Fas’ta Görmeden Dönmemeniz Gereken 17 Tarihi Yer

Mısır’da tarihi bir geziye çıkmayı planlıyorsanız, gideceğiniz ülkeler arasında mutlaka da Fas da olmalı

Fas Tarihi Yerler

Fas tarihi yerler listesi oldukça kabarık… Başta camiler ve türbeler olmak üzere birçok farklı tarihi eseri ziyaret ederek unutulmaz bir Fas gezisi gerçekleştirebilirsiniz.

Fas’taki kültürel mekanlarla ilgili hazırladığımız rehberimizde, Fas’ın en fazla ziyaret edilen tarihi yerleri hakkındaki bilgileri ve göz ardı edilmemesi gereken yerleri bir araya getirdik.

İşte “Fas’taki tarihi yerler hangileri?” sorusunun cevabı olacak listemiz;

Tarihi Yapılar ve Eserler

1. Ben Haddou Kalesi (Citadel of Ben Haddou), Marakeş

Citadel of Ben Haddou

Fas’ın güneyindeki Ouarzazate kasabasında bulunan Ben Haddou Kalesi’nin geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. 17. yüzyıldan kalma bu yapı, 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Çeşitli binalardan ve labirentleri andıran sokaklardan oluşan kale, bir kasbah olarak kullanılmıştır. Kale son dönemlerin meşhur dizilerinden Game of Thrones’ta “The Yellow City” olarak gösterilmiştir.

Muhteşem gün doğumu ve gün batımı manzarası sunan kale sürekli araştırmacılar ve turistlerle dolmaktadır. Bu nedenle kale civarında bol miktarda kaliteli cafe, restoran ve otel bulmak mümkün olmaktadır.

Giriş Ücreti: Kalenin bulunduğu köye giriş için bir ücret talep edilmemektedir ancak bazı yapıların bakım ve onarımı için 1$ gibi cüzi bir giriş ücreti talep edilebilmektedir.

2. Hassan Kalesi (Hassan Tower), Rabat

Hassan Tower

Rabat’ta bulunan Hassan Kalesi, asla tamamlanamayan bir caminin hatırlatıcısı bir minare olarak durmaktadır. Kale, MS 1184 yılında hüküm süren Almohad Hanedanı sultanlarından Yacoub El Mansour döneminde inşa edilmiş 140 metre yüksekliğe sahip kırmızı taşlarla örülmüş bir minaredir.

Sultanın amacı dünyadaki en büyük camiyi yapmaktı ancak kendisinin ölümünden sonra ne yazık ki inşaat nihayete erdirilemedi ve cami yarım kaldı.

3. Saadiyan Mezarları (The Saadiyan Tombs), Marakeş

Saadien's Tombs

Saadiyan Mezarları, Sultan Ahmed El Mansour ve ailesinin de dahil olduğu yaklaşık 60 hükümdar ve hanedan üyesinin son dinlenme yeridir. Mezarlık 1557 yılında kurulan oldukça eski Fas tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Mezarlık yanında bulunan iki etkileyici türbe ise ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken yerlerdendir. Burayı ziyaret etmek oldukça mistik bir deneyim olabilir ancak çok keyif alınan bir ziyaret olduğunu da belirtmemiz gerek.

4. Palacio da Bahia, Marakeş

Bahia Palace5

Çeşitli bina ve bahçelerden oluşan bu kraliyet kompleksinin geçmişi 1860’lı yıllara dayanmaktadır. Avlu etrafına yayılmış odalar ve diğer kısımlar çok karmaşık süslemelere, vitraylara ve altın süslemelerine sahiptir. Burası, bir zamanlar Fas’ında en cömert bir şekilde dekore edildiği yerlerden biridir.

5. El Badi Sarayı (El Badi Palace), Marakeş

El Badi Palace

Saadi Hanedanlığı sultanlarından Ahmet el Mansur için yaptırılan bu kraliyet sarayının tamamlanması 25 yıl sürmüştür. Saray 350’den fazla oda, bahçe, havuz ve avludan oluşan 16. yüzyıldan kalma oldukça kompleks bir yapıdadır. Saray Üç Kral Savaşı’nda Portekizlilere karşı elde edilen zaferi anmak için savaşta kazanılan ganimetlerle finanse edilerek inşa edilmiştir.

6. Ben Youssef Medresesi (Medersa Ben Youssef), Marakeş

Medersa Ben Youssef

14. yüzyılda yakındaki bir caminin tamamlayıcı unsuru olarak kurulan bu İslami eğitim kurumu, tüm zamanların en önemi medreselerinden biridir. Yıllar içinde birçok tadilattan geçen yapı, 1982 yılında halka açılmıştır. Geometrik şekillere bolca yer verilen süslemelerle medrese içinde pek çok zarif kemer ve çeşitli objeler yer almaktadır. Bütün bu sebeplerden dolayı bizce burası kesinlikle Fas tarihi yerler listesine eklenmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

7. Chellah, Rabat

Chellah

Fenikeliler tarafından yapılan ancak Romalılar tarafından daha fazla kullanılan Chellah, şehirdeki en tarihi kalelerin başında gelmektedir. Fas’ın meşhur tarihi yerleri arasında bulunan kalenin yapım yılı ise 13. yüzyıl dönemlerine dayanmaktadır.

Türbeler

8. V. Muhammed Mozolesi (Mohammed V Mausoleum), Rabat

V. Muhammed Mozolesi

V. Muhammed Türbesi, Fas krallarından biri olan V. Muhammed ve onun oğulları II. Hassan ve Prens Abdallah için yapılmış bir mezardır. Türbenin yapımına 1971 yılında başlanmış ve yapımı 10 yıl gibi uzun bir sürede tamamlanmıştır. Fas’ta mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan mozole, mimari özellikleri ile de dikkat çekmektedir.

9. Moulay İsmail Türbesi (Mausoleum of Moulay Ismail), Meknes

Moulay İsmail Türbesi

1672-1727 yılları arasında Fas’ın hükümdarlığını yapan Moulay İsmail, ülkenin en önemli sultanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Moulay İsmail Türbesi de bu önemli yöneticinin ebedi dinlenme yeri olarak inşa edilmiştir.

Ziyaret Saatleri: Türbe 09:00-18:30 tarihleri arasında ziyaret edilebilmektedir ancak türbede gerçekleştirilen dini günlerle ilgili etkinlikler nedeniyle bu saatler değişiklik gösterebilmektedir.

Antik Kentler

10. Volubilis, Fes ve Rabat arasında

Volubilis

Fas’ta UNESCO listesine dahil edilmesini başaran Volubilis, Roma döneminden kalma antik bir kenttir. Şehrin geçmişi MÖ 1. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Romalılar Prens II. Juba döneminde, zaten gelişmiş bir şehir olan Volubilis’i çok daha ileri bir şehir haline getirmiştir. Bu gelişim MS 40 yılına kadar devam etmiştir. Şehirde çok çeşitli ırklardan insan toplulukları yaşamaktaydı.

Ziyaretçiler şehrin kalıntılarında birçok mozaik, bina kalıntıları, zeytin fabrika kalıntısı, evler, tapınaklar ve su duvarları gibi önemli kalıntıları görebilmektedir.

Ziyaret Saatleri: 08:30’dan itibaren gün batımına kadar ziyaret edilebilmektedir.

Giriş Ücreti: 70 Dh (Yaklaşık 100₺)

11. Telouet Kasbah, Marakeş

Telouet Kasbah

19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında ülkeyi güçlü bir şekilde yöneten El Glaoui ailesinin ikamet ettiği Telouet Kasbah, Atlas Dağları’ndan Marakeş’e giden yol üzerinde bulunmaktadır.

12. Oudaias Kasbahı, Rabat

Oudaias Kasbahı

12. yüzyılda inşa edilen Oudaias Kasbahı, şehrin en tarihi yerlerinden biri ve Rabat’ın en değerli noktalarından biridir. Okyanus manzarası ile insanı büyüleyen kasbah içindeki Oudaias Müzesi ve Endülüs Bahçeleri ise es geçilmemesi gereken yerler arasında bulunuyor. Burası, Fas tarihi yerler listenize alarak mutlaka adım atmanız gereken yerlerden biri.

Dini Yerler

13. Koutoubia Camii (Koutoubia Mosque), Marakeş

Koutoubia Camii

12. yüzyılda inşa edilen bu sanat eseri camii, büyük bir avlu içinde bulunuyor. Kumtaşı ve tuğla ana maddelerinden yapılan Koutoubia Camii, geleneksel Almohad stiline uygun bir şekilde yapılmıştır. Camii üzerindeki geometrik delikler ve çeşitli dekorasyon unsurları ise camiyi görüntü olarak da çok albenili bir hale getirmektedir. Caminin 77 metre yüksekliğindeki göz alıcı minaresi ise burayı Fas’ta kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler arasına dahil etmemizi sağlıyor.

14. II. Hasan Camii (Hasan II Mosque), Kazablanka

II. Hasan Camii

Dünyanın en büyük camilerinden biri olarak görülen II. Hasan Camii, etkileyici bir ibadet yeri olmasının yanı sıra Kazablanka’nın en sembolik yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Caminin süslemelerinde geometrik şekillerden ve İslamiyete dair sanatsal motifler sıklıkla kullanılmıştır. Yapımı yaklaşık yedi yılda tamamlanan caminin inşasında 1000 işçinin çalıştığı ifade edilmektedir.

Müzeler

15. Marakeş Müzesi (Musée de Marrakech), Marakeş

Marakeş Müzesi

Mnebhi Sarayı’nın salonlarında ziyaretçilerini ağırlayan Marakeş Müzesi, Fas’ın sanatsal yüzünü keşfetmek isteyen gezginlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır. Çeşitli amaçlar için kullanılan bina son olarak Omar Benjelloun Vakfı tarafından restorasyon işlemleri tamamlanarak müzeye dönüştürülmüştür.

Diğer Tarihi Yerler

16. Marakeş Medinesi

Marakeş Medine

Dansçıları, tüccarları, müzisyenleri ile tam bir Otantik Mısır semti olan Marakeş Medinesi sizi kendisine çekmeyi başarın önemli tarihi yerler arasında bulunuyor. Burada pek çok tarihi yapı, daracık tarihi sokaklar ve birçok ilginç satıcılar sizi bekliyor.

17. Menara Bahçeleri (Menara Gardens), Marakeş

Menara Gardens

Marakeş’in turistler tarafından en çok ilgi gösterilen bahçelerinden olan Menara Bahçeleri’nin geçmişi 12. yüzyıla dayanmaktadır. Bahçeler Abd al-Mu-min tarafından yaptırılmıştır.

Fas’ta daha pek çok muhteşem yer sizi bekliyor. Eğer Fas tarihi yerler listemize eklememizi istediğiniz yerler varsa bunları bize mutlaka yorum kısmından yazın. 

pinFas ve Fas’ın bütün şehirleri hakkında yazdığımız detaylı yazıları incelemek için Fas gezi rehberi sayfamızı da mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin