Erbil’de Ne Yenir? Ne İçilir? | Şehrin 12 Lezzeti

“Erbil’de ne yenir? Ne İçilir?” başlıklı yazımızda Irak’ın en önemli ve en büyük şehirlerinden olan Erbil’de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden derlediğimiz listemizi inceleyebilirsiniz.

Erbil’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Listemize geçmeden önce dilerseniz Erbil yeme içme kültürü hakkında bazı bilgileri sizinle paylaşalım. Şehirde tahıl ürünlerinden hazırlanmış yemekler ve hurma en fazla tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Kırmızı et olarak ise şehirde çoğunlukla kuzu eti tercih edilmektedir. Tandır ekmeği ve pilav ise her yemeğin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Sebze yemekleri de şehirde çok fazla tüketilen yemek türleri arasında bulunmaktadır.

Listemizde şehrin gözde lezzetleri ile ilgili bilgilere ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz. Dilerseniz lafı fazla dolandırmadan midenizde ziller çaldıracak bu güzel lezzetlerle sizi baş başa bırakalım… İşte o eşsiz tatlar;

1. Erbil Kebabı

erbil kebabı

Patates, kıyma ve maydanozla hazırlanmış olan harç “Adana Kebabı” havasında çöp şişe yerleştirilir ve köfte gibi kızartılarak pişirilir. Orta yağlı kıyma ile yapılan bu eşsiz köfte şehri en çok tercih edilenleri arasında bulunuyor.

2. Salatalık Dolması

salatalık dolması

Erbil yemek kültürü içinde sebzelerin içinin oyularak dolma yapılması çok sık rastlanan bir durum. Ülkemizde de farklı sebzelerden dolma yapılsa da Erbil’de durum biraz abartılmış durumda. Salatalık dolması da Erbil mutfağı için önemli lezzetler arasında bulunuyor. Eğer farklı lezzetleri denemek isterseniz bu yemek tam size göre olabilir!

3. Bamya

etli bamya

Erbil yemekleri hakkında konuşuluyorsa bamyayı es geçmez asla olmazdı. Bamya ülkemizde de çok fazla sevilen bir yemek türü. Ülkemizde özellikle zeytinyağlı yapılarak tüketilen bamya yemeği Erbil’de yerli halk tarafından çok seviliyor ve bilhassa pilavla birlikte tüketiliyor. Eğer Erbil’de tanıdık bir lezzet arıyorsanız bamyayı kesinlikle denemenizi öneriyoruz.

4. Küpe

Adana’nın şırdanını bilir misiniz? Onu duymamış ve denememiş olsanız bile mumbarı birçoğunuz duymuşsunuzdur. İşte küpe de buna benzer bir lezzet. Bağırsak ve işkembe temizlendikten sonra hazırlanan içle doldurulur ve pişirilir. Özellikle sakatatla arası iyi olanların Erbil gezisi esnasında bu lezzeti denemelerini tavsiye ediyoruz.

5. Tepsi

tepsi kebabı

Bir tür kebap olan tepsi Erbil’deki sevilen et yemekleri arasında bulunuyor. Etle birlikte patlıcan, biber, domates gibi sebzelerin tepsiye dizilerek fırında pişirilmesiyle oluşan tepsi oldukça lezzetli bir yemek. Eğer “Erbil’de ne yenir?” sorusuna cevap olarak kebap tarzı bir yemek arıyorsanız tepsiyi listenize alın ve Erbil’e gittiğinizde keyifle midenize indirin. Pişman olmayacağınızı garanti ediyoruz.

6. Kubbe Çorbası

kubbe çorbası

Ülkemizde yoğurt çorbası olarak bilinen bu yemek Irak topraklarında “kubbe çorbası” olarak yapılıyor. Kıymadan yapılan minik köfteler çorbanın içine atılarak birlikte özlenmesi beklenir ve çorba şeklinde servis edilir. Oldukça lezzetli ve doyurucu bir lezzet olan bu çorba Erbil yemek kültürü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin kesinlikle denemesi gereken özel bir lezzet.

7. Samak Mashwi bil – Summaq

samak mashwi bil

Fırınlanmış sumaklı balık dolması olarak tanımlayabileceğimiz bu yemeğin geçmişi 13. yüzyıla ve Bağdat’a kadar dayanmaktadır. Genellikle alabalık ile balığın derisi soyulmadan yapılan yemekte balığın içi doldurularak tandırda pişirilmektedir. Tabi günümüz şartlarında tandır bulmak pek mümkün olmadığından daha pratik olmasından ötürü normal fırınlarda pişirilmektedir.

8. Kileyçe

Kiliçe

Görünüşü itibariyle baklavaya benzeyen bu tatlı baklava hamuruna benzer bir hamurla yapılmaktadır. Fıstığın yanı sıra hurma ile de servis edilen bu şerbetli tatlı özellikle bayram zamanlarında Erbil’de çok fazla tüketilmektedir.

9. Biryani

biryani

Erbil mutfağı içinde en çok tüketilen pilav türlerinin başında biryani gelmektedir. Bu pilavı bizim ülkemizde yapılan pilavlardan ayıran ise içine katılan diğer maddelerdir. Biryani hazırlanırken içine safran, bezelye ve patates de katılmakta ve bu da pilava ayrı bir lezzet katmaktadır.

10.  Lahmacun

lahmacun

Lahmacun, Irak topraklarında pratik ve ucuz bir şekilde karnınızı doyurmak isterseniz en iyi seçeneklerden biri. Ülkemizdekine benzer bir şekilde hazırlanan lahmacun Erbil’de oldukça fazla tüketilmektedir. Şehirde lahmacun yiyebileceğiniz birçok mekan bulmanız mümkün olabilmektedir.

11. Ayran

ayran

Erbil yemek kültürü içinde doğal içecekler daha fazla rağbet görmektedir. Bunlardan biri olan ayran da bütün Irak’da olduğu gibi Erbil’de de yaygın olarak tüketilmektedir. Ayran şehirde öğle ve akşam yemeklerinde mutlaka tüketilir. Yaz aylarında ise şehirdekiler bu içeceği karpuzun yanında da tüketmektedir.

12. Zilbiye

zilbiye

Kıyma, soğan, çeşitli baharatlar ile yoğrulan hamur bir süre sonra köfte şeklinde açılarak kızartılır. Erbil yeme içme alışkanlığı içinde çayla birlikte börek tarzında tüketilen zilbiye özellikle sabah saatlerinde kahvaltılarda çok fazla tercih edilmektedir.

“Erbil’de ne yenir?” sorusu için Ortadoğu’da klasik olarak ifade edebileceğimiz kebap, şavurma, maklube gibi yemekleri de dilerseniz listenize dahil edebilirsiniz. Erbil’e geldiğinizde görmeniz gereken yerler hakkında bilgiler edinmek isterseniz de Erbil gezilecek yerler listemize göz atmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin