Adıyaman’da Ne Yenir? – İşte Size Adıyaman Mutfağının En Lezzetli 12 Yemeği

Adıyaman Mutfak Kültürü

Adıyaman mutfak kültürü genel olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinin mutfak kültürünü yansıtır. Çevre illerle benzer yemek çeşitleri olsa da kullanılan baharatlar, yemeklerin isimleri ve yapımı açısından kendine has özelliklere sahiptir. Adıyaman yöresel yemeklerinin ana maddeleri genel olarak et, kuru baklagiller, buğday ürünleri, patlıcan, lahana ve domatestir. Ağırlıklı olarak bu ürünler kullanılarak yapılan yemekler soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılarak tatlandırılır ve ortaya tadı damaklarda bırakan lezzetler çıkar.

Adıyaman yöresel mutfağında her mutfakta olması gereken çorbalar, pilavlar, cacıklar, salatalar, köfteler ve tatlılara oldukça fazla yer verilir. Her yemeğin kendine has bir lezzeti varken özellikle değişik salata çeşitlerinin Adıyaman mutfağında önemli bir yeri vardır. Lezzete oldukça önem veren Adıyaman yemek kültürü bölgeye gidenlerin oldukça ilgisini çekmekte ve yemeklerini tadanlarda tekrar deneme isteği uyandırmaktadır. Adıyaman mutfak kültürünü yansıtan tüm yemekleri yazımızda bulabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Adıyaman’dan Alınabilecek Yiyecekler: Adıyaman halkı kış mevsiminde yiyebilecekleri dolmalık türü ürünlerini yaz aylarından kurutarak hazırlık yaparlar. Kurutulmuş dolmalık biber, patlıcan ve sarma yaprağı türü ürünleri şehir merkezinde yöresel ürünler satan yerlerden satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra yöreye özgü acı isot biber, pul biber ve diğer baharatlardan da alabilirsiniz. Yine Adıyaman ilçe ve köylerinde yöre halkının yaptığı peynir, tereyağı gibi kahvaltılık ürünleri de almayı düşünebilirsiniz.

Adıyaman’ın En Meşhur Tatlısı: Adıyaman seyahatiniz dönüşü kendinize veya sevdiklerinize alabileceğiniz birkaç tatlı çeşidi bulunuyor. Bunlar, tene helvası, top helvası, şilik, peynirli irmik helvası ve burma tatlısıdır. Bu ürünleri şehir merkezindeki tatlıcılarda veya pastanelerde bulabilirsiniz. Ayrıca listemizde yer alan bu tatlıları deneyebileceğiniz yer tavsiyesinde de bulunduk.

Adıyaman’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Adıyaman yöresel ürünleri oldukça çeşitlidir. Her damak tadına uygun çeşitli ürünlerden satın alabilir, bu tatları kendi evinize taşıyabilirsiniz. Adıyaman’dan alabileceğiniz doğal yöresel ürünler arasında, dibek kahvesi, siyah çekirdekli üzüm, Sincik peyniri, pestik, tut pekmezi, Besni kuru üzümü, taze yeşil kabuklu ceviz ve saf nar ekşisi bulunmaktadır.

Adıyaman Yöresel Yemekleri

Çiğ Köfte

Türk mutfağının en sevilen ve en çok bilinen lezzetlerinden biri olan çiğ köfte, başka yörelerde farklı şekillerde yapılsa da Adıyaman yöresine ait bir yemek olarak karşımıza çıkar. Özellikle sıra gecelerinin vazgeçilmezi olan çiğ köftenin yoğrulması, tavana atılması bir ritüel havasında geçmektedir.  Genellikle ince uzun köfte şeklinde hazırlanır ve marulla servis edilir. Çiğ köfte yapıldığı yöreye göre etli ya da etsiz tercih edilirken çiğ etin hastalıklara neden olabilmesi nedeniyle Adıyaman çiğ köfte genellikle etsiz tercih edilmektedir.

Bulgur ağırlıklı bir yemek olan çiğ köfte yoğrulurken isot, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar kullanılır ve tatlandırılır. Bulgurun beklerken şişebilmesinden dolayı tazeyken yenmesi gereken çiğ köfte günümüzde en çok aranan sokak lezzetlerinden biri olmuştur. Özellikle Adıyaman çiğ köfte mutlaka herkesin tatması gereken lezzetlerin başındadır.

Besni Tavası

Adıyaman mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan Besni Tavası bol bol sebze ve etin buluştuğu bir yemektir. Adıyaman’ın Besni ilçesinde neredeyse her köşede yapılan bu fırın yemeği bölgeye giden turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Görünüş açısından kolay bir yemek gibi görünse de içerisindeki kuzu etinin, soğanın, patlıcanın, biberin, domatesin küp küp doğranması oldukça zaman almaktadır. Tüm bu malzemeler tepsiye dizildikten sonra yemeğin lezzetini arttırmak için üzerine kuyruk yağı eklenir ve yemek lezzetine lezzet katmak için mahalle fırınına pişmeye verilir.

Eğer Besni’ye yolunuz düşerse herhangi bir kasaba gidip kaç kişilik Besni tavası istediğinizi söylüyorsunuz, kasap sizin için tüm malzemeleri hazırlayıp mahalle fırına gönderiyor ve yemeğiniz hazırlanıyor. Herkesin mutlaka tatması gereken bu mükemmel lezzeti yemeden Adıyaman’dan dönmek imkânsızdır.

  • Nerede Yenir: Besni tavasını Adıyaman’ın Besni ilçesindeki hemen her yerdeki kasaptan hazırlatabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Yüksek Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Buhara Pilavı

Ülkemize Özbekistan mutfağından girmiş olan buhara pilavı Adıyaman yöresine has pilav çeşitlerinden biri olarak bilinmektedir. Adıyaman’da sıkça tüketilen buhara pilavı özellikle turistler tarafından da yöresel restoranlarda sıkça tercih ediliyor. Farklı tadı ve zengin görüntüsüyle hem göze hem de damağa hitap eden bu lezzet Adıyaman’ın en çok dikkat çeken lezzetlerindendir.

Kuzu etinin pilavla buluşması ile ortaya çıkan bu eşsiz lezzet nohut, et suyu, soğan ve çeşitli baharatlarla tatlandırılarak yiyenlere lezzet şöleni sunmaktadır. Kuzu etini tercih etmeyenler için tavuk ile de yapılan bu yemeğin her biri farklı lezzetlere sahiptir. Adıyaman’a gidenlerin tatmadan ayrılmaması gereken bu lezzet kat kat hazırlanmış görüntüsü ile de görsel şölen yaratıyor.

  • Nerede Yenir: Buhara pilavını Adıyaman şehir merkezindeki yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

İçli Köfte

Türk mutfağının önemli yemeklerinden biri olan içli köfte, ülkemizin birçok yöresinde farklı şekillerde yapılır. Bu eşsiz zengin bir mutfağa sahip Adıyaman yöresinin de önemli yemeklerinden biridir. Adıyaman’a giden turistlerin mutlaka tatmaları gereken bu lezzet bulgurun yoğrularak hamur haline getirilmesi ve içinin doldurulması şeklinde hazırlanır.

Yapımı zor olduğu ve uzun sürdüğü için sadece özel günlerde yapılan içli köfte Adıyaman’da bayram, söz, nişan, düğün sofralarının vazgeçilmezidir. Günümüzde ülkemizde birçok restoranda bulabileceğiniz içli köftenin orijinal lezzetini tatmak için mutlaka Adıyaman’da yemelisiniz.

Hamur haline getirilmiş bulgurun incecik açılması ve içinin doldurulup kapatılması şeklinde hazırlanan içli köfte tercihe göre kızartma veya haşlama şeklinde yapılır ve ayran ile servis edilerek deneyenlere lezzet şöleni yaşatır.

  • Nerede Yenir: Kervansaray Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Kapcami, 1013. Sok., No: 6/A, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0416 213 10 99
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada Adıyaman mutfağına ait tüm yöresel yemekleri bulabilirsiniz.

Kavurmalı Hıtap

Adıyaman’ın zengin mutfağına ait yöresel yemeklerden biri olan Kavurmalı Hıtap, hem yöre halkının hem de bölgeye giden turistlerin özellikle kış aylarında en çok tercih ettiği yemeklerden biri. Hem damaklara hitap eden hem de içinde bulunan soğan, sarımsak, kavurma çeşitli baharatlarla kış aylarında sağlık açısından da faydalı olan bu yemek hem Adıyaman halkı hem de bölgeyi ziyaret edenler tarafından oldukça ilgi görüyor.

Kavurmalı Hıtap, içerisinde bulunan malzemelerin zırhla ince ince kıyılması ve elde açılan mayasız hamurun içine karışım konularak taş ocakta pişirilmesiyle hazırlanır. Yapılış aşaması çok kısa olan bu lezzet Adıyaman’a gelen misafirlere yarım saat içerisinde yapılarak servis edilebilir. Eğer sizin de Adıyaman’a yolunuz düşerse her köşede bulabileceğiniz pideci dükkânlarında sunulan bu sağlıklı ve lezzetli yemeği denemeden Adıyaman’dan ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kebapcibeko02/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Sıratut, Cumhuriyet Cad., No: 36/C, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0416 213 95 14
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: İçli köfteden yöresel çorbalara ve mezelerden yöresel tatlılara kadar diğer tüm yemekleri burada deneyebilirsiniz.

Yarpuzlu Köfte

Adıyaman mutfağına ait diğer köfteler kadar bilinmese de lezzet açısından hepsiyle yarışacak bir yemek Yarpuzlu Köfte. Adını yabani bir nane olan yarpuzdan alan bu yemek özellikle Adıyaman yöresinde kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Soğuk kış günlerinde Adıyaman halkının ve turistlerin içini ısıtacak yarpuzlu köfte içerisinde bulunan sağlıklı malzemeler nedeniyle de çok fazla tercih edilir.

Yarpuzlu köfte, kuşbaşı kuzu eti, dana kıyma, nohut, bulgur ve adını aldığı yarpuz ile hazırlanır. Hem besleyici hem sağlıklı bu yemek ana yemek olarak sofraları süsler. Adıyaman’a giden turistlerin mutlaka denemeleri gereken bu lezzet birçok yöresel restoranda bulabilirsiniz. Bu lezzeti tattıktan sonra içli köfte ve çiğ köfteyi ikinci plana atabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Yarpuzlu köfte yemeğini Adıyaman şehir merkezindeki yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tevenk Sarması

Ne şekilde olursa olsun sarmaya kimse hayır diyemez. Özelikle de Adıyaman’ın bilinen sarmalardan farklı bir şekilde yapılan sarması Tevenk Sarma. Taze taze toplanan yapraklardan yapılan Tevenk Sarma, diğer yaprak sarmalardan farklı olarak bulgurlu bir harçla yapılır. Adıyaman’ı ziyaret eden turistlerin mutlaka denemesi gereken bu lezzet küçük küçük sarılarak pişirilir ve daha sonra servis tabağına alınır. Üzerine süzme yoğurt ve sos eklenerek servis edilir.

Adıyaman’ın zengin mutfak kültürünün bir parçası olan bu yemek hem yöre halkı hem de bölgeye giden ziyaretçiler tarafından çok fazla tercih edilir. Tamamen bölgenin kültürünü yansıtan tevenk sarma Adıyaman’da birçok restoranda yapılarak ziyaretçilere sunulur. Eğer Adıyaman’a gitmek gibi bir düşünceniz varsa bu lezzeti tatmadan ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Tevenk sarmasını Adıyaman şehir merkezindeki yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Adıyaman Köftesi

Adıyaman Köftesi

Her yörenin köftesi olur da bu kadar zengin bir mutfağa sahip Adıyaman’ın köftesi olmaz mı? Patlıcanın kıyma birleştirilip pişirilmesinden yapılan yemekleri sevmeyen yoktur. Adıyaman’ın bu yöresel yemeğinde de közlenmiş patlıcan ile kıymalı harcın muhteşem uyumu deneyenlerin damaklarında lezzet şöleni yaşatmakta.

Patlıcan közlenerek kabuğu soyulur. Etrafı dana eti ve kuzu eti ile hazırlanan harç ile sarılıp fırına verilir. Fırından çıkınca üzerine domates sosu dökülerek servis edilir.  Hem Adıyaman halkı hem de bölgeye gidenler tarafından çok fazla tercih edilen bu yemek Adıyaman’da birçok yerde yenilebilir. Bir gün Adıyaman’a yolunuz düşerse bu lezzeti mutlaka tadın. Tadını aldıktan sonra emin olun tekrar yemek isteyeceksiniz.

  • Nerede Yenir: Adıyaman köftesini Adıyaman şehir merkezindeki yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Dövmeç

Adıyaman’ın mutfak kültürünü yansıtan farklı lezzetlerden biri de mezelerin kralı olarak bilinen dövmeç. Adıyaman halkı tarafından tarihi Nemrut krallığına kadar uzandığı söylenen bu yemek günümüze kadar popülerliğini koruyarak gelmiştir ve yöre halkı tarafından hala sık sık yapılmaktadır.

Yapımında patlıcan, domates, biber, soğan, sarımsak kullanılır.  Patlıcan, domates ve biber fırında közlenir. Daha sonra kabukları soyularak püre haline getirilir. Sarımsak eklenerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Hem yapım aşaması hem de içerisinde bulunan malzemelerin sağlıklı olması nedeniyle çok fazla tercih edilen bu yemek davet sofralarında meze olarak yerini almaktadır. Adıyaman’a özgü bu farklı meze Adıyaman’ın denenmesi gereken yemekleri arasındadır. Lezzeti ve hafifliği ile deneyenlerde tekrar deneme isteği uyandırır.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan dövmeç yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Tırşik

Adıyaman yemekleri denince akla ilk gelen yemeklerden biri tırşik. Günümüzde mutfak çeşitliliğinin artması ve özellikle kebaplara ağırlık verilmesi ile bazı yemekler yerini kaptırmıştır. Ancak tırşik yöreselliğini ve popülerliğini hiç kaybetmemiştir. Adıyaman’da herhangi bir yere yemek yemek için gittiğinizde garsonların saydığı birkaç yemek arasında mutlaka tırşik vardır.

Adıyaman sofralarının baş tacı olan bu yemek deneyenlerde lezzeti damaklardan silinmeyen bir yemektir. Adıyaman halkı tarafından şifa kaynağı olarak adlandırılan bu yemeğin içinde domates, patlıcan, kabak ve fasulye gibi sebzeler yer alır. Kuşbaşı et ile zenginleştirilerek damaklarda hoş bir tat bırakır. Ayrıca içerisindeki sağlıklı malzemelerle de hem sağlığınıza hem de midenize hitap eder. Genellikle ana yemek olarak tüketilen Tırşik, bazen de sofralarda meze olarak yerini alır. Sebze ve etin uyumunu seviyorsanız bu lezzeti denemeden Adıyaman’dan ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan tırşik yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Adıyaman Yöresel Çorbaları

Meyir Çorbası

Adıyaman mutfağında çorba denilince ilk akla gelen isim Meyir çorbası. Aynı zamanda Adıyaman’ın en doyurucu çorbası olan meyir çorbasını içince ana yemeğe yer kalmayacak. Adıyaman lezzetlerini merak ediyorsanız özellikle bu çorbayı mutlaka denemeli ve Adıyaman yemekleri hakkında bir ön bilgi almalı.

Adıyaman’a gidip bir restorana oturur ve bu çorbayı sipariş ederseniz ana yemeği söylemeden önce çorbanızı bitirin. Çünkü muhtemelen çorbanız bittiğinde doymuş olacaksınız.  İçerisinde yoğurt, dövme, nohut, patlıcan ve soğan bulunan bu çorba hem ortaya harika bir lezzet çıkarıyor hem de sağlığa iyi geliyor.

Ana malzemesi yoğurt olan çorbanın önce iç harcı kavruluyor daha sonra da üzerine yoğurt boca ediliyor. Adıyaman’a özgü bu lezzetli ve farklı çorbayı Adıyaman’ın birçok restoranında bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/alimsofra/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Yeni Sanayi Mah., Haydar Efendi Cad., No: 346/F, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 02:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0416 214 76 62
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorba sonrası yöreye özgü kebap yemeklerinden yiyebilirsiniz.

Malhuta Çorbası

Mahluta Çorbası

Yemek kültürünün çok zengin olduğu Adıyaman çorba çeşitleriyle de adından söz ettirmektedir. Malhuta çorbası da bu çorbalardan biri. Birçok yörede farklı şekillerde yapılan Malhuta çorbası Adıyaman bölgesinin de yöresel çorbalarından biri.

Bölgede yaşayan herkesin sofralarının vazgeçilmezi olan bu çorba özellikle soğuk kış günlerinde insanların içini ısıtacak cinsten. Kırmızı mercimek ve pirincin muhteşem lezzetine servis ederken üzerine dökülen tereyağlı sos lezzet katıyor.

Adıyaman merkezindeki hangi lokantaya giderseniz gidin mutlaka bu çorbadan vardır. Eğer bir de hava soğuksa hiç tereddüt etmeden bu çorbayı söyleyin ve içinizi ısıtın. Tadına baktıktan sonra tekrar deneme isteği uyandıracak olan bu çorba bildiğiniz çorbaların tadını size unutturacak. Adıyaman’a yolunuz düşerse bu çorbayı sakın kaçırmayın.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan malhuta çorbasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Adıyaman Tatlıları

Burma Tatlısı

Adıyaman’ın geleneksel tatlılarının en bilineni burma tatlısı. Artık çiğ köfte gibi neredeyse her yerde bulunabilir. Ancak gerçek burma tatlısı yemek istiyorsanız mutlaka Adıyaman’da gerçek ustasından yemelisiniz. Geleneksel lezzetlerin muhteşem dokusunu yansıtan burma tatlısı tadı damaklarda bırakan cinsten.

Şehrin en meşhur tatlılarından olan burma tatlısı, Adıyaman bölgesinde düğünlerde, bayramlarda, kalabalığın olduğu her yerde misafirlere sunulur. Tercihe göre bol Antep fıstığı ya da cevizle yapılabilen burma tatlısı yiyenleri cezbetmekte ve tekrar yeme isteği uyandırmakta. Bu tatlıyı hala yemediyseniz mutlaka yerinde yemelisiniz çünkü yerinde yemek size daha orijinal bir lezzet sunacaktır. Adıyaman da her tatlıcıda bulabileceğiniz bu lezzet yöre halkı için popüler olduğu kadar bölgeye giden turistlerin de ilgisini çekiyor.

  • Nerede Yenir: Adıyaman Tatlı Salonu
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Yenipınar, Turgut Reis Mah., 305. Sok, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0416 214 20 37
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Diğer tatlı türlerini deneyebilir, dilerseniz paket yaptırabilirsiniz.

Şillik Tatlısı

Adıyaman’ın yemekleri meşhur olduğu kadar tatlıları da meşhurdur. Hele bir de usta ellerin elinden çıkıyorsa deneyenler tekrar denemek istiyor. Adıyaman’ın burma tatlısından sonra en çok bilinen ve en çok tercih edilen tatlısı şillik Tatlısı. Halk arasında Şıllık Tatlısı olarak da bilinen bu lezzetin ana malzemesi un ve süt. Bu iki malzeme krep hamuru haline getirilir ve bu hamur tavada pişirilir. Daha sonra içerisine tereyağı ve pekmez ilave edilir ve üzerine özel şerbeti dökülür.  Tercihe göre ceviz ve fıstık eklenerek tatlı başka bir boyuta taşınır.

Yapımı oldukça zahmetli olan bu tatlı Adıyaman sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yöre halkı tarafından çok tercih edilen bir tatlı olan Şiilik Tatlısı aynı zamanda bölgeye gelen turistlerinde vazgeçilmezi olmuştur. Tadına baktıktan sonra bir daha vazgeçemeyeceğiniz bu tatlıyı mutlaka yerinde ve gerçek ustaların elinden yemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Öz Adıyaman Yöresel Şillik Tatlısı Salonu
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Bahçelievler, Merkez
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0416 227 02 70
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Ekmek tatlısını da denemelisiniz.

Tene Helvası

Adıyaman’ın bu kadar güzel yemekleri varken tatlılarının olmaması beklenemezdi. Adıyaman’ın bu meşhur tatlılarından biri de Tene Helvası. Lezzetli ve besleyici Adıyaman yemeklerini yedikten sonra canınız mutlaka tatlı çekecektir. Bu durumda hiç düşünmeden tene helvasını sipariş edebilirsiniz.

Yapımı ülkemizde yapılan diğer helvalardan çok farklı olmada da yerinde ve ustasından yerseniz mutlaka farkı anlarsınız. Nişasta, pekmez, tereyağı ile hazırlanan tatlı üzeri bol ceviz ile süslenerek servis edilir ve tabaklar dolusu yeme isteği uyandırır.

Adıyaman halkı tarafından özel günlerde yapılan ve misafirlere sunulan bu tatlı bölgeyi ziyaret edenlerinde ilgisini çekmektedir. Bölgeyi ziyaret eden herkesin mutlaka tatması gereken bu lezzetin yapımı oldukça basittir ve neredeyse şehirdeki tüm pastane ve lokantalarda bulunabilir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan tene helvasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Peynirli İrmik Helvası

Peynirli İrmik Helvası

Adıyaman’ın bu yöresel tatlısı irmik helvasının en lezzetli hallerinden biridir. Adıyaman kültürünü yansıtan Peynirli irmik helvasının tarihi çok eskilere dayanıyor. Eskiden irmik yerine dibekte dövülen pirinç ile yapılan bu tatlı günümüzde bulunması kolay olmasından dolayı irmikle de yapılabiliyor. Her ne şekilde yapılırsa yapılsın ortaya eşsiz bir lezzet çıkıyor. Adıyaman’a özgü tuzsuz peynir ile yapılan peynirli irmik helvası gelen özel misafirlere yapılan bir tatlı.

Eğer Adıyaman’a yolunuz düşerse İrmik, tereyağı ve tuzsuz peynir ile yapılan bu tatlıyı birçok pastanede ve lokanta da bulabilirsiniz. Eğer yemeği fazla kaçırdıysanız ama yine de canınız tatlı istiyorsa mutlaka bu hafif tatlıyı denemelisiniz. Adıyaman’ın kendine özgü bu tatlısını mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Saray Pastanesi
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Hocaömer, 215. Sk., Merkez
  • Çalışma Saatleri:
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Baklava veya kadayıf türü tatlıları burada deneyebilirsiniz.

Topak Helvası

Adıyaman’a gidenlerin mutlaka tatması gereken tatlıların başında topak helvası gelmektedir. Adıyaman’ın lezzetli ve doyurucu yemeklerini yedikten sonra canınız tatlı isterse mutlaka bu tatlıyı deneyin.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin ikliminden dolayı özellikle üzüm bağcılığı gelişmiş ve pekmez kültürü zenginleşmiştir. Topak helvası da bu yöresel pekmezlerden hazırlanan lezzet toplarıdır. Topak helvası oldukça uzun ömürlüdür ve kolay bozulmaz. Bu nedenle Adıyaman yöresinde fazlaca yapılır ve kapalı bir yerde saklanıp uzun süre tüketilebilir. Geleneksel bir lezzet olan topak helvası eskiden cenazelerin üçüncü gününde eve gelen misafirlere dağıtılırmış. Geleneksel özelliğini koruyan topak helvası içerisinde bulunan pekmez, un susam, tereyağı ve ceviz ile günümüzde de sağlıklı bir tatlı olarak yerini koruyor. Özellikle içinde şeker olmaması nedeniyle çok fazla tercih ediliyor.

Adını şeklinden alan bu tek atımlık lezzeti tatmadan Adıyaman’dan ayrılmayın.

  • Nerede Yenir: Saray Pastanesi
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Hocaömer, 215. Sk., Merkez
  • Çalışma Saatleri:
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Peynirli helvayı burada deneyebilirsiniz.

En eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman’ı köklü tarihi ve kültürünün yanı sıra zengin mutfağıyla da mutlaka keşfetmelisiniz.

Çiğ köfte denince akıllara ilk sıralarda gelen şehir Adıyaman.. Sadece çiğ köfte ile değil, kendine özgü birçok leziz yemeğe sahiptir. Ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman’ı köklü tarihi ve kültürünün yanı sıra zengin mutfağıyla da mutlaka keşfetmelisiniz!

Adıyaman yöresel yemekler içeriğimize sizler de önerilerinizi yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

“Adıyaman’da Ne Yenir? – İşte Size Adıyaman Mutfağının En Lezzetli 12 Yemeği” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin