Köln

Almanya’nın dördüncü büyük şehri olan Köln, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunuyor. Ülkenin batısında yer alan şehrin yüzölçümü 405,15 km² olup, Ren-Ruhr bölgesinin güneyinde konumlanıyor. Bulunduğu eyaletin en büyük şehri özelliğine sahip olan kent, Düsseldorf’a 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Köln, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en önemli bilim, kültür, sanat, ulaşım ve ticaret merkezi olarak biliniyor. Şehrin tam ortasından geçen Ren Nehri’nin her iki yanını birbirine bağlayan 8 adet köprü bulunuyor.

Köln, MÖ 50 yılında Ren bölgesini karşıt güçlerin saldırısından korumak için Roma İmparatoru Claudius tarafından kurulmuş. İmparator Claudius kurduğu bu şehre, eşi Colonia (Köln) Claudia Ara Agrippinensium’un ismini vermiş. Bölge, İkinci Dünya Savaşı’nda aldığı ağır darbelerden sonra, nüfusunun %95’ini, şehrin ise %90’ını kaybetmiş ancak 1945 yılında savaş sona erdikten sonra diğer ülkelerin de yardımıyla hızla iyileşmeye ve gelişmeye başlamış.

2016 yılında yapılan araştırmalara göre; yaklaşık 1,061 milyon nüfusu olan Köln’de ortalama 57 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Sıcak ve ılıman bir iklime sahip olan şehirde ülke ortalamasına göre daha sık yağış görülüyor. Yıllık ortalama sıcaklığın 14 derece civarında seyrettiği bölgede, temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık değeri 30 dereceyi bulabiliyor. Eğer gezi rotanızda Köln şehri bulunuyorsa, turistlerin de sıklıkla tercih ettiği dönem olan yaz aylarında şehri ziyaret edebilirsiniz. Almanya’nın hangi bölgesine giderseniz gidin, sizi güneşli havada bile şaşırtacak derecede yağışlara maruz kalmanız çok olası. Bu sebeple yağmura karşı mutlaka tedarikli olmanızda fayda var.

Görkemli yapısıyla herkesi etkisi altına alan Ren Nehri’nin süslediği Köln şehri, sanat galerileri, tarihi yapıları ve müzeleri ile tüm turistleri kendine hayran bırakıyor. Şehrin merkezinde bulunan 157 metre boyundaki Köln Katedrali, tam tamına 632 yılda inşa edilmiş. UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul edilen ve gotik tarzındaki mimarisi ile görenleri adeta büyüleyen bu yapıyı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Aynı zamanda, Ren Nehri’nin kıyısında yer alan Çikolata Müzesi’ni gezebilir ve Kolumba Müzesi’ne giderek sanat ve tarihin oluşturduğu bu modern havayı soluyabilirsiniz. Köln’e eğer yaz aylarında giderseniz, Avrupa’nın en büyük reggae festivaline (Summerjam) de katılabilirsiniz.

Türkiye üzerinden Köln’e direkt uçuşlar bulunmakla birlikte, ortalama 3,5 saatlik bir zaman dilimi içerisinde şehre ulaşmanız mümkün. Türk Hava Yolları veya Pegasus Havayolları ile Türkiye’nin büyük şehirleri üzerinden Köln-Bonn Havalimanı’na gidebilirsiniz. Havalimanı, şehir merkezine tren ile 15 dakikalık mesafede yer alıyor.

Schengen ülkeleri arasında yer alan Almanya’ya gitmek için Umuma Mahsus (Bordo) Pasaportu bulunanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport sahiplerinin ise vize almasına gerek bulunmuyor. Eğer bu pasaportlardan herhangi birine sahipseniz, 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak şartı ile vize almadan Almanya’da kalabilirsiniz.