New York’ta Ne Yapılır? & New York’ta Yapılacak 40 Şey Listesi

New York’ta yapılacak şeyler yazımızı, tatilinizde sizlere rehberlik etmesi için özenle derledik ve 40 maddelik bir liste haline getirdik. Artık size düşen sadece yazımızı okumak ve bir tatil planı çıkarmak!

#New York’ta Yapılacak Şeyler

Hazırsanız ” New York’ta Yapılacak Şeyler ” listesine başlıyoruz!

1. CitySights New York Çift Katlı Otobüs Turları

 CitySights NY Çift Katlı Otobüs Turları

Burası neresi? CitySights, New York’ta turistler için ilk aşamada tercih edilmesi gereken bir aktivitedir. Şehir manzaralarını, rehber eşliğinde görmenizi ve gerekli bilgileri edinmenizi sağlayan bu turlar içerisinde, otobüs turlarından helikopter turlarına kadar her şey mevcut.

Neden gitmeliyiz? New York oldukça büyük bir şehir ve dolayısıyla şehir turu için sadece bir gün yetmeyebilir. Söz konusu firma buna bir çözüm olarak 48 saatlik ve 72 saatlik turlar da düzenliyor. Bu turlar içinde: Şehir içi turları, gece turları, anıt, müze ve sergi turları, özgürlük turları ve New York şehrinin eşcinsel tarihini vurgulayan 2 saatlik turlar bulunuyor.

Kaçırmayın! CitySights turları için erken bilet almanız durumunda birçok indirimden ve kampanyadan faydalanabiliyorsunuz! Tur fiyatlarını ve organizasyonları daha yakından incelemek için CitySights linkine tıklamanız yeterli.

2. Roosevelt Adası Tramvayı

Roosevelt Adası

Burası neresi? New York Doğu Nehri boyunca uzanan Roosevelt Island hava tramvay hattı, Roosevelt Adası’yla Manhattan’ı birbirine bağlayan bir güzergahta hizmet vermektedir. New York’ta yapılacak şeyler denince akla ilk gelen yerlerden biridir.

Neden gitmeliyiz? 1976’dan bu yana hizmet veren Roosevelt Island tramvayı, Kuzey Amerika’daki ilk banliyö hava tramvay hattıdır. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tramvay, şehir manzarasını farklı bir perspektiften görebileceğiniz harika bir deneyim sunuyor.

Kaçırmayın! Pazar ve perşembe arası 06:00 – 02:00 saatlerinde kullanıma açık olan tramvay, cuma ve cumartesi günleri ise 06:00 – 03:30 saatleri arasında açıktır. Tramvay ”Yılbaşı, Anma Günü, Bağımsızlık Günü, İşçi Bayramı, Şükran Günü ve Noel Günü” gibi büyük tatiller dışında düzenli olarak hizmet vermeye devam ediyor. Tramvay ücretleri: Yetişkinler 2,75 dolar, yaşlılar ise 1,25 dolardır.

3. Manhattan Skyline

 Manhattan Skyline

Burası neresi? New York’un belkide en önemli ilçesi olan Manhattan’ın şehir silüeti, şehirde görebileceğiniz en güzel manzaralardan biridir.

Neden gitmeliyiz? New York’a giden herkes, Manhattan’ın silüetini mutlaka görmek gerektiğini söylüyor. Buna hak vermemek elde değil; dolayısıyla New York’ta yapılacak şeyler listenize siz de burayı mutlaka eklemelisiniz.

Kaçırmayın! Manhattan Skyline manzarasını New Jersey’den izlemenizi öneriyoruz! New York’ta yapılacak şeyler listenize mutlaka eklemelisiniz.

4. Broadway’de bir tiyatro gösterisi izleyin!

Broadway Tiyatrosu

Burası neresi? Broadway demek tiyatro demektir. Öyle ki Broadway gösterileri New York gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. New York’un Tiyatrolar Bölgesi’nde yer alan 41 büyük profesyonel tiyatronun, oyun performanslarını tanımlamak için kullanılır.

Neden gitmeliyiz? Her yıl milyonlarca turist, New York’a özellikle Broadway gösterilerini izlemek için akın ediyor. Son dönemlerde, Aslan Kral ve Hamilton gibi fenomen olmuş oyunlar gösterimine devam ediyor.

Kaçırmayın! Tiyatro ve dans editörü olan Adam Feldman, özellikle Lyceum, New Amsterdam ve Belasco gibi en az yüz yıllık geçmişe sahip olan tiyatro mekanlarını ziyaret etmenizi öneriyor.

5. Manhattanhenge gün batımı manzarasını görmelisiniz

Manhattanhenge

Burası neresi? New York’ta yılda iki kez -Mayıs ayının sonunda ve Temmuz ayının ortasında- güneş, Manhattan’ın sokak ızgarası ile aynı hizaya gelir ve bunun sonucunda turuncu bir gün batımı manzarası ortaya çıkar. Bu manzara ”Manhattan’ın gün batımı” anlamına gelen Manhattanhenge adıyla anılmaktadır.

Neden gitmeliyiz? Yaz aylarında New York’a gitmeyi düşünüyorsanız; yapılacak en güzel şeylerden biri Manhattan’daki bu eşsiz gün batımı manzarasını seyretmek olacaktır. Manhattanhenge manzarasını izlemek için High Line gibi yüksek binalar, New York çatı barları veya New York parkları gibi alternatif mekanları tercih edebilirsiniz.

Kaçırmayın! En iyi manzarayı yakalamak için New York’un Doğu bölgesi çok daha idealdir. Cadde olarak söylemek gerekirse: 14, 34, 42, 57. ve 79. cadde, Manhattanhenge manzarası için en iyi kavşak noktalarıdır.

6. Metropolitan Opera Binası’nda bir gösteriye katılın!

Metropolitan Opera Binası

Burası neresi? Lincoln Center’da bulunan binaların en büyüğü olan Metropolitan Opera Binası, bale ve opera gösterilerinin sunulduğu, kadifeyle döşenmiş merdivenleri, altın tavanları, ışıltılı ve devasa abajurlarıyla oldukça lüks ve harika bir yerdir.

Neden gitmeliyiz? İçerisinde Amerikan Bale Tiyatrosu’nun da bulunduğu binada, operanın yanı sıra, Paris Opera Balesi’nden, Kirov Balesi’ne kadar çeşitli dans gösterileri düzenleniyor. Tiyatro, opera ve dans gösterileriyle değerli sanatçıları izleyip, sanatsal aktivitelere katılabileceğiniz bu binada kendinizi özel ve klas hissedeceksiniz.

Kaçırmayın! Metropolitan Opera Binası’nda düzenlenen her bir gösterinin fiyatı an az 25 ve 35 dolardan başlıyor. Bunun yanı sıra öğrencilere özel indirim uygulanıyor. Ayrıca binada çocuklar için özel atölyeler ve gösteriler düzenleniyor.

7. Central Park açık hava tiyatrosunda Shakespeare!

Central Park Shakespeare

Burası neresi? Central Park’taki bu alan, New York’un en çok rağbet gören açık hava tiyatrosudur. En güzel tarafı ise halka açık ve ücretsiz olmasıdır.

Neden gitmeliyiz? Shakespeare, dünya çapında önemli eserlere imza atmış bir sanatçıdır ve dolayısıyla eserleri günümüze uyarlanarak sahnelenmeye devam ediyor. Central Park‘ta sahnelenen Shakespeare, gerçekten de görülmeye değer diye düşünüyoruz. Havaların ısınmasıyla gösterime başlayan tiyatroya giriş için ücretsiz biletler dağıtılıyor. Bundan ötürü, yediden yetmişe her türden insanı burada görmek mümkün.

Kaçırmayın! Gösteri biletleri her öğlen Delacorte Tiyatrosu’nda dağıtılmaktadır. Bizim önerimiz olabildiğince erken gidip sıraya girmeniz; aksi taktirde biletler tükenebilir. Biletinizi aldıktan sonra, açık hava tiyatrosu alanına gidin ve her yer dolmadan önce kendinize güzel bir yer seçin!

8. The Moth StorySLAM’da anlatılan ilginç hikayeleri dinleyin!

The Moth StorySLAM

Burası neresi? The Moth StorySLAM, dünya genelinde 28 şehirde düzenlenen, açık mikrofon hikaye anlatım yarışmasıdır. Dileyen herkesin katılabildiği yarışma, izleyenlere de oldukça keyifli anlar yaşatıyor. Dolayısıyla, The Moth için bir nevi canlı hikaye anlatım etkinliği diyebiliriz.

Neden gitmeliyiz? Sizin de bildiğiniz gibi herkesin anlatacak bir hikayesi vardır; The Moth’da sizden seçilmiş yaşam deneyimlerinizi, iyi hazırlanmış öykülere dönüştürerek sahnede mikrofon eşliğinde anlatmanız isteniyor. Anlatılan hikayelerde herhangi bir sınırın olmadığını söyleyebiliriz dolayısıyla özellikle 16 yaş ve altının programa katılması pek onaylanmıyor. İnanılmaz talep gören bu etkinliğe katılmak için önceden bilet almanız ve kendinize güzel bir yer bulabilmek için mümkünse erkenden gidip sıraya girmeniz gerekiyor!

Kaçırmayın! Her program için özel olarak belirlenen temalara uygun, beş dakikalık bir hikayeye sahip olan herkes, açık mikrofon hikaye anlatımı yarışmalarına katılabilir. Yarışmak yerine sadece anlatılan hikayeleri dinlemek istiyorsanız; kendinize bir içki alın, arkanıza yaslanın ve birbirinden ilginç hikayelerin tadını çıkarın, kısacası çok eğlenin! Daha fazla bilgi almak için The Moth StorySLAM sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

9. Radio City Music Hall

Radi City Music Hall

Burası neresi? Dünyanın en büyük kapalı tiyatrosu olan Radio City, Rockefeller Kompleksi’nde yer almaktadır. New York için önemli bir simge olan mekan, 1932 tarihinde inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyiz? MTV müzik ödülleri, Music Awards ve Emmy ödülleri gibi Amerika’nın önemli törenlerine ev sahipliği yapan mekan Tony Bennett, Lady Gaga, Coldplay, Jason Mraz, Alicia Keys, Dave Matthews Band, Kelly Clarkson, Aretha Franklin ve Paul Simon gibi müzik dünyasının önemli isimlerini sahnesinde ağırlamıştır.

Kaçırmayın! Müzik ve film sektörünün önemli mihenk taşlarından biri olan Radio City binasınında çeşitli turlar ve geziler düzenleniyor. Rehber eşliğinde gerçekleştirilen bu turlarda art deco başyapıtlarını keşfedip, ikonik Büyük Sahne’nin tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Her gün 09:30-17:00 arasında düzenlenen turlar, ortalama 75 dakika sürmektedir. Tur ücretleri ise yetişkinler için 30 dolar; yaşlılar, öğrenciler ve çocuklar için 26 dolardır. 

10. Yankee Stadyumu’nda maç izleyin!

Yankee Stadyum

Burası neresi? Yankee Stadyumu, New York Bronx’ta bulunan bir beyzbol sahasıdır. Major League Baseball, New York Yankees, Major League Soccer ve New York FC gibi önemli takımlara ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyiz? Dünyaca ünlü olan bu stadyumda maç izlemek sizler için ayrı bir keyif olacaktır. Yankee Stadyumu, beyzbolda tam 27 kez şampiyon olan New York Yankees takımına ev sahipliği yapması bakımından oldukça önem taşıyan bir stadyumdur. Köklü tarihi dolayısıyla stadyum içerisinde bir müze yer alıyor. Rehber eşliğinde gerçekleştirilen turlarla tanıtılan müzede, kurulduğu günden bu yana Yankee’ye ve beysbola dair her şeyi bulmak mümkün.

Kaçırmayın! Maç esnasında stadyum içerisinde satılan Mighty Quinn’s, Barbeque ve Tater Kegs gibi yiyeceklerden en az birini kesinlikle denemelisiniz.

11. Bowery Mural fotoğrafı çekmeyi unutmayın!

BOWERY MURAL

Burası neresi? Bowery Mural, Houston’da bulunan ve sık sık, düzenli olarak değişen çağdaş resim sanatını sergileyen geniş duvardır.

Neden gitmeliyiz? Aralarında Keith Haring ve Juan Dubose gibi ünlü ressamların eserlerini sergilediği Bowery sanat duvarı, günümüzde işlevini korumaya ve sokak sanatını yansıtmaya devam ediyor. Özellikle graffiti sanatının sergilendiği duvar, insanlar için önemli olan günlük olayları da yansıtılabiliyor.

Kaçırmayın! Bowery sanat duvarına ait fotoğraflara sosyal medyada mutlaka denk gelmişsinizdir. Çünkü New York’a seyahat eden hemen herkesin burada bir fotoğrafı vardır. Dolayısıyla siz de oralara kadar gitmişken ivedilikle fotoğraf çektirmelisiniz. Bowery Mural’a en yakın metro istasyonu 2. caddedeki F hattıdır. Kime sorsanız gösterir:)

12. Wythe Hotel Rooftop

Whyte Hotel Rooftop

Burası neresi? New York’un çatı katlarında bulunan barları, pubları ve gece kulüpleri oldukça meşhurdur. Çünkü insanlar gün batımını izlemek ve bir şeyler içip, eğlenmek için genelde bu mekanları tercih ediyor. Wythe Hotel Rooftop, bu mekanlar arasında en ünlülerinden biridir.

Neden gitmeliyiz? Muhteşem şehir manzarasının yanı sıra, gün batımını da izleyebileceğiniz Wythe Hotel Rooftop, müzik eşliğinde eğlenmeniz ve bir yandan da içkinizi içmeniz için oldukça uygun bir yer.Ayrıca bu oteli New York’ta konaklama dendiğinde akla gelen ilk noktalardan biridir.

Kaçırmayın! Wi-Fi hizmeti, özel yapım mobilyaları, ısıtmalı çimento zeminler, surround ses sistemleri, düz ekran televizyonlar, minibarlar ve yüksek tavanlardan oluşan bu mekana gidip gün batımı manzarasını izlemenizi tavsiye ediyoruz.

13. AIA New York ile bir mimarlık turuna çıkın!

AIA New York

Burası neresi? AIA, 5.000’in üzerinde üyesiyle Amerikan Mimarlar Enstitüsü’nün en eski ve en kalabalık bölümüdür.

Neden gitmeliyiz? Söz konusu kurum, kendi özel faaliyetleri dışında bilgi verici turlar ve sergiler düzenliyor. Düzenlenen turlarda Amerikan mimarisine dair her şey ayaklarınızın altına seriliyor. Turlar genelde dört şekilde gerçekleştiriliyor: Tekne turları, sergi turları bina turları ve yürüyüş turları.

Kaçırmayın! Yukarıda bahsettiğimiz turlar arasında, her zaman en çok talep gören tekne turları oluyor. Dolayısıyla yolunuz düşerse bu tekne turlarına kesinlikle katılın diyoruz. Zira New York’u ve ilginç konut veya kurumların mimarilerini bir de deniz üzerinden görmeniz, sizler için harika bir deneyim olacaktır.

14. Aire Antik Banyoları’nda dinlenin!

Aire Antik Banyoları

Burası neresi? Aire Ancient Baths, oldukça büyük bir kurum olarak Londra, Barcelona ve Chicago gibi dünyanın birçok şehrinde bayisi olan bir kurumdur. Genel olarak hem vücut hem de manevi olarak arınmayı sağlayan kurumda spa, masaj, havuz ve banyo (hamam) hizmeti veriliyor. New York’ta yapılacak şeyler denince akla ilk gelen yer bile olabilir!

Neden gitmeliyiz? Zihin ve vücudu dengelemek için tasarlanan bu banyolarda Roma, Yunan ve Osmanlı hamamlarına dair birçok geleneğin birleşimini göreceksiniz. Müzik eşliğinde, suyun rahatlatıcı etkisiyle, şehrin gürültüsünden ve karmaşasından kurtulacağınız bu mekanda, jakuziden, masaja, saunadan, sıcaklık seviyesini kendiniz ayarlayabildiğiniz havuzlara kadar her şeyi bulabilirsiniz.

Kaçırmayın! TriBeCa’nın tam kalbinde, huzur veren ve özellikle bunun için tasarlanmış banyolarda kendinize bakım yaptırabilir; ruhunuzu ve vücudunuzu arındırabilirsiniz. Haftanın yedi günü hizmet veren Ancient Baths, 08.00 ve 23.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

15. Celebrate Brooklyn’de bir konsere katılın!

Celebrate Brooklyn

Burası neresi? Celebrate Brooklyn, indie-rocktan, hip-hop ve A&B’ye kadar her türden müziğin yapıldığı bir açık hava konser alanıdır.

Neden gitmeliyiz? Celebrate Brooklyn, açık havada ünlü sanatçıların konserlerini dinlemek için harika bir yer. Akşam saatlerinde yemyeşil bir arazinin içinde ve de yıldızların altında kim müzik dinlemek istemez ki? Gitmeden evvel, içkinizi, hırkanızı ve de yere serebileceğiniz herhangi bir şeyi yanınıza almanız yeterli.

Kaçırmayın! En güzelini sona sakladık! Celebrate Brooklyn‘de yaz boyu yapılan bütün konserler ücretsiz! Yalnızca erken gidip kendinize bir yer bulmaya bakın; aksi taktirde yoğunluktan dolayı yer bulamayabilirsiniz.

16. Upright Citizens Brigade Tiyatrosu tam bir komedi!

Upright Citizens Brigade Tiyatrosu

Burası neresi? New York’un tiyatro alanındaki başarısı, şüphesiz en önemli özelliklerinden biridir. Upright Citizens Brigade Tiyatrosu, komedinin kalesi olarak anılan bir yerdir.

Neden gitmeliyiz? New York’un belki de en gelişmiş tiyatrosu olan UCB, birçok çizgi romanı tiyatro sahnesine empoze edip, izleyicilerle buluşturuyor. Bunlardan en önemlisi AssssCat 3000 adlı oyun, her pazar günü sahneleniyor. Bu arada AssssCat 3000, en uzun ve New Yorklular için en popüler oyunlardan biri. Dolayısıyla bu komedi tiyatrosunda inanılmaz eğleneceğinizden eminiz!

Kaçırmayın! Gösteriden önce Hell’s Kitchen Tiyatrosu’nun önündeki bardan şarap veya bira almayı unutmayın!

17. Nitehawk Sineması’nda film izlemek ayrı bir zevk!

Nitehawk Sineması

Burası neresi? Nitehawk Cinema, akşam yemeği eşliğinde film izleyebileceğiniz bir sinema salonudur. Bu özelliğiyle New York’ta bir ilke imza atmıştır.

Neden gitmeliyiz? Nitehawk’ta normal sinemalarda gösterimi olmayan bağımsız ve retro filmlerin gösterimi yapılıyor. Bunun yanı sıra, her bir sinema salonu için tam teşekküllü yemek servisleri bulunuyor; hatta belirli filmlere göre özel yemekler ve içecekler hazırlanıyor. Ayrıca binanın içinde ve en alt katında bulunan Lo-Res adlı bar, geç saatlere kadar hizmet veriyor. Mekanda düzenlenen soru-cevap şeklindeki gösterilere, değişik temalı filmlere ve çok yönlü etkinliklere ulaşmak için Nitehawk etkinlik takvimini takip edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Korku filmi severler için gece yarısı seanslarında birbirinden korkunç ve gerilim dolu filmleri izleyebilir ve film izlerken dilediğiniz yiyecek ve içeceği tedarik edebilirsiniz.

18. Hudson Nehri’nde sörf yapın!

Hudson Nehri Pier 66

Burası neresi? Hudson Nehri kıyısında bulunan Pier 66, yani 66 iskelesi; yelkenli, kürek ve sörf gibi birçok su sporu etkinliğini içerisinde barındıran bir yerdir. Bu özelliklerinden dolayı New York’ta yapılacak şeyler denince akla ilk gelen yerlerden biridir.

Neden gitmeliyiz? Hudson Nehri’nde sörf tahtası üzerinde ve Yukarı Batı Yakası’nın manzarası eşliğinde çok keyifli dakikalar geçireceğinizden hiç şüphemiz yok!

Kaçırmayın? Bir diğer önerimiz: Hudson Nehri’ndeki fenerde oturup, manzaranın tadını çıkarmayı unutmayın!

19. Other Half Brewing: Bira Fabrikası

Other Half Brewing

Burası neresi? Other Half Brewing, New York Brooklyn’de bulunan bir bira fabrikasıdır. 2014 tarihinde kurulan fabrikada birçok yerli bira üretiliyor.

Neden gitmeliyiz?  4.000 metrekarelik bir alana sahip olan fabrika, fıçıda bekletilmiş Motueka, Soluk Ale ve kışlık arpa ile demlenmiş Siyah Ale gibi biralarıyla ünlüdür.

Kaçırmayın! Fabrikada üretilen muhteşem biralardan mutlaka tatmalısınız; sonrasında deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi yazımızın altına yorum yaparak belirtebilirsiniz. Fabrikanın çalışma saatleri: Pazartesi-Salı-Çarşamba 12.00-22.00, Perşembe-Cuma 12.00-00.00, Cumartesi 10.00-00.00, Pazar 11.00-22.00

20. Comedy Cellar gerçek bir komedi mahzeni!

Comedy Cellar

Burası neresi? Comedy Cellar, Amerika’nın üst düzey komedyenlerinin sahne aldığı bir kulüptür. Ünlü komedyen Bill Grundfest tarafından 1982 yılında kurulan mekan, 117 Macdougal Caddesi’ndeki Greenwich Village’de bulunuyor.

Neden gitmeliyiz? Robin Williams’ın da ölmeden önce sahne aldığı, New Yorklular arasında oldukça popüler olan bu mekanda, ünlü komedyenleri ve oyuncuları görme, hatta tanışma şansınız çok yüksek! Küçük bir mekan olsa da bu samimi ve sıcak ortamda kesinlikle kendinizi yabancı hissetmeyeceksiniz. Üstelik gülmek garanti!

Kaçırmayın! Comedy Cellar’a gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırın; zira son ana bırakırsanız yer bulamayabilirsiniz. Haftanın yedi günü açık olan kulübün çalışma saatleri: 11.00-03.00 

21. Chelsea Sanat Galerileri

Chelsea Sanat Galerileri

Burası neresi? Chelsea, dünyaca ünlü sergilerin birçoğunu bir arada bulabileceğiniz bir yerdir. New York’un sanat galerileri ve sergiler bakımından en zengin bölgesi Chelsea’dir.

Neden gitmeliyiz? New York’ta sanatın kalbinin attığı yer olan Chelsea, uluslararası birçok galeriye ev sahipliği yapıyor. Bu galeriler her beş-altı haftada bir yenileniyor; dolayısıyla ne zaman giderseniz gidin, özgün ve birbirinden farklı birçok eserle karşılaşacağınızı söyleyebiliriz.

Kaçırmayın! Andrew Kreps galerisi, Jack Shainman galerisi, Marianne Boesky galerisi ve Ricco/Maresca galerisi, Chelsea’nin görülmesi gereken galerilerinden birkaçıdır. Lakin galeri gezisi için rehber eşliğindeki turlara katılmanız daha faydalı olacaktır.

22. Lola Star’s Dreamland Roller Disco’da Patenle kayarak dans edin!

 Lola Star's Dreamland Roller Disco

Burası neresi? Buz pateni dansının kraliçesi olarak anılan Lola Star’a ait bir eğlence mekanı olan Türkçesiyle Lola Star’ın Rüyası Patenli Disko, her hafta düzenlenen farklı parti konseptleriyle oldukça eğlenceli bir yer.

Neden gitmeliyiz? Lola Star’ın ”özel temalı” paten partilerine gidince daha önce hiç bu kadar eğlenmemiştim diyeceksiniz! Mekanda her hafta farklı konseptlerle partiler düzenlendiğini yukarıda belirtmiştik. Bunların en popüler olanları: 90’lar ve 80’ler konseptli partiler.

Kaçırmayın! Piste çıkmadan önce, mekanın girişindeki kırmızı halıda kesinlikle bir Hollywood yıldızı gibi poz vermelisiniz!

23. Harlem

Harlem

Burası neresi? Harlem denince akla ilk gelen şey, tehlikeli bir zenci mahallesi olduğudur. Zira Harlem bundan daha fazlasıdır diyebiliriz. Müzik, edebiyat, dans ve sanatta AfrikaAmerika liderliğindeki hareketlere ve Bessie Smith, Langston Hughes ve Josephine Baker gibi yenilikçilere ev sahipliği yapmış olan bölgede kendi tabirleriyle bir Harlem Rönesansı mevcuttur.

Neden gitmeliyiz? Turistlerin genellikle merak ettikleri ilk şey, Harlem’in güvenli olup olmadığı sorunudur. 90’larda uyuşturucu ticaretinden dolayı bölgeye polisin bile giremediği söyleniyordu; lakin Harlem, günümüzde geceleri bile rahatça dolaşabileceğiniz, oldukça güvenli bir yer haline gelmiştir. Öyle ki bölgede birçok caz kulübü, bar, pub, tiyatro, zenci mimarisine ait yapılar, özel dini yapılar bulunuyor.

Kaçırmayın! Harlem gezisi için düzenlenen turlara katılabilir, böylelikle bölgeyi daha yakından tanıyıp, fikir sahibi olabilirsiniz. Harlem’i, New York’ta yapılacak şeyler listenize mutlaka ekleyin!

24. Fashion Institute of Technology Müzesi

Fashion Institute of Technology Müzesi

Burası neresi? New York’ta modaya adanmış tek müze Moda Teknoloji Müzesi’dir. Moda kültürüne dair her şeyle ilgili bilgi bulabileceğiniz müze, tasarımlar, sergiler, dünyaca ünlü modacıların katıldığı söyleşiler, konferans ve kitap imza günleri gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyiz? Moda Teknoloji Müzesi’nde, 18. yüzyıldan günümüze kadar gelen en az 500 bin giysi ve aksesuar koleksiyonu bulunuyor. Bunun yanı sıra Adrian, Balenciaga, Chanel ve Dior gibi dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapan müzede, genelde avangard ve çağdaş modaya ağırlık verilirken diğer yandan estetik ve tarihsel olarak önem arz eden kıyafetler de tercih ediliyor.

Kaçırmayın! Her altı ayda bir kendisini güncelleyen müzede toplam üç galeri bulunuyor ve bu galerilerde: Alt seviye galeri,Kriz Çağında Son Elegance: 1930’ların Modası ve Dans ve moda gibi sergiler bulunuyor. Pazar günleri kapalı olan kurum, cumartesi 10.00-17.00, diğer günler: 12.00-20.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Müze tamamen ücretsizdir.

25. NBA Maçı İzleyin

NBA

Burası neresi? Basketbol denince akla ilk gelen şey NBA oluyor. New York’un en ünlü NBA takımları New York Knicks ve Brooklyn Nets’tir; dolayısıyla bu iki takımın maçlarına gidebilirsiniz.

Neden gitmeliyiz? NBA, sadece bir basketbol maçı değil aynı zamanda bir gösteridir. Bize göre New York’a kadar gitmişken bir NBA maçı izlemeniz gerekiyor. Maçlar Barclays Center ve Madison Square Center’da yapılıyor.

Kaçırmayın! Maç biletlerinizi NBA.com’un Tickets sayfasından veya maçların yapıldığı noktalarda bulunan bilet satış noktalarından alabilirsiniz. Biletler 30 dolardan başlayıp, tribün konumuna göre 200-300 dolara kadar çıkabiliyor.

26. Film Forum’da sanatsal filmler izleyin!

Film Forum

Burası neresi? Film Forum, New York’taki sinema tutkunları ve özellikle sanatsal film severler için bir cennet… 1970 yılından beri faaliyet gösteren sinema salonu, bir ara yeniden düzenlenmek adına bir tadilat süreci geçirmiştir. Film Forum, yaşadığı değişim sonrası, yepyeni haliyle hizmet vermeye devam ediyor.

Neden gitmeliyiz? Yıl boyunca açık olan Film Forum’da, Venedik, Cannes filmleri gibi birçok bağımsız ve sanatsal film gösterime giriyor. Burada, bağımsız filmlerin yanı sıra, klasik filmleri de bulmanız mümkün. Salonda, ayrıca çocuk filmlerinin de gösterimi yapılıyor. Bunun dışında, yılın bazı dönemleri bilet fiyatlarında hatırı sayılır miktarda indirim yapılıyor.

Kaçırmayın! Film Forum’da gösterime girecek filmleri ve bu filmlerin fragmanlarını, Film Forum linkine tıklayarak, etkinlik takviminden takip edebilirsiniz.

27. Village Vanguard’da jazz!

Village Vanguard

Burası neresi? Village Vanguard, neredeyse 80 yıllık bir geçmişiyle, jazz müzik yapan harikulade bir mekandır. New York’ta yapılacak şeylerin bir listesini yapıyorsanız, burayı mutlaka eklemelisiniz.

Neden gitmeliyiz? 1935 yılından beri jazz müziğin efsanevi isimlerini ağırlayan Village Vanguard, günümüzde de müzik kalitesini korumaya devam ediyor.

Kaçırmayın! 1966’dan beri her pazartesi gecesi sahne alan Vanguard Jazz Orkestrası’nın sahnesini mutlaka izlemelisiniz.

28. Feinstein’s/54 Below’da kabare gösterisi!

Feinstein

Burası neresi? Feinstein’s/54 Below, Times Meydanı Tiyatro Bölgesi’nde bulunmaktadır ve kentin en iyi akşam yemeği kulübüdür.

Neden gitmeliyiz? Broadway’s Living Room adıyla da anılan mekan, 1920’lerden kalma tarzıyla ve özellikle yemekleriyle oldukça popüler bir yer. Mekanda en çok talep gören gösteri, kabare gösterisi oluyor; hatta gidenler şehirdeki en iyi kabarenin burada olduğunu söylüyor. Alanında isim yapmış popüler sanatçıların sahne aldığı mekanda, genç yeteneklere de şans veriliyor. Bunun dışında her gece üç ayrı gösteri düzenleniyor.

Kaçırmayın! Feinsteins’ın özel spesiyallerinden olan  The 54 Below Manhattan adlı kokteyli mutlaka denemelisiniz. Akşam yemeği ile ünlü olan mekanda sabah 05.00’a kadar yemek servisi yapılıyor.

29. Strand Book Store kitap cenneti!

Strand Book Store

Burası neresi? 1927 yılından itibaren hizmet veren Strand Book Store, New York’un en sevilen indie kitapçılarından biridir.

Neden gitmeliyiz? 18 mil. kitaplıktan oluşan Strand, en az 2 milyon kitabı bünyesinde barındırıyor. Victoria döneminden kalma eserleri bile bulabileceğiniz kitapçıda, bilim kurgudan, şiire, öyküden, çizgi romana kadar aklınıza gelebilecek her türden kitabı tedarik etmeniz mümkün.

Kaçırmayın! Strand’ın üçüncü katında imzalı birçok kitap bulabileceğiniz gibi sadece 1 dolara kitap satın alabiliyorsunuz.

30. Forbidden Planet: Çizgi roman cenneti

Forbidden Planet

Burası neresi? Forbidden planet, çizgi roman, grafik roman, bilim kurgu romanları ve ilginç oyuncaklar gibi birçok ürünün koleksiyonlarından oluşan bir satış mağazasıdır.

Neden gitmeliyiz? İçerisinde oldukça geniş ürün yelpazesi bulunan bu mağaza, özellikle çizgi roman meraklıları için harika bir yer.

Kaçırmayın! Mağazadaki baskılı tişörtler ve ilginç oyuncakları mutlaka görmelisiniz. Broadway’de bulunan mağazanın çalışma saatleri şu şekildedir: Pazar ve pazartesi 10.00-22.00, salı 09.00-22.00, çarşamba-perşembe-cuma-cumartesi 09.00-00.00

31. Riverside Park

Riverside Park

Burası neresi? Riverside Park, 59. cadde ile 155. cadde arasında konumlanmış 330 dönümlük bir parktır. New York’ta yapılacak şeylere eklenmesi gereken bir yer.

Neden gitmeliyiz? Birden fazla bölümden oluşan park, ”çocuk alanları, kuş cenneti, Hamilton Çeşmesi ve gönüllüler alanı” gibi herkese hitap edecek alanlara ve parklara ev sahipliği yapıyor. Bunların yanı sıra park içerisinde bir çok kafe, restoran, havuz ve en az beş oyun parkı bulunuyor.

Kaçırmayın! Eğer spor yapmak istiyorsanız burası sizin için en uygun yer olacaktır. Park içinde tenis kortundan, hentbol sahalarına, koşu yollarından, beysbol sahalarına kadar her şey mevcut! Ayrıca parkta ki köpek koşu alanlarını da görmeyi unutmayın. Riverside Park, haftanın her günü, 24 saat boyunca açık. Daha fazla bilgi almak istiyorsanız Riverside Park linkine tıklamanız yeterli.

32. Socrates Heykel Parkı

Socrates Heykel Parkı

Burası neresi? Socrates Heykel Parkı, sanatı ve sanatçıları desteklemek adına kurulmuş olan bir New York sahil parkı olarak; sanatçıların heykellerini veya başka eserlerini sergileyebildikleri bir açık hava müzesi niteliğindedir.

Neden gitmeliyiz? Önceden bir çöplük alanı olan park, Markos Suvero’nun önderliğinde yeniden düzenlenerek sanatçılar için açık bir stüdyo ve sergi alanına dönüştürülmüştür. Günümüzde binden fazla sanatçının eserlerinin sergilendiği bu açık hava müzesine mutlaka gitmelisiniz.

Kaçırmayın! Socrates Parkı’nda, ilgilenenler için özel sanat eğitimleri veriliyor. Bunun yanı sıra sergiler tamamen ücretsizdir ve park sabah 9’dan itibaren yılın her günü hizmet vermektedir.

33. Red Rooster

Red Rooster

Burası neresi? Harlem’in simgesi haline gelmiş olan Red Rooster, Amerikan mutfağının kökenlerine dair her şeyi bulabileceğiniz bir restorandır.

Neden gitmeliyiz? Caz sanatçılarının, yazarların, politikacıların ve Adam Clayton Powell Jr., Nat King Cole ve James Baldwin gibi 20. yüzyılın en dikkat çekici isimlerinin müdavimi olduğu Red Rooster, oldukça popüler bir restorandır. Haftanın her günü belirli konseptlerle canlı müzik dinletisine ev sahipliği yapan mekanı çok beğeneceksiniz.

Kaçırmayın! Ünlü aşçı Marcus Samuelsson’un ünlü spesiyallerinden tatmalısınız. Sizin için bir öneri daha: Pazar gecesi akşam yemeği etkinliğinde Nate Lucas All-Star ile Caz Gecesi’ne mutlaka katılmalısınız! Red Rooster çalışma saatleri: pazartesi, salı, çarşamba, perşembe: 11.30-22.30; cuma 11.30-23.30, cumartesi 10.00-23.30, pazar 10.00-22.00 

34. Sands Point Preserve

SANDS POINT PRESERVE

Burası neresi? Sands Point Preserve, 1920’lerin Amerikan Rüyasına ait konakları, eşsiz bahçeleri ve parkları ile New York’un eteklerinde bulunan geniş bir araziden oluşmaktadır.

Neden gitmeliyiz? Muhteşem Gatsby filmini çoğunuz izlemişsinizdir. F. Scott Fitzgerald’ın modern edebiyat klasiği The Great Gatsby romanından uyarlama olan filmin başrolünde Leonardo Di Caprio bulunuyor ve film tam olarak burada, bu malikanede geçiyor. Sands Point Preserve, bu özelliğinden ötürü çok sayıda turistin akınına uğruyor.

Kaçırmayın! Günümüzde müze haline gelen ve halkın ziyaretine açılan bu muhteşem yeri mutlaka görmelisiniz! Long Island’da bulunan konağı haftanın her günü, 08.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

35. Lower East Side’da Takılın

Lower East Side

Burası neresi? Türkçesiyle Aşağı Doğu Yakası,  genelde gençlerin takıldığı New York’un hareketli ve renkli bölgelerinden biridir. New York’ta yapılacak şeyler listesi yapıyorsanız, Lower East Side’ı mutlaka eklemelisiniz.

Neden gitmeliyiz? Her geçen gün daha da değişip, gelişen Lower East Side, dar sokaklarında bulunan barları, restoranları, kafeleri, sanat galerileri, müzik mekanları ve gece kulüpleriyle oldukça eğlenceli bir yerdir.

Kaçırmayın! İçinde en popüler mağazaları barındıran Lower East Side’a gitmişken Ludlow sokağını mutlaka görmelisiniz.

36. Woodbury Common Premium Outlets

Woodbury Common Premium Outlets

Burası neresi? Woodbury Common, New York’un biraz dışında bulunan bir alışveriş kasabasıdır.

Neden gitmeliyiz? İçinde Dior’dan Prada’ya kadar birçok ünlü markaya ev sahipliği yapan Woodbury Common, outlet formatında bir alışveriş merkezi olduğu için fiyatlar açısından oldukça uygun bir yer.

Kaçırmayın! Oldukça geniş bir alana sahip olan bu alışveriş kasabası hatanın yedi günü, 10.00-21.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Woodbury Common’a ulaşmak için Manhattan 42. caddede bulunan Port Authority’den otobüse binebilirsiniz. Yaklaşık 1 buçuk saat süren yolculuğun ücreti ise 25 dolar.

37. Le Bain

Le Bain

Burası neresi? New York’ta yapılacak şeyler listesine kesinlikle eklememiz gereken bir mekan olan Le Bain, New York’un en popüler eğlence mekanlarından biridir.

Neden gitmeliyiz? New York şehir manzarasının harika yansımasını izleyebileceğiniz Le Bain, The Standart Hotel’in çatı katında bulunuyor. İçerisinde mevsimlik dalma havuzu, bar, disko ve restoran bulunan bu mekanda, şehir manzarası eşliğinde eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.

Kaçırmayın! Önemli bir tavsiye: Le Bain’in meşhur havuzuna girmeli ve muhteşem kreplerinden mutlaka tatmalısınız. New York’ta yapılacaklar listenize hemen eklemeniz gereken bu mekanın çalışma saatleri şu şekildedir. Pazartesi: 16.00-00.00, salı-çarşamba- perşembe: 16.00-04.00, cuma-cumartesi: 14.00-04.00, pazar: 14.00-02.00

 38. Beauty&Essex

Beauty&Essex

Burası neresi? Beauty&Essex, Lower East Side’da (Aşağı Doğu Yakası) bulunan gizli bir gece kulübüdür.

Neden gitmeliyiz? Burası ilk bakışta bir rehinci dükkanı gibi görünüyor; lakin içeri girdiğinizde özel bir avizenin etrafına sarılmış büyük, dairesel bir merdivenden oluşan bir geçitten geçerek gizli bir gece kulübüne giriyorsunuz. Oldukça heyecan verici bir mekan olan Beauty&Essex, dört ayrı yemek odası (bir özel), iki bar, bir salon ve lüks bir kanepe içeren salon ile kadınlar için yapılmış olan bir banyo ve antika parfüm şişelerinin bulunduğu bir alandan oluşuyor.

Kaçırmayın! Beauty&Essex’in muhteşem yemek menüsüne mutlaka bir göz atmalısınız. Mekanın çalışma saatleri: Pazartesi ve salı: 17.30-23.00, çarşamba ve perşembe: 17.30-00.00, cuma: 17.30-01.30, cumartesi ve pazar: 11.30-03.00

39. Carbone

Carbone

Burası neresi? Carbone, The Godfather filmindeki İtalyan restoranlarından ilham alınarak dekore edilmiş bir New York restoranıdır.

Neden gitmeliyiz? Özellikle The Godfather filmi hayranlarının bu restorana bayılacağını garanti edebiliriz. Tabi burayı sevmek için The Godfather hayranı olmanıza çok gerek kalmıyor; zira Carbone, menüsü ve elit ortamıyla giden herkesten tam puan alıyor. Amerikan başkanlarından, sosyeteden, meşhur Kardashian kardeşlere kadar herkesin uğrak yeri olan bu restorana gitmek için mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Kaçırmayın! Restoranın özel spesiyallerinden biri olan Spicy Rigatoni’yi mutlaka denemenizi öneriyoruz! Thompson St.’te bulunan ve haftanın her günü açık olan Carbone, 11.30-02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

40. Joe’s Pub’a mutlaka gitmelisiniz!

Joe's Pub at the Public Theater

Burası neresi? Joe’s Pub, New York’ta Halk Tiyatrosu içerisinde bulunan bir eğlence mekanıdır. New York’ta yapılacak şeyler listesine eklemeniz gereken bir yer.

Neden gitmeliyiz? Ciddi anlamda eğleneceğiniz bu mekanda, canlı müzik ve ünlü sanatçıların konserleri gibi birçok gösteri düzenleniyor. Bunun yanı sıra, mekanda şovmenlerin stand-up gösterilerini izleme şansınız da bulunuyor.

Kaçırmayın! İçecek ve yiyecek menüsüyle gidenlerin beğenisini toplayan Joe’s Pub’da her hafta düzenli olarak sahne alan Justin Vivian Bond’un kabare gösterisini kaçırmayın!

Evet! Listemiz burada sona eriyor. Görüşlerinizi yorumlarınızla belirtirseniz, yazımızın içeriğini geliştirmek adına bize yardımcı olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin