Lyon Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Şehir Hakkında; Gaul’un eski başkenti olan Lyon, 2.000 yıl öncesine uzanan zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Paris ve Marsilya’dan sonra Fransa’nın üçüncü büyük şehridir. UNESCO Dünya Mirası eserleri olan Vieux Lyon ortaçağ kenti ve Croix-Rousse ile şehir, tarihi yerleri ve mutfağı ile ünlüdür. Bir Lyon seyahati planlayarak buradaki çarpıcı Rönesans mimarisi, modern ve eski kent bölgesinin karışımını yerinde görebilirsiniz. Lyon üzerindeki panoramik manzarası ile açık bir günde Kuzey Alpleri’ni de görebilirsiniz. Mutfağı ile ünlü olan Lyon, farklı tatlara uzak olan insanlara bile hitap edecek lezzette yemeklere sahiptir. Açık hava gezilerini seviyorsanız, Lyon’un panoramik manzaraları ve Güney Fransa’ya doğru uzanan manzaraları ile Saint Cyr ve Mont d’Or’a gidebilirsiniz. Ve eğer müzik tınılarından hoşlanıyorsanız, Lyon’un “usine des eaux de Calauire” i ziyaret ettiğinizden emin olun.

Lyon’da, Saint John Katedrali, Belediye Binası, Vieux ortaçağ kenti, Croix-Rousse, Opera nouvel, Parc de la Tete d’Or ve Botanik Bahçesi’ni kaçırmamalısınız.

Lyon Havalimanı Hakkında; Bir dönem Lyon-Satolas Havaalanı olarak adlandırılan Lyon-Saint Exupert Havaalanı, yolcu sayısı bakımından Fransa’nın en yoğun dördüncü havalimanıdır. Lyon’a 25 kilometre uzaklıkta yer alan Lyon-Saint Exupery Havalimanı yılda yaklaşık 8 milyon yolcu taşıyor ve yüzlerce destinasyona uçuş gerçekleştiriyor. Lyon-Saint Exupery Havaalanı’nda üç terminalin yanı sıra 1.000 m2 iş merkezi ve 10.000 araçlık otopark bulunmaktadır.

Lyon-Saint Exupert Havaalanını kullanan yolcular, tramvay hizmeti, TGV hızlı tren, otobüs, taksi veya motosiklet gibi çeşitli ulaşım seçeneklerine sahiptir. Ayrıca havalimanında Avis, Hertz ve Europcar gibi araç kiralama acenteleri de bulunmaktadır.

Lyon-Saint Exupert Havaalanı’ndan bölgedeki 40 kayak merkezine düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır.

Havaalanı, büyük bir alışveriş merkezine, çeşitli restoranlara, 2 otel ve 1 numaralı terminalin yakınlarında bulunan NH Otel’e sahiptir.

Lyon Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Lyon şehrinde dolaşmak için birçok ulaşım seçeneği vardır; otobüsler, tramvaylar, metro ve iki füniküler. Metro girişlerindeki makinelerden veya tüm toplu taşıma araçlarında kullanmak için doğrudan otobüs veya tramvay sürücülerinden bilet satın alabilirsiniz. Tam gün bir biletin fiyatı 5,8 Euro ya da Lyon şehir kartını satın aldıysanız şehiriçi ulaşımlarda tüm gün bu kart ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Lyon ayrıca şehir genelinde 340 istasyonda bisikletler sunan kapsamlı bir bisiklet kiralama sistemine sahiptir. Lyon’da bisiklet kiralama için tüm konumlar, bilgiler ve haritalar için Vel’ov web sitesine bakabilirsiniz.

Lyon Havalimanı Ulaşım

Lyon Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Lyon Saint-Exupery Havaalanı, şehir merkezine olan ulaşımlarda iki ana ulaşım seçeneği sunmaktadır; özel taksiler ve tramvay. En popüler seçenek tramvayla seyahat etmektir. Tramvay servisine Rhone Ekspres deniyor ve doğrudan havaalanından Part-Dieu ana tren istasyonuna gitmektedir. Yolculuk yaklaşık 30 dakika kadar sürmektedir.

Taksiye binerseniz, olukça masraflı olabilir. Yolculuk süresi tramvay ile aynıdır, standart trafikte yaklaşık 30 dakika sürer, ancak şehir merkezine gitmenin bedeli yaklaşık 50€’dur.

– Havaalanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Rhone Ekspres tramvaylarının hizmete başlamasıyla birlikte Lyon Havalimanı’ndan şehir merkezine toplu taşıma aracı olan otobüslerle ulaşım hizmeti verilmemektedir. Ancak, havalimanından şehir merkezine ve tam tersi yönde ulaşımınızı tramvay ve otobüsle aktarma yapacak şekilde sağlayabilrsiniz. Bu ulaşım seçeneği daha ucuz ancak diğer tüm ulaşım seçeneklerinden daha yavaştır.

Lyon Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için havalimanı tramvay durağından Rhone Ekspres’e binin ve Meyzieu durağında inin. Buradan 47 numaralı otobüse binerek şehir merkezine olan ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

– Havaalanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Toplu taşımayı kullanmak istemiyorsanız taksiler cazip bir alternatif olabilir. Lyon’a varışta sizi havaalanından son varış noktasına (şehir merkezine, otele) transfer etmek için taksiler mevcuttur. Lyon havaalanı taksileri, bol miktarda bagajla veya tramvayın çalışmadığı saatler dışında gelenler için en uygun seçenektir. Taksi ile transfer, toplu taşıma ile aynı süre olan yaklaşık 30 dakika sürmektedir, ancak yolculuk yoğun trafik saatlerinden etkilenebilir. Standart durumlarda havalimanından şehir merkezine taksi ücretleri 50-55€’dur. Buna ek olarak, mesai sonrası ücretler, akşam saat 19.00’dan sonra taksi ile transfer fiyatları neredeyse iki katına çıkabilir.

Lyon-Saint Exupert Havaalanı’ndan Lyon’un merkezine bir taksi yolculuğu gün boyunca 55€, geceleri 70€’dur. Gece fiyatı Pazar ve tatil günleri için de geçerlidir. Taksi durakları 1-2 numaralı terminal ve tren istasyonunun dışında bulunmaktadır.

Lyon Havaalanı’ndaki taksi durakları:

  • Lyon Taxi: +33 04 72 27 15 15
  • Lyon Taxi Prestige: +33 06 87 97 47 90
  • Taxi Aeroport: +33 04 78 55 34 31

Lyon Havalimanı’ndan şehir merkezine tek yönlü seyahat için tahmini ücretler gün boyunca 50 ila 55 Euro arasında (7.00-19.00 arası) ve geceleri 65 ila 70 Euro (19.00 ila 7.00 arası).

Havaalanından diler popüler destinasyonlara taksi ücretleri:

  • Lonon-Part-Dieu: 45-50€
  • Bourgoinjallieu: 55-60€
  • Chambery: 140-150€
  • Grenoble: 150-160

Uber, Lyon Havaalanı’nda mevcuttur. Şehir merkezine tek yön seyahat ücretleri 55-85€ civarında.

Lyon Havalimanı Rhone Ekspres

– Havaalanı/Şehir Merkezi Tren (Rhone Ekspres) ile Ulaşım

Havaalanına gidiş ve şehir merkezine olan ulaşımlarda Rhone Ekspres en konforlu seyahat seçeneğidir. Tramvay, Lyon Saint Exupery Havaalanı ile Lyon Part-Dieu ana tren istasyonu arasında her 15 dakikada bir hareket etmektedir. Yolculuk süresi 30 dakika sürmektedir. Terminallerde Rhone Ekspres tabelalarını takip ederek Lyon-Saint Exupery Havaalanı tramvay istasyonuna ulaşabilirsiniz.

Biletler her istasyondaki bilet satış makinelerinde, tramvay sürücüsünde (+4 Euro) ve çevrimiçi olarak web sitesinden satın alınabiliyor. 11 yaşından küçük çocuklar ücretsiz seyahat etmektedir. Çevrimiçi bilet satın almak en ekonomik olandır, özellikle de erken dönüş biletlerini tercih ederseniz veya önceden rezervasyon yaptırırsanız.

Şehirden ilk tramvay saat 4.25’te hareket etmektedir. Havaalanından son tramvay ise saat 00.00’da kalkmaktadır. Daha fazla bilgi için Rhone Ekspres web sitesine bakabilirsiniz.

Rhone Ekspres Bilet Fiyatları:

  • Tek bilet: 16,30 Euro. Çevrimiçi olarak satın alırsanız ücret 15,20 Euro. 12-25 yaşları için bilet ücreti 13,60 Euro’dur.
  • Gidiş-Dönüş Bilet: 28,30 Euro. Çevrimiçi satın alırsanız ücret 26,70 Euro. 12-25 yaşları için gidiş-dönüş bilet ücreti 24 Euro’dur.
  • Ücretsiz seyahat: 11 yaş ve altı çocuklar için.

Rhone Ekspres Hareket Saatleri:

Her 15 dakikada bir 06.00 – 9.00, 30 dakikada bir 4.25 – 6.00 ve 9.00 – 00.00 arası hizmet vermektedir.

Lyon Havalimanı Rhone Ekspres Bilet

Rhone Ekspress Güzergâhı:

Lyon Havaalanı ile şehir merkezi arasında iki durak vardır: “Vaulx-en-Velin La Soie” ve “Meyzieu”. Herhangi bir durakta, nerede olduğunuzdan emin değilseniz endişelenmeyin. Rhone Ekspres’teki her şey İngilizce olarak görüntülenmekte ve tren sürücüleri de İngilizce konuşmaktadır. Aşağıda, Rhone Ekspres ile Havaalanı ve şehir merkezi arasındaki durakları görebilirsiniz.

– Özel Havaalanı Transferi

Özel havaalanı transferi ile Lyon Havaalanı’ndan şehir merkezine veya doğrudan otelinize ulaşımınızı sağlayarak zamandan tasarruf edebilirsiniz. İster özel bir otomobilin ayrıcalığını ve konforunu tercih edin, ister ortak bir servis tercih edin, bütçenize ve yaşam tarzınıza uyacak Lyon Havaalanı transfer hizmetleri ile kolayca ulaşım ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Lyon Havaalanı ve şehir merkezi arasında standart bir taksi transferinden yakındaki kayak merkezlerinden birine minibüs veya otobüsle transferlerinizi çevrimiçi olarak kıyaslayabileceğiniz Find Transfer ve Shuttle Direct ile havaalanına varışınızda transfer hizmetinizi rezervasyon yapabilirsiniz.

– Havaalanı Araç Kiralama Şirketleri

Bölgede ve Fransa’nın geri kalanında seyahat etmeyi planlıyorsanız, muhtemelen Lyon Havaalanı’nda araç kiralamak en iyisidir. Kiralamaya karar vermeden önce araç kiralama fiyatlarını araştırdığınızdan ve karşılaştırdığınızdan emin olun. Açıkçası, sadece Lyon’da kalmayı planlıyorsanız, Lyon’daki toplu taşıma sistemi geniş olduğundan ve şehir merkezinde arabayla dolaşmak zor olacağı için araba kiralamanızı önermeyiz. Ayrıca park ücretleri de oldukça pahalı olabilir.

Lyon Havalimanı Araç Kiralama

Havaalanından Hertz, Thrifty, Avis, Budget, Europcar, Enterprise, National, Alamo ve Sixt araç kiralama acentelerinden araç kiralayabilirsiniz. Buna ek olarak, yerel sağlayıcı araç kiralama acenteleri olan ADA ve Virtuo tarafından da kiralık arabalar sunulmaktadır. Araç kiralama şirketlerinin ofisleri terminal binasına az bir mesafede bulunmaktadır ve bu iki mesafe arası ulaşımınızı ücretsiz servis otobüsleri ile sağlayabilirsiniz.

– Havalimanı/Şehir Merkezi Uber ve BlaBlaCar ile Ulaşım

Uber insanların özel araba yolculukları için kullandığı bir mobil uygulamadır. Giderek daha popüler bir seçenek haline gelen Uber ile kredi/banka kartı ile çevrimiçi ödeme yapmanıza olanak tanır ve rezervasyon yapmadan önce size tahmini bir ücret verme avantajına sahiptir. Lyon’da yoğun bir Uber kullanımı bulunmaktadır.

BlaBlaCar mobil uygulama tabanlı araç paylaşım uygulamasıdır. Sizinle aynı yöne giden bir arabaya binerek varış yerinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Havaalanından şehir merkezine her gün pek çok araç bu şekilde hizmet vermektedir. Bu, aynı zamanda kısa bir süre için yerliler ve diğer gezginlerle tanışmak için de harika bir yoldur.

– Havalimanı/Şehir Merkezi iNavette ile Ulaşım

iNavette hızlı ve güvenilir bir transfere ihtiyaç duyan ve havalimanında esnek zamana sahip olanlar için iyi bir alternatif olabilir. iNavette küçük minibüslere sahip özel bir şirkettir. Bu ulaşım türü hızlıdır ancak biletinizi çevrimiçi satın almalısınız.

Ancak bu ulaşım türünde en az 4 yolcunun olması gerekiyor. 4 kişiden az olduğu taktirde aracın bekleme süresi artmaktadır. Yüksek sezonda bekleme gibi bir sorunla karşılaşmazsınız, ancak düşük sezonda bekleme süreleri biraz artabiliyor.

Tek yön bilet: 10,90 Euro

Gidiş-Dönüş bilet: 21,80 Euro

Daha fazla bilgi, telefon bilgileri ve rezervasyon için iNavette web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

– Lyon Havalimanı’na Gece Geç Saatlerde Varış

Uçuşunuz gece yarısından sonra Lyon Havalimanı’na varış yapıyorsa, saat 00.00’da kalkan son Rhone Ekspres’i de kaçırmış olacaksınız. Bu durumda şehir merkezine ulaşımınızı sağlamak için yapmanız gereken, Welcome Pickups ile özel transfer rezervasyonu yapmak veya gece tarifesinde çalışan taksilerden birine binmek olacaktır. Havalimanı taksilerinin gece saatlerinde daha az sıklıkta olduğunu ve daha fazla ücret aldığını unutmamalısınız.

Lyon Ulaşım Şehir Kartı

Lyon’a Havalimanı’na varışta şehir merkezinde toplu taşıma araçlarını kullanmak, müzelere gitmek veya opera/tiyatro gibi sanatsal etkinliklere gitmek için bir ulaşım şehir kartı satın almayı düşünebilirsiniz. Lyon Ulaşım şehir kartları ile şehir içerisinde tüm toplu taşıma araçları ile (metro, tramvay, otobüs) sınırsız seyahatin yanı sıra 23 müzeye ücretsiz giriş ve turlar için indirimler dahil opera ve tiyatro gibi yerlere indirimli bilet satın alabilirsiniz. Lyon Ulaşım Kartı ücreti 42 Euro’dur (50 Dolar).

Lyon Havalimanı’na Yakın Oteller

Gece varışlı uçuşlarınızda veya trafik sıkışıklığından kaçınmak isteyebilirsiniz. Bu durumda Lyon Havalimanı’na yakın konaklama yapabileceğiniz birkaç otel bulunmaktadır.

Lyon Yapılacak Şeyler

Lyon’da Yapılacak Şeyler

Havaalanından Lyon şehir merkezine doğru yola çıktıktan sonra eğlenmenin ve şehri keşfetmenin zamanı geldi! Bunlar Lyon’da yapılacak en turistik aktivitelerden bazılarıdır.

  • Bir bisiklet kiralayarak şehrin en iyi manzaralarını görün
  • Lyon Eki Kent bölgesini keşfedin
  • Romantik bir akşam yemeği gezisine çıkın
  • Büyüleyici Minyatür Sinema Müzesi’ni gezin
  • Lyon yerel mutfağının tadını çıkarın
  • Bazı yerel şarap imalathanelerini gezmeyi düşünebilirsiniz
  • Otantik Fransız kreplerini yapmayı öğrenin

Lyon gezilecek yerler ve yapılacak bir dolu şey için diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin