İzmir

İzmir’de Ne Yenir? – İşte Size İzmir Mutfağının En Lezzetli 28 Yemeği

İzmir Mutfak Kültürü

Yüzyıllardır birçok topluluğa ev sahipliği yapan ve bu topluluklardan elde ettiği kültürel birikimleri mutfağına yansıtan İzmir, Anadolu’nun en zengin mutfaklarından birine sahiptir. Tarih boyunca Arnavutlar, Yahudiler, Rumlar, Türkler, Boşnaklar İzmir’de yaşamış ve ortak bir kültür yaratmışlardır. Ege’nin lezzetli mutfağı ile ünlenmiş şehri İzmir, hem bu kültürlerin izlerini taşıyan hem de verimli topraklarında ve ılıman ikliminde yetişen ürünlerinin en güzel şekilde değerlendirildiği bir mutfak kültürüne sahiptir.

Lezzetli ve sağlıklı sebze yemekleri ve zeytinyağlıları yanında et yemekleri, hamur işleri, tatlılar da İzmir mutfağında önemli yer tutar. İzmir deyince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan boyoz İzmir kahvaltılarının olmazsa olmazıdır. Kumru, İzmir köfte, İzmir tulumu İzmir’den çıkıp ülkemizin dört bir yanına yayılmıştır. Meşhur Tire köftesinden kabak çiçeği dolmasına, enginar dolmasından çıntar kızartmasına kadar İzmir geleneksel mutfağının en güzel ürünlerinin yer aldığı yazımızda İzmir mutfağının bütün yemekleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

İzmir’den Alınabilecek Yiyecekler: Ege’nin incisi İzmir, gezilecek yerleriyle olduğu kadar zengin içerikli mutfağı ve sokak yiyecekleriyle de ziyaretçilerine hitap eden bir şehir. Kordon boyunca sıralanan kafelerinde leziz bir tatlı yerden rahatlayabilir, şehrin sokaklarını adımlarken mola verip kaybettiğiniz enerjiyi geri kazanmak için bir iki atom yiyebilirsiniz. İzmir’den ayrılma vaktiniz gelmişse eğer ve bu güzelim lezzetleri geride bırakmak istemiyorsanız hem kendinize hem de sevdiklerinize alabileceğiniz yiyecekler arasında boyoz, gevrek, atom, İzmir tulumu, töngül pide, otlu börek, dondurulmuş Bergama köftesi, kurabiye çeşitleri, baharat ve turşuluk ürünler yer almaktadır. Ayrıca Şehir merkezi ve İzmir ilçelerinde doğal köy ürünleri de bulabilmeniz mümkündür.

İzmir’in En Meşhur Tatlısı: İzmir’de yiyebileceğiniz birbirinden lezzetli tatlılar ve tatlı atıştırmalıkları bulunuyor. Şehir merkezinde ve ilçelerinde hemen her pastane ve tatlıcılarında bulabileceğiniz lokma, şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye ve mandalina tatlısı İzmir’de tadına bakabileceğiniz tatlılardır. Ayrıca Bergama helvası ve sakız reçelini de paket olarak satın alabilirsiniz. Bununla birlikte damla sakızlı Türk kahvesi de hem şehirdeyken deneyebileceğiniz hem de paket olarak satın alıp tatlı yanına afiyetle tüketebileceğiniz üründür.

İzmir’den Alınabilecek Doğal Ürünler: İzmir’in ilçe ve köylerinde yöre mutfağına özgü çeşitli doğal ürünler yapılarak satılıyor. Burada kuru gıda ve bakliyatları, süt ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, konserve turşuları ve tarhana gibi ürünleri satın alabilirsiniz.

İzmir Yöresel Yemekleri

Boyoz

İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan boyoz, İzmir yöresel yemekleri listesinin ilk sırasında yerini almaktadır. İzmir halkının kahvaltı sofrasından eksik olmayan boyoz, güne başlamanın en lezzetli halidir. Yanında yumurta ile birlikte tüketilir ve İzmirlilerin kahvaltı kültürünü yansıtır. İzmir dışındaki illerde çok fazla bilinmeyen boyozun, dondurulmuş halde de satışı yapılmakta ve böylece başka illerde yaşayanlar da bu lezzeti deneyebilmektedir.

Mayasız bir hamur işi olan boyoz, oldukça yağlı bir yiyecektir ve kalori bakımından çok masum sayılmaz. Ancak yumurta ve çay ile harika bir üçlü olan boyozdan yediklerine dikkat edenlerin de mahrum kalmaması için İzmir’de yağsız boyoz satışı da yapılmaktadır. İzmir’e gitme nedeni olabilecek boyozun her damak zevkine hitap etmesi açısından çikolatalısı, tahinlisi, ıspanaklısı ya da peynirlisi yapılır. İzmir’de denemeniz gereken lezzetlerin başında gelen boyoz, gevrek satan tüm tezgâhlarda ve tüm fırınlarda satışa sunulmaktadır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/alsancakdostlarboyozfirini/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Cad., No: 120, Konak
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 06:30 – 19:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0232 421 92 02
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: İzmir’e kadar gelmişken burada boyozun diğer çeşitlerini de denemelisiniz.

Gevrek

Ülkemizin her yerinde simit olarak bilinen bol susamlı, halka şeklindeki bu hamur işi İzmir’de gevrek olarak anılmaktadır. Bunun nedeni belki de İzmirlilerin yumuşak simitle çok aralarının olmamasıdır. İzmir gevreğinin özelliği de fırında uzun süre kalarak kıtır kıtır bir hal almasıdır. İstanbul simidinden farkı bir pişirme tekniği uygulanan kıtırlığını da pişirme yönteminden alan gevrek, İzmirliler tarafından kahvaltıda, öğle yemeğinde çayla veya ayranla birlikte günün her saatinde tüketilmektedir.

İzmir’in sembollerinden biri haline gelmiş olan gevrek, İzmir’de sahil kenarında bulunan ve belediye tarafından geleneksel bir görüntüye sahip olması sağlanan tezgâhlarda rağbet görmektedir. İzmir sahillerinde, sokaklarda seyyar tezgâhlarda ve fırınlarda bulabileceğiniz İzmir gevreğini mutlaka denemelisiniz. Simit ile arasındaki farkı böylece anlamış olursunuz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/zeynelergingevrekfirini/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Alsancak, 1466. Sk., No: 2, Konak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 06:30 – 19:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 403 40 04
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın fırında kumrusu da meşhur derler. Gelmişken bir deneyin deriz.

İzmir Tulumu

Ülkemizde ünü tüm şehirlere yayılan peynirlerden biri olan tulum peyniri, İzmir yöresel kahvaltılarında olduğu gibi ülkemizin her yerinde kahvaltı sofralarının aranan lezzeti olmuştur. Diğer adı çoban peyniri olan İzmir tulumunun özelliği sadece koyun sütünden yapılıyor olmasıdır. İzmir denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri olan İzmir tulumunun ana vatanı Bergama ilçesi olsa da İzmir şehir merkezinde de birçok yerde bulunabilir. Hatta tüm Türkiye’ye adını duyurmuş olan bu lezzet, İzmir dışında da Türkiye’nin her yerinde çoğu markette bulunabilir.

Peynir tutkunlarının bağımlısı olduğu bu peynirin İzmir tulumu adı altında her yerde satılsa da asıl İzmir tulumunu İzmir’in Bergama ilçesinde yemek gerekir. Lezzetini aldıktan sonra vazgeçemeyeceğiniz İzmir tulumunu şehirden ayrılırken yanınıza kutularca alarak sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/karataspeynir/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Barbaros, Mithatpaşa Cad., No: 97, Konak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 445 21 56
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada yöreye özgü her türlü şarküteri ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Kumru

Yine İzmir’e ait olan ancak ülkemizin her yerinde bilinen bir lezzetten bahsedeceğiz. Ülkemizin her yerinde sandviç denilince akla ilk gelen lezzet olan İzmir kumru, gerçek haliyle tabi ki İzmir’de yenir. Özellikle de ülkemizin en ünlü tatil yerlerinden biri olan Çeşme’de, hem plajlarda hem de sokaklarda pratikliğiyle ve lezzetiyle turistlerin en çok tercih ettiği yemek olma özelliğini taşır.

Adını özel susamlı ekmeğinden alan kumrunun içerisinde; sucuk, salam, sosis, peynir, turşu, domates, ketçap ve mayonez gibi malzemeler vardır. Ancak bu malzemeleri tercih etmeyenler için İzmir’de fırınlarda sade bir şekilde bol susamlı kumru ekmeği de bulunur. Birçok yerde yapılmasına rağmen İzmir’e giden turistlerin söylediği gibi gerçek kumru İzmir’de yenen kumrudur. Bu lezzeti denemeden şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kumrucuomur/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bostanlı Mah., Cemal Gürsel Cad., No: 476, Karşıyaka
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0232 330 60 66
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada kumpir de yiyebilirsiniz.

Kabak Çiçeği Dolması

Türk aklının dolmaya düşkünlüğü herkesçe bilinmektedir. Ancak bu farklı dolma deneyenlere bildikleri tüm dolmaları unutturuyor. İzmir’de en sevilen ana yemeklerden biri olan kabak çiçeği dolması, hem hafifliği hem de kabak çiçeğinin eşsiz lezzetiyle yiyen herkesi kendine hayran bırakıyor.

Kimi yörede kabak çiçekleri öylece dökülüp giderken, İzmirliler kabak çiçeklerini görünce asla kaçırmıyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan tazecik kabak çiçekleri, harika bir iç harç ile buluşuyor ve ortaya bir lezzet şöleni çıkıyor. Oldukça hassas olan ve doldururken nazik davranmak gereken kabak çiçeklerine iç harcı doldurulduktan sonra pişirirken eklenen dereotu, nane, maydanoz lezzetini iki kat arttırıyor. İzmirlilerin favori yemeklerinden biri olan kabak çiçeği dolmasını İzmir’e yolunuz düşerse mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/izmirgiritlokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Bahçelievler, 372. Sk., No: 40/A, Karabağlar
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 23:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 250 07 31
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada Girit yemeklerini de deneyebilirsiniz. Yemeğinizin üzerine ise ayva veya kabak tatlılarından birini tercih edebilirsiniz.

Midye Dolma

En çok sevilen sokak lezzetlerinden biri olan ve sevenlerin yerken kendini durduramadığı bir lezzet olan midye dolma kıyı şeridinin çok fazla olduğu İzmir’in yöresel yemeklerinden biridir. Yerli ve yabancı turistlerin, özellikle de dalış tutkunlarının en çok tercih ettiği yer olan İzmir’in Karaburun ilçesinde çok miktarda midye toplanır.

Temizlenen midyelerin içine özel pirinçli ve bol baharatlı harcın doldurulmasıyla hazırlanan midye dolma, üzerine limon sıkılmadan pek tüketilmiyor. Yaz günlerinde ülkemizin birçok sahil kentinde olduğu gibi İzmir’de de sahilde birçok seyyar tezgâhta bulabilirsiniz. Üstelik çok uygun fiyatlara! Yaz günlerinin favori yiyeceklerinden biri olan midye dolmanın en güzelinin İzmir’de olduğunu unutmayın ve mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/serkanhamzamidye/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: İnciraltı, Başak Sk., No: 53, Balçova
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 04:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0535 261 40 39
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın tarator soslu mezgitlerini de deneyebilirsiniz.

Enginar Dolması

Ege bölgesi ile özellikle de İzmir ile özdeşleşmiş yemeklerden biri olan enginar dolması bahar aylarında İzmir’de adına festivaller düzenlenen enginar bitkisi ile yapılan bir yemek. Başka bölgelerde pek bilinmeyen enginar, zeytinyağlılarıyla ünlü İzmir mutfağının en çok tüketilen sebzelerinden biridir. Mevsimi gelince İzmir pazarlarını şenlendiren enginardan vazgeçemeyen İzmirli kadınlar kışın da bu lezzetin keyfini çıkarabilmek için dondurucularında saklıyor.

Birçok farklı yapım şekli olan enginarın en sevilen hali olan enginar dolması, yapımı ustalık gerektiren bir yemektir. Enginar dolması sevenler çok iyi bilir ki enfes pirinçli iç harca bir de dereotu eklenirse tadından yenmez. İzmir’de en çok Urla, Karaburun ve Mordoğan bölgelerinde yetişen enginarı İzmir’de her yerde bulmak mümkün. Bölgede birçok restoranda bulabileceğiniz bu lezzeti mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/begendikabi_official/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Camiatik, Tatar Cami Sk., No: 12, Urla
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 10:00 – 20:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 754 20 71
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemek öncesi buranın beğendik abi çorbasını deneyebilirsiniz.

Ekmek Dolması

Ege’nin incisi İzmir’in belki de en orijinal tariflerinden biri ekmek dolmasıdır. Ekmeğin dolması mı olur dediğinizi duyar gibiyiz. Özel yapılmış dolmalık ekmekle çok da güzel olur. İzmir’ de birçok fırında ekmek dolması yapmak için sert kabuklu ekmekler yapılır. İçi oyulan bu ekmeklere kıymalı ya da kuşbaşılı harç doldurularak yapılan ekmek dolması, bereketli olması nedeniyle özellikle İzmirlilerin bayram sofralarının vazgeçilmez yemeğidir.

Dışı kıtır kıtır, içi nefis kıymalı harç ile yumuşayan ekmeği ve içerisine doldurulan bol kıymalı soğanlı harç ile oldukça lezzetli olan bu yemeğin üzerine gezdirilen et suyu da lezzetine lezzet katıyor. İzmir’de restoranlarda pek bulunmayan ama bir yakınınızın evine misafirliğe giderseniz tadabileceğiniz bu yemeği mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan ekmek dolmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Şevketi Bostan

İzmir’de çok fazla tüketilen ama başka bölgelerde yaşayanların adını belki de hiç duymadığı bitkilerden biri olan Şevketi Bostan, birçok farklı şekilde değerlendirilmektedir. Haşlanarak, kavrularak, sulu yemek olarak yapılabilen bu yemeği, dilerseniz zeytinyağlı olarak, dilerseniz et ve soğan ile yahni gibi pişirerek tüketebileceğiniz Şevketi Bostan, hangi şekilde yapılırsa yapılsın oldukça nefis bir yemektir.

İzmirlilerin çok sevdiği ve sofralarından eksik etmediği bu sağlıklı ve lezzetli ot, oldukça hafiftir ama ana yemek kadar da besleyicidir. Başka yerde pek bulamayacağınız Şevketi Bostan yemeğini İzmir’de yılların tecrübesi ile çalışan esnaf lokantalarında denemenizi tavsiye ederiz. Usta ellerle yapılan bu yemek bu şekilde daha lezzetli olacaktır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kismetlokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Sk., Küçük Demir Han, D: 5, Konak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 16:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 489 18 14
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada elbasan tavayı da deneyebilirsiniz.

Çıntar Kızartması

Ege bölgesinde yetişen mantarların en lezzetlisi olan çıntar, sonbahar mevsiminde yağmurlar yağmaya başladıktan sonra özellikle çamlık veya meşelik ormanlarda ortaya çıkar. Toplaması da oldukça zevkli olan çıntar mantarı, mevsimi geldiğinde İzmir’in yöresel pazarlarında kızartılır ve ortaya yaydığı nefis baharatlı kokusu ile herkesi cezbeder. Bu nefis baharatlı kokunun sahibi olan çıntar mantarı, mantarın en lezzetli hali olarak bilinir.

Çıntar mantarı, güvenilir bir mantar türü olmasına rağmen esas olarak yabani bir mantar türüdür. Bu nedenle de yalnızca güvenilir yerlerden alınmalıdır. Yöre halkı tarafından toplanarak evlerde pişirilen bu türün en sevilen yemeği ise kızartmasıdır. Çıntar kızartmasını yine İzmir’de meşhur esnaf lokantalarında en lezzetli hali ile bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan çıntar kızartmasının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Karışık Ot Kavurması

Ot çeşitliliği bakımından olukça zengin olan İzmir mutfağında her çeşit ottan türlü türlü yemek yapılır. İzmir’de ot kültürünün bu denli gelişmiş olmasında da Ege adalarından gelen göçmen halkın büyük etkisi vardır. İzmir’in yöresel yemeklerinin içinden eksik olmayan tüm otların birleşerek ortaya harika bir lezzet çıkardığı karışık ot kavurması, İzmir’de yetişen bütün otların en pratik şekilde birleşmesidir.

Arapsaçı, hindiba, roka, radika, ısırgan otu, semizotu, cibez, gelincik, ebegümeci gibi otların az miktarda karıştırılması ve Ege’nin meşhur zeytinyağı ile kavrulması ile hazırlanan bu lezzete, kavururken sarımsak ve soğan eklendiğinde tadından yenmiyor. Kimi İzmirlinin üzerine yumurta kırmayı tercih ettiği kimisinin de yoğurtla tükettiği bu yemek sadece İzmir’de yetişen otlarla yapıldığı için başka bir yerde yemeniz pek mümkün değil. Tek şansınız karışık ot kavurmasını İzmir’de yemek.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/restaurantbogazici/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bostanlı, Şehit Cengiz Topel Cad., No: 35/B, Karşıyaka
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0850 850 0 850
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Balık lokum denenmesi gereken lezzetlerden bir diğeridir.

Sütlü Balık

Sağlıklı yemeklerin ön planda olduğu İzmir’de akşam yemeklerinde açılış otlarla yapılır sonrası ise genellikle balıkla devam eder. Ege’nin dağlarından toplanan otlardan sonra, Ege Denizi’nden çıkarılan balıkların farklı şekilde pişirilmiş hali sofralarda yerini alır. İzmir usulü sütlü balık, her İzmirlinin vazgeçilmezi ve balık sofralarının aranan lezzetidir.

Ege Denizi’nde avlanan taze levreklerin süt ve tereyağı eşliğinde pişirilmesi ile hazırlanan bu lezzet, körfeze karşı hazırlanan, üzerinde İzmir’in enfes zeytinyağlı mezeleriyle süslü olan sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Tüm balık çeşitlerini bulabileceğiniz İzmir’deki salaş balıkçılardan lüks balık restoranlarına kadar her yerde, hem yerli hem de yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yemeklerden biri olan balığın bu en lezzetli halini siz de mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/restaurantbogazici/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bostanlı, Şehit Cengiz Topel Cad., No: 35/B, Karşıyaka
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0850 850 0 850
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin yanına balık mezelerinden tercih edebilir, üzerine cevizli ve kaymaklı ayva tatlısını yiyebilirsiniz.

Çığırtma

Ege mutfağına ait özelliklerin hepsini içerisinde barındıran çığırtma, Bergama mutfağından çıkan ve tüm İzmir’e yayılan İzmir’in yöresel yemeklerinden biridir. Bergama’nın bereketli topraklarında yetişen mevsim sebzelerinin, kızartıldıktan sonra domatesli ve sarımsaklı sos ile karıştırılması ile hazırlanır. Adını da içindeki sebzelerin kızartılırken çıkardığı cızırtılı sesten aldığı söylenir.

Her evde bulunan az malzemelerle yapılabilen bu yemek özellikle de yaz günlerinde sofralarda sıklıkla yerini alıyor. Bol zeytinyağlı olmasıyla Ege mutfağına ait olan bir yemek olduğunu ispatlayan çığırtma enfes kızartma ve domates sosunun üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ile herkesin kalbini fethediyor. Başka bölgelerde yapılsa da İzmir’in bereketli topraklarında yetişen sebzelerle yapılan çığırtmanın yerini tutmuyor.

  • Nerede Yenir: Çığırtma Evi
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Zafer, Gelenos Cad., Bergama
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:30 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 632 98 22
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada Bergama mutfağına özgü diğer yemekleri de denemek isteyebilirsiniz.

İzmir Köfte

İzmir mutfağında olduğu kadar ülkemizin her yerinde en çok yapılan ve herkesin sevdiği yemeklerden biri olan İzmir köfte Türk mutfağın en klasik yemeklerinden biri haline gelmiştir. Ancak adından da anlaşılacağı gibi bu yemek İzmir ile özdeşleşmiştir. İzmir mutfağının sadece ot çeşitleriyle ünlü olduğunu düşünenleri şaşırtan bu lezzet, nefis bir tencere yemeğidir.

Bildiğimiz köftelerden farklı bir şekilde yapılan İzmir köfte patatesle kıymanın bir araya gelmesi ile oluşan eşsiz lezzetlerden bir tanesidir. Kıymaya çeşitli baharatlar eklenmesi ile hazırlanan köfteler yağda kızartıldıktan sonra patates, biber ve domates gibi sebzelerle harmanlanır ve üzerine özel hazırlanmış bir sos dökülerek fırına verilir ve ortaya kokusuyla bile insanın iştahını açacak bir yemek çıkar. Ülkemizin neredeyse her ilinde ev yemekleri yapan lokantalarda bulabileceğiniz İzmir köfteyi orijinal hali ile mutlaka İzmir’deki lokantalarda denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/koftecimehmetirmak/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Konak, 905. Sk., No: 3
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 441 79 55
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin yanına yöreye özgü salata ve mezelerde ntercih edebilirsiniz.

Töngül Pide

Pide denilince insanın aklına ilk olarak Karadeniz pideleri gelir. Ancak Ege Bölgesi’nin pideleri de azımsanmayacak kadar meşhur. Özellikle de Ödemiş’in töngül pidesi, İzmir ziyaretlerinde mutlaka tadılması gereken lezzetlerden biri. Adını yüz yılı aşkın bir süredir Ödemiş ilçesinde pidecilik yapan meşhur töngül pide fırınından alan bu lezzet, günümüzde ülke çapında bir marka olmuş durumdadır.

Yöreye özgü bu pidenin içinde bol yumurta, kıyma ve üzerinde de bol peynir rendesi var. Ege bölgesinde hamur işi çok fazla tüketilmez algısını yıkacak olan bu lezzet İzmir’de kahvaltıdan akşam yemeğine kadar yanında ayran veya çay ile afiyetle tüketiliyor. Orijinal hali ile Ödemiş ilçesinde bulunan tarihi töngül Pide fırınında bulabileceğiniz bu lezzet İzmir’de mutlaka denemeniz gereken atıştırmalıklardan biridir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/meshurtarihitongulpide/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Mimar Sinan, Ödemiş
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 04:00 – 14:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 545 73 75
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Pidenin yanına çay veya ayran tercih edebilirsiniz.

İzmir Usulü Kokoreç

İstanbul usulü kokoreçten farklı olarak içinde domates ve biber bulunmayan ve son derece sade olan İzmir usulü kokoreç farkını burada ortaya koyuyor. El lezzetine güvenen İzmirli kokoreç ustaları kokoreci başka bir şeyle lezzetlendirmeye gerek duymadan sadece baharat ekleyerek servis ediyor. Direkt közden alınan kokoreç, dilimlendikten sonra, ince ince kıyılmadan sadece birkaç bıçak darbesi vurulduktan sonra isteğe bağlı baharat eklenerek ekmek arasına konularak servis edilir.

En sevilen sokak lezzetlerinden biri olan kokorecin İzmir’de de müdavimleri çok fazla. Başka yerde yeseniz bile İzmir usulü kokoreç istiyorum derseniz sadece etten oluşan kokoreç yiyebilirsiniz. Ancak İzmirli kokoreç ustalarının elinden çıkmazsa gerçek İzmir kokorecinin lezzetini alamazsınız. Bu yüzen de mutlaka İzmir’de yemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kokorecciasimusta/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Rafet Paşa, Burak Reis Cad., No: 226/A, Bornova
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:30 – 21:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 462 02 14
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yanına minik turşulardan isteyerek lezzeti iki katına çıkarabilirsiniz.

Çöp Şiş

Türk mutfağının en sevilen kebapları arasında gösterilen çöp şişin İzmir için de önemi büyük. İzmir lezzetleri arasında ilk sırada gösterilebilen çöp şişin en önemli özelliği süt danası etinden yapılmasıdır. Küçük küçük doğranmış etler kuyruk yağı ile şişe dizilerek odun kömürü ateşinde pişirilir. Ortaya ülkemizi gastronomi açısından bir adım öne çıkaran bir lezzet çıkar ortaya.

Her ne kadar fast food muamelesi gören bir yiyecek olsa da İzmir’in şık restoranlarında, uzun yaz akşamlarında kurulan sofralarda aranan lezzet olan çöp şiş incecik lavaşla ve yanında ayranla tadına doyulmaz bir lezzettir. Ülkemizin en çok turist ağırlayan illerinden biri olan İzmir’de tatil beldelerinde de en çok tercih edilen çöp şiş mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında gelmektedir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/topcurestorant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Akdeniz, Vali Kazım Dirik Cad., No: 3/B, Konak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0232 484 62 61
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çöp şiş yanına meze tabaklarından istemeyi unutmayın. Yemeğinizin üzerine de buranın çeşitli tatlılarından birini tercih edebilirsiniz.

Sura

İzmir’in meşhur et yemeklerinden biri olan sura, İzmir’in geleneksel yemeklerinden biridir. Genellikle kurban bayramlarında kurban etinin kemiklerinden yapılan bu yemek, kuzu kaburgasından ve tavuktan da yapılmaktadır. Kaburganın içerisine nefis baharatlı iç pilav konulduktan sonra bakır tencerelerde fırında pişirilen bu yemek içerisinde bulunan tereyağı, salçası ve etin kendi yağı nedeniyle oldukça ağır bir yemektir.

Tarihi çok eskilere dayanan ve günümüzde de hala yapılan bu yemeği gençler çok bilmese de eskiler çok iyi bilir. Kalabalık bayram sofralarının sevilen yemeği olan sura, ağır bir yemek olmasından dolayı çok fazla yapılmasa da lezzetini bilenler sık sık yemek ister. İzmir’in en özgün lezzetlerinden biri olan yemeği tatmadan İzmir’den dönmemenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan sura yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Papaz Yahnisi

Ülkemizde Osmanlı zamanlarından beri çeşit çeşit et yemekleri de yapılır. Her çeşit etten yapılan yahniler de Türk mutfağında önemli bir yer tutar. Papaz yahnisi de İzmir’in birçok kültürünün izlerini taşıyan geleneksel et yemeklerinden biri. Birçok farklı dine ve kültüre ev sahipliği yapmış bir şehir olan İzmir’de, Rum, Ermeni ve Osmanlı mutfağının ortak bir lezzeti olarak karşımıza çıkan papaz yahnisi, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiştir.

Dana eti, kuzu eti, tavuk eti gibi her çeşit etten yapılan papaz yahnisine lezzetini veren her çeşit yahninin olmazsa olmazı olan arpacık soğan. İçerisine katılan sirke ve çeşitli baharatlarla lezzetine lezzet katan bu yemeği özellikle Konak ve çevresinde birçok restoranda bulabilirsiniz. Et yemeklerini seviyorsanız papaz yahnisini mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan papaz yahnisi yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Nohutlu Börek

İzmir’in antik şehirleriyle ünlü ilçesi Bergama’nın meşhur böreği olan nohutlu böreğe geldi sıra. Bu kadar çok sebze yemeğinin olduğu İzmir’de insanın canı bazen kaçamak yapmak ister. Böyle durumlarda, lezzetiyle fark yaratan hamur işlerinden biri olan nohutlu börek imdada yetişir.

İzmirlilerin kahvaltı sofralarında sık sık yerini alan nohutlu börek başka iller tarafından da sahiplenilse de İzmir usulü nohutlu börek lezzetiyle fark yaratır. İncecik açılan el açması yufka ve nohutlu iç harcın enfes birleşiminden oluşan börek, üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir. Fırından çıkar çıkmaz sıcak sıcak demli çayın yanında harika gider. İzmir’in maharetli ev hanımlarının elinden çıkınca tadından yenmeyen bu çıtır çıtır lezzeti İzmir’de mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Nohutlu böreği İzmir genelindeki börekçilerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bergama Köftesi

İzmir mutfağını zenginleştiren, uygarlığın beşiği olan Bergama ilçesine özgü lezzetlerden biri olan Bergama köftesi, İzmir’in en meşhur yöresel yemekleri listesinde ilk sıralarda yerini alır. Ülkemizin birçok şehrinin ünlü köftesi vardır ama emin olun Bergama köftesi bir başka. Hem kaşarlı hem de sade şekilde yapılan Bergama köftesinin her hali çok seviliyor.

Her yıl turist akınına uğrayan bir şehir olan Bergama’da birçok Bergama köftecisi olmasına rağmen bazı dönemlerde yer bulmak imkânsız oluyor. İşte Bergama köftesinin müdavimi bu kadar çok! Yanında közlenmiş domates ve biber ile servis edilen, piyaz eşliğinde yenen bu eşsiz köfteden sonra yemek saatinizi İzmir’in sevilen tatlılarından biri ile tatlandırabilirsiniz. İzmir’in nefis lezzetleriyle kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/altin.kepce/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Turabey, Hacı Yamak Sk., No: 1, Bergama
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 05:00 – 19:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0232 631 44 22
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemek öncesi yöresel bir çorba içebilir, yemeğinizin üzerine yine yöresel tatlılardan birini yiyebilirsiniz.

Tire Köftesi

Yazımızda görmüş olduğunuz gibi İzmir’in neresine giderseniz gidin mutlaka kendine has bir köftesi vardır. Denize bağlantısı olmayan ama tarihi ve kültürü ile önemli bir yerde bulunan Tire ilçesi, köftesi ile adını her yere duyurmuştur. Tire ilçesine özgü Tire köftesi hem lezzetiyle hem de şekliyle fark yaratıyor.

İçine tuzdan başka baharat konulmadan hazırlanan köftelere şişe dizilerek şekil veriliyor. Izgarada pişirilen köfteler, ekmeklerin üzerine gezdirilen bol domates sosunun üzerinde servis ediliyor. Bu şekilde hem doyurucu hem de oldukça lezzetli olan Tire köfte, formuna dikkat edenler için ekmeksiz de sunuluyor. İzmir’in doğal güzellikleri ile ünlü güzide şehri Tire’yi ziyaret ederseniz birçok restoranda bulabileceğiniz bu lezzeti mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Hacıoğlu Tire Köfte
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Yeni Mahalle, Mektep Cad., No: 2, Tire
  • Çalışma Saatleri:
  • Telefon: 0533 567 56 92
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine lorlu tatlı yemeyi unutmayın!

Otlu Börek

Otlarıyla ünlü olan ve otlarla her çeşit yemeğin yapıldığı bir şehir olan İzmir’de tabi ki bu otlardan börek de yapılıyor. Köftesi ile ünlü Tire ilçesine has bir lezzet olan otlu böreğin ünü buradan bütün şehre yayılmış durumda. İçerisinde ısırgan otu, pırasa gibi sebzeler olan ve peynirle lezzetlendirilen börek, İzmirlilerin kahvaltı sofralarından eksik olmuyor.

Ege otlarının enfes lezzeti ve fırında çıtır çıtır kızarmış el açması yufkaların doyuruculuğu bir araya geldiğinde kahvaltılık bir ürün olmasından ziyade hem besleyici hem de doyurucu olması nedeniyle ana yemek olarak da tüketilebilir. Yanında çay ve ayran ile tadına doyum olmayan bu lezzeti İzmir’e gidip de İzmir otlarından yemedim dememek için mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Otlu böreği İzmir genelindeki börekçilerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Yoğurtlu Gopez

İzmir kültürünü yansıtan yöresel yemeklerden biri olan yoğurtlu gopez, İzmir’in Foça ilçesinde en sevilen yemeklerin başında gelmektedir. Yoğurtla balık bir arada tüketilmez algısını yıkan Eski Foça’ya özgü bu lezzet, damaklarında farklı bir tat isteyenler için en ideal yemek. Sabah denizden taze taze tutulan gopez ya da kupa balığından yapılan bu yemek, Foça’da birçok balık restoranında yapılıyor.

Kızarmış balıkların üzerine yoğurt dökülmesiyle hazırlanan yemeğin üzerine gezdirilen bol ceviz, pul biber ve kızdırılmış yağ, hem yemeğin lezzetine lezzet katıyor hem de sofralarda görsel şölen yaratıyor. Başka şehirlerde bulamayacağınız İzmir’e özgü bu farklı lezzeti mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Saka Balık Evi
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Fevzipaşa, 193. Sk., No: 2, D: 1, Foça
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 12:00 – 00:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0554 269 11 47
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğin yanına yöreye özgü meze ve salatalardan alabilirsiniz.

Şirince Sultan Kebabı

Son dönemlerde oldukça ilgi gören İzmir’in adı gibi şirin kasabası Şirince’ye özgü olan bu lezzet, sultan kebabı olarak da biliniyor. Maya takvimine göre kutsal sayılan bir yer olan Şirince, son zamanlarda çok fazla turiste ev sahipliği yapan bir yer olmuştur. Çünkü kıyamette buraya zarar gelmeyeceğine ve insanların buraya sığınmaları gerektiğine dair bir inanış vardır. Bu nedenle de özellikle son birkaç yıldır bu yemek bazı restoranlarda Kıyamet Kebabı olarak sunulur.

Et, patates, mantar, domates, biber gibi sebzelerin muhteşem birleşimi ile oluşan bu yemek Şirince köyünde yiyebileceğiniz en güzel yemeklerden biri. Hem bu şirin kasabayı görüp hem de Sultan kebabını tatmak için mutlaka gezi rotanıza Şirince’yi e ekleyin.

  • Nerede Yenir: Sultan kebabını şehir merkezinde yöresel yemekler menüsüne sahip lokanta ve restoranlarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Yüksek Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Elbasan Tavası

Osmanlı mutfağının en özel yemeklerinden olan Elbasan Tava, günümüze kadar aynı önemi koruyarak gelmiştir. Tarihi çeşitlilik açısından oldukça zengin olan İzmir’de bu çeşitlilik mutfağa da yansımıştır. Elbasan tava da bu çeşitlilik sayesinde İzmir mutfağında yerini almıştır. Trakya’dan gelip İzmir yöresel yemeklerinin arasına giren Elbasan tava aslen bir Arnavut yemeğidir ve Balkan mutfak kültürünün etkilerini taşır.

Yapımı kolay olan tadı da bir o kadar efsane olan Elbasan tava, yiyenlere kendini özel hissettiren bir yemek. Kuzunun sırt kısmından alınan yumuşacık etle yapılan Elbasan tavaya lezzetini veren yoğurtlu sos. Uzun süre pişen etin üzerine yoğurtlu sos dökülüyor ve tekrar fırına veriliyor. İzmir usulü elbasan tavanın farkı da fırından almaya yakın üzerine İzmir tulum peyniri rendelenmesi. Böylece Elbasan tava tamamen İzmir’e yakışır hale geliyor.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/kismetlokantasi/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Sk., Küçük Demir Han, D: 5, Konak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 16:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 489 18 14
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yalnızca Şubat-Mayıs dönemi yapılan sote kokorecini de deneyebilirsiniz.

Kabak Sinkonta

Fotoğraf: Ye-mek

İzmir denilince insanların aklına boyoz ve İzmir köfte gibi adı tüm ülkeye yayılmış lezzetler gelir. Kabak sinkotta genelde Egeliler tarafından bilinen ve çok severek tüketilen zeytinyağlıların başında gelir. Hem malzemeleri kolay bulunan hem yapılışı kolay olan hem de inanılmaz lezzetli olan bu yemek sıcak yaz akşamlarında hafif bir yemek isteyenler için en doğru seçenek.

Kabakla birlikte taze soğan, nane, domates gibi malzemelerin karıştırılarak fırında pişirilmesiyle hazırlanan bu yemeğin yanına tüm salçalı yemeklerde olduğu gibi yoğurt da çok yakışıyor. Özellikle yaz akşamlarında hafif yemekler yemeyi tercih eden İzmirlilerin sofralarından eksik olmayan kabak sinkotta, İzmir’de birçok esnaf lokantasında bulunabilir. Kabağın bu farklı halini sizde mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan kabak sinkonta yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Pastiç

Fotoğraf: Elmaelma

İzmir yöresine ait olan mis kokulu hamur işlerinden biri olan Pastiç, kuru üzüm, kakao ve fındık ezmesiyle hazırlanan eşsiz bir tatlı. Kat kat mayalı hamurun içine harç konuluyor. Hamurun üstüne yumurta sürülüp susam serpildikten sonra fırına veriliyor ve kokusuyla bile herkesin gönlünde taht kuruyor.

İzmir’de birçok pastanede pastiç adıyla anılan tatlı, başka şehirlerde kesme ya da kare ayçöreği olarak bilinir. Ama hiçbiri İzmir usulü pastiçin yerini tutmaz. Bir kere tattıktan sonra çevrenizdeki bütün pastanelerde arayacağınız bu lezzetin en güzel hali tabi ki İzmir’de yenir. Bu harika lezzeti İzmir’de mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: Pastiç çöreğini İzmir genelindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Salata ve Mezeler

Deniz Börülcesi

Ege’nin tüm illerinde olduğu gibi İzmir’de de deniz ürünleri ile hazırlanan sofralar çok meşhurdur. Gün batımına karşı kurulan gecenin geç saatlerine kadar oturulan sofralarda yemeğin açılışını yapan en güzel lezzettir deniz börülcesi. Bol zeytinyağlı ve sarımsaklı İzmir usulü deniz börülcesi sofralarda hem meze hem de salata olarak yerini almaktadır.

Balığın yanında çok iyi giden, tercihe göre yoğurtla da servis edilen deniz börülcesi, İzmir’de neredeyse tüm sahil restoranlarının menülerinde yerini almaktadır. Hem hafif olması hem lezzetli olması hem de vitamin değerinin yüksek olması bakımından çok fazla tercih edilen deniz börülcesinin bağışıklık sistemi üzerinde olan faydaları da saymakla bitmez. İzmir tatillerinizde sıcak yaz akşamlarında uzun akşam yemeği sofralarının keyfini çıkarırken bu lezzeti denemeyi de ihmal etmeyin.

Kabak Sıyırma

İzmir’in sevilen sebze yemeklerinden biri olan kabak sıyırma, kabak yemeklerinin en lezzetli hali. Bir sebze yemeğinden olan beklentileri fazlasıyla karşılayan kabak sıyırma, bir sebze yemeği ne kadar lezzetli olabilirse o kadar lezzetli. Girit mutfağına ait olan bu lezzet, İzmir mutfağına farklı kültürlerden miras kalan yemeklerden biridir.

Egelilerin akşam yemeklerinde çoğunlukla tercih ettiği gibi hafif ve lezzetli olan bu yemek, özellikle de kabakların tezgâhları süslediği bahar ve yaz aylarında bu ekşili, pirinçli ve doyurucu lezzet İzmir sofralarında sıklıkla yerini alıyor. Hem evlerde pratik bir şekilde pişirilebilen hem de İzmir’in meşhur esnaf lokantalarının menüsünde yer alan kabak sıyırma sizin de yemek menünüzün ilk sıralarında yer alacak.

Arapsaçı

Yapısal olarak dereotuna benzeyen, Akdeniz kıyılarında neredeyse yıl boyu yetişen arapsaçı otu İzmir mutfaklarında en sık kullanılan otlardan biridir. İzmir’in yöresel bitkilerinden en şifalısı olan arapsaçı, B, C vitaminleri ve bol miktarda kalsiyum ve magnezyum içerir. Kendiliğinden yetişen bu bitki yöre halkı tarafından toplanır ve sofralarda yerini alır.

Sağlığa faydalı olmasının yanında lezzeti ile de dikkat çeken arapsaçının, çayı, salatası, zeytinyağlısı ve daha birçok çeşidi yapılır. Ama emin olun en lezzetlisi, kuzu etiyle pişirilen ana yemek hali. Yaz kış İzmirlilerin sofrasından eksik olmayan lezzetiyle ve sağlığa faydalarıyla fark yaratan bu bitki başka şehirlerde genellikle yabani rezene olarak biliniz. Bulursanız kaçırmayın!

Radika Salatası

Ege’nin şifalı lezzetlerinden biri daha! Başka şehirlerde hindiba olarak bilinen otun İzmir’deki adı radika! Radika ile yapılan salata Ege’nin şifalı otlarıyla yapılan salatalardan biri. Bilinen salatalar gibi limon, zeytinyağı ve tuz ile lezzetlendirilen radika salatası, farklı aroması ile yiyenleri kendine hayran bırakıyor.

Acısına karahindiba, tatlısına hindiba denen radika, tercihe göre iki şekilde de değerlendirilir. Ya da acı ile tatlı birleştirilerek farklı bir aroma elde edilir. Birbirinden güzel lezzetlerin iç içe geçtiği radika salatası İzmir’de denenmesi gereken lezzetlerden biri. Sıcak İzmir akşamlarında sahil kenarlarında kurulan balık sofralarında balığın yanına en çok yakışacak bu salatayı mutlaka deneyin.

Girit Ezme

Tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir şehir olan İzmir, mutfak zenginliği açısından bu kültürlerden etkilenmiştir. İzmir mutfağını en çok etkileyen mutfak olan Girit mutfağının, İzmir yöresel yemekleri açısından önemi tartışılmaz. Yunan adalarından İzmir’e göçenlerin taşıdığı ve zamanla İzmir’le özdeşleşerek İzmir yöresel yemekleri arasına giren bu lezzet özellikle yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor.

Beyaz peynir, sarımsak ve zeytinyağı ana malzeme olarak kullanılır ve bol Antep fıstığı ve ceviz eklenir. İçerisinde bulunan malzemeler birbirine ne kadar tezat olsa da lezzeti bir o kadar uyumlu olan Girit ezmesi, kızarmış ekmekle de harika gider. Sofralarda daha çok meze olarak yerini alan Girit ezmesini İzmir’de birçok restoranda deneyebilirsiniz.

İzmir Tatlıları

Bomba

Son zamanlarda popüler olan ve şehrin mutfağına yenilikçi bir tat getiren bomba, İzmir’in geleneksel lezzetleri arasına girmeye hak kazanmıştır. Ünü sadece İzmir’le kalmayıp tüm ülkeye yayılan ve bazı kişilerin günübirlik İzmir ziyaretlerinin nedeni olan bomba, İzmir fırınlarında bulabileceğiniz bir lezzet. Fırından çıktıktan sonra içinden akan muhteşem çikolatasıyla çikolata tutkunlarının bağımlısı olacağı İzmir bomba, tam bir diyet düşmanıdır.

İncecin zar şeklindeki hamurun içi akışkan bir şekilde kakaolu fındık kremasıyla doludur. Hamuru çok az bolca çikolatayla dolu bu tatlıyı izlerken bile bolca kalori alabilirsiniz. İzmir’de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri olan İzmir bomba, bir başlayınca bir daha bırakamayacağınız bir lezzet.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/celebiunlumamulleri/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Cad., No: 185/A, Konak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:30 – 02:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 465 33 01
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Mümkünse bombanın tüm çeşitlerini denemenizi tavsiye ederiz.

Lokma

Osmanlı zamanından beri yapılan ve günümüze kadar popülerliğini koruyarak gelen lokma, İzmir yöresine ait bir tatlıdır. Ancak İzmir’le kalmayıp tüm Türkiye’de meşhur olmuştur. Birçok şehirde zincir haline gelmiş lokmacılar varken İzmir’de genelde lokmaya para verilmez. Bu nedenle de İzmir’de sosyal açıdan lokmanın büyük önemi vardır.

Geleneksel bir lezzet olan lokma, düğünlerde, doğumlarda, cenazelerde, her türlü hayır işlerinde şehrin farklı farklı sokaklarında döktürülür ve halka dağıtılır. Aynı zamanda adak adayanlar ve dileği gerçekleşenler de yine aynı şekilde lokma döktürür. Yağda kızartılmış çıtır çıtır hamurun üzerine şerbet ve tarçın dökülerek hazırlanan bu tatlıya İzmir’in sokaklarında rastlamanız mümkün. Karşınıza bir lokmacı çıkarsa mutlaka yanına uğrayın.

  • Nerede Yenir: Lokma tatlısını İzmir genelindeki pastane ve tatlıcılarda bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Şambali

İzmir’in meşhur sokak tatlısı olan şambali, İzmir’in her köşesinde bulunan seyyar satıcılar tarafından satılan harika bir tatlı. İzmir’in yöresel tatlıları arasında önemli bir yere sahip olan şambalinin en güzeli İzmir’de Kemeraltı Çarşısı’nda yeniyor. Görünüş itibari ile revaniye benzese de tadına baktıktan sonra farkı anlaşılan bu tatlı kek ve şerbetin harika birleşimi ile hazırlanıyor. Arasına konulan kaymak ve üzerine eklenen badem lezzetine lezzet katıyor.

Bol şerbetli ve irmikli bu tatlı, bu kadar bol malzemeyle yapılmasına rağmen fiyatları da oldukça uygundur. İzmir sokaklarında bolca bulunan ama başka yerlerde nadir bulunan bu tatlı özellikle yabancı turistlerin çok fazla ilgisini çekmektedir. Siz de daha önce denemediyseniz İzmir’de denenmesi gereken lezzetlerden biri olan bu tatlıyı mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/meshurhisaronusambalicisi/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: 901. Sk., 13/A, Konak
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 08:30 – 19:30 saatlerinde açıktır. Pazar günleri 12:00 – 19:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0507 655 57 67
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın Halep tatlısını da deneyebilirsiniz.

Badem Ezmesi

Meşhur tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda en güzelini yiyebileceğiniz badem ezmesi tatlısı İzmir’in en sevilen yöresel tatlıları arasında yer alıyor. Türkiye’de çok az yerde bulunan, başka yerde bulunsa da en güzeli yine sadece İzmir’de bulunan badem ezmesi, nesillerdir babadan oğula geçen küçük dükkânlarda karşınıza çıkan tatlılardan biridir.

Bazem ezmesi bulunan dükkânlarda, ceviz ve Antep fıstığı ezmesi de bulunuyor. Fiyatlar da tercih ettiğiniz tatlıya göre değişiyor. Ama hangisini seçerseniz seçin hepsinin lezzeti ayrı ayrı bir başka. Türk kahvesi keyfinize eşlik eden en güzel tatlı olan ezme, İzmir’de gezip, görüp alışveriş yaptıktan sonra yanınıza alıp sevdiklerinize götürebileceğiniz bir tatlı olan badem ezmesini İzmir’de mutlaka deneyin.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/ezmecizadeelgani/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Kemeraltı Çarşısı, Kızlarağası Hanı, Konak Mah., 871. Sk., No: 17/A, Konak
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 09:00 – 18:45 saatlerinde açıktır.
  • Telefon: 0555 863 68 65
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Ceviz ve Antep fıstık ezmeli bademleri de deneyebilirsiniz.

Un Kurabiyesi

Ülkemizin en sevilen tatil bölgelerinden biri olan Ege’nin incisi İzmir’e gidilecek en güzel mevsim yaz mevsimidir. Yaz mevsiminde İzmir yerlileri tarafından en çok tercih edilen yerler arasında bulunan Balıkova beldesi, İzmir usulü un kurabiyesi ile ünlü olan bir yer. Tamamen yazlıklardan oluşan bu şirin belde, İzmir’den Karaburun ve Mordoğan yönüne doğru hareket edince karşınıza çıkıyor.

Herkesçe sevilen, çayın ve kahvenin yanına en çok yakışan yiyecek olan kurabiyenin en güzel hali olan un kurabiyesi, ağızda dağılan kıvamı ve harika lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakıyor. Balıkova beldesi, tatilcilerin daha çok transit geçtiği bir yer olsa da bu kurabiyenin ününü bilenlerin uğrayıp kutu kutu kurabiye aldığı bir yer. O taraflara yolunuz düşerse siz de uğrayıp yanınıza mutlaka almalısınız.

  • Nerede Yenir: Un kurabiyesini İzmir genelindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Damla Sakızlı Kurabiye

Sakız Adası’nda ve Çeşme’de yetişen sakız ağaçlarından elde edilen damla sakızı, Ege bölgesinde kullanılan ve birçok lezzete lezzet katan aromalardan biridir. Kahveden tatlıya, börekten reçele kadar birçok tarifte kullanılan damla sakızının en çok yakıştığı tarif şüphesiz damla sakızlı kurabiye.

Ağızda dağılan, bol damla sakızlı kurabiyeler günümüzde ülkemizde birçok pastanede bulunsa da, İzmir’e özgü asıl damla sakızlı kurabiye tatil cenneti Çeşme de yenir. Çayın yanına çok yakışan bu lezzet Çeşme’de bir kere tadıldıktan sonra tadı damaklarda kalan ve bir daha unutulmayan bir lezzettir. Alaçatı sokaklarında dolaşırken bir pastaneye denk gelirseniz mutlaka damla sakızlı kurabiyelerden alıp denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: Damla sakızlı kurabiyeyi İzmir genelindeki pastanelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Damla Sakızlı Türk Kahvesi

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Türk kahvesi, Osmanlı zamanından günümüze kadar gelmiştir. Hala da ülkemizde en çok tüketilen içecekler arasındadır. Farklı bir aroması, tadı ve köpüğü olan klasik Türk kahvesi, telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşididir. Klasik Türk kahvesi karşısında en güzel alternatif olan damla sakızı Türk kahvesi, sadece Sakız Adası ve Çeşme’de yetişen sakız ağaçlarından elde edilen sakız ile yapılır.

Muhallebiden kurabiyeye birçok tatlıya lezzet katmak için kullanılan damla sakızı, İzmir’de ayrıca Türk kahvesini lezzetlendirmek için de kullanılır. Dost sohbetlerinin vazgeçilmezi olan, eğlenceli fal sohbetlerinin tek aracı olan Türk kahvesinin en güzel hali olan damla sakızlı Türk kahvesini, Alsancak’ta ılık rüzgâr eşliğinde içmenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Damla sakızlı Türk kahvesini İzmir genelindeki kafelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Sakız Reçeli

Altı bin yıl önce İzmir’de bulunan ve hala varlığını sürdüren sakız ağaçlarının lezzetli aromasından elde edilen sakız reçeli, bu ağaçların İzmir’e bir hediyesi. İzmir yöresel yemekleri listesinde yerini alan bu lezzet, özellikle de sakız ağaçlarının bulunduğu Çeşme de rastlayabileceğiniz bir tarif.

İzmir’de kahvaltı sofralarında yerini alan sakız reçeli, Türk kahvesinin yanında içilen suyun içine bir çay kaşığı atıldığında kahvenin de lezzetine lezzet katar. İzmir’de birçok yerde olsa da en güzelini Çeşme de bulabileceğiniz sakız reçelini tatil dönüşlerinizde yanınıza alıp sevdiklerinizde de hediye edebilirsiniz. Emin olun bir kere denedikten sonra kahvaltı sofralarınızın favori reçeli olacak.

  • Nerede Yenir: Sakız reçelini İzmir genelindeki kahvaltı ürünleri veren kafe ve restoranlarda bulabilmeniz mümkündür.

Kaymaklı Dondurma

Bunaltıcı sıcaklarda serinlemenin en lezzetli yolu olan dondurma, sıcaklarıyla ünlü İzmir’de en güzel haliyle sunulur. Çeşit çeşit, renk renk sayısız dondurma çeşidi olsa da İzmirlilerin elinde muhtemelen tek tip dondurma görürsünüz: Kaymaklı dondurma. Serinlemek isteyen herkesin elinde görebileceğiniz İzmir usulü kaymaklı dondurma, şehrin özel lezzetlerinden biri.

En güzel dondurmayı yemek isteyen dondurma meraklıları için bizden bir tavsiye;  Foça sahillerine uğrayın. En güzel kaymaklı dondurma orda yapılır. Sahilde yer alan dondurma kuyruğunda beklemeye sabrınız varsa diğer çeşitlere aldırmadan mutlaka kaymaklı dondurmayı deneyin.

  • Nerede Yenir: Mennan Sütlü Tatlı ve Dondurmaları
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: 899. Sk., No: 30/A, Konak
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 07:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0232 425 36 89
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın sütlü tatlılarını da deneyebilirsiniz.

Kar Helvası

Türkiye’nin birçok Ege ilinde özellikle de İzmir’de kış aylarının vazgeçilmezi olan kar helvası, yeni yağmış temiz karın üzerine şurup eklenmesiyle hazırlanır. Osmanlı zamanından kalma tatlılardan biri olan kar helvası İzmir’in kar yağan nadir yerlerinden olan Beydağ ve Bozdağ’ın zirvelerinden sıcak İzmir sokaklarına taşınır ve seyyar satıcıların tezgâhlarında yerini alır.

Ülkemizde pek fazla bilinmeyen ama İzmirlilerin yazın serinlemek için ilk tercihi olan farklı lezzet, kar ile vişne veya karadut şurubunun bir araya gelmesi ile oluşan eşsiz bir lezzet. Bir bardak kar insanı ne kadar serinletebilir diye düşünebilirsiniz ama bir bardak yedikten sonra bir tane daha isteyeceksiniz. İzmir sokaklarında tatilinizin tadını çıkarırken kar helvası tezgâhı görürseniz uğramayı ihmal etmeyin.

  • Nerede Yenir: Kar helvasını İzmir genelindeki pastane ve kafelerde bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Gerdan Tatlısı

Her ne kadar duyanlar şaşırsa da, gerçekten de kuzu gerdanından yapılıyor bu tatlı. Adını da buradan alıyor. Etten tatlı mı olur diyebilirsiniz ama bu tatlının yapımında herkesin bildiği kırmızı et kullanılıyor. Osmanlı döneminde padişahların vazgeçilmezi olan bu tatlı, günümüzde de İzmir’in yöresel tatlıları arasında yerini alıyor.

Osmanlı mutfağının unutulmaya yüz tutmuş bu lezzeti İzmir’de hala yaşatılıyor. Özellikle de kurban bayramlarının olmazsa olmaz tatlısı. Padişahların sofralarını süsleyen gerdan tatlısının içerisinde, her Osmanlı tatlısında olduğu gibi kuru kayısı, kuru erik, badem ve tarçın gibi malzemeler bulunuyor. Malzemelerine bakınca birçok kişi ön yargılı olsa da tadına bakanların damaklarında lezzet patlaması yaşatan bu tatlı, İzmir’de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan gerdan tatlısının tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bergama Helvası

İzmir mutfak kültürüne en çok katkı sağlayan İlçesi olan Bergama, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir.  Yine bu medeniyetlerden birinin izlerini taşıyan bir tatlı olan Bergama helvası Arap kökenli bir tatlıdır ve diğer adı da Zülbiye’dir. Ramazan helvası olarak da bilinen Bergama’ya özgü bu tatlı, Bergama’da sadece Ramazan aylarında yapılır.

Özel olarak hazırlanan Bergama helvası hamurunun sabaha kadar kabarması beklenir. Sabah hamur kızartılır ve balı andıran bir şerbete bulanır ve sadece Ramazan aylarında ulaşılabilen tatlı hazırlanmış olur. İzmirlilerin tüm yıl boyunca bekleyip sadece ramazan aylarında ulaşabildikleri bu tatlıyı başka şehirlerde bulmak pek mümkün değildir. Olur da Ramazan ayında İzmir’de bulunursanız uzun kuyruklarda beklemeyi göze alıp mutlaka alıp deneyin.

  • Nerede Yenir: Salepcioğlu Helvaları
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: İslamsaray Mah., Kınık Cad., No: 15, Bergama
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 08:30 – 20:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0543 412 91 87
  • Yol Tarifi Al >
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın lokumlarını da deneyebilir, paket olarak satın alabilirsiniz.

Samsades

Şerbetli tatlı denilince akla gelen tatlılara alternatif olacak en güzel tatlı olan samsades, İzmir’in güzel ilçesi Seferihisar mutfağına ait olan bir tatlı. Ege bölgesine ait olan şerbetli tatlıların içerisinde en çok sevilen tatlı olan samsades, İzmir dışındakilerin ilk defa duyduğu adeta gizli kalmış bir cevher.

İncecik hamuru, tuzsuz lor peyniri, tarçın ve şekerden oluşan iç harcı ve çıtır çıtır dokusuyla bu tatlı klasik şerbetli tatlıları unutturacak cinsten. Hem içinde şeker olması hem de şerbetli olması nedeniyle oldukça ağır olan ama şerbetli tatlı sevenleri asla rahatsız etmeyen tatlıyı, dilerseniz kaymak ve file bademle hafifletebilirsiniz. Başka bir yerde bulamayacağınız ama İzmir’de birçok tatlıcıda bulabileceğiniz bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sefertasialsancak/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Alsancak, 1471. Sk., No: 7, Konak
  • Çalışma Saatleri: Hafta içi 08:00 – 18:00 saatleri arasında açıktır. Hafta sonları kapalıdır.
  • Telefon: 0531 778 78 40
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın Laz çorbası ve Arnavut ciğeri biber kavurmasını çok methediyorlar.

Lorlu Kurabiye

Lezzetiyle sizi Ege kıyılarına götürecek bir lezzet olan İzmir usulü lorlu kurabiye, Ege illerinin sembolü olan lor peyniri ile kurabiye hamurunun eşsiz birleşiminden oluşuyor. Lor peynirinin birçok tarifte kullanıldığı İzmir mutfağında geleneksel kurabiye çeşitleri de çok fazladır. Bu ikisi birleştiğinde ise ortaya mükemmel bir lezzet çıkar.

Kurabiye ile peynir bir arada olur mu dediğinizi duyar gibiyiz. Hem de bal gibi olur! Hazırlanması oldukça kolay olan, yapıldıktan sonra tazeliğini uzun süre koruyan lorlu kurabiye, çayın yanında mükemmel giden bir lezzet. Başka şehirlerde pek bulunmayan ama İzmir’de neredeyse bütün pastanelerde bulabileceğiniz bu lezzet başlı başına İzmir’e gitme nedeni olabilir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/ulverteyze/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: 901 Sk., No: 10, Hisarönü, Konak
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arası 07:00 – 19:30 saatlerinde açıktır.
  • Telefon: 0232 484 11 84
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada Boşnak ve parmak böreğini de deneyebilirsiniz.

Mandalina Tatlısı

Dünyanın en güzel mandalinalarının yetiştiği Seferihisar’a ait bir tatlı olan mandalina tatlısı, İzmir’in trileçeye rakip olarak gösterilebilecek tatlısı. İçerisinde un, süt, yoğurt bulunmayan ve klasik tatlılara göre oldukça masum olan mandalina tatlısı, hafif ve meyve aromalı tatlılardan hoşlananların en sevdiği tatlı olmaya aday.

Mandalina tatlısının en önemli özelliği mevsiminde toplanan, çekirdeksiz, bol sulu ve ince kabuklu mandalinalardan yapılmasıdır. Bu mandalinalarda İzmir’de fazlasıyla mevcuttur. Meyveli, hafif, mayhoş bir tatlı olan mandalina tatlısı hem çok lezzetli hem de tam bir C vitamini deposu. Ağır yemeklerin ardından yiyebileceğiniz en güzel tatlı olan mandalina tatlısını mutlaka denemelisiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/sefertasialsancak/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Alsancak, 1471. Sk., No: 7, Konak
  • Çalışma Saatleri: Hafta içi 08:00 – 18:00 saatleri arasında açıktır. Hafta sonları kapalıdır.
  • Telefon: 0531 778 78 40
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yöreye özgü yemekleri de burada denemeniz mümkündür.

Anadolu’nun hemen hemen her şehrinde olduğu gibi; insanın hem midesine hem de gözüne hitap etmeyi başaran İzmir’in yöresel yemekleri anlatmakla bitmeyecek lezzetlerden oluşuyor.

İzmir’de turist olarak bulunan yerli ve yabancı konuklar için en az tarihi mekanlar ve gastronomik deneyimler de son derece dikkat çekici. Şehrin dinamik nüfusu, bu derece sağlıklı olmalarını ağırlıklı olarak Ege otları ve zeytinyağlılar ile beslenmeye borçlu. Yine de İzmir’in yöresel yemekleri denildiğinde yalnızca sebzeler akla gelmiyor; deniz ürünlerinden hamur işlerine kadar her türlü lezzet; şehrin lezzet yelpazesine çoktan dahil olmuş bile. İzmir’in bir liman şehri olması ve yabancı ülkelerden gelen göçleri uzun yıllardır kabul etmesi de; şehrin mutfak kültürünü ayrı bir mozaik haline getirmiş durumda.

İzmir yöresel yemekleri listemize önerilerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilir, içeriğimize katkıda bulunabilirsiniz.

Yorumları Gör

  • Karaburunun Kösederede yapılan yöresel Öküz Köftüsünü de eklemeliyiz, öküz eti soğan,nane,tuz,karabiber,un,su hamur yapılır kaşıkla dökerek zeytinyağında kızartılarak pişirilir,ayrıca damakları şenlendiren bu lezzet koruma altına alınmıştır

    • Oh oh oh, ben bu köfteyi biliyorum, sağolunuz. Daha neler var neler, mes'elâ dibek kahvesi, somata, Niğde'den gelmiş olsa da İzmir'le bütünleşen dil söğüş, yine aynı şekîlde Kavala kurâbiyesi, Tire'nin karadutlu lôr tatlısı, Tire'nin bâzı yemekleri varvadlarını şimdi anımsayamadığım, bir salatası var ki, off off offf. "Süvârî" bile bir güzellik içerir. Benim bilmediğim daha ne lezzetler var kimbilir?

    • Tabii Elbasan tavası hâttâ kabak sinkonta. Hem İzmir hem Manisa'da bilinir ve yapılır.

  • Şimdi hâtrıma gelen lezzetler; yoğurtlu semizotu, torpil, samsades, pastiç, lôrlu kurâbiye, mandalina tatlısı...

  • oh oh İzmir'li olmama rağmen bazılarını hiç yemedim. Ama yediklerimide okurken ağzım sulandı ☻ ☺

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce