Tulum sesiyle içimizi titreten, mavi yeşil doğasıyla insanı büyüleyen Karadeniz yaylalarında bir gezintiye var mısınız?
Gidenlerin her zaman gitmek için tekrar bahane kolladığı, daha önce gitmemiş olanları doğasıyla uzaktan büyüleyen Karadeniz Bölgesi ülkemizde yaylacılık alanında en çok çeşitlilik gösteren doğa harikası bir bölge. Bölgede hava koşulları sonbahar ve ilkbahar aylarında yağış ağırlıklı sürerken, yaz aylarında yüksek nem sebebiyle sıcaktan bunalan bölge halkı ve turistler gözlerini yaylalara çevirirler. Şimdi bölgede bulunan nadide yaylalarımıza bir göz atalım.
1. Ayder Yaylası / Rize
Ayder Yaylası, Karadeniz Bölgesi’nde ün yapmış ilk akla gelen yayladır. Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan yayla, ilçeye 19 km uzaklıkta kalmaktadır. Fırtına deresi yol boyunca size eşlik ederken,bir anda değişen hava şartları dikkatinizi çekecektir. Bölgeye vardığınızda turizmleşmenin yansımaları olan motel, otel ve kaplıcalar sizi karşılayacaktır. Bölgede bulunan ve su sıcaklığı 55 dereceye varan kaplıcanın birçok hastalığa iyi geldiği öngörülmektedir. Diğer yaylalara göre konaklama ve etkinlik bakımından büyük bir çeşitliliğe sahip olan yayla yüksek bir yerde olmasına rağmen ulaşım dolmuşlarla bile sağlanmaktadır.
Ayder Yaylası hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
2. Pokut Yaylası / Rize
Pokut Yaylası, diğer yaylalar göz önüne alındığında en bakire yayladır. Doğası ve tabiatına çok büyük müdahaleler almamış olan yayla ziyaretçilerine bir masal sayfasını andıran görüntüler sunuyor. Yaylada etkili olan sis konaklamanızı etkileyen en önemli unsur. Çünkü gündüz saatlerinde etkili olan sis manzarayı kısıtlarken, akşam saatlerinde ortadan kalkmasıyla muazzam manzaralara şahitlik ediyorsunuz. Pokut Yaylası’na giden yol toprak arazi ve dik bir yokuş olduğu için ulaşım, Çamlıhemşin ilçesinden veya Konaklar mahallesinden 4×4 özel araçlarla yapılabilmektedir.
3. Gorgit Yaylası / Rize
Gorgit Yaylası, Borçka ilçe sınırları içerisinde yer alan patikalardan yürüyerek doğasının tadını çıkarabileceğiniz bir yayla. Yayla içerisinde yer alan 15 hane, dışarıdan gelen misafirleri bir Karadeniz insanına ait sevecenlikle karşılıyor. Bu haneleri kullanan kişiler, yaz aylarında diğer yaylalara çıkmak için bu yaylayı 1 ay kadar konaklamak için kullanıyorlar. Yaylaya ulaşım sağlamak için sadece ve sadece tabanlara kuvvet gerekiyor. Gorgit yolunun başladığı patikaya kadar bir araçla ulaşım sağladıktan sonra yol ayrımından sonra ince patika sizi Gorgit’in eteklerine kadar götürüyor. Not: Gorgit Yaylası’na doğru yola çıkarken yanınıza muhakkak her şartlar altında giyilecek kalın kıyafetler almanızı öneririz. Konaklamak içinse bölgede bulunan Maçahel Pansiyon ziyaretçilerini tek başına karşılamaktadır.
4. Samistal Yaylası / Rize
Samistal Yaylası, Çamlıhemşin sınırları içerisinde yer alan ilçe merkezine 17 km uzaklıkta olan en yüksek yaylalardan biridir. Pokut-Hazindağ-Samistal patika güzergâhı kullanılırken günümüzde ulaşımı Ayder ve Palovit Yaylaları üzerinden sağlanmaktadır. Samistal yaylasını ziyaret etmemizin sebeplerinden en önemlisi bölgede bulunan taş evleridir. Evler taş mimarinin en güzel örnekleri olan eski dokusunu günümüze büyük bir ustalıkla taşımıştır. Boyları 2 metreyi aşan bu taş evlerin kapılarındaki ahşap ve demir işçiliği muazzamdır.
5. Gito Yaylası / Rize
Gito Yaylası, el değmemiş olarak kalan yaylalarımız arasında bir diğeri. Bulutlarla birlikte bir gezintiye çıkmışcasına size deneyim yaşatan yayla manzaraları, hava şartlarına göre de değişiklik göstermekte. Yaylaya ulaşım sağlamak için ilk olarak Hemşin merkezine gitmek gerekiyor. Hemşin’den 20 km kadar bir yol gittiğinizde Gito Yaylası size kollarını açacaktır. Ancak Çamlıhemşin tarafından Gito Yaylası’na gitmeniz yol şartları açısından daha rahat bir yolculuk sağlamaktadır. Konaklamak için yaylada bulunan dağ evleri sıcak ev samimiyetini iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayacaktır.
6. Sis Dağı Yaylası / Giresun
Sis Dağı Yaylası, Temmuz ayının 3. Haftasında başlayan şenlikleriyle gelenlere ev sahipliği yapmaktadır. Siz sevdiklerinizle şenliklerde eğlenirken ya da çimenlerin üzerinde gökyüzünün size sunduğu tabloyu seyre dalmışken aniden bastıran sis ortamı adeta bir masala çevirmektedir. Sis Dağı o kadar yoğun bir oksijene sahiptir ki hücrelerinizin yenilendiğini dahi hissedebilirsiniz. Görele ilçesinden 40 km uzaklıkta bulunan yayla yolu diğer yaylalara nazaran rahat bir yapıya sahiptir. Sis Dağı Yaylası derelerinin soğuk sularında gezinmeden ve şifalı olmasıyla ün salmış çalı çileğini yemeden dönmemenizi öneririz.
7. Ovit Yaylası / Rize
Ovit Yaylası, yıl içerisinde yerli ve yabancı turist olmak üzere birçok kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Bölgede düzenlenen şenlikler sayesinde yaylanın kendi manzarasına ek olarak şenliklerde yer alan sanatçılar da ortama farklı bir atmosfer enjekte ederler. Ovit Yaylası, Gito ve Hazindak Yaylaları gibi tabiatına dışarıdan çok fazla müdahalenin olmadığı nadir yaylalardan biridir. Rize merkezden yaklaşık 52 km Erzurum yönüne doğru yola çıktığınızda Ovit Yaylası sizi karşılayacaktır.
8. Hazindak Yaylası / Rize
Hazindak Yaylası, tabiatını koruyup doğallığını sergileyen sade bir yayla. Tabiatın renklerinin büyüsüne kapılmak ve doğanın huzur veren sessizliğine tanıklık etmek istiyorsanız bu yaylayı da rotanıza eklemenizi öneririz. Hazindak Yaylası, Ayder Yaylası üzerinden gidilen bir yayla. Şenyuva Köyü’nden Pokut Yaylası’na varıp aracınızı Amlekit’te bırakıp 1-2 saat patika yoldan tabanlara kuvvet bir yürüyüş sonrası yolculuğunuz sona ermiş olacaktır.
9. Anzer Yaylası / Rize
Anzer Yaylası, adından da anlaşılacağı üzere Anzer balına ev sahipliği yapan meşhur yaylamızdır. Bu balı özel yapan ise yayla üzerinde bulunan ve çok geniş bir yelpaze sunan endemik bitki çeşitleridir. Anzer balı, birçok rahatsızlığa iyi geldiği öngörülen şifa deposu konumundadır.Balının yanı sıra yaylada bulunan endemik bitki türü birçok yerli ve yabancı turist tarafından dikkat çekmektedir. Anzer Yaylası, Rize il merkezinden 35 km’lik bir mesafede yer almaktadır. Aşağı Anzer (Çiçekliköy) ve Yukarı Anzer (Ballıköy) olarak ikiye ayrılan yayla, çok yüksek doruklara ve ormanlara ev sahipliği yapmaktadır. İlgi odağı olan yaylada çeşitli spor faaliyetleri de rahatlıkla yapılabilmektedir.
10. Haldizen Yaylası / Trabzon
Trabzon’da nam salmış Uzungöl varlığıyla Haldizen Yaylası’nın adını öğrenmemizi biraz geciktirmiş. Halbuki Uzungöl’ün su kaynağı bizzat bu yaylanın içerisinde bulunan buzul göllerinden gelmektedir. Haldizen Yaylası doruklarında Uzungöl’ün eşsiz manzarasıyla birleşince harika bir atmosfer yaratmakta. Haldizen Yaylası’na Uzungöl’ün bulunduğu Şerah Köyü içerisinden 16 km’lik bir orman yolu ulaşımı sağlamakta. Yaylaya giderken bile etrafınızı saran çayır ve orman kokusu yukarıda sizi neyin karşılayacağını önceden haber etmekte.
Trabzon’a yolunuz düştüğünde uğramanız gereken bir diğer rota Sümela Manastırı.