Selanik

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın yaklaşık 520 km kuzeyinde yer alan Selanik, yüzölçümü bakımından ülkenin en büyük 2. şehri olma özelliğini taşıyor. Denize yakın (Thermaïkos Körfezi’nin arkasında) inşa edilmiş, fırtınalı tarihinin ve ona özel bir güzellik ve çekicilik veren kozmopolit karakterinin izlerini taşıyan metropol kentin tamamını keşfetmek isteyenler en az 3-4 günlük bir seyahat planı yapmalı.

Büyük İskender’in kız kardeşi, prenses Selanik’ten adını alan şehir, o dönemlerin Makedonya Kralı Cassander tarafından 315BC’de kuruldu. Bununla birlikte, şehri çevreleyen bölge, tarih öncesi zamanlardan bu yana yerleşik hayatın olduğu bir yerdi. 1 milyon civarında nüfusu olan şehir, Yunanistan’ın ikinci büyük ekonomik, endüstriyel, ticari ve politik merkezi olmakla birlikte güneydoğu Avrupa’nın geri kalanı için de önemli bir ulaşım merkezidir.

Şehir tarihini beş genel döneme ayırabiliriz: Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve modern Yunan. Selanik, birçok insanın seyahatinde bir başlangıç ​​noktası olan hem Doğu hem de Batı’ya açık bir şehir. Bizanslılar, Franklar, Osmanlılar ve Yahudiler ise kente ve kültürel mirasına katkılarını yapmış başlıca medeniyetler. Selanik’in geçmiş izlerini kentin birçok anıtında, tarihi merkezinde ve hala devam ettirilen kültür ve geleneklerinde görmeniz muhtemel. Zengin ve renkli yaşamı ve mimarisiyle kentin merkezi yürüyüş için fazlasıyla davetkar bir ortam.

Şehrin en merkezi meydanı olan anıtsal konakların bulunduğu Aristotelous Meydanı ile Selanik turunuza hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Thermaikos Körfezi manzarasına sahip, Yunanistan’ın en büyük ve en etkileyici meydanlarından biri olan Aristotelous Meydanı’ndan Olympus masifini dahi görebilirsiniz. Deniz kenarındaki Nikis Bulvarı’ndan aşağıya doğru yürüyün; kentin limanından Büyük İskender Heykeli’ne kadar birçok kafe, bar ve mağazanın bulunduğu bir alan karşınıza çıkacak. Buranın, yerli halk ve ziyaretçiler için en popüler dinlence alanlarından biri olduğunu da eklemekte fayda var.

33.9 metre yüksekliğinde olan Beyaz Kule (Lefkos Pyrgos), adeta kentin dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Selanik 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman hakimiyetinde iken inşa edilen Beyaz Kule, kentin tahkimatının bir parçasıydı ve daha sonra Türkler tarafından bir icra yeri olarak kullanıldı. Sekizgen biçimli taht odasının olduğu, M.Ö. 305’te inşa edilen Galerius Sarayı’nı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz. Sarayın ünlü mozaikleri, Kamara olarak bilinen Galerius kemerine ve etkileyici Erken Hıristiyan mozaiklerinin olduğu çatı katındaki Rotunda’yı de mutlaka görmelisiniz.

Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan ve Aegean Airlines, Ryanair, Olympic Air, Ellinair, Astra Airlines gibi hava yolu şirketlerinin sık sık uçuş seferi düzenlediği Selanik Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’den aktarmasız bir şekilde ulaşmanız mümkün. Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında bulunan Yunanistan’ın Selanik şehrine ziyarette bulunmak isteyen bordo pasaport sahibi her Türk vatandaşının Schengen vizesi alma zorunluluğu bulunuyor. Tabi yeşil, gri veya siyah pasaport sahibi iseniz herhangi bir vize başvurusunda bulunmanıza gerek yok.