Stuttgart

Almanya’nın güneyinde yer alan ve ülkenin 6. Büyük şehri olan Stuttgart, Baden Württemberg eyaletinde yer alıyor. Ülkenin en dağlık bölgesi olma özelliğini taşıyan Stuttgart, aynı zamanda ticaret konusunda da ülkenin en önde gelen kentleri arasında yer alıyor. Birbirinden yetenekli öğrencilerin yetiştirildiği Stuttgart Üniversitesi ve Hohenheim Üniversitesi bu bölgede konumlanıyor. Şehre bağlı olan Bad Cannstatt semtinin ortasından Neckar Nehri geçiyor ve aynı zamanda bu semt, bünyesinde turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir kaplıcayı da sınırları içerisinde barındırıyor. Stuttgart şehri, Bosch, Porsche ve Mercedes-Benz gibi dünya devi olan markaların genel merkezine ev sahipliği yapıyor.

Muhteşem bir manzaraya şahit olacağınız yemyeşil alanlara sahip olan Stuttgart’ın, ülkede endüstri, borsa ve ekonomi alanlarında çok önemli bir yere sahip olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Stuttgart borsası, Frankfurt’tan sonra Almanya’nın en büyük ikinci şehri özelliğini taşıyor. Bölgede bulunan üniversiteler yurt dışından yüzlerce öğrenciyi kabul ediyor ve gerek güzel sanatlar akademisinde gerekse Almanya’nın sahip olduğu en büyük medya üniversitesinde birbirinden yetkin öğrenciler yetiştiriyor. 2016 yılındaki veriler, bölge nüfusunun ortalama 632 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Almanya’nın diğer şehirlerine nazaran sıcaklık oranının daha yüksek olduğu Stuttgart’ta ılıman bir iklim hâkimiyet gösteriyor. Coğrafik konumu sebebi ile hemen hemen her mevsimde yağış alan bölgede, yıllık ortalama sıcaklık 10 derece civarında seyrediyor. Yaz aylarının ortalama sıcaklığı yaklaşık 25-26 derece iken kış aylarının ortalama sıcaklığı ise 0-2 derece arasında değişiyor. Yağışın en az görüldüğü ve sıcaklığın en ideal olduğu dönemin ağustos ayı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer tatil rotanızda Stuttgart yer alıyorsa, ağustos ayında şehri ziyaret etmeniz gayet ideal olacaktır.

Stuttgart şehri her ne kadar endüstri ve ekonomi alanlarında adından sıkça söz ettiriyor olsa da aslında birçok tarihi yapı ve sanat müzesiyle de dikkat çekmeyi başarıyor. Kentte keşfedilecek birbirinden şahane yapılar bulunurken, bunların başında Mercedes-Benz Müzesi geliyor. Araba tutkunlarının mutlaka görmesi gereken ve Mercedes tarafından 2006 yılında açılmış olan bu otomobil müzesinde 160 araçlık 1500 adet sergi yer alıyor. Tarihi yapıları keşfetmek isteyenlere ise 18. yüzyılda barok tarzında inşa edilmiş olan Yeni Saray’ı ziyaret etmelerini önerebiliriz. Bu muhteşem yapının geniş bahçesinde oturarak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Türkiye’nin birçok şehrinden direkt olarak uçuşların bulunduğu Stuttgart’a yaklaşık 3 saat 30 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde ulaşabilirsiniz. Şehrin merkezine 30 dakikalık sürüş mesafesinde bulunan Stuttgart Havalimanı varışlı uçuş seferlerine göz atabilirsiniz. Şehrin oldukça gelişmiş ray sistemi olması nedeniyle metro ile dilediğiniz yere gitmeniz mümkün. Metro dışında yaygın olarak kullanılan otobüslerle de şehir içi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Almanya’ya seyahat etmek isteyen umuma mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Vizesiz gidebilmek için hususi, hizmet veya diplomatik pasaport sahibi olunması ve ülkede kalınacak sürenin 180 gün içinde 90 günü aşmamalı.