Tüm Fotoğraflarıyla Lille’de Gezilecek 8 Yer

Fransa’nın en büyük dördüncü şehri olan Lille, Belçika’ya yakın olduğundan dolayı Flaman kültürünü de yaşatan bir kenttir.

Lille gezilecek yerler yazımızda tatilinizi en iyi nerelerde değerlendirebileceğinizi yazdık. Avrupa Kültür Başkenti seçilen Lille, gerçekten bu unvanı hak eden bir şehir. Sosyal ve kültürel alanları o kadar fazla ki, gezinizi uzatmak isteyeceksiniz. Müzeler, doğa parkları, kiliseler, alışveriş yerleri derken bir bakmışsınız tatiliniz bitmiş.

#1 Lille Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- La Treille Kilisesi

La Treille Kilisesi

Kilise adını, 12. yüzyılda yapılan Meryem Ana heykelinden alıyor. Temelleri ise 13. yüzyılda atılmış. Gotik mimari tarzıyla parlayan kilise, 1999’da küçük bir değişim yaşadı. Ön girişi yeniden tasarlanmış ve böylelikle daha rahat bir ortam sağlanmış.

Kilisenin mimarı Peter Rice olarak biliniyor. Rice, ünlü Sydney Opera Evi’nin de mimarıdır. Gotik mimariye estetik kaygıya önem veren herkes Lille’de bu kiliseyi görmeli.

2- Palais Des Beaux-Arts

Palais Des Beaux-Arts

Paris‘teki Louvre’den sonra ülkenin en iyi ikinci güzel sanatlar müzesidir. Binanın orjinali 19. yüzyıla aittir. Mükemmel mimarilere de örnek gösterilir. Müze içinde 650’dan fazla Avrupa kökenli sanatçıların yaptığı resimler koleksiyon halinde sunuluyor. Chardin, Rubens, Van Dycks, Veronese ve Goya gibi ünlü sanatçıları örnek verebiliriz.

3- Lille Kapıları

La Porte de Roubaix

Lille’in şehir kapıları da turistik noktalar arasındadır. La Porte de Roubaix, La Porte de Paris ve La Porte de Gand olmak üzere 3 kapı göreceksiniz. Roubaix, İspanyol işgali sırasında edilmiş. Tren istasyonu civarında bu kapıyı fark edeceksiniz.

Gand, Arnavut kaldırımlı sokakları ve şık restoranlara ev sahipliği yapan Gand Caddesi’nde bulunuyor. Paris Kapısı ise 14. Louis tarafından Lille’in fethedilmesine binaen yaptırılmıştır. Farklı mimarileri çizgilerde süslenen kapıları görmenizi tavsiye ediyoruz.

4- Grand Place

Grand Place

Lille’in en yoğun işleyen meydanlarından biridir. 11. yüzyılda burası buğday pazarı olarak düşünülmüştü. Günümüzde ise sayısı belli olmayan kafeler, restoranlar ve tarihi binalarla çevrilidir. Dolayısıyla gezi listenizde olması gerekiyor.

5- Euralille

Euralille

Lille’in şehir merkezinde bulunan ekonomik kalkınmayı amaçlayan bir projedir. 1980’de başlatılan projenin amacı ise Avrupa’nın iş merkezlerinden birini oluşturmak. Düşünce sadece iş ile bitmiyor. Ulaşım yolları, destekleyici yapılar da projenin kapsamına giriyor.

Euralille için teknolojik bir yer diyebiliriz. 20. yüzyılda temeli atılan projenin bugün nasıl bir konumda olduğunu yerinde görme fırsatınız var.

6- Bois De Boulogne

Bois De Boulogne

Fransa’nın hatırı sayılır güzellikteki doğa parklarından biridir. 125 hektarlık alanda hem vahşi yaşam, hem de insanların rahatça dolaşabileceği bölgeler bulunuyor. Gölün son derece estetik bir manzara görevi sunduğunu da söylememiz gerekiyor.

7- Lille Kalesi

Lille Kalesi

Vieux ilçesinde bulunan tarihi kale, yıldız şekliyle dikkatleri üzerine çekiyor. Kentin popüler yapılarından biri olduğunu zaten anlayacaksınız. Büyük kale, 1660-1667 arasında inşa edilmiş. İnşasında 3 milyon beton blok, 60 milyon tuğla kullanılmış. Ayrıca 2 bin işçi çalıştırılmış. İnanması güç değil mi?

Burayı daha önemli yapan şey ise ABD’nin Pentagon binasına ilham kaynağı olması. Pentagon yapılırken ana mimarinin Lille Kalesi’nden örneklendiği pek bilinmez. Bu bilgi de genel kültürünüze artı puan olarak geçsin.

8- Eglise Saint-Maurice

Eglise Saint-Maurice

14. yüzyılda Gotik mimari üslubuyla inşa edilen kilisedir. Zaman içinde birçok değişim yaşamış ve son hali 19. yüzyıla dayanıyor. 36 uzun sütundan oluşan kilise, 17. ve 18. yüzyılda Lille’in yerel sanatçıları tarafından boyanmış ve süslenmiş. O dönemler ibadet yerleri sanatçılar için büyük fırsat kapısıydı. Yaptıkları günümüzde de ilgi görüyor.

Lille, Fransa’nın turizm açısından önemli gördüğü şehirlerden. Özellikle yaz mevsiminde Lille’in turist sayısında artış gözleniyor. Avrupa’da ulaşım rahat olduğu için buradan başka yerlere geçmek de zor değil. Lille’in tarihi yerleri ve sunduğu bilgileri görmezden gelmek pek mümkün değil. Bundan dolayı sıradaki tatilinizi Avrupa’da geçirmek gibi bir niyetiniz varsa Lille’i notlarınız arasına almalısınız.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin