Alaçatı’nın Yöresel Yemekleri | Ne, Nerede Yenir?

Alaçatı’nın yemek kültürünün temelini, çeşitli otlarla hazırlanmış mezeler ve otların harmanıyla oluşturulmuş lezzetler yapılandırmaktadır.

Yabani ve şifalı ot çeşitli yemeklerin ana malzemesini oluşturuyor. Masmavi gökyüzünün altında lezzetli yemeklerini denemek harika olmaz mı? Damak tadına düşkün olanların Alaçatı’nın yöresel yemekleri karşısında nutku tutulabilir.

Alaçatı’nın Yöresel Yemekleri

Listenin ilk sırasında;

1- Kahvaltı

Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı diyen Cemal Süreya’ya biz de katılıyor ve sizleri Alaçatı’nın muhteşem beyaz evlerinin arasında iştah açıcı bir kahvaltı sofrasına davet ediyoruz. Alaçatı’nın köy kahvaltıları güne zinde başlamanız için ilk adımdır. Taze pişirilmiş sıcak reçeller kahvaltıya ayrı bir lezzet katıyor. Bu keyfe bir demlik çay eşlik etmeli.

1.1- Sedirli Ev Alaçatı

kahvalti

Aynı zamanda bir otel olan Sedirli Ev’i serpme kahvaltı yapmak için de tercih edebilirsiniz. Ev yapımı reçelleri, doğal ürünleri ile samimi bir ortam sunan otel, gidenlerin mutlaka tekrar geldiği adreslerden biri olmayı başarmış. Pişileri, gözlemeleri, ege usulü kahvaltılık çeşitleriyle güne harika bir başlangıç yapabilirsiniz.

Adres : Alaçatı Mahallesi 12067 sokak no 5, 35937 Alaçatı / Çeşme

Telefon : 0530 512 04 94

1.2 Su’dan Alaçatı

sudan alacati

Serpme kahvaltılara ara vermek, farklı lezzetler deneyimlemek istiyorsanız Su’dan Alaçatı ilk adresiniz olmalı. Avokadolu yumurtaları dillere destan olmuş, yiyen tadını unutamıyormuş biz öyle duyduk. Yeşillikler içinde ağacın altında, hatta dilerseniz bahçedeki yataklarda kahvaltınızı edebileceğiniz bu restorana mutlaka uğramalısınız.

Adres : Alaçatı Mahallesi, Hacimemiş Mh.,2012 Sk., No:1-3 Alaçatı /Çeşme

Telefon :  0 232 716 77 97

2- Alaçatı Sakız Muhallebisi

alaçatı sakızlı muhallebi

Sakız ağaçlarının can damarı, Alaçatı’nın doğal bitki örtüsünde gizlidir. Sakızlı muhallebi yoğun bir lezzete sahip. Sade Türk kahvesiyle birlikte tüketilmesi yoğun tadı bastıracak bir önerimiz olsun. Alaçatı’ya yolunuz düştüğünde denemenizi tavsiye ederiz.

3- Kabak Çiçeği Dolması

Kabak Çiçeği Dolması

Alaçatı’nın ve Girit’in meşhur lezzetlerinden birisidir. Temmuz ayının başında toplanan kabak çiçeği, narin bir bitki gövdesine sahiptir. İç harcının hazırlık safhasında saf zeytinyağı kullanır. Sarımsaklı yoğurt veya limon suyu ile servis edilir. Alaçatı’da çoğu restoranda karşınıza çıkabilecek bir lezzet çünkü artık Ege mutfağının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Kabak çiçeği dolması yemeden Alaçatı’dan dönmemelisiniz.

4- Alaçatı Midyesi

Alaçatı Midyesi

Alaçatı’nın denizden çıkmış taze midyelerin içi lezzet doludur. Baharatların dengeli bir biçimde kullanılması lezzet kalitesini artıran bir etken. Diğer midyelere oranla oldukça küçüktür. Alaçatı’da bolca midyeyle karşılaşacaksınız, bu nefis lezzet yemek masalarınızı süsleyecek. Merak etmeyin Alaçatı’nın yöresel yemekleri yazımızda sizlere en iyi midyeyi nerede yiyebileceğinizi de yazdık.

4.1- Midyeci Seyfi Usta

Alaçatılılar’ın vazgeçilmezi, tatilcilerin unutamadığı, en iyi midye için herkesin ortak adresi olan Seyfi Usta’nın ne yazık ki bir işletmesi olmadığı için tam adres veremiyoruz. Ama siz yine de en iyi midyeyi yemek için Seyfi Usta’yı Alaçatı Meydanda çay bahçesinin önünde bulabilirsiniz.

5- Kumru 

Alaçatı’ya gelmişken kumru yemeden dönebileceğinizi pek sanmıyoruz çünkü her yerde bir kumrucuya rastlamak mümkün. Kumru, İzmir’den çıkan bir lezzettir. Simit hamurundan yapılan ekmeği ve iç malzemesinin çeşitliliği; sucuk, sosis, salam, kızarmış İzmir tulumu ile hem göz hem karın doyuruyor. Hele ki sıcak ızgaranın üzerinde ısıtılan ekmeğin tadına doyulmaz. Yanında ayran olursa tadı doyumsuzluğa çıkar.

5.1- Kumrucu Hikmet

kumrucu hikmet

Alaçatı’nın hemen girişinde sizleri karşılayan Kumrucu Hikmet, bol malzemesi, sıcacık ekmeği ile ziyaretçilerinden tam not almış. Hem konumu dolayısıyla Alaçatı’yı gezmeye başlamadan önce uğrayabileceğiniz yerlerden biri, kumru yemek için burayı tercih edebilirsiniz.

Adres : Alaçatı Mahallesi, Uğur Mumcu Cd. No:14/A Çeşme/İzmir

Alaçatı’nın yöresel yemekleri yazımızda tatilde hemen her yerde karşınıza çıkabilecek lezzetler listesiyle sizleri buluşturduk. Alaçatı’ya gittiğinizde önerdiğimiz restoranlara uğrarsanız, deneyimlerinizi bizimle yorumlar kısmında paylaşırsanız çok seviniriz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin