Otobüs Bileti Alırken Kimlik Gerekli Mi?

Türkiye genelinde arttırılan güvenlik tedbirlerinde sıra otogarlarda alınacak güvenlik önlemlerine geldi.

Havalimanları ve uçakla seyahat eden yolculuklara kıyasla daha az denetime tabi tutulan otogarlardan artık kimliksiz yolculuk yapılamayacak.İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın almış olduğu ortak kararlar doğrultusunda otogarlarda denettim artacak ve kimliği doğrulanmayan hiçbir yolcu eskisi gibi dilediğince seyahat edemeyecek.

‘’ Otobüs Bileti Alırken Kimlik Gerekli Mi? ‘’ sorusunun detaylı açıklamasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kimliksiz Seyahat Dönemi Kapandı

Seyahat

Eski sistemde isim ve soy isim bilgisiyle otobüs bileti alınabilirken, uygulanan yeni sistemle birlikte yolcuların T.C. kimlik numaraları olmadan işlem yapılamayacak. Otogarlardan veya internetten online otobüs bileti satın alırken kaç kişi yolculuk yapacaksa, her yolcu için ayrı kimlik bilgisi girilmesi zorunlu hale getirilecek.

İşlem yapan kişi herkes adına aynı kimlik numarasını girerek bilet aldığı dönemde böylelikle kapanmış oldu.  Çocuk ve yaşlılar da dahil olmak üzere tüm yolcular için getirilen sistemde denetlemelerin ve güvenliğin arttırılması amaçlanıyor.

İnternetten ucuz online bilet alırken girilmesi zorunlu olan alanlardan biride T.C kimlik numarası alanı olacak. Bu alan doldurulduğunda kişi yanlış bir T.C. kimlik bilgisi giriyorsa sistem uyarı veriyor ve otobüs bileti satışı gerçekleştirilmiyor. Bu uygulama yol üzerinden biniş yapan yolcular da etkilenecek.

Yolcular yol üzerinden biniş yaptıklarından bilet kesimleri yetkililer tarafından akıllı el cihazlarıyla gerçekleştirilecek. Bu esnada kimlik göstermeyen veya yanlış bilgi beyan eden yolcuların yolculuk yapması mümkün olmayacak.

Kontrol Noktaları Arttırıldı

Kontrol noktaları

Araç içi güvenliğin arttırıldığı yeni sistemde otogarlarda da yeni güvenlik noktaları oluşturulması gündemde. Araç içerisine konulacak olan bavullar ve yanınıza alacağınız el valizleri X-Ray cihazından geçirilerek herhangi bir tehlike arz edip etmediği kontrol edilecek.

Aynı zamanda tüm yolcular otogara giriş ve araca girişlerde iki farklı X-Ray cihazından geçerek üzerilerinde silah veya yanıcı madde olup olmadığı kontrol edildikten sonra araca biniş yapabilecekler. Kontrollerden geçemeyen, araç içi güvenliği tehlikeye atacak madde veya maddeleri barındıran hiçbir yolcu bileti olsa dahi araç içerisinde seyahat edemeyecek.

Bu uygulamalar sadece otogardan binenlere özgü değil. Yoldan binen yolcular da üst tarama cihazıyla tarandıktan ve biletini gösterdikten sonra otobüse alınacak. Otobüste kişi sayımıyla yetinilen kontrollere ek olarak yapılan bu uygulamalarla otobüs seyahatlerinin, yolcular ve çalışanlar adına daha güvenli bir hale getirilmesi amaçlanıyor.

Yanlış Bilgi Veren Vatandaşa Ceza Geliyor

Ceza

Otogarlarda sayısı arttırılan özel güvenlik görevlileri, sivil ve üniformalı polisler otogarlarda sükuneti sağlamak amacıyla görev başında olacaklar. Güvenlik kontörlerinden geçmeyen, itirazda bulunan veya uygulamalar esnasında yalan beyanda bulunduğu tespit edilen kişilere 250 ₺’ye varan para cezası kesebilecekler. Araç otogardan ayrılıp yola çıktıktan sonraysa Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edilecek.

T.C. Kimlik Numarası Olmadan Nasıl Seyahat Ederim?

Türkiye’de 2017 yılı itibariyle uygulanmaya başlayan ‘kimlikle seyahat uygulaması’ özellikle ülkemizde koruma altında bulunan göçmenleri etkilemiş görünüyor. T.C vatandaşı olmayan yabancı uyruklu yolcuların otobüsle yolculuk yapabilmeleri için ‘Yol izin Belgesi’ gösterme şartı bulunmakta.

Yabancı uyruklu yolcular böyle bir durumda en yakın valiliğe veya Göç İdaresi Müdürlükleri’ne ellerinde ‘Geçici Koruma Kimlik Belgesi’yle birlikte başvurabilirler. İncelemeler yapıldıktan sonra herhangi bir pürüz bulunmaması durumda ‘Yol İzin Belgesi’ sahibi olabilirler.

İzin belgesi olamadan internetten online otobüs bileti alımı yapan yolculardan, firma sisteminden kontrol edilerek ‘Yol İzin Belgesi’ talep edilecektir. Firma, bu belgenin teminini sağlayamayan yolcuların biletini iptal etme hakkına sahip olacak. 2018 yılı itibariyle sadece Suriyeli göçmen sayısının 3 milyonu aştığı düşünülürse bu belgeye olan talebin gün geçtikçe artacağı gözüküyor.

Otogarlarda ve otobüslerde zorunlu hale getirilen kimlik gösterme uygulamasıyla alakalı sizler ne düşünüyorsunuz ? Düşüncelerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin