Myanmar’da Ne Yenir? | En Özel 20 Myanmar Lezzeti

Myanmar’ın dış dünya ile olan bağlantılarının güçlenmesi ile, gezginler son 50 yıldır saklı kalmış bir hazine olan Myanmar mutfağını keşfetme fırsatını yakalamaktadır.

Myanmar’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Myanmar mutfağı içinde özellikle tuzlu yiyecekler ön planda bulunmaktadır. Güney ve Güneydoğu Asya mutfağının etkilerini bu coğrafyanın yemek kültüründe kolay bir şekilde gözlemlemek mümkün olabiliyor. Dolayısıyla “Myanmar’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunu arayan bir gezgin ülkede çoğunlukla Asya mutfağını tatma şansını yakalamaktadır.

Asya’nın genelinde olduğu gibi Myanmar’da bulunan restoranlar ve yemek tezgahları da tek bir yemek türü üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu da Myanmar’da herhangi bir yeme içme mekanına gittiğinizde yediğiniz yemeğin en iyisini yiyebileceğiniz anlamına gelmektedir. Henüz tam bir tesisleşme kültürü bulunmadığından da yöresel tatları yol kenarındaki stantlarda bulabiliyorsunuz.

Bu kapsamlı mutfak kültürü hakkında fikir edinmeniz için 20 Myanmar lezzetini sizin için seçtik. İşte “Myanmar’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap maddeler;

1. Tea Leaf Salad (Çay Yaprağı Salatası)

Marie Min (adres ve bilgi)

Tea Leaf Salad
Tea Leaf Salad

En meşhur Myanmar yemekleri arasında fermente edilmiş çay yaprakları bulunuyor. Kendi başına da tüketilebilen çay yapraklarından hazırlanan turşularla yapılan çay yaprağı salatası da yemeklerin yanında mutlaka tercih edilen salataların başında gelmektedir. Bu ekşi salata içinde çay yapraklarının yanı sıra lahana, domates, fasulye, bezelye, fındık, sarımsak gibi besinler de kullanılmaktadır.

2. Shan Style Rice

Shwe Shan (adres ve bilgi)

Shan Style Rice
Shan Style Rice

Her Asya ülkesinde olduğu gibi Myanmar’da da pirinçten yapılmış pilavlar ön planda bulunuyor. Myanmar’a özgü bir pirinç türüyle yapılan ve zerdeçal ile pişirilen bu pilav top haline getirilerek servis edilmektedir. Pırasa kökleri ve sarımsağın da eklenmesiyle hazırlanan pilavlar oldukça lezzetli olmaktadır.

3. Burmese Curry (Myanmar Usulü Köri)

Taw Win Htaik Htar FoodCenter (adres ve bilgi)

Burmese Curry
Burmese Curry

Geleneksel bir Myanmar lokantasını ziyaret ederseniz bu lezzeti deneme fırsatı bulabilirsiniz. Domuz eti, balık, karides, sığır eti gibi çeşitli etlerden herhangi biriyle yapılabilmektedir. Yemeğin yanında ise çoğunlukla pilav ya da haşlanmış sebzeler sunulmaktadır. Yemek masanıza geldiğinde, Myanmar yemekleri konusunda size fikir verecek önemli bir yemek tabağıyla karşı karşıya kalacaksınız.

4. Myanmar Çay Dükkanları

Rangoon Tea House (adres ve bilgi)

Myanmar Çay Dükkanları
Myanmar Çay Dükkanları

Myanmar’da otantik olarak işletilen pek çok dükkanı bulunuyor. Tabi bu çay dükkanları sadece yöresel sütlü çayları içmek için uğranan yerler değil. Özellikle Myanmar’a özgü lezzetleri tatmak ve Myanmar tarzı bir kahvaltı deneyimi yaşamak isterseniz bu çay dükkanlarını ziyaret etmenizi öneriyoruz.

5. Nan Gyi Thohk

Rangoon Tea House (adres ve bilgi)

Nan Gyi Thohk
Nan Gyi Thohk

“Myanmar’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun geleneksel cevaplarından biri olan nan gyi thohk, tavuk veya et suyu ile hazırlanmakta ve içine pirinç eriştesi eklenerek servise hazır hale getirilmektedir. Bu yemek “Myanmar usulü spagetti” olarak tarif edilmektedir.

6. Mohinga

Fuji Coffee House and Restaurant (adres ve bilgi)

Mohinga

Oldukça doyurucu bir çorba olan mohinga, ülke genelinde çok sevilmektedir. Myanmar’ın ulusal yemeği olarak kabul edilmektedir. Çorbanın ne olduğu çok kısa bir şekilde tarif etmemiz gerekirse şehriye ile hazırlanmış bir balık çorbası olduğunu söyleyebiliriz.

7. Shan Style Noodles

999 Shan Noodle House (adres ve bilgi)

Shan Style Noodles
Shan Style Noodles

Bu lezzeti özellikle Sule Pagoda’nın batısındaki mekanlarda denemenizi öneriyoruz. 

İnce ve yassı bir şekilde kesilmiş makarnalardan hazırlanmış bu çorba da denenmesi gereken Asya’ya özgü tatlardan biridir. Genellikle yanında turşu servis edilir ve et suyunda pişirilir. Bu yemek Myanmar’daki diğer erişteli yemeklerle kıyaslandığında daha yumuşak ve yemesi kolay bir lezzettir.

8. Chicken Feet Salad

Imperial Garden Restaurant (adres ve bilgi)

Chicken Feet Salad
Chicken Feet Salad

Genellikle besin değeri olmadığı düşünülen ve çöpe atılan tavuk ayakları, Myanmar’da yöresel ellerde oldukça besleyici ve ilgi çekici bir salataya dönüşebiliyor. Üzerine susamlar da dökülen chicken feet salad, eklenen soslarla yemeklerin yanında çok iyi gidiyor.

9. Myanmar Usulü Pilav

Aung Thukha Restaurant (adres ve bilgi)

Myanmar Usulü Pilav
Myanmar Usulü Pilav

Tek başına çok bir anlamı olmayan ancak yemeklerin yanında olmazsa olmaz şeylerden olan pilav, Myanmar’da da çok seviliyor. Özellikle sebze yemeklerinin yanında pilav mutlaka isteyin ve yemeğinizin tadını ikiye katlayın.

10. Paratha

Lucky 7 Tea House (adres ve bilgi)

Paratha
Paratha

Hint ve Myanmar mutfağının eşsiz bir karışımı olan paratha, özellikle çay evlerinde içeceklerin yanında denenmesi gereken lezzetlerden biridir. İyi bir parathaya denk gelirseniz dışının çıtır çıtır, içinin ise yumuşacık olduğunu göreceksiniz.

11. Nutrient

Lucky 7 Tea House (adres ve bilgi)

Nutrient
Nutrient

Kahvaltılarda Myanmar’da ne yenir? diye merak ediyorsanız nutrient denemeniz gereken şeyler arasındaki yerini çoktan aldı bile. Süte batırılmış tereyağlı ekmek ve onun da üzerinde yumurta ile servis edilen bu tabak besleyici olması nedeniyle gün boyu ihtiyacınız olan enerjinin büyük bölümünü karşılamanıza yardımcı olacaktır.

12. Myae Oh Myee Shae (Claypot Erişte)

Bu erişte yemeği için sokaklarda kurulmuş minik tabureli dar tezgahları tercih edebilirsiniz. 

Myae Oh Myee Shae
Myae Oh Myee Shae

İşte yine bir erişte yemeği 🙂 Domuz eti ve sığır etiyle birlikte hazırlanan bu sulu yemek, Myanmar’a Çin yemek kültüründen eklenmiştir. Yemeğin yanında çoğunlukla 3 farklı sebze türü servis edilmektedir.

13. Fried Burmese Tempura (Myanmar Usulü Kızarmış Karides)

Bu atıştırmalığı özellikle sokaklardaki satıcılardan deneyebilirsiniz. 

Fried Burmese Tempura
Fried Burmese Tempura

Bu lezzetli atıştırmalığı Myanmar’ın pek çok bölgesinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Derin yağda kızartılarak hazırlanan karidesler yanında keskin ve tatlı bir sosla servis edilmektedir. Soğan, çeşitli sebzeler, soya fasulyesi ve tatlı patates gibi besinler ise yemeğin yanına mutlaka eklenmektedir. Eğer karides seviyorsanız bu lezzeti de seveceğinizden eminiz.

14. Kyay-Oh

YKKO (adres ve bilgi)

Kyay-Oh
Kyay-Oh

Domuz eti ve yumurta ile yapılan bir tür erişte çorbasıdır. Bu erişte çorbasının balık ya da tavuk etiyle yapılan versiyonları da bulunmaktadır ancak en çok tercih edileni domuz eti ile yapılanıdır.

15. Ohn No Khao Swe

Swe Myanmar (adres ve bilgi)

Ohn No Khao Swe
Ohn No Khao Swe

Myanmar’da insanlar erişte yemeğinden nasıl bıkmıyor, hayret 🙂 Ohn no khao swe de bir erişte yemeği. Bu yemeğin içinde erişte dışında kıyılmış tavuk eti ve Hindistan cevizi sütü bulunuyor. Bu yemek, Myanmar’daki en doyurucu erişte yemeklerinden biridir.

16. Yen We Jan

Ülkedeki hemen hemen bütün restoranlarda bu çayı bulabilirsiniz. 

Yen We Jan
Yen We Jan

Şimdiye kadar ülkede yiyebileceğiniz lezzet hakkında konuştuk ancak içebileceğiniz bölgesel tatlara değinmedik. Yen we jan, bir Çin çayı türüdür ve bir restoranda yemeğinizi yedikten sonra çoğunlukla ücretsiz olarak bu çay ikram edilir.

17. Sütlü Çay

Milk Tea
Milk Tea

Yen we jan isimli çaya süt eklenerek hazırlanan sütlü çay da ülkenin favori içecekleri arasında bulunmaktadır. Bu nedenle “Myanmar’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevaplarından biri bizce kesinlikle milk tea olmalı. Bu lezzeti yen we jan gibi bütün restoranlarda bulamazsınız ve çayı içmek için özel Myanmar cafelerine uğramanız gerekmektedir.

18. Hindisat Cevizi ve Şeker Kamışı Suyu

Bu meyve sularını sokakta sıkarak satan satıcılardan satın alabilirsiniz. 

Sugarcane Juice
Sugarcane Juice

Bu iki içecek Myanmarda en sık karşılaşacağınız alkolsüz içeceklerdir. Çoğunlukla bu iki lezzeti sokaklarda bulunan ve pres makinesi ile hazırlayan satıcılardan tedarik edebilirsiniz. Kulağınıza pek hijyenik gelmese de tattıktan sonra bu iki içeceğe de hayran kalacağınızı söyleyebiliriz.

19. Myanmar Birası

Myanmar Birası
Myanmar Birası

Alkollü içeceklere gelince en kolay bulabileceğiniz ve en yaygın olarak tüketilen içkilerin başında bira gelmektedir. “Myanmar Beer” olarak adlandırılan bu alkollü içeceği pek çok mekanda rahatlıkla bulabilirsiniz. Bira bulunan mekanların tabelalarında bulunan “bira işareti” de size bu konuda kolaylık sağlayacaktır.

20. Toddy Juice

Rangoon Tea House (adres ve bilgi)

Toddy Juice
Toddy Juice

Hurma ile yapılan toddy juice, bir çeşit rakıdır ve Myanmar topraklarında çok sevilen alkollü içeceklerden biridir. Oldukça güçlü bir içki olduğundan bu içkiyi içerken çok dikkatli olmanızı öneriyoruz.

Kimisinin Burma kimisinin ise Myanmar olarak bahsettiği bu taze turizm cennetinde deneyebileceğiniz en önemli tatları “Myanmar’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde sizler için paylaştık. Paylaşacağınız daha fazla Myanmar yemeği varsa bunları bize bildirin!

Eğer Myanmar gezinizi bütün detayları ile planlamak isterseniz Myanmar gezi rehberi sayfamızı ziyaret ederek bu ülke ile ilgili bütün yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin