Fotoğraflarıyla Birlikte En Detaylı Üsküp’te Gezilecek Yerler Listesi

Üsküp gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim;

Şehir Hakkında; Makedonya’nın başkenti Üsküp, Avrupa’da tarihin ve doğa güzelliklerin iç içe olduğu en sevilen turistik şehirlerden biridir. Makedonca konuşulan şehirde yarım milyondan fazla kişi hayatını sürdürmekte. Hristiyan Avrupa şehirlerine oranla %40 civarında Müslümanında yaşadığı şehir, daha etnik ve geleneksel bir havaya sahiptir.

Bunun en önemli etkilerinden biri de ülkenin 1395 yılında 1912 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesinden kalmış olması denebilir. Tabi ülke sınırları içerisinde bunca yıl Osmanlıca konuşulmasıyla beraber günümüzde konuşulan Makedonca ’da 4000’e yakın Türkçe kökenli kelime bulunmasına yol açmıştır.

Üsküp Kaç Günde Gezilir? Şehri keşfetmek için 2 gününüzü ayırmanız yeterlidir. Gezi noktalarının arasında sadece Matka Gölü şehir merkezinden biraz uzakta olmakla beraber, diğer Üsküp gezi noktaları birbirine yakın yerlerde olduğu için kolaylıkla aynı gün içerisinde gezilebiliyor.

Faydalı Uygulamalar; Üsküp’ü keşfederken en çok lazım olan uygulamaları edinerek kimseye ihtiyaç duymadan yolunuzu bulabilirsiniz.

Şehir içi Ulaşım; Avrupa ülkelerinden oldukça yaygın olan metro ve tramvay ağları, Üsküp’te henüz kullanılmıyor. Seyahat ederken şehrin her noktasına ulaşım sağlayabileceğiz otobüs ve taksileri kullanmanız gerekecek.

Çift katlı ve tek katlı otobüslerin hizmet ağladığı şehirde bilet fiyatları mesafeye göre değişmekle beraber 30-60 MKD aralığında denebilir. Otobüslerin yanı sıra şehirdeki çok sayıda taksiye de yukarıda önerdiğimiz uygulamaları kullanarak ulaşabilir, öncesinde fiyat için pazarlık yapabilirsiniz.

Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım; Üsküp’e indiğinizde yolculuğunuz burada bitmiyor. Havalimanıyla arasında 20 kilometre fark bulunan merkeze gitmek için Üsküp Büyük İskender Havalimanı’nda 7/24 hizmet veren taksileri veya Vardar Ekspres isimli otobüsleri kullanabilirsiniz. Otobüsle seyahatte 175 dinar ödeme yaparken, havalimanından Üsküp merkeze 1220 dinar yani yaklaşık 20 Euro kadar bir ödeme yapmanız gerekecektir.

Restoranlarda Bahşiş Oranları; Üsküp’te bahşiş, sadece restoranlarda alışılagelmiş bir durumdur. Bahşiş zorunluluğu yoktur ancak hesabın %10’u oranında bir bahşiş vermeniz beklenmektedir.

Ne Zaman Gitmeli? Şehrin gezi noktaları her mevsim mükemmel ancak Üsküp hava durumu göz önüne alınacak olursa, Temmuz-Ağustos ayları arasında seyahat etmeniz en idealidir. Bu dönemde seyahati önermemizin başlıca sebebiyse yılın en az yağış alan dönemi olmasıdır.

*Gezilecek Yerler Videosu

*Üsküp’te Gezilmesi Gereken En Önemli Yerler

-Simgesel Yapılar

1. Üsküp Sanat Köprüsü

Üsküp Sanat Köprüsü

Burası Neresi? Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yapılmış olan köprü, Üsküp 2014 isimli projenin parçalarından biridir. Yapı, üzerindeki 29 adet heykelle dikkat çekerken, bu heykeller Makedonyalı tanınmış sanatçı ve müzisyenlerin adına yapılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Sadece yaya girişine açık olan köprü, üzerindeki bronz rengi heykellerle turistlerin uğrak noktalarından biridir. Vardar Nehri üzerine yapılmış olan köprüyü ziyaret etmek için rotanızı da değiştirmenize gerek bulunmuyor. Şehir meydanını gezdiğiniz bir gün vakit ayırıp, Makedonya’nın tarihine adını yazdırmış önemli sanatçıların heykellerini inceleme şansı bulabilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Vardar Nehri’nin manzarasıyla, akşam ışıklarındaki Sanat Köprüsü manzarası birleşince ortaya muhteşem kareler çıkıyor… Bu anı yakalamak için hava kararmasıyla beraber köprü önünde fotoğraf çekilmeye hazır olun.

Google Haritalarda Aç 

Кеј 13-ти Ноември, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

2. Çifte Hamam

Çifte Hamam

Burası Neresi? Çifte Hamam, Üsküp’te Osmanlı dönemine ait eserler arasında ayakta kalmayı başarmış bir tarihi noktadır. II. Beyazıt döneminde sadrazam olarak hizmet veren Davut Paşa tarafından yapılan hamam, Taş Köprü’ye oldukça yakındır. Köprü, 1489-1497 yılları arasında inşa edilmiş, birkaç restorasyondan geçmiştir.

Neden Gitmeliyim? Uzun süre Osmanlı himayesinde olan, günümüzde Makedonya sınırlarıyla çevrilmiş topraklarda Osmanlı döneminden kalma birçok eser bulunuyor. Üsküp tarihi yerleri arsında önemli bir yeri bulunan Çifte Hamam, 1963 depreminde büyük hasar görmüş ve yapının birçok yeri yıkılmıştır.

Bunun yanı sıra kalıntılarda yapılan restorasyon işlemleri sayesinde tekrardan görülmeye uygun hale getirilen yapı günümüzde Makedonya Ulusal Sanat Galerisi olarak hizmet veriyor. Eski Türk hamamının dış cephesinde yapılan değişiklere rağmen, kubbe ve tavan motiflerinde bozulmalar olmadığı için Osmanlı izleri hala devam etmektedir. Avrupa ülkeleri arasında Selanik’ten sonra en çok dönemsel yapıyı Üsküp’te görmeniz mümkündür.

Unutmamalısınız! Genellikle Çifte Hamam olarak bilinmekle beraber, yaptıran sadrazamın ismiyle yani Davut Paşa Hamamı olarak da bilinmektedir. Tabela isimlerinde bu adı görürseniz şaşırmayınız.

Kaçırmamalısınız!  Restore edilmiş haliyle sanat galerisine dönüştürüldüğü gibi, içerişinde 14. Ve 20. Yüzyıla ait Makedon sanatçılara ait eserlerin olduğu koleksiyonu gezmeyi unutmayınız.

Google Haritalarda Aç 

Üsküp Türk Çarşısı

Çalışma Saatleri : 09:00 / 19:00 – Cumartesi / Pazar Kapalı

Web Sitesi

3. Alexander the Great

Alexander the Great

Burası Neresi? Üsküp meydanında bulunan heykel, Makedonyalı efsanevi hükümdar Büyük İskender adına yapılmış bir anıttır. Warrior on a Horse yani ‘’ Atlı Savaşçı’’ olarak isimlendirilen heykel 28 metre uzunluğunda ve tamamı bronzdan yapılmış olmasıyla dikkat çekiyor. Valentina Stefanovska tarafından yapılan heykel Yunanistan ve Makedonya arasında tartışmalara sebep olsa da günümüzde Üsküp Meydanı’ndaki yerini koruyor.

Neden Gitmeliyim? Makedonyalı İskender, atı üzerinde en önde savaşarak, topraklarını Yunanistan’dan başlayıp Hindistan’a kadar genişleterek dönemin en büyük imparatorluğu haline getirmiştir efsanevi bir kraldır. Şehrin tarihi için çok önemli bir karakter olan Büyük İskender’e dair bu büstü görerek, simgesel yapılardan birini keşfetmiş olursunuz. 🙂

Google Haritalarda Aç

Macedonia Meydanı, Üsküp

4. Taş Köprü

Taş Köprü

Burası Neresi? Üsküp’ün simgesel yapılarından biri olarak kabul edilen Taş Köprü, Vardar Nehri üzerinde inşa edilmiş şehrin en eski köprüsüdür. Tarihi Osmanlı köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde yapılmış olmasıyla bazen Fatih Köprüsü olarak da anılmaktadır.

12 sütun üzerine ve 214 metre uzunluğunda yapılmış olan köprü taş sütunlar üzerine inşa edilmesiyle, yıllar boyunca doğal afet ve savaşlara karşı ayakta durmayı başarabilmiş, sağlam bir tarihi yapıdır.

Neden Gitmeliyim? Taş Köprü, Üsküp köprüleri arasında en eski olanıdır.Mimar Sinan’ın mimari harikalarından biri olan köprü, birçok savaşta hedef haline gelmiş olsa da günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Makedonya’yı ziyaret eden bir Türk olarak, topraklarınızdan kilometrelerce uzaklardaki Osmanlı’nın izlerini keşfetmek oldukça heyecan verici olacaktır.

Google Haritalarda Aç

Macedonia, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

-Müzeler

5. Üsküp Şehir Müzesi

Üsküp Şehir Müzesi

Burası Neresi? Eski tren istasyonu içerisinde yer alan müze, Üsküp tarihini yansıtan sergilere ev sahipliği yapıyor. Müze içerisinde ilk yerleşimlerden günümüze kadar olan tarihi değişimi gözlemleyebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? 1949 yılında kurulmuş olan müze, eski tren istasyonunun bir bölümünün müzeye uyarlanmasıyla hizmet vermeye başlamıştır. ‘’Geçmişte Yürü’’ sloganını seçerek hem ulusal hem de uluslararası alanda sanatçıların sergi ve koleksiyonlarını da bünyesinde barındıran müze birçok açıdan sanatsal yönünüzü geliştirecek. Bir yandan Makedonya tarihini keşfederken dilerseniz sonrasında sanatçı koleksiyonlarını da aynı müze içerisinde gezebilmeniz oldukça büyük bir avantaj sağlıyor.

Google Haritalarda Aç

Ss Cyril & Methodius, Skopje, Kuzey Makedonya

09:00-17:00 / Pazartesi kapalı

Euro ikon Ücretsiz Giriş

Web Sitesi

6. Makedonya Müzesi

Makedonya Müzesi

Burası Neresi? Ülke tarihinin en eski müzesi sayılan Makedonya Müzesi, üç ayrı müzenin birleşmesinden oluşmuştur. Arkeoloji, Etnoloji ve Tarih kısımları bulunan müzenin her kısmı birçok eseri barındırdığı gibi ülkenin 14-20 yüzyıllar arasına ışık oluyor.

Neden Gitmeliyim? Üç farklı kısımdan oluştuğunu söylediğimiz müzenin arkeoloji kısmında kazılardan çıkartılan önemli eserler, Etnoloji bölümündeyse çok geniş bir giysi koleksiyonu bulunmaktadır.

Bu kısımda şehirde tarih boyunca kullanılmış geleneksel kıyafetleri görebilir, sonrasında şehrin tüm asırlarda yaşanmışlıklarını keşfetmek için tarih kısmına geçebilirsiniz. Turistler için muhteşem bir seyahat noktası olacak Üsküp Makedonya Müzesi, aynı zamanda Türk Çarşısı içerisinde yer aldığı için farklı gezi rotalarıyla birleştirebilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Makedonya Müzesi’ni ziyarete ettikten sonra müzenin hemen yanında bulunan Osmanlı Dönemi’ne ait Kurşunlu Han Kervansarayı görmeden geçmemelisiniz.

Google Haritalarda Aç

 Kjurchiska, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

08:00-16:00 / Pazartesi kapalı

Euro ikon 300 Dinar

7. Makedonya Mücadelesi Müzesi

Makedonya Mücadelesi Müzesi

Burası Neresi? Makedonya’nın egemenlik ve bağımsızlık mücadelesinin anlatıldığı müze, heykeller ve fotoğraflar kullanılarak canlandırılmaya çalışılmış büyük bir binadır. Müze, 2011 yılında 10 milyon Euro’ya yakın bir bütçe harcanarak yapılmış, ülkenin tarihine ve bağımsızlık mücadelesine verdiği önemi gösteren birçok sergiye ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Tarihe merakınız varsa, Makedonya’nın Balkanlar’da vermiş olduğu mücadele ilginizi çekecektir. Üsküp’ün en çok ziyaret edilen noktalarından olan Makedonya Mücadele Müzesi, yıl içerisinde 100.000’den fazla kişiyi ağırlayıp, devrimci ve mücadeleci halkının özelliklerini keşfetmenizi istiyor. Ayrıca müze gezmeyi sıkıcı buluyorsanız, bu müzeyi sahip olduğu bal mumu heykelleriyle normalden daha heyecan verici bulabilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Üsküp’te bulunan bu ulusal müzeyi ziyaret ederseniz bal mumu heykellerle fotoğraf çekilip, hikayenin içerisindeymiş gibi gözükmeyi unutmamalısınız. Ancak heykellere dokunmamaya dikkat etmelisiniz. 🙂

Google Haritalarda Aç

11-ти Март 11 March, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

10:00-18:00 / Pazartesi kapalı

Euro ikon Giriş Ücretleri

8. Holokost Müzesi

Holokost Müzesi

Burası Neresi? Müze, 1943 yılında Kuzey Makedonya’nın Bitola şehrinde yaşayan ve katliam sonucu hayatını kaybeden Yahudilerin anısına yapılmış bir müzedir. Nazi Almanyası döneminde Avrupa’nın birçok şehrindeki Yahudilerin katledildi Holokost hareketi, Makedonya’da da ağır sonuçlar doğurmuştur. Müze, hayatını kaybeden kişilerin anısını yaşatmak ve tarihe ışık tutmak amacıyla Üsküp’te faaliyet göstermektedir.

Neden Gitmeliyim? Makedonya tarihinde derin bir yara olan Holokost yıkımının ardından, Bitola şehrinde yaşayan Yahudilerin sadece %2’si hayatta kalmıştır. Ülkenin son 20 yılına ışık tutan Holokost Müzesi, 3200 kişinin hayatını kaybettiği soykırımın ardından ülkedeki Yahudi izlerini ve soykırımın getirdiklerini gözler önüne seren önemli bir merkezdir.

Kaçırmamalısınız! Yahudi soykırımı esnasında, birçok Yahudi’yi korumak adına Müslümanların bu dönemde etkin rol oynadığı biliniyor. Tarihte kara bir leke olarak görülen Yahudi soykırımının bilinmeyen detaylarını ve arşiv fotoğraflarını ancak bu müzeyi gezerseniz keşfedebilirsiniz.

Google Haritalarda Aç

Македонија, Iljo Vojvoda, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

09:00-15:00 / Pazartesi kapalı

9. Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi

Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi

Burası Neresi? Ülkenin büyük kısmının yıkılmasına sebep olan 1964 depreminin ardından, şehrin dört bir yanından gelen sanatçıların iş birliğiyle Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi kurulmuştur. Ulusal ve uluslararası girişimcilerin eserlerinin yer aldığı müze, şehrin yenilikçi yüzünü yansıtan noktalara rasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Sanatseverlerin girişimleriyle oluşturulmuş müze, birçok bağışçının ve ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Sadece Makedon sanatçıların değil uluslararası üne sahip olan sanatçıların eserlerin bulunduğu koleksiyonlar da büyük ilgi görmekte. Aynı zamanda bazı dönemlerde film gösterimleri, sergiler ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Çağdaş Sanat Müzesi, görsel yönünüzü geliştirmeniz açısından oldukça faydalı olacak.

Kaçırmamalısınız! Müzenin en ilgi çekici noktalarından biri; Picasso, Hartung, Calder, Christo ve Vasarely gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerine ev sahipliği yaptığı koleksiyon kısmıdır. Gezinizi tamamlamadan önce bu eserlere göz atmayı unutmamalısınız.

Google Haritalarda Aç

P.O. Box 482, Samoilova, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

09:00-17:00 / Pazartesi kapalı

Euro ikon 100 MKD

 Web Sitesi

10. Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi

Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi

Burası Neresi? Makedonya üzerinde bulunan eski dönemlere ait tüm eserlerin birleştiği Makedonya Arkeoloji Müzesi, şehrin tarihine ışık tutuyor. Antik Dönem, Orta Çağ ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin yer aldığı müze 6 binden fazla parçaya ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Üsküp’te bulunan müze, Büyük İskender’den Osmanlı dönemine kadar çok geniş tarihi döneme ait eserleri gün yüzüne çıkartmış durumda. İçerisinde bulunan farklı döneme ait kısımlarda toplamda 6 binden fazla parça gösterilirken 20 farklı arkeolojik bölgeye ait izler vardır.

Müzenin bir diğer özelliğiyle çağlar arasında farklı eserleri gezerken size eşlik eden müziklerin değişmesidir. Dönemin ruhunu yansıtan daha etnik şarkılara yer verilen müzede zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Burası, Makedonya gezilecek yerler listenizde kesinlikle olması gereken bir durak!

Kaçırmamalısınız! Makedonya Arkeoloji Müzesi’nin en dikkat çeken yanı içerisinde Büyük İskender’in lahidinin bir kopyası bulunmasıdır. Lahidi görmeden gezinizi tamamlamayınız. 🙂

Unutmayın! Müze içerisindeki eserlerin korunması adına içeride fotoğraf çekilmesi yasak.

Google Haritalarda Aç

 Кеј Димитар Влахов 1000, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

10:00-18:00 / Pazartesi kapalı

Euro ikon 300 Dinar

Web Sitesi

11. Museum Of Illusions

Museum Of Illusions

Burası Neresi? Müzelerin bolca bulunduğu Üsküp’te farklı bir dünyanın sanatla iç içe yansıtıldığı yerdir İllusions Müzesi. Müze ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunan, bakış açılarını geliştirmeye yardımcı yaratıcı fikirlerin bulunduğu bir yer olmasıyla dikkat çekiyor.

Neden Gitmeliyim? Çünkü, sıkıcı müze algısından çıkıp eğlenceli ve macera bir deneyim sunmak için dizayn edilmiştir. Gizemli noktaları keşfetmeye çalışırken eğleneceğiniz gibi yeni deneyimlere açılırken heyecan duyacaksınız. Ziyaretçilerin neredeyse tümü burada zamanın nasıl geçtiğini anlamadıklarından bahsetmiş! yorumlara güvenin ve bu müzeyi ziyaret edin…

Kaçırmamalısınız! Sürprizi çok bozmak istemediğimiz için fazla detay vermiyoruz ancak içerisine dahil olabileceğiniz alanlara girip fotoğraf çekilmeyi sakın unutmayın, oldukça hoş İnstagram fotoğraflarına sahip olacaksınız. 🙂

Google Haritalarda Aç

Maksim Gorki No 10, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

08:00- 20:00

Euro ikon 250 Dinar

 Web Sitesi

-Meydanlar / Popüler Sokaklar

12. Makedonya Meydanı

Makedonya Meydanı

Burası Neresi? Üsküp Meydanı olarak da bilinen Makedonya Meydanı, şehrin kalbinde en canlı noktalarından biridir. Şehrin ulaşım merkezi olarak bilinene meydandan tüm ulaşım ağlarına ulaşabiliyor, gitmek istediğiniz her noktaya gidebiliyorsunuz. Her şehrin bir kalbi olduğu gibi Üsküp’ün kalbi de Makedonya Meydanı’dır!

Neden Gitmeliyim? Şehrin en bilinen meydanlarından biridir. Ayrıca geç saatlere kadar hareketliliğini koruduğu gibi birçok kafe, restoran ve alışveriş noktası bu meydanın civarında bulunuyor. Hem bir başlangıç noktası görevi gören hem de turistik bir nokta olmasıyla hareketli bir nokta olan Makedonya Meydanı’na istemeseniz dahi yolunuz düşecektir. 🙂

Kaçırmamalısınız! Meydanda yukarıda detaylıca bahsettiğimiz Büyük İskender Heykeli bulunmaktadır. Turistlerin uğrak noktası olan meydanda genellikle arka fonda ışıklar ve heykel silueti varken çekilen fotoğraflar oldukça hoş oluyor.

Google Haritalarda Aç

Üsküp, Makedonya

13. Bohemian Street

Bohemian Street

Burası Neresi? Makedonya Meydanı’ndan 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Bohemian Street, şehrin içerisinden farklı bir dünyaya açılan kapı gibidir.

Neden Gitmeliyim? Üsküp genelinde olan Barok tarzı binalardan uzaklaşacağınız Bohemian Street, farklı havasıyla şehrin en ilgi çekici noktasıdır. Yeni bir hava almak size iyi geleceği gibi sokak içerisindeki çok sayıda restoran ve kafede vakit geçirme şansı bulabilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Üsküp’te bu sokağı ziyaret ettiğinizde bulunan restoranlarda lezzet dolu Makedonya geleneksel yemeklerini denemeyi unutmayınız.

Google Haritalarda Aç

Gjorgji Peshkov, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

14. Üsküp Eski Çarşı

Üsküp Eski Çarşı

Burası Neresi? Balkanlardaki en geniş çaplı pazar alanlarından biri olan Üsküp Türk Çarşısı, oldukça geniş bir alanı kaplıyor. Mustafa Paşa Camii ve Üsküp Kalesi arasındaki alan boyunca yayılan alan dört giriş kapılı, her çeşitten ürünü bulabileceğiniz farklı dükkânlara ev sahipliği yapmakta.

Neden Gitmeliyim? Üsküp Türk Çarşısı, içerisinde 712 adet dükkâna ev sahipliği yapan, Türk motifli etnik ürünlerden Makedonya geleneklerini yansıtan ürünlere kadar sayısız eşyayı içerisinde barındırıyor. Tarihi bir çarşı olan bu yer içerisinde etnik ve modern ürünler ulaşabileceğiniz gibi en iyi Üsküp’te hediyelik eşya alabileceğiniz yerlerin başında geliyor. Turistlerin bir numaralı uğrak noktası olan çarşı aynı zamanda birçok Türk esnafı barındırıyor. Türk esnafların sayısının fazla olması pazarlık yaparken size faydalı olabilir. 🙂

Kaçırmamalısınız! Osmanlı hatırası Türk Çarşısı’nı ziyaret ettiğinizde çok yakınında bulunan yukarıda da bahsettiğimiz Davut Paşa Hamamı’nı ziyaret etmeyi unutmayınız.

Google Haritalarda Aç

MK, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

09:00-15:00 / Pazar kapalı

-Milli Parklar

15. Üsküp Şehir Parkı

Üsküp Şehir Parkı

Burası Neresidir? Burası, şehrin ciğerleri diyebileceğiniz en kolay ulaşabileceğiniz doğayla iç içe bir alandır. Meydandan yürüme mesafesine bulunan Üsküp Şehir Parkı, ağaçların ve göletlerin süslediği bir alanda, tertemiz hava eşliğinde yürüyebileceğiniz doğal bir alan.

Neden Gitmeliyim? Üsküp’te binalar arasında dolaşmaktan veya kalabalıktan sıkıldıysanız mevsim ne olursa olsun güzelliğini koruyan bu kaçamak noktasına uğrayabilirsiniz. Özellikle sonbaharda turuncuya dönen yapraklar eşliğinde yürüme şansını bulursanız kesinlikle kaçırmayın deriz.

Unutmayınız! Bu alan sadece yürüyüş yapmak için değil isterseniz spor alanlarını kullanıp tatilde de spora devam edebileceğiniz bir yer. Tabi bir şeyler içmek isteyenler içinde parkta minik kafeler bulunuyor.

 Google Haritalarda Aç

Skopje 1000, Kuzey Makedonya

-Seyir Terasları

16. Vodno Dağı Seyir Tepesi

Vodno Dağı Seyir Tepesi

Burası Neresi? Üsküp’ü izleyebileceğiniz en yüksek noktalardan biri Vodno Dağı’dır. Deniz seviyesinden 1.066 metre yükseklikte olan bu zirve ormanlık alanları ve birkaç izleme noktasını içinde barındırıyor.

Neden Gitmeliyim? Turistlerin uğrak noktası olan Vodno Dağı, doğal bir seyir noktası olmasının yanı sıra birazdan bahsedeceğimiz Milenyum Haçı’na ev sahipliği yapmasıyla dikkat çekiyor. Yine de sadece dağı ziyaret edip, dağ kenarlarından bulunan seyir noktalarından Üsküp manzarasını izleme keyfini çıkarabilirsiniz.

Kaçırmamalısınız! Buraya kadar gelmişken Milenyum Haçı’nı ziyaret etmeden olmaz… Haçın tepesinden yapacağınız teleferik gezisini es geçmeyiniz.

Google Haritalarda Aç

Kuzey Makedonya

17. Milenyum Hacı

Milenyum Hacı

Burası Neresi? Makedon Ortodoks Kilisesi tarağından Vodno Dağı’nda yapılmış olan haç, Hristiyanlığın 200. Yılını kutlamak amacıyla yapılmıştır. 36 metre yüksekliğindeki haçtan muhteşem bir şehir manzarası seyredebiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyim? Ülke için dini boyutu olan haç ziyaretçiler için daha çok muhteşem bir seyir noktasıdır. Haç içerisinde bulunan asansörü kullanarak şehrin en tepe noktasından panoramik Üsküp manzarasını seyre dalabilirsiniz. Ayrıca sonradan eklenen teleferik hattıyla birlikte şehre doğru kısa bir seyahat gerçekleştirip daha hoş fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Kaçırmamalısınız! Bu muhteşem manzarayı izlerken haçın en tepesinde bulunan kafe ve restoranlarda birer Üsküp kahvesi içerek, anın tadını tam anlamıyla çıkartabilirsiniz.

Google Haritalarda Aç

1000, Kuzey Makedonya

10:00-22:00 / Pazartesi kapalı

Euro ikon Teleferik Ücreti : 100 Dinar

-Doğa Güzellikleri

18. Matka Kanyonu

Matka Kanyonu

Burası Neresi? Üsküp’ten 15 kilometre uzaklıkta bulunan Treska ve Vardar Nehirleri arasında Matka Kanyonu yer almaktadır. Makedonya’nın en popüler turistik noktası olan Mtko Kanyonu, birden fazla yeraltı su mağarasının bulunduğu doğa harikalarından biri…

Neden Gitmeliyim? Kayaların arasında saklanmış gizli bir cenneti andıran Matko Kanyonu, hem muhteşem su altı mağaralarına ev sahipliği yapıyor hem de doğa sporlarıyla ilgilenenlere sayısız olanak sunuyor.

Kanoyla gezi yapabileceğiniz göl ve 10’dan fazla mağarasını ziyaret edebildiğiniz gibi sade bir doğa yürüyüşü için de tercih edilebilir. Havanın sıcak ya da soğuk olması fark etmeksizin turistlerin uğrak noktası olan yerde bir şeyler içebileceğiniz kafeler ve dilediğiniz zaman mini bir tur yapabileceğiniz sandallar bulunuyor.

Deneyin; Göl etrafındaki restoranlarda lezzet dolu Üsküp yemeklerini denemeyi unutmayın.

Kaçırmamalısınız! Doğa manzarasının tadını çıkarttıktan sonra kanyon civarındaki; Matka Manastırı, Aziz Nikola Manastırı ve Aziz Andrew Manastırı’nı da ziyaret etmenizi öneririz.

Google Haritalarda Aç

Street 1;Village Matka, Village Matka 1000, Kuzey Makedonya

Euro ikon 510 Dinar

19. Tumba Madzhari

Tumba Madzhari

Burası Neresi? Üsküp’te yapılan otoyol kazıları esnasında keşfedilen Neolitik yerleşim yeri, şehirde M.Ö 6000 ve 4300 yılları arasındaki yaşamın izlerini taşıyor. Deneme kazıları esnasında tesadüfen bulunan yerleşim yeri sonrasında yeniden inşa edilerek, zaman içerisinde değişen yerleşim algısını gözler önüne seriyor.

Neden Gitmeliyim? Birçok şehri keşfederken daha öncesinde insanların nasıl bir ortamda yaşadıklarını merak etmişsinizdir. Üsküp’ü keşfederken sorunuza cevap olabilecek bu Neolitik köy her yerde görebileceğiniz sıradan gezi noktalarından biri değil. Buraya kadar gelmişken zamanın neler getirdiğini, insanlık tarihinin nasıl değiştiğini keşfetmenizde fayda var.

Kaçırmamalısınız! Kültürel değişimi gözler önüne sürecek olan bu zaman yolculuğu, her yerde karşılaşabileceğiniz gibi değil… Zamanınız ve vaktiniz varken bu fırsatı değerlendirip, Neolitik Dönemin en iyi yerleşim yerini görmeden keşfinizi sonlandırmayınız.

Google Haritalarda Aç

Skopje, Kuzey Makedonya

08:00-14:00 / Pzt-Salı Kapalı

 Web Sitesi

20. Vrelo Cave

Vrelo Cave

Burası Neresi? Dünyanın en iyi 77 doğal alanından biri olarak kabul edilen Vrelo Mağarası, Treska Nehri’nin sağ tarafından girişi bulunan dünyanın en derin sualtı mağarası olarak bilinmektedir.

Neden Gitmeliyim? Mağara, birçok dikit ve sarkıta ev sahipliği yapan muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir. Üsküp’ün turistik noktaları arasında başı çeken mağarayı rahatlıkla gezebilmeniz için turistik gezi yolları yapılmış ve doğa güzelliklerine aday gösterilen yerler arasında en iyi 77 noktanın arasına girmeyi başarmıştır.

Yukarıda detaylıca bahsettiğimiz Matka Gölü’nün yakınında bulunan mağaraya kanyondan 20 dakikalık bir yürüme mesafesiyle ulaşılabiliyor. İç kısmını gezerken önce büyük bir sessizlikle karşılaşacağınız mağaranı yaşayan tek sakinleri yarasalardır. İlerlediğinizde ürküp uçuşan yarasalardan korkmanıza gerek yok çünkü zararsız canlılardır. Geriye sadece Vrelo Cave’i ziyaret edip, muhteşem doğasını seyre kalmak oluyor.

Kaçırmamalısınız! Mağara girişindeki akustiği kullanarak burada bazı dönemlerde konserler verilmektedir. Ziyaret dönemlerinde etkinliklere denk gelirseniz kesinlikle bu fırsatı değerlendirmenizi öneriyoruz.

Google Haritalarda Aç

Euro ikon 400 Dinar

*Üsküp’te Gezilecek Alternatif Yerler

-Eğlenceli Yerler

21. Üsküp Lunaparkı

Üsküp Lunaparkı

Burası Neresi? Makedonya’nın başkenti Üsküp’te şehrin en büyük eğlence parkı olarak hizmet vermektedir. 25.000 metrekarelik alanda 27 farklı macera oyuncağının hizmet vereceği park eğlence ve heyecanı bir arada hissetmek isteyenler için iyi bir seçenek.

Neden Gitmeliyim? Eğlencenin yaşı olmadığı gibi macera tutkunlarının her şehirde aradığı yerlerden biri de lunaparktır. Şehirde 2018 yılında açılmış yani henüz yeni sayılabilecek park farklı eğlence alanlarıyla genç yaşlı her kesime hitap edecek yenilikçi bir düzene sahip. Ayrıca Üsküp’te çocukla gezilecek yerler arasında da sayılabilecek bu park, uygun bilet fiyatıyla da revaçta. Lafın kısasına gelecek olursak, heyecanı doruklarda hissetmek için Skopje Lunapark’ı ziyaret etmelisiniz.

Google Haritalarda Aç

ул. 1732 бр. 10 Градски парк, Skopje 1000, Kuzey Makedonya

08:00-21:00

-Çocukla Gezilecek Yerler

22. Üsküp Su Parkı

Üsküp Su Parkı

Burası Neresi? Makedonya’nın en büyük şehri olan Üsküp’te eğlencenin en yeni boyutu Üsküp Su Parkı oluyor. Su parkları ve sayısız kaydırağıyla keyifli anlar geçirmek isteyenlerin ilk noktası olan bu park yaz aylarında oldukça yoğun.

Neden Gitmeliyim? Bildiğiniz üzere Üsküp’ün denize kıyısı yok ve yaz ayları oldukça sıcak geçiyor. Bu sıcaklarla başa çıkmanın en eğlenceli yolu dendiğinde de akla ilk olarak su parkları geliyor. Farklı yüksekliklerde birçok kaydırağa ev sahipliği yapan Üsküp Water Park’ 2013 yılında açılmış olup, eğlenmek isteyenleri bekliyor.

Google Haritalarda Aç

Skopje 1000, Kuzey Makedonya

09:30-19:00

Euro ikon 300 Denar

-Gece Gezilecek Yerler

23. Club Epicentar

Club Epicentar

Burası Neresi? Makedonya gece hayatı içerisinde revaçta mekanlardan biri Epicentar Club’tır. Gece yarısından sabah saatlerine kadar hizmet veren gece kulübü her gün açık olmadığı için çalışma saatlerini kontrol etmeniz önerilir.

Neden Gitmeliyim? Makedonya’da eğlence dendiğinde ilk düşünülmesi gereken, Üsküp gece hayatı oluyor. Üsküp’te gece gezmesi yapmak isteyenler için Epicenta Club, canlı DJ performansları ve şık iç mekan tasarımıyla tercih ediliyor. Gece yarısına doğru kapılarını açan kulüpte sabahın ilk saatlerine kadar devam eden eğlenceye dahil olup, eğlence dolu bir gece geçirebilirsiniz.

Bilmelisiniz ! Mekana giriş yapabilmeniz için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir.

Google Haritalarda Aç

Boulevard Saint Clement, Skopje, Kuzey Makedonya

23:30-05:00 / Pazar-Pazartesi-Salı / Kapalı

Euro ikon 300 Dinar

*Üsküp’e Yakın ve Civarında Gezilecek Yerler

-Yakınındaki Turistik Şehirler

24. Ohri City ( Ohrid )

Ohrid City

Burası Neresi? Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’ten sonra en çok ziyaretçi alan şehirleri arasında Ohrid bulunuyor. Üsküp’e yakınlığı, Ohrid Gölü’nün kıyısında olması ve Arnavutluk’a sınırı olmasıyla dikkat çeken şehir, Makedonya gezi noktaları arasında önemli bir yere sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Ohri, ülkenin turizm kenti olarak bilinmekle beraber, Makedonya’nın eski yerleşim yerlerinin iyi muhafaza edilmesi şehre eski bir hava katmış. Nostaljik görüntüsü ve Ohri Gölü manzarasına kurulmuş olan bu kıyı şehri sahip olduğu gezi noktalarıyla da Üsküp civarında gezilecek yerler arasında ilk sırada.

Nostaljik yapısından bahsettiğimiz Ohrid gezilecek yerler arasında; Ohri Ayasofya Kilisesi, Ohri Kalesi, Aziz Yuhanna Kilisesi ve Çar Samuel Kalesi gibi çok sayıda gezi noktası mevcuttur. Bunun yanı sıra şehrin sokaklarını gezerken Osmanlı ev mimarisine uygun yapılmış eski evleri görmek sizi şaşırtabilir.

Şehrin tarih kokan noktalarının yanı sıra Ohri Gölü kıyısında bulunan tavernalarda, Makedonya tınıları eşliğinde Ohri gece hayatının tadını çıkartabiliyorsunuz. Ayrıca Ohrid’te gece hayatı için daha renkli bir şeyler hayal ediyorsanız Kliment Ohridski Caddesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Google Haritalarda Aç

*Üsküp’e Yakın Havalimanları

  • Üsküp Havaalanı 25 dakika (23,5 km)
  • Priştine Havaalanı – 1 saat 20 dk. (97 km)
  • Ohri Havaalanı- 2 saat 27 dk. (174 km)
  • Sofya Havaalanı 3 saat 40 dk. (249 km)
  • Tiran Havaalanı 3 saat 54 dk. (319 km)

-Üsküp Türk Konsolosluğu İrtibat Bilgileri

  • Adres: Ul. Slavej Planina -BB, 1000 Üsküp, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti
  • E-Mail: [email protected]
  • Telefon: +389 2 310 4710

-Makedonya Üsküp Acil Durum Telefon Numaraları

  • Ambulans: 112
  • Polis: 192
  • Yangın:193

*Temel İrtibat Bilgileri

Makedonya Üsküp’ü ziyaret ettiğinizde şehrin yerel GSM operatörlerinden olan Vip MK,Lycamobile ve Telekabel’den herhangi birini tercih edip yeni bir hat alabilirsiniz. Gittiğiniz şehirde alacağınız telefon hattı size daha fazla konuşma ve internet hakkını daha uygun fiyata kullanma şansı sunacaktır. Tabi bu durum, bu şehirde uzun süreli kalacaklar için avantajlıdır.

-Makedonya Telefon Operatörleri

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, Makedonya’nın ülke kodu ” +389 ” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +38905390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Farklı ülke sınırlarında Türk GSM hatlarını kullanmaya devam etmek istiyorsanız aşağıdaki işlemleri takip etmenize yeterli.

TurkcellTürk Telekom  ve Vodafone Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebiliyor. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık ) olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Üsküp gezilecek yerler listemizle ilgili görüşlerinizi,listemize ek olarak önerebileceğiniz gezi noktalarını bizlerle yorumlar kısmından paylaşırsanız oldukça seviniriz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin