Bristol Gezilecek Yerler | 22 Turistik Nokta

Bristol, İngiltere’nin altıncı en büyük şehri olup, yaklaşık 450 bin kişinin yaşadığı yerdir. Demir Çağı’ndan bu yana insanların yaşam alanı olmuştur.

Bristol gezilecek yerler listemizde sizlere şehrin mutlaka görülmesi gereken noktalarını derledik. Tarihi çok eskilere dayanan Bristol, İngiltere için önemli olaylara zemin hazırlamıştır. Örneğin, Amerika’ya yapılan yolculuklar için popüler bir limana sahip. Uzay ve sanayi çalışmalarının yürütüldüğü merkezleri var. Sahil şeridi ve iç kısımlarındaki doğal alanlar bölgeyi keşfetmek için olanak sağlıyor.

#1 Bristol Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Brunel’s S S Great Britain

great britain

Gemi müzeleri içinde eşsizdir. Eskiden buharla çalışan bir yolcu gemisiydi. Şimdilerde Bristol’ün en merak edilen yerlerinden biridir. Turistlerin çoğu burayı görmeden dönmez. Eski gemi, 1845-1854 arası kullanılan en büyük yolcu gemisi olarak tarihe geçmiştir.

2- The Clifton Suspension Bridge

clifton suspensiyon köprüsü

Avon Gorge ve Avon Nehri arasında, 1864 yılında açılan bir asma köprüdür. Köprü, mimari ve tasarımın güzel bir mucizesidir. Bu nedenle turistlerin ilgisini epey çekiyor. Ayrıca, şehrin panoramik manzarasını görmenin iyi bir yoludur.

3- Bristol Hayvanat Bahçesi

bristol hayvanat bahçesi

Dünyadaki en eski beşinci hayvanat bahçesidir. Londra’yı saymazsak ülkenin de en eski hayvanat bahçesidir. 2004’te Good Britain Guide tarafından ödüle layık görülmüştür.

4- At-Bristol Bilim Merkezi

bristol bilim merkezi

Turistler ve yerli halklar arasında çok ünlü olan bir bilim merkezidir. Etkileşimli aktiviteler ve bilimsel yorumlamalar eğlenceli anlar vadediyor. Burası ayrıca, planetaryumu ile de ünlüdür. Biraz eğlenmek ve ailece vakit geçirmek için güzel bir yerdir. Şaşırtıcı sergileri, nefes kesici görüntüleri unutamayacaksınız.

5- M Shed, Princes Wharf

mshed visit bristol

Bristol halkı ve yaşam tarzları hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz sosyal bilim alanı ve müzedir. Ücretsiz müzeye herkes girebilir ve dolaşabilir. Sergiler yenilikçi anlayışla dizayn edilmiştir.

6- Cabot Kulesi

cabot kulesi
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Şehir merkezi arasındaki tepenin halka açık parkındaki büyük bir kule olup, turistlerin gezip görmek istediği mekândır. 105 metre yüksekliğindeki kulenin tarihi önemi de var. 1890’larda şapel ve yel değirmeni yerine inşa edilmiştir. John Cabot döneminde kule, doğal manzaranın keyfini sürebileceğiniz nadir noktalardan.

7- Noah’s Ark Hayvan Çiftliği

Doğaya yaklaşmanın ve harika vakit geçirmenin en iyi yoludur. Çiftlik, 110 dönüm araziye yayılıyor ve orada yaşayan aslan, kaplan, gergedan gibi hayvanlara kucak açıyor.

8- Bristol Müzesi ve Sanat Galerisi

 bristol sanat merkezi

Alışılmadık eserleri ve koleksiyonları nedeniyle yerli ve yabancılar arasında çok iyi biliniyor. Müzenin en ünlü eseri, Banksy olarak bilinen bir yerel sanatçıya aittir. Ayrıca arkeolojik değerler de kronolojik olarak sergileniyor. Tarihi keşif için Bristol Müzesi ve Sanat Galerisi‘ne bekleniyorsunuz.

9- Aziz Mary Redcliffe Kilisesi

aziz mary kilisesi

Bristol’ün en güzel kiliselerinden biridir. Zerafet ve ihtişamın bir arada olduğu kilise, turistlerin ziyaret etmesi gereken yerlerin başında geliyor. Gotik mimari planından parlayan çatılarına kadar göz kamaştırıcı olan Mary Redcliffe, şehrin manevi yönünü geliştiren yapılar arasındadır.

10- Bristol Gösteri Salonu

bristol gösteri merkezi

Tiyatro veya gösteri salonu olarak adlandırabileceğimiz yer, West End ve Broadway şovları ile ünlenmiştir. Opera, bale, komedi gibi sahne performanslarına dayalı gösteriler için her türlü şart sağlanmış. Geçmişten günümüze etkisi devam eden oyunlar hâlen burada sergilenmektedir.

11- The Watershed

watershed

1982 yılının haziran ayında kapılarını açtı ve Birleşik Krallık’ın ilk özel medya merkezi oldu. Bristol’ün sahiplendiği yer gelişim kaydederek günümüze kadar varlığını korudu.

12- Avon Vadisi Demir Yolu

avon vadisi demiryolu

“Şehri kısa sürede kabaca gezeyim” diyorsanız demir yolu turunu tercih etmelisiniz. Bristol’de tarihi önemi vardır ve vaktiniz bol olsa bile denemek gerekir. İstasyonlardaki açık büfelerde yerel lezzetleri tadabiliyorsunuz. Her durakta farklı lezzetler olması geziyi daha da merak uyandırıcı yapıyor.

13- Arnos Vale Mezarlığı

arnos vale mezarlığı

Sessiz, sakin bir ortamı vardır. Adının mezarlık olduğuna bakmayın, Türkiye’deki mezarlıklardan çok farklı. İnsanlar burada yürüyüş yapıyor, öğleden sonra vaktini çevrede dolaşarak geçiyor. Mezarlığın mükemmel kahve yapan bir tesisi bile var!

14- Wills Memorial Building

wills memorial building

Wills Anıtı Binası, George Oatley tarafından tasarlanan Neo Gotik bir binadır ve Bristol şehrinin en güzel anıtları arasında yer alır. Park Street üzerinde bulunan bu mekan, egzotik tasarımı ve doğal görünümlü güzellikleri nedeniyle yıl içinde çok sayıda turist görüyor. Bununla beraber, Wills Binası Bristol’deki en büyük üçüncü yapıdır.

15- Yüzer Liman

bristol yüzer liman

Avon Nehri üzerindeki Bristol eski limanı, birçok iskele ve ambarlar yenilenerek estetik görüntüye kavuşmuştur. Geleneksel olarak “yüzer liman” olarak bilinir. Bölgede müzeler, galeriler, sergiler bulunur.

16- Bristol Katedrali

bristol katedrali

Başlangıçta bir Augustinian evinin kilisesi olarak yapılmıştı. 1542 yılında katedral statüsüne yükseltildi. Binanın eklentilerini de hesaba katarsak yüzyıllarca süren bir inşa sürecinden bahsediyoruz. Örneğin, nef ve kule biçimindeki batı cephesi 19. yüzyılda tamamlandı.

17- The Exchange

the exchange

Eski şehirde (old town) bulunan Corn Street’e bakan ve kapalı pazara bitişik olan Palladian tarzı The Exchange 1743’te yapıldı. Dönemine göre farklı dokunuşlar barındıran saat yüzyıllar boyu bu bölgenin simgesi olmuş.

18- Cheddar Gorge

Bristol’e sadece 18 kilometre uzakta olan, bir günlük gezi için tercih edilebilecek alandır. Ulusal Doğa Koruma Bölgesinin himayesinde olan topraklarda kayalıklar, sarkıt ve dikitlerden oluşan mağaralar ilk bakışta göze çarpıyor. Gizli odaları ile ünlü Gough’s Cave, St. Paul Katedrali’nin yüksek kuleleri de ilgi mekanlar arasındadır.

19- Gözlemevi

Gözlemevi eski bir yel değirmenine yapılmış bir tesisti. Suspension Bridge’in ve St. Vincent’in Mağarası’nın yakınında yer alır. 1777’de çıkan bir yangın sonucunda değirmen kullanılamaz duruma gelmiş. William West krizi fırsata çevirerek 1828 tarihinde burayı gözlemevi olarak kullanmak için tasarlamış.

20- Blaise Hamlet

blaise hamlet

Şaşırtıcı derecede şirindir. Yeşil alanda dokuz evden oluşan Blaise Hamlet, John Nash’in fikrinden çıkmıştır. Masal ve gerçek hayat arasında gidip geleceğinizden emin olabilirsiniz.

21- The Red Lodge Museum

the red lodge müzesi

Bristol’un gizli cennetlerinden biridir. Ülkedeki ilk kız reform okulu haline geldiği için Lord Byron ile doğrudan ilişkisi var. Büyüleyici, gizemli bir bölge olup bugüne kadar rekor ziyaretçi çekememiş olması bize garip geliyor.

22- Gürcü Evi

gürcü evi

19. yüzyılda inşa edilen ev günümüzde müze olarak kullanılıyor. 1700’lü yıllardan kalan ev aletlerini, mobilyaları ve tabloları burada görebiliyorsunuz. Evin odalarını inceleyerek o dönemde evlerin nasıl düzenlendiğini de öğrenebilirsiniz.

Bristol, İngiltere’nin biraz geri planda kalmış ancak harika turistik yerleri olan bir şehir. Özellikle son kısımda geçen Red Lodge Museum büyük potansiyele sahip.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin