Kerch’te Ne Yenir? | Kerch’te Denenecek 13 Lezzet

Bir liman şehri olan Kerch’e gelenler, klasik bir Tatar ve Ukrayna mutfağının en seçkin örneklerini deneme ve gastronomi anlamda bu toprakları daha yakından tanıma olanağına sahip oluyor.

Kerch’te Ne Yenir? Ne İçilir?

Tatar mutfağı, Orta ve Doğu Avrupa’nın genelinde olduğu gibi Kerch yemekleri üzerinde muhteşem bir etkiye sahiptir. Bu nedenle “Kerch’te ne yenir? Ne içilir?” sorusuna bulacağınız cevapların çoğunluğu da bu mutfaklara ait yemeklerden oluşacaktır. Ulusal mutfağa ait önemli lezzetleri denemek isteyenlerin şehirde bulunan yerel restoranlara gitmeleri ve menülerdeki yerel lezzetleri denemeleri faydalı olacaktır.

Çorba, bu toprakların önemli yemeklerinin başında gelmektedir. Özellikle soğuğa dayanıklı havuç, lahana, soğan gibi sebzelerle hazırlanmış çorbaları her restoranın menüsünde rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra hamur işi yemekler de Kırım ve Tatar mutfağında önemli bir yere sahiptir ve Kerch’te de bol miktarda bu şekilde hazırlanan doyurucu ve besleyici yemek türleri bulunmaktadır.

Et ile hazırlanan yemekleri de Ukrayna’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi Kerch mutfağı içinde de çok fazla görebileceksiniz. Yalnız Avrupa’nın diğer ülkelerinde gördüğümüz gibi burada ızgarada hazırlanmış et yemekleri yerine daha çok haşlanmış ya da kızartılmış et yemekleri tüketilmektedir.

Bu kadar genel bilginin ardından isterseniz artık “Kerch’te ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevaplarından oluşan listemize birlikte göz gezdirelim;

1. Balık

Fishka (adres ve bilgi)

Seafood

Kerch’in bir liman şehri olmasından mütevellit burada bol miktarda taze balık tadabilirsiniz. Hepsi çok geç saatlere kadar açık olmasa da şehirde bulunan pek çok restoran size muhteşem balıklar deneme konusunda yardımcı olacaktır. Özellikle füme olarak hazırlanan balıklar şehirdeki en popüler olanlar. Sonbahar ve kış mevsiminde hamsi de çok fazla tüketilen lezzetler arasında bulunuyor.

2. Şarap

Cappucino Cafe-Bar (adres ve bilgi)

Şarap
Şarap

Balığın yanında en iyi giden şeylerden olan şarap konusunda, Ukrayna toprakları ziyaretçilerine çok cömert davranıyor. Kerch şehrinde de çok lezzetli şarapları tatma olanağına sahip olabiliyorsunuz. Bunun için dilerseniz yerel şarap mağazalarını da ziyaret edebilirsiniz. Şehrin en önemli şarap markaları ise: Massandra, Inkerman, Magarach, Novy Svet, Koktebel.

3. Borshch Çorbası

Cafe Bon Appetit (adres ve bilgi

Borshch Çorbası
Borshch Çorbası

Ana malzemesi pancar olan borshch çorbası, ilk zamanlar 30’un üzerinde malzeme ile yapılmaktaydı. Günümüzde kullanılan malzeme sayısı azalsa da bu çorba bu toprakların vazgeçilmezlerinden biri olmaya devam ediyor. Bu nedenle Kerch’e geldiyseniz borshch çorbası içmeden şehri terk etmenizi önermiyoruz.

4. Sarımsaklı Salo

Pek çok mekanda saloyu deneyebilirsiniz. 

Salo
Salo

Domuz yağı ile hazırlanan ve bir tür atıştırmalık olan salo, bol miktarda sarımsak kullanılarak yapılmaktadır. Yerli halkın çok sevdiği bu lezzet özellikle biranın yanında çok fazla tercih edilmektedir. Şayet domuz eti içeren gıdalarla ilgili bir tutumunuz yoksa saloyu da denenecek yiyecekler listenize dahil edebilirsiniz.

5. Kielbasa

Yerel pazarlardan veya marketlerden satın alabilirsiniz. 

Kielbasa
Kielbasa

Kovabasa olarak da adlandırılan kielbasa, domuz etiyle hazırlanan bir tür el yapımı sosistir. Ev yapımı bu sosislerin içine domuz eti, yağı ve çeşitli baharatlar eklenmektedir. Yerli halkın çok severek tükettiği bu besini denemek isterseniz şarküterilerden ve lokal gıda pazarlarından satın alabilirsiniz.

6. Varenyky

Bu lezzeti pek çok lokal restoranda bulabilirsiniz. 

Varenyky
Varenyky

Ukrayna’yı varenyky olmadan hayal etmek neredeyse olanaksız. Bir çeşit mantı olan varenykynin mantıdan ayrılan yönü ise kıyma yerine mantar, patates, lahana turşusu ve hatta taze meyve ile dolduruluyor olması. Taze meyve ile hazırlanan versiyonu şehirde tatlı olarak tüketilmekte ve yanında çoğunlukla ekşi krema ve bal ile servis edilmektedir. Bu haliyle bol kalorili tatlı seven ziyaretçiler için oldukça çekici bir şekle bürünmektedir.

7. Deruny

43/12 (adres ve bilgi)

Deruny
Deruny

Ve elbette deruny… Bu lezzetli patatesli krepler Ukrayna’da olduğu kadar komşu Rusya’da da çok popüler. Yumurta, un ve ince kıyılmış patatesle hazırlanan bu yemek, gerek kahvaltılarda gerekse günün diğer öğünlerinde keyifle yiyebileceğiniz bir yiyecek. İyi bir şekilde yağlanmış tepside kızartılarak hazırlanan bu krepleri çok seveceğinizi düşünüyoruz.

8. Banosh

Yöresel yemekler yapan her yerde banosha denk gelebilirsiniz. 

Banosh
Banosh

Ülkemizdeki kuymakı andıran bir yemek olan banosh, mısır unu ile hazırlanmaktadır. Kerch’te ne yenir? diye merak edenlerin listesine dahil etmesi gereken lezzetlerden biridir. Siz de yemeğinizin yanına banosh sipariş ederek bu geleneksel lezzetin tadına bakabilir ve kuymak ile mukayese etme fırsatını yakalayabilirsiniz.

9. Uzvar

Блинная (adres ve bilgi)

Uzvar
Uzvar

Ülkemizde “hoşaf” olarak bilinen uzvar, Ukrayna’nın en popüler alkolsüz içecekleri arasında bulunuyor. Bu içecek hazırlanırken tıpkı ülkemizdeki gibi elma, armut, erik gibi çeşitli meyvelerin kaynatılmasıyla hazırlanmakta ve soğuk olarak içilmektedir.

10. Paska

Paskayı şehirdeki her pastanede bulabilirsiniz. 

Paska
Paska

Başta da söylediğimiz gibi Ukrayna topraklarında bol miktarda hamur işi yiyecek bulunuyor. Kerch’te de bulabileceğiniz bir tür ekmek olan paskayı dilerseniz pasta olarak da tüketebilirsiniz. Bir Paskalya geleneği olan paska, özellikle Paskalya kahvaltılarında sofralardan eksik olmayan önemli bir sembol besindir.

11. Ukha

Kafe Vkus Zhizni (adres ve bilgi)

Ukha
Ukha

Ufak ama şirin bir şehir olan Kerch’e geldiğinizde denemeniz gereken çorbalardan biri de ukha. Bu çorbanın yapımında olabildiğince taze ve lezzetli balıklar tercih edilmektedir. Çorba hazırlanırken balık etinin yanı sıra besleyici olması açısından çeşitli sebzeler de çorbaya eklenmektedir.

12. Okroshka

Tvoya Veranda (adres ve bilgi)

Okroshka

Havuç, salatalık gibi ferahlık verici sebzelerle hazırlanan okroshka, sıcak yaz mevsiminde bolca tüketilen ferahlık verici bir çorbadır. Bu çorba, vücudun savunma mekanizmasına olumlu etkide bulunarak, hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır.

13. Smetana

Smetana
Smetana

Smetana, bir sos olmasının yanı sıra birçok meşhur Ukrayna yemeğinin de vazgeçilmez ana bileşenlerinden biridir. Bu ekşi kremayı, Kerch yemekleri içinde aklınıza gelecek neredeyse bütün lezzetlerin yanında görmeniz mümkün.

Hazırlamış olduğumuz “Kerch’te ne yenir? Ne içilir?” listemizde sizin için şehirde tadabileceğimiz 13 lezzeti listeledik. Eğer bu listeye dahil olması gerektiğini düşündüğünüz tatlar varsa bize yorum olarak yazabilirsiniz. 

pinKerch’e geldiğinizde görmeniz gereken turistik noktalar hakkında bilgi edinmek isterseniz “Kerch gezilecek yerler” listemize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin