İstanbul

Kültürel zenginlikleri, binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleri ile herkesin gönlünde taht kuran kadim bir kent İstanbul. Tarih boyunca en büyük iki imparatorluğa başkentlik yapması da şehrin ne denli köklü ve zengin bir geçmişe sahip olduğunu kanıtlıyor adeta. Hem Doğu hem de Batı kültürlerinin harmanlandığı, yüzyıllar boyunca sayısız medeniyetin beşiği olmuş bu dünya kentinin tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa bunun tek seyahatte imkansıza yakın bir şey olduğunu söyleyelim. Tabii İstanbul’da birkaç ay kalmayı düşünenler için mümkünü var…

Asya ve Avrupa arasında köprü oluşturması, farklı kültür ve dinlerin ortak yaşam alanı olması İstanbul’u bir metropol ve kozmopolit kent havasına bürüyor. Konstantin’in “Yeni Roma” adını verdiği ve sonradan Konsrantinopolis olarak adlandırılan İstanbul’un bilinen en eski adı ise “Byzantion” idi. Akdeniz ve Karadeniz’i birleştiren boğazı, sayısız tarihi mekanı ve mimarisi, tarihi çarşıları ve yıl boyu süren kültür-sanat etkinlikleri ile tam bir dünya kenti İstanbul.

İstanbul’a 4-5 günlük bir gezi düzenleyecekseniz eğer tüm vaktinizi Tarihi Yarımada bölgesine ayırmanızı öneriyoruz. Çünkü şehrin en turistik noktalarının büyük bir kısmı burada toplamış durumda. Sadece İstanbul ya da Avrupa’nın değil, aynı zamanda tüm dünyanın ilgisini çeken Ayasofya Müzesi, İstanbul’da gezilecek yerler listenizin başında olmalı. Tabii şehrin kartpostallık manzaralarını sunan başlıca yerlerinden biri olan Galata Kulesi’ni de unutmamak gerekir. 69.90 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’nin tepesine çıkarak, yıllar yıllar öncesinde 10 bin ton ağırlığındaki bu devasa yapının nasıl inşa edildiğini kafanızda canlandırabilirsiniz. Şehrin yakın geçmişinden ziyade antik geçmişine de göz atmak, zamanında burada hüküm sürmüş antik uygarlıkları da yakından tanımak isterseniz eğer yönünüzü İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne çevirebilirsiniz. Kocaman bir kompleks olan bu alanda ilk gözünüze ilişecek olan Çinili Köşk ise kesinlikle fotoğraflanmaya değer bir başyapıt.

Tıpkı dünyadaki diğer turistik metropol kentlerde (New York City, Londra, Tokyo vb.) olduğu gibi İstanbul da dört mevsim ziyaret edilebilir şehir. Her ay farklı bir güzelliğe bürünen İstanbul’un merkezi olarak kabul edilen Taksim’i ve meşhur İstiklal Caddesi’nin özellikle yılbaşı zamanında apayrı bir atmosfere büründüğünü de ekleyelim.

Türkiye’nin hemen hemen bütün havalimanlarından uçuş seferlerinin gerçekleştiği İstanbul’un Anadolu Yakası’nda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Avrupa Yakası’nda da İstanbul Havalimanı hizmet veriyor. Dünyanın en işlek hava trafiğine sahip havalimanları arasında gösterilen Atatürk Havalimanı, 2019 senesinde yer değiştirerek dünyanın en büyük havalimanları listesine adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Sadece hava yolu değil kara yolu, demir yolu ve deniz yolu ile ulaşımın da mümkün olduğu İstanbul’a Türkiye’nin bütün şehirlerinden otobüsle ulaşım mümkün. Şehrin en aktif hizmet veren otobüs terminalleri ise Esenler Otogarı, Harem ve Alibeyköy Cep Otogarı. Ayrıca Ada Ekspresi gibi tren seferleri ile farklı şehirlerden nostaljik yolculuk yaparak İstanbul’a gelebilirsiniz.