Madrid

İspanya ve Madrid eyaletinin başkenti olan Madrid, aynı zamanda ülkenin turizm, kültür – sanat, eğitim ve finans merkezi olma özelliğini taşıyor. Kozmopolit bir başkent ve dünya metropolü olan Madrid, stratejik olarak İber Yarımadası’nın coğrafi merkezinde, deniz seviyesinden 646 metre yükseklikte bulunuyor. Tarihi Paleolitik Çağ’a kadar uzanan Madrid, tarihi Eski Kent’i, 16. ve 17. yüzyıl mimarilerinin adım başı karşınıza çıkacağı meşhur Plaza Mayor (meydan) ile her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ilgi odağında oluyor.

Meseta (İspanyolca, masa anlamına gelen “mesa” kelimesinden türetilmiş) olarak da bilinen Madrid’de yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılıman geçiyor. Temmuz ve ağustos aylarında kimi zaman sıcaklıklar 38 santigrat derecenin üzerine çıkabiliyor. Yılın ılıman zamanları olan ilkbahar ve sonbahar aylarında da Madrid’e seyahat edebilirsiniz.

Resmi para biriminin Euro ve resmi dilin ise İspanyolca olduğu, Avrupa’nın en turistik başkentlerinden Madrid’de en yoğun konuşulan diğer diller de Çince, İngilizce, Katalanca, Fransızca ve Almanca. 9. yüzyılın ikinci yarısında Müslüman bir kasaba olarak kurulan Madrid, Altın Sanat Üçgeni’ni oluşturan müzeleri, (Prado, Reina Sofia ve Thyssen) ve kültürel etkinlikleri, mutfağı, güzel mimarileri ve canlı gece hayatı ile ünlü hareketli bir şehir. Londra ve Paris’ten sonra Avrupa’nın en büyük 3. şehri olan Madrid, şehirde 3,2 milyon, metropol alanında ise 6,5 milyon nüfusa sahip.

Real Madrid ve Atletico de Madrid gibi spor kulüpleri ile de adını tüm dünyaya duyuran şehir; hem yerli hem de yabancı turistleri tüm yıl boyunca yoğun bir şekilde ağırlıyor. Burada başta Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) olmak üzere, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Ibero-Amerikan Devletleri Örgütü (OEI) gibi uluslararası yapılanmaların genel merkezleri de mevcut. Manzanares Nehri’nin kıyısında konumlanan şehirde başta Kraliyet Sarayı olmak üzere tarihi binalar muhafaza edilirken; modern çizgiler de geçmişle uyum içinde birleşiyor. Rönesans mimarisi ve gotik mimari başta olmak üzere, şehirde Orta Çağ’dan kalan izler rahatlıkla seçilebiliyor.

İspanya’da gezilecek yerlerin genellikle Madrid ve çevresinde yoğunlaştığını söylemek yanlış olmaz. Burada müzeler, heykeller, anıtlar, doğal güzellikler ve değerli koleksiyonlar birbirleri ile yarışıyor. Şehrin en tanınmış meydanı Plaza Mayor, boğa güreşlerinden turnuvalara ve kanlı infazlara kadar son derece köklü bir tarihe ev sahipliği yaptıktan sonra artık dünyanın her yerinden turistleri karşılıyor. Meydana inen yaya caddelerinin her biri ise, özel tasarım butiklerden oluşan küçük birer çarşı niteliğinde. Madrid, özellikle alışveriş tutkunlarının bu nedenle vazgeçemediği bir şehir. Madrid’in kalbi ise Puerta del Sol adıyla biliniyor. Hem yerli halk hem de turistler için vazgeçilmez bir durak olan Puerta del Sol, özellikle yılbaşı kutlamaları sırasında kesinlikle görülmeye değer. Şehirde aynı zamanda devasa bir ormanın yanı başında yer almasıyla hayranlık uyandıran Kraliyet Sarayı ve Catedral de la Almuneda adında muazzam bir katedral de var. Müzeleri ziyaret etmekten hoşlananlar, başta Prado Müzesi olmak üzere Reina Sofia Müzesi ve Sorolla Müzesi’ni Madrid gezileri sırasında mutlaka görmeli. Doğal güzelliklerden vazgeçemeyenleri ise, eşsiz bir kentsel peyzaj projesi olan Madrid Rio Parkı bekliyor. Parkta 30 binin üzerinde ağaç, 33 köprü ve binlerce çiçek tezgahı bulunuyor. Park çevresinde yeme içme ve dinlenme imkanları da mevcut. Madrid için gezi planlaması yaparken, çoğu mağazanın kapalı olduğu Pazar günlerine ve yaz sıcaklarında 13:00-16:00 saatlerini kapsayan siesta saatlerine de dikkat etmek şart.

İspanya’nın büyüleyici bir turizm merkezi olan Madrid lezzetleri ve yeme içme mekanları ile de gelenleri fazlasıyla memnun ediyor. Madrid’de İspanya mutfağına özgü lezzetleri tadacağınız seyahat süresince hafızanıza kazınacak tatlar, Gallinejas and entresijos, Callos a la madrilena, Cocido madrileno (sebzeli güveç), Oreja de cerdo ve Sopa de ajo (sarımsak çorbası). Madrid alışveriş der demez akla ilk gelen yerler, Calle del Carmen ve Calle de Preciados civarındaki dükkanlar oluyor. Bunun yanı sıra meşhur Prada Goya Caddesi, Jorge Juan, Salamanca, Calle Ortega y Gasset ve Calle Serrano da kesinlikle görülmesi gereken yerler. Madrid’den sevdiklerinize hediyelik bir şeyler almak için Chueca, Fuencarral Market ve Corte Ingles mağazalarını ziyaret edebilirsiniz.

Gece hayatının dört mevsim hareketli olduğu Madrid’de her eğlence ve müzik zevkine uygun bir mekan bulmak mümkün. Madrid gece hayatının nabzını tutan mekanlarda tapas başta olmak üzere sayısız İspanyol atıştırmalık lezzet, alkollü ve alkolsüz içeceklerin envaiçeşidini bulabilirsiniz. La Movida hareketinin gerçekleştiği Malasana alanı ve Plaza del Dos de Mayo’ya ek olarak, Moncloa, Alonso Martinez, Atocha ve Bilbao’ya da gidebilirsiniz.

Hangi dönemde giderseniz gidin, mutlaka bir Madrid festivaline denk geleceksiniz. Yıl boy çeşitli kültür – sanat etkinliklerinin de düzenlendiği şehirde en çok ilgi gören festivaller, Dos de Mayo, Almudena (9 Kasım), Nochevieja, Festival de Otono (ekim ayının ilk haftası), La Paloma (ağustos ayı boyunca) ve San Isidro Festivali (15 Mart).

Aklınızda Madrid’e nasıl gidilir gibi bir sorunuz varsa eğer alacağınız ilk cevabın hava yolu olacağına şüpheniz olmasın. Madrid’e Avrupa’nın ve dünyanın her yerinden kolayca ve uygun fiyatla ulaşılabilir. İspanya’nın merkezinde bulunan hızlı tren, otobüs ve uçuş ağları çok iyi gelişmiş olan Madrid’e İstanbul’dan direkt uçuşla yaklaşık 4 saat 30 dakikada varabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda kara yolu ve demir yolunun ön plana çıktığını söylemek mümkün. 294 km ile Avrupa’nın en uzun 2. metro sistemine sahip olan Madrid’in hemen hemen her yerine metro ve otobüsler ile ulaşım mümkün.

Schengen ülkeleri arasında olan İspanya’nın başkenti Madrid’e seyahat etmek için bordo pasaport sahibiyseniz şayet Schengen vizesi almanız gerektiğini unutmayın. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise İspanya’da 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz kalabilir.