Çeşme’nin Yöresel Lezzetleri | 13 Lezzet Bombası

Türkiye’nin sevilen tatil cenneti Çeşme, kendine has lezzetleriyle de turistleri etkisi altına alıyor… Çeşme mutfağının derinliklerinde kendimizi lezzet şöleninde bulduk!

Çeşme’nin yöresel lezzetleri denince akla birbirinden lezzetli zeytinyağlılar, meşhur rakı balık sofraları ve damla sakızlı tatlar geliyor… Yaz aylarında yüksek sıcaklıklarla başa çıkarken ağır yemeklerden uzak durmak isteyenlere, Çeşme mutfağı damakları şenlendirecek hafif ve muazzam lezzetler vaat ediyor.

Sizler için derlediğimiz listede, bu güzeller güzeli ilçeyi ziyaret edip de denemeden dönmemeniz gereken lezzetleri sıraladık..

Çeşme’nin Yöresel Lezzetleri

Zeytinyağlılar

1- Deniz Börülcesi

deniz börülcesi

Çeşme’nin hatta ve hatta Ege mutfağının vazgeçilmez zeytinyağlılarının başında gelen deniz börülcesi, denizin gel git yaptığı kıyılarda yetişen ve yüksek besin değerini denizden alan bir ot çeşidi. Haşlandıktan sonra zeytinyağı, nar ekşisi, sirke ve çeşitli baharatlarla tatlandırılarak servis ediliyor. Tadı ise parmak ısırtan cinsten… Bir akşam yemeğinde meze olarak sipariş edebilirsiniz.

2- Isırgan Otu

ısırgan otu

Uzun yıllardır sağlık açısından da oldukça faydalı bir bitki olarak gösterilen ısırgan otu, çeşit çeşit yorumlarla pişirilen lezzetli bir zeytinyağlı… Çorbası, mezesi ve yemeği derken halk arasında bir tür ilaç olarak bilinen ısırgan otunu Çeşme’de denemenizi tavsiye ederiz.

3- Kenger

kender

Çeşme’nin yöresel lezzetleri arasında ön plana çıkan ot yemeklerinden, kuzu etli versiyonunu deneyebileceğiniz kenger yemeği, tam bir sağlık bombası. Ege bölgesine ait özel otlardan biri olan kengerin ayıklanması ne kadar zahmetli olsa da, zeytinyağı ile birlikte pişirilince bir de kuzu eti eklenince tadından yenmiyor. Üstelik her derde deva olduğu söyleniyor…

4- Arapsaçı

arap saçı

Çeşme’nin leziz zeytinyağlılarından biri de arap saçı otundan yapılan bu lezzetli yemek. Taze soğan ve sıcak su ile haşlanan ot; limon, zeytinyağı ve bir kaşık unla lezzetlendirilince tadından yenmiyor.

5- Kuşkonmaz

kuşkonmaz

Ege’nin mucizevi otu kuşkonmaz ile yapılan yemekler bir hayli fazla… Özellikle Çeşme’de balık masalarının vazgeçilmez mezelerinden biri olan kuşkonmaz haşlama, denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetlerden bir diğeri.

Balık

6- Rakı Balık

rakı balık

‘’ Denizden babam çıksa yerim! ‘’ mantalitesinde olanlar için Çeşme’nin rakı balık sofraları, lezzetli mi lezzetli bir akşam yemeği garanti ediyor. Birbiri ardına dizilmiş restoranlarda, denize sıfır konumda, mehtap eşliğinde muhteşem ikili tazecik balık ve  halis muhlis Türk rakısının tadına bakmanın tam zamanı.

Hamur İşi Lezzetler

7- Kumru

kumru

İzmir’in simgesi kumru, Çeşme’nin pek çok restoranın da itinayla hazırlanıyor. Hangi otelde konaklıyor olursanız olun bir öğle yemeğini Çeşme’deki kumruculardan birinde yemenizi şiddetle tavsiye ederiz. İzmir’in bu güzel beldesine gidip de leziz kumrunun tadına bakmadan dönmek olmaz!

8- Boyoz

boyoz

Çeşme’de sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi boyoz, merkezde yer alan çoğu fırında her sabah taze çıkıyor. Sıcacık ve yumuşacık boyozun tadına bir kez bakan yerli yabancı turistler ise müdavimi oluyor. Tatil dönüşü evinize boyozlardan alıp, kendi yöntemlerinizle ısıtarak da tüketmeye devam edebilirsiniz.

9- Gevrek

gevrek

İzmirliler’in simide gevrek dediğini bilmeyen yoktur. Çeşme’de deniz keyfi yaparken yanınızdan geçen satıcılardan alabileceğiniz ya da sabahın ilk saatlerinde belde fırınlarından tazecik temin edebileceğiniz, çıtır çıtır taş fırın gevreğinin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

10- Lokma

lokma

Ege’nin popüler tatlılarından düğünlerin ve özel günlerin vazgeçilmezi lokma tatlısı, Çeşme’de de yok satan lezzetlerden biri. Çıtır çıtır lokma hamurunun yağda kızartılması ve şerbetlenmesiyle ortaya çıkan bu lezzet topları, tatlıyla arası iyi olanlar için önerebileceğimiz lezzetlerden.

Damla Sakızlı Lezzetler

11- Sakız Reçeli

sakız reçeli

Çeşme’de sakız ağaçları bir hayli fazla… Beldeye gidip de damla sakızından yapılmış lezzetleri denemeden dönmek olmaz. Pek çok kişinin Çeşme tatili sırasında tanıştığı sakız reçeli, bölgede kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi eşsiz bir lezzet. Mutlaka deneyin!

12- Sakızlı Dondurma

sakız dondurma

Yaz akşamlarının vazgeçilmezi dondurmayı, bir de Çeşme’de denemenizi tavsiye ederiz. Belde sokaklarında pek çok dükkandan temin edebileceğiniz dondurma çeşitleri arasında öyle biri var ki parmak ısırtan cinsten. Elbette ki Çeşme’ye has damla sakızlı dondurma… Damaklarda çok geç kaybolan bir lezzet şöleni yaratan sakızlı dondurmayı mutlaka deneyin!

13- Sakızlı Türk Kahvesi

damla sakızlı türk kahvesi

Gündüz denizin yorgunluğunu okkalı bir kahveyle atmak isteyenler için Çeşme’nin sakızlı Türk kahvesi mutlaka denenmeli! Bölgede özel üretim ile nam salmış, damla sakızlı Türk kahvesi hem yorgunluğunuzu alacak hem de hoş aromasıyla uzun yıllar hafızalarınıza kazınacak.

pin emojiÇeşme’nin yöresel lezzetlerine ek bildiğiniz nefis tatları, aşağıda yer alan yorumlar bölümünde paylaşarak, yazımızı geliştirmemizde bizlere yardımcı olabilirsiniz…

Yorum yapın

Bizi Takip Edin