Muğla’da Ne Yapılır & Muğla’da Yapılacak 52 Aktivite

*İlaç Niteliğinde Bilgiler

Hakkında; Ege ve Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Muğla, ülkemizin en güzel ve en turistik şehirlerinden biridir. Türkiye‘nin en kalabalık yirmi dördüncü şehri olan Muğla, aynı zamanda Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Zengin tarihi geçmişinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de herkesin kalbini çalan Muğla, yaz-kış demeden her yıl binlerce turiste evinin kapılarını açıyor. Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Dalaman gibi önemli ve popüler tatil beldeleriyle iç içe olması da, yoğun talebin sebebini açıklıyor. Şimdi gezilecek yerlerinin dışında, Muğla’da yapılacak şeyler listemizi sizlere sunuyor ve daha kapsamlı bilgiye ulaşmanızı sağlıyoruz. Okumaya devam…

Kullanılan kartlar;

  • Türkiye’nin genelinde geçerli olan Müzekart‘ı temin ederek, Muğla’daki birçok gezi noktasınıa ücretsiz veya indirimli bir şekilde giriş yapabilirsiniz.
  • Muğla’nın şehir içi ulaşımında, ”Kent Kart” adındaki elektronik kartı kullanabilirsiniz. Ayrıca Google Play ya da App Store‘den ”Muğla Kentkart” uygulamasını indirerek güzergah hareketlerini ve otobüs saatlerini daha detaylı öğrenebilirsiniz.

Şehir içi ulaşım; Muğla’nın şehir içi ulaşımında; taksi, dolmuş ve belediye otobüsleri kullanılıyor. Otobüslerle ulaşabileceğiniz turistik noktaların, Yatağan, Ula, Seydikemer, Ortaca, Milas, Menteşe, Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Fethiye, Datça, Dalaman, Bodrum ve havalimanı ilçeleri olduğunu belirtelim. Aynı zamanda belediyenin internet sayfasından otobüs sefer saatlerini daha detaylı öğrenebileceğinizin de altını çizelim.

İkonik gezi noktaları; Muğla’da Babadağ, Kelebekler Vadisi, Köyceğiz Gölü, Ölüdeniz ve Saklıkent Kanyonu en ikonik gezi noktalarıdır.

Pazar günü ne yapılır; Muğla’da pazar günü yapılacak şeyler için, Toparlar Şelalesi’ne gidebileceğinizi, plajlarından birinde yüzebileceğinizi ve Yuvarlakçay’da güzel bir gün geçirebileceğinizi söyleyebiliriz.

Bir günde ne yapılır; Kelebekler Vadisi’nde manzarayı seyretmek, birbirinden farklı aktivitelerden birine katılmak, tatil beldelerinden birine gitmek ve doyasıya eğlenmek, Muğla’da 1 günde yapılacak şeyler için önerdiklerimizdir.

*Ücretsiz Aktiviteler

1.Eski Datça’yı Gez!

Eski Datça

Burası neresi? Datça merkeze 2,5 km uzaklıkta yer alan Eski Datça, rengarenk çiçeklerle donatılmış dar taş sokakları ile günün her saati renkli ve canlıdır. Az nüfuslu bir mahalle olan Eski Datça, antik çağlardan beri Datça Yarımadası üzerinde yaşam süren tek mahalle olma özelliğine sahiptir. Tarihi M.Ö 11. yüzyıla kadar uzanan bu yer, içerisindeki cafeleri, restoranları, konaklama tesisleri ve hediyelik eşya satan yerleri ile oldukça hareketlidir.

Neden gitmeliyim? Eski Datça’ya geldiğinizde, ilk olarak sokaktaki sağlı sollu hediyelik eşya satan tezgahlar sizleri karşılıyor. Burada meşhur çimdik oyasını yapan kadınları izleyebileceğiniz gibi dar sokakları yürüyerek keşfe çıkabilirsiniz. Sokaklardaki sanat galerilerine özellikle bayılacaksınız. Ayrıca aşağıda bahsedeceğimiz Can Yücel Evi’ne kesinlikle uğrayın!

2.Kabak Koyu’nda Doğayla Baş Başa Kal!

Kabak Koyu

Burası neresi? Fethiye’nin güneyindeki Faralya Köyü’nde yer alan Kabak Koyu, denize meyilli bir yamaçta, kızıl çam ormanları içerisinde olağanüstü bir yerdir. El değmemiş doğasıyla gelenleri kendine aşık eden koy, aynı zamanda Likya Yolu üzerinde yer aldığı için de oldukça popülerdir. Yerli ve yabancı binlerce turistin akın ettiği Kabak Koyu, 800 metre yüksekliğindeki sarp yamaçlara çevrili kanyon biçiminde bir vadidir. Her yerinden tarih fışkıran koy, nadir görülen jeolojik bir yapıya sahiptir. Yüksek kayalar, akarsu ve deniz ile çevrelenmiş konumu, 300 metrelik yükseklikte meydana gelen pınarların oluşturduğu şelaleler, yeşilin ve mavinin bir arada buluştuğu eşsiz görüntü… Daha ne olsun!

Neden gitmeliyim? Buraya iki yoldan gidebileceğinizi söyleyelim. Has sandal ağacı, ardıç, çam ve keçiboynuzu ağaçlarının altından mükemmel bir doğa ve tertemiz hava eşliğinde yürüyeceğiniz birinci yol, Likya Yolu’dur. İkinci yol ise; ara sıra kayalara çıkarak daha kestirmeden ulaşacağınız maceralı ve heyecanlı bir yürüyüştür. İlk olarak Aladere Şelalesi’ne ulaşacak ve yamaçlardan akan suların küçük şelalecikler oluşturduğu yemyeşil bir atmosferle karşılacaksınız. Koya indiğinizde ise, sizlere taşlık bir sahil kucak acıyor olacak. İster sahildeki çardaklarda uzanın ve manzarayı seyredin, ister masmavi denizinde yüzüp güneşlenin…

Kaçırmayın! Şehrin gürültüsünden, karmaşasından ve trafiğinden uzaklaşmanız için harika bir rota olan Kabak Koyu’nda, doğayla baş başa kalacak, sessiz, sakin ve huzur dolu bir gün geçireceksiniz. Berrak ve masmavi denizi, 200 metrelik kumsalı, kayalardan süzülen şelalesi, çam ve ardıç ormanları ile bambaşka bir yerdir. Aynı zamanda burada daha uzun süreli kalmak isterseniz, ağaç evlerde, bungalovlarda ve çadırlarda kamp yapabilir yoga ve meditasyon aktivitelerinde bulunabilirsiniz.

3.Can Yücel’in Evi’ni Gör!

Can Yücel'in Evi

Burası neresi? Türk şiirinin önemli ve büyük sanatçılarından biri olan Can Yücel, vefatından önceki son on yılını Datça’da geçirmiştir. Can Yücel’in yaşadığı ve birçok eserini yazdığı bu ev ise, Eski Datça ile bütünleşmiş olup, ilerleyen zamanlarda müze haline getirilmiştir. Müze haline getirildiği için ziyarete açık olduğunu düşünmeyin, maalesef ev kapalı tutuluyor. Ancak evin giriş kapısı şairin resimleri, şiirleri ve yazıları ile süslenmiştir.

Neden gitmeliyim? ”Mekanım Datça olsun, öldükten sonra beni Datça’ya gömün.” sözleri ile burayı ne kadar çok sevdiği ve benimsediği apaçık ortadaymış. Eski Datça’nın bu kadar popüler olmasında kuşkusuz Can Yücel’in büyük katkısı var. Bu nedenle Can Yücel’in evinin yer aldığı sokağa da Can Yücel Sokağı adı verildiğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca Eski Datça’nın hemen girişinde yer alan Orhan’ın Kahvesi’nin, Can Yücel’in vazgeçilmez mekanı olduğunu belirterek, ölmeden önce yarım bıraktığı şarabın hala kahvenin bir köşesinde durduğunu ve sürekli oturduğu bölümün aynı şekilde anı olarak korunduğunu ekleyelim.

4.Muğla Müzesi’nde Şehir Hakkında Bilgi Sahibi Ol!

Burası neresi? Eski cezaevi binası içerisinde 1994 yılında hizmete açılan Muğla Müzesi, açık havlulu ve iki katlı dikdörtgen bir plan üzerine kuruludur. Açık hava müzesi görünümünde olan müze, Arkeoloji, Etnografya, Gladyatörler ve Doğa Tarihi Salonları olmak üzere dört bölümden oluşuyor. 1995 yılında açılan Etnografya Salonu’nda; Muğla ve çevresinin gündelik yaşamda kullandığı eserler sergileniyor. Kıyafet, aksesuar ve kap kacak gibi eşyaların yanı sıra dokuma ve marangozluk gibi meslekler ile ilgili araç gereçlerde bulunuyor. 1997 yılında açılan Arkeoloji Salonu’nda; Muğla ve Kavaklıdere, Yatağan ve Ula ilçelerinden elde edilen arkeolojik eserler sergileniyor. Yatağan ilçesinin Eskihisar Köyü’nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’nden ve Turgut beldesinde yer alan Lagina Kutsal Alanı’ndan çıkan kalıntılar, bu salonun ana eserleridir.

Neden gitmeliyim? Müzenin en görkemli bölümü olan Doğa Tarihi Salonu’nda; milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvan kalıntıları sergileniyor. Özlüce Köyü yakınlarında bulunan fosiller ilk olarak çobanlar tarafından keşfedilmiş, daha sonra ise bilimsel araştırmalar yapılarak kazı çalışmaları başlatılmıştır. Gergedan ve fillerden kalan kalıntılar, otçu ve etçi gruba ait önemli fosiller gibi birçok eser bu bölümde sergileniyor. 2007 yılında açılan Gladyatörler Salonu ise, müzenin ilginç salonlarından biridir. Stratonikeia Antik Kenti’nden ele geçirilen 7 adet gladyatör mezar steli yer alan müzede; aynı zamanda gladyatör dövüşlerinde ölen kişiler betimlenmiş. Ayrıca müzenin giriş kısmında taş ve mermer eserlerin sergilendiği geniş bir bahçe de yer alıyor.

  • Adres: Müştakbey, Eski Postane Cad., 48000 Muğla Merkez/Muğla
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0252 214 69 48
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

5.Nimara Mağarası’nı Görmeden Gitme!

Nimara Mağarası

Burası neresi? Cennet Adası’nın içerisinde yer alan Nimara Mağarası, arkeolojik bir mağara olma özelliği taşıyor. Sarkıt ve dikitlerle dolu olan mağaranın, antik dönemden kalma bir yer olduğu buluntulardan anlaşılıyor. Bu buluntulardan, eskiden yaşayan insanların kullandığı bir tapınım yeri olduğu kanıtlanmıştır.

Not: Bu mağara dışında; Fosforlu Mağara, İncirliin Mağarası ve Yerküpe Mağarası’nı da gezinize ekleyebilirsiniz.

*Ücretli Aktiviteler

6.Mavilikler Arasında Harika Bir Yer Olan Sedir Adası’na Git!

Burası neresi? Gökova Körfezi’nde yer alan Sedir Adası, Marmaris’e yakınlığı ile biliniyor ve yerli-yabancı pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor. Akyaka‘dan kalkan tekne turlarıyla ulaşabileceğiniz Sedir Adası, aynı zamanda Gülen, Kleopatra, Şiir, Aşk ve Balayı Adası gibi isimlerle de adlandırılıyor. En büyük özelliği altın rengi kumu olan Sedir Adası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Geçmişte Cedrea olarak anılan Sedir Adası, M.Ö 6. yüzyıla dayanan bir tarihi geçmişe sahiptir. İlk olarak Karya’nın önemli şehirleri arasında olan ada, daha sonraki zamanlarda Rodos Periası’nın önemli kasabalarından biri olmuştur.

Neden gitmeliyim? İsmini sedir ağacından alan ada, geçmişte sedir ağaçlarıyla kaplı olsa da günümüzde bunun yerini maki, zeytin ve çam ağaçları almıştır. Masmavi denizi, tarihi dokusu, maki, çam, sedir ve zeytin ağaçları ile çevrelenen doğal güzelliğiyle Sedir Adası, harikulade bir rotadır. Adada yer alan Kedrai Antik Kenti’nin, bir diğer önemli yapı olarak dikkat çektiğini de ekleyelim. İçerisinde; antik kesme taştan yapılmış kule, sur duvarı, antik tiyatro, Apollon Tapınağı, kilise, agora ve antik liman kalıntıları bulunuyor. Antik Çağ’dan beri önemli kabul edilen ve güzelliği ile dillere destan olan Sedir Adası’nda, aynı zamanda bir plaj yer alıyor ve bu plaj Kleopatra Plajı olarak biliniyor.

Bir efsane; Bir rivayete göre; Mısır Kraliçesi olan Kleopatra, sevgisi Roma Komutanı Antonius’u ziyaret etmek için Tarsus’a gider. Ardından Kedrai Adası’nın koyunu görür ve burayı ziyaret eder. Çok beğenmesine rağmen bir eksiklik olduğunu fark eder. Adada hiç kumun olmadığını sevgilisine anlatması sonucunda, Antonius Kuzey Afrika‘dan gemilerle kumlar taşıtır ve bir plaj oluşturur. Daha sonra burası Kleopatra ve Antonius için bir buluşma noktası olur.

  • Adres: Çamlı, Sedir Adası, 48710 Marmaris/Muğla
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 18.30
  • Giriş ücreti: 50₺ **Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al > 

7.Bisiklet Kirala ve Şehri Keşfetmeye Çık!

Bisiklet

Deneyimle! Muğla’yı bisiklet kiralayarak gezmek istemez misiniz? Yorucu olacağını hiç düşünmeyin, aksine daha kolay bir ulaşım aracı. Hem dilediğiniz yerde mola verip şehri keşfedecek hem dolu dolu fotoğraf çekilecek hem de hızlıca gitmek istediğiniz yerlere ulaşmış olacaksınız. Nitekim sadece Muğla’da değil, aynı zamanda çevresindeki meşhur tatil beldelerinden de bisiklet kiralayabilirsiniz. Böylece her yeri daha rahat bir şekilde gezmiş olursunuz.

Günübirlik ya da hafta sonu, antrenman ve geziler düzenleyen bisiklet gruplarını tercih edebilirsiniz. Hemen aşağıda listelediklerimiz, düzenli olarak antrenman ve gezi organize eden, kalabalık ve herkese açık olan topluluklardır.

Nereden bisiklet kiralarım? BBK Bodrum Bisiklet Kulubü, Muğla Bisiklet Derneği, Muğla Gençlik Spor Bisiklet, Fethiye Bisiklet ve Doğa Sporları Kulübü, Muğla Bisiklet İl Temsilciği, Fethiye Bisiklet Grubu, Muğla Dalaman Bisiklet Derneği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bisiklet Topluluğu, Bisikletliler Derneği Fethiye Temsilciliği, Perşembe Akşamı Bisikletçileri Dalaman, Milas Doğa Bisiklet Kulübü, Marmaris Bisiklet, Adaköy-Marmaris Bisikletliler Topluluğu, KOBİDOK Köyceğiz Bisiklet ve Doğa Sporları Kulubü’nden kiralayabilirsiniz.

8.Zeki Müren Sanat Müzesi’nde Sanat Güneşimizi Yakından Tanı!

Burası neresi? Sanat güneşi ünvanıyla bilinen ve sesiyle herkesi kendine hayran bırakan Zeki Müren, hayatının son yıllarını Bodrum’daki iki katlı evinde geçirmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilip müzeye dönüştürülen bu ev, 2000 yılında hizmete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Müzenin üst katında; Zeki Müren’e ait sahne kostümleri, kendi yaptığı tablolar, aldığı ödüller, plaklar, kullandığı takılar, fotoğraflar, hayranlarından gelen mektuplar ve Zeki Müren’in yaşamına ait daha birçok eser sergileniyor. Aynı zamanda İstanbul’dan gelen pek çok şahsi eşya da burada yer alıyor. Evin ön bahçesinde ise; uzun yıllar kullandığı arabası ve elinde mikrofonu olan bronz heykeli sergileniyor.

  • Adres: Kumbahçe, Zeki Müren Cd. No:11, 48400 Bodrum/Muğla
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 18.30 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0252 313 19 39
  • Giriş ücreti: 10₺ **Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al > 

9.Uyku Vadisi’nde Sessiz ve Sakin Bir Gün Geçir!

Uyku Vadisi

Burası neresi? Milas ilçesinin Gökçeler Köyü’nde yer alan Uyku Vadisi, çiçeklerin, ağaçların ve temiz havanın birleşimi ile oldukça huzur veren bir yerdir. Şehrin gürültüsünden ve trafiğinden biraz olsun uzaklaşmanızı sağlacak ve sessiz ve sakin bir güne merhaba diyeceksiniz. Özellikle son yıllarda oldukça popüler olan Uyku Vadisi, zeytin, çam, çınar, ceviz ve narenciye ağaçları ile çevrilenmiş doğa harikası bir destinasyondur.

Neden gitmeliyim? Aynı zamanda burada doğa yürüyüşü, trekking, kamp ve piknik yapabilir, lezzetli alabalığın tadına bakabilir, Sincap Kayalıkları’na çıkıp sincapları gözlemleyebilir, vadinin içerisinden akan çayı seyredebilir ve 500 metrelik bir alana sahip olan mağarayı gezebilirsiniz. Yalnız mağara dediysek tek bir mağaranın yer aldığını düşünmeyin. Tamı tamına 40 tane mağara bu vadide bulunuyor!

Kaçırmayın! İçerisinde yer alan restorana da uğramanızı ve manzara eşliğinde kahvaltı yapmanızı tavsiye ediyoruz.

10.Sultaniye Kaplıcaları’nda Çamur Banyosu Yap!

Sultaniye Kaplıcaları

Burası neresi? Köyceğiz Gölü’nün batı sahilinde, Ölemez Dağı’nın eteklerinde konumlanan Sultaniye Kaplıcaları, Köyceğiz’e 20 km mesafede yer alıyor. Köyceğiz, Dalyan ve Ekincik’ten günübirlik dolmuş motorları ile ulaşım sağlayabileceğiniz kaplıcalara, aynı zamanda tekne turlarına katılarakta ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin en yüksek radyoaktif kaplıcası olma özelliğine sahip olan Sultaniye Kaplıcaları, Endonezya‘daki kaplıcadan sonra ikinci sırada yer alıyor. Kaplıcanın, Kaunoslular tarafından iki bin yıl önce açıldığı biliniyor ve çevredeki hastane kalıntılarının da bu bilgiyi doğrular niteliğinde olduğu anlaşılıyor.

Neden gitmeliyim? Kaplıcanın suyu 39 derece olup, kaplıca suyunun içerisinde kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfürür ve radon yer alır. Kaplıcanın romatizma, siyatik, nefrit, lumbago, nevtalfi, ruhi yorgunluklar, cilt ve kadın hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Aynı zamanda büyük banyonun yanından çıkan kaynak suyunu içtiğinizde, çeşitli iç hastalıklarına iyi geldiğini belirtelim. Bunun dışında kapalı ve açık havuzlardaki şifalı su ile çamur banyosu da yoğun ilgi görüyor. Son olarak, konaklamak için odaların da mevcut olduğunu hatırlatalım.

  • Adres: Ekincik, 48800 Köyceğiz/Muğla
  • Telefon: 0252 266 00 77
  • Giriş ücreti: 4₺
  • Yol tarifi al > 

11.Çubucak Tabiat Parkı’nda Ateş Yak!

Kamp yapmak

Burası neresi? Marmaris ilçe sınırlarında yer alan Çubucak Tabiat Parkı, Türkiye’nin en büyük çadır kampıdır. Kendi çadırınız ve karavanınızla gelerek kamp yapabileceğiniz gibi buradan bir çadır kiralayarakta konaklama imkanını sahipsiniz. Kamp alanında basketbol ve voleybol sahaları, bilardo ve langırt gibi oyunlar yer alıyor. Arkadaşlarınızla güzel vakit geçirmenizi sağlayacak bu alternatiflere bayılacaksınız.

Neden gitmeliyim? Doğayla iç içe olacağınız bu yerde harika ızgaralar pişirecek ve doyasıya piknik yapacaksınız. Bunun yanı sıra tekne turlarına katılabilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve jeep safari gibi daha pek çok aktivite yapabilirsiniz. Dilerseniz bu manzaranın keyfini çıkararak sadece kitap okuyabilir ya da müzik dinleyebilirsiniz.

İpuçları; Kamp alanında restoran ve cafe yer almadığı için, tüm ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeyi unutmayın! Ancak hatırlatmak fayda var, elektrik, masa ve mini buzdolabı gibi temel ihtiyaçlar sağlanıyor.

  • Adres: Hisarönü, Marmaris Datça Yolu No:5, 48700 Marmaris/Muğla
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Giriş ücreti: Kişi: 9₺ / Araç: 27₺ / Çadır yeri: 60₺ / Karavan yeri: 70₺
  • Yol tarifi al > 

12.Kayaköy’de Antik Kalıntıların İzini Sür!

Kayaköy

Burası neresi? Bir tepenin yamacına kurulmuş tarihi bir yerleşim yeri olan Kayaköy, Rumlardan kalma bir köydür. 1923 yılında mübadele ile birlikte Rumlar tarafından terk edilen köyde, ilerleyen zamanlarda Türkler yaşamaya başlamış. Ancak burada yaşamaya alışamamışlar ve köyü terk etmişler. Kaderi hep terk edilmek olan Kayaköy, 1957 Fethiye Depremi ile daha da çok hasar görmüş ve bir daha onarılmamış. Burayı ziyaret ederken adeta hayalet bir şehirde dolaşıyormuş hissine kapılacaksınız. Nitekim ismininin hayalet şehir olarak anılması da çok manidar… Terk edildikten sonra buradaki neredeyse tüm yapıların, hem depremlere hem de doğal sürece dayanamadığı için yıkıldığını tahmin edebilirsiniz. Çoğu evin çatısı yok, duvarları ise harabe durumda. Ancak bu şekilde oldukça eski ve gizemli bir hava yarattığı da apaçık ortada.

Neden gitmeliyim? Fethiye’nin 8 km güneyinde yer alan köy, antik dönemde Telmessos olarak biliniyordu. Likya kalıntılarının üzerine, 19. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen köyde, şapel ve okul gibi yapılar bulunuyormuş. Rumların Levissi, Türklerin ise Taşlıköy olarak adlandırdığı Kayaköy’de, yaklaşık 500 hane yer alıyor. Birbirinin manzarasını kapatmayacak şekilde inşa edilen bu iki katlı evler, Yunan Ortodoks Kilisesi ile birlikte koruma altındadır. UNESCO tarafından Dünya Dostluk ve Barış Köyü olarak kabul edilen Kayaköy, doğal güzelliği, havası ve insanlarıyla yerli ve yabancı pek çok turistin akın ettiği bir yerdir. Rum evleri, kilise, şapel ve sanat atölyeleri ile turistik bir bölge olan köy, kesinlikle ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Kaçırmayın! Harabe evlerin taş duvarları, farklı kapıları, hala yıkılmamış avluları… Size harika fotoğraf sahnesi sunuyor! Mutlaka telefonunuzun ya da fotoğraf makinenizin şarjı dolu olsun, çünkü buradaki çekimler hemen bitecek gibi durmuyor. 🙂

Bunu biliyor muydunuz? Russell Crowe, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan’ın birlikte oynadığı The Water Diviner (Son Umut) adlı filminin son sahneleri burada çekilmiş.

  • Çalışma saatleri: Yaz: 10.00 – 19.00 / Kış: 08.30 – 17.30
  • Giriş ücreti: 10₺ **Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al > 

*Fotoğraf Noktaları

13.Kelebekler Vadisi’nin Büyüleyici Manzarasını Kaçırma!

Kelebekler Vadisi

Burası neresi? Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Kelebekler Vadisi, Babadağ’ın eteklerinde konumlanıyor. Doğal varlıkları ile bir hazine niteliğinde olan vadi, 350 metreye varan sarp kayalıkların çevrelediği bir yerdir. Endemik bitki türleriyle fazlasıyla dikkat çeken Kelebekler Vadisi, aynı zamanda 80’den fazla kelebek türüne de ev sahipliği yapıyor. İsmini kaplan kelebeğinin yaşam alanı olmasından dolayı alan vadi, deniz ve yüksek kayalıklardan dolayı dış dünyadan uzak kalmış ve dolayısıyla bakir kalmış.

Neden gitmeliyim? Tarihi M.Ö 400’lü yıllara kadar uzanan Kelebekler Vadisi’nde, 1987 yılında ilk turistik işletme kurulmuştur. 1960’lı yıllarda çeşitli şahıslara satılan vadi, daha sonraki yıllarda S.S Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifi çalışmaları ile ağaçlandırılmış, dağ ve bahçeler oluşturularak doğal bir cennet niteliği kazandırılmıştır. Kekik, defne, zakkum, hayıt, ekşi nar, yabani üzüm, keçi boynuzu, kara ağaç, zeytin, kantaron ve şeytan otu gibi kendiliğinden yetişen ürünlerin yer almasının yanı sıra masmavi denizi ve yemyeşil doğasıyla herkesi büyülüyor.

Kaçırmayın! Manzarasıyla kendine hayran bırakan Kelebekler Vadisi, kesinlikle Muğla’da yapılacak şeyler listesinde ilk sıralarda yerini almalı. Bu manzara karşısında harika fotoğraflar çekeceksiniz. Ayrıca burada yapılacak bir ton şey de var! Tekne turlarına katılarak,  Şövalye Adası, Samanlık, Hillside, Akvaryum, Dalyan, Kızılada ve Çalış Plajı gibi daha pek çok rotayı görebilirsiniz. Ek olarak trekking ya da tırmanış gibi aktivitelere katılabilir, dalış yapabilir ve kamp alanlarında konaklayabilirsiniz. İster çadır kurarak kamp yapın ister bungalov evlerde kalın… Tercihi size bırakıyoruz.

Uyarı! Trekking yaparken yosunlanmış kayalıklara dikkat edin, ayağınız kayabilir!

14.Saburhane’deki Evleri Es Geçme!

Saburhane

Burası neresi? Muğla’nın doğu yakasında bir yerleşim yeri olan Saburhane, resmi olarak mahalle olmasa da, Muğlalılar tarafından mahalle olarak isimlendiriliyor. 1923 yılına kadar Türk ve Rum azınlığın birlikte yaşadığı Saburhane, mübadeleden sonra Rumların burayı terk edip göç etmesiyle Türkleşmeye başlamıştır. Kendine has kahvehaneleri, eski evleri ve yaşamıyla Saburhane, kentsel bir sit alanı olarak ilan edilmiştir. Ayrıca evler, sokaklar, duvarlar ve kuzulu kapı adı verilen kanatlı kapıları da koruma altına alınmıştır.

Neden gitmeliyim? Bölgedeki evler mimari yapısı ve tarihi ile oldukça meşhur olup, aynı zamanda turizm değeri olacak kadar eski ve ilginçtir. İki katlı ve küçük bir avluya sahip olan evler, yamaçta yer alıyor ve hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmıyor. Özellikle kiremitten şapkalı bacalar, Muğla evlerinin bir simgesi sayılıyor. Dar sokaklarında dolaşırken, bu eski Muğla evlerini gördükçe çok beğenicek ve her karesini fotoğraflamak isteyeceksiniz. Belki de evlerin önünde mükemmel pozlar vereceksiniz!

15.Yuvarlakçay’da Sallanma Keyfi Yaşa!

Yuvarlakçay

Burası neresi? Köyceğiz’de yer alan Yuvarlakçay, ismini suyun yuvarlanarak akmasından dolayı alır. Yaz aylarında sıcaklardan bir nebze olsun kurtulmak ve serinlemek için sık sık tercih edilen Yuvarlakçay, adeta saklı bir cennettir. Ayrıca Sandras Dağı’ndan gelen kar sularından beslendiği için, suyunun bu denli soğuk olduğunu da hemen belirtelim. Hafta sonu Muğla’da ne yapılır sorusuna verilebilecek en güzel cevaptır buraya gelmek… Demedi demeyin!

Neden gitmeliyim? Sosyal medyada oldukça popüler olan Yuvarlakçay’a, hem Muğla’dan hem de çevre illerden pek çok sayıda ziyaretçi akın ediyor. Buz gibi bir çayın etrafına konumlanmış durumda olan bu yerde, aynı zamanda çok sayıda salıncakta bulunuyor. Çayın üzerine kurulu olan bu salıncaklarda dilediğiniz gibi sallanabilir ve ortaya muhteşem kareler çıkartabilirsiniz. Unutmayın, Türkiye’nin en güzel salıncakla fotoğraf çekilen yerlerden biridir.

Kaçırmayın! Salıncakların yanı sıra birçok sayıda restoran da burada yer alıyor. Dilerseniz bu manzara eşliğinde güzel bir kahvaltı yapabilir veya lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz.

16.Bodrum’da Begonvillerin Arasında Dolaş!

Bodrum

Burası neresi? Muğla’nın en popüler ve en turistik ilçelerinden biri olan Bodrum, yazlıkçıların, turistlerin ve ünlülerin en çok tercih ettiği tatil beldelerinden biridir. Birbirinden güzel plajları, tarihi kalıntıları, rengarenk ve capcanlı gece hayatı ve tatil köyleri ile Ege’nin en gözde yerlerindendir. Ayrıca Arnavut kaldırımları, restoranları, yemyeşil doğası ve manzarasıyla da herkesin bir kez olsun mutlaka gitmesi gereken bir destinasyondur.

Neden gitmeliyim? Pembe ve mor begonvillerle süslenmiş, beyaz ve turkuaz rengi duvarlarıyla boyalı sokaklarında dolaşmak… Kulağa oldukça mükemmel geliyor, öyle değil mi? Hem gözleriniz bu manzara karşısında bayram edecek hem de ortaya olağanüstü kareler çıkaracaksınız. İster begonvilli evlerin önünde poz verin ister sadece manzarayı fotoğraflayın. Sonuç olarak buraya hayran olacak ve Bodrum’un gezilecek yerlerini bir an önce keşfe çıkmak isteyeceksiniz.

17.Kızlan Yel Değirmenleri Önünde Güzel Fotoğraflar Yakala!

Kızlan Yel Değirmenleri

Burası neresi? Datça’ya 8 km mesafedeki Kızlan Köyü’nde yer alan Kızlan Yel Değirmenleri, Muğla gezinizde ziyaret edebileceğiniz yerlerden biridir. Değirmenlerinden ilki, kaymakamlık onayı ile restore edilmiş ve özel bir işletmeye turizm amacıyla kiralanmıştır. Günümüzde restoran olarak işletilen bu değirmende güzel bir yemek yiyebileceğinizin altını çizelim. Bu değirmen dışında, diğer üç değirmenin ise özel kişilere ait olduğunu da ekleyelim.

Neden gitmeliyim? Geriye kalan değirmenlerin hem içine girebiliyorsunuz hem de fotoğraflayabiliyorsunuz. Ancak bu değirmenlerin devlet tarafından ilgiye ve restorasyona ihtiyacı var gibi duruyor. Yoksa gittikçe daha hasar görebilir ve yok olabilir. Yalnız bu duruma rağmen, turistler tarafından günümüzde hala yoğun ilgi gördüğünü de söylememizde fayda var.

*Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler

18.Bodrum Tuzla Kuş Cenneti’nde Flamingoları Seyret!

Bodrum Tuzla Kuş Cenneti

Burası neresi? Bodrum merkeze 25 km mesafede yer alan Bodrum Tuzla Kuş Cenneti, 125 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Muğla’da çocuklarla yapılacak şeyler arasında yer alan Tuzla Kuş Cenneti, allı turna, karabatak, meke ve yaban kazı gibi nadir görülen pek çok sayıdaki kuş türünü yakından inceleme şansı yakalayacağınız bir yerdir. Ayrıca burada en çok ilgiyi flamingoların gördüğünü söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? Hayvan severlerin ve fotoğraf tutkunlarının bir numaralı adresi olan bu yere, mutlaka Mart ve Nisan aylarında gelmelisiniz. Neden mi? Çünkü bu aylar kuşların ürüme mevsimidir. Danslarıyla birlikte göç hareketlerine tanıklık edeceğiniz bu zamanlarda, oldukça keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

  • Adres: Dörttepe, Muğla Bodrum Yolu, 48670 Milas/Muğla
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

19.Aqua Dream Water Park’ında Doyasıya Eğlen!

Burası neresi? Marmaris’te yer alan Aqua Dream Water Park, 2006 yılında hizmete açılmıştır. 44 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan su parkının içerisinde; soyunma kabinleri, özel duş yerleri, özel eşyalarınızı bırakabileceğiniz kasalar, restoran, havuz ve su kaydırakları yer alıyor. Rafting slide, aqua tower, body slide, black hole, kamikaze, multi slide ve wawe pool başta olmak üzere pek çok sayıda kaydırak bulunuyor ve dilediğiniz gibi birini belki de hepsini kullanabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Hem çocuklarınızla hem de kendiniz doyasıya eğlenebileceğiniz bir yer alan aqua parkta, aynı zamanda yağmur dansı, latin dansı ve köpük partisi gibi etkinlikler düzenleniyor. İsteğe bağlı olarak bu aktivitelere katılabilir ya da eğlenceyi uzaktan izleyerekte ortak olabilirsiniz. Ayrıca içerisinde yer alan Tepe Restaurant’ta lezzetli menülerin tadına da bakabilirsiniz.

Başka nerede aqua parka gidebilirim? Marmaris’te yer alan Marmaris Atlantis Su Parkı ve Marmaris Star Aquapark, Fethiye’de yer alan Ölüdeniz Water World, Bubble Sea Park ve Sultans Aqua City, Bodrum’da yer alan Bodrum Aquapark ve Pirates Inn Cactus Aquapark’ı tercih edebilirsiniz.

20.Marmaris Burunucu Macera Parkı’nda Çeşitli Aktivitelere Katıl!

Burası neresi? Marmaris Belediyesi tarafından 2018 yılında hizmete açılan Marmaris Burunucu Macera Parkı, geniş bir alan üzerine kuruludur. Yerli ve yabancı birçok turist tarafından yoğun ilgi gören park, çocuklarınızla birlikte sizlere eğlenceli bir atmosfer yaşatacak ve farklı bir deneyim kazandıracak. Birbirinden farklı parkurlara katılarak adrenalin dolu bir gün geçireceğiniz bu yerde; danışma binası, otopark alanı, yoga ve meditasyon alanı, seyir terası, büfe, tuvalet, 18 adet çatılı piknik masası ve 1 adet seyir dürbünün yanı sıra bisiklet parkuru, koşu parkuru, çocuk oyun alanı, denge parkuru, sahil, macera park alanı ve elektrik oyun grupları bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Sekiz adet bisiklet parkurunda dağ bisikletleri ile gezintiye çıkarken, 455 metre uzunluğundaki koşu parkurunda enerjinizi boşaltacaksınız. Bebek salıncağı, engelsiz salıncak ve hamak salıncağın yer aldığı çocuk oyun alanında, tahterevalli, dönme dolap, zıp zıp ve kaydırak gibi alanlara çocuklarınızın bayılacağından eminiz. İki kişinin ahşap parkurları geçmesiyle oluşan denge parkurunun, bir yarış alanı olduğunu hemen belirtelim. Sahil kısmında can kurtaran kulübesi, duş, soyunma kabini ve şezlonglar yer alırken, elektronik oyun gruplarında ise tren, atlı karınca ve mobil kale oyun aletleri yer alıyor.

Kaçırmayın! Dev salıncak, tırmanma duvarı, serbest atlayış, zipline, 3 katlı macera parkuru ve trambolin bulunan macera park alanında, hem çocuklarınız hem de sizler keyifli anlara imza atacaksınız. Serbest atlayışın 13 metreden düştüğünü ve zipline ise havada 110 metre gitmekte olduğunu da ekleyelim.

  • Adres: Sarıana, Mustafa Münir Elgin Blv. No: 42/1, 48700 Marmaris/Muğla
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 00.00
  • Telefon: 0252 412 20 29
  • Giriş ücreti: 2,5₺ / Lunapark-Dağ bisikleti alanı: 15₺ / Macera park alanı: 30₺
  • Yol tarifi al > 

21.Fun Town Yahşi Park’ta Sınırsız Eğlenceye Ortak Ol!

Paintball

Burası neresi? Ortakent Yahşi yolu üzerinde konumlanan Fun Town Yahşi Park, sadece çocuklara değil, aynı zamanda yetişkinlere de hitap ediyor. Büyük bir açık hava eğlence merkezi olan bu yerde, birçok farklı aktivite yer alıyor. İçerisinde; go kart, paintball, dart, bilardo, langırt, atış poligonu, çocuk oyun alanı, RC araba pisti ve masa tenisi gibi birçok oyun alanının yanı sıra halı saha da bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bu oyun alanlarının dışında, içerisindeki cafe-restorandan istediğiniz her şeye ulaşabilme imkanına sahipsiniz. Çocuklarınız burada eğlenirken, sizler birazcık mola verip kafa dinleyebilir bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra canlı müzik ile birlikte etkinliklerin düzenlenmesi ve konserlerin verilmesi de burayı güzelleştiren bir başka konudur.

*Lezzet Durakları

22.Bitez Plajı’nın Meşhur Dondurmasının Tadına Bak!

dondurma

Burası neresi? Bodrum’un en gözde ve en bilinen plajlarından biri olan Bitez Plajı, özellikle denizinin sığ olmasından dolayı çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Yemyeşil portakal ve mandalina bahçeleriyle oldukça göz dolduran Bitez Plajı, aynı zamanda masmavi denizi ile de fazlasıyla beğeni topluyor. Bodrum’un en uzun sahil şeridine sahip olan plajda, sörf yapabilir, sahilde yürüyebilir, berrak denizinde yüzebilir ve tertemiz kumsalın güneşlenebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Halk plajı olduğu için şezlongların ve girişin ücretsiz olması da sizi cezbedecek. İçerisindeki çeşitli sörf okullarında, dilediğiniz gibi yararlanabileceğinizi de unutmayın! Son olarak buraya kadar gelipte, Bitez’in meşhur dondurmasının tadına bakmadan sakın dönmeyin!

23.Muğla’nın Meşhur Yemeği Sündürmeyi Tat!

Deneyimle! Turp otu, sarımsak ve nar ekşisiyle yapılan sündürme, Muğla’nın en meşhur lezzetlerinden biridir. Hafif ve oldukça lezzetli olan bu yemek, soğanlarla beraber kavrulan turp otları soğutulduktan sonra servis ediliyor. Bu lezzet, görüntüsüyle önce gözününüzü sonra da midenizi doyuruyor.

24.Akla İlk Gelen Bir Lezzet Börülce Ekşilemesi

Deneyimle! Zahmetsiz ama bir o kadar da lezzetli olan börülce ekşilemesi, Muğla’nın yöresel lezzetleri arasında ilk akla gelenlerdendir. Suda haşlanan börülceler, domates ve yeşilbiber ile tatlandırılır. Daha sonra zeytinyağı, sarımsak, limon ve un ile harmanlanan bu lezzet, hem sıcak hem de soğuk olarak servis ediliyor.

25.Muğla Çökertme Kebabını Yemeden Gitme!

Muğla Çökertme Kebabı Yemeği

Deneyimle! Muğla’nın meşhur yemekleri arasında bir diğeri de çökertme kebabıdır. Patates, dana eti ve yoğurdun birleşimi ile ortaya çıkan bu lezzette, dana bonfile etin kullanılması gerektiğini söyleyelim. Maden suyu, zeytinyağı, süt, karabiber, kimyon ve isteğe bağlı baharatlarla marine edilen et, harika bir lezzete dönüşüyor.

26.Deniz Mahsullerinin Bir Numaralı Yemeği Ahtapotlu Pilav

Muğla Ahtapotlu Pilav Yemeği

Deneyimle! Muğla’nın deniz mahsulleri açısından zenginliğini gözler önüne seren Ahtapotlu Pilav, özellikle Datça bölgesinde sık sık yapılır. Zeytinyağı kullanılarak yapılan bu lezzet, sarımsak, domates, arpacık soğan gibi sebzeler, pirinç, baharat ve ahtapot ile ortaya çıkıyor.

*Ekstrem Spor Noktaları

27.Babadağ’da Yamaç Paraşütü ile Gökyüzünde Süzül!

Babadağ

Burası neresi? Yamaç paraşütü denilince akla şüphesiz Babadağ gelir. Ölüdeniz’in hemen arkasında bulunan Babadağ, yamaç paraşütünün yapıldığı meşhur alanlardan biridir. Birbirinden farklı bitki örtüsü ve orman alanlarıyla da sizleri etkisi alan Babadağ’da, sadece yamaç paraşütü değil, aynı zamanda jeep safari turlarına katılabilir ve teleferiğe çıkabilirsiniz. Üstelik buradaki restoranlardan birine oturup hem manzaranın keyfini sürebilir hem de lezzetli menülerin tadına bakabilirsiniz.

Deneyimle! Tecrübeli, profesyonel ve dinamik ekibi ile Babadağ Yamaç Paraşütü, sizlere mükemmel bir tecrübe yaşatacak. Bu nedenle kolayca rezervasyon yaptırmalı ve bu eşsiz deneyimi tatmalısınız. Gökyüzünde uçmayı kim istemez ki? Hem de böyle bir manzarada…

28.Akyaka’da Kitesurf Yap!

Akyaka Kitesurfing

Burası neresi? Ula ilçesine bağlı olan Akyaka, temiz ve huzurlu ortamı ile her yaz yerli ve yabancı pek çok ziyaretçinin akınına uğruyor. Bulunduğu konum itibariyle birçok doğa sporunu yapma imkanı sunan Akyaka, çok büyük bir yer olmasa da doğal güzelikleri ile içinizde kocaman bir yer edinecek. Bölgenin en önde gelen turizm rotalarından biri olan Akyaka’da, kamp yapabileceğiniz gibi kano, bisiklet, trekking, su bisikleti ve yüzme gibi birçok aktivite de yapabilirsiniz. Lakin tüm bunların dışında Akyaka, tahmin edersiniz ki kitesurf sporu ile oldukça popülerdir. Akyaka’da neden kitesurfun meşhur olduğunu ve neden burada yapıldığından biraz bahsedelim.

Deneyimle! Kitesurf yapılan yer olan kite zone, uzun bir plaja sahiptir ve bu nedenle keyfini süre süre bu aktiviteyi yapabileceğiniz bir gerçektir. Denizinin sığ olması ve dalgalarının çok büyük olmaması da, sürüş konforunuzu etkilemeyecek türden. Plajda okullar ile birlikte belediyenin tesisleri var ve öğlenleri tabldot veren kafeterya ve temiz tuvaletlerin olması, burayı diğer kite noktalarından ayırıyor. Plaj, silme orman dolu yamaçlarla çevrilidir ve bu doğal güzelliğiyle de kitesurf’te dünyanın en iyi yeridir. Ayrıca rüzgarın neredeyse her zaman kiteboard için uygun olduğunun da altını çizelim.

Nerede kitesurf yapabilirim? Kiteboard Gökova, Ford Kite Academy veya Kitebase Gökova‘dan en iyi kitesurf eğitimini öğrenebilirsiniz.

29.Dalaman Çayı’nda Rafting Yaparak Kendini Hırçın Sulara Bırak!

Dalaman Çayı

Burası neresi? Dalaman ilçe sınırlarında yer alan Dalaman Çayı, Ege ve Akdeniz arasında doğal bir sınırdır. Rafting sporu için uygun ortamıyla bilinen çay, özellikle bu sporu yapmak isteyenler tarafından sık sık tercih ediliyor. Ayrca zorluk derecesinin, yüksek bir parkur olarak kabul edildiğini söyleyelim ki ona göre tercih etmek size kalsın… 🙂

Neden gitmeliyim? Yerli ve yabancı pek çok kişinin yoğun ilgi gösterdiği Dalaman Çayı, aynı zamanda doğal güzelliği ile de sizleri fazlasıyla mest edecek. Sadece doğal güzelliği ile değil içerisindeki birçok farklı aktivitelere katılarakta kendinizden geçeceksiniz. Adrenalin dolu bir gün yaşamak isteyenlerin ilk tercih etmesi gereken yerlerden biri olan Dalaman Çayı, kesinlikle Muğla’da yapılacak şeyler listenizde olmalı! Ek olarak rafting yapmanız için gereken tek şeyin, turları takip etmek olduğunu da unutmayın.

30.Maviliklere Dal ve Rüya Gibi Bir Dünyayla Tanış!

Dalış

Burası neresi? Eşsiz plajları, masmavi koyları ve tertemiz deniziyle Muğla, birçok dalış yapabileceğiniz noktalara sahiptir. Binlerce sualtı canlısını görebileceğiniz el değmemiş koylarda, hem denize hem de doğaya resmen aşık olacaksınız. Şimdi gelin, nerelerde maviliklere dalıp güzel bir rüyaya merhaba diyeceksiniz, hep birlikte öğrenelim.

Deneyimle! Cazip bir turizm merkezi olan Fethiye, Muğla’da en popüler dalış noktalarından biridir. Tahmin edersiniz ki burada hem yeni başlayan hem de uzman olan her seviyeden dalgıçlar için pek çok sayıda dalış noktası yer alıyor. Birkaç öneride bulunacak olursak; Fethiye’de en güzel dalış noktasının Afkule olduğunu söyleyebiliriz. Ardından Barakuda Resifi (Dalyan Reef), Kızıl Ada Kanyonu, Sancaklı Koyu, Sarıyarlar ve Akvaryum Koyu’nu da ekleyelim.

Mağara dalışı ve resif dalışını tecrübe edeceğiniz Bodrum’da da birçok sayıda dalış noktası bulunuyor. Bunlardan birkaçı arasında; Büyük Resif, Kargı Adası, Gavur Ali ve Deli İbrahim Sığlıkları, Karaada, Osmanlı Çapası, Köçek Adası, Orak Adası, Kaçakçı Koyu ve Delikli Mağara yer alıyor. Ayrıca Gökova’da Kocadağ ve Datça’da Hisarönü’nü de tercih edebileceğinizi ekleyelim. Tabii ki sadece bu yerlerle sınırlı olacağını düşünmeyin! Muğla ve çevresinde sayamayacağımız kadar dalış noktası vardır…

31.Azmak Nehri’nde Kano Yap!

Azmak Nehri

Burası neresi? Sazlıkları ve ördekleri ile adeta bir cennet olan Azmak Nehri, Akyaka’nın doğal güzelliklerinden biridir. Sakar Tepesi’nden çıkan kaynak sularının nehrin çıkış noktası ve suyun deniz seviyesinden sadece birkaç metre yükseklikte olduğunu belirtelim. Bu şekilde bile hala berraklığını koruyan Azmak Nehri, Akyaka’nın doğusundan başlayıp 2 kilometrelik bir yol giderek Gökova Körfezi’ne dökülüyor. Derinliği zaman zaman 8 metreyi bulan nehrin, her mevsim su sıcaklığı 8 dereceyi geçmiyor. Nehrin suyu sodalı olduğu için, aynı zamanda cilde iyi geldiğini söylemeden geçmeyelim.

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında bunaltıcı sıcaklardan kurtulacağınız buz gibi sulara sahip olan nehirde, tekne turlarına katılabilir, kano kiralayabilir ve yürüyüş yapabilirsiniz. Doğayla iç içe olacağınız Azmak Nehri’nde tertemiz havayı soludukça enerji depolayacak ve biraz olsun dünyadan uzaklaşacaksınız. Huzur dolu bir gün geçirmek için en ideal yerlerden biri olan Azmak Nehri’ni, rotanıza eklemeyi ihmal etmeyin! Ayrıca nehrin kıyısındaki birçok restoran yer alıyor ve bunlardan birine oturup bir şeyler yiyip içebilir, kuş sesleri ve manzara eşliğinde sevdiklerinizle güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Not: Kano kiralamanın 40₺ gibi bir ücreti var. 

32.Derinliklere Doğru Olta At!

Balık tutma

Deneyimle! İlk olarak, balıkçılığın Marmaris’te daha çok aktif olduğunu söyleyebilirim. Ortalama 6 saat boyunca gerçekleşen av süresi, 50₺ olarak ücretlendiriliyor. Ortaca’da ise, hem mavi yengeç hem de balık avları yapılıyor ve yaklaşık 400₺ ile ücretlendiriliyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan bu aktivite, akşam saatlerinde sonlanıyor. Ayrıca sezon içerisinde fiyatların değişiklik gösterdiğini de belirtelim.

33.Tekneyle Güzel Bir Yolculuk Yap!

Muğla Tekne Turu

Deneyimle! Muğla’nın birçok ilçesi turizm anlamında oldukça hareketli olup, birbirinden güzel sahil ve koya ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda bu ilçelerde yapabileceğiniz birçok aktivite de bulunuyor. Bu aktivitelerden de en çok tercih edilenin tekne turları olduğunu belirtelim. Tüm tekne turları sabahın erken saatlerinde başlayıp, akşam saat 19.00’de sonlanır.

Bodrum’da, Dalaman’da, Datça’da, Fethiye’de, Marmaris’te, Milas’ta ve Ortaca’da katılabileceğiniz bu tekne turları, sizlere muhteşem derecede mavinin güzelliğini sunacaklar. Tekne turlarının ücretleri tekneye göre değişse de, genellikle 50₺ ile 120₺ arasında bir ücret talep edilmektedir.

34.Trekking Yaparak Yeni Yerler Keşfet!

Likya Yolu Trekking

Deneyimle! Bodrum’da en çok tercih edilen trekking yolunun Kanacık ve Pedesa Antik Kenti arasında yapılan 185 kilometrelik parkur olduğunu hemen söyleyelim. Datça’da trekking için, Kısık-Kargı Parkuru, Emecik Dağları, Hurmalı Bükü Yolculuğu ve Yarık Dağı Tırmanışı en çok tercih edilenlerdir. Fethiye’de daha çok tercih edilen trekking, Kayaköy-Babadağ, Fethiye-Kaleköy, Faralya-Kabak, Koylar Turu, Geköy-Büyükçakıl Sahili Parkuru sıklıkla tercih edilen rotalardır.

Milas’ta ise Milas-Ören arasında trekking gerçekleştiğini de es geçmeyelim. Aynı zamanda Antalya ile Fethiye arasında uzanan antik yol Likya, 500 km uzunluğunda olup daha çok adrenalin yaşamak isteyenler için en ideal rotalardandır.

35.Jeep veya ATV Safari Yaparak Tozu Toprağı Birbirine Kat!

Jeep Safari

Deneyimle! Muğla’da yapılacak aktiviteler arasında bir diğeri de jeep safaridir. Jeep ATV ve bazı kentlerde atlar ile gerçekleştirilen bu safarilerde, antik kentleri, koyları ve ormanları çok yakından gözlemleme imkanı sunuyor. Bodrum’da yapacağınız safarilerde, engebeli arazileri aşacak ve ormanlık alanların içinden geçeceksiniz. Genellikle 120₺ ile ücretlendirilen bu aktivite, sabahın erken saatlerinde başlayıp, akşamüzeri sonlanmaktadır. Dalaman’da hem Jeep hem de ATV ile safariler düzenlenmekte olup, sabah 09.00’da başlayıp akşam 19.00 gibi sonlanır. Birçok popüler noktaya gidip Jeep safari yapacağınız bu aktivite, genellikle 150₺ olarak ücretlendirilir. ATV turları ise, 90₺ olarak ücretlendirilir.

Fethiye’de de yine hem Jeep hem atlı hem de ATV safariler düzenlenmekte olup, ATV ile yapılan ücretler 140₺ olarak ücretlendirilir. Jeep safari turu 100₺ olurken, at safari turu da genelikle 80₺ olarak ücretlendirilir. Marmaris’te daha çok Jeep safari turları düzenlenir ve ücreti de 40₺ olarak belirlenir. Ortaca’da da hem ATV hem de Jeep safari turları düzenlenir ve Jeep safari turunda 120₺ gibi bir ücret öderken, ATV safari de ise 80₺ gibi bir ücret ödenir. Ancak tüm fiyatların sezon içerisinde değişiklik gösterdiğini unutmayın!

36.Asar Dağı’na Tırman!

Asar Dağı

Burası neresi? Saburhane’nin üst noktasından yürümeye başlayın ve Asar Dağı’na tırmanın! Ne dersiniz bu fikre? Evet dağa yapmış olduğunuz yürüyüş tam olarak 1 saat sürüyor, evet zorlu bir yürüyüş olduğunun da farkındayız ancak sonrasında karşılacağınız manzara buna değecek emin olabilirsiniz. Antik kalıntılar ile çevrelenen bu manzaraya hayır demek olmaz!

Neden gitmeliyim? Halk arasında Masadağ olarak da adlandırılan Asar Dağı, oldukça köklü bir tarihi kalıntıların izlerini bünyesinde taşıyor. Bu kalıntılar arasında; Mabolla Kalesi, bir ortaçağ sarayı, kutsal alanlar ve mezarlar yer alıyor. Tarihten esintiler göreceğiniz bu dağa gelmeden önce ya da geldikten sonra, güzergahınıza Değirmen Deresi’ni de eklemeyi unutmayın! Yine 1 saatlik yürüyüşün ardından ulaşacağınız bu dere, yorgunluğunuzu alacak ve serinlemenizi sağlayacak.

*Yaz İçin Uygun Aktiviteler

37.Ölüdeniz’de Denize Gir!

oludeniz fethiye

Burası neresi? Fethiye’de yer alan Ölüdeniz, Fethiye denilince kuşkusuz akla ilk gelen yerlerden biridir. 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz, hem Muğla’nın hem de Fethiye’nin en özel noktalarındandır. Sadece ülkemizden değil aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen ziyaretçiler ile dolup taşan Ölüdeniz, çam ormanları ve tepelerle çevrili doğa harikası bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki kısma sahip olan bu yerde, sizleri ilk karşılayan kısım ücretsizdir. Turnikelerden geçtikten sonraki kısım ise ücretli olup, Kumburnu Plajı olarak adlandırılır. Kumlu plajı ve ılık deniziyle bambaşka bir yer olan Ölüdeniz, o kadar berraktır ki adeta akvaryumda yüzüyormuşsunuz gibi bir his verir. Özellikle iki tepe arasından gün batımını izlemek muhteşem olsa gerek…

Kaçırmayın! Doğal güzelliği dışında burada birçok aktivite yapma imkanınız da var. Bunlardan ilki tahmin edersiniz ki yamaç paraşütüdür. Ölüdeniz’in nefes kesen manzarasına tepeden eşlik edebileceğiniz gibi, denizdeyken bu deneyimi yaşayanları da seyredebilirsiniz. İnanın siz sıcacık denizde yüzerken, onları izlemekte oldukça keyifli olacak. Ayrıca tekne, at ve ATV safari turlarına katılabilir, su sporları veya doğa yürüyüşleri de yapabilirsiniz. Bunların dışında etraftaki restoran ve barlarda bir şeyler yiyip içebileceğiniz gibi, alışveriş yerlerindende alışveriş yapabilirsiniz.

  • Giriş ücreti: Kumburnu Plajı: Tam: 9₺ / İndirim: 4,5₺ / Araç: 27₺
  • Yol tarifi al > 

38.Köyceğiz Gölü’nde Sandal Gezisine Çık!

Burası neresi? Her mevsim harika manzaraya sahip olan Köyceğiz Gölü, doğal güzelliğinin yanı sıra tarihsel yapıtlarıyla da fazlasıyla yoğun ilgi görüyor. Herkesi kendine hayran bırakan gölde, sörf, yelken, kürek gibi su sporları yapabileceğiniz gibi sandal gezintisine de çıkabilirsiniz. Özellikle gün batımında yapacağınız bu gezi sırasında muhteşem fotoğraflar da çekeceğinizi unutmayın! Ayrıca bu aktivelerin yanı sıra göl kenarında balıkta tutabilirsiniz.

39.Kızkumu Plajı’nda Yürü!

Kızkumu Plajı

Burası neresi? Orhaniye’de yer alan Kızkumu Plajı, Muğla yapılacak şeyler listesinde kesinlikle olmayı hak ediyor. Etrafı çam ormanlarıyla çevrili olan plajın en önemli özelliği, denizin ortasında patika gibi uzanan yoldur. Efsanevi bir hikayeye sahip olan Kızkumu Plajı’nda, denizin ortasında yürüyen insanları gördükçe şaşıracak ve sizde onlara katılacaksınız.

Neden gitmeliyim? Bu patika boyunca yürüdüğünüzde asla derinleşmeyen su, sağa veya sola doğru bir hamle yaptığınızda derinliği birden artar ve bu da oldukça ilginç bir özelliğidir. Hem yürüyerek manzarayı keşfedeceğiniz hem de yüzerek vakit geçireceğiniz Kızkumu Plajı’nda, aynı zamanda su sporları merkezi bulunuyor. Burada herhangi bir sporu seçerek doyasıya eğlenebilirsiniz.

İpuçları: Plaj gündüzleri çok kalabalık olduğu için, gün batımında gelmelisiniz. Ayrıca denizin ortasındaki kızıl kum çakıllı olduğu için yürüdükçe ayağınızı acıtabilir. Bu nedenle plaj ayakkabılarınızı yanınızda getirmelisiniz.

  • Adres: Orhaniye, Marmaris Boz burun Yolu, 48700 Marmaris/Muğla
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

40.İztuzu Plajı’nda Caretta Caretta Kaplumbağalarını Gör!

İztuzu Plajı

Burası neresi? Dalyan beldesinde yer alan İztuzu Plajı, 4.5 km uzunluğuna sahiptir. Plaj o kadar çok iyi korunmuş ki bu kilometre boyunca ne bir otel ne de bir ev inşa edilmiş. Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmasından dolayı plaj, ”Kaplumbağa Plajı” olarak da adlandırılıyor. 2008 yılında Avrupa’nın en iyi açık alanı ve 2011 yılında Avrupa’nın en iyi plajı ödüllerini alan plaj, altın sarısı kumuyla da oldukça yoğun ilgi görüyor.

İpucu: Plaj’da yaralı kaplumbağaları tedavi etmek için bir hastanenin yer aldığını ve plajın kaplumbağaları rahatsız etmemek için erken saatlerde kapatıldığını belirtelim.

  • Adres: Çandır, 48800 Ortaca/Muğla
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 20.00
  • Yol tarifi al > 

41.Bafa Gölü’nde Tekne Turlarına Katıl!

Bafa Gölü

Burası neresi? Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Bafa Gölü, Muğla ve Aydın sınırları arasında yer alıyor. Eski tarihlerde Ege Denizi’ne açılan bir körfez olan Bafa Gölü, 1989 yılında sit alanı olarak ilan edilirken, 1994 yılında ise tabiatı koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Bölgenin en huzurlu ve en doğal alanlarından biri olan göl, çeşitli sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Zeytin ve çam ağaçlarının yer aldığı gölde, 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli çeşidi bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Özellikleri ile doğa tutkunlarını fazlasıyla cezbeden bu göl, aynı zamanda kuşların ürüme alanı olarak da biliniyor. Ayrıca gölün içerisinde kale ve manastırla kaplı adalar da bulunuyor. Bunlardan sadece biri karada bulunurken, diğerlerine balıkçı tekneleri ile ulaşım sağlanıyor. Aynı zamanda gölün yakınlarında çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir köy yer alıyor. Bafa Gölü’ne kadar gelmişken Kapıkırı Köyü’ne uğramalı, gölde kano ile gezintiye çıkmalı ve tekne turlarına katılmalısınız.

42.Saklıkent Kanyonu’nda Yürüyüş Yap!

Burası neresi? Fethiye’ye 45 km uzaklıkta yer alan Saklıkent Kanyonu, milli park statüsünde korunuyor. Devasa kayaların üzerinize geldiği hissi sizleri biraz ürkütse de böylesine görkemli bir doğal güzelliğin içinde yürüyüş yapmak paha biçilemez olsa gerek. Maceraya ilk olarak, kayalıklara demir çubuklarla tutturulan tahta köprüden yürüyerek başlayacak ve daha sonra vadi içerisinde akan buz gibi suyla karşılacaksınız. Biraz daha ilerlediğinizde ise, minik bir adanın sizlere kucak açtığını göreceksiniz.

Neden gitmeliyim? Yürüyüş yaptığınız sıra boyunca, sizlere eşlik eden su sesi… Üstüne karşılaştığınız eşsiz manzara… Aslında sadece bu manzara için bile buraya gelinir! Aynı zamanda Saklıkent Kanyonu’nda rafting, zipline, bungee jumping, trekking ve doğa yürüyüşleri gibi birçok aktivite de yapabileceğinizin altını çizelim. Macera ve adrenalin tutkunları için en ideal yerlerden biri olan bu kanyon, mutlaka Muğla’ya gidince yapılması gereken şeyler arasında.

İpuçları: Kanyonda, şiddetli su akışı ve keskin kayalar nedeniyle yürümekte zorlanacağınız için, yanınızda mutlaka lastik ayakkabı getirmelisiniz. Eğer unutursanız, burada satın alacağınız birkaç yer var. Ayrıca hırçın su akışından dolayı, her ihtimale karşı, yanınıza yedek bir kıyafet ve deniz kıyafetlerinizi de almanız gerekiyor.

  • Adres: Kayadibi, saklıkent sokak no:26, 48300 Seydikemer/Muğla
  • Çalışma saatleri: 08.45 – 19.30
  • Telefon: 0252 659 01 01
  • Giriş ücreti: Tam: 8₺ / İndirim: 4₺
  • Yol tarifi al > 

43.Turgut Şelalesi’nde Serinle!

Turgut Şelalesi

Burası neresi? Yaklaşık 4 metre yükseklikten akan Turgut Şelalesi, buz gibi akan suyuyla Muğla’da yazın yapılacak şeyler arasında en iyisi. Yalnız suyunun gerçekten çok soğuk olduğunu ve atlamanın yasak olduğunu belirten tabelalar olmasına rağmen, atlayanları ve yüzenleri görmenin mümkün olduğunu belirtelim. İçerisinde yer alan sandalyelerde oturup gözleme keyfi yapabilir, buz gibi akan şelalenin havuzunda yüzebilir veya doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

  • Adres: Orhaniye, 48700 Marmaris/Muğla
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

44.Hisarönü’nde Eğlenceye Katıl!

Hisarönü

Burası neresi? Gece hayatı, neon ışıkları ve dans edebileceğiniz birbirinden güzel kulüpleri ile Fethiye’nin kalbidir Hisarönü. Ölüdeniz ve Fethiye arasında kalan Hisarönü, restoranlar, barlar, kulüpler, oteller ve mağazalar ile doludur. Renkli gece hayatı ile odlukça popüler olan Hisarönü’nde, caddede yürüyebilir, yerel dükkanlardan alışveriş yapabilir, lezzetli restoranlarda yemek yiyebilir, DJ’lerin performanslarını seyredebilir, ilginç dans şovlarını izleyebilir, canlı konserleri dinleyebilir ve karaoke yapabilirsiniz.

45.Toparlar Şelalesi’nde Piknik Yap!

Toparlar Şelalesi

Burası neresi? Köyceğiz’de yer alan Toparlar Şelalesi, sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenlere ilaç gibi geliyor. Şelalenin aktığı yerde küçük ve doğal bir göl bulunuyor. Bu gölde yüzebileceğiniz gibi ağaca bağlanmış ipten sallanarak atlayıpta eğlenebilirsiniz. Ayrıca trekking, kamp ve piknik gibi aktivitelerde de bulunabilirsiniz.

  • Adres: Döğüşbelen, 48800 Köyceğiz/Muğla
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

*Kış İçin Uygun Aktiviteler

46.Sandras Dağı’nda Kayak Yap!

Kayak

Burası neresi? Batı Toroslar’ın bir parçası olan Sandras Dağı’nın, bir bölümü Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırlarında, bir bölümü de Denizli sınırlarında yer alıyor. Yüksekliği 2 bin 295 metreyi bulan dağ, zengin bitki çeşitliliğine sahip çok özel bir coğrafyadır. Birbirinden farklı ağaçlara ve bitkilere yer veren Sandras Dağı’nda kamp yapabilir ve bu mükemmel doğa ile baş başa kalabilirsiniz. Ayrıca Muğla’da kış aylarında yapılacak şeyler için en iyi alternatif olduğunu söyleyerek, kayak yapabileceğinizi de ekleyelim.

Başka nerede kayak yapabilirim? Muğla’ya yakın gezilecek yerlerde yer alan Saklıkent Kayak Merkezi’nde, Davraz Kayak Merkezi’nde ve Uludağ Kayak Merkezi’nde kayak yapabileceğinizi belirtelim.

*Günübirlik Turlar

-Ücretli Turlar

47.Marmaris Muğla Çıkışlı Fethiye Turu

Marmaris

Tur hakkında; İlk durağınız Dalaman olacak bu turda, daha sonra Saklıkent Kanyonu’na, Fethiye’ye, Kayaköy’e ve Göcek’e uğruyor ardından da Marmaris’e dönüş yapıyorsunuz. Marmaris Muğla Çıkışlı Fethiye Turu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için, 0 850 305 51 55 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Gezi rotası hareketleri;

  • Araç Hareket Saati: 07:00
  • Kahvaltı Saati: 09:00
  • Saklı Kent Kanyon Giriş: 10:30 (Çıkış 12:00)
  • Saklı Kentten Fethiye Varış: 13:15
  • Balık Hali Öğle Yemeği: 13:30 (Çıkış 14:30)
  • Paspatur Çarşısı: 15:30 (Serbest Zaman)
  • Kayaköy: 17:00
  • Göcek’e Doğru Yola Çıkış ve Varış: 17:00 – 17:45
  • Göcek’ten Kalkış Saati: 19:00
  • Marmaris Dönüş: 20:45

48.Ölüdeniz: Kelebekler Vadisi Turu ve St. Nicholas Adası Gezisi Turu

St. Nicholas Adası

Tur hakkında; Tam günlük bir yolculukla Ölüdeniz çevresindeki koyları ve adaları keşfedecek, Blue Cave Cold Spring Körfezi’nde yüzecek, Nicholas Adası’nda kilise kalıntılarını göreceksiniz. Ölüdeniz: Kelebekler Vadisi Turu ve St. Nicholas Adası Gezisi Turu, kişi başı ücreti 264,68₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar;

  • 2 katlı bir teknede seyir
  • Otelden araçla alma ve otele bırakma
  • Öğle yemeği
  • İngilizce konuşan rehber

Ücrete dahil olmayanlar; 

  • İçecekler

49.Fethiye / Ölüdeniz: Barbekü Öğle Yemeği ile Tam Gün 12 Ada Gezisi Turu

Oniki Adalar

Tur hakkında; Öğle yemeğinde barbekü keyfi yapacaksınız, 12 adanın tarihini ve kültürünü keşfedecek, teknede rahatlayacak ve berrak denizde yüzeceksiniz. Fethiye / Ölüdeniz: Barbekü Öğle Yemeği ile Tam Gün 12 Ada Gezisi Turu, kişi başı ücreti 220₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar; 

  • Otelden araçla alma ve otele bırakma
  • Barbekü Öğle Yemeği Büfesi
  • Sigorta

Ücrete dahil olmayanlar;

  • İçecekler
  • Fotoğraf ve videolar

50.Fethiye’de Yamaç Paraşütü Turu

Ölüdeniz

Tur hakkında; 25-40 dakikalık yamaç paraşütü yaşayacak ve oldukça farklı bir deneyim yaşayacaksınız. Fethiye Yamaç Paraşütü Turu, kişi başı ücreti 893,35₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar; 

  • Ulaşım
  • Ekstrem sporlar sigortası
  • Profesyonel ekipman
  • Bireysel eğitmen

Ücrete dahil olmayanlar; 

  • DVD (satın alınabilir)

51.Bodrum Dalyan’da Günlük Tur

Caretta Caretta Kaplumbağası

Tur hakkında; Şirin kasaba Dalyan’ı ziyaret edecek ve İztuzu Plajı’nda Caretta Caretta Kaplumbağalarını görebilme şansına sahipsiniz. Bodrum Dalyan’da Günlük Tur, kişi başı ücreti 547,61₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar; 

  • Bodrum’daki otellerden transfer
  • Tüm giriş ücretleri
  • Kahvaltı ve öğle yemeği
  • Tamamen klimalı ulaşım araçları
  • Profesyonel İngilizce konuşan rehber
  • Saat 19.00 civarı otele dönüş seferi

52.Marmaris’ten Tam Gün Dalyan Turu 

Dalyan

Tur hakkında; Kaya Mezarları arkasındaki tarihi rahatlıcı bir çamur banyosu yapacak ve plajında güzel bir gün geçireceksiniz. Marmaris’ten Tam Gün Dalyan Turu, ücreti 744,46₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar; 

  • Yaklaşık olarak Marmaris otelinizi transfer Pick up. 09:00
  • Güzergahta bahsedilen tüm giriş ücretleri
  • Teknede öğle yemeği 
  • Tamamen klimalı otobüslerle transfer
  • Yaklaşık otelinize dönün transferi. 06:00

Ücrete dahil olmayanlar; 

  • Ekstra içecekler

**Muğla’da yapılacak şeyler listemiz burada sonlanıyor. Yazımızda neler yapabilirsiniz ve ne gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz bunlara değindik. Bizim yer verdiklerimiz dışında, yeni şeyler keşfedip farklı yorumlarınız veya ilginç fikirleriniz varsa bizimle paylaşmayı unutmayın! Ayrıca bakmak isterseniz; 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin