Samsun’da Ne Yapılır? Yapılacak 35 Aktivite

*İlaç Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Orta Karadeniz bölgesinde konumlanan Samsun, 1,3 milyon kişilik nüfusu ile ülkemizin en kalabalık 16. şehridir. Kurtuluş Savaşı’nda üstlendiği rol ile limanı oldukça önemlidir. Oldukça eski dönemlere uzanan tarihi içerisinde pek çok yapı ve geleneği korumaktadır. Doğallığı, kaliteli oksijeni, sahip olduğu coğrafi yapıları ile Samsun’da yapılacak şeyler için yazımızı okumaya devam edin;

Kullanılan kartlar;

  • Müzekart edinerek şehirde birçok gezi noktasını avantajlı şekilde ziyaret edebilirsiniz.
  • Samsun şehir içi ulaşım için Samkart kullanılıyor olup, kolaylık sağlamaktadır.

Şehir içi ulaşım; Yaygın olarak halk otobüsleri kullanılıyor olup, Alanlı-Yukarıaksu, Meyvalı-Karagöl, Büyük Cami-Araştırma Hastanesi, Üniversite-Otogar, Belediye evleri-Hasköy Ring Hattı, 19 Mayıs-Organize Sanayi hatları arasında çalışmaktadır. Bunun yanında 2A, 3A, 14, 11 ve 30 numaralı özel halk otobüsleri de BAFAŞ otobüs hatları da faaliyet göstermektedir. Tramvay ve minibüslerinde sıkla tercih edildiği şehirde bir de  Amazon Köyü ve Baruthane arasında kullanılması üzere teleferik mevcut. Aynı zamanda turistik vapur hatlarını da kullanabileceğinizi belirtebiliriz.

İkonik gezi noktaları; Şehirdeki ilk yerleşim noktası olan muhteşem manzaraya sahip olan Amasos Tepesi, tekne gezisi, yürüyüş, manzara seyri, kamp gibi etkinlikleri gerçekleştirebileceğiniz Şahinkaya Kanyonu, 354 adet kuş türünü yakından gözlemleyebileceğiniz Kızılırmak Deltası Uluslararası Sulak Alanı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerinin bulunduğu Bandırma Vapuru Müzesi, geçmişi Yontma Taş Devri’ne dek uzanan Tekkeköy Mağaraları ve daha pek çok yer bulunuyor.

Pazar günü ne yapılır; Amisos Tepesi’ne çıkarak güzel bir manzara eşliğinde kahvaltınızı yapıp akabinde Milli Mücadele Dönemi’nde önem rolü olan Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Sonrası için Atakum Sahilde uzun yürüş yapıp denize nazır bir restoranda akşam yemeği yiyerek günü sonlandırabilirsiniz.

*Ücretsiz Aktiviteler

1- Amisos Tepesi’nde Tarihi Kalıntıları İncele!

Burası Neresi? Diğer bilinen adı ile Baruthane Tepesi olup M.Ö. 3. yüzyıla uzanıyor. 1995 senesinde keşfedilen bu yer, Tümüslerde yapılan araştırmalar neticesinde Helenistik döneme ait izlere rastlanmış ve Amisos Hazinesi adındaki gömülere rastlanmıştır.

Sit alanı olan tepe üzerinde pek çok mezar bulunmuş. Bu mezarların bazıları Pontus Krallığı’nın üst düzey yöneticilerinin ve onların ailelerine ait olduğu bilinmektedir. Samsun’da yapılması gereken şeyler arasında hatta en başında bulunuyor burası.

Amisos’un Tarihi;

Bölgenin tarihi toplamda dört aşamadan meydana geliyor. İlki; M.Ö. 6. yüzyılın başlarında Miletosluların, Amisos’u ele geçirerek Karadeniz ile Anadolu’yu birbirine bağlayan ticaret yolunun başladığı noktadır.

İkinci dönem ise; M.Ö. 6. yüzyılın ilk yarısı, Kapadokyalıların yerleşim alanı olarak Amisos’a gelmeleri, üçüncü dönem; M.Ö. 6. yüzyılın ortasında adının şehrin isminin Peiraieos olarak değiştirilmesi ve son olarak dördüncü dönem ise; M.Ö. 437 yılında Atinaların buraya gelerek yerleşmesi ve yine kentin adının değiştirilmesidir.

Elde Edilen Buluntular; 

Burada ilk yerleşim zamanları halk tarafından caddeler, dini yapılar, evler ve meydanlar yapılmıştır. Doğu bölgesinde liman ve bu limanın etrafında ise Aşağı Kent isminde bir yerleşim alanı yer alıyormuş.

Arkeolojik kazılar sırasında bölgede mozaik, heykeller ve fresko kalıntıları elde edilmiştir. Aşağı Kent’te yaşayanların denizcilerin, kölelerin ve liman çalışanlarının olduğu bilinen bilgiler arasında.

Kuzey ve Güney olarak iki Tümülüs bulunan tepede, Kuzey Tümülüsü; 8 metre kadar yüksek olup 3 metre genişliğe sahiptir. İçerisinde üç tane mezar odası ve bu odaların yalancı sütunları mevcut. Güney Tümülüsü’nde; lacivert ve kırmızı renklerdeki yalancı taş örgü görünümüne sahiptir. İçerisinde iki odalı mezar yer alıyor.

Kaçırmayın! Burada gezdikten sonra aynı noktadaki kafe ve restoranlarda oturup mola verebilirsiniz. Batı Park’tan kalkarak tepeye ulaşım sağlayan teleferiği kullanarak hem kolayca gelebilir hemde kenti yüksek noktada izleme imkanına sahip olabilirsiniz.

  • Konum: Baruthane, Can Sk. No:2, 55100 İlkadım/Samsun
  • Giriş Saatleri: 09:00 – 22:00
  • Telefon: 0362 431 60 90
  • Yol tarifi al > 

2- Samsun Kent Ormanı’nda Huzur Dolu Saatler Geçir!

Burası Neresi? Sarı Gazel Ormanı’nın parçası olan Samsun Kent Ormanı, 2005 senesinde faaliyete açılarak halkın kullanımına açılmıştır. Şehrin hengamesinden kaçarak ancak şehirden fazla uzaklaşmadan vakit geçirebileceğiniz yerlerdendir. İçerisinde; 1200 metrelik yürüyüş parkuru, 13 metre yüksekliğindeki gözetleme kulesi, otopark, piknik yapabileceğiniz alanlar, dinlenme masaları, spor noktaları, tanıtım merkezi, çocuklar için oyun alanları, ihtiyaçlar içinde tuvaletler mevcut.Gözetleme kulesinden ormanı çevrelen yeşilliğin arasındaki Kızılırmak Deltası, Balık Gölleri, Bafra Ovası ve Karadeniz sahilini görmeden dönmeyin!

3- Ladik Gölü’nde Huzurlu Saatler Geçir!

ladik gölü

Burası Neresi? Ladik ilçesinde yer alan ve aynı ismi taşıyan Ladik Gölü, toplamda 870 hektarlık bir alanı kapsıyor. Sit alanı olarak ilan edilen bölge, oldukça dikkat çekici yüzen adacıklara sahiptir. Etrafını sarmalayan dağ ve orman manzarası görülmeye değer hoş bir ortam sunuyor.

İlçedeki ekolojik zenginliği ve dengeyi devam ettiren Ladik Gölü, doğal oluşumlu bir göl olup içerisinde; Turna, Tatlı Su Levreği, Tahta Balığı, Sazan ve Kızıl Kanat gibi balık çeşitleri yaşam sürmektedir. Balıklar arasındaki en leziz olanları Turna ve Tatlı Su Levreği’dir.

Kuş gözlemciliğinde ise rastlanan kuşlar arasında; Alabalıkçıl, Küçük Ak Balıkçıl, Gece Balıkçılı, Kara Leylek, Yeşilbaş, Uzun Bacak, Kız Kuşu, Yeşil Düdükçün, Karabaş Martı, Gümüş Martı, Sumru, Küçük Sumru, Ak Kanatlı Sumru, Kaya güvencini, Tepeli Koygar, Tarla Kuşu, Kızıl Sırtlı Örümcek Kuşu, Boğmaklı Ardıç Kuşu ve Turna bulunuyor.

Ladik Gölü Oluşumu ve Tarihçesi;

Tektonik oluşumlar ile meydana gelen Ladik Gölü’nün bu denli popüler olmasının sebebi ise yüzen adalardır. Göl üzerinde yüzen saz gibi ot çeşitlerinin kökleri birleşerek bu adacıkları oluşturuyor.

Sıklığının sudan az olduğu için birbirlerine tutunan su yüzeyinde yüzmeye başladıkları bilimsel açıdan belirtilmektedir. Yüzmeye başladıkları zamandan itibaren yüzeylerinde yeni bitki ve ağaçların yeşerdiği gözlemlenmekte.

Yararlanabileceğiniz Olanaklar; 

Ladik Belediyesi tarafından yapılan Mavi Göl Tesisleri yer alıyor. Yılın her mevsimi faaliyet göstermekte olan tesislerde restoran, eniz bisikleti ve rekreasyon alanları mevcut. ayrıca göl üzerinde yelken yarışları ve sörf gibi etkinliklerin yapılma olanağı da var.

Neden Gitmeliyim? Sit alanı olması sebebiyle etrafında herhangi bir yapılaşmaya izin olmadığı için çevresinde yalnızca dağ ve orman manzarası mevcut. Hal böyleyken huzuru yakalayabileceğiniz bu ortamın keyfini çıkartmalısınız.

4- Mater Dolorosa Katolik Kilisesi’ne Yakından Bak!

Burası Neresi? Samsun’da Katolik inanca sahip halk için hizmet veren kilise, Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı olan bir ibadet evidir. Bugün birinci derece sit alanı olarak koruma altına alınmış olan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, 1845 senesinde Gürcistan’da yaşayan İtalyan kökenli 8 rahibin yaşam sürdükleri yeri terk ederek Karadeniz üzerinden geçerken bölgede yalnız yaşayan ve kilisesi olmayan bir Latin Katolik vatandaşlar ile beraber Samsun’a gelmesiyle başlıyor.

Kilisenin İnşası; 

1951 senesinde kilisenin günümüzde konumlandığı alana bir okul yapılmıştır. Çocuklara eğitim için yardımda bulunmak amacıyla Aziz Yusuf grubuna bağlı rahibeleri yardıma çağırmışlardır.

İtalyan bir kadınsa sahip olduğu araziyi kilise yapılması için rahiplere bağışlamış olup buraya ağaçtan yapılma bir kilise ev yapılmıştır. O dönemler içerisinde Samsun nüfusunun %30’unu Hristiyan vatandalar oluşturuyor olmakla birlikte bunlarda Katolik,Ortodoks,Ermeni ve Gürcüler’dir.

Padişah İzni Hakkında; 

Hristiyan inancına saygısı olan V. Murat, Müslüman ve Hristiyan halkların beraber yaşam sürmeleri husunda isteği varmış. Bu sebeptendir ki, 1876 senesinde Samsun’a kilise inşa edilmesi için özel bir izin vermiştir. Padişahın verdiği emir ile 8 metreye 12 metre ölçülerinde kilisenin yapımına başlanmıştır.

İki yılın geçmesinin akabinde kilisenin tapusunu yollamıştır. Fransız Konsolosluğu kilisenin güvenliğini sağlaması amacıyla bu sorumluluğu üstlenmiştir. Kilisenin yanına rahiplerin konaklamaları için bir de manastır ve Hristiyan ailelere kiralanması üzerine ise ek bir bölüm yapılmıştır.

Jön Türkler Tarafından Ele Geçirilmiş!

1913 senesinde Jön Türkler tarafından ele geçirilen kilisenin rahipleri çatısı akan bir odaya yerleştirilmiştir. Üstelik yıkılmak üzere olan yapının restore edilmesine izin de verilmemiştir. Diğer odaları da ele geçiren Jön Türkler, bu odaları kendi diledikleri gibi kullanmış olup kiralamak üzere kullanmışlardır.

Restore Edilmesi;

Anadolu Kiliseleri’nin baş sorumlusu olan Peder Ruggero Franceschini, 1998 senesinde onarılması kararı vermiş ve hatta yarımda bulunmuştur. Elena ve Niko adındaki Romanyalı çiftinde yardımda büyük katkısı olmuştur.

Kilisede Yaşanan Önemli Olay;

2006 senesinde rahip Pierre Francoisse Rene Brunissen, akıl sağlığı yerinde olmayan Atilla Nur ismindeki kişi tarafından bıçaklanmıştır. Daha sonraları artık inzivaya çekilmek üzere ülkesine geri dönmüştür. O dönemin ardından kiliseyi İtalyan ve Türk olan Matteoli ailesi devam ettirmektedir.

  • Konum: Kadıköy, Ahmet Yesevi Sk. No:10, 55040 İlkadım/Samsun
  • Giriş Saati: Pazartesi-Çarşamba-Cuma 14:30-16:00
  • Yol tarifi al >

5- Simgesel Yapı Samsun Büyük Cami’ye Git!

Burası Neresi? İl merkezinde yer alan simgesel yapılardan biri olan Büyük Cami, 14. yüzyılda Selçuklu kumandanlarından olan Hıdır Bey tarafından inşa ettirilmiştir. İlk etapta ağaçtan yapılma olan yapı, 1869 senesinde büyük Samsun yangının küle dönmüş olup bunun yerine 1884 senesinde Batumlu Hacı Ali tarafından bugünkü cami yaptırılmıştır.

Sultan Abdülaziz’in annesi tarafından restore edilen caminin bir diğer adı ya Valide Cami’dir. Kocaman bir avlu içerisine konumlandırılan caminin yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Özellikle büyük kubbesi ile ilgi çekmekte olup, etrafı bitkisel ve geometrik motifler ile süslenmiş haldedir. 2 minaresi de tek şerefli şekilde ve basit taş işçiliği kullanılmıştır.

Mimari Özellikleri; 

Sarıya yakın renkte olan cami, kare planlı olup üzeri ise tropmlu merkezi bir kubbe ile örtülmüş durumdadır. Sekizgen yapıdaki kasnak üzerine oturtulmuş ve dışarıdan basık şekilde görünür.

Son cemaat yeri ile ibadet mekanı arasında kalmış olan dikdörtgen kısmın üzeri üç kubbe ile örtülmüş şekildedir. Böylelikle giriş kısmı da ihtişamlı bir görünüm kazanmıştır.

  • Konum: Hançerli, Necip Bey Cd. 54/A, 55020 İlkadım/Samsun
  • Yol tarifi al >

6- Havza Atatürk Evi Müzesi’ne Uğramadan Dönme!

havza atatürk evi müzesi

Burası neresi? Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 tarihlerinde karargah olarak kullandığı Mesudiye Oteli, taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Binayı otele dönüştürerek işletmek üzere Hurdazlı İsa Efendi tarafından açılmıştır. Bir dönem için kendisi için otel olarak çalıştırmış olup akabinde Ali Baba’ya devretmiştir.

Atatürk’ün şehre gelmesinin ardından altı gün sonra karargahı Havza’ya taşıyacağını öğrenen Kaymakam Fahri Bey, öne çıkan konaklama merkezi olan Mesudiye Oteli’ni bir aylığına kiralamıştır. Hal böyle olunca Atatürk ve karargahında bulunan askeri ve sivil memurlar burada kalmışlardır.

Müzenin Bölümleri;

Toplamda iki kattan oluşan binanın ilk katında dört ikinci katında ise beş oda mevcut. Birinci katta; çalışma odası ve yatak odası bulunurken, ikinci katta ise; askeri ve sivil memurların konakladıkları odalar bulunuyor.

Atatürk Havza’da olduğu dönemlerde çalışma odası olarak kullandığı kısımda pek çok heyeti ağırlamıştır. Oda içerisinde sergilenmekte olan telgraf maniplesi, ilk haberleşme cihazı olarak sergileniyor.

Ayrıca ilk Cumhurbaşkanlığı forsu da burada yer alıyor. Atatürk’ün kaldığı yatak odasında; karyola, yatak, yatak örtüsü ve diğer yatak odası takımının tamamı, Atatürk’ün orijinal eşyaları arasından seçilerek sergileniyor.

İlk kattaki Havza odasında; Atatürk’ün el yazısının ve imzasının bulunduğu belge, otele gelmeden önce bölge hakkında bilgi almak için hazırladığı on iki maddelik soru listesi, Milli Mücadele dönemleri fotoğrafları, Atatürk ile birlikte gelen subaylar ve sivil memurların fotoğrafları ve pek çok belge mevcut.

Geri kalan diğer odalardaysa; Atatürk’e ait eşyalar, Milli Mücadele dönemi silahları, kitapları, kendisinin kullandıkları yemek takımları, yöresel kadın kıyafetleri, mutfak eşyaları, oturma odası takımı sergilenmekte. Tüm bunların yanı sırada müzede; Havza, AmasyaErzurumSivas ve Ankara odalarında Atatürk’ün buralarda yapmış olduğu görüşmelere ait fotoğraflar ve yazışmalarla ilgili belgeler mevcut.

  • Konum: Medrese, Karakol Sk., 55700 Havza/Samsun
  • Giriş Saatleri: 08:00 – 17:00
  • Yol tarifi al > 

*Ücretli Aktiviteler

7- Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’nda Tekne Turu Yap!

şahinkaya kanyonu

Burası Neresi? Yeryüzünde oluşan çökme yada tektonik hareketler neticesinde oluşuyor olup, su ve hava akımlarının aşındırma etkisiyle coğrafi yapılar üzerinde yarıkları oluşuyor. Bu yarıklar ise genç vadi biçiminde görüntü ortaya çıkarıyor.

Vezirköprü Kanyonu’nun oluşmasında meydana gelen incelikler göze çarpıyor. Kanyonlarda yayla veyahut ova görünümü meydana gelirken kaynak suları da denize kavuşmak için bir akım halindedir.

Dönem içerisinde bu aşındırma neticesinde kanyonlar şekillenip en son ki görüntüsünü alır. Coğrafik hareketlenmeler ve yeraltı sularının aktığı bölgede oluşan aşınma sonucunda kanyon meydana gelmiştir.

Altınkaya Baraj Gölü 1988 senesinde tamamlanmış olup kanyonda bu gölün içerisinde yer alıyor.  Vezirköprü Kanyonu ismi ile de biliniyor burası. Binlerce seneden beri aşınarak meydana gelen kanyon, baraj gölünün suyu yükseltmesiyle günümüzdeki haline kavuşmuştur.

Vezirköprü Kanyonu Özellikleri;

450 metre derinliğindeki baraj gölünde konumlanan Şahinkaya Kanyonu, 3 bin 250 metre uzunluğunda olup eşi benzeri çok nadir olması nedeniyle ilgiyi üzerinde yoğunlaştırmaktadır.

Kızılırmak’ın en dar geçidi olan Altınkaya Baraj Gölü, doğal bir görüntü sunarak iki farklı noktaya ayrılmakta. Bunun yanı sıra kanyonu kireç taşı ana kayalar iki duvar halinde ayırıyor. Mağara oluşum yönü açısından doğal bir görünüme sahiptir.

Bitki ve Hayvan Çeşitleri;

Çevresini saran bitki örtüsü; kızılçam ve meşe olan alanda; zeytin, akçakesme, ardıç, süpürge çalısı, menengiç, yabani nar, diğer ağaçcık ve çalı gruplarından meydana geliyor olup burada  karaca, kurt, tilki, sincap, porsuk, yaban kedisi, su samuru, sülün, üveyik, şahin, kaya kartalı ve saka gibi hayvan türleri yaşam sürmektedir.

Kanyonda Neler yapılır;

2015 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiş olan Şahinkaya Kanyonu, yerli ve yabancı olmak üzere turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Burada gerçekleştirebileceğiniz en eğlenceli şeylerden biri tekne turudur. Turlar yaklaşık olarak bir saat kadar sürmektedir.

Büyükşehir tarafından da burada turlar düzenleniyor. Bunların yanı sıra da base jump, slackline, highline, kano, kaya tırmanışı, sup ve paramotor sporları da yapılabilmektedir. Doğa yürüyüşleri, manzara fotoğrafları, olta balıkçılığı, su altı dalış, yamaç paraşütü de gerçekleştirebilmektedir.

Çevresinde herhangi bir yerleşim noktası olmaması sebebiyle buraya gelmeden önce yemek ve içeceklerinizi yol üzerinden temin etmeniz gerekiyor. Üstelik teknede çay da ikram ediliyor.

  • Konum: Türkmen, Altınkaya Barajı, 55900 Vezirköprü/Samsun
  • Telefon: 0541 644 06 55
  • Giriş Ücreti: 7 TL / Tekne Turu 15 TL
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

8- Tekkeköy Mağaraları’nda İnsanlık Tarihine Tanıklık Et!

Burası Neresi? İnsanlık tarihinin en eski yerleşim noktalarından biri olan bu bölgenin tarihi 60 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Paleolitik, Mezolitik ve hatta Tunç Çağı’na dek uzanan ve tüm dönemden izlere rastlanan Tekkeköy Mağaraları, avcılık ve toplaycılık yaparak yaşamlarını devam ettiren insanların hayatlarını gözler önüne seriyor. Üstelik içerisinde bir müzenin var olduğu ve buluntuların sergilendiği bu noktada, bir Göbeklitepe olmasa da önemli bir yer olduğu aşikar.

İlk olarak 1900’lü yıllarda yapılan kazı çalışmalarında tarihi kadar ilk zamanlarda ne tarz koşullarda olduğuna dek izlere rastlanmıştır. Bu araştırmalar ve arkeolojik kazıların neticesinde burada yaşayan insanları taş, kemik gibi gibi malzemeler ile araç gereçler yaparak yaşamlarını devam ettiriyor olup geçim kaynakları avcılık ve toplayıcılıktan sağlanıyormuş.

Bunların yanı sıra burada pek çok yapıda Hitit Dönemi’nden de izler görülmekte. Yine burada bulunan Delikli Kaya adından mağaradaki kazı çalışmalarında Paleolitik Döneme ait olan eski bir Frig Kalesi olduğu bulunmaktadır. 360 bin metrekare büyüklüğündeki vadi, 2013 senesinde turizm için hizmete açılmıştır. Ülkemizde mutlaka yapılması gereken şeyler arasında bulunuyor.

Arkeoloji Vadisi Müze Evi;

Eski Rum evlerinden biri onarılarak bir müze haline dönüştürülmüş ve vadiden elde edilen buluntular burada sergilenmektedir. 2014 senesinden bu yana müze olarak faaliyet gösteren bu müze Türkiye‘de bulunan ilk imitasyon müze olma niteliğine sahiptir. İki kattan meydana gelen müzeye giriş için para ödemenize gerek kalmıyor. İçerisinde ise; ilk süs eşyaları olan dönem kadınlarına ait taş ve kemikten yapılan tarak ve tokalar bulunuyor.

Müzeden çıkınca hemen bir patika yoldan çıkarak vadideki mağaralara ulaşacaksınız. Malesef insanlarımız tarafından sprey boyalar ile duvarlarına yazılar yazılarak kirletilmiş olan mağarayı korumak adına giriş yasaklanmıştır. Fındak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyu yükselmekte olan kaya kütlelerinde, küçüklü büyüklü oyuk ve mağaralar bulunuyor. Aynı zamanda alandaki restoran-cafeden yararlanabilir ve çevresinde piknik yapabilirsiniz.

  • Konum: 23 Nisan, Delikli Kayalar Sk. No:50, 55300 Tekkeköy/Samsun
  • Giriş Ücreti: 1 TL / Yetişkinler 2 TL
  • Giriş Saatleri: 08:00-17:00
  • Yol tarifi al > 

9- Samsun Teleferik Tesisleri’nde Şehri Seyret!

samsun teleferik tesisleri

Burası Neresi? Amisos Tepesi’ne gitmek için kullanılan Samsun Teleferik Tesisleri, hem tepeye kolaylıkla ulaşmak hem de kentin muhteşem manzarasına tanıklık etmek adına güzel bir aktivite olabilir. Deniz kıyısında yakın bir yerden binip, yerden 3232 metre yükseğe çıkacak ve Baruthane Tümülüslerin bulunduğu yeşil bölgeye gideceksiniz. Belediye tarafından işletilen teleferik tesisleri, yapılacak şeylerin başında geliyor.

  • Konum: Baruthane, Atatürk Blv. No:67, 55100 İlkadım/Samsun
  • Giriş Saatleri: 09:00-21:00
  • Giriş ücreti: 3 TL
  • Yol tarifi al > 

10- Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’ne Git!

bandırma vapuru

Burası Neresi? Ülkemizin kurulmasında büyük katkısı olan Bandırması Gemizi, 1978 senesinde Glasgov’da Trocadero adıyla yapılmış olup akabinde Kymi adıyla belli bir süre yük taşımacılığı yapmıştır. 1894 senesinde  İdare-i Mahsusa’ya nakledilmiş olan bu gemi, o zamandan beri Panderma ismi ile Osmanlı denizlerinde yolcu ve yük taşımacılığı yapmaya devam etmiştir.

1910 senesinde Osmanlı Denizcilik İşletmesi olarak değişmesi üzerine Bandırma adını alarak son ismini almış ve posta vapuruna dönüştürülmüştür. 1919 senesinde Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a ulaştırdıktan sonra tekrardan posta faaliyetlerine devam eden gemi, 1924 senesinde hizmetleri son bulmuştur.

Müzeye Dönüştürülmesi;

1925 senesinde İlhami Söke’ye satılan bu gemi, Haliç’e götürülerek parçalanmıştır. Samsun İl Özel İdaresi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nce geminin esas çizimleri baz alınarak aynı olacak şekilde 2006 senesinde müze olarak hizmete açılmıştır. Belediyenin yaptığı çevre düzenlemesi ile hizmete açılmış olup, Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi ismini almıştır.

Müze İçerisinde; 

Gemi kaptan köşkü, kaptan kamarası, tefriş ve yatak odası, sergi salonu ve mutfak olmak üzere 6 kısımdan oluşan müzede, 13 bal mumu heykeli yer alıyor. Tefriş salonu içerisinde; Atatürk dahil olacak şekilde beş adet balmumu heykeli bulunuyor.

Aynı zamanda 1870 yıllarında imal edilen gemici saati, telefon, yangın tüpü, ölçüm saati, masa ve sandalyeler sergilenmekte. Atatürk’ün yatak odası olarak düzenlenen odadaysa kendisine ait orijinal bir radyo bulunuyor.

Sergi salonunda; geminin orijinal çizimleriyle tarihçesi, Atatürk’ün fotoğrafları ve orijinal silahı, Atatürk’ün el yazısıyla yazdığı kongre kararnamelerinden nüshalar mevcut.

Tüm bunların yanında sinevizyon gösteriminin yapıldığı bir alanda oturma alanları yer alıyor. Kaptan Köşkü içerisinde; kaptan İsmail Hakkı Dursun’un balmumu heykeliyle 1887 yılına ait denge pusulası yer alırken, kaptan kamarasında da özel eşyalar bulunuyor.

35 bin metrekarelik araziyi kapsayan Doğu Park Sahası’nda ki Milli Mücadale Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde; Çanakkale Savaşı’ndan düşmanın İzmir’de denize dökülmesine kadarki dönemde mücadeleyi anlatan seramik rölyefler var.

Kaçırmayın! Şehrin simgesel yapılarından biri olan Bandırma Gemi Müzesi’ni Samsun’da yapılacak şeyler listenize ekleyerek geçmişimiz hakkında bilgiler edinirken o zamanları aklınızda canlandırmanıza yardımcı olabilir.

  • Konum: Belediye Evleri, 55080 Canik/Samsun
  • Giriş Saatleri: 08:00 – 17:00
  • Telefon: 0362 238 00 23
  • Giriş ücreti: Yetişkin 2 TL / Öğrenci 1 TL
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

11- Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni Ziyaret Et!

samsun arkeoloji ve etnografya müzesi

Burası Neresi? Samsun’da gerçekleştirilen kazı çalışmalarının akabinde elde edilen eserleri şehirde müze mevcut olmadığından Kastamonu Müzesi’ne gönderilmiştir. 1956 senesinde Atatürk ve 19 Mayıs Müzesi ismiyle müze açılması için Vali Turgut Başkaya tarafından bakanlığa teklif sunulmuştur.

Elde edilen buluntular Samsun Erkek Sanat Enstitüsü’nde toplanarak koruma altına alınmıştır. İlk etapta depo olarak kullanılan müze, 1960 senesinde çalışmalar yapılmış ve yeni bir müze açma fikri gündeme tekrardan gelmiştir.

Fuar Alanı içerisinde bulunan 19 Mayıs Galerisi, Atatürk Müzesi olarak faaliyet göstermesi için milli Eğitim Bakanlığı’na verilmiştir. Bu durumlardan sonra Fuar Alanı içerisinde Atatürk Müzesi yanına 1976 senesinde Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin inşasına başlanmış olup 1981 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır.

Müze İçerisinde; 

Elde bulunan eserlerin sergilenmekte olduğu arkeolojik bölümde; ilk Tunç Çağı, Hitit, Helenistik ve Roma dönemine ait bronz, pişmiş toprak ve kemikler mevcut. tüm bunların yanında  bronz atlet heykeli, Eski Tunç Çağı’na ait ameliyat edilmiş kafatasları, antik Amisos kenti kalıntıları, Amisos Mozaiği, Amisos mezar odasından çıkan hazineler ve Helenistik Çağ’a ait takılar sergilenmekte.

Müze içerisindeki en mühim kısım ise Amisos mezar odalarındaki eserlerden; altın, taç, küpe, bilezik gibi eserler, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sikkeler, Cumhuriyet döneminde basılan paralardır. Etnografya bölümünde ise; Samsun yöresine ait bindal, peşkir, cepken, saat keseleri, el yazmaları, Kuran, kesici ve ateşli silahlar bulunuyor.

  • Konum: Kale, 19 Mayıs Blv. No:5, 55030 İlkadım/Samsun
  • Giriş Saatleri: 08:00 – 17:00
  • Telefon: 0362 431 68 28
  • Giriş ücreti: 5 TL
  • Yol tarifi al > 

12- Amazon Köyü’nde Amazonlara Dair Bilgi Edin!

amazon köyü

Burası neresi? Batı Park’ta yer alan 50 metrekarelik bir araziye yayılan Amazon Adası kurulmuş olup içerisinde 2,5 dönümlük bir Amazon Köyü konumlanıyor. Denilene göre; Samsun’un Terme ilçesindeki Gölyazı beldesi çevresinde Amazon kadınlarının yaşadığı düşünülüyormuş.

Bu alanda da tam olarak Amazon kadınlarının günlük yaşamlarından kesitler gösteriliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nin ortak iş birliği ile köyde anaerkil bir toplum Amazonların heykelleri, kabartmaları, günlük hayatlarından kesitler ve kullandıkları eşyalar bulunuyor.

2010 senesinde yapılan Amazon Adası, bir kanal yapılarak karadan ayrılıyor olup yapay bir adadan meydana geliyor. Pek çok turist tarafından ziyaret edilen Amazon Köyü, M.Ö. 3 bin ile 2 bin yılları arasında Thermedon Çayı bölgesinde Themiskyra adında bir kent kurulmuş ve kentte Amazonlar yaşarmış.

Bir anı park niteliği taşıyan köyde bu toplumun günlük yaşamlarına yönelik eşyalar ve savaşçı kadınların heykelleri bulunuyor olup ülkemizde bulunan en farklı müzeler arasında gösteriliyor.

Şehrin tarihi ve geleneksel değerlerinden biri olarak kabul gören Amazonlar, Eflatun ve Socrates’in eserlerinde de Homeros’un İlyada’sında ve Hititlerin tabletlerinde de bahsi geçiyor.

Neden gitmeliyim? Köyün giriş kısmında elinde kalkan ve mızrağı olan Amazon kadın savaşçılarının heykelleri bulunuyor. Gözleri protez göz, saçlarıysa gerçek saçtan yapılmış olan heykellerin yapımında Hollywood’da korku filmlerinde kullanılan özel bir silikon madde kullanılmış ve öyle ki o kadar gerçekçi ki insan dokusuna oldukça yakındır.

Heykellerin sağ ve sol yanlarında, Anadolu Aslanları  isminde iki de heykel mevcut. Bu heykellerin içerisinde Amazon toplumlarına ait olan görüntü ve sesli sunumlar yapılmakta. Heykellerin arasında yukarı tepeye çıkarak hoş bir manzaraya rastlayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Adada suni bir kayak pisti, balık restoranları ve piknik noktaları da mevcut. Şehirde ziyaret etmeniz gereken önemli yerlerden biri olup farklı bir tarihi incelemeniz adına iyi bir fırsat!

  • Konum: Baruthane, 55100 İlkadım/Samsun
  • Giriş Saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0362 234 54 54
  • Giriş Ücreti: Yetişkin: 2 TL / Öğrenci: 1 TL
  • Yol tarifi al > 

*Fotoğraf Noktaları

13- Onur Anıtı Önünde Fotoğraf Çekil!

onur anıtı

Burası Neresi? Samsun’un önemli simgelerinden biri olan bronz Atatürk Heykeli, Samsunlular tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılmıştır. 1931 senesinde bir Alman vapuru ile Samsun’a getirilmiştir. Büyük katılım ile açılışı yapılan Gazi Heykeli’nin açılışı 1932 senesinde yapılmıştır.

Kaidesiz olarak yüksekliği 4,75 metre, kaideli olarak ise 8.85 metredir. Büyükçe bir kaideye sahip olan anıtın görünümü ile oldukça heybetlidir. Dik duruşu ve kararlı bakışı ile heykelinden dahi karizmasına şahit olmak gurur verici.

Şahlanmış olan bir atın üzerinde dimdik duran vücudu ile heybetini tüm gözler önüne seriyor. Heykeli okumak gerekirse; korkusuzluk ve kararlılık gibi niteliklerin kolaylıkla görüldüğü söylenebilir.

Kabartmalar Hakkında; 

Her iki yanında kabartma ve yazılar mevcut olup bu kabartmaların birinde iskelede sandalın yanına mermi ve cephane taşıyan insanlar tasvir edilmiştir. Arkalarındaysa bir top arabasının bulunuyor oluşu, savaş anını canlandırdığını göstermektedir.

Diğer kabartmada ise; Atatürk’ün sahip olduğu tüm özellikler bir zafer göstergesi olarak tasvir edilmiştir. Başı halka dönmüş ve halk ise el ele biçimindedir. Etrafı Türk Ulusu’nun yediden yetmişe her yaştan, kentlisi ve köylüsü ile dolu şekildedir.

  • Konum: Kale, No:, Cumhuriyet Cd. No:7, 55030 İlkadım/Samsun
  • Yol tarifi al >

14- Kabaceviz Şelaleleri’nde Muhteşem Fotoğraflar Çekin!

Burası Neresi? Bulunduğu köyden 3 kilometre uzaklıkta yer alan şelaleler bölgesi, her sene oldukça yoğun bir ziyaretçi ilgi ile karşılaşıyor. Şelaleler üç farklı aşamadan meydana geliyor olup 15, 35 ve 65 metre yüksekliklerden düşmektedir. Etrafı orman ve yeşillikler ile çevrili şekilde olan Kabaceviz’e günübirlik tur düzenlemeleri içinse oldukça uygundur.

Neden Gitmeliyim? Burada gerçekleştirebileceğiniz dağcılık, trekking, foto safari gibi aktivitelerin yanı sıra piknikte yapabiliyorsunuz. Buraya Abda Deresi üzerinde ulaşılıyor olup, bir rafting parkuru başlıyor burada.  Eğer kamp yapmayı seviyorsanız kendi çadırınızı yanınızda getirerek unutamayacağınız bir deneyim yaşayabilirsiniz. Çevresinde bulunan yeme içme olanakları mevcuttur.

Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen şelale sizlere birbirinden güzel manzaralar sunuyor. Üç kademeli şelalenin ikinci kademesinde yer alan 60 metre kadar yükseklikten dökülmektedir. Ağaçlar çeşitli renkler oluşuyor olup, fotoğraf çekmek için oldukça muazzam bir ortam sunuyor. Buraya gelmek için mayıs ve ekim aylarını tercih etmenizi öneririm.

15- Tarihi Yel Değirmeni Önünde Fotoğraf Çekil!

Burası Neresi? 1860 senelerinde Çırakman Köyü sınırları içerisinde yaşam süren Rumlar tarafından inşa edilen Karadeniz’in taş gövdeye sahip olan tarihi yel değirmeni olma niteliğine sahiptir. Belediye tarafından özüne uygun şekilde onarılarak turizme kazandırılan tarihi yel değirmeni, her sene yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Muhteşem bir otantik görüntüye sahip olan değirmen önünde sosyal medyalarınıza atabileceğiniz harikulade fotoğraf çekilebilirsiniz.

*Yaz İçin Uygun Aktiviteler

16- Atakum Sahili’nde Yürüyüş Yap!

atakum sahili

Burası neresi? Samsun’a gelen turistler tarafından sıkla ziyaret edilen Atakum Sahili, Karadeniz Bölgesi’nin ön plana çıkan sahil şeritlerden biridir. Uzun bir kumsala sahip olan Atakum’da yeme içmeden eğlenceye oradan bisiklet yoluna pek çok imkan mevcut. Deniz keyfi yapabileceğiniz bu yerde, yürüyüşler yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Alışveriş merkezi sinema, dinlenme noktaları, parklar ve iskeleler de var ayrıca. Dilerseniz plajlarda güneşin tadını çıkartıp dilerseniz de gün batımına karşı manzarayı seyredebilirsiniz.

17- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde Kendinize Bir Aktivite Seç!

kızılırmak deltası kuş cenneti

Burası Neresi? Bafra, Engiz ve Alaçam ilçeleri içerisinde bulunan Kızılırmak Deltası, nehrin taşıdığı alüvyonlardan meydana gelmiş olup ülkemizin en büyük deltalarından bir tanesidir. Deniz yönünden güneye doğru gittikçe basamaklar şeklinde yükselirken ve Kızılırmak Nehri’nin iki tarafında platolar bulunurken gerisinde de dağlar bulunur.

Bir yay biçimini alan platolar, Kuzey Anadolu Dağları’nın ilk sırasını meydana getiriyor. Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alan olan Kızılırmak Deltası’nın sahip olduğu doğa güzelliklerinin günümüze dek en güzel şekilde korunduğunu söylemek mümkün.

Deltada Görebilecekleriniz;

Geniş arazileri kaplayan bölge içerisinde;  göller, longoz ormanları, sazlık alanlar, yaban hayatı geliştirme sahaları, tuzcul bataklıklar, ıslak çayırlar, kumul çalı toplulukları, tarım alanları ve yerleşim alanları mevcut.

Kısa süre zarfında meydana gelen deltada; Liman Gölü, Balık Gölü, Uzun Göl, Çernek Gölü, Tatlı Göl, Karaboğaz Gölü ve Gıcı Gölü olmak üzere yedi adet göl bulunuyor.

Kuş Türleri ve Yaban Hayatı Hakkında;

Verimi yüksek alanlardan bir tanesi olan Kızılırmak Deltesı, göç sırasında Karadeniz’den geçen kuş türleri içinde oldukça önemli bir yer. Kuşlar uçuştan önce veya sonra dinlenip, beslendikleri ve korunabildikleri bir alandır.

Delta içerisinde; 321 çeşit kuş türü barınıyor olup burada Büyük Deniz Düdükçünü, Kuzey İncikuşu, Küçük Kirazkuşu, Ak Kirazkuşu, Tepeli Pelikan, Cüce Karabatak, Alboyunlu Kaz, Dikkuyruk, Şah Kartal, Deniz Kartalı, Küçük Kerkenez ve Tarda gibi nesli tükenmekte kuşlar görülmektedir.

Birçok ötücü ve su kuşu ile beraberinde yaban hayatına da ev sahipliği yapan Kızılırmak Delltası’nda ki en önemli hayvanlar Yılkı Atları’dır. Tam tamına 450 tane atın yer aldığı atlar grup halinde dolaşmaktadırlar.

Neden Gitmeliyim? Aynı zamanda 6 bin mandayı bünyesinde bulunduruyor olup, Kuş Gözlem Kuleleri ile beraberinde 45 leylek yuvasının yer aldığı Leylek Ormanı da mevcuttur. Buraya geldiğiniz takdirde bir yandan ak ve kara leylek yavrularını beslerken diğer yandan yakından inceleme şansına da sahip olabilirsiniz. Doğa severler için birebir olan bu yer foto safari, baık tutma, avcılık, trekking, kamp, bisiklet ve kano gibi aktiviteleri yapabileceğiniz yegane alandır.

  • Konum: Doğanca, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 55400 Bafra/Samsun
  • Telefon: 0362 431 60 90
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

18- Bayraktepe Tabiat Parkı’nda Sevdikleriniz Vakit Geçir!

Burası Neresi? Kutlukent Belediyesi tarafından yapılarak 2007 senesinde hizmete açılmış olan Bayraktepe Tabiat Parkı, belediyenin kapatılmasıyla beraber Tekkeköy Belediyesi’nce onarılmış akabinde son olarak 2016 senesinde Samsun Belediyesi tarafından günümüzdeki halini almıştır.

Neden Gitmeliyim? 2015 senesinde milli parklar kanunu kapsamı içerisinde koruma altına alınarak bakanlık tarafından tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Toplamda 132 hektarlık bir alana yayılan Bayraktepe Tabiat Parkı’nda yer alan orman içerisinde yürüyüş ve bisiklet gezileri yapabilir veya piknik yapmayı tercih edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Doğa ile iç içe olabileceğiniz park içerisinde; yapay şelale, dere, piknik noktaları, çeşme ve yollar mevcut. Özel aracınız ile gelecekseniz otopark alanları da bulunuyor üstelik. Küçük çocukların vakit geçirebilecekleri oyun alanları ile birlikte tuvalet ve mescit olanakları da mevcut. Aynı zamanda içerisinde bulunan kafede tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

  • Konum: Aşarağaç, 55330 Tekkeköy/Samsun
  • Giriş Saatleri:
  • Giriş Ücreti: Kişi başı 4,5 TL / Araç girişi 13 TL
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al > 

19- Kirazlık Adası’nda Mangal Keyfi Yap!

Burası Neresi? Eski adı ile Zevgar Adası, 1975-1981 seneleri arasında yapılan Suat Uğurlu Barajı sularının bölgeyi kaplaması neticesinde meydana gelen bir adadır. Göl içerisinde tek ada olma niteliğine sahip olan Kirazlık Adası, benzersiz bir manzaraya ev sahipliği yapıyor olup mutlaka yapmanız gereken şeylerden biridir.

Neden Gitmeliyim? Buraya gelen turistler tarafından oldukça dikkat çeken ada, bölgenin doğal yapısına uygun olacak şekilde konumlanmış ve üzerinde geliştirici proje çalışmaları düşünülmekte. Burada kamp ve piknik yaparak adanın keyfini çıkartabilir ve manzaraya karşı bir şeyler yudumlayarak güneşi burada batırabilirsiniz.

20- Çakırlar Korusu’nda Piknik Yap!

çakırlar korusu

Burası Neresi? Samsun’da gezilecek yerler dendi mi akıllara gelen noktalardan Çakırlar Korusu, ülkemiz sınırları içerisinde görülen nadir su basar ormanlardan biri olma niteliğine sahiptir. Samsunlular tarafından hafta sonları piknik yapmak için gelinen koru, belediyenin yaptığı çalışmalar neticesinde çok daha cazip bir hale gelmiştir.

Yaz aylarında piknik için kullanılan bu yerde kış aylarında ise kampçıların gözdesi durumunda. Ormanlık alan içerisinde kaliteli oksijen eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz parkurlara sahip. Ormanlık alanın alt noktasından 1 metre yükseklikte bulunan yürüyüş yolu her yaştan insanın kolaylıkla yürüyüş yapabilmelerine imkan sağlamaktadır.

Yarattığı doğal güzellikler sebebiyle pek çok kişinin fotoğraf noktası haline gelmiştir. Kuş kafesleri ile donatılmış olan ormanda doğal bir müzik keyfi de sağlanıyor. Araç girişlerine kapalı olan piknik alanı etrafında çocuk ve yetişkinler için oyun noktalar mevcut. 100 adet masa olsa da erken saatler hemen dolabiliyor.

  • Konum: İncesu Yalı, 55280 Atakum/Samsun
  • Çalışma Saatleri: 08:00-23:00
  • Telefon: 0362 457 59 69
  • Yol tarifi al >

*Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler

21- Çocuklarınız İle Canik Oyuncak Müzesi’ne Git!

canik oyuncak müzesi

Burası Neresi? Çocuklarınız ile beraber yapabileceğiniz eğlenceli şeylerden biri olan Canik Oyuncak Müzesi, 2017 senesinde Canik Belediyesi tarafından kurulmuş olup binden fazla oyuncağı bünyesinde barındırmaktadır. Ülkemizin en büyük dünyanın ise üçüncü büyük oyuncak müze olma niteliğine sahip olup parasız yapılacak şeyler arasında yer alıyor.

  • Konum: Belediye Evleri, Girne Sk. No:52, 55080, 55080 Canik/Samsun
  • Telefon: 0542 225 14 45
  • Giriş Saati: 10:00-16:00
  • Yol tarifi al >

22- Samsun Hayvanat Bahçesi’nda Hayvanları İncele!

samsun hayvanat bahçesi

Burası Neresi? Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük hayvanat bahçesi olma özelliğine sahip olan Samsun Hayvanat Bahçesi içerisinde 45 farklı hayvan çeşidi barınıyor olup, toplamda 200 hayvan yer alıyor. Yaklaşık olarak 380 dönümlük bir araziyi kapsayan hayvanat bahçesi, 2005 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır. Yaban hayatını yakından incelemek isterseniz Samsun’da yapılacak şeyler listenize eklemenizi tavsiye ederim.

  • Konum: İstasyon, Fuar Cad. No:30, 55060 İlkadım/Samsun
  • Giriş Saatleri: 0:00 – 18:00
  • Telefon: 0362 231 29 68
  • Giriş ücreti: Yetişkin 2 TL / Öğrenci 1 TL
  • Yol tarifi al > 

23- Akyol Lunapark’ta Doyasıya Eğlen!

Burası Neresi? Samsun’un Zafer Mahallesi’ndeki Atatürk Bulvarı üzerinde konumlanan Akyol Lunapark, yaz dönemlerinde hafta sonları halk tarafından yoğun olarak gelinen bir yerdir. Çocuklarınız ile beraber gelerek adrenalin ve macera dolu bir gün geçirebilirsiniz.

  • Konum: Zafer, Atatürk Blv. No:20, 55060 İlkadım/Samsun
  • Giriş Saatleri: 09:00 – 24:00
  • Yol tarifi al > 

*Kış İçin Uygun Aktiviteler

24- Ladik Akdağ Kayak Merkezi’nde Kayak Yap!

Burası Neresi? Ladik ilçe sınırları içerisinde bulunan Ladik Akdağ Kayak Merkezi, sırtını 1800 metre yükseklikteki Akdağ’a yaslamış biçimde olup kış dönemlerinde kayak merkezi olarak kullanılmaktadır. Bu zaman değin sadece yöre halkının yararlandığı Akdağ, her dönem ilgi çekmektedir.

Yaz dönemlerinde ise yayla şenliklerinin düzenlendiği yaylanın zemininin uygun olması sebebiyle çim kayağı için oldukça elverişlidir. Bunun yanı sıra pek çok etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Geçtiğimiz senelerde 1500 metre uzunluğa sahip olup telesiyej ve konaklama amaçlı yatırımların akabinde bölge kış turizmine elverişli bir hale dönüştürülerek turistik kayak tesisi olacak şekilde düzenlenmiştir.

Bulunduğu konum itibari ile yalnızca Samsun’dan değil Amasya, Çorum, Tokat gibi çevre illerden sıkla geliniyor. Doğal güzellikleri, kayak merkezi ve kaplıcaları ile ön plana çıkan turistik merkeze kendiniz gelebilir veya firmalar aracılığı ile günübirlik organizasyonlar ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ladik ilçe merkezini geçmenizin ardından birkaç kilometrelik yoldan tırmanarak tesislere gidebilirsiniz. Tırmandıkça daha da yükseğe çıkacak ve karşılaşacağınız Ladik Gölü ve Ladik Ovası manzara karşısında büyüleneceksiniz.

Kayak Merkezinde Neler Yapılır; 

Yılın her mevsimi oldukça yoğun olan tesiste restoran ve motel olarak faaliyet gösteren binadan zirveye bir telesiyej mevcut. Burada yeme-içme ve konaklamanın yanı sıra; kayak kiralama, atv safari, kar motosikleti turları gibi pek çok aktivite yapılabilmektedir. Kayak dışında ise amatörler ve çocuklar için daha az eğimli bir pistte kullanılmak üzere kızak kiralayabilirsiniz. Kar manzarası, yürüyüşler ve fotoğraf çekimleri için birebir.

Kayak Merkezinde Konaklama; 

Şehir merkezinde konaklayabileceğiniz gibi kayak merkezi içerisinde de tercih edebileceğiniz seçenekler mevcut. Bunlardan biri Gümüş Park Resort olup, fiyat için 0362 771 25 05 numaralı telefondan bilgi edinerek rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Bir diğeri ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Konukevi olup, üniversite ve kamu personelleri konaklıyor. Burada kalmak için eğer kamu personelleri dışında yer bulabilirsiniz, makul fiyata kalabilirsiniz.

Kamu personeli değilseniz kişi başı 100 TL ödemeniz gerekirken, üç kişilik aile odalarına bir gece için 270 TL ödemeniz gerekiyor. Eğer kamu personeli iseniz de 70 TL alınırken, aile odası için 180 TL alınıyor. Fiyatlarda güncellemeler yapılıyor olabilir bu sebeple 0362 771 21 68 numaralı telefondan net bilgi alabilirsiniz.

  • Konum: Saray Mah. Karlıtepe Caddesi Akdağ Kayak Merkezi Ladik / SAMSUN
  • Telefon: 0362 771 47 10
  • Giriş Ücreti: Gün boyu 25 TL / Tek Seferlik 5 TL
  • Yol tarifi al >

25- Hamamayağı Kaplıcası’nda Şifa Bul!

Burası Neresi? Ladik’e 13 kilometre mesafede yer alan Hamamayağı Kaplıcası, ilçede bulunan mühim turizm alanlarından biridir. Kaplıcanın suyu, piknik noktaları ve konaklama işletmeleri mevcut olup, sadece Samsunlular tarafından değil çevre illerden de ilgi görmektedir.

Kaplıca suyu içerisinde; Minarelleri yönünden dünya üzerinde en popüler kaplıcalar arasında bulunuyor. Hatta öyle ki Evliye Çelebi tarafından da bahsi edilmiştir. Geçmişi oldukça eski dönemlere uzanan kaplıca aynı zamanda Gençlik Suyu olarak da bilinmekte.

Suyun ısısı 37 derece olup romatizma, nevralji, cilt hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu, eklem kireçlenmesi, sinirsel hastalıklar, ameliyat sonrası yorgunluklar gibi daha bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Dört mevsimde çeşitli illerden ilgi gören kaplıcaya 2018 senesinde termal bir otel faaliyete açılmıştır.

*Lezzet Durakları

26- Çalıkuşu’nda Et Döner Ye!

et döner

Burası Neresi? Şehrin et döner çeşitleri ile popüler olan nokta Çalıkuşu, temiz ve kaliteli olması ile memnun bırakıyor olup hızlı olduğunu da belirtelim. Çiftlik tarafında gezen her kimsenin rotası haline gelen bu restoranda sadece et döner değil, Karadeniz pideleri ile de damakları çatlatıyor. Uygun fiyatlara sahip olan bu mekana zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

  • Konum: Çiftlik Mahallesi İstiklal Caddesi No:116 İlkadım, Samsun
  • Çalışma Saatleri: 08:00-24:00
  • Telefon: 0362 233 53 43
  • Yol tarifi al >

27- Öz Terme Pide Salonu’nda Pidelerden Birini Seç!

kuşbaşı pide

Burası Neresi? Samsun’da ne yiyeceğinizi düşünürken, nerede aratırsanız aratın karşınıza ilk çıkan yer Öz Terme Pide Salonu olacaktır. Güler yüzlü ve misafirperver tavırları ile popüler yemeklerden olan Samsun pidelerini yemeden dönmeyin! Menun olarak ayrılacağınız mekanda açık ve kapalı olarak bulunan pide çeşitleri; kavurmalı, kıymalı, kuşbaşılı, kaşarlı, sucuklu, yumurtalı ve karışık pide olacak şekilde hem karnınızı hem gözünüzü doyuruyor.

  • Konum: Cumhuriyet Caddesi No: 34 (Eski Adliye Karşısı) İlkadım, Samsun
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Telefon: 0362 432 33 38 – 0362 432 50 14
  • Yol tarifi al >

28- Muhtar’ın Yeri İnanç Menemen Çakallı’da Menemen Ye!

menemen

Burası Neresi? Menemeni ile akıllara durgunluk veren Muhtarın Yeri İnanç Menemen Çakallı, Samsun-Ankara kara yolu güzergahı üzerinde yer alıyor olup şehre gelmeden önce 30 kilometre öncesinde karşınıza çıkmaktadır. Yolun boylu boyunca yan yana sıralanmış olan menemenciler kendi yetiştirdikleri organik domates ve biberler ile menemenlerine lezzet katıyor. Karadeniz Bölgesi’nin ünlü tereyağı ve köy yumurtaları ile bir lezzet bütünü oluşturuyor olup tadını başka bir yerle kıyaslamak namümkündür. Yanında getirilen turşu ve sıcak ekmeği de artı bir lezzet.

Konum: Samsun – Ankara kara yolu 30. km

29- Pamuk Kardeşler Balık Restaurant’ta Taze Balıkların Tadına Bak!

balık

Burası Neresi? Samsun’da balık yiyeceğiniz yerlerin başında gelen Pamuk Kardeşler Balık Restaurant, kent içerisinde en lezzetli balıkları hazırlanarak sizlere sunuluyor. 1940 senelerinden bu yana babadan oğula geçecek şekilde ulaşmış olan mekanda balıkları kendileri tutuyorlar. Oldukça taze balıklar olup, sıcak ve soğuk mezeleri ile de gönlünüzü çeliyor. Palamut,mezgit, hamsi, barbun, çipura ve levrek gibi balıkların yanında alkollü ve alkolsüz olmak üzere içecek seçenekleri mevcut.

  • Konum: Baruthane, Batıpark Dolgu Sahası No:67, 55070 İlkadım/Samsun
  • Çalışma Saati: 10:00-24:00
  • Telefon: 0362 445 04 33
  • Yol tarifi al >

30- Et Atölyesi’nde Ağız Tadıyla Et Ye!

steak

Burası Neresi? 30 senelik et üretimi yapan Et Atölyesi, Samsun’da önemli bir mekan. Dolu dolu menüsü ile lokum ve Dallas steak başta olmak üzere çökertme, atölye kavurma ve tava yemekleri dünya mutfağını iyi bilen deneyimli şefler tarafından hazırlanmakta. Bunun yanı sıra zengin serpme kahvaltısında et ve et ürünlerine yer verilmiştir. Ağzına dek dolu porsiyonlar uygun fiyatlardan verilmekte olup vip hizmet de mevcut.

  • Konum: Cumhuriyet Mahallesi Lozan Caddesi (Etaş yanı) No:1B/2 Türkiş, Atakum / Samsun
  • Çalışma Saatleri: 11:00-24:00
  • Telefon: 0362 437 00 62 – 0533 953 00 62
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

31- Chef Grill & Steakhouse’un Ünlü Menüsüne Göz At!

t-bone

Burası Neresi? Atakum sahiline nazır lezzetli bir yemek için oldukça iyi olan Chef Grill & Steakhouse’a özellikle gün batımında gitmeyi tercih etmelisiniz. Oldukça geniş menüsü ile dünyaca ünlü lezzetleri tadımlayabileceğiniz gibi steakhouse menüsü ile de epeyce lezzetli. Bunlardan Şato, T-Bone Steak, Lokum ve kebap çeşitleriyle ön plana çıkıyor olup bunun yanı sıra pizza, makarna, pide çeşitleri, salatalarını da tercih edebilirsiniz.

  • Konum: Mimar Sinan Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 202 Atakum, Samsun
  • Telefon: 0362 437 00 25

32- Gülhan Restaurant’ta Kapalı Kıymalı Pide Ye!

kapalı pide

Burası Neresi? Samsun-Bafra kara yolu güzergahı üzerinde konumlanan Gülhan Restoran, yerli halk tarafından tercih edilen ünlü mekanlardan biridir. Kuzu tandır, kapalı ve açık pide çeşitleri, saç kavurma, döner çeşitleri ve kahvaltısı ile oldukça doyurucu. Kebap ve pideleri ile ön plana çıkan bu lezzet durağına kapalı kıyma pidesi en beğenilenlerden.

  • Konum: Samsun – Bafra kara yolu 17. km Körfez Mahallesi Atatürk Bulvarı No:131 Kurupelit, Samsun
  • Çalışma Saatleri: 07:30-22:30
  • Telefon: 0362 457 64 64
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Ekstrem Spor Noktaları

33- Canik’te Su Kayağı Yap!

su kayağı

Burası Neresi? Karadeniz Bölgesi’nde ki ilk su kayağı tesisi olma özelliğine sahip olan Sukay, ülkemizinde deniz üzerinde gerçekleştirilen ilk kablolu sukayağı olma niteliğini de taşıyor. Belediyeye ait olan işletme içerisinde; su kayağı eğitim parkuru, plajı, kamp severler karavan parkı, dinlenme ve izleme noktaları, kafeler, voleybol sahası ile oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Sahip olduğu ana parkurda dört atlama noktası ve bir de slalom sevenler için parkur uzunluğu uygun şekildedir. Eğitim almak isteyenler içinse eğitim parkuru sukayağı boardlarının hepsi eğitim verilmesi üzerine yapılmıştır.

*Günübirlik Turlar

34- Sinop Turu

tarihi sinop cezaevi

Tur hakkında; Saat 07:00’da ofis önünden 07:30’da ise Türk-iş Oktay Usta önünden misafirler alınarak Sinop gezisi için yola koyuluyor. İlk durak olan Erfelek ilçesine ulaşılıp, buradaki küçüklü büyüklü Erfelek Şelaleleri yada Tatlıca takım şelaleleri olarak bilinen noktaya gidiliyor ve bu doğal güzellik içerisinde harika fotoğraf çekiliyor.

28 farklı şelaleden oluşan bu şelaleler topluluğu Karasu Deresi üzerinde konumlanıyor olup, yan tarafından bulunan oyuk ve taş şekiller basamak olarak kullanılarak yukarı çıkılmaktadır. Akabinde rotayı merkez ilçedeki Tarihi Sinop Kalesi’ne çeviriyorsunuz. Tekne turuna çıkılırken öğle yemeğini de alıp, tur sonunda serbest bir zaman tanınıyor.

Bu zaman içerisinde limanda yürüyüş, hediyelik eşya dükkanlarından ise alışveriş yapabilirsiniz. Hemen sonrasında müzeye dönüştürülen ve içerisinde 1568 senesine ait belgelerin bulunduğu Sinop Cezaevi ziyaret ediliyor. Cezaevi gezisinden sonra Samsun’a geri dönem üzere yola çıkılıyor. Sinop Turu için kişi başı 75 TL ödemeniz gerekiyor.

Fiyat Dahilinde Olan Hizmetler;

  • Ulaşım
  • Rehberlik Hizmeti
  • Milli Park Alanlarına Giriş Ücreti

Fiyat Dahilinde Olmayan Hizmetler;

  • Müze ve Ören Giriş Ücreti
  • Öğlen Yemekleri
  • Yemeklerde Alınan İçecekler
  • Özel Harcamalar

35- Hafta Sonu Vezirköprü-Kanyon Turu

vezirköprü kanyon

Tur hakkında; Sabah saat 07:30 saatinde hareket ederek Çakallı Bölgesi’nde gidiyor ve burada sabah kahvaltısı yaparak Vezirköprü’ye hareket ediliyor. Ülkemizin en büyük ikinci su kanyonu olan Altınkaya Barajı’nın en dar noktası olan Şahinkaya Kanyonu’nda tekne turu yapılıyor.

Öğle yemeğini yedikten sonra içerisinde yer alan mimari miras ve doğal yapısı ile Vezirköprü’deki gezinize yürüyerek devam ediyorsunuz. Taşhan, Bedesten, Tacettin Paşa Camisi, Kale Camisi, Orta Camisi, Namazgah Camisi ve Taş Medrese gezildikten sonra dönüş için yola düşülüyor. Her cumartesi düzenlenen Hafta Sonu Vezirköprü-Kanyon Turu için kişi başı 99 TL ödeme yapmanız gerekiyor.

Fiyat Dahilinde Olan Hizmetler;

  • Ulaşım
  • Çakallı’da menemen
  • Rehberlik hizmeti
  • Zorunlu Seyahat Sigortası
  • KDV dahil

Fiyat Dahilinde Olmayan Hizmetler;

  • Öğlen yemeği
  • Müze, ören yerleri giriş ücretleri
  • Tekne Turu

**Sizler için hazırlamış olduğumuz yapılacak listesi burada son buluyor. Yazımızda Samsun’da yapılacak şeyler hakkında elimizden geldiğince bilgi vermeye çalıştık. Sizde deneyim ve önerilerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer yazılar;

Yorum yapın

Bizi Takip Edin