İngiltere’de Ne Yenir, Ne İçilir? | Eşsiz 10 İngiliz Lezzeti

Dünyanın en güzel ülkelerinden olan İngiltere, kültürü, tarihi ve yaşam standartlarının büyüsüyle binlerce insanı ağırlıyor.

Zenginliği ve lezzetiyle bir İtalyan ya da Meksika mutfağıyla kıyaslanmasa da İngiltere, kendi tarzını koruyan bir yemek kültürüne sahip. Yine de, Londra’nın puslu havasında geçen çift katlı kırmızı otobüsleri izlerken veya Manchester şehir turundan sonra dinlenmek için durduğunuzda atıştırabileceğiniz nefis tatlar yok değil.

“İngiltere’de Ne Yenir, Ne İçilir?” yazımızda ülkede tadabileceğiniz geleneksel yemekleri derleyip seçim yapmanızı rahatlatacak bir listeye yer verdik.

1- Bangers&Mash

Bangers&Mash

İngilizler patatesi oldukça seviyorlar, bu yüzden midir, neredeyse her yemeklerinde patates var. Bangers&Mash de patates püresi ve kızarmış sosisle oluşan önemli yemeklerinden biri. Genellikle domuz etinden yapılmış sosisler kullanılıyor ancak siz farklı tercihler yapabilirsiniz. Size bir bizden de bir tavsiye: Yanında bir kadeh kırmızı şarap için.

2- Bubble&Squeak 

Bubble&Squeak

Patates, havuç ve Brüksel lahanası karışımının kızartılmasıyla yapılan Bubble&Squeak, İngilizlerin genellikle akşam yemeği tercihleri oluyor. Yemeklerden artan malzemelerin birleşimiyle keşfedilmiş bu yiyecek size biraz mücveri hatırlatabilir.

3- Eccles Cake

Eccles Cake

Adını Greater Manchester’da bir kasabadan alan Eccles Cake, kahve ve çaya eşlik edecek tatlı bir kaçamak yapmanız için mükemmel seçim olacak. Isırdığınızda içinden taşan kuş üzümlerinin tadını günlerce damağınızda kalabilir.

4- Fish&Chips

Fish Chips

Bizim de artık aşina olduğumuz bir yiyecek olan Fish&Chips, kızartılmış balık ve patatesten oluşuyor. İngiltere’nin en çok sevilen ve satılan yiyeceği olduğunu gittiğiniz her restoranda, kafede ya da pubda karşınıza çıktığında anlayacaksınız. Yanında sosis, bezelye ve tatlı fasulyeyle servis edilirken bazı yerlerde sadece sosla sunuluyor. Tercih size kalmış.

5- İngiliz Çayı

İngiliz Çayı

İngiltere en az Türkiye kadar çayıyla meşhur bir ülke. Özellikle 5 çayı, tüm dünyanın bildiği bir gelenek haline gelmiş. İngilizler, çaylarını sütlü ve şekerli içiyorlar. Siz bu şekilde istemiyorsanız, sipariş vermeden önce söylemeyi unutmayın. Ayrıca, ziyaretinizde size çayla beraber ton balıklı veya domatesli sandviç, kuru pasta ve kek de ikram edeceklerdir.

6- İngiliz Kahvaltısı

İngiliz Kahvaltısı

İngiltere mutfağının şüphesiz en doyurucu ve sağlıklı öğünü kahvaltıları. Oldukça zengin bir içeriği bulunan İngiliz kahvaltısında; tereyağı, onlarca çeşit reçel, jambon, bacon, yumurta, kuru fasulye, mantar, sosis ve kızarmış ekmekle kendinize güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Bizim kahvaltı sofralarımız kadar gösterişli olmasa da yabancılık çekmeyeceğiniz bir öğün tamamlayabilirsiniz.

7- Jacket Potatoes

Jacket Potatoes

Yapılışı ve görüntüsüyle tamamen bizim kumpirimize benzeyen Jacket Potatoes, malzeme yönünden daha sade olmasıyla ayrılıyor. Genelde üzerine cheddar peyniri eşliğinde ton balığı veya fasulye konuluyor. İngiltere caddelerindeki pek çok restoranda deneyebileceğiniz, enerji verici bir tat.

8- Steak&Kidney Pie

Steak&Kidney Pie

Şekli itibariyle bir turtayı andıran Steak&Kidney Pie, tüm Birleşik Krallık için vazgeçilmez yemeklerden biri kabul ediliyor. Sütte bekletilmiş yufka, Hindistan cevizi kabuğu rendesi, un, soğan, elma şarabı -bazen bira- ve yufkadan yapılan bir çeşit börekle karşılaşacaksınız. Tadını ise seveceğinizden eminiz.

9- Sunday Roast

Sunday Roast

İstanbul’daki bazı restoranlarda bile karşılaşmaya başladığımız roast kavramının kökleri İngiliz mutfağından yayılmış. Sunday Roast, İngiliz geleneklerinde önemli bir yeri olan haşlanmış patates, havuç gibi sebzelerle servis edilen fırında pişirilen et ya da tavuk yemeğine verilen isim. Halk, pazar günleri öğle yemeği için publarda toplanıyor ve ziyafet yapıyorlar. Siz de kalabalığın arasına karışıp keyifli bir öğle yemeği yiyebilirsiniz.

10- Yorkshire Puding

Yorkshire Puding

Yumurta, un ve sütle hazırlanan minik kâse şeklindeki Yorkshire Puding, özel soslarla servis ediliyor. Tadı ve yapılışıyla akıtmaya benzeyen bu lezzet, geçtiğimiz yıllarda yapılan bir ankette Birleşik Krallık’taki en iyi yöresel yemek seçilmiş.

  • İngiltere’ye gittiğinizde bu birbirinden güzel yemekleri deneyebileceğiniz mekânları öğrenmek için yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin