Kategori: Kütahya

Kütahya Gezilecek Yerler | En İyi 37 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Gelişmekte olan Kütahya sanayisi, zengin yer altı ve üstü kaynakları, termal suları, el işçiliği ve tarihi ile önemli bir turizm potansiyeli oluşturmakta. Toplam nüfusu 571 bin 941 kişi olup Germiyanoğulları Beyliğine geçmesiyle Anadolu’da Türk hakimiyeti başlamıştır. İki defa Germiyenoğulları’na başkentliği yapmış olan şehirde o döneme ait yapılan eserlerin pek çoğu günümüze dek ulaşabilmiştir. Kütahya ve çevresi Osmanlı Devleti’ne Devlet Hatun’un çeyizi olarak verilmiş olduğu için şehzadeler Şehri olarak anılmıştır. Osmanlı Dönemi’nde de Anadolu Beylerbeyliği’ne merkezlik etmiş ve bu dönem eserleri korunarak günümüze kadar gelmiştir.

Kaç Günde Gezilir; Kütahya’yı 1-2 günde gezebilirsiniz.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Kışları ılık ve yağışlı yazları ise sıcak ve kurak geçen Kütahya’yı ziyaret edebileceğiniz en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Kütahya’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.

Ne Yenir; Yöreye özgü lezzetlerinden Cimcik, Kütahya küp kebabı, Kütahya sini mantısı, tosunum böreği, ılıbada dolması, ıspanaklı şibit, haşhaşlı gözleme ve çok daha fazlası için Kütahya yöresel yemekleri yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 30-35 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 5-7 TL

*Kütahya Gezilecek Yerler Videosu

-En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1- Kütahya Kalesi

Burası Neresi? Antik dönemden bu yana yerleşim alanı olarak kullanılan Kütahya Kalesi, 5. yüzyılda Bizanslıların yaptırmış olduğu surlar ile ve Selçuklular,  Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından yapılan restorasyon çalışmaları ve eklerle güçlendirilmiştir. Kale yukarı, iç ve aşağı olmak üzere üç bölümden ayrılmış olup sık yerleşmiş olan burçları moloz kesme taş karışımı ve tuğla sıralarından yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Orta Hisar Mescidi olarak adlandırılan Yukarı Kale diğer ismiyle Kale-i Bala, Maruf Mahallesi’nde yer alıyor olup taş kapıda bulunan yazıttan Germiyanoğlu Süleyman Şah tarafından 1377-1378 yıllarında yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Yapımında moloz taş ve köşelerde kesme taş kullanılan kiremit örtülü kalenin minare kaidesi, düzgün kesme taş arasında iki sıra ağaç hatılı döşenerek inşa edilmiştir.

Aşağı Hisar Mahallesi’nde yer alan ve aynı ismi taşıyan Aşağı Kale Mescidi altıgen şekilde olup  küçük bir mescittir. Kerpiç ile sıvanmış olmasına karşın tamamen tuğladan yapıldığı görülmektedir. Mescidin hemen altında taşlardan yapılan su tesisi bulunmaktadır. Aşağı Kale’deki bu tesisin herhangi bir kuşatma sırasında susuz kalmamak adına yapıldığı varsayılmaktadır.

Evliya Çelebi’ye göre 72 burca sahip olan kale oldukça sık aralıklar ile yerleştirilmiştir. İçerisinde iki çeşme, iki mescit ve Cumhuriyet Dönemi’nde yapılmış bir döner gazino ve kır kahvesi yer almaktadır. Kütahya Kalesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilmiş olan kalenin onarımlar ve iç kısımda çevre düzenlemeleri yapılmıştır.

2- Kütahya Saat Kulesi

Burası Neresi? Kütahya’nın merkez ilçesinde yer alan saat kulesi, 19. yüzyılda inşa edilmiş olup banisi Kütahya Valisi Fuat Paşa’dır. 30 Ağustos Ortaokulu’nun arka kısmında bulunan saat kulesine ulaşım yolu oldukça kolaydır. İki katlı kare planlı olarak inşa edilmiş ve yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Kulenin üst kısmı külahla örtülmüş olup Analcı Mescit’in karşısında bulunan Saat Kulesi, şehirde ziyaret etmeniz gereken yapılar arasında yer alıyor.

  • Konum: Alipaşa, Fatih Sultan Mehmet Blv. No:4, 43020 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Yol tarifi al >

3- Mızık Çamı

Burası Neresi? Kütahya’nın Domaniç ilçesinde bulunan Mızık Çamı, tarihi geçmişi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bir efsaneye göre, Osmanlı Devleti’nin kurucu Osman Bey’in bebekliği bu bölgede geçmiştir. Babaannesi Hayma Ana Osman Bey’i bu ağacın dallarında kurduğu salıncakta uyuturmuş. Yine denilene göre  Hayma Ana’nın torunları Orhan Bey’i de yine bu çamda hazırladığı salıncakta ninni söyleyerek uyuturmuş.

Bu ağaca Mızık Çamı veya Beşik Çamı adı verilmiş olup halk tarafından kutsal olarak  görülen bu ağaca asla zarar verilmemiştir. Bin yaşından fazla yaşı olan ağaç 1980 yılında herhangi bir yaşama belirtisi göstermemektedir. 1988 senesinde burada meydana gelen tufanda köklerinden ayrılarak yıkılmıştır. Ziyaret edilebilmesi için  özel olarak koruma altında tutulmaktadır.

-Müzeler

4- Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi

Burası Neresi? Dünyaca ünlü seyyah, ilim adamı, tarihçi, yazar ve halk bilimci Kütahya doğumlu Evliya Çelebi’nin doğduğu ev belediye tarafından Kütahya Evliya Çelebi Kültür Hizmet ve Tarihi Eserleri Onarma Derneğinin katkıları ile Dedesi Kara Ahmet Bey’in Türbesinin yanına tekrardan yaptırılmıştır. Kütahya Belediyesi ve Konağın yanında konumlanan eski ev de Kütahya Belediyesince kamulaştırılarak geleneksel el sanatlarımızın yaşatılacağı bir merkez haline dönüştürülmüştür.

  • Konum: Saray, 2. Gümüşeşik Sk. No:92, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Yol tarifi al >

5- Lajos Kossuth Müzesi

Burası Neresi? 18. yüzyıla sahip Türk Evi olan bu Macar Evi, Macar özgürlük savaşının önderlerinden 1802-1894 yılları arasında yaşamış olan Lajos Kossuth, ailesi ve 56 kişilik mülteci grubuyla birlikte 1850-1851 yılları arasında Kütahya’ da misafir edilmişlerdir ve Macaristan Anayasa Tasarısını bu evde hazırlamıştır. Bahçe içerisinde iki katlı olarak inşa edilmiş olan ahşap ev Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarılarak Lajos Kossuth anısına müze olarak 1982 senesinde faaliyete açılmıştır. İçerisinde  Lajos Kossuth’a ait eşyalar ile klasik Türk evine ait etnografik kültür varlıkları sergilenmektedir.

  • Konum: Börekçiler, Gediz Cd. No:27, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Giriş Saatler: 08:45-17:30
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Telefon: 0274 223 62 14
  • Yol tarifi al >

6- Dumlupınar Atatürk Karargah Evi

Burası Neresi? Kurtuluş Savaşı esnasında Gazi Mustafa Kemal’in karargah olarak kullandığı ev, esasına uygun olarak yapılmış olup Atatürk Karargah Evi olarak 30 Ağustos 2003 tarihinde ziyaretçilerin kullanımına açılmıştır.

7- Çini Müzesi

Burası Neresi? Türkiye‘deki ilk ve tek çini müzesi olan Çini Müzesi, 1387 -1429 arasında yaşamış olan Germiyan Beyi II. Yakup Çelebi tarafından 1411 yılında yaptırılmış olup imaret, medrese, mescit, kütüphane ve hamam bölümlerinden oluşan külliyenin imaret ve türbe bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çini müzesi olarak onarılarak, 1999 yılında ziyarete açılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Kubbeli ve şadırvan orta mekana, üç yönde kubbeli eyvan ile iki oda açılıyor. Türbe kısmında II. Yakup Bey’in çinili sandukası yer alıyor. Müzedeki vitrinlerde 14. yy.’dan günümüze kadar Kütahya ve İznik’te üretilen çini mimari elemanlar, çini kitabeler, çini vazo, tabak, pano ve çiniden yapılma ev gereçleri kronolojik bir sırayla sergileniyor. Girişinde  son Germiyan beyi II. Yakup Çelebiye ait Osmanlı Türkçesiyle yazılmış dünyanın en büyük ikinci taş kitabesi bulunuyor. “Gök Şadırvan” olarak da bilinen müzede 1766 yılında fincancı ustaları ile kalfalar arasında imzalanan tarihteki İlk Toplu İş Sözleşmesi’nin metinlerini incelemeniz mümkün.

  • Konum: Paşam Sultan, No:, Gediz Cd. No:10, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Giriş Saati: 09:0017:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8- Anadolu Kültür Sanat Ve Arkeoloji Müzesi

Burası Neresi? Kütahya il merkezinde yer alan müze, Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı bünyesinde olup Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan izinle kurulup  2005 yılında ziyarete açılmış olup özel müze statüsü içerisindedir. Eski bir uçak hangarı düzenlenerek oluşturulan müze,  Kütahya Müzesinin taş eserleri ile Müzenin kendisine ait arkeolojik eserleri, sikkeleri, çinileri ve Kütahyalı sanatçıların yağlı boya tabloları sergilenmektedir.

  • Konum: Börekçiler, Sultanbağı Cd No:2, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Giriş Saatleri: 08:45-17:30
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Telefon: 0274 224 07 85
  • Yol tarifi al >

9- Tavşanlı Belediye Müzesi

Burası Neresi? Kültür Turizm Bakanlığı tarafından izin alınarak 1989 senesinde ziyaret açılan Tavşanlı Belediye Müzesi, belediyeye bağlı olan özel bir müzedir. Eski belediye binası olarak kullanılan tescilli bu sivil mimari örneği konağın ikinci katı faaliyet göstermektedir. yöreye ait etnografik ve arkeolojik  kültür ve tabiat varlıkları sergilenmektedir.

  • Konum: Yeni, 43300 Tavşanlı/Kütahya
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saati: 08:00-17:00
  • Telefon: 0274 614 15 10
  • Yol tarifi al >

10- Jeoloji Müzesi

Burası Neresi? Eski bir yapı olup önceleri hamam olarak kullanılmış ne restore edilerek müzeye dönüştürülen müze, yerel ve ulusal açıdan yeraltı zenginliklerinin tanıtılması için  ve sergilenmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan izinle Jeoloji Müzesi olarak 2008 senesinde ziyarete açılmış olup, Kütahya Belediyesine bağlı özel müze statüsünde konumlanmaktadır. Gerek yeraltı gerekse yer üstü kaynakları ile oldukça zengin bir ildir.

Neden Gitmeliyim? Dünya üzerinde bulunan  90 çeşit madenin 57’si Türkiye’de bunun 35’i de Kütahya il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Müze içerisinde; Eti Bor A.Ş, Eti Gümüş A.Ş, T.K.İ Seyitömer Kömür İşletmesi, Tunçbilek Linyit İşletmeleri , Yıldız Entegre, Kütahya Manyezit, Kütahya Belediyesi El Sanatları Üretim Merkezinde üretilen süs taşları, Kütahya Porselenin üretim aşamaları ve Şaphane’ de üretilen şap ürünlerini görmeniz mümkün.

  • Konum: Sultanbağı, Şengül Sk. No:26, 43050 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Giriş Ücreti: 5 TL
  • Giriş Saati: 08:00-17:00
  • Yol tarifi al >

11- Porselen Müzesi

Burası Neresi? 2010 senesinde Kütahya Porselen firması tarafından açılan müzede  porselenin tarihi, üretimi ve işlenişi hakkında örneklerle bilgiler yer alıyor. Porselenin tarihi 14. yüzyıldan başlayarak günümüze kadar nasıl uzandığı hakkında tüm detaylara öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Türk tarihinin mühim ressamlarının yağı boya çalışmalarını gezebileceğiniz ayrı bir kısımda mevcut.

  • Konum: Servi, Atatürk Blv. 7.Km, 43270 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Giriş Saati: 10:00-19:00
  • Telefon: 0274 225 17 56
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

12- Yoncalı Kaplıcaları

Burası Neresi? Kaplıcaları ile meşhur Kütahya’nın Yoncalı ilçesi ve çevresindeki termal kaplıcalar çok daha doğal bir yapı sunuyor olup her sene yoğun turist akınına uğramaktadır. Kiraz Dağı’nın yamaçlarına konumlanan kaplıcalar sahip olduğu yeşil doğası oldukça ilgi çekicidir. Ülkemizdeki önemli termal kaplıcalardan biri olup  sıcaklığı 42 dereceyi bulan su sıcaklığı ile ziyaretçilerine şifa olan kaplıcalar aynı zamanda çok sayıda konaklama seçeneğine de ev sahipliği yapmaktadır. Kaplıcalar farklı rahatsızlıklardan arınmanın yanında şehrin üzerinizde yarattığı tüm stresten uzaklaşmak ve gevşemek isteyenler tarafından da tercih edilmektedir.

Suyunda kalsiyum, magnezyum ve kükürt içeren kaplıcalar,  romatizma, kireçlenme, böbrek hastalıkları, sinirsel rahatsızlıklar ve travmatik hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca burada yer alan çamur banyosu  da Türkiye’nin en yüksek radyoaktif miktarına sahip hamamı olarak bilinmekte ve romatizmaya iyi gelmektedir. Buranın dilden dile dolanan bir de hikayesi var. Denilene göre Anadolu Selçuklu Sultanı II. Alaaddin Keykubat’ın Gülümse Hatun isimli felçli bir kızı Yoncalı’ya getirmiş ve kaplıcalardan tamamen iyileşmiş bir şekilde geri dönmüştür. Bunun üzerine Alaaddin Keykubat da herkesin derdine deva olmasını istediği bu yere cami ve havuzlu büyük bir hamam yaptırmıştır.

13- Dereli Kaplıcaları

Burası Neresi? Kütahya‘nın Emet ilçesinde konumlanan Dereli Kaplıcaları, adını bulunduğu ilçeden geçen dereden almıştır. 2012 senesinde bakanlığın kararınca termal ve turizm merkezi olarak kabul gören Dereli; eklem romatizması, kemik erimesi, kas iltihapları ve ağrıları, sinirsel hastalıklar, spor yaralanmaları, ruhsal hareket bozukluklarına iyi gelmektedir. Sene içerisinde oldukça yoğun olarak yerli ve yabancı turistleri ağırlayan kaplıcalar, hem şifalı suları hem de doğası ile dertlere deva olmaya devam ediyor. Burada yürüyüş, rafting ve olta balıkçılığı yapabileceğiniz Dereli’de yayla ve dağ turizmine de elverişli olan Dereli Kaplıcaları’nda tatil yaparken çevreyi keşfetmeyi ihmal etmeyin.

  • Konum: Dereli kaplıcaları/, 43700 Emet/Kütahya
  • Telefon: 0543 502 88 77
  • Yol tarifi al >

14- Simav Çitgöl Kaplıcaları

Burası Neresi? Kütahya kent merkezi içerisinde yer alan Simav Çitgöl Kaplıcaları’ndan Evliya Çelebi Cennet Kaplıcaları olarak bahsetmiştir seyahatnamesinde. Pek çok hastalığın şifa kaynağı olan bu dertlere deva sular pek çok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Simav merkeze 4 kilometre uzaklıkta konumlanan bu turistik yer içerisinde; çocuk oyun parkları, yeşil alanlar, yürüyüş parkurları yer almaktadır. Cilt, deri, kırık, çıkık, kireçlenme, mide ülseri, egzama, bel fıtığı, romatizma, siyatik, nevralji, kadın hastalıkları, ruh ve benden yorgunluklarına deva olan Simav Çitgöl Kaplıcaları, aynı zamanda birçok aktiviteyi de bünyesinde barındırıyor.

15- Ilıca Harlek Kaplıcaları

Burası Neresi? İlçe merkezi sınırları içerisinde yer alan Ilıca Harlek Kaplıcaları’nın sularında kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat bulunuyor. Başta cilt hastalıkları olmak üzere romatizma, sinir, kadın hastalıkları, karaciğer yetmezliği, böbrek ve safra kesesi iltihaplarına şifa olmaktadır. Eskişehir karayoluna 2 kilometre mesafede yer alıyor olup il merkezine ise 28 kilometre mesafededir. Bu kaplıcaya hava, kara ve demiryolu ile ulaşım sağlamanız oldukça kolaydır. Enfes bir doğaya sahip kaplıcaların içerisindeki otelde konaklayabilirsiniz.

  • Konum: Eskişehir Yolu 23. Km, 43001 Soğukçeşme/Kütahya Merkez/Kütahya

16- Eynal Kaplıcaları

Burası Neresi? Kütahya’nın Simav ilçesinde bulunan Eynal Kaplıcaları, Ortadoğu ve Balkanlar bölgesinin en büyük hamam tesisi olarak bilinmektedir. Bu kaplıcanın suyunun en güzel anlatımı kuşkusuz Evliya çelebi Seyahatnamesi’nde anlatılmaktadır. Burası için “Dünyada ve Anadolu’da birçok kaplıcayı gezdim, gördüm ama Eynal Kaplıcası gibisini görmedim, böylesi yeryüzünde yoktur.” sözlerini kullanmıştır. Her sene şifalı suları ile binlerce ziyaretçiye şifa olan kaplıcalar, şehirde en çok tercih edilen bölgeler arasında yerini alıyor. 3 bin yıldan bu yana dek pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen sularıyla şifa vermeye devam ediyor olup romatizma, siyatik, cinsel rahatsızlıklar, nevralji, cilt, deri, nevrit, mide ülseri, böbrek taşı, egzama ve çok daha fazlasına iyi gelmektedir.

  • Konum: Hacıahmetoğlu, Eynal Kaplıcaları İşletme Müdürlüğü, 43500 Simav/Kütahya
  • Telefon: 0274 547 20 01
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17- Murat Dağı Kaplıcaları

Burası Neresi? Kütahya’nın popüler kaplıcalarında Murat  Dağı Kaplıcaları, şehrin en 2312 metre yüksekliğindeki en yüksek dağı olup eteklerinde pek çok kaplıcayı barındırmaktadır. 1987 yıllında turizm merkezi olarak ilan edilen yer, yalnızca kaplıca olarak değil çevresinde barındırdığı 853 çeşit bitki türleri ve yeşilliği göz kamaştırarak adından söz ettirmektedir. Germiyanoğulları tarafında inşa edilen iki adet hamam bulunuyor. Başta cilt hastalıkları olmak üzere oldukça fazla hastalığa şifa olmaktadır. Oksijen deposu ile ünlü Murat Dağı, şifanın önemli adreslerinden biridir. Suyunda; sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bromür ve sülfat bulunuyor olup; sinir, kas rahatsızlıkları, kadın hastalıkları ve romatizma gibi birçok sağlık sorununa iyi gelen Murat Dağı Kaplıcaları sağlık için düşündüğünüz tatil rotalarından biridir.

18- Tavşanlı Göbel Kaplıcaları

Burası Neresi? Kütahya Tavşanlı’da termal turizm yönünden diğer ilçelere oranla aynı kaliteye sahip olup, ufak tefek farklılıkları ile ön plana çıkmaktadır. İlçeye 6 kilometre mesafede yer alan Göbel Kaplıcaları içerisinde; kaplıca suları ile yapılacak tüm herşey düşünülmüş ve 2 tane yarı olimpik havuz ve 2 tane Türk hamamı yapılmış. Bunlara ek olarak ise 2 tane de çocuk havuzu yapılmış fakat bunlarla yetinmeyip kondisyon merkezi ve 20 tane de özel banyo eklemişler.

  • Konum: Göbel Kümeevleri Göbel Köyü No:1/1, 43464 Tavşanlı/Kütahya
  • Telefon: 0274 653 21 55
  • Yol tarifi al >

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Parklar

19- Vakıf Çamlığı Tabiat Koruma Alanı

Burası Neresi? 685 hektar büyüklüğündeki Vakıf çamlığı, nesli tükenmekte olan benzersiz karaçam varyetesi olan ehrami karaçamın dünya üzerindeki tek doğal yayılış alanını oluşturmaktadır. Alanın özelliklerinden biri yine Türkiye’de bulunan bir karaçam varyetesi olan ebe çamının varlığı, karaçam ve iki varyetesinin bir arada görülebileceği eşsiz bir ekosistemdir. Bunun yanı sıra ardıç, saçlı meşe, titrek kavak, söğüt, ıhlamur bulunmaktadır. Tilki, porsuk, domuz, tavşan, keklik ve bıldırcın alanda bulunan başlıca hayvan türleridir.

  • Konum: 43300 Vakıf/Tavşanlı/Kütahya
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

20- Kütahya Şehitler Anıtı Ve Parkı

Burası Neresi? 65 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan Kütahya Şehitler Anıtı ve Parkı’nda ki anıtın ana kaidesi 15 metre yüksekliğe sahip olup geleneksel Türk mimarisi tarzı esas alınarak yapılmıştır. Kaidenin sağ ve sol üst tarafından ülkemizin 81 ilini temsil eden sütunlar yer alıyor ve her birinde temsil ettiği ilin adı yazıyor. Vatan için gözünü kırpmadan şehir düşmüş askerlerimizin ve hala hayatta olan gazilerimizin anısına bahşedilmiş olan bu anıt park, 2003 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır.

  • Konum: Saray, 2. Gümüşeşik Sk. No:67, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Yol tarifi al >

21- Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı

Burası Neresi? İç Ege Bölgesi’nin etrafındaki ekosistemi ile donanmış, büyük bölümü Karadeniz orman ekosistemi özelliklerini yansıtan doğa parçası Kaşalıç Tabiatı Koruma Alanı; kayın-karaçam ormanları optimum yayılış kısımları doğal özellikleri bozulmamış bir örneğini oluşturmaktadır. Zengin bir alt flora ve yaban hayatına sahip olan tabiat alanı, meşe ve titrek kavaklarını da barındırmaktadır. Bir diğer türler ise; ahlat, armut, eğrelti sarmaşığı, sırım bağ, böğürtlen, öksürük otu, ısırgan, çiğdem, ayı üzümü, yüksük otu, papaz külahı, yabani çilek, noel gülü sayabiliriz. Hayvan türleri arasında da; Domaniç ormanlarında sık rastlanan ayı, yaban domuzu, geyik, tilki, tavşan, porsuk ve kirpi bulunmaktadır.

  • Konum: Cumhuriyet, 43860 Domaniç/Kütahya
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

22- Enne Barajı Tabiat Parkı

Burası Neresi? Kütahya il merkeze 25 kilometre mesafede yer alan Enne Barajı Tabiat Parkı, asfalt yol kullanılarak rahatlıkla ulaşılabiliniyor. Tabiat parkının içerisinde bulunan barak gölünün çevresinde piknik alanları yer alıyor. Burada tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz küçük bir büfe mevcut. İster piknik yapabilir isterseniz de balık tutarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

  • Konum: Civli, 43100 Kütahya Merkez/Kütahya
  • Telefon: 0535 287 77 88
  • Yol tarifi al >

-Ormanlar

23- Domaniç Ormanları

Burası Neresi? Yarattığı muhteşem manzarasıyla birlikte Domaniç Ormanları, Kütahya’da ziyaret edilmesi gereken yegane yerlerinden biridir. Hele ki ilkbahar ve yaz aylarında gelirseniz buraya yeşilin en güzel tonlarını birbiri içine geçmiş şekilde en doğal varlıkları yakından görebilme şansına sahip olacaksınız. Kaliteli oksijeni ve huzur sağlayan ortamı ile şehrin hengamesinden uzaklaşarak kafa dinlemeniz için birebir. Üstelik 30 kilometrekarelik bir alanı kapsayan alanda yürüyüş de yapabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Ülkemizin en dikkat çeken noktalarından biri olan Domaniç Ormanları’nda dünyada yalnızca burada yetişen ağaç türleri bulunmaktadır. Anadolu Selçuklu Uç Beyi olan Ertuğrul Gazi yaz aylarını burada geçirirmiş. Doğal güzellikleri dışında tarihi açıdan da önemli bir yere sahip olup asırlık ağaçlarıyla sizi hem kendine hayran bırakacak hem de keyifli vakitler geçirmenizi sağlayacak.

  • Konum: Hasantepe, Milli Egemenlik Cd. No:30, 43850 Domaniç/Kütahya
  • Yol tarifi al >

24- Kütahya Kent Ormanı

Burası Neresi? Kütahya şehir merkezine yakın noktada yer alan kent ormanı, yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunuyor. Araç yolu ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz ormanda piknik alanlarından yürüyüş parkurlarına kadar oldukça fazla etkinliği gerçekleştirebileceğiniz imkanlara sahipsiniz. Piknik alanın bulunduğu yerde bir büfe de mevcut. Piknik masada kiralamak veya semaverde çay içecekseniz 15 TL gibi bir meblağ ödemeniz gerekiyor. Uzun yürüyüş parkurlarının bulunduğu ormanda doğa yürüyüşlerine çıkabilir veya çadır kampı yaparak şehirden uzak birkaç gün geçirebilirsiniz.

  • Konum: Hacıazizler, 43270 Göynükören/Kütahya Merkez/Kütahya
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Mesire Alanları

25- Ağaçköy Regülatörü Mesire Yeri

Burası Neresi? Kütahya il merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Ağaçköy Regülatörü mesire alanı, Kütahya Belediyesi tarafından piknik alanı olarak düzenlenerek halkın kullanımına açılmıştır. Yaklaşık olarak 50 dönümlük bir alanı kapsayan alanda;  oturma alanları, büfe, çocuk oyun alanı, mescit, wc ve diğer bölümleri ile kaliteli bir hizmet sunuyor. Hafta sonları sevdikleriniz ile vakit geçirmek için oldukça uygun bir mekandır.

  • Konum: Hacıazizler, 43270 Gedikoğluçiftliği/Kütahya Merkez/Kütahya
  • Yol tarifi al >

26- Ilıcaksu Mesire Alanı

Burası Neresi? Kütahya’nın Domaniç ilçesine 5 kilometre mesafedeki Ilıcaksu Köyü sınırları içerisindeki Sarıkız oldukça hoş bir mesire alanıdır. Yerden fışkıran pınarların oluşturduğu  küçük bir gölet görünümündeki Sarıkız, yeşillikler ile bütünleştiğinde harikulade bir görüntü oluşturuyor. Yıl boyunca 18 derece sıcaklıkta kalan su oldukça temizdir. Aynı zamanda mesire alanının etrafından pek çok sayıda da alabalık tesisi mevcut.

-Yaylalar

27- Gediz Muratdağı Ocakoğlu Yaylası

Burası Neresi? Kütahya ilçesinde geçmekte olan Gediz ve Porsuk Nehirleri be Banaz Çayı’nın kavuştuğu noktada Murat Dağı ile karşılaşıyoruz. Kütahya ve İç Ege’nin en yüksek dağı olma özelliğine sahip dağ toplamda 2312 metredir. Dağın yamacında yer alan yayla ise 900’e yakın farklı bitkiler ile burayı öylesine güzel bir yer haline dönüştürmüştür. Yaz ayında gelirseniz tertemiz oksijeni, suyu ve açmış bitkisiyle size ev sahipliği yapacak. Orkide, lale, nilüfer, çiğdemin yanında meşe,kestane ve çam ağaçları ile güzelliğine güzellik katan yaylada hamam ve kaplıcalar yer alıyor. Kaplıca sularının pek çok derde deva olduğu bilinen bilgiler arasında. Bakanlar kurulu tarafından 1987 yıllında burası bir turizm kenti olarak tescil edilmiştir. Buraya ziyaret edenler için de ayrıca konaklama yerleri de mevcuttur.

28- Simav Gölcük Yaylası

Burası Neresi? İlçe merkezine biraz uzak konumda olan Simav Gölcük Yaylası’na hali hazırda imkanlara sahipseniz gidebilirsiniz. Daha çok mesire alanı olarak değerlendirilen yaylada bir de restoran yer alıyor. Muhteşem bir göl manzarasına sahip olan Gölcük Yaylası’na piknik yapmak için gelecekseniz kendi malzemelerinizi yanınızda getirmeniz gerekiyor. Fakat tavsiyemiz burada restoranda lezzetli yemekler yemenizi öneririm.

29- Topuk Yaylası Tabiat Parkı

Burası Neresi? Kendinizi doğanın kucağına atıp bir parça huzuru bulabileceğiniz yerlerden biri de Kütahya’nın Domaniç ilçesinde yer alan Topuk Yaylası’dır. 101 kilometre kadar uzakta oluşu gözünüzde büyümesin. Gittiğinizde ne denli değdiğini anlayacaksınız. Domuz, ayı, kurt ve daha pek çok vahşi hayvanın kış aylarında yaşadığı yerlerdendir. Ayrıca içerisinde Osmanlı Dönemi’nden kalan Hayme Ana Türbesi, bölgenin en önemli yapılarından biri olarak bilinmektedir. Her sene Hayme Ana Türbesi’nde anma töreniyle birlikte etkinlikler düzenlenmektedir.

  • Konum: Cumhuriyet, İnegöl Tavşanlı Yolu, 43850 Durabey/Domaniç/Kütahya
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

-Vadiler

30- Frigya Vadileri

Burası Neresi? Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir’in çevrelediği “phrygia Epiktetus” yani Küçük Frigya, dağlık yerleşim bölgesi olarak tanımlanıyor olup günümüzde Frig Vadisi olarak biliniyor. Kütahya il sınırları içerisinde yer alan bu vadi, merkeze 7 kilometre mesafede yer alıyor.  Yeni Bosna Köyü’nden başlayarak Kütahya’ ya 54 km uzaklıktaki Ovacık Köyü’ne kadar ilin doğusu boyunca uzanan bu vadi Sabuncupınar, Söğüt, İnli, Sökmen, Fındık ve İncik mağaralarının bulunduğu kuzey bölümü ile daha güneydeki Ovacık köyü, İnlice Mahallesi ve etrafını kapsamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Eski bir yanardağ olan Türkmen Dağı’nın tüfleriyle örtülmüş olan Frig yaylaları, M.Ö. 900-600 yılları arasında Frigler tarafından yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Volkan tüfün kolay işlenebilir olması ve Friglerin bunları oyarak ve yontarak farklı amaçlarla kullanmalarını sağlamışlardır. O dönemin ardından ana tanrıça Kybele’ ye adanmış açık hava tapınakları, sunaklar ve kaya mezarları ile savunma ve barınma amaçlı olarak kullanılan pek çok yapı günümüze dek ulaşabilmiştir.

Daha sonra alana Roma ve Bizanslılar yerleşmiş olup kilise ve şapellerde yer alan kök boyalı haçlar, meander motifleri, yazı ve fresk izleri hala görülebilinmektedir. Frig ve Bizanslılar tarafından kayaların oyularak yapılan Deliktaş Kalesi ve Penteser Kalesi adı verilen doğal kaleler yer almaktadır. Hint-Avrupa kökenli olan Frigler kısa zaman içerisinde Anadolululaşarak bir yandan İon öbür yandan Geç Hitit etkileri altında kalarak kendilerine özgün ve Anadolulu bir kültür oluşturmuşlardır.

Friglerin maden ve ağaç işçiliği alanında ve dokumacılıkta üretmiş oldukları eserler İon piyasasında beğeni kazanarak ustalar tarafından taklit edilmişlerdir. Bunlar arasında; makara, kulplu bronz tabaklar, bronz kazanlar, altın, gümüş ve bronzlardan yaylı çengelli iğneler (fibulalar), değerli madenlerden giysi kemerleri, tokalar, zengin bezemeli tekstil ürünleri, geometrik desenlerle süslü mobilya eşyası yer alıyor. Anadoludaki kilim ve halı sanatının etkilenmesi topates denilen kilim sanatına dayanmaktadır. Kapadokya’ya benzeyen doğal kaya yapısının yanı sıra çam ormanları ile kaplı dikkat çekici alandır.

-Dağlar

31- Yellice Dağı

Burası Neresi? Doğa severlerin bayılayacağı Yellice Dağı, Kütahya’nın güney bölümünde yer alıyor olup fay hattının hemen üzerinde konumlanıyor. En yüksek kısmı 1100 metre kadar olan dağa genel olarak doğa sporlarına ilgisi olan insanlar tarafından yoğun olarak ziyaret edilen bir yerdir. Dağ tırmanışından treekinge kadar çokça etkinliği bünyesinde barındıran ormanda dilediğiniz her şeyi yapabilme imkanına sahipsiniz. Vahşi hayvanların yuvası olması sebebiyle yanınızda bölgeyi iyi tanıyan bir rehberin eşlik etmesinde yarar var.

-Diğer

32- Frig Yürüyüş Yolu

Burası Neresi? Ankara-Eskişehir-Afyonkarahisar ve Kütahya illeri arasındaki antik yürüyüş yolu, Friglerin hakim olduğu dönemde oluşturulmuştur. Antik Dönem’de Friglerin hüküm sürdüğü vadilerden geçen yollar sizleri tarihi bir yolculuğa sürükleyecek. Toplam uzunluğu 506 kilometre kadar olan Frig Yürüyüş Yolu’nun parkuru uluslararası standartlarda hazırlanmış olup uzun bir yürüyüş ve bisiklet yoludur.

Kolay takip edilmesi adına rotanın hepsi uluslararası standartlara uygun olarak kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiş şekildedir. Aynı zamanda yürüyüşçülerin bilgilendirilmesi için rotanın başlangıç-bitiş noktalarına bilgilendirici panolar ve önemli kavşak noktalarına da yön tabelaları yer alıyor.

Yürüyüş yolu boyunca her bir adımda Friglere ait izlere rastlayabilirsiniz. Gordion, Seydiler ve Yenice Çiftliği’nden başlayarak Frig Vadilerine kadar uzanan bu güzergahlar, Friglerin eas yerleşim alanı olan Yazılıkaya Midas’ta birleşmektedir. Ana parkurların yanında bu parkurları birbirine bağlayan bağlantı yolları ve alternatif yollar da bulunmaktadır. Rotaların çoğunluğu da bisiklet kullanımı için elverişlidir.

33- Yeniköy Peribacaları

Burası Neresi? Kütahya’nın Simav ilçesinde yer alan Yeniköy Peribacaları, Nevşehir‘de ki perbacaları ile aynı özelliklere sahiptir. Doğanın bizlere sunmuş olduğu bu güzellikleri yakından görmek adına mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Kiçir Ormanı içerisinde konumlanan bu peribacalarının bir diğer güzel yönü, yeşillikler ile iç içe olmasıdır. Foto safari ve turistik noktaları çekmek isteyen kişiler için muhteşem bir yerdir.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

34- Eskişehir

Burası Neresi? Eskişehir dendi mi ilk akla Taşbaşı Çarşısı gelir. Yöre halkının günlük alışveriş ihtiyaçlarının karşıladığı bu çarşı iki katlı ve birbiri ardına dizilmiş dükkanlardan meydana geliyor. İçerisinde baharatçılardan tutun aktarlara, kuyumculardan tekstilcilere kadar hizmet veriliyor. Keşfedilmesi gereken noktalardan biri ise Porsuk Çayı ve adalar bölgesi olup, şehri ortadan ikiye yaran Sakarya Irmağının en uzun kolu Porsuk Çayı bölgenin en önemli noktasıdır. İsterseniz bot ve gondollar ile kısa bir tur yapabilirsiniz.

Haller Gençlik Merkezi’nin bulunduğu nokta üniversitelilerin en yoğun olarak ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor. Eski dönemde yaş sebze ve meyve hali olarak kullanılan bu bina onarım çalışmalarının ardından tekrar hayata kazandırılmıştır. Çalışmaların neticesinde  kafelere ve hediyelik eşya satan dükkanlara ev sahipliği yapan şehrin turistik noktalarından biri haline gelmiştir.

Kentin en eski yerleşim noktalarından biri olan Odunpazarı turistik bir yer olup burada bulunan tarihi evleri, Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Lületaşı Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Balmumu Müzesi, Şelale Parkı, Osmanlı Evi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Arasta, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi, Osmanlı Evi, Şeyh Edebali Türbesi ve Alaaddin Cami mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Eskişehir’in en güzel manzarasını izleyebileceğiniz Şelale Parkı, şehrin en eski çarşısı olan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Madame Tussauds Müzeleri’ni andıran Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, cam sanatının tanıtıldığı müzeler arasında olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ziyaret etmeniz gereken önemli yerlerdendir.

*Eskişehir ile Kütahya arası 78 kilometredir. 

35- Uşak

Burası Neresi? Uşak geziniz esnasında mutlaka gezmeniz gereken yerlerin başında binerce senelik arkeolojik kalıntıların sergilendiği Uşak Arkeoloji Müzesi ve Uşak’ın köklü geçmişini daha yakından inceleyebileceğiniz Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi’ni gezmenizi tavsiye ederim. Ege Bölgesi’nde bulunan pek çok kent gibi oldukça sağlam bir tarihe sahip Uşak, yıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Blaundus Antik Kenti ve Banaz Akmonia Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz.

Yalnızca tarihi değil doğası ile de ön plana çıkan bölgede, Evrenli Doğal Parkı, Ilıcak Subaşı Parkı, Ulubey Kanyonu, Göğem Göleti, Takmak Göleti, Karaağaç Göleti görülmeye değer niteliktedir. Uşak kaplıcaları hem sağlık hem de huzurlu gezi yapabileceğiniz  Aksaz Kaplıcası, Örencik Kaplıcası ve Hamamboğazı Kaplıcaları Uşak kaplıcaları’na uğramalısınız. Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Tarihi Uşak Evleri gezi listenizde mutlaka olmalı. Bugün yalnızca 86 tanesi ayakta kalan evler Aybek Mahallesi, Karaağaç Mahallesi, Kurtuluş Mahallesi ve Işık Mahallesi’nde yer almaktadır.

*Uşak ile Kütahya arasında 141 kilometre vardır.

36- Manisa

Burası Neresi? Şehzadeler Şehri olarak anılan Manisa, tertemiz oksijeni, dertlere deva kaplıcaları, Osmanlı İmparatorluğu’na ait tarihi eserleri ve yemyeşil doğası ile siz ziyaretçilerini bekliyor. Özellikle Osmanlı’dan kalma eserlerin başında Manisa Kalesi geliyor. Kalenin yanında Manisa Muradiye Camii, İvaz Paşa Camii, Rum Mehmet Paşa Bedesteni, Kurşunlu Han ve Cumhuriyet Hamamı da görülmeye değer noktalar arasındadır. Manisa’nın tarihi hakkında detaylı bilgi almak için  Manisa Müzesi’ni de ziyaret etmelisiniz.

Elbette ki sadece Osmanlı’ya değil yüzlerce yıllık Anadolu uygarlıklar içinde önemli yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Lidya Uygarlığı’na ait olan ve Anadolu’nun en büyük tümülüsleri olan Bintepe Tümülüsleri şehirde görmeniz gereken bir ören yeridir. Kaplıcaları ile de ünlenmiş bir şehir olması sebebiyle Urganlı Kaplıcaları ve Kurşunlu Kaplıcaları’na giderek şifalı sularına girerek dertlerinize deva bulabilirsiniz. Yeşil ve el değmemiş doğası, sessiz sakin ortamı ile Manisa Ormanları, Spil Dağı Milli Parkı ve Ağlayan Kaya’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

*Manisa ile Kütahya arasında 314 kilometre vardır. 

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • 150 yıllık Türk konaklarının bulunduğu Germiyan Sokağı’nı gezmeden,
  • Lajos Kossuth’un kullandığı evi ve müzeleri ziyaret etmeden,
  • Antik Roma kenti Aizanoi’yi ve Frigya Vadilerindeki peribacalarını, kaya mezarlarını, şapelleri yakından incelemeden,
  • Kale içinde yer alan  Döner Gazino’da yöresel yemeklerden yemeden,
  • Meşhur kaplıcalarındaki sularında dertlerinize deva bulmadan,
  • Dünyaya nam salmış çini ve porselenlerinden satın almadan, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Kütahya ilinde ilk yerleşimin Hititlere aittir ancak Hitit yazıtları incelendiğinde yaşamın daha da eski bir zamana dayandığı anlaşılmaktadır. Zengin maden yataklarına sahip olması nedeniyle her daim dikkat çekmeyi başaran şehirde Hititler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar tarafından kullanılmıştır. Germiyanoğulları ve Osmanlı’nın hüküm sürdüğü Kütahya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından önce Dumlupınar ilçesinde büyük bir zafer yaşayarak üstünlük kazanmışlardır. Osmanlı Devleti’nin kurulduğu yer olarak Türk tarihinde önemli yere sahip olan bölgede bulunan tarihi mekanlar hakkında bilgi almak için buyurun Kütahya tarihi yerler yazımıza.

*Alışveriş

Zengin madem yataklarının olması sebebiyle her zaman tüm ilgiyi üzerine çekmeyi başaran Kütahya’nın dillere destan seramiklerinin meşhur olduğunu söylememe bile gerek yoktur diye düşünüyorum. Süs eşyaları ve mutfak araç gereçleri olarak kullanılan seramiklerin en kıymetlisi kuşkusuz Kütahya’da yapılmaktadır. Alışveriş için simgesi haline gelen porselen eşyalarından mutlaka ki satın alınmalıdır. El sanatlarının gelişmişliği tabakçılık, nalbantlık, hasırcılık ve yemenicilik gibi alanlarda hediyelik eşya yapımına neden olmuştur. Çini satın almak için Kütahya Çiniciler Çarşısı’nı ziyaret etmeniz gerekmektedir. Oldukça uygun fiyatlara bu çarşıdan alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca alışverişin nabzını tutan Sera Kütahya’da bir diğer rotanız olmalıdır.

37- Sera Kütahya Avm

Burası Neresi? Kütahya’nın ilk alışveriş merkezi olan bu avm, 2012 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır. İçerisinde giyimden teknolojiye, eğlenceden yemeğe kadar 150 kadar mağazaya ev sahipliği yaparak kaliteli hizmet vermektedir.

  • Konum: Akkent Mahallesi Eskişehir Yolu Üzeri, 1. Km No: 1, 43000 Merkez
  • Giriş Saati: 10:00-22:00
  • Telefon: 0274 225 13 13
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Gece Hayatı

Kütahya gece hayatı ile ön plana çıkmayan şehirlerimizden biridir. Genel olarak kafe ve publarda geçen eğlence hayatında karşımıza çıkan; Atatürk Bulvarı’nda bulunan Q Pub daha çok sohbet eşliğinde bir şeyler yudumlayabileceğiniz mekanlar arasında yer alırken, Voodoo ise daha çok üniversite öğrencilerinin tercih ettiği sayılı gece barlarından biridir. Canlı müzik performanslarının sergilendiği Kibar Bar ise keyif eşliğinde içkinizi yudumlayabileceğiniz nezih yerler arasındadır. Salaş tarzı ile ön plana çıkan ve genellikle midye biranın birbirinden ayrılmadığı yerlerden biri de Kahverengi Kültür Sanat’tır.

*Şehir İçi Ulaşım

Kütahya’nın şehir içi ulaşımında özel halk otobüsleri ve minibüsler kullanılmaktadır. Toplamda 27 hat ile çalışan Kütahya Belediyesi otobüsleri ile şehrin pek çok yerine rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Toplu taşımada Kart 43’ü edinerek indirimden faydalanabilirsiniz. Otobüs sefer saatlerini inceleyebilirsiniz.

Yorumları Gör

    • Merhaba Hatice hanım

      İlginiz için teşekkür ederiz , yazımız kısa zaman içinde güncellenecek ve önerinize mutlaka yer verilecektir.

      şimdiden iyi tatiller dileriz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce