Nürnberg

Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı olan şehir, Münih’ten sonra bulunduğu eyaletin ikinci büyük şehri olmasıyla biliniyor. Nürnberg kenti; Pegnitz Nehri, Ren Nehri ve Main Tuna Kanalı’nın çevrelediği eşsiz bir konuma sahip. Aynı zamanda Bavyera eyaletinin endüstri başkenti olarak görülen şehir, bilimsel ve kültürel alandaki gelişmelere ev sahipliği yapmakla beraber, bu alanda hizmet veren dünyaca bilinen dev markaların genel merkezlerini de bünyesinde barındırıyor. Orta Çağ döneminin ünlü ressamlarından biri olan Albrecht Dürer’in Nürnberg’de doğup yaşamasının şehre sanat ve kültürel anlamında çok büyük katkılar sağladığını söylemek pek de yanlış olmaz.

Tarihi Roma Germen İmparatorluk dönemine kadar uzanan şehir, İkinci Dünya Savaşı’nda askeri üs görevini üstlenmiş olup; uçak, denizaltı ve tankların üretimi bu bölgede yapılmış. Savaş döneminde düşmanlar tarafından uçaklarla bombalanması üzerine, şehrin %90’ı yerle bir olmuş. Bölgede savaş bittikten sonra yeniden yapılanmaya gidilerek tüm yıkılan binalar tekrar inşa edilmiş ve tahribatın izleri hızlıca silinerek kent eski haline geri dönmüş. Nürnberg, sanayileşme alanında tamamen gelişmiş ve Almanya’nın Orta ve Doğu Avrupa pazarında önemli bir yere sahip olmuş.

2016 yılında yapılan araştırmalar; Nürnberg’in yaklaşık 509 bin nüfusu olduğunu gösteriyor. Sıcak ve ılıman bir iklime sahip olan şehirde, yıllık ortalama sıcaklık 9 derece civarında seyrederken, Temmuz yılın en sıcak ayı olup, sıcaklık ortalama 18-20 derece arasında değişkenlik gösteriyor. Ocak ve şubat ayları en soğuk geçen dönem iken, sıcaklığın zaman zaman sıfırın altına indiği de görülüyor. Eğer Nürnberg’e gezi yapmayı planlıyorsanız, bölgeye turistlerin de tercih ettiği mayıs-ağustos dönemleri arasında giderek şehrin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Ayrıca bahar ve yaz dönemlerinde düzenlenen festival tarihlerini baz alarak gezinizi planlamanızı öneririz.

Gotik mimarinin hâkim olduğu Nürnberg’de, Orta Çağ döneminden bu yana restore edilerek korunmuş olan birden fazla yapı bulunuyor. Şehrin merkezi olarak bilinen pazar meydanındaki Schöner Brunnen Çeşmesi, Orta Çağ dönemini yansıtan yapıların başında yer alırken; Kaiserburg Kalesi ve Nürnberg Kilisesi de bu yapılar arasında sayılabilir. Buram buram tarih kokan bu şehirde, her yıl düzenlenen fuar ve festivaller de bulunuyor. Bunların arasında; oyuncak fuarını, bira, folk ve Noel temalı etkinlikleri sayabiliriz.

Türkiye’den Nürnberg’e direkt uçuşlar bulunmakla birlikte, yolculuk ortalama 3 saatlik bir zaman dilimini kapsıyor. Şehir içi ulaşımın oldukça gelişmiş olduğu Nürnberg’de, VGN adı verilen bir ulaşım ağı kullanılıyor. Birbirine entegre olan tramvay ve otobüs hatları ile dilediğiniz yere rahatlıkla gidebilirsiniz. Nürnberg Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım metro ile ortalama 12 dakika sürüyor.

Schengen vizesi alınmasının gerekli olduğu Almanya’ya gidebilmek için umuma mahsus (bordo) pasaportu olanların vize başvurusunda bulunması gerekiyor. Diplomatik, hususi veya hizmet pasaportu olanlar ise vize almadan 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla Almanya’ya gidebilirler.