Hannover Gezilecek Yerler | 32 Muhteşem Yeri Keşfet!

Hannover Nerede & Hangi Ülkede? Hannover şehri, kuzeybatı Almanya’da  Harz Dağları’nın Kuzey Alman Ovası ile birleştiği yerde Leine Nehri ve Mitelland Kanalı üzerinde yer almaktadır.

Hannover Hakkında; Almanya’nın en büyük fuar kenti olarak adını dünyanın dört bir yanına duyuran Hannover, turistik yerleri ve şehrin %80’ini kaplayan park alanlarıyla ülkenin en önemli şehirlerinden biri olarak gösteriliyor. Kuzey Almanya’nın, Hamburg ve Bremen’den sonra en büyük üçüncü şehri olmasının yanı sıra 535 binlik nüfusuyla Almanya’nın en kalabalık 13. şehri olarak gösterilir.

12. yüzyılda kurulan Hannover, o yıllarda bölgenin en önemli ticaret kentlerinden biriymiş ve Avrupa’nın en önemli hanedanlarından biri olan Welf Hanedanı’na başkentlik etmiş. Pek çok tarihi olaya da şahitlik eden kent, bugün ise dünyanın en büyük ticaret fuarlarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Diğer yandan birinci sınıf opera ve tiyatro binası, tüm sporlara uygun parkları ve gölleri, eğlenceli açık hava etkinlikleri ve birinci sınıf restoranları ile seyahatinizi keyifle geçireceğiniz bir şehir diyebiliriz.

Ortalama Gezi Süresi; Hannover’ın en önemli turistik cazibe merkezlerini görebilmek için 2-3 ayırmanızı tavsiye ederiz.

Hannover Pahalı mı? Hannover, diğer Avrupa kentlerine göre ortalama bir bütçeyle gezilebilecek bir kenttir. Günde 80€ yemek, 45€’da ulaşım için harcamanız yeterli olacaktır. Tutumlu biriyseniz ve lüksten kaçınmayı planlıyorsanız bu tutarları daha aşağıya çekebilirsiniz. Örneğin; şehirde en ucuz restoranda yemek 15€ iken, yerli bira 4€’dur. Su ve kola arasında 36 kuruşluk bir fark olması da dikkat çekici. 1 şişe suya 2€ veriyorken, bir kutu kolayı 2.36€’ya satın alabilirsiniz. Avrupa kentlerinde su fiyatları bize göre hep pahalı. 🙂

Ziyaret için En İyi Zaman; Hannover’ı ziyaret için hava sıcaklıklarının en uygun olduğu dönem Mart-Haziran aylarıdır. Bu ayarlarda şehrin etkileyici doğası ile yakından tanışacağınız gibi müzeleri gezmek de daha az yorucu olacaktır.

Tasarruflu kartlar; Turistlere avantaj sağlayan tasarruflu şehir kartı olan HannoverCard, hem toplu taşıma için hem de düşük fiyatlı şehir turlarına katılım için büyük kolaylıklar sağlar. Turistik mekanları ve restoranları ziyaret ederken de bu kart sayesinde indirimli fiyatlardan faydalanabilirsiniz.

Ulaşım; İstanbul – Hannover arası direkt uçuşlar 3-3.30 saat sürmektedir. Bilet satın aldığınız havcayolu firması, aktarma ve hava durumuna göre ulaşım süreleri değişim gösterebilmektedir. Türkiye’den direkt uçuşu olan Pegasus Havayolları ve Türk Havayolları firmalarının bilet fiyatları 1000-1500 ₺ aralığında değişmektedir.

Yardımcı uygulamalar; Haritalar, otobüs durakları, otobüs saatleri ve ATM’ler için My Hannover….

  • Alışveriş, kültür, gece hayatı ve gezi noktaları için Hannover Living

İstanbul-Hannover Saat Farkı; İstanbul saati, Hannover saatinin 1 saat ilerisindedir.

Hannover’da Ne Yenir?  Hannover’ın vazgeçilmez lezzetleri elbette ki sosisler ve turşulardan geçiyor. Ancak sosislerin pek çoğunun domuz sosisi olduğunu söylemekte fayda var. Yine de bu koskoca şehirde bize göre yiyecek bir şeyler yok mu diyenler için tavuk ve köfte içeren leziz bir çorba olan Hochzeitssuppe, pek çok restoranda karşılaşacağınız füme yılan balığı, patates kızartmaları ve yerel olarak üretilen Alman lahana turşusu en ünlülerinden.

Hamburger sevenlerdenseniz Duke Burger ve Beef and Shake en iyi hamburgercilerinden diyebiliriz. Meşhur sütlü tatlısı ise Welfenspeise… Almanya biralarıyla ön plana çıksa da Hannover şarapları da mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden. Hannover yemekleri hakkında daha detayı bilgi bulabileceğiniz; Hannover’de ne yenir yazımız ise hemen burada.

Restoran Bahşiş Oranları; Hannover restoranlarında bahşiş vermek zorunluk olmamakla birlikte hizmetten memnun kalırsanız, bahşiş bırakabilirsiniz. Müşteriler genellikle hesapta yazan tutarı yuvarlayarak ödeme yapar.

*Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Herrenhausen Gardens

herrenhausen bahçeleri

Burası neresi? Avrupa’nın en güzel bahçe parklarından biri olarak gösterilen Herrenhausen Bahçeleri, 1676-1714 yılları arasında peyzaj mimarı Electress Sophie tarafından düzenlendi. 135 hektarlık geniş bir alanı kaplayan Kraliyet Bahçeleri, Hannover Kralları’nın şehre mirası olarak bilinir. Dünyanın en seçkin barok bahçelerinden biri olan bahçeler; Berggarten, Georgengarten, Welfengarten gibi 3 ayrı bahçeden oluşuyor.  Zengin tasarımlı bahçeler, görkemli heykeller ve çeşmelerde dolu bahçe dünyanın dört bir yanından gelen turistler için bir çekim noktasıdır.

Neden gitmeliyim? 300 yılı aşkın süredir şehrin ikonik yapılarından biri haline gelmiş. Yıllardır hiç değişmeyen barok bahçe olan Grossergarten, düzeni, su özellikleri ve Niki de Saint Phalle tarafından tasarlanan renkli mağara ile oldukça etkileyici. Bahçelerin olduğu noktada bir konferans merkezi ve müze olarak yeniden inşa edilen Herrenhausen Sarayı, bahçeler içinde mimari bir referans oluşturuyor.

Bahçeler içerisinde yer alan Berggarten ise bitki severler için Almanya’nın en eski botanik bahçelerinden biri olarak gösteriliyor. Bahçe içerisinde tam olarak 12 bin farklı bitki türü bulunuyor. Welfgarten yani Georgengarten ise tamamen insanlar için bir park olarak tasarlanmış. 18. Ve 19. Yüzyıllarda İngiliz peyzaj mimarisinde tasarlanan parkta nadide ağaçlar, alabildiğince çimenlik alan ve süs havuzları yer alıyor.

  • Yol Tarifi Al>
  • Ziyaret: Haftanın her günü; 11:00-16:00.
  • Giriş Ücreti: Tüm bahçeler için 1 yetişkin: 8€, indirimli bilet: 5€.
  • Web Sitesi

2. New Town Hall

new town hall

Burası neresi? Hannover’a gelen turistlerin birçoğunun saray zannettiği New Town Hall, aslında bir belediye binası. 1913 yılında II. Wilhelm döneminde inşa edilen bu ihtişamlı bina şehrin simgelerinden biri haline gelmiş. Şehrin en çok fotoğraflanan noktası olan Yeni Belediye Binası, şehrin İkinci Dünya Savaşı öncesindeki pek çok fotoğrafına ve muazzam bir şehir manzarasına sahip.

Binanın süslü bir şekilde dekore edilmiş odalarını gezdikten sonra asansörü kullanarak kubbenin en tepesine çıkıp şehir manzarasını izleyebilirsiniz. Binanın arkasında bulunan alabildiğince yeşil alanla çevrilmiş bahçe ise sizlere dinlenmek ve tarihin kokusunu içinize çekmek için zaman tanıyor. Parkta yer alan göl çevresinde küçük bir gezinti ve kahve keyfi yapmayı da ihmal etmeyin deriz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Trammplatz 2, 30159 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Ctesi ve Pazar kapalı. Diğer günler: 10:00-18:00.
  • Giriş Ücreti: 1 yetişkin: 3.5€, indirimli bilet: 2€.

3. Sprengel Museum

sprengel museum

Burası neresi? Şehrin en önemli sanat eserlerine ev sahipliği yapan Almanya’nın modern sanat galerisi Sprengel Müzesi, Maschsee gölünün bitişiğinde Dieter Quast ve Ursula TRin tarafından tasarlanan bir bina içerisinde yer alıyor. 1969 yılında Bernhard Sprengel geniş kapsamlı modern sanat koleksiyonunu şehre bağışlıyor ve bağışlamakla kalmayıp, müze binasının inşasını da maddi destekte bulunuyor. 1979 yılında ziyarete açılan müze, 1992’de yeni eklenen koleksiyonlar ile genişletildi ve Hannover’ın en önemli müzesi haline geldi.

Neden gitmeliyim? Resim, heykel ve sanatsal objelerden oluşan koleksiyon Sprengel’in bağışladığı eserlere ek olarak Hannover’ın 20. yüzyıl sanat eserlerini de bünyesine katarak genişliyor.

Müzenin alt katında karanlık bir oda var, gözleri hiç görmeyen insanları anlamamız için oluşturulmuş. Diğer katlarda kuşkusuz usta isim Kurt Schwitters ve Niki de Saint Phalle gibi sanatçıların ışığında harika bir gezi sizleri bekliyor olsa da Max Ernst, Fernand Leger, Paul Klee, Pablo Picasso, Emil Nolde, Max Beckmann gibi önemli sanatçıların çalışmaları da bulunuyor. En çok dikkat çeken sanat eseri ise kuru kafa şeklinde inşa edilmiş Niki de Saint Phalle’nin oluşturduğu renkli kafatası heykeli.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Kurt-Schwitters-Platz, 30169 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Salı: 10:00-20:00, Çarşamba-Pazar: 10:00-18:00.
  • Giriş Ücreti: Cuma günleri ücretsiz giriş, diğer günler 1 yetişkin: 7€, indirimli:4€.
  • Web Sitesi

4. Maschsee

maschsee

Burası neresi? Hannover’ın merkezinde şehrin kalbinin attığı yer olarak bilinen Maschsee, 78 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş yapay bir göl. Şehirde yer alan en büyük su alanı olarak bilinen göl, yerel halk içinde popüler bir dinlenme alanı ve su sporları için muhteşem bir mekan olarak gösteriliyor. Hem göl üzerinde hem de çevresinde keyifli saatler geçirebileceğiniz Maschsee Gölü pek çok parti ve etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Tam karşısında yer alan Yeni Belediye Binası’nı dolaştıktan sonra mutlaka uğramanız gereken bu gölün hemen kıyısında ünlü Sprengel Müzesi bulunuyor. Gölün en önemli etkinliği ise her yıl 2 milyondan fazla katılımcıya sahip Maschsee Gölü Festivali… Almanya’nın en büyük etkinliklerinden biri olarak gösterilen festival, 3 hafta boyunca muazzam su sporlarına, dans etkinliklerine ve sanatçı gösterilerine yer veriyor.  Gölün en güzel buluşma noktası kuzey bölümündeki Meşale.

  • Yol Tarifi Al>
  • Ziyaret: Haftanın her günü ve günün her saati ziyaret edebilirsiniz.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz.

-Tarihi Yerler

5. Marienburg Kalesi

marienburg kalesi

Burası neresi? Hannover’in son kralı tarafından inşa ettirilen masal kalesi Marienburg, deniz seviyesinden 136 metre yükseklikte muhteşem bir doğa içerisinde yer alır. Almanya’nın gotik mimarideki nadir kalelerinden biri aynı zamanda. 1858-1867 yılları arasında inşa edilmesi bir yana dursun güzel bir aşk hikayesinden doğmuş tarihi yapı Hannover Kralı V. George’nin eşi Marie of Saxe-Altenburg’a doğum günü hediyesi olarak inşa edilmiş. Yediden yetmişe gezerken herkesin zevk aldığı kale büyüleyici düğünlere ve önemli toplantılara ev sahipliği yaparken hemen bahçesindeki otantik restoran ise bir şeyler yemeye ve içmeye değer nitelikte.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Marienberg 1, 30982 Pattensen, Germany.
  • Ziyaret: Haftanın her günü: 10:00-18:00.
  • Giriş Ücreti: 1 yetişkin: 3€.
  • Web Sitesi

-Müzeler

6. Lower Saxony State Museum

lower saxony state museum

Burası neresi? Yeni Belediye Binası’nın hemen karşısında yer alan bilim ve sanat müzesi Lower Saxony State Museum ( Aşağı Saksonya Eyalet Müzesi), 1856 yılında açılmış en önemli müzelerden biridir. 1902 yılında Hubert Stier tarafından Neo Rönesans tarzında tasarlanan müze, 1933 yılında Devlet Müzesi unvanını aldı. 1950 yılında ise Hannover Aşağı Saksonya Eyalet Müzesi olarak yeniden adlandırıldı.

Neden gitmeliyim? Orta Çağ’dan, 20. yüzyıla kadar kentin en önemli sanat eserlerine ev sahipliği yapan devlet galerisinin başta Alman sanat eserleri olmak üzere İtalyan çalışmalarına da yer verdiği biliniyor. Hatta 17. yüzyıl Flaman, Hollanda ve Danimarka tablolarına da rastlayabilirsiniz. Arkeoloji, doğa tarihi ve etnoloji koleksiyonlarıyla dikkat çeken müze Aşağı Saksonya’nın en büyük ve en çok ziyaret edilen halk müzesi olarak biliniyor.

Müzenin giriş katında 2 binden fazla egzotik balık, amfibi ve sürüngenin yer aldığı geniş bir akvaryum yer alıyor. Burada Harz Dağları ve Kuzey Denizi’nin yaşam alanını tanıtmak amaçlanmış. Rembrandt, Rubens, Albrecht Dürer gibi ustaların kalıcı eserlerinin yanı sıra müze düzenli olarak özel sergilere de ev sahipliği yapar. Burada her yaştan insana hitap eden kapsamlı bir etkinlik yelpazesi ya da heyecan verici bir eğitim programı bulabilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Willy-Brandt-Allee 5, 30169 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Salı – Pazar günleri 10:00 – 18:00. Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş Ücreti: 1 yetişkin: 5€.
  • Web Sitesi

7. Wilhelm Busch Museum

wilhelm busch museum

Burası neresi? 1937 yılında kurulan Wilhelm Busch Müzesi (Karikatür Müzesi), Georgegarten parkında yer alan klasik tarzdaki eski bir sarayda ziyaretçi ağırlamaktadır. Wilhelm Busch’un 1832-1908 yılları arasında yaptığı en önemli çalışmalarının sergilendiği müze, 3 bin 700 üyesi ve halk kaynaklarından finanse edilerek ayakta duran özel bir kuruluş. Aynı zamanda açıldığı günden bu yana karikatür ve grafik mizah sanatını ve sanatçılarını teşvik etme görevini üstlenmiş.

Neden gitmeliyim? Müze, Busch’un çalışmalarını sergilemek ve anısını yaşatmak için kurulmuş olsa da dünyadan pek çok ünlü ismin eserlerine de yer vermektedir. Özellikle 2000 yılından sonra Honore Daumier, James Gillray, Francisco de Goya, Thomas Theodor Heine, Ronald Searle gibi isimlerinde eserleriyle genişlemiş bir koleksiyon oluşturulmuş. Busch’un daimi sergileri bir yana müzede 3 ayda bir değişen tarihi ve çağdaş karikatür sergileri de yer alıyor.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Georgengarten, 30167 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Salı – Pazar günleri 11:00 – 18:00. Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş Ücreti: 1 yetişkin: 4.5€, indirimli: 2.5€.
  • Web Sitesi

8. Themenwelt Amazonien

panorama amazonien

Burası neresi? Tropikal yağmur ormanlarının büyüsünü keşfedeceğiniz Panoarama AM ZOO’da, tropiklerin güzelliğini ve biyolojik çeşitliliği keşfedeceksiniz. 32 metre yüksekliğinde silindir şeklinde bir binaya sahip Panorama’da dev ağaçlardan oluşan yağmur ormanları Afrika manzaraları ve Kanada Yukon Körfezi’ne kadar pek çok doğa olayına şahitlik edeceksiniz. Sergi salonuna adımınızı atar atmaz rengarenk kelebekler, egzotik kuşlar ve maymunlar bulunuyor. Amazonien içerisinde gece gündüz değişen bir simülasyon, yağmur ormanlarının orijinal sesi, sağanak yağmurlar ve hayvanların polifonik konserleri eşliğinde heyecan verici saatler geçireceksiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Adenauerallee 1, 30175 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Salı – Pazar günleri 10:00 – 18:00. Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş Ücreti: 1 yetişkin (25 yaş üstü): 11.50€, 17-24 yaş: 10€, 6-16 yaş: 6€.

-Meydanlar ve Sokaklar

9. Nanas

nanas

Burası neresi? Hannover’ın göbeğinde feminizm sembolü olarak sergilenen heykeller şehrin simgesi haline gelmiş. Fransız sanatçı Niki de Saint Phalle, 1960’lı yıllarda yaptığı bu çalışmalar kadın bedenlerini temsilen yaratılmış. Hannover’ın en popüler yerlerinden olan Nanas, özellikle hafta sonlarının kült buluşma yeri olarak kullanılıyor. Niki de Saint Phalle, Alman vatandaşı olduktan sonra eserlerinin 300 tanesini Sprengel Müzesi’ne bağışlamışken, bu yaratıcı heykelleri ise Leine Nehri’nin kıyısında merkezi bir noktaya sergilenmek üzere bırakmıştır.

10. Kröpcke

kröpcke

Burası neresi? Şehir merkezinde yer alan en önemli Hannover meydanı Kröpcke..  Adını, 1869 yılında o zamanlar isimsiz olan meydanda inşa edilen eski kafelerden biri olan Cafe Robby’nin sahiplerinden Wilhelm Kröpcke’den almış. Meydanın simgesi ise başlangıç noktasında yer alan ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra hurdaya çıkartılan 1885 saatinin bir kopyası olan 1977 Kröpcke Saati. Georgstrabe, Kamarschstrabe, Bahnhofstrabe ve Rathenaustraba’nin bitim noktası olan kavşakta yer alan meydan, şehrin en önemli restoranlarına ve alışveriş yerlerine ev sahipliği yapar. Aynı zamanda şehrin buluşma noktasındadır. Turistlerin mutlaka uğradığı Kröpcke’de ilginç dükkanlar ve leziz yemekler sunan restoranlar sizleri bekliyor.

-Sanat ve Müzik

11. Niedersächsische Staatstheater (Opera Salonu)

Staatsoper

Burası neresi? 1852 yılında açılan Staatshteater şehrin en eski sanat binalarından biri. Hem tiyatro hem de opera gösterilerinin gerçekleştiği bina, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden gizmet vermeye başladı. Devlet tiyatrolarının ve şehir tiyatrolarının odak noktası olan Staatstheater, yüksek kaliteli tiyatro yapımlarının geliştirildiği ve sunulduğu yerdir aynı zamanda.

*Doğa içinde Gezilecek Yerler

-Göller

12. Ricklinger Kiesteiche

Ricklinger Kiesteiche

Burası neresi? Maschsee’nin hemen arkasında Hannover’da minik bir tatil için uğrayabileceğiniz Ricklinger Göleti, şehrin güneyinde güneş alan bir noktada bulunuyor. Burada şehirdekilerin keyifli saatler geçirebileceği büyük bir yüzme havuzu ve 7 metrelik gölet yer alıyor. Dilerseniz suya girebilir dilerseniz de güneşlenme alanları da güneşlenebilirsiniz. Göl, muazzam bir yeşil alanın tam merkezinde yer aldığı için kamp ve piknik içinde popüler noktalardan biridir.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: 30459 Hanover, Germany.
  • Ziyaret: 24 saat açık.
  • Giriş: Ücretsiz.

13. Altwarmbüchener See

Altwarmbüchener see

Burası neresi? Şehrin hızlı yaşantısından küçük bir kaçış imkanı sunan Altwarmbüchener Gölü, doğa severler için muhteşem bir gün vaat ediyor. 45 hektarlık bir alan üzerinde yer alan göl, 1980’li yıllarda demir yolunun genişlemesine yardımcı olmak için kurulmuş. Ancak sonradan turistik bir amaca hizmet etmeye başlamış. Göl çevresinde yer alan yapay kumsalda yaz aylarında yer bulabilmeniz neredeyse imkansız. Plaj kısmının doğusuna doğru ilerledikçe daha sessiz noktalar bulabilirsiniz.

Gölün belirli kısımlarında yüzmek serbest ise bazı bölümlerde katı kurallarla yasaklanmış. Güneşlenme ve serinleme amaçlı ziyaret etmeyenler, keyifli bir doğa yürüyüşü için de burayı tercih edebiliyor. Gölün etrafındaki çimlik alan kamp tutkunlarının da ilk tercihi. Gölün olduğu tesiste bir bira bahçesi, dondurma satıcıları ve atıştırmalıklar satan bir büfe yer alıyor.

-Yeşil Alanlar / Parklar

14. Berggarten

berggarten

Burası neresi? Etkileyici orkide koleksiyonuyla dünyaya ün salan Berggarten, Herrenhausen Bahçeleri’nin en önemli bölümlerinden biri. Basit bir sebze ve tohum bahçesinden şehrin en önemli botanik bahçesine dönüşen Berggarten’e 2000 yılında çok ziyaret alan yağmur orman evi ve akvaryum yerleştirilmiş. Almanya’nın en eski botanik parkı, Avrupa’nın en büyük orkide koleksiyonuna ve farklı coğrafyalardan gelmiş 11 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Hannover Kralları’nın mirası üç bahçeden biri olan botanik bahçe 300 yıldır şehrin en popüler ziyaret noktalarından biri olarak gösteriliyor.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Berggartenweg 50, 99867 Gotha, Germany.
  • Ziyaret: Haftanın her günü: 11:00-18:00.
  • Giriş ücreti: 1 yetişkin: 8€.
  • Web Sitesi

15. Mitelland Canal

mitteland kanalı

Burası neresi? Hannover’ı kıtadaki büyük limanlara ve iç limanlara bağlayan Mitelland Kanalı, ülkenin en uzun yapay su yoludur. Almanya için önemi oldukça büyük olmakla birlikte Fransa, İsviçre, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Baltık Denizi ile de bağlandığı için ünü dünyaya yayılmıştır. Hannover’ın ekonomisini iyi kılan faktörlerden biri de bu kanal sayesinde Avrupa’nın ulaşım bağlantılarına merkez olması olmuştur. Kanal üzerinden yolculuk yapan teknelerle Nordhafen Limanı, Linden Limanı ve Brink Limanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

16. Georgengarten

georgengarten

Burası neresi? Herrenhausen’in en önemli parçalarından biri olan Gerogengarten, muhteşem peyzajı, uzun yürüyüş yolları ve ev sahipliği yaptığı Wilhelm Busch Müzesi( Karikatür Müzesi ) ile ziyaretçilerin bir hayli fazla olduğu parklardan biri. Hanover Kralı III. George’a satıldıktan sonra ismi Georgengarten olarak değiştirilen bahçe, İngiliz peyzajının mükemmeliyetçi düzeni ve sadeliğiyle görenleri etkisi altına alıyor.

Diğer yandan parkta mutlaka görmeniz gereken ögelerden bir diğeri de Leibniz Tapınağı…. 1787 yılında inşa edilen bu tarihi yapı bugünlerde Lebniz Üniversitesi öğrencilerinin ve tüm Hannover gençlerinin buluşma noktası haline geldi.

17. Masch Park

Masch Park

Burası neresi? Şehrin en sessiz sakin ve huzur verici köşelerinden biri olarak gösterebileceğimiz Masch Park, Yeni Belediye Binası’nın arkasındaki saklı bir cennet.  Muhteşem düğün fotoğrafları için yerel halkında sıklıkla ziyaret ettiği parkta, çadır kurma şansınız da var. Masch Park’ı çok büyük olmamasına rağmen adımınızı atar atmaz günün yorgunluğunu üzerinizden alacak bir dinginliğe sahip. Tertemiz havası, muazzam gölleri ve belediye binası manzarasına karşı kahvenizi yudumlayabilir, keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

18. Tiergarten Hannover

tiergarten

Buraıs neresi? Hannover’ın en ünlü vahşi yaşam parkında, eğlence dolu saatler sizleri bekliyor. 112 hektarlık alan üzerine kurulu parkta yürüyüş parkurları, muhteşem manzaralar ve yaban hayvanları sizleri bekliyor. Alageyikleriyle ünlenmiş bu ormanın en sevilen özelliklerinden biri de asırlardır burada bulanan dev meşe ağaçları… Çocuklu aileler içinde keyifli saatler vaat eden parkın alageyikleri başta olmak üzere yaban domuzları ve çeşitli kuş türleri de cazibe noktası haline gelmesine neden olmuş.

Neden gitmeliyim? 17. yüzyılın popüler av bölgesi olan Tiergarten tilkiler, porsuklar, sincaplar ve tavşanlara da ev sahipliği yapıyor. Kuş türleri içerisinde en çok dikkat çekenler ise kulaklı baykuşlar ve ağaçkakanlar. Hafta sonları neredeyse 30 bin ziyaretçi ağırlayan park, oldukça geniş bir arazide yer aldığı için kalabalık sizi rahatsız etmiyor bile. Şehre Ekim ayında seyahat ediyorsanız, ikinci hafta sonu düzenlenen Çocuk Festivali’ne katılmanızı tavsiye ederiz. Festivalde ziyaretçi miniklerin yıl boyunca topladıkları meşe palamudu ve kestaneler hayvanlar için dağıtılıyor ve eğlenceli saatler geçiriliyor.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Tiergartenstraße 117, 30559 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Açılış:07:00 (Kapanış bilinmiyor).
  • Giriş ücreti: 1 yetişkin: 2€, çocuk:1€.

19. Hermann Löns Park

hermann lons park

Burası neresi? 1936-1939 yılları arasında Tiergarten ve Eilenriede arasında yeşil bir bağlantı noktası olarak inşa edilen Hermann Löns Park, şehrin Kleefeld bölgesinde yer alıyor. Diğer şehir parklarına nazaran farklı peyzajı, spor tesisleri, yüzme havuzu, göleti ve oyun alanlarıyla dikkat çeken bahçenin halk tarafından da sıklıkla ziyaret edildiğini belirtelim. Parka uygulanan farklı bakım teknikleri sayesinde çevrede yeşeren orkide gibi nadide bitkileri gözlemleyebilirsiniz. Girer girmez ise Aşağı Saksonya Binaları olarak isimlendirilen 17. yüzyılda inşa edilmiş tarihi binaları görüyorsunuz. Ziyaretçiler için parkta yer alan post yel değirmeninin fotoğrafını çekmek ise bir ayrıcalık…

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Hermann-Löns-Park, 30559 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: 24 saat açık.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz.

20. Von Alten Garten

von alten garten

Burası neresi? Lindener Berg’in eteklerinde yer alan dev asırlık ağaçlarıyla ziyaretçilerini etkisi altına alan von Alten Park’ının halka açılması 1997 yılını bulsa da bu parkın temelleri 17. Yüzyılda atılmış. Bölgenin nüfuzlu ailelerinden von Alten ailesi 18. Yüzyılın sonlarında kendilerine mükemmel bir kale ve barok tarzda harika bir bahçe inşa ettiler. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yıkılan kalenin ardından ise bahçe oyun alanları ve çimleri ile kamu parkına dönüştürüldü. Parkta keyifli bir yürüyüş yaparken von Altren ailesine ait kalenin kalıntılarını, restore edilmiş heykellerini ve 1911’den günümüze kadar gelen bahçenin kapısını gözlemleyebilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Von-Alten-Allee 31, 30449 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Haftanın her günü: 08:00-17:00.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz.

21. Eilenriede

eilenriede

Burası neresi? Hannover şehrinin Avrupa’nın en büyük kent ormanına ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz? Tamı tamına 640 hektarlık alan üzerinde yer alan Eilenriede Ormanı, şehrin en ünlü noktalarından biri. Hem de şehrin tam da kalbinde yer alıyor. Rahat yürüme parkurları, yüzlerce bankı, gölleri ve çocuk oyun alanları ile her yaştan ziyaretçiye hitap eden orman, 600 yıldır şehirde yaşayan bir mabet aslında.  Ancak 19. Yüzyılda yerel bir orman haline getirilmiş.

Burada gezerken koşucu ve bisikletçileri görmek normal karşılansa da asıl Eilenriede’de görülmesi gerekenler orman hayvanları. Uzun yıllardır burada yaşam süren geyik, tilki, sansar ve yarasa gibi pek çok hayvan türüyle karşılaşabilirsiniz. Elbette karşılaşmak için ormanın derinlerine doğru ilerlemek gerekiyor. Hannover’ın yeşil akciğeri olarak tabir edilen ormana, Kröpcke’den 200 numaralı belediye otobüse binerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Hohenzollernstraße 28, 30161 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: 24 saat açık.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz.

*Çocuklar için Uygun Yerler

22. Sea Life Center Hannover

sea life hannover

Burası neresi? Çocuklarınızla birlikte Hannover’ın sualtı dünyasına keyifli bir dalış yapacağınız Sea Life Center, kentin en eğlenceli gezi noktalarından biri. Şehir okullarının sıklıkla geziler düzenlediği bu akvaryumda, tropikal deniz yaşamına konuk olacaksınız. 3.500 metrekarelik geniş bir alan üzerine kurulu akvaryumda Leine Nehri’nden, Amazon’a ve Karayiplere kadar uzanan geniş habitatlar görme imkanınız bulunuyor. Almanya’nın ilk tropikal Sea Life’ı olarak gösterilen merkez, toplamda 37 havuza ve 3 bin 500’den fazla sualtı canlısına ev sahipliği yapıyor. Cam tüneller ise en heyecan verici bölümleri.

Neden gitmeliyim? Bu tünellerde tam tepenizden geçen bir köpek balığı ile irkilebilir, hemen yanınızda size göz kırpan kaplumbağaları selamlayabilirsiniz. Küba timsahları ise her yaştan insanın dikkatini çekmeyi başarıyor. Akvaryum gezinize doyduktan sonra tropikal bitki alanına uğrayıp, yağmur ormanlarının tüyler ürperten havasını içinize çekmeyi ihmal etmeyin!

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Herrenhäuser Str. 4a, 30419 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Pzt- Cuma: 10:00-17:30, Cmt- Pzr: 10:00-18:30.
  • Giriş ücreti: Herkes için : 12.50€.

23. Hanover Zoo

hannover zoo

Burası neresi? 1865 yılından beri ziyaretçilerini ağırlayan Hannover Hayvanat Bahçesi, 22 hektarlık bir alan üzerine kurulu eğlenceli bir gezi noktası. Özellikle yaz aylarında yoğun rağbet gören bahçede 237 farklı türden 2 binden fazla hayvan yaşıyor. Almanya’nın en eski 5. Hayvanat bahçesi olan, Hannover Zoo tamamen özel bir kuruluş olarak başlamış zengin tema parklarıyla çocuklarınızla birlikte keyif alacağınız bir gezi noktası haline gelmiş. Afrika savanını, zürafalar, gergedanlar ve flamingolardan oluşan Zambezi, bahçenin en tepe noktasında ter alan ve gorillere ev sahipliği yapan gorilla dağı ve daha pek çok ilgi çekici nokta.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Adenauerallee 1, 30175 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Haftanın her günü: 09:00-18:00.
  • Giriş ücreti: 1 yetişkin: 14.90€, indirimli: 11.90€.
  • Web sitesi

24. Superfly Hannover

superfly hannover

Burası neresi? Her ne kadar şehrin turistik yerleri bizlerde derin bir hayranlık uyandırsa da çocuklar bu gezilerden sıkılabilir. Zamanınızın bir kısmını çocuklarınız için eğlenceli bir aktiviteyle değerlendirmek isterseniz, Superfly Air Spots tam da size göre bir tercih olacaktır. 2 bin 500 metrekareden fazla bir alan üzerine kurulu merkez, şehrin ilk trambolin salonu. Eğlenceli trambolin platformlarına ek olarak ip yürüyüşü olarak bilinen ‘’Slacken’’ de merkezin en çok ilgi gören bölümlerinden. Burada denge, koordinasyon ve konsantrasyon yetilerinizi keyifli bir sınava sokacaksınız. Çocuklarınızla birlikte heyecan dolu bir gün için engel parkuru ve 3D dodgeball buharı denemeye değer!

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Vahrenwalder Str. 286, 30179 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Salı: 14:00 – 21:00, Çarş: 10:00 – 21:00, Perş: 10:00 – 21:00, Cum + Cts: 10:00 – 23:00, Paz: 10:00 – 21:00.
  • Giriş ücreti:  60 dakikalık zıplayışlar: 90€. ( daha fazlası için web site.)
  • Web sitesi

*Yapılacak Şeyler

Hannover şehrinde birbirinden keyifli aktiviteler sizleri bekliyor. Elbette ki turunuza Herrenhausen Bahçeleri’ni keşfederek başlamanız gerek. Almanya’nın en güzel bahçe komplekslerini gezmek bir yana dursun Yeni Belediye Binası ve Sprengel Müzesi şehrin en önemli gezi noktaları. Rutin müze gezilerini bir kenara koyup heyecan verici aktivitelere katılmak isterseniz ise Maschsee’de su sporlarına katılabilir, Tiergarten’in vahşi yaşamına konuk olabilirsiniz. Şehirde yapılacak şeyler bir hayli fazla olduğu için Hannover’da yapılacak şeyleri sıraladığımız listemiz çok yakında sizlerle!

-Turlar ve Geziler

Hannover Özel Yürüyüş Turu

Goslar City Rehberli Turu

Hızlı Giriş: Hannover Hayvanat Bahçesi Giriş Bileti

VirtuaLounge’de sanal gerçeklik deneyimi (çok oyunculu paket)

*Yakın Tatil Yerleri

-Yakınındaki Turistik Şehirler

25. Hamburg

hamburg

Burası neresi? Hannover’dan 1 saat 30 dakika uzaklıkta yer alan Hamburg şehri şüphesiz Almanya’nın en güzel kentlerinden biri. Elbe Nehri’nin kıyısında tertemiz havası ve gezi noktalarıyla ülkenin en çok turist ağırlayan kentlerinden biri aynı zamanda. Almanya’nın en büyük limanın sahip olan kent, 2 milyonluk nüfusuyla Berlin’den sonra en büyük ikinci şehir olarak gösteriliyor.

Turistik bakımdan Avrupa’nın en sanatsal şehirlerinden biri ve yalnızca gezilecek yerleriyle değil muhteşem yemekleri ve etkinlikleriyle de dikkat çekiyor bu güzel şehir. Çok uluslu yapısı, tur yapmaya imkan veren dingin nehri ve ihtişamlı tarihi binalarıyla Hannover’dan sonra ziyaret edebileceğiniz ve asla sıkılmayacağınız kentlerden biri. Şehrin gezilecek yerler listesi bir hayli uzun… Ancak mutlaka görmeniz gereken ikonik yapılar arasında Hamburg Limanı, Alster Gölü, Miniatur Wunderland ve Elbe Tunnel’i geliyor. Hannover’dan Hamburg’a tren ya da otobüs yardımıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

26. Bremen

bremen

Burası neresi? Hannover’den 2 saat uzaklıkta yer alan Bremen, Almanya’nın en şirin kentlerinden biri. Werder Bremen ve Bremen Mızıkacılarıyla hafızalarımızda yer edinmiş bu harika şehir, Hannover geziniz sonrası rotanızı çevirmenizi tavsiye edeceğimiz şehirlerden. Kuzey Almanya’nın kültür ve ekonomi merkezi olan şehir, festivalleri, galaları ve sempozyumları ile ön plana çıkıyor. Şehir ortaçağ ve modern mimarinin ilginç bir karışımı olmakla birlikte UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiş pek çok turizm noktasına ev sahipliği yapıyor. 570 bin nüfuslu şehrin simgesi elbette ki Bremen Mızıkacıları heykeli…

Neden gitmeliyim? Masallar ve çizgi filmlere konu olmuş bu heykel, şehrin müziğe ve çocuklara verdiği önemin bir göstergesi. Merkez yüksek oranda restore edilmiş olsa da tam kalbinde Eski Kent, 11. Yüzyıldan kalma ihtişamlı katedral, Parlamento binasının gölgesinde yer alan ünlü Pazar alanı ve pitoresk mimaride evler görülmeye değer. Buradaki evlerin pek çoğu birçok Alman şehrindeki gibi II. Dünya Savaşı’nda yıkılmış ve sonra orijinaline uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiş. Bremen’in zengin kültürel yaşantısına tanık olacağınız çok sayıda tiyatro, kütüphane, müze ve galeriyi derlediğimiz Bremen gezilecek yerler listemizde şehrin tüm gezi noktalarıyla ilgili bilgi alabilirsiniz.

*Gece Hayatı

27. Brauhaus Ernst Ağustos

brahaus ernst

Burası neresi? Hannover’ın kalbinde leziz Alman biraların tadına bakabileceğiniz tarihi bir yer Ernst Ağustos. Günün her saati pek çok yemek, kahvaltı ve bira sunan bira fabrikası, özellikle akşam saatleri şehirde gece hayatının nabzını tutan bir yer haline geliyor. Neredeyse 24 saat açık diyebileceğimiz mekan, yılın 365 günü hizmet veriyor. Canlı müzik eşliğinde yiyecek ve içeceklerin tadına bakmak, doyasıya dans etmek sizler için heyecan verici bir gece eğlencesi olabilir.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Schmiedestraße 13, 30159 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Cuma-Ctesi: 08:00-05:00, diğer günler: 08:00-03:00.
  • Giriş ücreti: Yok
  • Telefon:+49 511 365950
  • Web sitesi

28. Osho Discothek

osho baggi diskotek

Burası neresi? Hannover’ın bir numaralı diskoteği Osho, uzun yıllardır şehrin hareketli noktası olarak gösteriliyor. Klasik danslardan ve müziklerden sıkıldıysanız burası tamda size göre bir mekan. Her şey ve herkes samimi, nefes alan bir atmosfer ve geniş kanepelerin yer aldığı işletme içerisinde coşkulu partiler de veriliyor. Ulusal ve uluslararası müziğin kentteki odak noktası olan Osho Disckothek, kentte gecenizi şenlendirecek yerlerden bir diğeri.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Raschplatz 7L, 30161 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Cuma-Ctesi: 22:00-06:00, diğer günler kapalı.
  • Giriş ücreti: Yok
  • Telefon: +49 511 6422785.
  • Web sitesi

29. Kuppelsaal

kuppelsaal

Burası neresi? Almanya’nın en büyük klasik konser salonlarından biri olan Kuppelsaal, 1914 yılından beri ayakta duran tarihi kongre merkezi içerisinde yer alıyor. 3 bin 570 kişi kapasiteli konser salonunda gerçekleşen etkinlikler Hannover’da keyifli bir akşam garantisi sunuyor. Konser salonunda aynı zamanda parti konferansları, kongreler, şirket partileri gibi sayısız organizasyonda düzenleniyor. Salonun akustiği 2016 yılında yenilendi ve o tarihten beri en etkileyici müzik performanslarına ev sahipliği yapıyor.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Theodor-Heuss-Platz 1, 30175 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Etkinlik takvimine göre değişiklik gösteriyor.
  • Telefon: +49 511 81130.
  • Web sitesi

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

30. Markthalle Hannover

markthalle

Burası neresi? Hannover’ın en eski ve en popüler Pazar meydanı olan Markthalle, ihtişamlı bir bina içerisinde yer alan tezgahların oluşturduğu alışveriş noktası. İçerisinde gıdaya dair hemen her şeyi bulabileceğiniz Pazar, bol miktarda yiyecek standını sizlere sunuyor. Mutla zevkinize ve bütçenize uygun bir gıda ürünü bulabileceğiniz pazarda Hannover mutfağını yakından tanıtan restoran ve barlarda mevcut. Hem de oldukça lezzetli ve makul fiyatlı… Yalnızca yerel mutfak değil İtalyan ve Çin lezzetlerini de tadabileceğiniz Markthalle’de her damak zevkine uygun bir şeyler bulabileceğinizden emin olabilirsiniz.  Domuz eti tüketmemek için et ürünleri tadarken içeriğini sormanızı tavsiye ederiz.

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Karmarschstraße 49, 30159 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Pazar kapalı. Diğer günler: 07:00-20:00.
  • Telefon: +49 511 341410.

31. Weihnachtsmarkt

weihnachtmarkt

Burası neresi? Hannover’a Noel zamanı seyahat etmeyi düşünüyorsanız rengarenk Weihnachtsmarkt asla pas geçemeyeceğiniz bir gezi noktası. Avrupa’da yüzyıllardır popüler olan Noel pazarları, 17. Yüzyıldan sonra bugün ki şeklini aldı. Marktkirche Hannover etrafında kurulan Pazar, 25 Kasım-22 Aralık tarihleri arasında kuruluyor. Işıl ışıl stantlardan kavrulmuş badem ve sıcak şarap kokusunu alabiliyorsunuz. Özellikle Noel döneminde Hannover’ın harika bir kent haline dönüştüğünü görebiliyorsunuz..

Neden gitmeliyim? Noel pazarları ise hemen her şehirde olduğu gibi yılbaşı hediyeleri, el yapımı ağaç süsleri ve yiyecekleriyle ünlü. Özellikle çikolatalar Hannover Noel Pazarı’nda en çok rağbet gören yiyeceklerden biri. Şarap, bira ve hediyelikler ise tatmin edici güzellikte!

32. Ernst-Audust- Galerie

ernst audust galeria

Burası neresi? Şehirde hemen her ihtiyacınıza yanıt bulabileceğiniz Ernst Audust Alışveriş Merkezi, şehrin tam da kalbinde merkez istasyonuna çok kısa bir mesafede yer alıyor. Hayliyle tren, otobüs ve özel araç ile kolay ulaşılabilir bir konumda. Toplamda 150 mağazaya sahip alışveriş merkezinde yerli ve yabancı pek çok marka ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında serin bir ortamda alışveriş için sıklıkla tercih edilen merkez, mağazaların yanı sıra yiyecek ve içecek ihtiyacınıza da yanıt veren 18 restoran, kafeterya ve büfe tarzı işletmeye de ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Ücretsiz Wİ-Fİ ağı, kilitli dolaplar, çocuklar için oyun alanları ve 1200 araçlık otoparkıyla çokça tercih edilen Erns Audust Galery, şehirde düzenlenen renkli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Alışveriş merkezinin bizler için bilinen mağazaları içerisinde Adidas, Calvin Klein, Cecil, Pandora, H&M, Zara, Tedi, Vero Moda gibi markalar mevcut….

  • Yol Tarifi Al>
  • Adres: Ernst-August-Platz 2 Zieladresse Navi für Parkhaus Einfahrt:, Herschelstraße 5, 30159 Hannover, Germany.
  • Ziyaret: Pazar kapalı. Diğer günler: 07:00-20:00.
  • Telefon: +49 511 341410.
  • Web sitesi

*Şehir içi Ulaşım

Hannover’da şehir içi toplu taşıma ile ulaşım oldukça kolay ve hızlı bir sisteme sahip. Otobüs, tramvay ve metro gibi toplu taşıma araçlarına sahip şehirde turistik noktalara rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehirde yaya ve bisiklet yolları oldukça fazla. Yerel halk da pek çok yere yürüyerek ya da bisiklet kullanarak ulaşmayı seviyor. Daha uzun mesafeler için ise otobüs, tramvay/metro veya tren ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ulaşım araçlarına ait istasyonlar mavi tabelalarda beyaz bir ‘’U’’ harfi ile işaretlenmiş.

Alman Demiryolu özel banliyö trenlerine ise şehirde S-Bahn ismi veriliyor. Hannover Tren İstasyonu’nda trenler çevre şehirlere ve daha uzak noktalara neredeyse yarım saatte bir hareket eder.

Taksi ile ulaşım: Havalimanı şehir merkezi arası taksi ile ulaşım 30-35€, merkezden fuar alanlarına kadar taksi ile ulaşım 35-40€ tutuyor.  Taksi fiyatları ve havalimanı transfer hizmetleri için bettertaxi uygulamasını kullanabilirsiniz.

*Yakınındaki Havalimanları

  • Bremen Havalimanı – 88 kilometre.
  • Kassel Havalimanı – 119 kilometre.
  • Paderborn Havalimanı –119 kilometre.
  • Finkenwerder Havalimanı –119 kilometre.
  • Hamburg International Havalimanı –132 kilometre.

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

T.C Hannover Başkonsolosluğu

Adres: An der Christuskirche 3, 30167 Hannover Almanya.

Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma: 8:30 – 12:00.

Telefon: +49 30 30 807090.

-Acil Durum Numaraları

Polis ve Tıbbi Yardım: 110

İtfaiye: 112

-Turistler için Telefon Kullanımı

Almanya’da çalışan kilitli bir telefonunuz var ise ön ödemeli bir SIM kart satın alarak yurt dışı kullanım ücretini en aza indirgeyebilirsiniz. Hannover’da süpermarket, elektronik market ve büfelerde kart satışı yapılmaktadır. Alman ülke kodu ile +49 ile başlar bu sebeple arama yapmadan önce numaranın başına +49 eklemeniz gerekmektedir. Hannover’un alan kodu ise 511’dur.

Hannover’da, bir cep telefonundan uluslararası bir arama yapıyorsanız +49 511 1234 5678 şeklinde aramanız gerekir. Sabit bir hatta arama yapıyorsanız ise 511 1234 5678 şeklinde tuşlamanız yeterlidir. Uluslararası bir kapsama sahip cep telefonunuz yok ise şehirde yer alan elektronik marketlerden ucuz fiyatlı telefon satın alabilirsiniz.

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

Yorum yapın

Bizi Takip Edin