Çorum

Çorum’da Gezilecek Yerler | En İyi 25 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Bir bölümü Karadeniz diğer bir bölümü ise İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Çorum ilçemizin nüfusu toplamda 530 bin kişidir. Etrafını Çankırı, Samsun, Sinop, Kastamonu ve Yozgat illeri çevreliyor olup tarihi ile ön plana çıkan bir şehrimizdir. Geçmişi 7 bin yıl öncesine dek uzanan Çorum, Anadolu tarihi ne kadar önemiyse insanlık tarihi içinde bir o kadar önem taşımaktadır. En az Mısır Medeniyeti kadar önemli bir yeri olan Çorum Hititlere başkentlik yapmış olup bünyesinde pek çok kültürel değer barındırmaktadır. Sizler için hazırlamış olduğumuz Çorum’da gezilecek yerler yazımızı okumaya devam edin…

Kaç Günde Gezilir; Çorum ziyaretiniz için 2 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Karasal iklimin hakim olduğu şehrin tadını ilkbahar aylarında çıkartabilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Çorum’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Şehrin denenmesi gereken lezzetleri kuzu tandır, yaprak içi aşı, pastırmalı madımak, söbelek dolması, çorum mantısı, yırtma aşı, keşkek ve çok daha fazlası için Çorum’un yöresel yemekleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 25-30 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 3-5 TL

*Çorum Gezilecek Yerleri Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yapılar

1- Hattuşaş Antik Kenti

Burası Neresi? Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Hattuşaş Antik Kenti, Anadolu tarihinde seneler boyu önemli bir merkez olarak kalmıştır. Çorum’un Boğazkale ilçesine 4 kilometre mesafede yer alan kent tarih içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için geniş bir alana yayılmış durumdadır. M.Ö. 17.yy ve 13.yy tarihleri arasında başkent olduğu dönem en yüksek zamanlarını yaşamıştır.

Kentte 1834 yılında yapılan ilk kazı çalışmalarının neticesinde dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma tabletlerine burada ulaşılmıştır. Günümüzde siz ziyaretçilerine açık olan kent oldukça geniş bir alana yayıldığı için bölümlere ayrılmış durumdadır. Yukarı şehir olarak adlandırılan kısımda tapınaklar ve kutsal yapılar yer alırken şehirdeki önemli sayılan Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı burada yer almaktadır. Ayrıca Kentteki en eski yerleşim alanının büyük Kale ve çevresi olduğu bilinen bilgiler arasındadır.

Kentte elde edilen yazılı kayıtlara göre Hitti Kralı’nın Anitta olduğu bilinmektedir. Bu önemli şehrin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi ise 1986 senesine kadar uzanmaktadır. Yaklaşık olarak 400 sene Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan bu yer yerli ve yabancı pek çok turistin dikkatini çekmektedir.

  • Konum: Boğazkale Beldesi, Boğazkale Merkez, Boğazkale, Çorum
  • Giriş Saatleri: Yaz dönemi 08:00-19:00 / Kış dönemi 08:00-17:00
  • Giriş Ücreti: 12 TL
  • Yol tarifi al >

2- Çorum Kalesi

Görsel Kaynak: Anadolu Ajansı

Burası Neresi? Evliye Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olmuş Çorum Kalesi, il merkezindeki Kale Mahallesi’nde yer almaktadır. Kalenin ne zaman yapıldığı hakkında herhangi bir bilgiye sahip olunamamış olup tipik bir Selçuklu mimarisi özelliklerine rastlanmaktadır. Kaleye ait yazılı belgeler M.S. 1577’ye tarihlenmiş olup Bizans Dönemi’ne ait olduğu varsayılmaktadır. Evliya Çelebi ise bu yapının Sultan Kılıç Arslan tarafından inşa edildiğinden bahsetmektedir. Yapımında kesme taş, moloz taş ve  Roma-Bizans dönemlerine ait devşirme taş kullanıldığı görülmektedir. İçerisinde yer alan bir adet cami ve 42 konut hala varlığını korumaktadır. Şehirdeki en eski yapıları arasında yerini alan Çorum Kalesi, gezmesi en keyifli noktalardan biridir.

  • Konum: Kale, İbik 3. Sk. No:6, 19100 Çorum Merkez/Çorum
  • Yol tarifi al >

3- Çorum Saat Kulesi

Burası Neresi? Kulenin kitabesinden elde edilen bilgilere göre yapımı 1896 senesine dayanıyor olup, İstanbul‘da Ali Suavi olayını bastıran Yedisekiz Hasan Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan saat kulesi Çorum’un merkezinde bulunmaktadır. Çorum Saat Kulesi’nin yüksekliği 27,50 metre kadar olup Osmancık, İskilip ve Gazi caddelerini birleştirmektedir. Görüntüsü bir minareyi andıran saat kulesi bir Osmanlı dönemi eseridir. Sarı renkte kesme kum taşı kullanılarak yapılan yapı sekizgen kaideden Türk üçgeni motifli bir papuçla gövdeye geçilmektedir. Üzeri kurşun kubbe ile örtülmüş olup dört bir yanında saatler bulunmaktadır.

  • Konum: Çepni, Hamit Cami Sk. No:1, 19040 Çorum Merkez/Çorum
  • Yol tarifi al >

-Hamamlar

4- Ali Paşa Hamamı

Burası Neresi? Çorum Saat Kulesi’nin hemen yanında yer alan Ali Paşa Hamamı, şehirde bulunan en büyük hamam olma özelliğini taşımaktadır. Erzurum Beyler Beyi Ali Paşa tarafından 1573 senesinde yapılan hamam, yapıldığı tarihten 1943 senesine kadar vakıflar teşkilatınca işletilmiştir. Sonrasında vakıflar tarafından satışa çıkartılmış olup Hüseyin Samsunlu tarafından satın alınmış ve 2005 senesine dek kendileri işletmişlerdir. Onarım çalışmaları yapılarak 2008’de hizmete açılmıştır.

  • Konum: Yeniyol, Eğridere Sk. No:1, 19200 Çorum Merkez/Çorum
  • Yol tarifi al >

5- Paşa Hamamı

Burası Neresi? 1487 senesinde Taceddin İbrahim Paşa Bin Hacı Bey tarafından yaptırılmış olan hamam, çifte hamam planında yapılmış olup Osmanlı hamam mimarisi etkileri görülmektedir. Birbirine simetrik olan kadınlar ve erkekler bölümleri günümüze kendine has şeklini koruyarak ulaşmıştır. Soğukluk ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelen Paşa Hamamı’nın her bir bölümünün üzeri kiremit kaplı kubbelerle örtülmüş ve duvarları kaba yontma taş ve moloz taşla örülmüştür. Kunduzhan Mahallesi Çarşı içerisinde konumlanan hamamın onarım çalışmaları 2008 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

  • Konum: Kunduzhan, Kunduzhan Cd. 21 A, 19040 Çorum Merkez/Çorum
  • Yol tarifi al >

6- Güpür Hamamı

Burası Neresi? Üçtutlar Mahallesi’nde bulunan Güpür Hamamı, Osmanlı Dönemi mimarisi örneklerinden biri olup 1436 yılında inşa ettirilmiştir. Kadınlar ve erkekler bölümü olarak iki kısımdan meydana gelen hamama kadınlar bölümü 1960 yılında eklenmiştir. Soyunmalık ve sıcaklık kısımlarından meydana gelen Güpür’de erkek bölümünde ise; soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve iki halvetten meydana gelmektedir.

7- Çavuş Hamamı

Burası Neresi? 1595 yılında Mustafa Ali Efendi tarafından yaptırılmış olan Çavuş Hamamı, Osmanlı Dönemi mimarisinin izlerini taşımaktadır. Yapımında taş, kubbe ve tonozlarda tuğla kullanılmış olan hamamın çevresi ve üzerine evler yapılan hamam soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve halvet kısımlarından oluşmaktadır. Soyunmalık bölümü yıkılan hamamın ılıklık bölümünde ise yalnızca tonozu kalmış, diğer kısımları tahrip olmuştur.

8- Deri Hamamı

Burası Neresi? İskilip Kalesi’nin yamaçlarında konumlanan Deri Hamamı’nın herhangi bir yazıtı bulunmuyor. Ancak ilk yapımının Romalılar Dönemi’ne dayandığı bu bugünkü haline ise 15. yy’da aldığı anlaşılıyor. Günümüz şartlarında binalar arasında sıkışıp kalmış halde olan yapı, yoldan hafif derinde kalıyor. Denilene göre; hamam bilinmeyen bir nedenle kaybolmuş ve unutulmaya yüz tutmuş zamanla. Geçen yüzyılda ise tesadüf eseri bulunmuştur. Hamamın şekli kare planlı olup soyunmalık bölümünün üstü ahşap çatı ile örtülmüştür. Ilıklık bölümü ise dikdörtgen şeklinde olup batı tarafı pandandif geçişli iki kubbe, doğu tarafı uçtaki hela bölümüyle birlikte beşik tonoz ile örtülmüş durumdadır. Sıcaklık bölümü ortada pandandif geçişli kubbe, iki yanda tonoz örtülü dikdörtgen şeklindedir.

9- Yeni Hamam

Burası Neresi? İskilip ilçesinde bulunan ve kagir olarak yapılan hamamın içerisinde erkek ve kadın bölümleri ile birlikte soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık kısımları birbirine paralel şekilde yapılmıştır. Arka kısmında yer alan su deposu müşterek olarak yapılmıştır. Kadın ve erkek bölümlerinde yer alan kare planlı soyunmalıklar içeriden büyük bir kubbe ile örtülü haldedir. Erkekler bölümünde soyunmalıktan geçilerek ulaşılan kubbeli ılıklık kısmının yanlarında hela bölümleri mevcuttur. Sıcaklık kısmında kubbe ile örtülü geniş bir orta mekanın etrafında sıralanmış eyvan ve hücreler bulunmaktadır. Kadınlar bölümünde ise kubbeli küçük bir ılıklıktan sıcaklığa geçiliyor. Sıcaklık, iki yanı beşik tonozlu ortası kubbeli bir orta mekan ile üç adet halvet hücresinden oluşmuştur.

  • Konum: Yeniyol, Hamam Sk. No:1, 19200 Çorum Merkez/Çorum
  • Yol tarifi al >

10- Hacıhamza Hamamı

Burası Neresi? Hacıhamza Beldesi’nde bulunan ve bulunduğu yer ile aynı ismi taşıyan hamam, M. 1506/07 senesinde Sinan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Hamamın yapımında kesme ve moloz taşlar kullanılmış olup  kareye yakın planlı olup, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümünden meydana gelmektedir. Üst kısmı kubbe ile örtülmüş olan hamamın soğukluk kısmı 1956 yılında yapılan onarım sırasında değiştirilmiş, örtü sistemi düz tavan olarak yeniden yapılmıştır. Soğukluk kısmındaki sivri kemerli bir kapı ile duvarlarında nişlerin bulunduğu aynalı tonoz örtülü ılıklık bölümüne geçişi vardır. Bu bölümden birbirine eşit, tromplu iki kubbe ile örtülü sıcaklık kısmına giriliyor. Bu iki mekan birbirine küçük bir kapı ile bağlanmış halde olup her duvarın ortasına rastlayan yerlerine kurnalar konulmuştur. Aynı zamanda ikinci kubbeli mekanın külhan bölümünde bir açıklığı bulunmaktadır.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Kanyonlar

11- İncesu Kanyonu

Burası Neresi? Halk arasında Uzungeçit adı verilen İncesu Kanyonu 12 kilometre uzunluğunda olup rafting ve diğer doğa sporlarının yanında trekking severlerin de çok seveceği yerler arasına girmektedir. İki yanından kayalar ve bu kayaların üzerine Helenistik döneme ait duvar kabartmaları, su sarnıçları ve hatıl oyuklar mevcuttur. Kanyondan içeriye doğru 1 kilometre kadar ilerlediğinizde 1 buçuk metre uzunluğunda Kybele kabartmas’nı göreceksiniz. Taht üzerine oturmuş , sol elinde aslan yavrusu tutan tanrıçayı tasvir eder. Bu kabartma Anadolu’daki diğer Helenistik kabartmalar arasındaki en büyüğüdür.

  • Konum: İncesu Köyü Yolu, 19950 İncesu/Ortaköy/Çorum
  • Giriş Saatleri: 06:00- 21:00
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

12- Kargı Yaylası (Eğinönü)

Burası Neresi? Kargı ilçesinde Çorum’a 140 kilometre uzaklıktaki yayla içerisinde geleneksel yayla evlerinin el değmemiş güzelliğine şahit olabilirsiniz. Kendine hayran bırakan Kargı Yaylası Çorum’a yolu düşen ve düşecek olan tüm ziyaretçilerini bekliyor.

13- Abdullah Yaylası

Burası Neresi? Çorum’un en yüksek dağı olan Köse Dağı’nda bulunan Abdullah Yaylası, kaliteli oksijeni ve yemyeşil doğasıyla şehirde mutlaka gelmeniz gereken yerlerden. Çorum’a 114 kilometre mesafede bulunan yaylada 22 yataklı bir konaklama tesisi ile 120 kişilik restoran ve 1000 kişilik piknik alanı bulunmaktadır. Yaylada 12 kilometre uzunluğunda trekking ve atlı doğa turizmi yapılabilecek parkur alanları mevcut.

  • Konum: 19900 Abdullah/Kargı/Çorum
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

14- Karaca Yaylası

Burası Neresi? Karaca Yaylası’nın alt yapı çalışmaları büyük bir ölçüde tamamlanmış olup kamp yapmak için oldukça elverişlidir. Bunun yanında il veya ilçe merkezlerinde konakla imkanınız da bulunuyor. Yaylada trekking etkinliklerini gerçekleştirebileceğiniz parkurlar Karaca Yaylası’ndan başlamakta, Çiçekli Düz Tepesi ve Cinci Tepe mevkinden geçtikten sonra Köklen Mesire yerinde son bulmaktadır. 15 kilometre uzunluğundaki parkur ormanlık bir alandan meydana geliyor.

15- Bayat Kunduzlu ve Kuşcaçimeni Yaylaları

Burası Neresi? Bayat ilçesinde yer alan yayla, kamp yapmayı sevenler için yaz aylarında tercih noktanız olmalı. Zengin bitki örtüsüne sahip olan yaylada; özellikle karaçam, sarıçam ve köknar ağaçları ilgi çekicidir. Yaz dönemlerinde gelirseniz muhteşem güzellikteki şelaleleri görmeniz mümkün. İskilip ilçesindeki Karayanık Şelalesi ile Kargı ilçesindeki Kızılcaoluk Şelaleleri önerebileceğimiz bazılarıdır.

-Nehirler

16- Delice Nehri

Burası Neresi? Kızılırmak Nehri’ni besleyen önemli su kaynaklarından biri Delice Nehri, Çorum’un Sungurlu ilçesinde konumlanıyor. Yağmurun yoğun olduğu zamanlarda Kızılırmak Nehri ile birlikte taşma haberleriyle gündeme gelen nehir, bahar aylarında muhteşem manzarası ile gelenlere görsel şölen yaratıyor.

-Parklar

17- Çatak Tabiat Parkı

Burası Neresi? Çorum’a 22 kilometre uzaklıkta yer alan Çatak Tabiat Parkı, yerel halk tarafından en sık gidilen benzersiz güzelliğe sahip bir  mesire alanıdır.  Rahat ulaşımı sayesinde ise oldukça önemli bir yere sahip. Toplamda 387,5 hektarlık bölümü 1984 yılında ayrılmış olup bölgedeki hakim ağaç türü karaçam ve nadirde olsa sarıçam görülmektedir. Bünyesinde  tilki, tavşan, kurt, ötücü kuşlar ve keklik gibi hayvanlar barınıyor. Huzur veren atmosferi ile yürüyüş yapmak için en ideal noktalardan birini oluşturuyor. İlk olarak  Çalyayla Köyüne giden yol ayrımından başlamakta ve Alagöz Yaylasında sona ermektedir. İkinci olarak ise Alagöz Yaylasından başlayarak geldiğimiz yönde 3 kilometre yürüdükten sonra Çatak Tabiat Parkına dönüp 2 kilometre daha yürüyerek Çatak Tabiat Parkı Mesire alanında sona erdirilmektedir.

  • Konum: 19000 Çalyayla/Çorum Merkez/Çorum
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

18- Pir Baba Parkı

Burası Neresi? Yerel halk tarafından sıkça ziyaret edilen Pir Baba Parkı içerisinde kafesi ve çocuk oyun alanlarıyla da ilgiyi üzerine çekmekte hayli başarılı. Zaman zaman kermeslere ev sahipliği yapan parkta doğa içerisinde keyifli yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz.

  • Konum: Bahçelievler, Gazi Cd. 86 B, 19200 Çorum Merkez/Çorum
  • Yol tarifi al >

19- Sıklık Tabiat Parkı

Burası Neresi? Huzuru yakalayabileceğiniz Sıklık Tabiat Parkı 1992 senesinde mesire alanı olarak tescil edilmiş olup 2009 senesinde koruma altına alınmıştır. Burayı ziyaret ettiğiniz takdirde Kartal Tepesi’ne çıkıp muazzam doğa manzarasını ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Sıklık Tabiat Parkı’nda tanıtım merkezi, manzara seyir terasları, seyir kulesi, ahşap çay bahçesi, fauna tanıtım alanı, botanik bahçesi, yetişkinler için çeşitli oyun grupları, kır lokantası, büfe, çeşme, tuvalet bulunmaktadır. 50 dönümlük bir alanda bulunan Fauna Tanıtım Alanında karaca, ceylan, geyik, yaban koyunu ve yaban keçisi gibi türler bir arada bulunması Türkiye’de bir ilki temsil etmektedir. Ülkemizin en büyük tabiat parkları arasında bulunan Sıklık, 165 türde 500 adet fidanın dikildiği botanik alanı ile tüm bitkileri bir arada görebilmenize imkan sağlıyor.

  • Konum: Atçalı Merkez, 19000 Atçalı/Çorum Merkez/Çorum
  • Telefon: 0364 224 34 31
  • Giriş Saatleri: 08:00-17:00
  • Yol tarifi al >

-Barajlar

20- Obruk Barajı

Burası Neresi? Enerji üretim gayesiyle kurulan Obruk Barajı, sahip olduğu biyolojik çeşitliliği ile dikkat çekiyor olup günümüzde pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Baraj gölünün etrafında piknik yapabileceğiniz ve harika manzara fotoğrafları çekebileceğiniz noktalar mevcut. Öte yandan barajı her sene binlerce kuş çeşidi ziyaret ediyor. Eğer bir doğa severseniz buranın bir hayli ilginizi çekeceğine inanıyorum.

21- Gölpınar Hitit Barajı

Burası Neresi? Alacahöyük’te bulunan Hitit Gölpınar Barajı, belediye tarafınca farklı çevre düzenlemeleri ile peyzaj yönünden yapılan çalışmalar sonucu oldukça muazzam bir gezi noktasına dönüşmüştür. İçinde sergi alanlarından, yöresel ürün satış noktaların ve hediyelik eşya satışı alanlarına kadar pek çok yer mevcut. Bitkilendirmeler ile Hitit ormanı ve Hitit usulü tarım alanları yapılıyor. Çorum ziyaretinizde listenize dahil etmeniz gereken önemli bir yer.

  • Konum: 19600, Alacahöyük/Alaca/Çorum
  • Telefon: 0364 213 47 04
  • Yol tarifi al >

-Şelaleler

22- Karayanık Şelalesi

Burası Neresi? İskilip ilçesinin Sorkun Köyünde bulunan Karayanık Şelalesi, köylüler tarafından Fındıklı Deresi olarak adlandırılıyor olup birbirinden farklı şelalelerin küçük bir gölete akıp ardından diğer şelalelere suları göndermesiyle meydana geliyor.

23- Kızılcaoluk Şelalesi

Burası Neresi? Kargı ilçesinin Başköy yakınlarında yer alan şelale, sonbahar aylarında büründüğü görüntüsü ile büyülerken bazen sis bulutlarının altındaki gizemli havaya dönüşmektedir. Huzuru yakalamanın peşindeyseniz Kargı Tatil Köyü’ne yakın noktada yer alan Kızılcaoluk Şelalesi’ni ziyaret ederek dünyadan bir kaç saatliğine uzaklaşabilirsiniz.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

24- Amasya

Burası Neresi? Ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Amasya‘da gezilip görülmesi gereken pek çok tarihi ve doğa yeri mevcut. Amasya’nın geçmişine ışık tutan Amasya Müzesi, Hazeranlar Konağı Müze Ev, Minyatür Amasya Müzesibaşta olmak üzere,  Yörgüç Paşa Cami, Bayezid Paşa Cami, Gümüşlü Cami, Gökmedrese Cami, Burmalı Minare Cami, Amasya Fethiye Cami, Saraçhane Cami görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli şehirlerinden olan Amasya’da çok fazla medrese bulunuyor. Bunlar arasından Çelebi Mehmet Medresesi ve Haliliye Medresesi en çok ziyaret edilenlerinden. Harşena Dağı üzerine konumlanmış olan Amasya Kalesi’de görmeden ayrılmamanız gereken yerlerden belki de ilki.  Stratejik konumu itibariyle Helenistik dönemden Osmanlı dönemine kadar kullanılan kale önemli bir yere sahip. Tarihi kadar doğası ile de adından söz ettiren şehirde; Borabay Gölü, Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Aynalı Mağara ve Terziköy Kaplıcası ve listeyi uzatabileceğimiz daha nicesi yer alıyor.

*Çorum ile Amasya arası 92 kilometredir. 

25- Kastamonu

Burası Neresi? Kastamonu‘da bulunan Ilgaz ve Küre Dağları gibi popüler milli parklar ile şehir hem doğası hemde tarihi ile unutulmaz bir gezi bırakıyor akıllarda. Mahmut Bey Cami ve İsmail Bey Külliyesi’nden başlayarak 12. yy’dan kalan Kastamonu Kalesi ve şehrin simgesi haline gelmiş tarihi konaklarına oradan da Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ni ve Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Ören yerleri; Zımbıllı Tepe Höyüğü ve Kastamonu Pompeipolis Antik Kenti’ni gezebilirsiniz.

Mağara gezmeyi seviyorsanız Kastamonu ili tam size göre. Adrenalin dolu keşifler yapmak için Kuyluç Mağarası, Sarpunalınca Mağarası ve Ilgarini Mağarası’na gidebilirsiniz. Hem yürüyüş hemde farklı doğa aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz için Çatak Kanyonu, Horma Kanyonu ve Valla Kanyonu’nu ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Yaz aylarında canlanan şehirde birbirinden güzel plaj ve koylar mevcut. Bunlardan en popülerleri ise Cide, Doğanyurt, Bozkurt, İnebolu, Abana ve Çatalzeytin’dir.

Yaz dönemlerinde canlanan bir diğer yerlerden biri de yaylalardır. Birbirinden farklı güzellikteki Oluklu Yayla, Gürcü Yaylası, Asarbaşı Yaylası’na çıkarak yeşilin ve doğanın keyfini çıkartarak huzur dolu saatler geçirebilirsiniz. Koruma altına alınan  Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parkı, eşsiz bitki ve hayvan türleri ile oldukça cazip bir gezi noktasıdır.

*Çorum ile Kastamonu arası 212 kilometredir. 

*Tarihi Yerler

Çorum’un en eski yerleşim dönemi Katolik Çağ olup tarihi M.Ö. 6 bin ile 3 bin yıllarına dek uzanmaktadır. M.Ö. 2 bin yılından sonra Hititlerin Anadolu’ya gelmesiyle burada bir devlet kurmuşlar ve bu devlete ise Hatti Ülkesi ismini vermişlerdir. Hititlerin ardından sırasıyla  Frig, Pers, Pontus Krallığı ve Bizans gibi imparatorlukların hakimiyeti altına giren şehir 1071 senesinde yapılan Malazgirt Savaşı’nın ardından Danişment Ahmet Gazi tarafından Türk hakimiyetine geçmiştir. Bu tarihten itibaren yapılan eserlerde Selçuklu ve Osmanlı mimari izlerini görmeniz mümkündür. Bölgenin tarihi hakkında detaylı bilgi edinmek için Çorum’un tarihi yerleri yazımızı okuyabilirsiniz.

*Alışveriş

Çorum’a geldiğinizde alabileceğiniz ilk şey kuşkusuz Çorum leblebisi ve bakır hediyelik eşyalardır. Aynı zamanda İskilip’te ağaç oyma işleri, Alaca Büyük Camili Köyünde kilim, Ortaköy İlçesi Karahacip beldesinde kilim, heybe, patik, çorap ve el örgü ürünlerinden satın alabilirsiniz. Osmancık ve Kargı’da üretilen pirinçler de, farklı bir lezzet denemeniz adına değerlendirebileceğiniz ürünler arasında yer alıyor.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönmeyin

  • İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip şehirdeki Çorum Müzesini, Alaca höyük,
  • Bogazkale Müze ve Ören yerlerini ziyaret etmeden,
  • Kargı ve Abdullah Yaylalarını, Başpınar ve Karaca Yaylalarını,  Elmabeli ve Bayat
  • Kurtçaçimeni Yaylalarından en az birini gezmeden,
  • İncesu Kanyonu’nu yakından görmeden,
  • Bakır El Sanatlarından satın almadan, DÖNMEYİN!

*Gece Hayatı

Çorum’da eğlenmek için genel olarak şehir merkezinde yer alan türkü evleri, kafe ve barlar tercih ediliyor. Çok fazla seçenek bulunmamakla birlikte canlı müzik dinletileri için Ata Türkü Bar, Mekan Bar, Cafe Hertel’e gidebilirken lezzetli yemek eşliğinde eğlenceli vakit geçirmek içinse Arinna Restaurant, şehirdeki en yüksek manzaraya sahip olan Panku Restaurant bulunurken sazlı mekanlar içerisinde de Pirbaba Cafe bulunuyor.

*Şehir İçi Ulaşım

Çorum’da şehir içi ulaşım olarak otobüs, taksi ve minibüs araçları kullanılmaktadır. Toplu taşımalar için Çorum Kart satın alarak indirimli seyahatten yararlanabilirsiniz.

Yorumları Gör

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce