Açık Bilet Nedir? Uçak Bileti Nasıl Açığa Alınır?

Ulaşım sektörünün birçok alanında kullanılabilen açık bilet uygulamasının, uçak bileti kısmında nasıl uygulandığını, bilinmesi gereken tüm detaylarıyla sizler için açıkladık.

Açık Bilet Nedir? Uçak Bileti Nasıl Açığa Alınır?

# Açık Bilet Nedir ?

Açık Bilet

Açık bilet; yolcunun bileti aldığı günden itibaren 1 yıl içerisinde dilediği zaman kullanabileceği üzerinde tarihi, günü, saati gibi kriterlerin yazmadığı, serbest zamanlı bilet anlamına gelmektedir. Açık bilete çevirme durumu otobüs, uçak ve tren gibi ulaşım ağlarında sıklıkla kullanılabilen bir özelliktir.

Planladığınız gün ve saatte değişiklik olduğu taktirde biletinizi iptal ettirmek, iptal kesintisi sebebiyle çok düşük bir iade almanızla sonuçlanabilir.. Böyle bir durumla karşılaşmamak için almış olduğunuz bileti açık bilete çevirerek daha karlı çıkabilir, tekrardan bilet alma ve ödeme işlemleriyle uğraşmadan yeni biletinizi oluşturabilirsiniz.

# Açık Uçak Bileti Nedir?

Açık Uçak Bileti Nedir?

Her alanda kullanılan açık bilet özelliğinin en aktif kullanıldığı yerlerden biri uçak yolculuklarıdır. Ucuz uçak bileti bulmak için genellikle erkenden yapılan rezervasyon işlemleri uçuş tarihinin yaklaşmasıyla beraber bazı problemleri de beraberinde getirebilir. Uçak biletinizi aldıktan sonra karar vermiş olduğunu uçuş günü ve saatinde değişiklik yapmak istiyor ancak yeni uçuş gününüzü planlayamıyorsanız, biletiniz için yapabileceğiniz en mantıklı işlem uçak biletinizi açığa almaktır.

Uçak biletlerinde iç veya dış hat fark etmeksizin kullanabileceğiniz bu özellik, kimi zaman biletinizi iptal etmekten daha faydalı olabilmektedir. Her firmanın farklı oranlarla uygulamış olduğu iptal ve değişiklik ceza kesintileri , açığa alma işlemi için geçerli değildir. Biletinizi kesintisiz şekilde açığa alabileceğiniz için sonrasında tekrar biletleme yapmak istediğinizde ceza kesintisine uğramadan işlem yaptırabilirsiniz. Açık biletinizi tarihlemek istediğinizde, uçuşun sınıf farkını ve parkur farkını ödemeniz yeterli olacaktır.

# Uçak Bileti Nasıl Açığa Alınır?

Uçak Bileti Nasıl Açığa Alınır?

Öncelikle belirtmeliyiz ki uçak biletinizi direk olarak açık şekilde almanız mümkün değildir. Yani, açığa alma işlemi yapabilmek için öncesinde dilediğiniz bir havayolu firmasından uçak bileti almış olmanız gerekmektedir. Almış olduğunuz tarihlerdeki uçuşunuza katılamayacaksanız açığa alma işlemi için yapacağınız işlem çok basittir.

İnternet erişimi olan bir ortamdaysanız havayolu firmasının web sitesini ziyaret ederek rezervasyonunuzu yönetebilirsiniz. Firmanın web sitesinde bulunan rezervasyon veya biletlerim kısmında ‘PNR’ kodunuzu kullanarak biletinizi açığa alma işleminizi kendiniz tamamlayabilirsiniz.

İşlemi kendiniz yapamıyorsanız Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas Global, Onur Air veya seçmiş olduğunuz diğer firmaların çağrı merkezi numarasına ulaşarak müşteri temsilcisine talebinizi iletmeniz yeterli olacaktır. Onay verdiğiniz taktirde biletiniz açığa alınabileceği gibi açığa aldığınız günden itibaren 365 gün boyunca açık biletinizi seçtiğiniz yeni seferle değiştirme imkânınız bulunuyor.

Uçak biletinizi havayolu firmalarının web sitesinden değil online bilet acentaları aracılığıyla aldıysanız,biletinizi açığa almak için acentalarla iletişim kurmanız gerektiğini unutmamalısınız. 

# Açık Uçak Bilet Nasıl Kullanılır?

Açık Uçak Bilet Nasıl Kullanılır?

Açığa aldırmış olduğunuz uçak biletiniz için yeni seyahat dönemlerinizi belirlediyseniz ilk adım olarak firmayla iletişime geçmelisiniz. Uçak biletinizi almış olduğunuz acente veya havayolu firmasının çağrı merkezine ulaşarak yeni seyahat tarihi ve saatinizi aktarmanız,açık uçak biletinizi yeniden biletlemek için ilk adımı oluşturuyor.

Seçmiş olduğunuz yeni tarihleri müşteri temsilcisine aktardıktan sonra,açık biletinizi yeniden biletlerken, seçmiş olduğunuz yeni bilet ve eski bilet arasındaki sınıf farkını ödemeniz gerekebilir. Açık uçak bileti kullanma işleminde ikinci adımda oluşan sınıf veya parkur farkının ödemesini gerçekleştirdikten sonra yeni biletiniz 1-2 dakika içerisinde oluşturulacaktır. Açık uçak biletinizi yeniden biletlemek için çağrı merkezi yerine havayolu firmalarının ” online bilet işlemleri / rezervasyon yönet ” kısmından kendiniz de yeniden oluşturabilirsiniz.

Açık bileti tarihlendirme işlemleri esnasında dilediğiniz tarihe ve saate bilet alabileceğiniz gibi, seçmiş olduğunuz tarihteki fiyat farkının yolcu tarafından ödenmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Online kanallar aracılığıyla yapacağınız ödeme işleminden sonra yeni uçuş bilgileriniz telefonuna kısa mesaj ve e-posta adresinize ulaştırılacaktır. Açık biletinizi tekrardan düzenlediğiniz taktirde eski bilet bilgilerinizin hiçbir geçerliği kalmayıp, tüm işlemlerinizi yeni biletinizdeki bilgilere göre yapılacağını unutmamalısınız. Açık biletinizi yeniden tarihlendirdiğiniz durmalarda yeni bilet bilgilerinizle uçuş saatinden 2 saat öncesine kadar kimliğinizle beraber havalimanında olmanız yeterli olacaktır.

# Açık Bileti Yolcu Dışında Başkası Kullanabilir Mi?

Açık bilet işlemi, seçmiş olduğunuz uçuşun tarihi ve saatlerinin silinip, serbest bir hale dönüştürülme sistemidir. Bu işlemde biletleme esnasında verilmiş olan isim soy isim, doğum tarihi ve kimlik bilgisi gibi yolcuya ait hiçbir bilginin değiştirilemediği gibi, yolcu dışında bir başkasının kullanımına da izin verilmemektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi açık bilet üzerinden yapılacak olan tüm işlemler uçuş tarihi ve saatini kapsamaktadır.

# Açık Bilet Kuralları Hakkında

Firmalar arasında ufak farklılık gösterebilen ancak ana hatlarıyla aynı şartlara sahip olan açık bilete çevirme işlemleri hakkında uygulanan kurallara aşağıda yer verdik.

  • Bilet değişiminde açığa alınan bilet hangi sınıfta yer alıyorsa ilgili sınıfın ceza kuralları uygulanır.
  • Bilet açığa dönüştürüldükten sonra 1 yıl içerisinde kullanılmalıdır.
  • Kredi kartı ile alınmış biletler de açık tarihli bilete dönüştürülebilir.
  • Bilet tarihlendirirken arada ücret farkı varsa üzerine eklenir.
  • Yeni biletleme esnasında oluşan sınıf farkı ücreti yolcudan tahsis edilir.
  • Açık biletler başkasına devredilemez ya da bilet üzerindeki isim değiştirilemez.

 

  • Genel kuralların yanı sıra tercih ettiğiniz havayolu firmasının açığa alma ve iptal kurallarını incelemek isterseniz, havayolu firmasının web sitesini ziyaret ederek daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Açık Bilet Nedir? Uçak Bileti Nasıl Açığa Alınır? Yazımızda konuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını ve bilmeniz gereken önemli ayrıntılara değindik. Konuyla alakalı sorularınızı veya yardımcı bilgileri bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

“Açık Bilet Nedir? Uçak Bileti Nasıl Açığa Alınır?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin