Berlin

Almanya’nın kuzeydoğusunda yer alan ve ülkenin 16 eyalet şehrinden biri olan Berlin, Polonya’ya 70 km uzaklıkta bulunuyor. Almanya’nın en büyük şehri ve aynı zamanda ülkenin başkenti olan Berlin, buzul çağının izlerini taşıyor. Şehrin etrafı 20 bin yıl önce buzullarla çevriliyken 18 bin yıl önce buzulların erimesiyle dünya üzerinde Berlin’in coğrafik konumu oluşmuş. Ülke, hem doğası hem de sanatı ile dünyanın en önde gelen ve adından sıkça söz ettiren ülkeleri arasında yer alıyor. Berlin; Müzeler Adası, operaları, tiyatroları, festivalleri, konserleri ve kütüphaneleri ile Almanya’nın kültür ve sanat alanında da başkenti olduğunu gösteriyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1961 yılında doğu ve batı şeklinde ikiye bölünen Berlin, 1990 yılında tekrar birleşerek eyalet şehri özelliğine geri dönmüş. 10 Haziran 1998 tarihinde belirlenen yasa ile birlikte; Berlin’in 23 adet ilçesi, yönetilebilirliğin daha kolay olması adına 12 idari bölgeye ayrılmış. 1 Ocak 2001 tarihinde ise bu yasa resmi olarak yürürlüğe girmiş. Berlin, savaştan kalan izleri çok çabuk toparlamış ve yerleşik yapıya geçerek, şehir planlamacılığındaki düzeni ile tüm dünyada örnek bir kent halini almış.

Kuzey Avrupa’da bulunan Berlin, karasal iklime sahip olduğu için kentte kış ayları oldukça çetin geçiyor. Kış aylarında sıcaklığın sıfırın altına düştüğü şehirde, yaz ayları ise serin ve yağışlı geçiyor. Bölgede en çok temmuz ve ağustos aylarında yağmur görüldüğü için Berlin’e olan gezinizi yaz aylarında yapmak isterseniz yanınızda mutlaka şemsiye ve yağmurluk bulundurmanızı tavsiye ederiz. 2016 yılında yapılan araştırmalar; Berlin’in nüfusunu 3,4 milyon olarak gösteriyor. Bu sayısal veri ile Almanya’nın en kalabalık nüfuslu şehrinin Berlin olduğu ortaya çıkıyor. Aynı zamanda bölgede ortalama 200.000 Türk yaşıyor olmakla birlikte bu rakam Türklerin Türkiye dışında en yoğun olarak yaşadığı bölgenin Berlin olduğunu gösteriyor.

Tüm sokaklarının yemyeşil ağaçlarla kaplı olduğu Berlin, Almanya’da turistlerin en çok ziyaret ettiği bölge olarak biliniyor. Şehirde sanat, müzik ve festival alanında oldukça gelişmiş bir sosyal etkinlik yelpazesi bulunuyor. Berlin’in sokak sanatçılarını dinleyerek tüm sokaklarını keşfedebilir, etkileyici mimarileri olan kütüphanelerini gezebilir ya da opera binalarını ziyaret edebilirsiniz. Turistlerin her türden beklentisini karşılayan Berlin, yılda 100.000’in üzerinde ziyaretçi ağırlıyor.

Berlin’e İstanbul’daki havalimanlarından direkt uçuşlar bulunuyor ve ortalama 3 saatlik bir zaman dilimini kapsıyor. İstanbul’dan Berlin’e her gün uçuşlar düzenleniyor; Pegasus ve Türk Hava Yolları ile Berlin Schoenefeld Havalimanı’na rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Almanya, Schengen ülkeleri arasında bulunduğu için Umuma Mahsus (Bordo) pasaportu olanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize almadan Almanya’da bulunabilirler.