Üsküp Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Şehir Hakkında; Balkanların en turistik noktalarından biri olan Üsküp, Kuzey Makedonya’nın başkenti ve zengin bir tarihe sahip şehridir. Tarih boyunca birçok farklı imparatorluğun parçası olduktan sonra bile kimliğini korumayı başaran bir şehir. Üsküp, Büyük İskender Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve sosyalist Yugoslavya’nın bir parçası oldu. Bu Üsküp’ü Doğu ile Batı arasındaki kültürün zengin bir karışımı yapıyor. Bir “Heykeller Şehri” olan Üsküp’te Osmanlı döneminden kalma Türk Çarşısı, Camiler, Köprüler ve evler görülmeye değerdir.

Üsküp Havalimanı Hakkında; Üsküp “Büyük İskender” Havalimanı olarak da bilinen Üsküp Havalimanı, Kuzey Makedonya’nın (diğeri Ohri Havalimanı) en büyük ve en yoğun iki uluslararası havalimanlarından biridir. Başkent Üsküp’ün 17 kilometre güneydoğusunda, Petrovec’te yer almaktadır. Kapasitesini ve genel kalitesini arttıran TAV şirketi 2010 yılından beri Üsküp Havalimanı’nı işletmektedir. Üsküp Havalimanı, Pegasus Hava Yolları ve Türk Hava Yolları’nın sıkça uçuş düzenlediği destinasyonlar arasında yer almaktadır. Ayrıca düşük maliyetli havayolu olan Wizz Air için de bir merkez görevi görür.

Üsküp Havalimanı iki kattan oluşan modern bir terminal binasına sahiptir. Zemin katta, check-in yerleri ve gelen yolcu salonunu bulacaksınız. Gidiş salonu terminalin birinci katında yer almaktadır. Üsküp Havalimanı’nda 11 biniş kapısı, zemin katta beş (101-105) ve birinci katta (201-206) kapıları bulunmaktadır.

Havalimanı/Şehir Merkezi Arası Ulaşım; Yakın bir zamanda Üsküp’ü ziyaret etmeyi planlıyorsanız ve uçak biletlerinizi alma aşamasındaysanız, Üsküp Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl gidebileceğinizi öğrenmek akıllıca olacaktır. Öncelikle, Üsküp Havalimanı şehir merkezinden yaklaşık 23 kilometre uzaklıktadır. Bu, trafiğe bağlı olarak araba ile yaklaşık 20-30 dakika sürdüğü anlamına gelir. Yol boyunca birkaç durağı olduğu için havaalanı servisi tarafından seyahat etmeyi düşünürseniz bu süre biraz daha uzun sürecektir. Üsküp Havalimanı’ndan şehir merkezine taksi veya havaalanı servis otobüsleriyle gidebileceğiniz gibi özel transfer hizmeti ve havaalanında araç kiralaması yaparak da ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Üsküp Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Havaalanından Üsküp’ün merkezine (Makedonya Meydanı) uzaklık 23 kilometre, araba ile yaklaşık 25 dakika sürmektedir. Makedonya Meydanı, Üsküp ve Kuzey Makedonya’daki en büyük meydandır. Üsküp Havalimanı’na indiğinizde iki resmi ulaşım seçeneğiniz olur: taksi veya havaalanı servisi. Eğer yolcu sayınız ve bagajınız fazla ise bir özel transfer hizmeti satın alabilir veya havaalanı terminal binası içerisinde yer alan yerel ve uluslararası araç kiralama acentelerinden aralarından tercih yapabileceğiniz bir araç kiralaması yapabilirsiniz. Üsküp’te yerel para birimi olan Makedonya Dinarı (MKD) ödemek zorunda kalacağınız için havaalanında bir miktar döviz bozdurmanızı tavsiye ederiz.

üsküp havalimanı şehir merkezi ulaşımı

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Üsküp Havalimanı’ndan şehir merkezine olan ulaşımlarda Vardar Ekspres ve Manora adlı iki otobüs şirketi transfer hizmeti vermektedir. Ancak, en sık transfer hizmeti Manora Shuttle tarafından verilmektedir. Üsküp şehir merkezinde, Capitol Alışveriş Merkezi, Otobüs terminali (otobüs ve tren istasyonu) ve Hotel Holiday Inn’de (şehir merkezi) dört durakta durmaktadır. Üsküp Havalimanı ve şehir merkezi arası otobüs yolculuğu 30 ila 40 dakika sürmektedir. Haftanın her günü çalışan Manora Shuttle, şehir merkezi ve Üsküp Havalimanı yönünde günde 7 ile 10 sefer düzenlemektedir. Biletler terminal içindeki kontuarlarda veya otobüs şoföründen satın alınabilir.

üsküp havalimanı otobüs ulaşımı

Üsküp Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Manora Shuttle Otobüsleri ile Ulaşım:

Havalimanı gelen yolcu terminal binasının karşısında yer alan duraklardan kalkan Manora Shuttle otobüsleri ile şehir merkezine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Havaalanından sonraki ilk durak 30 dakikalık yolculuk sonrası Capitol Alışveriş Merkezi’dir. Bir sonraki durak Üsküp Uluslararası Otobüs Terminali’dir. Son durak ise Holiday Inn Hotel’dir. Manora Shuttle otobüs biletlerinizi havaalanı terminal binası içerisinden Manora Shuttle kontuarından veya otobüs şoföründen satın alabilirsiniz. Tek yön bilet ücreti 180 MKD’dir (3 EUR).

Daha fazla bilgi için Manora Shuttle resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Üsküp Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Vardar Ekspres Otobüsleri ile Ulaşım:

Üsküp Havalimanı’ndan şehir merkezine transfer hizmeti sağlayan bir başka ulaşım alternatifi ise Vardar Ekspres otobüsleridir. Havaalanı gelen yolcu çıkış kapısının karşısında yer alan Vardar Ekspres otobüs duraklarından binerek şehir merkezine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 30 dakika sürmektedir ve tek yön bilet ücreti 180 MKD’dir (3 EUR). Otobüs biletinizi havalimanındaki stanttan veya otobüs şoföründen satın alabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için Vardar Ekspres resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Havaalanından Üsküp’ün merkezine (Makedonya Meydanı) uzaklık 23 kilometre ve araba ile yolculuk trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 25 dakika sürmektedir. Havaalanı çıkış terminalinin dışında bekleyen taksileri göreceksiniz. Bunların hepsi aynı şirket tarafından işletildiğinden, tarifeleri sabit bir fiyat olan 25 Euro’dur, yani 1.500 MKD (2023 yılı itibariyle). Taksilerin tamamı beyaz renktedir ve 1’den 65’e kadar numaralandırılmıştır.

üsküp havalimanı taksi ulaşımı

Araçlar günün 24 saati havalimanı terminal binasının çıkışında bulunabilir ve genellikle bekleyen birkaç taksi vardır. Havaalanında bekleme gibi bir durumla karşılaşmazsınız. Varış yeriniz şehir merkezi veya oteliniz değilse, taksi şoförüne önceden varış yerinizi söylemeli ve ücretin aynı olup olmayacağını sormayı unutmayın.

Üsküp Havalimanı’ndan direkt Ohri’ye gitmek istiyorsanız taksi ücreti 6.000 MKD’dir (98 Euro).

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Üsküp ve çevre şehirlere seyahat etmenin bir başka yolu da Üsküp Havalimanı’ndan otelinize özel, kapıdan kapıya transferdir. Ayrıca, Üsküp Havalimanı’ndan Makedonya’nın hemen her şehrine sorunsuz bir ulaşım için önceden bir transfer rezervasyonu yapabilirsiniz. Aşağıda Üsküp Havalimanı’ndan en popüler iki transfer güzergâhlarının bir listesini görebilir, rezervasyon yaparak varışta ödemenizi yapabilirsiniz.

Üsküp Havalimanı – Şehir Merkezi: 25€

Üsküp Havalimanı – Ohri: 130€

Transfer hizmeti alabileceğiniz yerel acenteler arasında Phine Holidays, Simonium Travel, Jam Transfer, Skopje Daily Tours ve Ohrid Daily Tours yer almaktadır.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

üsküp havalimanı araç kiralama

Üsküp Havalimanı’nda araç kiralaması yapabileceğiniz on dört yerel ve uluslararası acente bulunmaktadır. Bunlar; Avis, Sharr Express, Europcar, Hertz, Sixt, Mida Rent, Enterprise, Inter Ways, Mara Rent a Car, EliteCo, Interrent, AlfaRent ve Starcar’dır. Araç kiralama acentelerinin ofisleri gelen yolcu terminalinde yer almaktadır. Buradan bir araç kiralaması yaparak rahat ve konforlu bir şekilde otelinize ulaşımınızı sağlayabilir ve Üsküp seyahatlerinizde rahat bir şekilde gezebilirsiniz.

Ayrıca, Makedonya’nın tatil destinasyonu olan Ohri’ye gitmek isterseniz, A2/E65 otoyolunu kullanmalısınız. Üsküp Havalimanı ile Ohri arası mesafe 202 kilometredir ve yolculuk yaklaşık 2 saat 45 dakika sürmektedir.

Otogar/Üsküp Havalimanı Ulaşımı

Üsküp Otobüs Terminali’nden havalimanına Vardar Ekspres ve Manora Shuttle otobüsleri ile gidebilirsiniz. Haftanın yedi günü belirli saat aralıklarında hareket eden iki otobüs firması ile havalimanına olan ulaşımınızı kolayca sağlayabilirsiniz.

Üsküp Otobüs Terminali’nden havalimanına giden Vardar Ekspres’in hareket saatleri için resmi web sitesi ve Manora Shuttle’ın hareket saatleri için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Biletlerinizi otobüs terminali içerisinde yer alan iki otobüs firmasının yazıhanelerinden satın alabilirsiniz.

Üsküp’te Yapılacak Şeyler

üsküp gezilecek yerler

Kuzey Makedonya’nın başkenti, hafta sonu kaçamakları veya Ohri’yi de ekleyip şöyle 1 haftalık seyahat edilebilecek güzel şehirlerden biridir. Şehrin merkezi güzel Taş Köprü çevresindedir. Burada pek çok zarif heykeller olduğunu göreceksiniz. Modern şehir merkezi köprünün güney tarafında yer almaktadır, burada daha büyük mağazalar ve restoranlar bulacaksınız. Eski Kent nehrin kuzey tarafında, burası Eski Çarşı’nın bulunduğu yerdir ve daha küçük dükkânlar ve restoranlar vardır.

Üsküp gezilecek yerler ve daha fazlası için diğer yazılarımızı da okuyun.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin