuran toplum tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kentin bulunduğu yarımada üzerinde kurulan kale, Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Günümüzde hala varlığını sürdürmeye devam eden Sinop Kalesi’nin duvarları şehri çevrelemektedir. Kalenin iki ana giriş kapısı bulunup; duvarları 2 bin metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Sinop’un tarihi yapıları arasında önem açısından ilk sıralarda yer alan kale, 2013 yılında, UNESCO’nun Dünya Mirasları Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de bahsettiği Sinop Kalesi, şehre gelmişken mutlaka ziyaret edilmelidir.

Kaçırmayın! Kaleye giriş merdivenler aracılığıyla sağlanmaktadır. Merdivenleri çıkmak biraz yorucu olsa da sonunda karşılaşılan manzara tüm yorgunluğu alıp, götürmektedir. Kalenin üstünde şuan bir kafe hizmet vermektedir. Sinop Kalesi’nin otantik atmosferi içerisinde misafirlerini ağırlayan kafede, Karadeniz’in müthiş manzarasına karşı çay içmenin keyfi çok başka! Sinop il merkezinin hemen girişinde yer alan kaleye yürüyerek ulaşılabilmektedir.

  • Adres: Meydankapı, Bülent Ecevit Cd. No: 13, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 02.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Diyojen Heykelinin Hikayesini Öğrenin!

Diyojen Heykeli

Diyojen Kimdir? Antik Yunan Dönemi’nin en önemli filozoflarından biri olan Diyojen’in, M.Ö. 412 tarihinde dönemin Yunan kolonisi olan Karadeniz’in Sinope (Sinop) şehrinde doğduğu bilinmektedir. Ünlü filozof, bir müddet Sinop’ta yaşamaya devam etmiş olsa da Yunanistan’ın Korint şehrinde hayata gözlerini yummuştur. Diyojen’in Atina’ya gitmesi ise kuyumculukla uğraşan babası Hicesiasin kalpazanlık ve para tahribatı suçuyla sürgün edilmesi sonucu gerçekleşmiştir.

Kinik felsefesinin öncüsü olan Diyojen, medeniyeti reddetmiş ve medeniyet içerisinde medeniyetten uzak bir şekilde yaşamaya çalışmış bir Antik Çağ filozofu olarak yaşadığı döneme ve hatta sonrasına da damga vurmayı başarmıştır. Atina’da dönemin medeniyetine karşı çıkıp bir köpek gibi yaşamaya karar veren Diyojen; dinde, davranışta, giyimde, barınmada, yiyecek ve terbiyede bütün geleneği reddetmiştir. Bu kararından ötürü ise “Kynikos” (köpeksi) lakabını almıştır.

Doğaya uygun yaşam felsefesiyle hayatını son derece fakir olarak geçiren Diyojen’in bir fıçının içinde yaşadığı ve yalnızca bir çanağa sahip olduğu söylenmektedir. Hatta bir başka söylentiye göre; Diyojen, günlerden bir gün, bir çeşme başında avucu ile su içen bir çocuk görür ve “Bu çocuk bana fazladan eşyam olduğunu öğretti” diyerek elindeki çanağı da atar. Ayrıca çeşitli kaynaklarda Diyojen’in güpegündüz elinde fener ile dürüst adam aradığı da söylenir.

Neden Gitmeliyim? Sinop ile ana kara arasındaki kıstağın en dar olduğu noktada yer alan Diyojen Heykeli’nin yapımı 2006 yılında tamamlanmıştır. Heykelin sahibi ise Samsun’da bulunan On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nin öğretim üyelerinden biri olan Turan Baş’tır. Günümüzde Sinop’un simgesel değerlerinden biri olarak varlığını sürdüren Diyojen Heykeli, bir ara yıkılmak istense de halen sapasağlam yerindedir.

  • Adres: Kaleyazısı, Fatih Cd. No: 2, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Aşıklar Caddesi’nde Dolaşın!

Aşıklar Caddesi

Burası Neresi? Sinop’un en meşhur caddesi olan Aşıklar Caddesi, şehir merkezinde, Barış Manço parkının içinde yer alıyor. Sahil boyunca uzanan ve ağaçlarla donatılmış olan cadde üzerinde, vakit geçirebilecek pek çok alan bulunuyor. Bu alanları; restoranlar, çay bahçeleri, kafeteryalar, mağazalar, büfeler, çocuk oyun parkları, butikler ve oturma grupları oluşturuyor.

Neden Gitmeliyim? Cadde boyunca kestanesinden mısırına, patatesinden pamuk şekerine kadar pek çok ürünün satıldığı seyyar esnaf tezgahları, insanlara eşlik ediyor. Aşıklar Caddesi’nde dolaşmak gibi popüler bir aktivitenin Sinop’ta yapılacak şeyler arasında mutlaka yerini alması gerekiyor.

  • Adres: Yeni, Gazi Cd. No: 18, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Şahin Tepesi’nde Şehrin Manzarasını Seyredin!

Şahin Tepesi

Burası Neresi? Gündüzü ayrı güzel gecesi ayrı güzel bir şehir olan Sinop’un manzarasını kuşbakışı seyredebileceğiniz en güzel nokta hiç şüphesiz Şahin Tepesi’dir. Her yıl yüzlerce turisti ağırlayan Şahin Tepesi, İstanbul‘un Piyer Loti Tepesi’ne eş değer bir güzelliğe sahip! Dolayısıyla şehrin en dikkat çekici turizm merkezlerinden biri olan Şahin Tepesi’nin tarihte, uzun bir süre Amerika’nın Rusya’yı gözetlediği bir üs olarak kullandığı biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Uzun süre bu şekilde kullanıldıktan sonra günümüzde dev Türk bayraklarının dalgalandığı hür bir yer haline gelen tepede, seyir terasları ve restoranlar bulunuyor. Özellikle gece manzarasıyla dikkat çeken Şahin Tepesi, Sinop’un ışıklandırılmış güzelliğini gözler önüne seriyor. Bunun yanı sıra tepede gün doğumu manzarasını seyretmenin tadı da bir başka oluyor!

Kaçırmayın! Ayrıca Şahin Tepesi, hafta sonu kahvaltı etkinliği için yöre halkının yoğun olarak gittikleri bir yer! Dolayısıyla sizler de dilerseniz bu tepede gece manzarasını seyredebilir ya da gün doğumunu seyredip, ardından mükellef bir köy kahvaltısı yapma imkanı elde edebilirsiniz. Seçim sizin!

  • Adres: Ada, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 02.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Doğal Bir Liman: Boztepe Burnu

Boztepe Burnu

Burası Neresi? Sinop şehir merkezinin büyük bir kısmının da içinde bulunduğu bir yarım ada olan Boztepe Burnu’nun, diğer adıyla Sinop Burnu’nun uzunluğu başından sonuna kadar yaklaşık 8 – 9 kilometre civarındadır. Dolayısıyla Boztepe Burnu, şehrin merkezi noktasını oluşturmaktadır. Boztepe Burnu’nun güney yakasından Gerze; kuzey yakasından ise Hamsilos Koyu’nun girişi ile birlikte Akliman ve Başkaya Burnu görülebilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Eskiden karadan bağımsız bir ada olan Boztepe, adayla kara arasındaki su kanalının Selçuklular zamanında doldurularak kapatılmasıyla bir burun haline dönüşmüştür. Günümüzde su kanalının yeniden açılması gündemdedir. Boztepe Burnu’nun güney yakası, Karadeniz’in Türkiye sınırları içinde kalan kısmının tek doğal limanı olarak da önem arz etmektedir.

Bunun yanı sıra, Sinop’un en popüler turizm merkezlerinden biri olan Karakum, diğer adıyla Nisiköy de yine bu burun üzerinde yer almaktadır. Halk arasında “Ada” olarak adlandırılan Boztepe’de savaşlarda Rusya’yı izleyebilmek amacıyla kurulmuş olan iki radar bulunmaktadır. Bu radarlardan biri Birleşik Krallık; diğeri ise ABD tarafından yaptırılmıştır.

ABD tarafından yaptırılmış olsa da günümüzde Türkiye’ye ait olan radar, artık Rusya’yı gözetleme amacıyla kullanılmamaktadır. Hem tarihi yapı hem de doğal güzellik açısından şehrin en önemli yerlerinden biri olan Boztepe Burnu’nda dolaşmak, Sinop’ta yapılacak şeyler arasına mutlaka dahil edilmelidir.

  • Adres: Ada, 57000, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Yeryüzündeki Cennetlerden Biri: Akgöl Tabiat Parkı

Akgöl Tabiat Parkı

Burası Neresi? 2018 yılının Mayıs ayında, Türkiye’nin 236. Tabiat Parkı olarak tescillenen Akgöl, Ayancık ilçesine bağlı, zengin bitki örtüsünden oluşan ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir yerdir. Akgöl Tabiat Parkı, iki derenin birleşmesiyle oluşan yapay göl ile birlikte 400 dekarlık bir alana yayılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Zengin bitki örtüsüyle kaplı bir doğa harikası olan Akgöl, Sinop’ta gezip görülmesi gereken yerlerin de başında gelmektedir. Akgöl Tabiat Parkı için hazırlanan proje ile park içerisinde; spor alanları, yürüyüş parkurları, kamp ve piknik alanları gibi çeşitli etkinliklerin yapılabileceği bir dizi alan bulunmaktadır.

Akgöl, yemyeşil doğası, görenleri büyüleyen gölü ve bu gölü çevreleyen ağaçlarıyla ciddi anlamda harika bir manzara yaratmaktadır. Dolayısıyla Sinop’ta ne yapılır, sorusunun en güzel cevaplarından biri de Akgöl Tabiat Parkı’na gitmek ve orada huzur dolu bir gün geçirmek olacaktır.

  • Adres: Uzunçay, 57200, Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Sinop’un İlgi Çeken Mağaralarını Ziyaret Edin!

Ağcaçal Mağarası

Burası Neresi? Sinop, coğrafi yapı itibariyle hali hazırda keşfedilmiş ve henüz keşfedilmemiş pek çok mağaraya ev sahipliği yapmaktadır. Bu mağaraların pek çoğu için keşif çalışmaları yürütülmektedir. Sinop’un en ünlü mağarası, hiç şüphesiz İnaltı Mağarası’dır. İnaltı Mağarası hakkında aşağıda detaylı bilgi verildiği için burada ayrıntıya girilmeyecektir.

Neden Gitmeliyim? Şehirdeki mağaralardan biri olan Buzluk Mağarası ise henüz yeni yeni yapılan çalışmalarla turizme kazandırılan bir mağara olup; Sinop’un Durağan ilçesinde, aynı adlı Buzluk Yaylası içerisinde yer almaktadır. Mağaranın en ilgi çeken yanı içerisindeki buzul sarkıt ve dikit gibi oluşumlardır.

Ayrıca Buzluk Mağarası’nda yaz aylarında buzların kış aylarında ise sıcak su oluşumunun izlenebilmesi de bir hayli dikkat çekicidir. Ağcaçal Mağarası ise Durağan ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki Cevizlibağ Köyü’nün üst kısmında, aynı adlı Ağcaçal mevkiinde bulunmaktadır.

Lakin maalesef mağaranın giriş kısmında bulunan ve milyonlarca yılda oluştuğu bilinen sütunların bir bölümü, defineciler ve bilinçsiz vatandaşlar tarafından tahrip edilmiştir. Ancak bu tahribata rağmen mağaranın alt kesimlerinde bulunan galerilerde, kireç taşı erimesi sonucu oluşmuş çok sayıda figür yer almaktadır.

Kaçırmayın! Ağcaçal Mağarası’na ulaşım ise yalnızca özel araçlarla sağlanabilmektedir. Bu iki mağaranın adres ve ulaşım bilgileri aşağıda verilmiştir.

Buzluk Mağarası:

Ağcaçal Mağarası:

  • Adres: Cevizlibağ Köyü Yolu, 57700 Cevizlibağ, Durağan/Sinop
  • Yol tarifi al >

8. Türkiye’de Tek: Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı!

Bazalt Kayalıkları

Burası Neresi? Türkiye’deki tabiat anıtları listesinde de yer alan Sinop Bazalt Kayalıkları, Boyabat ilçe merkezine 15 kilometre mesafede, Kurusaray Köyü yakınlarındaki Fındıklık mevkiinde bulunmaktadır. Bazalt Kayalıkları, İrlanda’daki benzeri Devler Kaldırımı gibi turizme kazandırılmak amacıyla 1996 yılında, I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiş; 2011 yılında ise kayalıkların da dahil olduğu 10,25 hektarlık alan tabiat anıtı olarak tescillenerek, koruma altına alınmıştır.

Neden Gitmeliyim? Kayalıklar, birbirine yakın üç vadiye yayılan ve ortalama 30 – 40 metre yüksekliğe sahip olan 4, 5 ve 6 köşeli sütunlardan oluşmaktadır. Kayalıklar üstten bakıldığı takdirde çokgen görünümlü blok bir arı peteği şeklinde; karşıdan bakıldığı takdirde ise yan yana dizilmiş ince uzun prizmal gövdeli blok taş yığını şeklinde görülmektedir.

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda söz konusu yapının 3 ila 5 milyon yıl öncesinden beri var olduğu belirlenmiştir. Bazalt Kayalıkları’nın en ilgi çekici yanı üzerinden akan şelalelerdir. Ayrıca kayalıkların olduğu bölgede, her yıl ”Tarihten Doğaya Bahar Yürüyüşü” adı altında bir etkinlik gerçekleştirilmektedir. 2017 yılında gerçekleştirilen yürüyüş ise toplam 12 kilometre sürmüş ve kendi rekorunu kırmıştır.

Kaçırmayın! Dolayısıyla Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı ve çevresinde gerçekleştirilen en popüler etkinlikleri, doğa yürüyüşü ve trekking gibi sportif aktivitelerden oluşturmaktadır. Bazalt Kayalıkları’na ulaşmak için en kolay ve en rahat yöntem özel araç kullanmak veya bölgeye yapılan turlara katılmak olacaktır.

  • Adres: Kurusaray, 57200, Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Yemyeşil Yaylaları Yakından Görün!

Sinop Yaylaları

Burası Neresi? Sinop, yemyeşil doğasının bir gereği olarak pek çok yaylaya ev sahipliği yapmaktadır. Yöre halkının baharın müjdelenmesiyle birlikte akın ettiği bu yaylalar arasında en popülerlerinden biri hiç kuşkusuz Buzluk Yaylası’dır. Yakın zamanda tabiat parkı ilan edilen Buzluk Yaylası, devlet tarafından koruma ve himaye altına alınmıştır.

Buzluk Yaylası’ndaki 51,6 hektarlık alan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün teklifi; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ise kararı ile Buzluk Tabiat Parkı olarak tefrik ve ilan edilmiştir. Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen yayla, gören herkesi kendisine hayran bırakan bir doğaya sahiptir. Dolayısıyla bu yayla, hem Sinop’un hem de Türkiye’nin en güzel yaylalarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Keşfedilmeyi bekleyen bir doğa harikası olan Buzluk Yaylası, özellikle son yıllarda yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Tabi bunda, yaylanın muhteşem manzarası, serin ve tertemiz havası yöresel lezzetlerin pişirildiği Kalfet Konağı gibi işletmelerin de büyük rolü olmaktadır.

Yaylada hizmet veren Kalfet Konağı’nda; Köy kahvaltısından, Sac kavurmaya, Izgara çeşitlerinden, meşhur Sırık kebabına kadar bir dizi lezzetli yemek servis edilmektedir. Bunun yanı sıra konakta konaklama imkanı da bulunmaktadır. Ayrıca Buzluk Yaylası’nda çadır kurup, kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcut!

Buzluk Yaylası:

  • Adres: Durağan, 57700 Sinop/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Çangal Dağları’nı Keşfedin!

Çangal Dağları

Burası Neresi? Çangal Dağları, Sinop ile Samsun il sınırları arasına yayılan sıra dağlardır. Yemyeşil doğası, bol oksijenli havası ve görenleri hayran bırakan tabiatıyla Sinop’un en güzel yerlerinden biri olan Çangal Dağları, aynı zamanda şehirdeki popüler turizm merkezlerinin de bir kısmına ev sahipliği yapıyor. Öyle ki Erfelek Şelalesi ve Akgöl Tabiat Parkı gibi daha birçok yer bu dağların eteklerinde yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Ayrıca dere, göl, akarsu, yayla ve şelale gibi doğal güzellikler de Çangal Dağları’nın sahip olduğu zenginlerden yalnızca birkaçını teşkile ediyor. Karadeniz’in en güzel rotalarından biri olan Çangal Dağları’nda, kampçılık, trekking, dağcılık, fotoğrafçılık, dağ bisikleti etkinliği, tırmanış ve doğa yürüyüşü gibi pek çok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Dolayısıyla doğa sporları tutkunları için burası harika bir destinasyon!

  • Adres: Çangal Dağı, 57202 Gökçukur, Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Sinop’un Birbirinden Harika Köylerini Keşfe Çıkın!

Sinop Köyleri

Burası Neresi? Karadeniz’in en güzel ve en mutlu şehirlerinden biri olan Sinop, kendisi kadar güzel pek çok köyü de içerisinde barındırıyor. Dağlarında ve yaylalarında birçok geleneksel ve köklü köye ev sahipliği yapan Sinop’un en bilinen ve merkeze en yakın olan köyü ise Korucuk Köyü oluyor.

Neden Gitmeliyim? Şehir merkezine 2 – 3 kilometre mesafede yer alan Korucuk Köyü, plajları, denizi ve tertemiz kumsallarıyla oldukça ünlü bit yerleşim! Üstelik köyün kumsallarının da şifalı olduğu halk arasında dolaşan söylentilerden biri… Bunların yanı sıra Korucuk Köyü’nde, tesisler, restoranlar, kamp ve karavan alanları gibi vakit geçirebileceğiniz daha birçok alan ve hizmet noktası bulunuyor.

Sinop Mobil ve Korucuk Köyü: 

12. Dranaz Soğuksu Mevkiinde Şifalı Su İçin!

Dranaz Soğuksu

Burası Neresi? Sinop – Boyabat kara yolunun 47. kilometresinde yer alan Dranaz Soğuksu mevkii, tıpkı Çangal Dağı gibi yemyeşil ağaçlarla döşeli bir yerdir. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Dranaz Soğuksu, yöre halkı tarafından yaz ayalarında piknik ve benzeri aktiviteler için tercih edilirken; kış aylarında kar topu oynamak ve karda kaymak için ziyaret edilir.

Kaçırmayın! Köknar ağaçlarıyla çevrelenmiş doğa harikası bir ormana ev sahipliği yapan Dranaz Soğuksu mevkii, ayrıca orman içinde yer alan ve şifalı olarak bilinen içme suyuyla da oldukça meşhurdur. Dolayısıyla Dranaz Soğuksu’da şifalı sudan içmeyi ve bu harika aktiviteyi Sinop’ta yapılacak şeyler listenize eklemeyi unutmayın!

  • Adres: Dranaz, Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Ayancık’a Doğru Keyifli Bir Yolculuğa Çıkın!

Ayancık

Burası Neresi? Sinop’un en büyük ikinci ilçesi olan Ayancık, sahip olduğu doğal güzellikler ve tarihi zenginlikler sayesinde şehrin en ilgi çeken yerleşimlerinden biridir. Bu zenginliklerden en bilinenleri, yukarıda da detaylıca bahsedilen ve ilçenin birkaç kilometre dışında bulunan Akgöl Tabiat Parkı ve tarihi Ayancık Kilisesi‘dir.

Neden Gitmeliyim? Kökleri ilk çağlara kadar uzanan Ayancık, zamanla gelişerek turizm anlamında da Sinop’un en popüler merkezlerinden biri haline gelmiştir. Yeşilin her tonunu içerisinde barındıran ilçe, sahip olduğu ormanlık alanlar dolayısıyla ‘ağaç denizi’ olarak anılır.

Ormanlarının yanı sıra 22 kilometrelik sahil şeridiyle Karadeniz’in masmavi sularına ev sahipliği yapan Ayancık, yazın tatil yapıp, biraz olsun serinlemek ve ferahlamak isteyenler için oldukça idealdir. En azından sakin ve huzurlu bir tatil geçirerek kafa dinlemek isteyenlerin Ayancık’a bayılacağını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Kaçırmayın! Sinop şehir merkezine 55 kilometre mesafede bulunan Ayancık’a ulaşım için otobüs, minibüs ve özel araç gibi vasıtalar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra ilçeye deniz yolu ile ulaşım da mümkündür. Deniz yolu ulaşımı, Ayancık’a bağlı Çaylıoğlu Köyü’nde yer alan limandaki tekneler ve deniz motorlarıyla sağlanmaktadır.

Bunları Biliyor muydunuz? Türkiye’nin ilk kadın voleybol takımı Sinop’un Ayancık ilçesinde kurulmuştur.

14. Gerze’yi Mutlaka Görün!

Gerze

Burası Neresi? Sinop merkezinde yaşayan gençlerin Gerzelileri, Gerzelilerin de merkezde yaşayan Sinopluları sevmediği söylenir. Lakin buna rağmen Sinop’a gelmişken Gerze de ziyaret edilmeye değecek kadar güzel bir ilçedir.

Neden Gitmeliyim? Güneyde Boyabat ve Durağan, doğuda Dikmen, batıda ise Sinop ile çevrili olan Gerze, sosyal ve kültürel yönden gelişmiş, doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir yerleşimdir. Sinop şehir merkezine 13 kilometre mesafede yer alan Gerze’ye ulaşım minibüs ve dolmuşlarla kolayca sağlanabilmektedir.

15. Sinop’un Ramazan Geleneği “Helesa” Şenlikleri!

Helesa şenlikleri

Burası Neresi? “Helesa” diğer adıyla “Sellime Çıkma” Sinop’a özgü köklü bir gelenektir. Helesa geleneği, Sinop’ta, her yıl Ramazan ayının on beşinci gününden sonra gerçekleştirilir. Helesa geleneğinin nasıl ortaya çıktığı hakkında, yazılı kaynaklarda bulunmayan lakin dilden dile aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir rivayetten bahsedilir.

Bir Hikaye! Bu rivayete göre: ‘‘Çok eski zamanlarda Gemilerin yelken ile çalıştığı dönemlerde, söz konusu gemilerin Karadeniz’de sığınacağı üç liman varmış. Bu limanlardan biri Sinop limanıymış. Ki o dönemlerde Karadeniz sadece Temmuz ve Ağustos aylarında fırtınasız olur, diğer aylar gemiciler için zorluk çıkarırmış. Dolayısıyla Temmuz ve Ağustos dışındaki kalan 10 ayda gemiler ancak Sinop limanına sığınabilirmiş.

Yine böyle fırtınalı bir kış gününde, yelkenli bir gemi Sinop limanına sığınmış. Haftalarca burada mahsur kalan gemi tayfasının yiyecek ve içeceği zamanla tükenmiş ve açlık baş göstermeye başlamış. Yardım istemeye yanaşmayan gemi tayfası, bunu dilenmekten farksız görmüş ve kimseden bir şey isteyememişler. Yine açlık içinde geçirilen bir günde, gemi kaptanının aklına yiyecek bulabilmek için bir fikir gelmiş ve tayfalarına bir filikayı hızlıca süslemelerini söylemiş.

Kaptan ve tayfalar süslenen bu filikayla birlikte gece, ellerinde çok sayıda fenerle Sinop’a inmişler ve kent içerisinde çeşitli maniler söyleyerek dolaşıp halktan yiyecek istemeye başlamışlar. Bunu gören halk gemicilere yiyecek ve içecek vermiş, böylece açlıktan kurtulmuşlar. Ramazan ayında gerçekleşen bu olaydan sonra, bu aydaki yardımlaşmanın boyutlarını gösteren en güzel örneklerden biri olarak Helesa adıyla anılagelmiş.

Helesa, bu olaydan sonra her Ramazan Ayında Sinop’ta tekrarlanan bir gelenek haline gelmiş. Sinop’ta eskiden, Helesa kutlanmadan önce rivayetteki filikayı temsilen birkaç kişinin taşıyacağı büyüklükte bir kayık alınır ve bu kayık güzelce süslenerek çevresi fenerler ve de mumlarla ışıklandırılırmış. İftar yapılıp oruçlar açıldıktan sonra, bir araya gelen gençler süsledikleri bu kayığı bazen omuzlarında bazen de elleriyle taşıyarak tüm mahalleleri gezerlermiş.

Kayık her evin önünde, ev sahibi tarafından görülecek bir şekilde yere konulurmuş. Sonrasında kalabalıktan sesi güzel olan bir kişi Helesa manilerinden bir kaçını söyler diğerleri de nakarat kısmında hep bir ağızdan ona eşlik ederek bahşiş isterlermiş.

Bahşişler bir mendile sarılıp, mendilin ucu yakılarak yere veya kayığın içerisine atılırmış. Mendilin ucunun yakılmasının nedeni ise bahşişin düştüğü yerin görülmesini sağlamakmış. Bu şekilde toplanan tüm bahşişler, daha sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtılırmış.

Kaçırmayın! 

Yıllardır bir gelenek halinde, şenlik havasında gerçekleştirilen Helesa, Sinop’ta her Ramazan ayında halen sürdürülüyor. Ancak Sinop sokaklarında artık kayık yerine; gemi maketleri dolaştırılıp, bahşiş toplanıyor. Velhasıl eğer Ramazan ayında yolunuz Sinop’a düşerse, Sinop’ta yapılacak şeyler arasında başta gelen bu eğlenceli ve bir o kadar anlamlı olan Helesa şenliklerine mutlaka katılın!

Ücretli Aktiviteler

16. Tüyler Ürperten Bir Yer: Tarihi Sinop Cezaevi!

Tarihi Sinop Cezaevi

Burası Neresi? Sinop Cezaevi, “Anadolu’nun Alkatrazı” olarak da bilinen Türkiye tarihine damga vurmuş bir hapishanedir. Peki, Tarihi Sinop Cezaevi neden Alcatraz lakabıyla nam salmıştır? San Francisco açıklarında yer alan bir ada olan Alcatraz, bir dönem Amerika’nın en tehlikeli suçlarının hapsedildiği meşhur bir hapishane olarak nam salmıştır.

Alcatraz Adası, 1861 – 1963 yılları arasında cezaevi olarak kullanılan Alcatraz Adası’nda, 1868 tarihinde gerçekleşen ayaklanmalarda tutuklanan yerli isyancıların önderleri hapsedilmiş ve adanın gelecekteki ünü böylece belirlenmiştir.

Aşırı akıntıyla birlikte soğuk körfez suları ve bolca köpekbalığıyla çevrili olan ada, kaçışın en zor olduğu hapishanelerden birine dönüştürülmüştü. Hapishanede, günün 23 saatini hücresinde geçiren mahkumlara, sığınma yeri, yemek, kıyafet ve sağlık yardımının dışında hiçbir şey verilmiyordu.

Neden Gitmeliyim? Alcatraz gibi böylesine korkutucu bir hapishaneyle özdeşleştirilen Tarihi Sinop Cezaevi, şiirlere, şarkılara, filmlere, dizilere ve türkülere konu olmuş meşhur bir yerdir. Kökleri çok eskilere dayanan cezaevi, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de geçmektedir. Evliya Çelebi, söz konusu hapishaneden bahsederken şu cümleyi sarf eder:

Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkûmları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.”

Sinop Cezaevi, üç yanı denizle çevrili olan tarihi kale duvarlarının içerisinde yer almaktadır. Cezaevine ev sahipliği yapan kale yaklaşık 4 bin yıl önce bölgenin hakimi Gaskalılar tarafından inşa edilmiştir. 1887 yılında resmi bir zindana dönüştürülen yapıya, 1939 yılında çocuk hapishanesi olarak kullanılmak üzere bir bina daha eklenmiştir.

Tarihi Sinop Cezaevi’nde yakından tanıdığımız pek çok önemli isim yatmıştır. Bu isimlerin bir kısmı; Kırım Hanı II. Devlet Giray, Osman Deniz, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Ruhi Su, Burhan Felek, Zekeriya Sertel, Refi Cevad Ulunay, Celal Zühtü Benneci, Hüseyin Hilmi, Osman Cemal Kaygılı, Kerim Korcan ve Sabahattin Ali’dir.

Kaçırmayın!

Hatta Sabahattin Ali, “Aldırma Gönül” adlı ünlü şiirini burada yazmıştır. 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cezaevinde, Sabahattin Ali’nin tutukluluk dönemlerinde kaldığı koğuş gibi pek çok alan ziyarete açılmıştır. Tarihi Sinop Cezaevi’nde ayrıca, bir dönem televizyon dünyasında epeyce ses getirmiş bir dizi olan ‘Parmaklıklar Ardında’nın çekimleri gerçekleştirilmiştir.

  • Adres: Kaleyazısı Mah. Cumhuriyet Cad. 57000, Sinop/Türkiye
  • Tel: 0 (368) 261 30 23
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (15 Mart-15 Ekim) 10.00 – 18.00 | Kış Dönemi (15 Ekim-15 Mart) 09.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Kişi Başı 12 TL | Müzekart geçerli.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Şehrin En Popüleri: Akliman!

Akliman

Burası Neresi? Sinop şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer alan Akliman, yemyeşil orman ile masmavi denizin kucaklaştığı harika bir yer! Denizin ormana girintisi ile oluşan doğal bir sığınak liman olan Akliman’ın önünde bulunan doğal ada bir mendirek yardımıyla karayla birleştirilerek balıkçıların kullanabileceği harika bir barınaktan oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Tabiatın mucizelerinden sadece biri olan Akliman’ın, Hamsilos yoluna doğru yer alan kısmı mesire ve piknik alanları olarak kullanılıyor. Piknik alanlarında ağaçların altında tüm gün vakit geçirebileceğiniz masalar ve kamelyalar bulunuyor. Boydan boya balıkçı tekneleri ile dolu olan limanda, pikniğe gelen misafirleri koyda gezdirip Hamsilos’a götüren gezi tekneleri de yer alıyor.

Teknelerin kimi pikniğe gelenleri koy içinde gezdirmek amacıyla hizmet veriyor. Yine bir kısım teknelerle, rüzgarsız havalarda Hamsilos Koyu’na kadar gezi turları düzenleniyor. Akliman’ın en dikkat çekici yanlarından biri de çok eski dönemlerden kalma tarihi mezarlara ev sahipliği yapıyor oluşudur.

Söz konusu tarihi mezarların hemen yanı başında bilgilendirici açıklamalar bulunup; kabirlerin kime ve ne zaman ait olduğuna dair detaylı bilgiler veriliyor. Verilen bilgilere göre kabristanlığın çoğu, Karadeniz’e deniz yolculuğu yaptıkları sırada gemilerde ölen kişiler karaya çıkartılarak buraya defnedilen kişilere ait. Verilen bilgiler arasında Çoğu kişinin kimliği mevcut olup; bu kişilerin büyük bir çoğunluğunun 1700-1800’lü yıllar arasında vefat ettiği tahmin ediliyor.

Kaçırmayın! Bataklık, kumul, deniz ve ormanlık alanları ile zengin bir biyo-çeşitliliğe sahip olan Akliman, bu özellikleri sayesinde, 1987 yılında mesire yeri olarak nitelendirilen alanıyla birlikte tabiat parkı ilan edilmiştir. Böylece koruma altına alınan bölge, Akliman Günübirlik Kullanım Alanı olarak adlandırılmış ve resmiyet kazanmıştır. Bunların yanı sıra Akliman’da denize girip, güneşlenebileceğiniz bir halk plajı da bulunmaktadır.

  • Adres: Sinop – Akliman Yolu, 57000 Dibekli, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 23.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Kişi Başı 12 TL
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Doğa Harikası: Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Burası Neresi? Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca köyü yakınlarında bulunan sıra şelaleler, Erfelek Tatlıca Şelaleleri veya Tatlıca Takım Şelaleleri adlarıyla anılmaktadır. İrili ufaklı 28 şelaleden oluşan Erfelek Şelalesi, iki ormanın birleştiği derin vadi içerisinden akmaktadır. Her yıl yerli ve yabancı 200 bini aşkın turist tarafından ziyaret edilen şelale çevresindeki 720 hektarlık alanla birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığınca 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Erfelek Taşlıca Şelaleleri Tabiat Parkı içerisinde birer kilometrelik iki farklı yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Ayrıca sansar, gelincik, kestane kargası ve karaca gibi yaban hayvanlarını barındıran tabiat parkının şelale bölgesinde, doğa yürüyüşü, tırmanış, dağcılık, fotoğrafçılık ve trekking gibi aktiviteler gerçekleştirilebilmektedir.

Yemyeşil doğanın içinde parıldayan Erfelek Taşlıca Şelaleleri, gören herkesi kendisine hayran bırakırken, misafirlerine doğa içinde huzurlu bir gün vadetmektedir. Şelale etrafında, en az 100 yıllık bir geçmişe sahip olan iki su değirmeni, günümüzde dinlenme tesisi olarak hizmet vermektedir.

Bunun yanı sıra park içerisinde mescit, tuvalet, kır kahvesi, kamp alanları, piknik yerleri ve çocuk oyun parkları gibi tesisler de mevcut. Ayrıca yine park içinde Yaban hayatı rehabilitasyon merkezi gibi özel alanların da yapımı gündemdedir.

Kaçırmayın! Sinop şehir merkezine 45 km uzaklıkta yer alan Erfelek Taşlıca Şelalesi’ne merkezden, otogardan veya Erfelek ilçe merkezinden hareket eden minibüslerle ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra özel araç kiralayarak da park alanına ulaşmanız mümkün.

  • Adres: Erfelek Yolu, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Tel: 0 (368) 260 61 75
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.30 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Araçla birlikte 8 TL | Kişi Başı 5 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

19. İnaltı Mağarası’nı Keşfedin!

İnaltı Mağarası

Burası Neresi? Ayancık ilçesine 40 kilometre mesafedeki İnaltı Köyü sınırları içerisinde yer alan İnaltı Mağarası, yakın zamanda keşfedilmiş saklı cennetlerden biridir. Türkiye’nin az bilinen mağaralarından biri olmasına rağmen kısa zamanda sükse yaratan İnaltı Mağarası, denizden 1070 metre yükseklikte konumlanmaktadır.

İnaltı Mağarası’nın yalnızca 50 metre aşağısına kadar araçla ulaşım sağlanabilmektedir. Geri kalan mesafe orman yolunun arasından süzülen merdivenler vasıtasıyla sağlanmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Gerek mağara içi damlataşları, gerekse de doğal çevresinin güzelliğiyle Sinop’un doğa turizmine yeni bir soluk getiren İnaltı Mağarası, 1996 yılında MTA tarafından incelerek turizme kazandırılmıştır. Ortalama uzunluğu 658 metre olan mağaranın başlangıçta yalnız 300 metrelik bölümü aydınlatılmış ve ziyarete açılmıştır.

Sonrasında ise mağaranın kalan 358 metrelik kısmının yalnızca 125 metrelik bölümünün turizme açılmaya uygun olduğu tespit edilmiştir. 75 milyon yaşında olan İnaltı Mağarası, Türkiye’nin en büyük 10 mağarası arasında yer almaktadır.

Mağara içerisinde turistlerin rahatça dolaşabilecekleri ahşap bir yürüyüş platformu bulunmaktadır. Duvarları ve tavanları sarkıt ve travertenlerle kaplı olan büyüleyici güzellikteki İnaltı Mağarası’nın astım gibi daha birçok hastalığa iyi geldiği de söylenmektedir.

Kaçırmayın! Mağara yürüyüşü esnasında, zemin kaygan olduğu için uygun bir ayakkabı giymeli ve içeride üşümemek için yanınıza bir ceket almalısınız. Ayrıca turizmi geliştirmek adına, mağaranın önünde bir kır kahvesi ve çevresindeki aynı ismi taşıyan İnaltı Kanyonlarında, alabalık tesisleri hizmet vermektedir.

  • Adres: İnaltı Köyü, Ayancık/Sinop
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Kişi Başı 5 TL
  • Yol tarifi al >

20. Yeşil Sinop’un Kendisi Gibi Yemyeşil Parkları!

Hamsilos Doğa Tabiat Parkı

Burası Neresi? Orta Karadeniz bölgesinin en güzel ve en popüler şehirlerinden biri olan Sinop, yemyeşil doğasıyla görenleri büyülüyor. Yeşil tabiatıyla göz dolduran Sinop’ta bir o kadar harika pek çok tabiat parkı bulunuyor. Bunların en dikkat çekeni hiç şüphesiz Hamsilos Doğa Tabiat Parkı oluyor. Dünyanın kendiliğinden oluşan tek doğal koyu olma özelliğine sahip olan Hamsilos Koyu’nun da içerisinde yer aldığı tabiat parkı, şehrin cennet köşelerinden biri!

Neden Gitmeliyim? Zira Hamsilos Tabiat Parkı, hem doğası hem de mis gibi atmosferiyle gören herkesi kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Hamsilos Koyu ve parkı, Boztepe (Ada) ile birlikte şehrin iki uzantısından biri olan İnceburun’da yer alıyor. Park içerisinde otoparktan, çeşmelere, tuvaletlerden, büfelere, seyir teraslarından, kır lokantalarına, kamelyalı piknik alanlarından, yağmur barınaklarına kadar pek çok hizmet noktası bulunuyor.

Ayrıca Hamsilos Koyu etrafında ve park içinde olta balıkçılığı, manzara seyri, bisiklet sürme, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, piknik, kamp ve trekking gibi aktiviteler gerçekleştirilebiliyor. Üstelik Sinop il merkezine yalnızca 12 kilometre mesafede bulunan parka, şehir içi toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşılabiliyor. Ulaşım için Sinop – Akliman dolmuşlarını tercih edebilirsiniz.

Bir diğer gözde parkımız ise Sarıkum Gölü’ne de ev sahipliği yapan aynı isimli Sarıkum Tabiat Koruma Alanı! Sinop Yarımadası’nın batı kısmında, eski bir koyun kıyı kordonu ile kapanması sonucu oluşmuş sığ bir lagün olan Sarıkum Gölü’nü ve çevresini kapsayan bu koruma alanı; deniz, kıyı, kumul, göl, sulak alan ve orman ekosistemleri gibi pek çok ekosistemi bir arada bulunduran zengin bir alan…

Kaçırmayın!

Öyle ki söz konusu alan sahip olduğu zengin biyo-çeşitlilik sayesinde 1987 yılında Tabiatı Koruma Alanı, 1991 yılında ise I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Yeryüzündeki cennetlerden biri olan Sarıkum Tabiat Koruma Alanı, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Alana özel araçlarla ulaşım sağlanıyor.

Hamsilos Doğa Tabiat Parkı: 

  • Adres: Abalı 3. Sk., 57000 Dibekli, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Tam 5 TL – İndirimli 2,5 TL – Bisiklet 5 TL – Motosiklet 7,5 TL – Otomobil, Kamyonet 15 TL – Minibüs 45 TL – Midibüs 75 TL – Otobüs 135 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al > 

Sarıkum Tabiat Koruma Alanı:

  • Adres: Sarıkum Köyü Yolu, 57000 Sarıkum, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

21. Sinop’un Tarihi Zenginlikleri!

Boyabat Kalesi

Burası Neresi? Sinop, bulunduğu coğrafyadaki en eski ve en köklü şehirlerden biridir. Milet’ten ayrılan bir grup insanın bugünkü Sinop’un bulunduğu bölgeye gelip yerleşmesiyle şehrin tarihi macerası başlamış olur. Antik dönemde, Paflagonya bölgesi içinde kalan Sinop’un, tarihi kaynaklarda saptanabilen en eski adı ”Sinope”dir.

Bir rivayete göre şehir bu adı kurucusu olarak kabul edilen bir Amazon‘dan almıştır. Bir başka söylenceye göre ise kenti eski Yunan’da Irmak Tanrısı olarak bilinen Asopos’un kızlarından biri olan su perisi Sinope kurmuş ve şehre kendi adını vermiştir.

Neden Gitmeliyim? Buradan da anlaşılacağı üzere, geçmişi M.Ö. 700’lü yıllara kadar dayanan Sinop, Antik Çağ’dan bu yana önemli bir liman kenti olarak varlığını sürdürmüştür. Dolayısıyla şehirde, köklü tarihini yansıtan pek çok yapı ve yer bulunmaktadır. Tarihi zenginliğini hem kültürüne hem de turizmine yansıtmayı başaran bu güzel şehirde tarihi bir tura çıkmak, Sinop’ta yapılacak şeyler arasında oldukça önemlidir.

Sinop’ta görülmesi gereken tarihi yerlerin başında; ”Sinop Kalesi, İnceburun Deniz Feneri, Boyabat Kalesi, Tarihi Sinop Cezaevi, Paşa Tabyaları, Pervane Medresesi ve Balatlar Kilisesi” gelmektedir. Bu yerlerin bir kısmının ulaşım ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir.

Kaçırmayın!

Tüm bu yerlerle ilgili detaylı bilgi almak için ”Sinop’un Tarihi Yerleri | 10 Etkileyici Yer” başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız! Böylelikle Sinop’a gitmeden evvel kendinize harika bir gezi planı çıkarabilirsiniz.

Sinop Paşa Tabyaları: 

  • Adres: Ada, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Tel: 0545 459 45 47
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 21.30 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Tarihi Sinop Cezaevi: 

  • Adres: Kaleyazısı Mah. Cumhuriyet Cad. 57000, Sinop/Türkiye
  • Tel: 0 (368) 261 30 23
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (15 Mart-15 Ekim) 10.00 – 18.00 | Kış Dönemi (15 Ekim-15 Mart) 09.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Kişi Başı 12 TL | Müzekart geçerli.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

İnceburun Deniz Feneri: 

  • Adres: Sarıkum, 57000, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Tarihi Sinop Kalesi: 

  • Adres: Meydankapı, Bülent Ecevit Cd. No: 13, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 02.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Boyabat Kalesi:

  • Adres: Gökdere, Bekir Paşa Sk. 57200 Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

22. Sinop Arkeoloji Müzesi’nde Kültür Turu!

Sinop Arkeoloji Müzesi

Burası Neresi? Sinop Arkeoloji Müzesi, Sinop’un merkezinde yer alan ve yapımı 1979 yılında tamamlanan iki katlı bir binada ziyarete açık bir şekilde hizmet vermektedir. Sinop Müzesi olarak da adlandırılan müze, bir dönem tadilata uğramış; ancak 2006’da yeniden ziyarete açılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Müzede genel anlamda Sinop merkezi ve çevresindeki antik yapılarda gerçekleştirilen kazılar sonucu bulunan eserler sergilenmektedir. Sergilenen parçalar arasında; Boyabat’taki höyük ve nekropollerden çıkarılan çanak çömlekler, yüzük, kolye ve bilezik gibi ziynet eşyaları, bazı cam eserler, heykeller, mezar stelleri ve az sayıda mozaik parçaları bulunmaktadır.

Müzenin bahçesinde, Serapis Mabedi’ne ait tarihi kalıntılarla birlikte Mısır kökenli bir tanrı olan Serapis, Osiris, Iuppiter ve Asklepios gibi tanrılara ait figür ve heykeller sergilenmektedir. Bahçede sergilen eserlerden biri de 1853 yılında Osmanlı – Rus Savaşı sırasında, Rusların ani baskını sonucu hayatını kaybeden şehitlerin anısına inşa edilen Sinop Deniz Şehitleri Anıtı’dır.

Kaçırmayın! Arkeoloji Müzesi’nin en ilgi çekici eserleri; M.Ö. 4. Yüzyılda, Sinop ve Karadeniz Ereğlisi arasında yapılan antlaşmanın yer aldığı taş, Meydankapı’da bulunmuş yedi sanat perisini tasvir eden mozaik pano, Anadolu’nun en eski mezar stelleri örnekleri, Sinop’un ilk bastırdığı gümüş sikkeler, şehir sikkeleri ve Ordu definesi, Selçuklu definesi, Gelincik definesi ve Bizans definesine ait örnekler olarak sıralayabiliriz.

Sinop şehir merkezinde bulunan müzeye yürüyerek ulaşılabilmektedir. Ayrıca küçük bir alanda hizmet veren Sinop Arkeoloji Müzesi’ni kısa bir sürede gezip bitirmek mümkün…

  • Adres: İncedayı, Okullar Cad. No: 2, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Tel: 0 (368) 261 19 75
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Kişi Başı 7 TL | Müzekart geçerlidir.
  • Yol tarifi al >

Fotoğraf Noktaları

23. Türkiye’nin En Kuzeyi: İnceburun Deniz Feneri!

İnceburun Deniz Feneri

Burası Neresi? İnceburun Deniz Feneri, nam-ı diğer Kuzey’in Bekçisi, Türkiye’nin en kuzey noktasında, Sinop’un en ucunda yer alıyor. Türkiye’nin en eski deniz fenerlerinden biri olan İnceburun Deniz Feneri, 1863 yılında inşa edilmiştir. Sinop’un yaklaşık 25 kilometre kuzeybatısında bulunan fener, denizden 38 metre yükseklikte kurulmuştur.

Neden Gitmeliyim? Fenere girmek yasak olsa da etrafında gezinmek ve Karadeniz’in hırçın dalgalarını izlemek bile insana ayrı bir keyif veriyor. Kare planlı bir kaide üzerine oturan üst yarıda sekizgen bir prizma biçiminde olan İnceburun Deniz Feneri, bembeyaz bir bina olarak, hem Karadeniz’in derin mavisini hem de Sinop’un yeşilini harmanlayan harika bir manzaraya sahip! Dolayısıyla burada birbirinden harika fotoğraflar çekmeniz mümkün…

  • Adres: Sarıkum, 57000, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

24. Sinop’un En Görkemli Kalesi: Boyabat Kalesi!

Boyabat Kalesi

Burası Neresi? Sinop’un ihtişamlı kalesi olan Boyabat Kalesi, aynı zamanda Türkiye’nin en görkemli beşinci kalesidir. Adından da anlaşılacağı üzere Sinop’un Boyabat ilçesinde yer alan kale, M.Ö. 7. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından inşa edilmiştir. Ancak Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının izlerini de taşımaktadır. Hatta son görüntüsüyle Boyabat Kalesi’nin tipik bir Osmanlı kalesi olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Neden Gitmeliyim? Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından tescillenen Boyabat Kalesi, güzelliğiyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır. Boyabat ilçesinin bulunduğu Gökırmak Vadisi’nde, karşılıklı iki sarp kayalık tepeden biri üzerinde kurulu olan Boyabat Kalesi, kayaların doğal yapısına uygun bir şekilde inşa edilmiştir.

Bugüne dek ayakta kalmayı başarmış olan kale, günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir. Müzede, Geç Roma ve Erken Bizans Dönemi’ne ait buluntular gibi özel ve önemli parçalar sergilenmektedir.

Kaçırmayın! Boyabat Kalesi’ni ziyaret etmek, Sinop’ta ne yapılır, sorusuna verilebilecek en doğru cevaplardandır. Gelmişken bu görkemli kaleyi ve sahip olduğu eşsiz manzarayı ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın!

  • Adres: Gökdere, Bekir Paşa Sk. 57200 Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

25. Dünya Üzerinde Tek: Hamsilos Koyu

Hamsilos Koyu

Burası Neresi? Dünyada kendiliğinden oluşmuş olan tek koy Hamsilos Koyu’dur. Koy, Türkiye’nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde bulunmaktadır. İsmini verdiği Hamsilos Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer alan koy, muhteşem güzelliğiyle herkesi büyülemektedir. Yeşil ile maviyi buluşturan eşsiz manzarasıyla harika fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz Hamsilos Koyu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz! Hamsilos Koyu’na ulaşmak için Akliman yolunu takip etmelisiniz.

  • Adres: Abalı 3. Sk. 57000 Dibekli, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Tam 5 TL – İndirimli 2,5 TL – Bisiklet 5 TL – Motosiklet 7,5 TL – Otomobil, Kamyonet 15 TL – Minibüs 45 TL – Midibüs 75 TL – Otobüs 135 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al > 

26. Cennet Gibi Akgöl Tabiat Parkı!

Akgöl Tabiat Parkı

Burası Neresi? Akgöl Tabiat Parkı ile ilgili yukarıda detaylı bilgi verildiği için burada ayrıca değinilmeyecektir. Lakin söz konusu tabiat parkı, Sinop’ta fotoğraf çekebileceğiniz en ideal yerlerden biridir. Dolayısıyla gelmişken Akgöl’e mutlaka uğramalı ve burada birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekmelisiniz. Zira bu doğa harikası park, profesyonel fotoğrafçıların da en popüler rotalarından birini teşkil etmektedir.

Neden Gitmeliyim? Özellikle park içerisinde bulunan ve iki derenin birleşmesiyle oluşan yapay göl, ciddi anlamda görülmeye değer bir güzelliğe sahiptir. Akgöl ve çevresindeki tabiat alanında, trekking, kampçılık, fotoğrafçılık, piknik ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

  • Adres: Uzunçay, 57200, Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

27. Sinop’un Piyer Loti’si Şahin Tepesi

Şahin Tepesi

Burası Neresi? Akgöl gibi Şahin Tepesi hakkında da yukarıda detaylı bilgi verildiği için burada ayrıca değinilmeyecektir. İsminden de anlaşılacağı üzere Sinop’u seyredebileceğiniz en muhteşem manzara noktası olan Şahin Tepesi, bu özelliğinden ötürü şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.

Neden Gitmeliyim? İçerisinde yeme – içme tesisleri bulunan tepe, özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Günün bu saatlerinde Sinop’un eşsiz manzarasını fotoğraflamak oldukça elzem! Zira bu görüntüyü ölümsüzleştirmeden dönmek istemezsin! Dolayısıyla Şahin Tepesi’ne giderek manzara eşliğinde fotoğraf çekmeden Sinop seyahatinizi bitirmeyin!

  • Adres: Ada, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 02.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

28. Fazlasıyla Görkemli: Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı

Bazalt Kayalıkları

Burası Neresi? Sinop’ta fotoğraf çekmek için en ideal ve en muhteşem noktalardan biri de Bazalt Kayalıkları’dır. Türkiye’nin sayılı tabiat anıtlarından biri olan Bazalt Kayalıkları, yeni keşfedilen bir yer olsa da yıl içerisinde binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

Neden Gitmeliyim? Ziyaretçilerin çoğunu doğa tutkunu fotoğrafçılar oluşturuyor. Zira bu kayalıklar fazlasıyla ilgi çeken bir görüntüye ev sahipliği yapıyor. Karşıdan bakıldığı takdirde yan yana dizilmiş ince uzun prizmal gövdeli blok taş yığını şeklinde; üstten bakıldığında ise çokgen görünümlü blok bir arı peteği şeklinde görünen Bazalt Kayalıkları, hem ziyaret etmek hem de fotoğraf çekmek için Sinop’ta yapılacak şeyler listesine kesinlikle eklenmeli!

  • Adres: Kurusaray, 57200, Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Lezzet Durakları

29. Hamursuz Tatlısını Yemeden Dönmeyin!

Hamursuz Tatlısı

Kaçırmayın! Sinop yöresinin en meşhur lezzetlerinden biri olan Hamursuz Tatlısı, şehre gelmişken tadına bakmanız gereken özel spesiyallerden biridir. Sinop’un mutfak kültürünün önemli bir parçası olan bu tatlıyı yiyebileceğiniz lokanta, pastane ve restoran gibi pek çok işletme, şehir merkezinde bulunmaktadır.

Hamursuz tatlısının yapımı için gerekli malzemeler; 15 adet kuru yufka, 1 adet yumurta, 2 su bardağı ceviz, süt, un, nişasta, su, yağ ve limondan oluşmaktadır. Tatlının şerbeti için 3 su bardağı şekerin 2 su bardağı su ile birlikte kaynatılması gerekmektedir. Hamursuz tatlısının yapımında öncelikle, yumurta, süt ve un karıştırılarak elde edilen hamur, tatlı hamuru yumuşaklığına erişene dek yoğrulur.

Yoğrulan hamur biraz dinlendirildikten sonra ufak parçalara bölünür ve bir miktar un ile nişasta birbirine karıştırılır, bu karışımla birlikte yufkalar açılır. Açılan yufkaların her iki tarafı da sacda hafif kızarana dek pişirilir. O esnada başka bir kaba su konulur; başka bir tepsi ise yağlanır. Yufkalar su dolu tepsiye batırılıp çıkarıldıktan sonra yağlanmış tepsiye üst üste döşenir.

Yalnız her yufkanın arası sıvıyağ ile yağlanmalı ve buralara kırık ceviz serpilmelidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, elde edilen yufka, üzeri yağlanıp börek şeklinde kesilerek fırına verilir. Bu esnada tatlı şerbeti hazırlanır ve fırından çıkan tatlının üzerine yedirilerek dökülür.

30. Farklı Bir Lezzet: Kaşık Çıkartması (Mamalika)

Kaşık Çıkartması (Mamalika)

Kaçırmayın! Kaşık Kesmesi ve Mamalika gibi adlarla da anılan Kaçık Çıkartması, Sinop’un yöresel mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir. Kaşık Çıkartması, su, tuz ve undan elde edilen hamurun pişirilmesiyle ortaya çıkan bir yemektir. Kaşık çıkartmasının yapımı için gerekli olan malzemeler; 1 litre su, 200 gram mısır unu, 200 gram margarin, 250 gram beyaz peynir, 1 çay kaşığı kırmızı biber ve 1 çay kaşığı tuzdan oluşmaktadır.

Yemeğin yapımında öncelikle su ve tuzu kaynatılır. İçine mısır unu ilave edilip, karıştırılarak katılaşana dek pişirilir. Elde edilen ürün tepsiye dökülüp, üzerine rendelenmiş peynir serpilir ve kızdırılmış biberli yağ gezdirilir. Böylelikle yapılan Kaşık çıkartması, sıcak servis edilmelidir.

31. Demirkollar Ekmek Fırını’nda Nokul Yiyin!

Nokul

Burası Neresi? Sinop’ta ne yenir, sorusunun en net cevaplarından biri de tabi ki Nokul’dur. Şehrin yöresel lezzetleri arasında oldukça meşhur olan Nokul, kıymalı ve üzümlü seçenekleriyle servis ediliyor. 2018 yılında tescillenen bir lezzet olan Sinop Nokulunun yapımında öncelikle un, yağ, yoğurt, tuz ve maya karışımıyla hazırlanan hamur dinlenmeye bırakılıyor.

Ardından mayalanan hamur, parçalara ayrılıp oklava yardımıyla ince ince açılıyor. Hamurun içine yine özenle hazırlanmış olan üzümlü- cevizli veya kıymalı iç harç ekleniyor. İç harcı ile doldurulan hamur, rulo şeklinde yuvarlanıp, yağlanmış tepsiye döşeniyor. Tepsiye dizilen hamurlar daha sonra kesilerek fırına veriliyor.

Kaçırmayın! Sinop’ta nokul yiyebileceğiniz en kaliteli yerlerin başında Demirkollar Ekmek Fırını geliyor. Kilosu ortalama 35 – 40 TL’den satılan nokul öylesine meşhur ki yurt içi gibi yurt dışından da yoğun sipariş alıyor.

  • Adres: Camikebir, Sakarya Cad. No: 47, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Tel: 0 (368) 261 19 71 – 0 (532) 392 56 79 – 0 (368) 261 81 64
  • Yol tarifi al >

32. Tarihi Sebat Lokantası: Sinop’un Meşhur Açık Pidesi!

Açık Pide

Burası Neresi? Karadeniz yöresinin en sevilen lezzetlerinden biri olan pidenin, Sinop’ta yapılan çeşidine bayılacaksınız! Sinop usulü açık pidenin tadına bakmak için şehir merkezinde bulunan Tarihi Sebat Lokantası’nı tercih edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Bunun yanı sıra merkezde bulunan pek çok lokanta ve restoranda da açık pide bulabilir ve bu enfes lezzeti deneyimleyebilirsiniz. Sinop usulü açık pide, kıymalı, patatesli, kaşarlı, kavurmalı ve kuşbaşılı gibi seçenekleriyle birlikte servis ediliyor.

  • Adres: Meydankapı, İtfaiye Cd. No: 13, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Tel: 0 (368) 260 25 00
  • Çalışma saatleri: 05.30 – 21.30 | Her gün açık
  • Yol tarifi al >

33. Teyzenin Yeri’nde Sinop Mantısı (İçi Etli Hamur)

Sinop Mantısı

Burası Neresi? Küçük bir işletme olarak 1990 yılında kurulan Teyze’nin Yeri, Sinop mantısı denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir. Kurulduğu günden itibaren yoğun ilgi gören restoran, kısa zamanda ününe ün katmış ve yabancı turistlerin bile ilgi odağı haline gelen bir mekana dönüşmüştür.

Teyze’nin Yeri’nin menüsünde Sinop mantısının, yoğurtlu, cevizli, etsiz, karışık ve sade çeşitleri servis edilmekte olup; fiyatlar 22 ila 28 TL arasında değişiyor. Restoran menüsünü buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Sinop mantısının, normal klasik mantıdan farklı yönleri bulunuyor. Örneğin Sinop mantısının hamuru klasik mantıya göre daha ince açılırken, klasik mantı gibi karenin dört köşesi birleştirilerek şekillendirilmiyor. Sinop mantısı üçgen şekilde ikiye katlandıktan sonra üçgenin uçları arkada birleştirilerek yapılıyor.

Kaçırmayın! Sinop mantısının klasik mantıdan bir diğer farkı ise cevizle servis edilebiliyor olması… Sinop Mantısının hamuru için 2 adet yumurta, 2 su bardağı su ve aldığı kadar un; içi için 1 adet soğan, 400 gram kıyma ve 1 tatlı kaşığı karabiber; haşlaması için zeytinyağı, tuz ve su ile birlikte son olarak sosu için 3 diş sarımsak, 2 su bardağı yoğurt, 200 gram tereyağı ve 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi kullanılıyor.

  • Adres: Yeni Mahalle, Gazi Cd., 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Tel: 0 (368) 261 73 68 – 0544 261 73 68
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 23.00 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

34. Şekerci Mehmet Gürbüz’de Boyabat Ezmesi ve Tak Tak Helvası!

Boyabat Ezmesi

Burası Neresi? Boyabat Ezmesiyle ünü şehrin sınırlarını aşan Şekerci Mehmet Gürbüz, 1964 yılında Boyabat’ta kurulmuştur. İlk günden bu yana lezzetinden kalite çizgisinden ödün vermeyen Şekerci Mehmet Gürbüz, Sinop’a gelmişken kesinlikle uğramanız gereken bir yer. Zira bu lezzeti kaçırmak istemezsiniz!

Neden Gitmeliyim? Fındık ile cevizin bir araya geldiği enerji deposu Boyabat Ezmesi, bundan 30 – 35 yıl önce Boyabat’ta çok eski bir şekerci olan şekerci Mehmet Gürbüz tarafından ortaya çıkarılmıştır. Dolayısıyla Sinop’un önemli lezzetlerinin başında gelen bu ezme, ününü tüm ülkeye yaymış popüler bir üründür. Öyle ki pek çok şehre kargo vasıtasıyla gönderilmektedir.

Boyabat ezmesi; fındık, ceviz, toz şeker ve eser miktarda unla yapılmaktadır. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan ve tamamen doğal bir ürün olan Boyabat ezmesinin püf noktası içinde bulunan fındık…  Fındığın kavrulma oranı ve yağının ortaya çıkarılması Boyabat ezmesinin lezzetini belirleyen en önemli unsur.

Kaçırmayın! Tüm bunları bir arada sunan şekerci Mehmet Gürbüz’de Boyabat ezmesinin yanı sıra yine Sinop’un meşhur lezzetlerinden biri olan Tak tak helvası da servis ediliyor. Bunun yanı sıra mekanda, Boyabat ezmesi, ceviz, fındık, Sinop’a ait simgesel hediyelik eşyalar ve bunlar gibi daha pek çok ürünün satışı yapılıyor.

35. Sakız Dondurma’da Lezzetli Dondurmalar!

Sakız Dondurma

Burası Neresi? Sinop’un en iyi ve en meşhur dondurmalarına ev sahipliği yapan Sakız Dondurma, şehrin merkezinde, Aşıklar caddesi üzerinde yer almaktadır. Özellikle yaz aylarında, günün her saati cıvıl cıvıl olan Aşıklar caddesi üzerinde hizmet veren Sakız Dondurma da oldukça yoğun talep görüyor. Şehre gelen turistler buraya uğrayıp, efsane bir dondurma yemeden dönmüyor!

  • Adres: Yeni Mahalle, Gazi Cd. No: 38, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Tel: 0 (541) 789 78 89 – 0 (532) 056 43 21
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00 | Her gün açık
  • Yol tarifi al >

36. Şen Pastanesi’nde Prenses Tatlısı!

Prenses Tatlısı

Burası Neresi? Prenses tatlısı ve revanisi ile ünlü olan Şen Pastanesi, Sinop’un en meşhur lezzet noktalarından biridir. Dolayısıyla Sinop’ta yapılacak şeyler listesinde, Şen Pastanesi’ne uğrayıp prenses tatlı yemek, mutlaka yer almalıdır. Şehrin yöresel mutfağındaki en popüler lezzetlerden biri olarak dikkat çeken prenses tatlısı, esasen bir yaş pasta çeşididir. Prenses tatlısı, iki tartolet arasına krema konulup, üzeri çikolatayla kaplandıktan sonra fındık – fıstık karışımı bir sosun içine batırılarak ortaya çıkmaktadır.

  • Adres: Yeni Mah. Gazi Cd. No: 53, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Tel: 0 (368) 260 17 11
  • Çalışma saatleri: 06.30 – 01.30 | Pazar günleri 06.30 – 02.00 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Yaz İçin Uygun Aktiviteler

37. Plajlara Gidip, Deniz, Kum ve Güneşin Tadını Çıkarın!

Sinop Plajları

Burası Neresi? Karadeniz’in kıyı şehirlerinden biri olan Sinop, Bir Akdeniz kadar olmasa da yazın nispeten sıcak bir iklime sahiptir. Dolayısıyla Sinoplular için de yaz aylarında denize girip güneşlenmek oldukça popüler bir aktivitedir. Tabi ki aynı şey şehri ziyarete gelen turistler için de geçerli… Eğer Sinop’a yolunuz yaz aylarında düşerse serinlemek için pek çok seçeneğiniz var! Peki, Sinop’ta yazın ne yapılır?

Neden Gitmeliyim? Bu harika şehrin koylarında, plajlarında ve kumsallarında denize girebilir, güneşlenip, mis gibi Karadeniz’in tadını çıkarabilirsiniz. Lakin Karadeniz hırçın sulara sahip olduğu için yüzerken dikkatli olmak gerekmektedir. Sinop’ta korunaklı bir çok plaj yaz sezonu boyunca hizmet vermektedir. Bunlardan kimi ücretli olurken; kimisi de tamamıyla halka açıktır.

Fakat yine de şezlong ve şemsiye gibi imkanlardan yararlanabilmek için bir kiralama ücreti vermek gerekebilir. Sinop’ta denize girebileceğiniz en popüler plajlar; Güzelyalı Plajı, Karakum Plajı, Harzana Plajı ve Sarıkum Plajı olarak sıralanabilir. Bu plajların ulaşım ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir:

Güzelyalı Plajı:

  • Adres: Korucuk, 57000, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Karakum Plajı:

  • Adres: Ada, Enver Bahadır Cd. 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Kişi Başı 5 TL | Şezlong ve şemsiye ayrı ücretlendirilmektedir.
  • Yol tarifi al >

Harzana Plajı:

  • Adres: Ağaçlı, 57400 Ayancık/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Sarıkum Gölü Plajı:

  • Adres: Sarıkum, 57000, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

38. Sinop’un Nefes Kesen Koylarına Gidin!

Hamsilos Koyu

Burası Neresi? Sinop, Karadeniz’in en güzel koylarından bir kısmını içerisinde barındırmaktadır. Bu el değmemiş koylarda denize girmenin keyfi ise gerçekten bir başkadır. Zira yemyeşil bitki örtüsünün masmavi denizle buluşmasını sağlayan bu koylar, gören herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. Sinop’ta görmeniz gereken koyların başında ise Hamsilos Koyu ve Gebelit Koyu gelir.

Neden Gitmeliyim? Dünyada kendiliğinden oluşmuş tek doğal koy olma ayrıcalığına sahip olan Hamsilos Koyu, olta balıkçılığı, manzara seyri, bisiklet sürme, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, piknik, kamp ve trekking gibi aktiviteler için oldukça uygun bir yer olarak dikkat çekiyor. Sinop’un Ayancık ilçesi sınırları içerisinde Tarakçı mevkiinde bulunan Gebelit Koyu ise muhteşem deniz manzarası ile herkes tarafından beğeniliyor.

Ayrıca bu koyda da vakit geçirebilecek, yeme – içme ve dinlenme tesisleri bulunuyor. Dilerseniz bu tesislerde yemek yiyip veya çay kahve içip, deniz manzarasına karşı dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra denize girip, güneşlenebilir veya olta balıkçılığı gibi eğlenceli aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Velhasıl Sinop’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında başlarda yer alan ve her biri doğa harikası olan bu koyların ulaşım ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir:

Hamsilos Koyu:

  • Adres: Abalı 3. Sk. 57000 Dibekli, Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Tam 5 TL – İndirimli 2,5 TL – Bisiklet 5 TL – Motosiklet 7,5 TL – Otomobil, Kamyonet 15 TL – Minibüs 45 TL – Midibüs 75 TL – Otobüs 135 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al > 

Gebelit Koyu:

  • Adres: Tarakçı, 57400 Ayancık/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

39. Babaçay Kanyonu’nda Serinleten Bir Gün!

Babaçay Kanyonu

Burası Neresi? Sinop’ta doğaseverlerin en sık ziyaret ettiği noktaların başında Babaçay Kanyonu geliyor. Uzun bir keşif rotasına sahip olan kanyon, Kastamonu yolunun yaklaşık 17. kilometresinde yer alan Sinop’a bağlı Ayancık ilçesindeki aynı adlı Babaçay Köyü’nde yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Yürüyüş parkurlarıyla dikkat çeken Babaçay Kanyonu, özellikle İlkbahar ve yaz aylarında, yerli ve yabancı yüzlerce turist tarafından yoğun talep görüyor. Kanyondaki yürüyüş parkurunun en önemli özelliği ise sonunda İnaltı Mağarası’nın bulunuyor olması.

Çoğu doğasever, mağaraya ulaşmak için Babaçay Kanyonu’ndaki yürüyüş parkurunu tercih ediyor. Yemyeşil manzarası eşliğinde dinlendirici bir yolculuk vadeden Babaçay Kanyonu, aynı zamanda yaz sıcaklarından kaçıp, ferahlayabileceğiniz bir yer! Dolayısıyla bu tabiat harikası kanyonu mutlaka ziyaret edin…

  • Adres: Babaçay Köyü, 57400 Ayancık/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kış İçin Uygun Aktiviteler

40. Sinop Dranaz Kayak Merkezi

Dranaz Soğuksu

Burası Neresi? Sinop’ta var olan potansiyeli henüz yeni keşfedilmiş bir kayak merkezi olan Dranaz, aslında yöre halkının her kış sıklıkla ziyaret ettiği bir yer. Dranaz Kayak Merkezi, henüz hali hazırda bir kayak tesisi kıvamında olmasa da Sinop’ta kışın ne yapılır, sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan birini teşkil ediyor.

Neden Gitmeliyim? Sinop – Boyabat kara yolunun 47. kilometresinde yer alan Dranaz Kayak Merkezi’nin, en azından önümüzdeki kış sezonlarına hazır olacak şekilde nitelikli bir tesise dönüştürülmesi planlanıyor. Eğer bu gerçekleşirse Dranaz, Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden biri olmaya aday! Şuan özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdiği Dranaz’da kar topu oynamak, kardan adam yapmak ve kayak gibi kış aylarının en sevilen aktiviteleri gerçekleştirilebiliyor.

Kaçırmayın! Ayrıca Dranaz’da yöre halkı tarafından şifalı olduğuna inanılan bir su kaynağı da bulunuyor. Söz konusu merkez, yalnızca bu şifalı su için bile binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

  • Adres: Dranaz, Boyabat/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ekstrem Spor Noktaları

41. Bahçeler Mevkii’nde Orman Kampı!

Orman Kampı

Burası Neresi? Sinop şehir merkezinin girişinde, iç limana bakan kısımda ormanla kaplı bir alan olan Bahçeler mevkii, orman kampı için en ideal yerlerden biridir. Zira geniş bir tesis olan Bahçeler mevkiinde, ortalama 500 m uzunluğunda ve 4-10 m arasında değişen genişlikteki kum bandında; halk plajı, orman kampı ve dinlenme tesisleri bulunmaktadır. Ayrıca Belediye kamp alanının içinde; motel, restoran ve çadır yerleri bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Bunun yanı sıra Bahçeler mevkiinin İnce sarı kum ile kaplı olan sahil bandında denize girip, güneşin ve mis gibi Karadeniz havasının tadını çıkarmak mümkündür. Bahçeler’de yer alan belediye kampının hemen yanında Sinop OGM Kamp Alanı bulunmaktadır.

Bu alandaki olanaklar; WC, elektrik, duş, 24 saat sıcak su, Wi-Fi, restoran, ortak kullanım mutfak alanı ve buzdolabı, çamaşırhane, mangal yakılabilir alan, bahçe ve dinlenme alanları, plaj, şemsiye, şezlong ve soyunma kabinleri ve otopark alanından oluşmaktadır. Kamp ücretleri ise şu şekildedir: Çadır konaklama 70 TL, bungalov 150 TL ve 1+1 oda konaklama ücreti 200 TL.

Kaçırmayın! Sinop’ta kamp yapabileceğiniz daha pek çok yer mevcuttur. Bunların kimi ücretliyken kimi tamamen ücretsizdir. Bu alanların bir kısmı; Erfelek Tatlıca Şelaleleri Kamp Alanı, Akliman Plajı Kamp Alanı, Akgöl Kamp Alanı, Babaçay Kanyonu Kamp Alanı, Sarıkum Plajı Kamp Alanı, Durağan Buzluk Yaylası Kamp Alanı, Dranaz ve Soğuksu Mevkii Kamp Alanı, Şahin Tepesi Kamp Alanı, Martı Camping, Mavi Ay Beach Club & Camping ve Demirkollar Aile Kampı‘ndan oluşmaktadır.

Bu alanlarla ilgili daha fazla bilgi almak için ”Sinop Kamp Yerleri – Sinop’ta Kamp Yapılacak En İyi 19 Yer!” başlıklı yazımızı mutlaka okuyun!

Bahçeler Mevkii Orman Kampı: 

  • Adres: Gelincik, Mobil Sitesi, Korucuk 7 Sk. 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

Sinop OGM Kamp Alanı: 

  • Adres: Gelincik, Plaj Yolu No: 1, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Çadır konaklama 70 TL | Bungalov 150 TL | 1+1 oda konaklama 200 TL
  • Yol tarifi al >

42. Babaçay Kanyonu’nda Trekking!

Trekking Sinop

Burası Neresi? Kastamonu yolunun 17. kilometresinde bulunan Ayancık ilçesinde, Babaçay Köyü’nde yer alan Babaçay Kanyonu, harika bir yürüyüş rotasına sahiptir. Yemyeşil ormanlarla kaplı olan bu yürüyüş parkının sonunda İnaltı Mağarası yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Babaçay Kanyonu, kuş cıvıltıları eşliğinde engin Karadeniz ormanları arasından süzülüp, tüyler ürperten bir mağarayla sonlanan yürüyüş parkuruyla, her yıl, binlerce doğasever tarafından ziyaret edilmektedir. Kanyonda kamp yapılabilecek alanlar da bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Dolayısıyla doğa içinde, tabiatla baş başa kalıp, harika anlar yaşamak isteyen bir yandan da sportif aktivitelerin tadını çıkarmayı bilen herkes için, Babaçay Kanyonu oldukça harika bir seçenek! Üstelik kanyona ulaşım da oldukça kolay. Sinop il merkezinden hareket eden dolmuş, minibüs ve otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla Babaçay Kanyonu’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Babaçay Köyü, 57400 Ayancık/Sinop
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

43. 40 Kızlar 40 Atlayış Extrem Sporları Festivali!

Yamaç Paraşütü

Neden Gitmeliyim? 40 Kızlar 40 Atlayış Extrem Sporları Festivali, Karadeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilen en büyük macera festivallerinden biridir. 2017 yılından bu yana her yaz, Temmuz ayında gerçekleştirilen festivale, Türkiye’nin yanı sıra; Rusya, İngiltere, Fransa, Portekiz, Almanya ve İspanya gibi ülkelerden de pek çok sporcu katılıyor.

Boyabat Belediyesi tarafından organize edilen festival, iki boyunca birbirinden heyecanlı türlü aktivitelerle devam ediyor. Aktivitelerin bir kısmı Boyabat Kalesi ve Kırkkızlar kayalıklarında gerçekleştirilen “rope jump”, “base jump” ve “highline” gibi Türkiye’de aynı anda ilk kez gerçekleştirilen ekstrem sporlardan oluşuyor.

Kaçırmayın! Boyabat’ı adrenalin ve ekstrem sporlarının merkezi haline getirebilmek amacıyla düzenlenen festivalde, yamaç paraşütü gibi sporlar da gerçekleştiriliyor.

Günübirlik Turlar

– Ücretli Turlar

44. Sinop ve Çevresini Keşfetmek için Günübirlik Turlara Katılın!

  • Sinop içi ve çevresi tur programı, günübirlik: Ada Başı, Paşa Tabyaları, Panoramik görüntü, Seyitbilal Türbesi, Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Müze Bahçesi, Alaaddin Camii ve Süleyman Pervane Medresesi, Sinop Tarihi Cezaevi, Güney Kale Burcu, Hamsaroz Fiyordu (Türkiye’nin Tek Fiyordu), Sarıkum Gölü ve Plajı Kuş Gözlemi, İnceburun (Türkiye’nin en kuzey noktası) ve son olarak Sinop’a varış/Serbest zaman.
  • Sinop – Erfelek Tatlıca Şelaleleri Turu, günübirlik: Şelaleye hareket ve varış – Şelale boyu yürüyüş – Şelale başında ızgara ve Erfelek’te lokantada yöresel yemek.
  • Günübirlik, Ayancık – Akgöl – İnaltı Mağarası Turu: Akliman Koyu, Hamsaroz Fiyordu, Sarıkum Plajı, Gölü ve Ormanı, Ayancık, Babaçay Kanyonu, İnaltı Mağarası, Akgöl’de piknik ve ızgara, Ayancık gezisi.
  • Günübirlik Boyabat – Durağan tur programı: Boyabat Kalesi, Boyabat Salar Köyü Kaya Mezarı, Boyabat Bazalt Kayaları, Durağan Buzluk Mağarası
  • Sinop – Erfelek Şelaleleri Gezisi, günübirlik: Erfelek, Tatlıca Takım Şelaleleri, Gerze, Hamsilos Fiyordu, Akliman, Sinop, Sinop Kalesi, Şehitler Çeşmesi, Eski Sinop Cezaevi, Pervane Medresesi, Alaeddin Cami, Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi, İnceburun Feneri
  • Günübirlik Sinop Turu: Erfelek, Tatlıca Takım Şelaleleri, Gerze, Hamsilos Fiyordu, Akliman, Sinop, Sinop Kalesi, Şehitler Çeşmesi, Eski Sinop Cezaevi, Pervane Medresesi, Alaeddin Cami, Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi, İnceburun Feneri

45. Şehir Kalkışlı Günübirlik Sinop Turlarına Katılın!

  • Samsun Kalkışlı Sinop Turu: Erfelek ilçesi, Tarihi Sinop Cezaevi, Diyojen Heykeli, Sinop Arkeoloji Müzesi, Hamsilos Limanı vs.
  • Ordu Kalkışlı / Günübirlik Sinop Turu: İlk olarak Citta Slow (Sessiz Şehir) unvanına sahip Gerze ilçesi, Erfelek Barajı, Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Hamsilos Fiyordu, Tarihi Sinop Cezaevi, Sinop Kalesi, Sarıkum Plajı, Gölü ve Ormanı, Ayancık, Babaçay Kanyonu vs.

Konaklamalı Turlar

– Şehir Çıkışlı Turlar

46. Konaklamalı Turlarla Sinop’u ve Tüm Karadeniz’i Keşfedin!

  • Amasya ve Sinop Turu | 3 Gece 4 Gün: Trabzon, Amasya, Yalıboyu Evleri (Amasya), Hazeranlar Konağı, Sultan II. Bayezid Külliyesi, Burma Minareli Camii, Şehzadeler Parkı, Amasya Müzesi, Ferhat ile Şirin Su Kanalları, Amasya Kalesi ve Kaya Mezarları, Çakallar Tepesi, Erfelek Şelalesi, Sinop, Sinop Kalesi, Tarihi Sinop Cezaevi, Hamsilos Fiyordu vs.
  • Ordu – Sinop – Samsun Turu, 2 Gece 3 Gün: Sinop Kalesi, Hamsilos Koyu, Akliman, Seyid Bilal Türbesi, Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, Gerze sahili, Bafra Tarihi Cumhuriyet Köprüsü, Samsun Şehir Turu: Amazon Köyü, İlk Adım Anıtı, Onur Anıtı, Tütün İskelesi, Kurtuluş Müzesi, Bandırma Vapuru Müzesi ve Son olarak Ordu Teleferik Turu.

**Sinop’ta yapılacak şeyler listemiz burada sona eriyor. Her şeyi tüm detaylarıyla bir arada vermeye çalıştığımız yazımız ile ilgili fikirlerinizi, aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak bizlerle paylaşabilir ve bu sayede içeriğimizi geliştirmemizi sağlayabilirsiniz! Sinop ile ilgili hazırladığımız diğer içeriklerimize ayrıca bakmak isterseniz: 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin