Düsseldorf

Almanya’ya bağlı Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti olan Düsseldorf’un kuzey kesiminde Ruhr Bölgesi, güneyinde ise Köln şehri bulunuyor. Ren Nehri’nin kıyısında konumlanan şehir, adını aynı nehre dökülen Düssel Deresi’nden alıyor. Düsseldorf’un şehir merkezi olarak bilinen Altstadt bölgesi, Ren Nehri’nin iki kıyısına kurulmuş olup, meyhane ve birahaneleri ile turistlerin en uğrak noktası olarak biliniyor. Düsseldorf, büyük şirketlerin katıldığı sanayi fuarlarına ev sahipliği yapıyor ve dünyanın önde gelen iş ve finans merkezlerinden biri olarak biliniyor.

İlk yerleşim izlerinin Roma İmparatorluğu döneminde görülen şehir, Berg Dukalığı’nın Prusya Devleti bünyesine geçtiği zaman kalkınma dönemine girmiş. İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük ölçüde zarar gören Düsseldorf, Batı Almanya bölgesinde yer almış ve şehrin yarısından fazlası harabeye dönmüş. Savaş bittikten sonra ise hızla yenilenen bölgenin kültür, sanayi ve endüstri alanında Avrupa’nın örnek olarak gösterilen başarılı şehirlerinden biri haline geldiğini söyleyebiliriz.

2016 yılında yapılan araştırmalar; Düsseldorf’un yaklaşık 612 bin nüfusu olduğunu gösteriyor. Ilıman bir iklime sahip olan Düsseldorf’da yıl boyunca sıkça yağış görülmekle birlikte bölgenin yıllık ortalama sıcaklığı 10 derece civarında seyrediyor. Yaz aylarında bile yağışın günlerce sürdüğü kentte derecenin; kış aylarında 0-10, bahar aylarında ortalama 20, yazın ise 25’e kadar yükseldiği görülüyor. Düsseldorf’a, şehrin meşhur olan festival dönemleri dışında başka bir tarihte gezi yapmayı düşünüyorsanız bahar ya da yaz aylarında gitmenizi tavsiye ederiz. Eğer gezinizi kış aylarında yapacaksanız, şehrin büyüleyici olan karnavalına da katılabilmeniz için şubat ayında gitmenizi öneririz.

Düsseldorf, şık ve modern bir şehir olarak anılmakla birlikte festival, fuar ve karnavallarıyla da adından sıkça söz ettiriyor. Yıl içerisinde binlerce turistin ağırlandığı bölgede, alışveriş ve moda tutkunları için ünlü markalara ait mağazaların bulunduğu caddelerin, yılın her döneminde yapılan festivallerin ve görülmeye değer müzelerin yer aldığını söyleyebiliriz. Düsseldorf’da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne aday olan ve mimarı yapısında barok tarzını görebileceğiniz Benrath Sarayı’nı gezebilir, eşsiz tasarıma sahip Medienhafen binasına giderek Düsseldorf manzarasını seyredebilir veya şehirde sıkça göreceğiniz Japon mutfaklarında değişik lezzetler tadabilirsiniz.

Türkiye’nin hemen hemen tüm büyük şehirlerinden direkt uçuşların bulunduğu Düsseldorf’a ortalama 3 buçuk saatlik bir zaman dilimi içerisinde ulaşabilirsiniz. Düsseldorf Uluslararası Havalimanı, Almanya’nın en büyük üçüncü havalimanı olup, alandan şehrin merkezine gitmek için tren ve shuttle servisleri kullanabilirsiniz. Kentin tren ağı oldukça gelişmiş olduğu için diğer Avrupa ülkelerinden direkt olarak trenle ulaşım sağlanabildiğini de belirtmek isteriz.

Almanya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaportu bulunan kişilerin Schengen vizesi alması gerekiyor. Vizesiz gidebilmek için ise Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport sahibi olunması gerekiyor. Eğer bu pasaportlardan herhangi birine sahipseniz, 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vize almadan Almanya’da bulunabilirsiniz.