Macaristan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 9 Muhteşem Lezzet

Kültürü ve tarihiyle tüm dünyayı hayran bırakan ülke Macaristan, yemekleriyle de aynı etkiyi yaratıyor.

Ancak lezzetleri de aynı oranda harika. Tarihin getirdikleriyle kültürel anlamda yakın bulacağınız Macaristan’da ne yenir, ne içilir öğrenmek için yazımızı okumaya ne dersiniz?

Çevresindeki Slovenya, Slovakya, Romanya gibi ülkelerin mutfak kültürlerine katkılar sağlayan Macaristan’ın yemekleri uzun bir liste oluşturuyor. Yemekler genel olarak bolca yağlı, tuzlu ve baharatlı; bu nedenle ağır gelebilir.

#1 Macaristan’da Ne Yenir?

1- Dobos Torte

Dobos Torte

Macaristan tatlıları içinde en çok tüketilen ve sevilen şüphesiz Dobos Torte’dir. Canınız tatlı çekiyor ve Macaristan’da ne yenir diye düşünüyorsanız elbette ki ilk olarak dobos torteyi denemelisiniz. Neredeyse tarihi bir geleneksel lezzet diyebileceğimiz tatlının kökleri, 1885 yılına kadar dayanıyor. Kek ve kremayı sıraya koyan bu kat kat pastayı, başta Budapeşte olmak üzere her şehirde deneyebilirsiniz.

2- Goulash (Gulaş)

Goulash

Macaristan için ulusal yemek olarak kabul edilen Goulash, sulu yemek ya da koyu bir çorba olarak değerlendirilebilir. Et parçaları, soğan, sarımsak ve patatesle yapılan yemek, hemen hemen her lokantada karşınıza çıkacaktır.

Macaristan’da ne yenir sorusuna lezzetli bir yanıt veren gulaş, ülkenin hangi şehrinde olursanız olun; gulaş yemeden gezinizi tamamlamayın.

3- Kiraz Çorbası

Kiraz Çorbası

Yoğun bir kiraz kompostosu olarak anlatabileceğimiz Kiraz Çorbası; krema, un, şeker ve kiraz karışımından yapılıyor. Bölgeye özgü eşsiz tatlardan bu tatlı çorbayı, restoranlarda bulma şansınız biraz düşük. Ancak Macaristan halkının sofralarına konuk olma şansınız olursa rastlayabilirsiniz.

4- Kürtos Kalacs

Kürtos Kalacs

Türkiye için tanıdık bir lezzet olan Kürtos Kalacs, makara olarak bildiğimiz tatlı atıştırmalıklar. Silindire sarılarak pişirilen hamurların içine çikolata, tarçın, krema gibi leziz malzemeler eklenerek yapılıyor. Sokak satıcılarından bulabileceğiniz “baca pastası” diye bilinen bu nefis tatlılar, Noel pazarlarının da aranan lezzetleri arasında gösteriliyor.

5- Langos

Langos

Macarların en sevilen geleneksel lezzetine Langos diyebiliriz. Her ana yemeğin yanına eşlik ettiği gibi farklı malzemelerle kendi başına bir yemek oluşturan bu ekmeğin kökenlerinin Türklere dayandığı düşünülüyor.

Siz de fark edeceksiniz ki bizim pişilerimizi bir hayli andırıyor.  Macaristan’da ne yenir endişesine son veren bu lezzetin içerisinde sarımsak sosu, peynir, tejföl(ekşi krema) ve sosisle tüketiliyor.

6- Macar Sosisi

Macar Sosisi

Özellikle Budapeşte’de rahatlıkla bulabileceğiniz Macar Sosislerinden biraz yanınızda götürmeyi de unutmayın. Büyük bir sucuğa benzeyen bu sosislerin tadı alışık olduğunuz lezzetlerden çok farklı değil.

7- Palaçinka

Macaristan’da ne yenir
Palaçinka

Tuzlu veya tatlı çeşitlerini bulabileceğiniz bir çeşit krep olan Palaçinka, Boşnak Akıtması olarak da biliniyor. Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan’a kadar yayılan, tüm Balkanların simgesel bir yiyeceği olmuş. Canınız tatlı çekerken Macaristan’da ne yenir diye düşünmenize olanak tanımayan bu lezzetin içerisinde; meyve, çikolata ve pudra şekeri yer alıyor. Bu krepler, waffle tarzında hafif bir kaçamak için iyi bir seçim.

8- Palinka

Palinka

Macaristan’a özgü içkilerden bahsetmek gerekirse likörü örnek gösterebiliriz. Erik ve kiraz aromalı bir likör olan Palinka ise en çok tercih edilen içki. Yemek sırasında ve öncesinde Macarlar tarafından bolca tüketiliyor.

9- Pörkölt

Pörkölt

Et yemeklerine doyamıyorsanız, size son önerimiz Macarların tas kebabı olan Pörkölt olacak. Tavuk, sığır ya da domuz etinden yapılan çeşitleri olan yemeği gulaşın daha koyusu olarak düşünebilirsiniz. Tatlı kırmızıbiberle renklenen ve tatlanan Pörkölt, ülkenin oldukça eski ve lezzetli bir mirası.

*Yemeklerden önce nereleri gezebilirim diye meraklanmaya başladıysanız, aşağıdaki yazılarımıza buyurun.

Macaristan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin