Almanya

357 bin metrekare yüz ölçümüne sahip Almanya, asıl ismiyle Almanya Federal Cumhuriyeti, çok sayıda nehir ve gölleriyle beslenen verimli ovalarıyla sahip olduğu coğrafi zenginlikleriyle diğer Avrupa devletlerinin yanında çok büyük bir coğrafi öneme sahip.

Baltık Denizi ve Kuzey Denizi Almanya’nın kuzey bölgesine konumlanırken, ulu ve büyüleyici Alp Dağları ülkenin güneyinde yer alıyor. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bu coğrafi konumlar arasında farklı farklı yerlerde bulunan 38 nokta var.

Uzun tarihi dönemler boyunca var olan Almanya, 1871 yılından önce birbirinden bağımsız bir şekilde bulunan krallıklar tarafından yürütülen bir Batı Avrupa devletiyken, Prusya Krallığı’nın öncülüğünde bu tarihte Alman Birliği’nin kurulmasıyla ulusal birliğini sağlamış bir devlet olarak var olmaya devam etti.

Dünya Savaşları’nda çok büyük bir askeri güce sahip olan, tarih sahnesinde büyük başarılar elde eden ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Doğu ve Batı yönetimi olarak Berlin Duvarı’yla ikiye ayrılan Almanya, 1990 yılında iki tarafın yeniden birleşmesi sayesinde Almanya Federal Cumhuriyeti kimliğine kavuşmuş oldu.

Avrupa kültür medeniyet tarihine felsefe ve  müzik alanlarında birçok önemli ismi kazandıran Almanya, dünya ekonomisinde çok önemli yere sahip olan bir sanayi ülkesi olduğu için Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından gelen ikinci büyük göç ülkesi niteliğini taşıyor. Ülkemizden de misafir işçi uygulaması nedeniyle çok sayıda göç alması sebebiyle ülke nüfusunun etnik kökeninin yarısını Türk vatandaşları oluşturuyor.

Çoğu bölgesi aldığı yağışlar sebebiyle nemli iken Almanya’nın doğu bölgeleri daha çok karasal özelliğe sahip. Kış aylarında çok soğuk günler yaşanabiliyorken, yaz aylarında sıcaklık dereceleri beklentilerinizin çok üzerinde olabilir. Sizin için hazırladığımız Almanya yolculuğunuza çıkmadan önce size yardımcı olacak.

Almanya’nın başkenti Berlin şehri aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olma özelliğine sahip.

Doğusunda Çek Cumhuriyeti ve Polonya, güneyinde İsviçre ve Avusturya batısındaysa Belçika, Lüksemburg, Fransa, Hollanda gibi ülkelerle sınır komşusu. Baltık Denizi ve Kuzey Denizi’ne de kıyısı olan Almanya, Avrupa’nın tam merkezinde bulunuyor.

Almanya ziyaretinizi hangi mevsimde yapacak olursanız olun ülkenin genelinde görülen iklim özelliklerini öğrenmeniz için Almanya rotanızı çizmeden önce bakmanız gereken ilk yer. Ülkemizden de aşina olduğumuz karasal iklim Almanya’nın da büyük bir bölümüne hakim. Yağışı bol, nemli bir iklime sahip olması nedeniyle yaz aylarında bile Almanya’da yağmurla karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Yaz aylarında sıcaklık da 30 santigrat derecenin üzerine çıkmıyor. Almanya’yı gezmek için en ideal mevsim bizce havaların ısınmaya, doğanın uykusundan uyanmaya, canlanmaya başladığı bahar ayları.

Hazırlamış olduğumuz Almanya Gezi Rehberi içinde Doğu Almanya, Ren Bölgesi, Orta ve Güney Almanya, Kuzey Denizi Yakını Bölgeler başlıklarıyla 4 bölgeye ayrılan Almanya’nın iklim koşulları arasında çok büyük farklar olmadığını açıkça söyleyebiliriz.

Doğu Almanya’da yaz ayları kurak ve yağıştan yoksun geçerken, Ren Bölgesi’nde ılıman iklim hüküm sürüyor ve kışlar Doğu Almanya’ya kıyasla daha sıcak geçiyor. Kuzey Denizi Yakını Bölgeler de Doğu Almanya’nın iklimine sahip. Orta ve Güney Almanya ise Doğu Almanya’ya kıyasla çok daha çeşitli bir iklim taşıyor. Tüm bu iklim özellikleriyle geniş bir perspektiften bakıldığında Almanya özünde bulutlu havası nedeniyle gri ve yağışı eksik olmayan bir ülke.

Seyahatiniz boyunca gezdiğiniz müzelerden kendinize ve sevdiklerinize o müzelere ait figürler bulunan çeşitli hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Tattığınız biraları çok sevmiş ve kendilerinden ayrılamıyorsanız içlerinde en sevdiklerinizden yapacağınız bira alışverişi de kendinize ve sevdiklerinize armağan edebileceğiniz lezzetli bir hediye seçeneği gibi gözüküyor. Aynı alışveriş tercihini şarküteriden yana da kullanabilirsiniz.

Messen porselenleri ve adını Köln’den almış kolonya da alabileceğiniz güzel hediyelik eşyalardan. Almanya gezi rehberi hazırlarken bu önerileri mutlaka göz önünde bulundurun.

Almanya biralarıyla ünlü bir ülke olması nedeniyle oldukça köklü pub kültürüne sahip. Kendinizle sakince vakit geçirmek veya arkadaşlarınızla soluklanmak için tercih edebileceğiniz çok sayıda mekan mevcut.

Adeta uyumayan Berlin şehri gece hayatına dahil olmak için seçilecek en güzel konum. Ünlü gece kulüpleri, renkli gece hayatı, her yaştan yerli ve yabancı turistin bulunduğu atmosferiyle Berlin kulüpleri sizi eğlenceli akşamlara davet ediyor. Watergate, Tresor ve  Berghain Panorama Bar tercih edebileceğiniz yerlerden.

Berlin şehri sadece barlara değil, Theater des Westens, Berliner Ensemble, Schaubühne am Lehniner Platz gibi kültürel aktivitelerde bulunabileceğiniz tiyatro, opera bale ve kabarelere de sahip.

Almanya’nın hemen hemen her şehrinde havalimanı ve tren istasyonu bulabilmeniz mümkün. Özellikle önceden planladığınız yolculuklar için uçak bileti almanız mantıklı ve ekonomik seçenek olacak.

Almanya ulaşım açısından kara yollarına ve demir yollarına hatrı sayılır bir yatırım yapmış ve bu alanda kendini oldukça geliştirmiş bir ülke. Sanayi Devrimi’nin etkisiyle demir yoluna büyük önem vermiş Almanya’da hızlı trenler sayesinde şehirler arası ulaşım oldukça kolay ve konforlu. Şehir içi ulaşımda da neredeyse her yerde tren kullanma imkanına sahipsiniz. Bu sayede yolda geçirdiğiniz zamanın çok az olduğunu söyleyebiliriz.

Almanya, diğer Avrupa devletleriyle sınır komşuluğu yaptığı için karayoluna da iyi yatırımlar yapmış ve kitleleri bu yolları tercih etmeye yöneltmiş. Siz de seyahatiniz boyunca arabanızla veya otobüslerle kara yolunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Otobüs; Şehir içi otobüs fiyatları 2,20 ve 2,60 Euro arasında değişiklik göstermekte. Ayrıca otobüsler geceleri ve hafta sonları da çalışıyor. Almanya’da sıkça karşınıza çıkacak olan sarı ve yeşil renkli levhalar durak anlamına geliyor.

Tren; Almanya’nın hemen hemen tüm büyükşehirlerinde tren istasyonu olduğu için gerek havalimanlarından şehir merkezlerine gerekse şehirlerarası ulaşımlarda en ekonomik ve de konforlu seçenek tren oluyor. Şehirde uzun süre kalmayı planlıyorsanız, Bahncard edinerek ülke sınırları içerisinde yapacağınız tren yolculuklarını daha ucuza getirebilirsiniz.

Araç kiralama; Erken rezervasyon şartı ile günlük 18 avro gibi bir ücret ödeyerek özel aracınızla dilediğiniz yeri gezebilirsiniz. Son dakikaya kalırsanız da bu fiyatlarda artış olma ihtimal epey yüksek. Almanya’da araç kiralayabilmek için 21 yaş ve üzerinde olmanız gerekiyor. Ayrıca araç kiralarken mutlaka “full kasko” seçeneğini tercih edin. Türkiye’de kullandığınız ehliyetinizin uluslararası geçerliliği olduğu için kiralama sırasında herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Berlin’den Hamburg, Dresden gibi şehirlere gidebileceğinzi gibi Prag, Amsterdam gibi kiraladığınız araçla Avrupa’nın diğer şehirlerine de yolculuk yapabilirsiniz. Almanya’da şehir dışı hız sınırı bölünmüş yollarda 110 km/h, şehir içi hız sınırı sokak aralarında 30 km/h, çevre yollarında 70 km/h, ana caddelerde ise 50 km/h’dir. Benzin fiyatları da yaklaşık olarak 1.50 avro.

Taksi; Açılış ücretinin 3,90 avro, kilometre başına ücretin de 2 avro olduğu Almanya taksileri ile yolculuk yapmak hem güvenilir hem de ekonomik. Ayrıca Andorid veya IOS işletim sisteminin olduğu mobil cihazınıza MyTaxi uygulamasını indirerek taksiye binmeden önce mesafe hesaplaması da yapabilirsiniz.