Karadeniz tur planları yapanların mutlaka listesine dahil etmesi gereken Ordu, sahip olduğu tarihi zenginlik ile de dikkat çekiyor. Siz de Ordu’nun tarihi yerleri hakkında bilgilere ulaşmak isterseniz yazımızın devamını inceleyebilirsiniz…
Ordu’nun tarihi hakkında; Tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar uzanan Ordu, antik dönemde Cotyora ismiyle bilinmekteydi ve kentteki ilk yerleşimi gerçekleştirenlerin Yunan kolonilerinin olduğu tahmin edilmektedir. Sonrasında ise Persler, Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlılar bölgede hakimiyet kurmuştur.
Ordu’nun en ünlüleri; Taşbaşı Kültür Merkezi muhteşem mimarisiyle, Kurul Kalesi tarihi geçmişiyle, Bolaman Kalesi ise otantik yapısıyla Ordu’nun en meşhur tarihi yerleri deyince ilk akla gelen noktalar olmaktadır.
Ordu gezi tavsiyesi; Ordu Boztepe’ye teleferikle çıkın ve Ordu’nun etkileyici manzarasının keyfini çıkarın. Geniş bir zaman dilimine sahipseniz Ordu’nun yaylalarını ve doğal güzelliklerini keşfedin. Tarihi zenginliklerinin yanı sıra bu doğal güzellikleri de gezi planınıza dahil etmeyi düşünüyorsanız Ordu gezilecek yerler listemize göz atmanızı öneriyoruz. Kaldirik, mısır ekmeği, kuymak, kara lahana çorbası gibi klasik Karadeniz lezzetlerinden oluşan Ordu’nun yöresel yemeklerini mutlaka tadın.
Müzekart; Ordu’nun tarihi yerleri içinde Müzekart kullanmanızı gerektirecek herhangi bir yer bulunmadığı için, eğer başka şehirleri ziyaret etmeyi düşünmüyorsanız Müzekart satın almanıza gerek olmayacaktır.
Burası neresi? 1853 yılıyla tarihlendirilen Taşbaşı Kültür Merkezi, Ordu’nun il merkezinde yer alıyor. Bina, Rumlar tarafından kilise olarak inşa edilmişse de ilk yıllarında kilise olarak kullanılamamış. 1937-1977 yılları arasında hapishane olarak faaliyet göstermiştir. Daha sonra itfaiye binası olarak da hizmet vermiştir.
1983 yılında Kültür Bakanlığı tarafından satın alınmış, restore edilmesinin ardından 10 Nisan 2000 tarihinden itibaren 75. Yıl Cumhuriyet Sahnesi ismiyle kültür merkezi olarak kullanılmaya başlandı. Gri renkli duvarları ile dikkat çekmektedir. Yapının restorasyon çalışmaları sırasında çan kulesi dışındaki orijinal mimarisine bağlı kalınmıştır.
Burası neresi? Ünye merkezde bulunan ve 200 yıllık bir tarihe ışık tutan Sebile Hanım Konakları, orijinal mimarisine ve özelliklerine bağlı kalınmasıyla birlikte günümüzde otel ve restoran olarak faaliyet göstermektedir. 14 odaya sahip olan yapı içinde 32 oda bulunmaktadır.
Konak, Arapzade İsmail Efendi tarafından yaptırılmıştır. Kendisi Osmanlı döneminin önemli devlet adamlarından biri olarak kabul edilmekteydi.
Neden gitmeliyim? Tarihi bir Ordu evinde güzel bir yemek yemek ya da konaklamak için Sevile Hanım Konakları’nı tercih edebilirsiniz.
Burası neresi? Ünye ilçe merkezine 5 km mesafede yer alan Tozkoparan Kaya Mezarı, Ordu’daki önemli antik kalıntıların başında gelmektedir. MÖ 4. yüzyılda yapılmış olan mezar, yuvarlak kemerli oldukça geniş bir girişe sahiptir. Mezar içinde iki ayrı oda bulunmaktadır. Mezarların, geçmişte Ordu’da hakimiyet kurmuş olan Kral Mitaredes’e ait olduğu düşünülmektedir.
Burası neresi? Şehir merkezine sadece 10 km mesafede bulunan bu etkileyici kaya mezarına, çok kolay bir şekilde ulaşılabilmektedir. Tek odalı bir yapıya sahip olan mezara, gösterişli bir kapıdan girilmektedir. Kapının girişinde, orta kısımda muhtemelen geçmişte bir sütun olmasına karşın, zamana direnememiş ve tahrip olmuştur. Bölgede bu mezarlardan birden fazla olduğu bilinmektedir.
İçeri girildiğinde üç adet mezar olduğu görülmektedir ve yerden 40 metre yüksekte yer almaktadır. Mezarlık kayalık tam dik kısmında bulunduğu için içeriye girmek mümkün olmamaktadır. Bu denli güzel ve önemli bir tarihi eserin ülkemizde tam olarak bilinmemesi ve hak ettiği değeri görmemesi ise oldukça üzücü bir durum.
Burası neresi? İl merkezine 13 km mesafede, Bayadı Köyü sınırlarında yer alan Kurul Kalesi’nde yapılan çalışmalarda 2 metre kalınlığındaki duvar kalıntıları, duvar örgüsünün seramik parçaları ve pişmiş topraktan çatı kiremitleri, burada MÖ 1. ve 4. yüzyıllarda yerleşim olduğunu kanıtlar nitelikte. Romalılar bu kaleyi uzun süre kuşatmasına karşın, kalenin dereyle olan gizli bağlantısı sayesinde kaledekilerin su ihtiyaçlarını giderebilmeleri sayesinde kalenin ele geçirilmesi zorlaşmıştır.
Sivri bir kaya üzerinde antik bir yerleşim alanı olan kaya, pek çok yer altı galerisine de ev sahipliği yapıyor. Kurul Kalesi’nin en önemli niteliği ise, Karadeniz Bölgesi’nde pek rastlanmayan bir örnek oluşturması. Kale, sahip olduğu tarihi değerler sayesinde 1. derece sit alanına sahiptir. Günümüzde arkeolojik kazılar hala devam etmektedir. Kalenin manzarası ise oldukça etkileyicidir.
Burası neresi? Ordu’nun Fatsa ilçesinde yer alan Bolaman Kalesi, şehrin günümüze ulaşabilmiş tarihi kalıntılarındandır. Kalenin yapım tarihine dair kesin bilgiye ulaşılamasa da Pontus Rum İmparatorluğu döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.
Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. 65 metre uzunluğa sahip kalenin iç kısmında 19. yüzyıla ait ahşap “Haznedaroğlu Konağı” isimli bir Osmanlı konağı da bulunuyor. Konak, geleneksel el sanatları ve yöresel yemekler üzerine bir restoran olarak hizmet vermektedir. Bolaman, gözetleme kulesi özelliğiyle günümüze dek kendine özgü yapısını korumayı başarmıştır. Kale, yakın zamanda restore edilmiştir.
Burası neresi? Ünye ilçesinin en yüksek tepelerinden birinin üzerinde yer alan Ünye Kalesi, Pers kökenli Pontus Hükümdarı II. Mitradates tarafından MÖ 200-250 yıllarında inşa edilmiş. Geçmişte Pontus, Roma ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. Kale, Ünye merkezine 7 km mesafede bulunmaktadır. Kale ve çevresinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları neticesinde kalenin turizm açısından çok daha bilinen ve ziyaret edilen bir yer olması hedeflenmektedir.
Edinilen bilgilere göre kalenin bulunduğu tepe, eski çağlarda bir yanardağ iken etkinliğini kaybettikten sonra üzerine kale yapılmıştır. Kalede; kaya mezarları, mağaralar, kral mezarları, eski sur kalıntıları, kuyular ve dehlizler yer alıyor. Kale, özellikle de 5 metre yüksekliğindeki giriş kapısıyla dikkat çekmektedir.
Neden gitmeliyim? Ünye Kalesi, Ordu’nun en önemli tarihi değerlerinden birisi olması nedeniyle şehirde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Şu anda kale ve çevresindeki çalışmalardan ötürü ziyaret etmek istediğinizde kaleyi göremeyebilirsiniz. Bu nedenle ziyaretiniz öncesinde kalenin güncel durumu hakkında bilgi edinmeniz faydalı olacaktır.
Burası neresi? İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer alan Gölköy Kalesi, MÖ 3. ve 4. yüzyılla tarihlendiriliyor ve Pers Kralı Dara’nın emriyle. Kale, Şehit Tayfun Paşa komutasındaki askerler tarafından korunmuş olmasıyla Tayfun Paşa Kalesi olarak da biliniyor.
18. yüzyılda önemini yitirmeye başlayan kalenin en önemli özelliği ise şehirde işgal edilmeyen tek yer olması. Tarih boyunca savunma, sığınma ve gözetleme gibi amaçlarla kullanılan kale, 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Antik Eserler Listesi’ne alınmıştır.
Burası neresi? 1847 yılında şehrin valisi olan Osman Paşa tarafından yapılan şadırvan, Ordu meydanda yer alıyor. Şadırvan, 1937 senesinde yıktırılmış ve 1997 senesinde şehrin önemli iş adamlarından Fahri Çelebi’nin destekleri ile aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir. Ülkemizde sütunları en yüksek şadırvan olma özelliğine sahip Osman Paşa Şadırvanı, birçok kez tadilat görmüş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Burası neresi? Oluklu Mahallesi’nde olması sebebiyle bu isimle anılan bu güzel tarihi eser, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından 2003 senesinde tescil edilmiş oldukça estetik bir yapıdır. Çeşmenin tarihi 200 yıl öncesine dayanmaktadır ve o günden beri kesintisiz bir şekilde akarak halkın su ihtiyacını gidermeye yardımcı olmaktadır. Çeşme üzerindeki Osmanlıca yazılar ve tuğralar, çeşmenin Osmanlı döneminde de önemli bir su kaynağı olduğunu kanıtlamaktadır.
Burası neresi? Pelit ağacı kullanılan inşa edilen Laleli Cami, çivi kullanılmadan, kurtboğazı tekniği ile tamamen ahşap olarak yapılmıştır. Caminin 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir ancak net bir tarih verilememektedir. 2012 senesinde restorasyonu tamamlanan cami, yeniden ibadete açılmıştır.
Burası neresi? 1770 yılında Atik İbrahim Paşa tarafından yaptırılan caminin ilk hali kütüklerden oluşmaktaydı. Yapının yıllar içerisinde yıpranmasıyla birlikte 1802 yılında yeniden yaptırılması kararı alındı ve bugün kentin en çok ziyaret edilen ibadethanelerinden biri haline geldi. Dikdörtgen planlı iki şerefeli minaresiyle barok mimarinin izlerini taşıyan yapı, tarih severler için kentin gezi noktalarından biri olarak da gösterilir.
Burası neresi? Aziziye (Yalı) Camii, Sultan Abdülaziz döneminde ahşap materyallerden yaptırılmış ancak zamanla yıpranan yapı, Kadızade Hasan Efendi’nin isteği ile kesme ve moloz taşlardan yeniden inşa edilmiştir. Kitabesine göre ilk olarak 1889 senesinde yapılan ibadethane, Ordu camileri içinde ayrı bir öneme sahiptir ve merkezi bir konumda yer almaktadır.
3 katlı caminin en dikkat çeken özelliği ise oldukça eğimli ve yüksek olan minberidir. Caminin kuzey kısmında bulunan minaresi ise tek şerefeli olarak inşa edilmiştir. Caminin iç kısmı mümkün olduğunda sade bir şekilde düzenlenmiştir ve oldukça geniş, ferah bir yapıya sahiptir.
Burası neresi? Saldırılar, yağma ve yakıp yıkmalar sonucunda yok olan tapınağın üzerine Rumlar tarafından yeniden bir kilise yapılmıştır. Önceki tapınağın Zeus’a adandığı düşünülmektedir. Perşembe ilçesinin 22 kilometre batısındaki Yason Burnu üzerinde bulunan Yason Kilisesi, tarihte kasabanın en büyük ayin yerlerinden olma özelliğine sahip. Kilisenin kapısında yazan 1866 tarihi ise kilisenin onarım tarihini işaret etmektedir. Kilisenin duvarlarında kullanılan çeşitli renklerdeki kesme taşlar, yapıya fotojenik bir hava katmaktadır.
Neden gitmeliyim? Kilise, günümüzde Çam Burnu olarak anılan yerde Zeus’a adanan bir tapınağın yerine yapılmış. Bazı taşlarının üzerinde çeşitli yazılar bulunan kilisenin duvarlarındaki çeşitli renkteki kesme taşlar ise kendisinden önce yapılan kiliseye ait. Yason Kilisesi, tarihi dokusu ve eşsiz manzarasıyla şehre yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında olmalı. Yalnız kiliseye girişe izin verilmiyor.
Burası neresi? Selimiye Mahallesi’nde yer alan Saray Hamamı, 3 küçük kubbesi, kare planlı mimarisi ile kentin en eski yapılarından biri. 3 halvet ve 3 küçük kubbe bölümü bulunan yapı, restorasyon çalışmalarının ardından hamam olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Burası neresi? Ordu’nun Eskipazar ilçesinde yer alan Küçük Hamam, 18. yüzyıldan kalma tarihi eserlerden bir diğeridir. Günümüzde etrafında botanik bahçesi projesi dahilinde bir mekan olarak değerlendirilecek hamam, tarihin derinliklerinden bugüne kadar ulaşabilmeyi becerebilmiş eski bir Osmanlı tarihi yapısıdır.
Burası neresi? Paşaoğlu Hüseyin Efendi’nin isteği üzerine 1896 senesinde yaptırılmış olan konak, Selimiye Mahallesi sınırları içinde bulunmaktadır. Bahçesi ile hesap edildiğinde 625 metrekare gibi geniş bir alanı kaplamaktadır. Konak, zeminle birlikte üç kattan oluşmaktadır ve konağın yapımında kullanılan ahşap malzemeler Romanya‘dan getirtilmiştir. Konak, Ordu’da görebileceğiniz 19. yüzyılın en özel sivil mimari örneklerinin başında gelmektedir.
Konağın, müze olma serüveni ise 1982 senesinde kamulaştırılması ile başlamıştır. 1983 -1987 yılları arasında konaktaki çalışmalar tamamlanmıştır. Binanın zemin katı idari işler için kullanılmaktadır. Birinci katı etnografya bölümü olarak tasarlanmıştır ve silahlar, kıyafetler, takılar gibi çok çeşitli objeler sergilenmektedir. İkinci katta ise ünlük yaşamı yansıtacak şekilde tasarlanmış çeşitli odalar bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Gerek Ordu sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olması gerekse de Ordu’ya has etnografik unsurların sergileniyor olması burayı Ordu’ya gelenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri yapmaktadır.
Burası neresi? Melet Irmağı üzerinde bulunan Başkotanı Köprüsü, Mesudiye ile Karadüz ilçeleri arasında bir bağlantı noktası görevi görmektedir. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen köprünün, 1875-1880 yılları arasında yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Köprü bölgede “Başkotanı Deretam Köprüsü” olarak da adlandırılmaktadır. Köprünün tamamen ahşaptan yapılmış bir asma köprü olması ise burasını oldukça ilgi çekici kılmaktadır.
Neden gitmeliyim? 2 metre genişliğe ve yaklaşık 20 metre uzunluğa sahip olan köprü, estetik duruşu ile özellikle fotoğraf çekmek isteyenler için Ordu’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.
Burası neresi? Şehrin ilk kuruluş yeri olan, Ordu – Samsun kara yolu üzerinde şehir merkezine 2 kilometre uzaklıkta ve deniz kenarında bulunan Cotyora, 11. yüzyıla ait Bizanslılar tarafından yapılan küçük bir gözetleme kulesinin olduğu bir koydur. Cotyora aynı zamanda Ordu’nun geçmişte kullanılan ismidir. Kulenin olduğu bölge, 2. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir.
Burası neresi? Kadılar Yokuşu, şehrin Ünye ilçesinde yer alan ve Osmanlı Dönemi’nde birçok kadının yetiştiği yer olarak biliniyor. Kadılar tatillerinde buraya gelerek kendilerine konak tipi evler yaptırırlarmış ve birçok kadının burada yaşıyor olmasından dolayı burası bu isimle anılmıştır. Bu nedenle yokuş tarihi Ünye evleriyle meşhurdur.
Neden gitmeliyim? Ünye’nin o muhteşem tarihi evlerini görüp, mimarisine hayran kalmak istiyorsanız bu tarihi noktayı mutlaka Ordu tarihi yerler listenize eklemelisiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…
Yorumları Gör
Merhaba;
Fotoğraflar çok güzel, değerli mahallerimizden fotolar beklerdim. Örneğin taşbaşı mahallesine ait çok güzel deniz manzaralı tarihi evle ve konaklarımızın fotoğraflarını görmek isterdim.
Teşekkürler....