Şanlıurfa Mutfak Kültürü
Şanlıurfa ülkemizin en çeşitli ve ilginç mutfak kültürüne sahip şehirlerinden biridir. Söz konusu yemekler olduğunda Şanlıurfa’da yemeklere değer biçildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Şehrin kokusunu yöresel lezzetlerinin neredeyse her birinde hissetmeniz de mümkün. Kendi yöresinin hakkını veren, zengin yemek çeşitleri ile gurmelerin günlerini geçirdiği bir şehirdir.
Kalabalık yer sofralarından tutun da meşhur yemeklerine kadar aile ve akrabalık kültürünün yemek kültürü ile birlikte anıldığı memlekettir. Yer sofralarında yenilen meşhur yöresel lezzetlerin tadını başka şehirlerde kurulan sofralarda bulmanız da olanak dâhilinde değil.
Kültüründen midir baharatlarından mıdır bilinmez ama Şanlıurfa’da yapılan yemekler her hali ile diğer mutfak lezzetlerinden farklı. Yazımızda Şanlıurfa yöresel lezzetlerine; çorba, tatlı, ana yemek ve atıştırmalıklarına yer vereceğiz. Yolunuz Urfa’ya düşerse listemizde yer alan lezzetlerden en az birkaçını denemeniz önerilir.
Pratik Bilgiler
Şanlıurfa’dan Alınabilecek Yiyecekler: Kebapları ile meşhur olan Şanlıurfa, ziyaretçisine midesine şölen yaratacak birbirinden lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor. Tıpkı Antep mutfağı gibi zengin bir içeriğe sahip olan Şanlıurfa’dan kendinize veya sevdiklerinize bir şeyler satın almak istediğinizde ise yine aynı çeşitlilikte ürünle karşılaşırsınız. Şanlıurfa’dan alabileceğiniz yiyecekler arasında yöreye özgü baharatlıklar, isot, patlıcan, ev yapımı doğal salça, meşhur şıllık tatlısı ve baklagiller yer almaktadır. Tüm bu ürünleri ve daha fazlasını Eski Kent bölgesindeki yöresel ürünler satan butik dükkânlarda bulabilmeniz mümkündür.
Şanlıurfa’nın En Meşhur Tatlısı: Listemizde yer alan tatlıları Şanlıurfa seyahatinizde mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Özellikle Şıllık tatlısını mutlaka deneyin! Bunun yanında fıstıklı baklavası da ağızda dağılan çıtır çıtır yapısı ile denemeye değer lezzetlerden biridir.
Şanlıurfa’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Şanlıurfa’dan alabileceğiniz binbir çeşit doğal ürünler bulunuyor. Fakat bize sorarsanız, Şanlıurfa’ya gelmişken mutlaka buranın meşhur isot biberini başta almanızı tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra baklagiller, doğal ev yapımı acı/tatlı salça, baharatlar, kuş üzümü, kurutulmuş dolmalık patlıcan ve biber ürünlerinden satın alabilirsiniz. Şehir merkezi genelinde doğal ürünler satın alabileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır.
Ağzı açık şehirde neredeyse en sevilen hamur işi lezzetlerden biridir. Bölge halkı tarafından elle açılan hamurun kıyma ve baharatlar ile birleşmesinden meydana gelen bu lezzete Urfa pizzası da diyebilirsiniz. Harcının tarifini öyle her yerde bulmak da mümkün değil. Ancak memleketin yılların birikimine sahip ustalarının elinden yediğinizde anlayacağınız bir tadı vardır. Ağzı açık denemek için yöre halkının evine misafir olabilir ya da yöresel kahvaltılıklar hazırlayan restoranlara gidebilirsiniz.
Ağzı açık lezzeti Doğu Anadolu kültürü içerisinde de tek olan bir lezzettir. Genellikle lahmacun ya da pide tarzı kıymalı yemekleri olan bölge kültüründe atıştırmalık olarak ağzı açık tarzında pek fazla lezzet bulunmuyor. Bu lezzetin tadını güzel yapan püf noktalarından biri de hamurunun tuzlu olması. Afyon ve Şanlıurfa arasında lezzetin paylaşılamadığını söylemek gerekir. Hamur işini çok sevenlerin mutlaka tercih etmesi gereken yemeklerden biri olan ağzı açık, Şanlıurfa’daki hemen her evde belirli dönemlerde yapılan, çoğu restoranda da kolaylıkla bulunan bir yemek türüdür.
Etsiz çiğ köfte genel olarak bölgesel bir lezzet olarak anılsa da Şanlıurfa için özel bir yanı vardır. Bu lezzeti Urfa usulü ile denediğinizde farkı anlayacaksınız. Ülkemizin neredeyse her yerinde açılan çiğ köfte dükkânlarının aradığı ana lezzet Urfa usulü etsiz çiğ köfte lezzetidir. Ancak bu lezzeti başka yerlerde deneyememenizin birden fazla nedeni var.
Etsiz çiğ köfte Urfa’da kendine özgün baharatlar ile yapılır. Kullanılan tüm baharatlar doğaldır. Baharatların taze olmasından ve acıya tutkunluklarından olsa gerek masanın başına oturan bir tabak yemeden kalkamıyor. Etsiz çiğ köftenin yanında etli versiyonu da sık sık yapılıyor. Tarifinin tam olarak yaygınlaşamamasının en büyük nedeni ise birçok ustanın bu lezzeti göz kararı hazırlıyor olmasıdır. Anadolu yöresinde sıkça annelerin ağzından duyulan kararınca kelimesi burada sürekli kullanılıyor. Etsiz çiğ köfteyi Urfa’da ustasından yemeden çiğ köfte seviyorum demeyin.
Üzlemeli pilav adını belki de daha önce hiç duymadığınız ancak lezzeti ile sizi büyüleyecek yöresel pilavlardan biridir. Söz konusu pilavsa ülkemizde onlarca çeşidini görmeniz de mümkün. Pilavın Urfa’ya özgü versiyonu da üzlemeli pilav olarak biliniyor.
Üzlemeli pilav kuş üzümü, kuşbaşı et ve nohut ile yapılan ilginç bir pilavdır. Tadını farklı kılan başlıca iki unsur bulunmaktadır. Bunlar et suyunda pişmesi ve içerisinde pekmez bulunmasıdır. Daha önce pekmezli pilav yememiş olabilirsiniz. Ancak denediğinizde şeften tarifini isteyeceğiniz ilginç tatlar arasında yer aldığını da söylemeden geçmeyelim. Pilav kategorisinde en doyurucu olanlar arasında yer almaktadır. Değişik tatlar ilginizi çekiyorsa Şanlıurfa restoranlarında üzlemeli pilav deneyebilirsiniz.
Söğülme Urfa’nın kendine has etli sebze yemeklerinden biridir. Anadolu halkı tarafından patlıcan salatası olarak bilinen lezzetin farklı bir versiyonu olduğunu söylemek mümkündür. Közlenen patlıcanlar ince ince kıyılması ve kıyma ile buluşması sonrasında lezzetin kendine has bir tadı oluyor. Eğer söğülme deneyecekseniz ağzınıza bol sarımsak tadı geleceğini göz önünde bulundurun.
Sarımsak olmadan bölge halkı söğülme yapmıyor. Genelde akşam yemeklerinde ana yemeğin yanında meze olarak servis edilir. Doğrudan ana yemek olarak pek göremezsiniz. Şanlıurfa’nın yöresel restoranlarında kolayca bulabileceğiniz tatlardan biridir. Sarımsak eşliğinde bu tadı denemenizi öneririz. Söğülme içerisinde yer alan bölgeye özgü lezzetlerin çokluğu da yine yemeğe özel tatlar da sunmaktadır.
Mumbar dolması, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu kültüründe neredeyse her şehir tarafından sahiplenilen, aslen kime ait olduğu bilinmeyen enfes tatlardan biridir. Sakatat tüketmekten rahatsız olmuyorsanız mumbar dolmasını denemeden şehirden ayrılmamanız önerilir. Halkın mumbar ihtiyacını şehirde karşılanamadığı zamanlarda civar şehirlerden aldığı bile oluyor.
Mumbar dolmasını şehirde seyyar satıcılarda ve esnaf lokantalarında kolayca bulmanız mümkün. Sadece mumbar satmak üzere faaliyet gösteren restoranlar dahi bulunuyor. Lezzetin görünüşüne bakarak ön yargılı olmayın. Koyunun kalın bağırsağının içerisine doldurulan kıymalı harç ile hazırlanan yemek dolma anlayışına yeni bir boyut getiriyor.
Borani yemeği yöreden yöreye farklılık gösteren ve yapılışı, tadı itibari ile en çok çeşitliliğe sahip olan yemeklerden biridir. Şehirde en çok pazı otu ile yapılır. Sadece civar şehirlerde değil Urfa içerisinde de farklı ustalar tarafından farklı tat ve malzemeler ile de hazırlandığı bilinmektedir. Borani denemek için yörenin restoranlarına gidebilirsiniz.
Tereyağı, börülce, nohut gibi malzemeler ile hazırlanan yöresel tatlardan biridir. Tadını nefis yapan en büyük faktör ise kendine has harcı ile hazırlanan misket köfteleridir. Doğal tereyağı eklenmesi ile Borani son halini alıyor. Yöresel lezzet denemeyi sevenlerin bir numaralı yemekleri arasında bulunmaktadır. Borani yemeğini ülkemizin birçok şehrinde görmeniz mümkündür. Ancak Şanlıurfa’ya özgü tatlar ile çok daha lezzetli hale getirilerek sunulan Borani’yi burada yemenizi öneririz. Şehir gezilerinde karnı acıkan kişilerin yöre halkının evlerine ziyaretçi olarak ya da birçok restorana giderek bu yemeği tatması mümkündür.
Yahudi köftesi, şehirde yapılan bulgur köftesi barındıran yemeklerinden biridir. Lezzeti deneyen birçok turist Adana usulü fellah köftesine benzetir. Görünüşte benzese de tat olarak baharatların kattığı aromadan dolayı daha özgün bir tadı vardır. Yahudi köftesinin kültürümüze Arap mutfağından geçtiği biliniyor.
Adana gibi kıyı şehirleri ve ticaret ilişkileri bağlamında kültürümüze dâhil olan birçok lezzet vardır. Yahudi köftesi de bu lezzetler arasında Arap mutfağının esintilerini taşıyanlar arasında yer alıyor. Baharatlı yemekleri seviyorsanız yemeğin baharatı sizi rahatsız etmeyecektir. Yöreye özgü tatlarla hazırlanan Yahudi köftesini birçok restoran ve lokantada bularak tadabilirsiniz.
İçli köfte adını her şehrin yöresel lezzetleri arasında duyuran milli tatlarımızdan biridir. İçli köfte denemek için mutlaka bir yöreye gitmeniz gerekmez. Her yörenin kendine has bir tarifi olan içli köfteler içinde kullanılan baharatları ve pişirilme yöntemleri ile farklılaşıyor.
Urfa usulü hazırlanan içli köfteleri kendine özgün kılan birçok faktörden biri de harcına Şam fıstığı eklenmesidir. Şam fıstığının harca değişik bir tat kattığını ve bunun da köfteyi yöresel hale getirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. İçli köfteler yörede hem kızartılarak hem de haşlanarak yapılıyor. Daha önce içinde kuş üzümü ve Şam fıstığı olan bir içli köfte denemediyseniz hemen şehirde yer alan restoranlardan birine uğrayın. Denemeden geçilmemesi gereken yöresel tatlar arasında yer alıyor.
Aya köftesi bölgenin öğlen yemeklerinde, çay aralarında ve atıştırmalık olarak dahi tükettiği lezzetlerinden biridir. Köfteyi özel kılan ise dövülmüş kara et ile hazırlanıyor olmasıdır. Köftenin lezzetini kaybetmemesinin en büyük püf noktası da Urfa isotu ve ev yapımı salçasıdır.
Birçokları yöresel lezzetlerin tadını neden yakalayamadıkları konusunda şaşkınlık içerisine düşer. Ancak bunun en büyük nedeni yine yöresel tatlarıdır. Baharatlarının yöresel ve acı kıvamından tutun da ev yapımı salçasına kadar aya köftesi de bu lezzetler arasında yer alıyor. Söz konusu Şanlıurfa olduğunda atıştırmalık olarak dahi et tüketilmesi size garip gelmesin.
Yuvalak köfte yine Urfa’nın kara et ile yapılan lezzetlerinden biridir. Bu lezzeti hazırlayabilmek için oldukça büyük emek harcamak gerektiğini de göz önünde bulunduralım. Yuvalak köftenin kara et ile yapılıyor olmasına rağmen aya köftesi ile aralarında tat farklılıkları bulunuyor. Kara et demişken, yörede kuzu eti için kara et tabiri kullanıldığını da dile getirelim.
Yuvalak köfteyi özel kılan en büyük unsur yağsız ve sinirsiz kuzu eti tercih ediliyor olmasıdır. Etin çok daha lezzetli olduğu tartışmasız kabul ediliyor. Yuvalak köfte şehrin bazı yöresel restoranlarında bulabileceğiniz tatlar arasındadır. Ancak çoğu yerde sık karşılaşılan bir lezzet olmadığını da dile getirmek gerekir.
Kebaplar Şanlıurfa’da gerçekten kendine özgü ve iyi yapılan yemekler arasında başı çekiyor. Özel ve unutulmaz bir kebap deneyimi yaşamak isterseniz yörenin tüm kebap türlerin birer birer denemeniz gerekir. Adeta kebap tariflerinin hayat bulduğu bir ustalıkla hazırlanan menülerde yöreselliği bizzat tadabilirsiniz.
Belikırık kebabı memleketin en ilginç kebaplarından biridir. Ana malzemeleri birçok kebap için olduğu gibi köfte ve patlıcandır. Bu lezzeti özgün hale getiren en büyük faktör ise üzerine bolca eklenen domatesli suyudur. Bahçe domatesi ile yapılan beli kırık kebabının tadının çok daha lezzetli olduğu da biliniyor. Bu yüzden bu lezzeti domatesin mevsimi olduğu zamanlarda denemeniz daha akılcı olacaktır. Fırında hazırlanan bu kebap tarifini restoran menülerinde sıkça görebilirsiniz.
Kebap kültürünün çok geliştiği ülkemizde bölgelere göre farklı kebap türleri görmek mümkündür. Bu kebaplar arasında Şanlıurfa’ya ait olanı ise balcan kebabıdır. Balcan kebabı yapımı en ilginç ve yöresel olan kebaplardan biridir. Bunun en büyük nedeni de şişe geçirilen patlıcanlar ile yapılıyor olmasıdır. Aslının Gaziantep’e ait olduğu bilinse de Urfalılar tarafından da sıkça tercih ediliyor. Balcan kebabı yapılırken soğan salatası mutlaka menüye ekleniyor.
Balcan kebabı yapılırken genellikle kuzu eti tercih ediliyor. Bulgur pilavı, közde pişmiş yeşilbiberler ve soğan salatası ile birlikte ikram edilen bu ilginç lezzetin görünüşü de diğer kebaplardan bir hayli farklı. Balcan kebabı denemek isterseniz şehrin meşhur kebapçılarına gidebilirsiniz. Közde pişirilen domates ve biberlerin lezzeti damakta iz bırakıyor. Soğan salatasıyla birlikte tüketildiğinde daha da lezzetli hale gelen balcan kebabını yörenin birçok bölgesinde bulabilirsiniz.
Şanlıurfa yöresinde Tepsilerin Şahı adını alan ve yöre halkının misafirlerine hep ikram ettiği lezzetlerden biri de tepsi kebabıdır. Tepsi kebabının tadını ilginç kılan bir husus da mutlaka közlenmiş patlıcanla yapılıyor olmasıdır. Közlenmiş patlıcanların içerisine yoğun baharatla donatılmış kıymalı köfteler ekleniyor.
Tepsi kebabı, bölgenin tadı damakta kalan lezzetlerinden biridir. Tepsi kebabını denemek için uzun arayışlara girmenize gerek yok. Şehrin yöresel restoranlarında ya da doğrudan kebap restoranlarında kolayca bulabileceğiniz bir yemektir. Tepsi kebabını mutlaka domates sosu ile birlikte servis ediyorlar. Fırın lezzetleri arasında adını duyurmuş olan tepsi kebabını denemeden şehirden ayrılmayın.
Birçok bölgede ana yemeklerde yapılan tepsi kebabını, içerisine kattığı özel tatlardan ve tariflerden dolayı Şanlıurfa bölgesinde tüketmeniz oldukça iyi tercih haline dönüşecektir. Közlenen patlıcanların içerisine katılan baharatlar tepsi kebabını daha da lezzetli hale dönüştürüyor.
Urfa kebabı adından da bilineceği üzere yörenin kendi doyurucu lezzetlerinden biridir. Bazı lezzetlere görünüşleri itibari ile ön yargılı yaklaşanlar vardır. Urfa kebabı hem muhteşem görüntüsü hem de harika tadı ile ağız sulandıracak tarzdan bir lezzet. Genellikle koyun veya kuzu kıyması ile hazırlanıyor.
Urfa kebabını sık sık sıra gecelerinde menülerde görmeniz mümkündür. Ülkemizin neredeyse her yerine ün salmış tatlardan biridir. Bir hayli doyurucu olmasından tutun da hoş görünüşüne kadar kendini herkese sevdiren bir tattır. Şişe geçirilen patlıcanların kıymalı harç ile birleşmesinden ortaya çıkan Urfa kebabı yörenin her yerinde bulunabilen bir yemektir. İsteğe göre içerisine sarımsak da atılan Urfa kebabında tuz, karabiber, yeşilbiber, pul biber ve daha birçok baharata denk gelmek de mümkündür. Acı sevenlerin acı biberi daha fazla katması gerektiği Urfa kebabını bölgede yer alan birçok kebapçı lokantalarında görebilir ve tadabilirsiniz. Son derece lezzetli bir yapı olmasıyla dikkatleri üstüne çeken Urfa kebabının yanında ayran gibi soğuk içecekler de tüketebilirsiniz.
Şanlıurfa yöresinde kebapların ayrı bir yeri bulunuyor. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan kazan kebabı, Şanlıurfa’da patlıcan ile yapılmakta olan dolma usulü ile hazırlanan kebap türlerinden biridir. Şanlıurfa yöresine ait olan meşhur Kazan kebabı, yapılmaya patlıcanların üzerine kesik kesik çizgi oluşturulması ile başlar. Kazan kebabı içi ise, patlıcanlara kesik atıldıktan sonra hazırlanıyor.
Kazan kebabı içini hazırlamak oldukça kolay. Kazan kebabının içi için hazırlanmakta olan iç harç, kıyma ve çeşni ile yapılmaktadır. Bu çeşni yapıldıktan sonra kesik çizilmiş olan patlıcanların içine doldurulur. Üzerine ise sarımsak ve soğan eklenmiş domates sosu dökülerek yemek fırına verilir. Tadı ile herkesi kendine hayran bırakan bu kebap çeşidini, kesinlikle denemelisiniz.
Şanlıurfa yöresinde oldukça meşhur olan bir diğer kebap türü ise patates kebabıdır. Patates kebabının yapılış şekli kazan kebabına fazlası ile benziyor. Aralarında malzeme farkı bulunmakta olan bu iki kebap türünün tatları ise aynı denecek kadar birbirine yakındır. Patates kebabı ile kazan kebabı arasında bulunmakta olan tek fark, kazan kebabında patlıcan kullanılırken patates kebabında patlıcan yerine patates kullanılmasıdır.
Patates kebabı yaparken patatesler, kesik kesik çizilir. Patateslerin içine ise hazırlanmış olan iç harç bolca koyulur. Bu işlemden sonra patates kebabı fırına verilir ve pişmesi beklenir. Fırından alındıktan sonra hazır olan patates kebabı, yanına tava yoğurdu koyulduğu zaman çok daha lezzetli oluyor. Patates kebabı da kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.
Şanlıurfa’nın en meşhur ve en çok sevilmekte olan yemeklerinden biri ise sini taraklık yemeğidir. Pek çok kişi tarafından tavsiye edilmekte ve sevilerek tüketilmekte olan sini taraklık yemeği, Urfa yöresinde “sini daraklık’ şeklinde de biliniyor. Geniş ve büyük olan tepsiye sini denirken etin pirzola kısmına taraklık denildiğinden bu yemeğin adı sini taraklık olarak geçmektedir.
Sini taraklık yemeği, taze domates ve biber ile pişirilmekte olan bir yemek türüdür. Sini taraklık yemeği, büyük sinilerde hazırlanır. Büyük sinilerde hazırlanmakta olan bu güzel yemek, suyuna banılarak yenmektedir. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan bu yemeğin yapılımı bir miktar zaman alsa da tadı ile hakkını veriyor. Tadı ile kendine hayran bırakan bu yemeği, Urfa’ya yolunuz düşerse kesinlikle denemelisiniz.
Nohutlu şehriyeli bulgur pilavı, Şanlıurfa yöresine özgü olan ve oldukça doyurucu özelliğe sahip yemek çeşitlerinden biridir. Pek çok kişi günlük hayatında sürekli pirinç pilavı yiyor. Siz de her gün pirinç pilavı yemekten sıkıldıysanız ve yapacak farklı bir tarif arıyorsanız nohutlu şehriyeli bulgur pilavı, tam da aramakta olduğunuz tarif.
Nohutlu şehriyeli bulgur pilavı ya da diğer bir adı ile şehriyeli nohut, haşlanmış nohut kullanıldığı zaman çok daha hızlı bir şekilde hazırlanabiliyor. Bu sayede pek çok kişi tarafından kurtarıcı olarak belirlenen nohutlu şehriyeli bulgur pilavı, maliyetli olamaması ile de çoğu yemekten sıyrılıyor. Üzerine sarımsak eklendiği zaman tadına doyum olmayan bu yemeği, Urfa’ya yolunuz düşerse kendi yöresinde kesinlikle denemenizi tavsiye ederiz.
Şanlıurfa yöresel yemekleri arasında yer alan çorbalardan biri lebeni çorbasıdır. Lebeni çorbasının yani bir diğer adı ile yoğurt çorbası, oldukça lezzetli ve besleyici özelliğe sahip olan bir çorba türüdür. Dilimize Arapçadan gelmiş olan lebeni kelimesinin kökü olan leben, aslında yoğurt anlamına gelmektedir. Lebeni çorbası ise ismini buradan alıyor.
Yapımı için kullanılan ana malzeme yoğurt olan lebeni çorbası, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde sıklıkla tercih edildiği gibi Lübnan’da da oldukça fazla tercih edilen bir çorba türüdür. Birçok kültürün özelliklerini içinde bulunduran ve yayla çorbası ile benzerlik gösteren lebeni çorbası, içerisine minik köfte topları yapıldığından dolayı bir miktar zaman alabiliyor. Ancak uğraşlar sonucunda elde edilen tat ile uğraşıldığına değdiğini de belli ediyor. Lebeni çorbası, denenmesi gereken tarifler arasında yer alıyor.
Şanlıurfa yöresinde oldukça fazla tercih edilmekte olan ve ülkemizin güzel yöresel yemekleri arasında bulunan mahlûta çorbası, Urfa’da fazlasıyla tüketiliyor. Hem kolay yapılmakta olan hem de lezzetinden ödün vermeyen çorba türlerinden biri olan mahlûta çorbası, Urfa dışında Mersin, Hatay ve Adana illerinde de iyi bilinip sıkça yapılmaktadır. Tadı ile herkesi kendine hayran bırakan mahlûta çorbası, özellikle kış aylarında tüketiliyor.
Hem pirinç hem de mercimek ile hazırlanmakta olan mahlûta çorbası, içine atılan bol kimyon ile çok daha lezzetli hale geliyor. Kış aylarında içinizi ısıtacak olan bu çorba, aynı zamanda oldukça besleyici olduğundan birçok kişi tarafından sofraların baş tacı olmaya aday. Eğer yolunuz Şanlıurfa’ya düşerse bu leziz çorbayı kesinlikle denemelisiniz.
Şanlıurfa yöresinde meşhur olan çorba türlerinden bir diğeri ise kulak çorbasıdır. Urfa yöresinde oldukça yaygın olan ve sık sık tüketilmekte olan kulak çorbası, içerisinde et ve nohut barındırmakta olan mantı çorbasına verilen isimdir. Kulak çorbası, bir çorba olsa da adeta bir ana yemek kadar doyurucu özelliğe sahip bir çorba türüdür. Kulak çorbası, bu özelliği sayesinde de sofralarda yer alıyor.
Yapılışı diğer çorba türlerine göre bir miktar daha zor yapılan kulak çorbası; hamuru, iç harcı ve çorbası ayrı hazırlandığı için hazırlanması zaman alabilir. Ancak oldukça doyurucu olması ve güzel tat sahibi olması sayesinde pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Birçok kişi tarafından tercih edilen bu güzel çorbayı kendi yöresinde denemenizi tavsiye ederiz.
Şanlıurfa’da sıklıkla tercih edilmekte olan çorba türlerinden biri ise pıtpıt çorbasıdır. Oldukça lezzetli olan pıtpıt çorbası, istediğiniz mevsimde tüketebileceğiniz bir çorba türüdür. Pıtpıt çorbası, yapımı oldukça kolay olan bir çorbadır. Bu nedenle pek çok kişinin kurtarıcısı olarak da görev yapan pıtpıt çorbası, sofranıza farklı bir tat katmanız için en uygun olan çorba türü olacaktır.
Şanlıurfa yöresine özgü olan pıtpıt çorbası, kendi yöresinde bazı püf noktalar ile hazırlanıyor. Bu nedenle pıtpıt çorbası, Şanlıurfa’da özel olarak yapılmakta olan yöresel bir çorba türü olarak yer almaktadır. Şanlıurfa ustaları tarafından yapılmakta olan pıtpıt çorbası, bu püf noktalar sayesinde çok daha güzel oluyor. Bu nedenle pıtpıt çorbasını kendi yöresinde denemeniz çok daha iyi olacaktır.
Şanlıurfa yöresine ait olan bir diğer salata tarifi ise bostana salatasıdır. Özellikle Yaz mevsiminde tüketilmesi tercih edilen bostana salatası, Şanlıurfa’da oldukça meşhur olan bir salata çeşididir. Herkesin bildiği gibi salatalar yemeklerin tadını tamamlayan sofraların olmazsa olmazıdırlar. Bostana salatası ise hem görünüm hem de tat bakımından diğer salatalardan ayrılmayı başarıyor.
Hem hafif hem de lezzetli olan Bostan salatası, yapımı ile de kolaylık sunuyor. Bostana salatasının diğer salata çeşitlerine göre en büyük farkı ise bu salatanın çok daha sulu olmasıdır. Bu sayede bostana salatası yaz aylarında daha sık tercih edilmekte olan serinletici bir salata çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle Boston salatası kesinlikle denenmesi gereken tarifler arasında yer alıyor.
Şanlıurfa yöresel tarihleri arasında yer alan isot salatası, yapımı oldukça basit olan ve diğer salatalardan farklı olan bir salata türüdür. Sofralara renk katmakta olan isot salatası, yemeklerin olmazsa olmazı olarak sofralarda yer alıyor. Tadı oldukça güzel olan bu salata, Şanlıurfa’da ise oldukça sevilerek yenmekte olan bir salata türüdür
İsot salatasının diğer salata türlerinden ayıran en önemli özellik, bu salatanın ana malzemesinin sadece kırmızıbiber olmasıdır. Kırmızıbiber ile hazırlanmakta olan isot salatası, pek çok faydası bulunan ve belirli aralıklar ile tüketilmesi gereken bir salata türüdür. Sürekli aynı salata çeşitlerini yiyorsanız ve artık yeni salata çeşitleri denemek istiyorsanız Şanlıurfa yöresine özgü olan isot salatası tam da aradığınız tarif.
Yemeklere ayrı bir tat katan cacık, sofraların olmazsa olmazıdır. Tadı ile herkesi kendine hayran bırakan pirpirim cacığı ise bu cacık türlerinden sadece biridir. Pirpirim cacığı aynı zamanda semizotu cacığı olarak da bilinmektedir. Özellikle Ramazan ayında iftar ve sahur yemeklerinde yer alan pirpirim cacığı, semizotu un susuzluk giderici etkisinden dolayı fazlası ile tercih ediliyor.
Şanlıurfa yöresine özgü olan pirpirim cacığı, aynı zamanda OMEGA 3 deposu olduğu için sıklıkla tüketilmesi gereken bir besindir. Özellikle diyet yapan kişiler yoğurt ile birlikte semizotu tüketerek hem kolay bir şekilde karnını doyurur hem de düşük kalorili semizotu ile diyetini destekler. Buna benzer pek çok yararı bulunan pirpirim cacığını belirli aralıklar ile tüketerek daha sağlıklı olabilirsiniz. Sürekli tüketme imkânı bulamasanız da en azından lezzeti denemeyi ihmal etmeyin.
Şanlıurfa yöresine özgü olan şıllık tatlısı, halk arasında şillik tatlısı ya da şilke tatlısı olarak da bilinmektedir. Yapımı oldukça basit olan şıllık tatlısı, krep hamuru ile yapılmakta olan özel bir tatlıdır. Şıllık tatlısı, Şanlıurfa yöresine ait olsa da Adıyaman yöresinde de popüler olduğundan dolayı Adıyaman’da sık sık tercih ediliyor.
Un ve süt ikilisi ile yapılmakta olan şıllık tatlısı, krep gibi pişirilme işlemi sonrasında hamuru için tereyağı ve pekmez ile hazırlanmış şerbet ile tat katıyor. Şıllık tatlısı üzerine fıstık ya da ceviz eklendikten sonra ise tadına doyum olmuyor. Bu nedenle oldukça meşhur olan bu tatlı çeşidini kendi yöresinde denemenizi tavsiye ederiz.
Şanlıurfa yöresine özgü olan bu tatlı çeşidi, kendi yöresinde oldukça meşhur olan bir şerbet tatlı türüdür. Yapımı ve görüntüsü ile lokmaya benzemekte olan zingil tatlısı, Anadolu’nun pek çok yöresinde lokma ismi ile biliniyor. Elde hazırlanmakta olan tuzlu hamurun yağda kızartılmış inin ardından üzerine özel şerbetinin eklenmesi ile hazırlanan zingiller, tercihe göre kaymak ile de tüketilebilir.
Şanlıurfa yöresine özgü olan bu tatlı çeşidini yapmak için mayalı hamur ya da mayasız hamur kullanabilirsiniz. Zingil tatlısı da diğer pek çok tatlı gibi kendi yöresinde yapılırken püf noktalara dikkat edilerek hazırlanan bir tatlı türüdür. Eğer pratik ve geleneksel tatlı türlerini seviyorsanız zingil tatlısını kesinlikle denemelisiniz.
Burma kadayıfı tatlısı, Şanlıurfa yöresine ait olan ve oldukça fazla tüketilen bir tatlı türüdür. Pek çok kişi tarafından sevilmekte olan burma kadayıf tatlısı, özellikle Ramazan aylarında ve özel günlerde tercih ediliyor. Şanlıurfa’da yapılmakta olan ev günlerinde de sık sık yapılmakta olan burma kadayıfı tatlısına doyum olmuyor.
Şanlıurfa yöresine ait olan burma kadayıfı tatlısı, içine bol miktarda ceviz içi ekledikten sonra fırında kızartılmaya bırakılan bir tatlıdır. Burma kadayıfı tatlısı fırında kızardıktan sonra ise üzerine şerbet eklenir. Şerbet eklendikten sonra hazır hale gelen burma kadayıfı tatlısı, isteğe göre kaymakla ya da sade bir şekilde tüketilebilmektedir. Oldukça meşhur olan bu tatlıyı özellikle kendi yöresinde denemenizi tavsiye ederiz.
Peynir helvası tatlısı, Şanlıurfa yöresel lezzetleri arasında yer almakta olan tatlı türlerinden biridir. Peynir helvası tatlısı Şanlıurfa yöresine özgü olsa da Trakya’da da yapılmakta olan bir tatlıdır. Trakya’da yapılmakta olan peynir helvasının Şanlıurfa’da yapılmakta olan peynir helvasından farkı ise Trakya’daki peynir helvasının daha sıvı bir şekilde yapılmasıdır. Bu nedenle Trakya’da yapılmakta olan peynir helvası aynı zamanda höşmerim adı ile de bilinir.
Urfa usulü olarak biraz daha katı kıvama sahip olan peynir helvası, peynir ve irmik unu tadına sahiptir. Oldukça meşhur olan bu helva, tereyağında kavurularak yapılıyor. Kişinin isteğine bağlı olarak ise üzerine sade kaymaklı dondurma eklemek ya da eklememek de mümkün. Son derece lezzetli olan peynir helvasını daha çok bölgedeki evlere ziyaretçi olarak tüketebilirsiniz. Çeşitli restoranlarda da tatlı menüsünde sunulan peynir helvası, tadan kişilere çeşitli özel lezzetleri sunan bir tatlı türüdür.
Şanlıurfa yöresinin en çok sevilmekte olan tatlarından biri ise katmer tatlısıdır. Bu yörede oldukça meşhur olan katmer tatlısı, Gaziantep‘te yapılmakta olan ve Gaziantep’in meşhur tatlısı olarak bilinen katmerin Şanlıurfa usulü ile yapılmış olan halidir. Tatlıların yörelerinde farklılık olabilir. Ancak yapılış usullerinin farklılaşması gibi unsurlar tatlıları ana vatanında olmasa bile yöresel hale getiriyor.
Yapımında peynir kullanılmakta olan katmer tatlısı, bol çekilmiş Antep fıstığı ya da ceviz içi eklenerek yapılan bir tatlı türüdür. Üzerine özel olarak yapılmış olan şerbetini emdikten sonra tadı çok daha güzel olan katmer tatlısı, üzerine kaymak konulduğu zaman tadına doyum olmayan bir tatlı haline geliyor. Ancak kişinin kendi tercihine göre katmer tatlısının üzerine kaymak eklemek ya da eklememek mümkün. Eğer yolunuz bir gün Şanlıurfa’ya düşerse katmer tatlısını kesinlikle denemelisiniz.
Haside Tatlısı
Şanlıurfa yöresine ait olan haside tatlısı, pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilmekte olan bir tatlı türüdür. Yapımı oldukça basit olan haside tatlısı, aynı zamanda Yozgat’ta da oldukça meşhur olan bir tatlıdır. Yapımı kolay olduğundan olsa gerek yöre halkı çok sık hazırlıyor. Bununla birlikte tadını damakta bırakan geleneksel tatlılar arasında yer alıyor.
Şanlıurfa yöresine özgü olan haside tatlısı, birçok tatlı dükkânında bulunabilecek bir tatlıdır. Bunun yanı sıra yöre halkı yanında kuruyemiş ile ikrama hazırlar. Haside tatlısının en güzel yanı ise hafifliğidir. İçerisinde bulunan pekmezin tatlıya oldukça iyi bir kıvam ve tat kattığını da söylemek gerekir. Görünüşü ve tadı ile mükemmel olan haside tatlısını yolunuz düşerse kendi yöresinde yemeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.
Türkiye’nin en çeşitli mutfaklarından birine sahip olan Şanlıurfa’nın, birbirinden lezzetli yöresel tatlarını sizler için listeledik. Şanlıurfa’da herhangi bir restoranda evinizde sevdiklerinizle bir yemek yiyormuş hissine kapılacağınızdan kuşkusuz hiç şüphe yok. Birbirinden kalabalık Halil İbrahim sofralarının kurulduğu kebaplar diyarının, o meşhur yemeklerini bir sonraki Şanlıurfa seyahatinizde mutlaka denemelisiniz.
Şanlıurfa yöresel yemekler listemizin burada sonuna gelmiş bulunuyoruz. Şanlıurfa’nın lezzetli yemekleri listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Şanlıurfa’nın yemekleri kadar tarihi ve turistik gezilecek yerleri de bir hayli fazla. Şanlıurfa seyahatinizi planlamak için şehrin gezilecek yerleri, tarihi yapıları ve daha fazlasını öğrenmek için diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
Tepsi kebabının tarifinde közlenniş patlıcanların içine kıyma et konularak tepsiye dizilir demişsiniz. Yanlış bir tarif olduğundan bir urfalı olarak düzeltmek istedim. Çiğ patlıcanları görseldeki gibi kesip tepsiye bir patlıcan bir et şeklinde dizerek fırınlıyoruz. Urfa yemeklerinin sırrı ise Urfa isodu ve Urfa ev salçasındadır. Baharatlarla etin tadını geri planda bırakmayarak bu lezzetleri yakalıyoruz. Afiyet olsun
Çok saolun ödevime çok yardımcı oldu bu site sayesinde .