Lübnan’da Ne Yenir? Ne İçilir? | 20 Efsane Tat

Lübnan’da ne yenir?” sorusuna birçok cevap bulabileceğinizi temin ederiz. Bu da bu ülkeye geldiğinizde kesinlikle aç kalmayacağınız anlamına geliyor. Kebaplar, baharatlı yemekler, kahveler ve daha niceleri ile Lübnan gezinize muhteşem lezzet dokunuşları bırakabilir ve tatilinizi çok daha keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.

Lübnan’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Lübnan yemek kültürü içinde kırmızı etten ziyade beyaz et tercih edilmektedir. Galiba bunda ülkede kırmızı etin pahalı bir gıda olması önemli bir etken. Ülkede çoğunlukla tahıl, meyve ve sebze ağırlıklı bir yemek alışkanlığı bulunmaktadır. Damak tadı olarak ülkemize benzediğini söyleyebileceğimiz Lübnan’da keyifli bir lezzet yolculuğu yapacağınızı söyleyebiliriz. Hamur işlerinin burada da çok sevildiğini de belirtelim bu arada 🙂 Baharat ise Lübnan yemekleri için vazgeçilmez unsurların başında geliyor.

Ülkede bulunan şık restoranlarda ya da mütevazı lokantalarda bölgeye has lezzetleri tadabilir ya da daha bilinen fast food tarzı yemeklerle karnınızı doyurabilirsiniz. Tabi bize soracak olursanız lezzet rehberi niteliğindeki diğer yazılarımızda her zaman söylediğimiz gibi gittiğiniz bölgeye has lezzetleri denemenizi öneririz.

1. Humus

Humus

“Lübnan’da ne yenir?” diye sorduğumuzda Arap dünyasının en önemli mezelerinden olan humusu ilk sıraya koymanın çok doğru olacağına karar verdik. Nohut ve zeytinyağı ana maddeli bu meze Lübnan’da çok popüler bir lezzet. Özellikle etli olarak servis edilenini kesinlikle denemelisiniz.

2. Tabbule

Tabule

Kısıra çok benzeyen tabbule içinde haşlanmış bulgurla birlikte çeşitli kokulu yeşillikler ve farklı baharatlar yer alıyor. Oldukça doyurucu olan bu salata lezzeti ile de Lübnan mutfağı içinde pek çok yemekle birlikte servis ediliyor.

3. Kafta

Kafta

Şişte kızartılarak yöresel soslar eşliğinde servis edilen bu köfteler (ya da kebap da diyebiliriz) ülkede çok seviliyor. Ülkemizdeki köftelere tat olarak hayli benzeyen kafta kuzu etinden yapılıyor ve Lübnan mutfağı içinde olmazsa olmaz yiyeceklerden biri olarak kabul ediliyor.

4. Kebap

Kebap

Lübnan yemekleri içinde kebap en çok tüketilen yemekler arasında bulunuyor. Ülkede dışarı çıktığınızda her adım başı kebapçıya rastlamanız mümkün. Ülkemizde olduğu gibi burada da Orfalı, intabli, istambouli gibi farklı isimlere sahip aralarında ufak farklar barındıran çeşitli kebap türlerini denemeniz mümkün olabiliyor. Gene ülkemizdeki gibi kebabı porsiyon olarak alırsanız dürüme göre biraz daha fazla ücret ödemeniz gerekiyor.

5. Kubbah

Kubbah

Arapların önemli lezzetlerinden olan kubbah ülkemizde de sıklıkla yapılan “içli köfte” ile aynı şey. Eğer içli köfteyi seviyorsanız kubbah’ı deneyebilir ve Lübnan’da güzel bir öğle yemeği yeme imkanına sahip olabilirsiniz.

6. Fattoush

Fattoush

Çeşitli yeşillikler, sebzeler, baharatlar ve leziz pita ekmeği ile bir öğün olarak bile tüketilebilecek doyuruculukta olan fattoush salatası “Lübnan’da ne yenir? ne içilir?” sorusuna hem hafif hem sağlıklı hem de doyurucu bir seçenek arayanların öncelikli olarak denemesi gereken lezzetlerin başında geliyor.

7. Almaza Birası

Almaza

Lübnan’da şarap dışında Almaza birası alkol olarak en çok tüketilen içecekler arasında bulunmaktadır. Hem ucuz olması hem de lezzeti ile içenlerin çok beğendiği Almaza rahat içimi nedeniyle çok tercih edilmektedir.

8. Elbette nargile

sigara ve nargile

Lübnan halkı nargileyi her an her yerde içme gibi bir alışkanlığa sahip. Ülkemizde yemeğin yanında nasıl su sıklıkla tüketiliyorsa bu ülkede de insanlar yemeğin yanında bile nargile içme gibi bir alışkanlığa sahip. Bu da nargilenin bu topraklarda ne kadar çok sevildiğine dair size bir ipucu verecektir.

9. Maluf

Lübnan yemek kültürü içinde Ortadoğu’nun pek çok ülkesinde olduğu gibi bakliyatların ezilmesiyle elde edilen yiyecekler geniş yer tutmaktadır. Bunlardan biri de maluf. Bu yemek fasulyenin ezilmesiyle elde ediliyor ve yiyenler tarafından hayli fazla beğeniliyor.

10. Lahm Biajeen

Lahm Biajeen

Lübnan mutfağı içinde hamur işi ürünler oldukça fazla yer tutmaktadır. Kızgın yağda kızartılarak hazırlanan bu börek de ülke genelinde büyük bir üne sahip. Soğan ve kıymanın birleşimiyle ortaya çıkan bu muhteşem böreği kesinlikle denemenizi öneriyoruz.

11. Lebeniye

Lebeniye

Ülkemizde de sıklıkla gördüğümüz lebeniye için “köfte çorbası” desek yeridir. Yoğurtlu ve pirinçli çorba içinde pişen köftelerin olduğu yemek ülkede çok seviliyor. Üzerine bir de baharatlar eklenince ortaya kesinlikle hafızalara kazınacak muhteşem bir yemek çıkıyor.

12. Falafel

Falafel

Ortadoğu’ya geldiğinizde kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerin başında falafel geliyor. Nohuttan yapılan bu albenisi yüksek toplar Lübnan mutfağı içinde özel bir yere sahip. Bu nedenle Lübnan’da yapılacak şeyler listenize bu güzel lezzeti de eklemenizi tavsiye ediyoruz.

13. Patlıcan ezmesi

Patlıcan ezmesi

Patlıcan ezmesi Lübnan mutfağı içinde sık sık tercih edilen mezeler arasında yer alıyor. Sebzelerin önemli bir yer tuttuğu ülkede bu mezenin çok güzel bir şekilde yapıldığını söylememiz gerek. Eğer Lübnan yeme içme seçenekleri arasına bir meze eklemeyi düşünürseniz yemeğinizin yanına patlıcan ezmesini dahil edebilirsiniz.

14. Zahter salatası

Zahter Salatası

Lübnan yemek kültürü hakkında konuşmak gerekiyorsa zahter bitkisinin hakkını vermek gerek. Pek çok yemekte kullanılan zahter aynı zamanda kendi adını taşıyan salatanın da baş rolünde yer alıyor. Bir tür kekik olan zahter yiyeceklere hem muhteşem bir koku hem de çok güzel bir lezzet vermektedir.

15. Mamul kurabiyesi

Mamul

Ülkede çok sevilen mamul kurabiyesinin etken maddesi irmik. Gül ve portakal suyu ile lezzeti artan mamul kurabiyesi tarçın ve fıstıkla hazırlanan bir harç ile doldurularak pişiriliyor. Eğer yolunuz Lübnan’a düşerse bu kurabiyeyi denemeden dönmeyin deriz.

16. Pita ekmeği

Pita
Pita at the souq on Khaled ibn al-Waleed street, in the old city of Nablus, West Bank

Lübnan’ın yöresel tatlarından olan pita ekmeği belki de ülkede en çok tüketilen temel besin maddesi. Bu ekmeği ülkenin her yerinde satan bir satıcı görebilirsiniz. Lüks mekanlara gitseniz bile yemeğinizin yanında pita ekmeği yiyebilirsiniz.

17. Arak

Arak

Üzümden yapılan bu rakı ise Lübnan yemek kültürü içinde en çok tüketilen alkollü içecekler arasında bulunuyor. Yalnız bu rakıyı deneyeceklere tavsiyemiz dikkatli olmaları yönünde olacaktır. Zira birkaç kadehten sonra arak içen kişiyi ciddi derecede çarpmaktadır.

18. Künefe

Künefe

Arap mutfağı içinden çıkıp ülkemize yansıyan lezzetlerden olan künefe “Lübnan’da ne yenir?” sorusunun en şekerli seçeneklerinden. Ülkede künefe gül suyu gibi farklı tatlarla ülkemizden daha farklı bir lezzete bürünüyor. Eğer yemek sonrası ağzınızda güzel bir tat bırakmak istiyorsanız künefeyi deneyebilirsiniz.

Ha bu arada ülkemizde bulunan pek çok tatlı çeşidini de Lübnan’da deneyebilirsiniz. Ancak deneyenlerden duyduğumuza göre Lübnan tatlıları ülkemizdekilerin yanına yaklaşacak lezzete sahip değil 🙂

19. Sfeeha

Sfeeha

Bir tür etli pide olan sfeeha Lübnan mutfağı içinde görüntüsü ve lezzeti ile insanı kendisine çekmeyi başaran bir lezzet. Hazırlanışı pratik olan bu pideyi ülkenin pek çok farklı noktasında tadabilir, açlığınızı çok lezzetli bir şekilde yatıştırma şansını yakalayabilirsiniz.

20. Cafe Blanc

Ülkede birçok meyvenin suyu içecek olarak tüketiliyor. Özellikle portakal suyu bolca tüketiliyor. Cafe Blanc ise portakal çiçeği suyu ile kaynar suyun karıştırılması ile elde ediliyor ve ülkede hayli popüler bir içecek. Bu nedenle “Lübnan’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak ediyorsanız Cafe blanc’ı kesinlikle denemenizi öneriyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin