Çorum

Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde konumlanan Çorum, leblebisi ile tanınıyor. 12 bin 820 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda yapılan son nüfus sayımına göre 527 bin kişi yaşıyor. Nüfusun 375 bini şehirde, 152 bini de kırsal bölgelerde ikamet ediyor.

Yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu ilk yaşam belirtisinin Milattan Önce 4 bin yılına dayandığı saptanmış. İlk yerleşim ise Milattan Önce 3 binde, Hattiler döneminde gerçekleştirilmiş. Daha sonrasında Kaşkalar, Hititler, Frigler, Galatlar ve Pontus tarafından işgal edilen topraklar Milattan Sonra Roma İmparatorluğu’na, Roma ikiye bölününce de Bizans İmparatorluğu’na kalmış. Malazgirt Savaşı’nın ardından 1074 yılında bölgeyi Danişmendliler fethetmiş. 1175’te ise Anadolu Selçuklu Devleti topraklarına katılmış. Devam eden süreçte Çorum’da Germiyanoğulları ve Eretna Beyliği kısa süreli hakimiyetler kursa da son olarak 1391 yılında Osmanlı bölgede egemenlik kurmuş.

Karadeniz ikliminden İç Anadolu iklimine geçiş yerinde konumlanan Çorum, yıl içerisinde ortalama 433 mm yağış alıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık 20 C derece dolaylarında seyrederken, Ocak ayında ise ortalama 0 C dereceye düşüyor.

İnsanlık tarihinin en eski izleri Çorum’da bulunuyor. Alacahöyük de bu izlerden yalnızca biri. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda Eski Tunç Çağı’ndan kalma 13 kral mezarı, saray ve sfenksli kapı keşfedilmiş. Aynı zamanda Gitti Güneş Kursu da yine Alacahöyük kazılarında ele geçirilmiş. İskilip Kaya Mezarı da tıpkı Alacahöyük gibi insanlık tarihine ışık tutuyor. Birçok kabartma ve figürün olduğu kaya mezarlarının Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülüyor. Son olarak, Çorum’a gelip de mutlaka görülmesi gereken diğer yer Murad-i Rabi Ulu Cami. Yapılış tarihi olarak net bir bilgi olmasa da Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat’ın azat ettiği kölesi Hayrettin Hazır tarafından inşa ettirildiği tespit edilmiş. Tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan cami, ağaç işçiliğiyle ön plana çıkıyor.

Çorum’da güneş battıktan sonra yeni bir hayat filizleniyor demek ne kadar zor olsa da insanlar kendi yollarını bir şekilde buluyorlar. Özellikle merkezde yer alan Ata Türkü Bar, Cafe Hertel, Mekan Bar gibi işletmeler, arkadaşlarınızla sohbet edip bir şeyler içebileceğiniz, canlı müzik dinleyebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Şehirde yıl boyunca 6 festival düzenleniyor. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali, Hattuşaş Kültür ve Gastronomi Festivali ve Kargı Panayırı ziyaretçilerin ilgi odağında yer alırken, Çaldağ Pazarkaşı Yayla Festivali, Osmancık Pirinç Kültür ve Sanat Festivali ve Hıdrellez Şenlikleri daha yerel kesime hitap ediyor.

Kara ve hava yoluyla ulaşımın sağlandığı Çorum’a uçakla gitmek isteyenler, kent merkezine 67 kilometre mesafede konumlanan Amasya Merzifon Havalimanı’na inmeleri gerekiyor. Havalimanından otogara geçtikten sonra otobüsle Çorum’a ulaşabilirler. Şehirler arası otobüs seferleri ise Türkiye’nin neredeyse her ilinden düzenleniyor. Şehir içi ulaşımda otobüs ve minibüsler yoğunlukla kullanılsa da taksiler de özellikle turistler için iyi bir seçenek oluşturuyor.