Türk Hava Yolları’nda Evcil Hayvanlarla Seyahat Kuralları

Dünyanın çeşitli bölgelerini konforlu bir uçak yolculuğu ile keşfetmek elbette evcil dostlarımızın da hakkı! Tabi evcil dostlarımızın uçaklarda güvenli bir şekilde yolculuk edebilmesi için hava yolları şirketlerinin bazı şartları bulunmaktadır. Türk Hava Yolları’nda evcil hayvanlarla seyahat Kuralları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız hazırlamış olduğumuz rehberi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

Evcil hayvanların rezervasyonu ve uçuşa kabul edilmesi

THY seferlerinde evcil hayvanların taşınabilmesi için mutlaka evcil hayvan için rezervasyon yapılması gerekmektedir. Rezervasyonun uçuşa en az 6 saat kala tamamlanması ve onaylanmış olması gerekmektedir. Uçak tiplerine göre taşınabilecek hayvan sayısı sınırlıdır ve yolcu başına en fazla iki adet canlı hayvan kafesinin taşınmasına izin verilmektedir. Kabinde sadece bir adet kafesin taşınmasına izin verilmektedir ve diğeri kargo bölümünde taşınabilmektedir. Bununla birlikte istisnai bir durum bulunmaktadır: Moldova ve Ukrayna’dan çıkış yapan ve ABD varışlı seferlerde yolcu başına yalnızca 1 kafes kabul edilmektedir. Kafes içinde aynı cins ya da kardeş olan en fazla iki hayvanın bulunmasına izin verilmektedir.

Seyahat esnasında taşınacak evcil hayvanlar bagaj hakkına dahil değildir. Evcil hayvanların taşınması ekstra ücrete tabidir. Eğer daha fazla sayıda kafeste evcil hayvan göndermeniz gerekiyorsa bunu Turkish Cargo kanalıyla gerçekleştirmelisiniz.

Yolcularla birlikte seyahat edecek evcil hayvanların uçağa kabul işlemleri, check-in bölümünden gerçekleştirilebilmektedir. Kafesin üzerinde hayvan sahibine ait bilgilerin yazılı olduğu bir bilgi kartına yer verilmesi çok önemlidir. Bu bilgi kartının üzerinde hayvan sahibinin adı-soyadı, telefon numarası, adresi, evcil hayvan sayısı ve evcil hayvanın adının yer almasına özen gösterilmelidir.

Evcil hayvanların taşınması için sağlık durumu ve dış görünüşü çok önemlidir. Bu iki konuda sorunu olan evcil hayvanlar ne yazık ki uçuşa kabul edilmemektedir. Bu nedenle kedi ve köpek yolcular için kimlik bilgilerinin bulunduğu aşı karnesini, kuşlar için ise uçuş sertifikasını yolcunun yanında bulundurması önem arz etmektedir. Aşı karnesinde yer alan kuduz aşısının 30 günden yeni ve 1 yıldan eski olmaması gerekmektedir.

Hizmet hayvanlarının taşınması

seeing eye dog

Engelli bir kişinin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla eğitim görmüş hayvanlar hizmet sınıfı hayvanları olarak değerlendirilmektedir ve kısaca SVAN olarak tanımlanmaktadır. Bu sınıftan yalnızca köpekler THY seferlerine kabul edilmektedir. SVAN köpeklerinin taşınabilmesi için eğitimli ve sertifikalı olması şartı aranmaktadır.

Bu köpeklerden Seeing Eye Dog, Hearing Dog, Medical Alert Dog ve Rescue Dog tüm hatlarda ücretsiz olarak kabul edilmektedir. Psikiyatrik destek köpekleri ise İstanbul ile ABD uçuşlarında ücretsiz kabul edilmektedir ancak öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen aktarma uçuşlarında yolcu kabininde ya da kargo bölümünde ücretli bir şekilde taşınmaktadır. Bağlantı noktalarına yolculuk edecek olan psikiyatrik destek köpeğine sahip olan yolcuların yanında köpeklerine uygun bir kafes getirmeleri çok önemlidir. Boş kafes ücretsiz bir şekilde taşınmaktadır.

SVAN köpeklerin tanınması için yelek ya da tanıtıcı bir tasma takılması gerekmektedir. Köpeğin temiz olduğundan emin olunmalı ve yolculuk boyunca ayakların önünde yerde oturması sağlanmalıdır. Evcil hayvanların yolcu koltuklarına çıkması kati bir şekilde kural dışıdır. Yolcu, seyahat boyunca köpeğin koşum takımını kemerine bağlı tutmalıdır. Köpeğin yolculuk esnasında diş gösterme ya da havlama gibi rahatsız edici ve risk oluşturacak davranışların önüne geçilmesi amacıyla yolcunun yanında ağızlık bulundurması gerekmektedir.

Hizmet köpeklerinin taşınması esnasında uçakta ya da yolcularda meydana gelebilecek zararlardan köpek sahibi sorumludur. Ayrıca herhangi bir güvenlik ihlali durumunda köpeğin ve yolcunun koltuğunu değiştirmesi istenebilmektedir.

Hizmet hayvanlarının uçuşa kabul edilmeyeceği durumlar

Her ne kadar hizmet hayvanları için özel bir parantez açılmış olsa da bazı durumlarda hizmet hayvanları uçuşa alınmayabilir ya da gerekli şartların sağlanması durumunda kargo bölümünde taşınmasına izin verilebilir:

  • Uçuş esnasında köpeğin eğitimli olduğuna dair sertifika, aşı kartı, kimlik kartı başta olmak üzere varacağı ülkeye göre diğer gerekli bütün evrakların yolcu tarafından ibraz edilebilmesi gerekmektedir. Bu gerekli belgelerin bulunmaması gerekmektedir.
  • Köpeğin gergin olması ve agresif tavırlar sergileyerek etrafı rahatsız etmesi
  • Bakımlarının yapılmamış olması ve temizlik zaaflarının bulunması
  • Ön kısımdaki boşluğa sığmayacak kadar iri olması ya da diğer yolcuların geçişine engel olması
  • ABD uçuşları dışındaki seferlerde köpeğin kabinde yolculuk edebilmesi için köpek sahibinden köpeğin uçuş boyunca tuvalet ihtiyacının sorun olmayacağına dair veterinerden yazılı bir belge ya da hayvan sahibinden yazılı bir beyanname talep edilmektedir. Bu belgelerden birinin ibraz edilememesi durumunda hizmet köpeği kabin kısmına kabul edilmeyebilir.
  • Kabin içindeki güvenlik riski oluşturması ya da kabin görevlilerinin çalışmasına engel olacağının düşünülmesi durumlarında bu hayvanların kabinde yolculuk yapmasına izin verilmeyebilir.
  • Uçuşun varış noktasındaki ülke kurallarına göre köpeğin, ülkeye girişi yasaklanmış hayvanlar listesinde bulunuyor olması hayvanın uçuşa kabul edilmemesine neden olacaktır.

Evcil hayvanların kabin bölümünde taşınması

çanta içinde evcil köpek

Yolcular kabinde kendileriyle birlikte yalnızca kedi, köpek ve küçük kuşları taşıyabilmektedir. Kuş türlerinden de yalnızca muhabbet kuşu ve kanarya gibi küçük ötücü kuşlar kabin bölümüne kabul edilmektedir. Bunun dışındaki papağan, güvercin gibi türler sadece kargo bölümünde taşınabilmektedir.

Evcil hayvanların kabin bölümünde taşınması için bazı şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Öncelikle kafesin içindeki hayvanla birlikte ağırlığının 8 kg’ı geçmemesi gerekmektedir. Kafes ebatlarının ise 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik ve 40 uzunluk sınırını aşmaması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması durumunda yolcular bir adet evcil hayvanını kabin bölümünde taşıyabilmektedir. Yolcuların kabin bölümünde evcil hayvanlarını taşıması esnasında dikkat edilecek diğer hususlar ise şöyledir:

  • Kabin bölümünde evcil hayvanla seyahat edeceklerin evcil hayvanlarının kafeslerini ön yolcuğunun koltuğunun altında muhafaza etmeleri gerekmektedir.
  • Evcil hayvan kafeslerinin acil durumlarda tahliyelere engel olmaması için evcil hayvanıyla seyahat edecek yolcular için sadece pencere kenarındaki koltuklardan seçim yapılmasına izin verilmektedir. Acil çıkış kapısının olduğu sıralar ya da bebek puseti takılabilen koltuklar da seçim yapılamayan koltuklardandır.
  • Kabin bölümünde taşınacak hayvanların kafesleri sert ya da özel olarak üretilmiş yumuşak malzemeden yapılmış olabilir. Taşıma aparatlarının en az üç tarafında ise yeterli oranda hava giriş çıkışına izin verecek şekilde  havalandırma deliklerinin olması gerekmektedir. Hava deliklerinin çapı ise 2,5 cm olmalıdır.
  • Kediyle köpek ya da kediyle kuş aynı uçak içinde farklı kabinlerde olsa bile uçuşa kabul edilmemektedir. Ancak köpek ve kedi aynı kabinde olsa bile birbirine en uzak mesafeye konduğu sürece aynı uçak içinde seyahat edebilmektedir.

Bazı uçuşlarda hayvanlara karşı alerjisi olduğu doktor raporuyla belirlenmiş olan yolcular olabilmektedir ve bu durumda evcil hayvanların kabinde seyahat edebilmesi için bazı şartların oluşması gerekmektedir:

  • Eğer aynı anda hem alerjisi olan yolcu hem de evcil hayvanı olan yolcu seyahat talebinde bulunduysa kim daha önce rezervasyon yaptıysa uçuş önceliği o yolcuya tanınır.
  • ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre ABD varışlı uçuşlarda seyahat önceliği hizmet köpeği eşliğinde seyahat edecek olan yolcuya verilmektedir. ABD varışlı uçuşların dışında ise arama kurtarma amacıyla kullanan köpeklerin haricinde uçuş önceliği rezervasyon sırasına göre belirlenir.

Kargo bölümünde evcil hayvanların taşınması

Kabin bölümünde taşımaya uygun olmayan kafeslerdeki ya da 8 kg’dan fazla ağırlığa sahip olan hayvanlar, uçağın kargo bölümünde taşınmaktadır. Kargo bölümünde yumuşak yüzeyli kafes ya da taşıma çantasına izin verilmediğinden kafesin sert yüzeyli bir malzemeden yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca evcil hayvanın kafesinde mutlaka hayvanın kimlik bilgilerinin olduğu bir bilgi kartının bulunması gerekmektedir.

Kargo bölümünde taşınacak olan hayvanların rahat ve konforlu bir yolculuk yapabilmesi için kafes seçimi çok önemlidir. Seçilen kafesin yolculuk yapacak hayvan için yeterli büyüklükte olması, yüksekliğinin ayakta rahat bir şekilde duracak kadar olması, kendi etrafında dönebilecek kadar geniş olması, rahat bir şekilde yatabilmesine olanak tanıması, lateral kilit sistemine sahip olması, hava almasına yetecek oranda havalandırma deliklerinin olması çok önemlidir.

Kargo bölümünde taşınacak evcil hayvanlar için bir diğer önemli nokta ise 4 saat ve üzerindeki bekleme süreleri ya da yolculuğun 8 saatten fazla sürmesidir. Bu durumda evcil hayvanın özel ihtiyaçları ve beslenmesi için kafese mama, suluk ve bilgilendirici talimat iliştirmeniz gerektiğini aklınızda bulundurmalısınız.

Kargo bölümünde evcil hayvan taşınmasıyla ilgili diğer önemli unsurlar

  • Kargo bölümünde mutlaka sert malzemeden yapılmış kafes olması gerekmektedir. Yumuşak yüzeyli taşıma çantaları ve kafesler, taşıma esnasında evcil hayvanın zarar görmesine neden olabileceği için bu tür kafeslere ve taşıma çantalarına izin verilmemektedir.
  • Evcil hayvanların kargo bölümünde taşınmasıyla ilgili son karar, uçuş gerçekleştirecek pilotlar tarafından verilmektedir. Eğer pilot, uçuş öncesinde havalandırma şartlarının yeterli olmadığını karar verirse, evcil hayvanların kargo bölümünde taşınmasına izin verilmeyecektir.
  • American Bulldog, Doberman gibi tehlikeli sayılabilecek köpek türleri Turkish Cargo tarafından kabul edilmesi durumunda kargo bölümünde taşınabilmektedir.  Aksi halde bu türlerin taşınmasına izin verilmemektedir.
  • Toy poodle, Pomeranian, Maltipo gibi cinslerde herhangi bir taşıma sorunu bulunmamaktadır. Sevimli dostlarımız için kafes ve seyahat çantası tarzı aksesuarları temin edebilmeniz için Türkiye’nin en büyük online pet shop sitesi Petibom.com adresinden pet shop ürünlerinizi temin edebilirsiniz.
  • Solunum sorunu yaşayan kediler ve köpekler rezervasyon ve uçuşa kabul işlemleri Turkish Cargo tarafından gerçekleştirilerek uçağın kargo bölümünde taşınabilmektedir.

Aynı kafeste bulunan evcil hayvanların taşınması

aynı kafeste evcil hayvanların taşınması

Evcil hayvanlar bazı şartların sağlanması durumunda kabinde ya da kargo bölümünde, aynı kafes içinde taşınabilmektedir.

Aynı kafesteki evcil hayvanların kabinde taşınması

Aynı kafeste bulunan evcil hayvanların taşınması için kafes içindeki hayvanların aynı türde olması ve birlikte yaşamaya alışık olması gerekmektedir. Kabin içinde taşınacak hayvanlar için birbiriyle yaşamaya alışmış 2 adet kuş, kedi ya da köpek, ağırlıkları toplamda 8 kg’ı geçmedi taktirde aynı kafeste olması sorun teşkil etmemektedir.

Aynı kafesteki evcil hayvanların kargo bölümünde taşınması

Kargo bölümünde ise aynı anneden dünyaya gelen ve 10-24 haftalık olan en fazla 3 adet kedi ya da köpek aynı kafeste taşınabilmektedir. Köpeklerde her biri en fazla 14 kg ve kedilerde her biri en fazla 10 kg olmak şartıyla benzer ve birbiriyle yaşamaya alışkın ırklar tek kafeste taşınabilmektedir. Bu ağırlıkların üzerindeki kediler ya da köpekler ise ayrı kafeslerde kabul edilmektedir.

Uçuşa kabul edilmeyen evcil hayvanlar

Ne yazık ki hamile evcil hayvanların uçuşa kabul edilmesi mümkün değildir. Eğer kedi ya da köpeğiniz yavrusunu emziriyorsa gene uçuşa kabul edilmeyen hayvanlar arasında sayılmaktadır. Aynı zamanda 10 haftadan küçük ya da henüz anne sütünden kesilmemiş olan kedi ya da köpek yavruları da uçuşa kabul edilmemektedir. 10 ile 12 haftalık arasında olan yavru kedilerin uçuşa kabul edilmesi için ise veteriner tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.

Uluslararası havacılık kuralları bazı evcil hayvan ırklarının taşınmasına müsaade etmemektedir. Türk Hava Yolları da bu kurallara tabi olduğundan uçuşlara Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Amerikan Pitbull Terrier, Amerikan Staffordshire Terrier, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro başta olmak üzere tehlikeli kabul edilebilen bazı köpek ve melez evcil hayvan cinsleri kabul edilememektedir.

Aynı zamanda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan ve bitki türlerinin korunması amacıyla yapılan ticari sözleşme olan CITES-1 kapsamına alınmış Afrika gri papağanı (Psittacus Erithacus) da uçuşlara kabul edilmemektedir.

Evcil hayvanların uçuşa kabulüyle ilgili özel durumlar

Seyahat edilecek olan ülkenin evcil hayvanların seyahati ile ilgili bazı kendine özel kuralları olabilmektedir. Aynı şekilde yolcu kabininde canlı hayvan taşınması da ülkelerin almış olduğu kararlara göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yolculuk yapacağınız ülkenin yolculuk şartları ile ilgili araştırma yapmanız çok önemlidir.

CDC onayı

14 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Amerika Birleşik Devletleri varışlı yolculuklarda aranan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) onayı şartı bulunmaktaydı. 21 Aralık 2021 tarihinden itibaren ise yüksek riskli olarak değerlendirilen ülkelerden gerçekleştirilen uçuşlarda bulunan köpekler için aşağıdaki şartların sağlanması durumunda CDC onayı arama şartı ortadan kalkmıştır. Bu şartları taşımayan köpekler için ise CDC onayı aranmaya devam etmektedir.

  • ABD tarafından verilmiş olan geçerli bir kuduz aşısı sertifikasına sahip olunması
  • Varış noktasında köpeğin sağlık durumunda herhangi bir olumsuzluk olmaması
  • Köpeğin en az 6 aylık olması
  • Köpeğin ispatlanabilir mikroçipe sahip olması
  • CDC onayı olan havalimanlarından giriş yapılması

Belirtilen şartlar hizmet hayvanları için de geçerlidir. Yukarıda paylaşılan bütün şartların sağlanmadığı durumlarda köpek için mutlaka CDC köpek çıkış izni için başvuru yapılması gerekmektedir. Aksi halde köpeğin ABD’ye seyahatine izin verilmeyecektir.

Türkiye’deki özel ırkların uçuşlara kabulü

Sivas kangalı, Ankara kedisi, Van kedisi gibi ırklar ülkemize özgü evcil hayvan ırklarındandır ve koruma altına alınmıştır. Bu ırklar ancak Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın ilgili müdürlükleri tarafından verilen onaylardan sonra uçakla taşımaya kabul edilebilmektedir.

Ticari amaçlı köpeklerin Kanada’ya uçuşları

28.09.2022 tarihinde alınan kararla Kanada’ya gerçekleştirilen uçuşlarda 100 ülkeden ticari amaçla köpek getirilmesi yasaklanmış durumdadır ve bu ülkeler arasında Türkiye de bulunmaktadır. Yasak ikinci bir duyuruya kadar devam edecektir. Bu nedenle yolculuk edecek olan köpeklerin mutlaka yolcuya ait olması gerekmektedir. Yolcunun arkadaşına ya da akrabalarına ait olan köpekler uçuşa kabul edilmeyecektir. Aksi bir durumda köpeğin Kanada’ya girişine izin verilmeyecektir. Konuyla ilgili güncel uygulamayı ve önemli noktaları incelemek için bu sayfayı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin