Abu Dhabi’de Mutlaka Görülmesi Gereken 16 Tarihi Yer

Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ederken başkent Abu Dhabi’nin inanılmaz cazibe merkezleriyle dolu olduğunu unutmayın. Burada kültürel deneyimlerden harika alışveriş merkezlerine kadar muhteşem deneyimler ziyaretçileri bekliyor.

Abu Dhabi tarihi hakkında; Badi Yas Kabilesi’nin 1761 yılında Abu Dhabi adasına yerleşmesi ile şehirdeki yaşam başlamıştır. Burası her zaman Arap toprakları arasında önemli bir yere sahip olmayı başaran ve rağbet gören yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti olan Abu Dhabi, bu görevi 1971 yılında üstlenmiştir. Şehir, ülkenin en büyük emirliklerinden biri konumunda bulunmaktadır ve turistik anlamda da en fazla ziyaretçi çeken yerlerin başında gelmektedir. Petrol kaynakları sayesinde, günümüzde çok modern bir görünüme sahip olmuştur.

Abu Dhabi’nin en ünlüleri; Şeyh Zayed, Abu Dhabi için çok önemli bir isim ve şehirde bu önemli devlet adamının isminin verildiği pek çok görülmesi gereken yer bulunuyor. Bunlar arasında camiler, saraylar ve daha birçoğu bulunuyor. Bu ünlü ismi gördüğünüz yerleri de mutlaka görmenizi öneriyoruz.

Abu Dhabi gezi tavsiyesi; Gezi sırasında Arap kültürünü tanımak için mutlaka yerel turlara katılmanızı öneriyoruz. Böylece ziyaret ettiğiniz yerleri daha iyi anlama ve hissetme imkanına sahip olabilirsiniz. Corniche bölgesi ise mutlaka zaman geçirilmesi gereken yerlerden biri. Şehirde gerçekleştirilen çöl safarisi turları ise size kendinizi bir bedevi gibi hissetmenizi sağlayacak.

Abu Dhabi gezisi sırasında kullanılabilecek uygulamalar;

  • Darb: Şehir içi ulaşım ağı, Abu Dhabi Havaalanı ulaşım seçenekleri, şehir içi haritaları, otobüs saatleri gibi pek çok önemli bilgiyi bu uygulama sayesinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Eğer gerçekleştireceğiniz Abu Dhabi turu için herhangi bir firmadan destek almayacaksanız bu uygulama eliniz ayağınız olacaktır.
  • Onwani My Adress: Bu uygulama ile Abu Dhabi’de kaybolmaktan korkmanıza gerek kalmayacak. Belediyenin bu uygulaması ile şehirdeki her QR kodu okutarak bulunduğunuz yerin konumunu öğrenebilir, yer tarifi yapmak istediğiniz zaman pizzacınıza ya da taksi şoförüne yerinizi çok kolay bir şekilde izah edebilirsiniz.
  • City Guard: Yaşanan herhangi bir olumsuz olayı emniyet birimlerine bildirmeniz için bu uygulamaya sahip olmanız yeterli.
  • ADFCA Customer Application: Bulunduğunuz bölgede yediğiniz ve içtiğiniz şeylerle ilgili şüphelendiğiniz bir durumu yetkililere bildirebilirsiniz.
  • Abu Dhabi Taxi: Güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmek için bu uygulamadan taksinizi çağırabilirsiniz.
  • Manaa: Arızalı ya da güvenmediğiniz bir ürün olduğunda bu uygulama ile bildirebilirsiniz.
  • Abu Dhabi Events: Şehir içindeki gerçekleştirilen sosyal, kültürel ya da sportif faaliyetleri takip etmek için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
  • Visit Abu Dhabi:Şehirle ilgili birçok turistik bilgiye bu uygulama ile ulaşabilirsiniz.

Dini Yapılar

1. Büyük Şeyh Zayed Camii 

Sheikh Zayed Grand Mosque

Burası neresi? Burası kesinlikle Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki en güzel camilerin başında gelmektedir ve Abu Dhabi’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Ziyaretçilere tamamıyla açık olan Şeyh Zayed Camii, Müslüman olmayanların da İslamiyetle tanışması konusunda aracı olmaktadır. Cami’nin duvarları saf mermerden yapılmış ve çeşitli süslemelerle daha cazip bir hale getirilmiştir. Cami, 2004 yılında hayata gözlerini yuman ülkenin en önemli devlet adamlarından Zeyd bin Sultan el-Nehyan’ın anısına sene 2007’yi gösterdiğinde inşa edilmiştir ve dünyadaki en büyük camilerden biridir. Hatta bununla ilgili bir de rivayet bulunuyor: Kahin bir kadın cami inşasının bitmesi halinde bu önemli şeyhin öleceğini söylüyor. Bu nedenle durdurulan inşaat şeyhin ölümünün ardından devam ediyor. Caminin inşası için 500 milyon doların üzerinde bir meblağ harcama yapılmıştır. Cami’de aynı anda 40000 kişi ibadet edebilmektedir. Burası aynı zamanda eşsiz manzarası ile de bilinmektedir.

Birçok kişinin camideki gösterişli avizeleri ve muhteşem süslemeleri gördüğünde “petrol zenginleri” diye içinden geçirmesine sebep olan cami, buna rağmen insanı büyülüyor. Caminin altı ise sıcak havalarda daha rahat edilebilmesi için bir geçit haline getirilmiştir ve burası adeta bir alışveriş merkezi gibi işletilmektedir. Cami ziyaretinin ardından otoparka kadar hizmet veren elektrikli araçlar ise ziyaretçilere kolaylık sunmaktadır.

Neden gitmeliyiz? Cami hem sahip olduğu eşsiz manzara nedeniyle hem de ülkenin en görkemli ve en büyük camilerinden biri olması nedeniyle, şehre gelenler tarafından kaçırılmaması gereken mimari ve dini yapılardan biridir.

2. Jahili Mosque

Jahili Mosque

Burası neresi? Jahili Kalesi’nin güneybatısında, 19. yüzyılın sonunda ilk Şeyh Zayed tarafından yaptırılan kaleyle birlikte küçük bir de cami bulunmaktadır. Al Ain bölgesindedir. Caminin avlusunda ise geleneksel olarak “ezan” okunan bir yer bulunmaktadır ve burası oldukça ilgi çekmektedir.

Neden gitmeliyiz? Şehrin merkezinde olması Jahili Camii’yi ulaşılması çok kolay bir destinasyon yapmaktadır. Bu nedenle camiye gitmek için zorluk çekmeyecek olmanız burayı görmeniz için önemli bir gerekçe. Abu Dhabi’nin geleneksel mimarisini yakından görmek ise camiyi Abu Dhabi’de kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerler arasına sokmaktadır.

Mimari Yapılar

3. The Founder’s Memorial

The Founder's Memorial

Burası neresi? 2004 yılında hayatını kaybeden Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk başkanı olan Zayed Al Nahyan’ın anısında dikilmiştir. Kendisi ülke için çok önemli bir devlet adamıdır ve bu anıt da bu nedenle ziyaretçilerin sıklıkla görmek için uğradığı yerlerden biridir. Anıt üzerinde bu önemli devlet adamının 3 boyutlu portresini görmüş olmak eşsiz bir deneyim.

Neden gitmeliyiz? Buraya BAE’nin kurucusu hakkında bilgi edinmek için mutlaka uğramanız gerekiyor. Etkileyici bir anıt olduğu konusundaki fikrimize siz de burayı ziyaret edince katılacaksınız.

4. Qasr Al Watan

Qasr Al Watan

Burası neresi? 2019 yılında önde gelen devlet adamlarının öncülüğünde halka açılan Qasr Al Watan, ülkenin mimari anlamdaki mihenk taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Devlet adamları tarafından ofis işleri ve bazı davetler için kullanılmaktadır. Beyaz granit ve kireçtaşının yoğun olarak kullanıldığı yapı, büyüleyici bölgeleri ve görkemli koridorları ile kesinlikle ziyaret etmeye değer yerlerden biri.

Saray içinde 50.000 kitap kapasiteli devasa bir kütüphane ve görkemli salon ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği yerlerin başlıcaları. Antika dekorlar ve 350.000 parça kristal ile yapılmış dev avize de görülmeye değer diğer önemli hususlardan.

Neden gitmeliyiz? Görkemli bir sarayı inceleyebileceğiniz yapıda aynı zamanda çeşitli gösteriler ve şovlar da bulunuyor. Bu da burada geçireceğiniz zamanı, Abu Dhabi gezisi esnasında çok daha değerli kılmaktadır.

  • Google Haritalar’da aç
  • Al Ras Al Akhdar – Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 600 544442
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 10:00-20:00 arası
  • Giriş Ücreti: Yetişkinler için 60 AED; Çocuklar için 30 AED. Rehberlik turların fiyatı değişmektedir.
  • Siteyi ziyaret et

5. Emirates Sarayı

Emirates Palace

Burası neresi? 3 milyar dolar civarında bir paraya mal olan bu saray, bir otel olarak hizmet vermektedir. Bu meblağ ile burası dünyada inşa edilen en pahalı 3. otel olma özelliğini taşımaktadır. Almanya kökenli bir oteller zinciri olan Kempinski tarafından işletmesi gerçekleştirilmektedir. Birçok şehrin meydanından daha büyük bir lobide karşılanan ziyaretçiler odalarına kadar zarif görevliler tarafından geçiriliyor. Standart odaların 60-70 metrekare olduğu otelde, lüksün sınırlarını zorlayan bir hizmet anlayışı bulunuyor. Adeta bir labirenti andıran yapı içinde ihtiyacınız olabilecek noktaları hafızanıza kazımak isteseniz bile çoğu zaman kaybolma riskiyle karşı karşıya kalabiliyorsunuz.

Neden Gitmeliyiz? Dünyanın en pahalı ve en lüks otellerinden biri görmek için bu yapıya yaklaşmanızı öneriyoruz. Tabi içeriye girmeniz için ücretli bir konuk olmanız gerekiyor aksi halde sizi engelleyecek birçok görevli karşınıza çıkacaktır. Çok özel mimarisi ile sadece dışarıdan bile görseniz sizi etkilemeyi başaracağını bilmelisiniz.

Kaçırmayın! Eğer geceliği için yaklaşık 600 dolar verebilecek maddi gücünüz varsa bir geceliğine de olsa otel için rezervasyon yaptırın ve kendinizi kısa süreliğine bir kral gibi hissedin.

*Otel için rezervasyon yaptırmayı düşünürseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

6. Qasr Al Hosn

Qasr Al Hosn

Burası neresi? Abu Dhabi’nin doğduğu bina olarak kabul edilen Qasr Al Hosn, 1760 yıllarında inşa edilmiş bir kaledir. Etrafı yüksek binalarla kuşatılmış bu tarihi bina birçok kişi tarafından Abu Dhabi tarihi yerler listesine eklenmesi tavsiye edilen bir yer. Burası aynı zamanda şehirdeki deniz taşlarıyla yapılan ilk yapı olma özelliğine de sahip.

Neden gitmeliyiz? Burası Abu Dhabi’deki görebileceğiniz en eski mimari yapı. Bu da burasını kesinlikle görülmesi gereken yerlerden yapıyor. BU tarihi yapıyı görünce şehrin nasıl bir değişim yaşadığını kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Kaçırmayın! Yapı içinde lezzetli bir Arap kahvesi eşliğinde güzel bir mola vermeyi ve manzaranın tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.

7. Qasr Al Muwaiji

Qasr Al Muwaiji

Burası neresi? Qasr Al Muwaiji, Abu Dhabi’nin orta kısmında bulunan önemli bir kaledir. Burası yaklaşık 100 yıldır vahayı izleyen etkileyici bir yapıdır. Şeyh Zayed bin Halife zamanında oğlu tarafından yaptırılmıştır. Basit ama çarpıcı bir bina olan kalenin köşelerinde kuleler bulunmaktadır ve kare formda inşa edilmiştir. 2009 yılında kapsamlı bir restorasyon ve kazı çalışmalarıyla iyice gün yüzüne çıkarılan kale, 2015 yılında Şeyh Halife bin Zayed’in hayatı ve başarıları üzerine bir dönüm noktası sergisine ev sahipliği yaparak halka açılmıştır.

Neden gitmeliyiz? Kaleyi yaptıran kişi Şeyh Halife bin Zayed, Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü 40 kişisinden biri olarak gösterilmiştir. Kale de günümüzde bu güçlü kişinin hayatına dair sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

Müzeler

8. Louvre Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi

Burası neresi? Kasım 2017 yılında mimar Jean Nouvel tarafından açılışı gerçekleştirilen Louvre Abu Dhabi, 23 kalıcı sergisi ile ziyaret edenleri insanlığın başlangıcından günümüze gizemli bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Müze Saadiyat Adası içinde oldukça etkileyici bir manzaranın içinde yer alıyor. Kalıcı galerilerin yanı sıra çocuk müzesi, oditoryum, restoranlar, alışveriş durakları ve alışveriş merkezine de sahip olan mekan, Abu Dhabi’daki en önemli tarihi yerler arasındaki yerini çoktan almış durumda. Tıpkı bir franchising formatıyla hizmet veren müze, Arap dünyasının ilk evrensel müzesi olma özelliğiyle de dikkat çekmektedir. Tabi burasını Fransa’daki orijinal Louvre Müzesi ile kıyaslamamak gerektiğini de belirtelim.

Neden gitmeliyiz? Etkileyici bir mimariye sahip olan müzenin 180 metre genişliğindeki kubbesi ise en dikkat çeken mimari detaylardan. Güneş ışığının kubbenin deliklerinden süzülmesi, müzedeki galeriler üzerinde adeta bir “ışık yağmuru” etkisi yaratmaktadır.

9. Etihad Antique Gallery

Etihad Antique Gallery

Burası neresi? Al Bateen’de bir villada bulunan Atihad Antique Gallery, geniş bir antika koleksiyonuna sahiptir. Başlangıçta özel bir koleksiyon olan galeri, günümüzde halka açık bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Burası günümüzde hemen yan taraftaki Etihad Modern Sanat Galerisi’ne bağlı bir şekilde hizmet vermektedir. Her iki galerideki eserler, sadece çağdaş sanatın tanıtımına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bölgenin geçmişini ve tarihini koruma noktasında da önemli bir görev üstleniyor.

Neden gitmeliyiz? Huzurlu bir ortama sahip olan galeri muhteşem sergilerin yanı sıra çok keyifli ve zaman geçirmeyi isteyeceğiniz bir bahçeye de sahip.

10. Miraj Museum

Miraj Museum

Burası neresi? Başkentte bulunan bu müzede ziyaretçiler İslam dünyasına ait pek çok seçkin sanat eserini inceleme fırsatını bulabilmektedir. 2015 yılının Ocak ayında açılan müzede Mısır, Suriye, Hindistan, Rusya, İran ve Irak gibi çok çeşitli ülkelerden getirtilen önemli eserler sergilenmektedir. Bütün bölümlerini seveceğiniz müzede, özellikle mücevherlerin olduğu bölüme geldiğinizde çok daha fazla etkileneceksiniz. Şunu da belirtmemiz gerekir ki burası aslında bir müzeden ziyade bir sanat galerisi olarak hizmet vermektedir ve burada çeşitli ürünleri beğendiğiniz taktirde satın alabilirsiniz.

Neden gitmeliyiz? İslam sanat dünyasına meraklıysanız burası bu konuda size çok geniş yelpazede bilgi sahibi olma imkanı sunuyor. Müzede görevli alanında uzman rehber personeller ise bu anlamda size büyük fayda sağlayacaktır.

  • Google Haritalar’da aç
  • Shaikh Rashid Bin Saeed Al Maktoum RoadAbu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 2 449 1041
  • Siteyi ziyaret et
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 09:00-19:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

11. Emirates Auto National Museum

Emirates Auto National Museum

Burası neresi? Abu Dhabi’nin 45 km. kadar güneyinde bulunan Emirates Ulusal Otomobil Müzesi, arabalara dair zengin bir koleksiyona sahip. Şeyh Hamad bin Hamdan Al Nahyan’ın çok özel araba koleksiyonunda dünyanın en pahalı arabalarından olan Ferrari dünyası başta olmak üzere arabalara dair çok çeşitli türleri inceleyebiliyorsunuz.

Neden gitmeliyiz? Müzede pek çok farklı türden toplam 200 farklı araç görebilirsiniz. Bu da burayı araçlarla ilgili tam bir vaha yapıyor ve araçlara meraklı kişiler için Abu Dhabi’deki en önemli yerlerden biri yapıyor.

Dikkat etmeniz gerekenler! Müze içinde fotoğraf çekimine müsaade edilmediğini belirtelim. Ayrıca içeride herhangi bir restoran ya da cafe bulunmadığı için yanınızda atıştırmalık bir şeyler getirmenizde fayda var. Bunları içeri sokmanıza izin verilmektedir.

  • Google Haritalar’da aç
  • South of Abu Dhabi, Hamim Road, Off E11, Al Dhafra – Abu Dhabi – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 50 279 2620
  • Siteyi ziyaret et
  • Ziyaret Saatleri: Cuma günleri dışında 09:00-18:00
  • Giriş Ücreti: Yaklaşık 15$. Sadece nakit ödeme kabul ediliyor.

12. Al Ain Museum

Al Ain Museum

Al Ain Müzesi geçici olarak kapalıdır. Gelişmeler oldukça sizlerle bu başlık altından paylaşacağız.

Burası neresi? Taş Devri’nden BAE’nin kuruluşuna kadar Al Ain’in tarihini grafik şeklinde görebileceğiniz müze, Şeyh Zayed Sultan Al Nahyan’ın öncülüğünde kurulmuştur. Müzede MÖ 6. bin yıla ait çeşitli aletlerden oluşan ve bölgedeki arkeolojik araştırmalarda elde edilen çeşitli eserler sergilenmektedir.

13. Heritage Village

Heritage Village

Burası neresi? Geleneksel çadırdan çanak çömlek kurslarına kadar geleneksel pek çok şeyi bulabileceğiniz Heritage Village, Abu Dhabi’daki en özel müze yapılarından biridir. Tabi daha geniş bir alanda bulunması Arap kültürünü daha iyi yansıtmalarını sağlayabilirdi ancak bu haliyle de epey ilgi çekici olduğunu söylemeliyiz.

Neden gitmeliyiz? Çöl yaşam tarzını ve Emirati kültürünü yakından tanımak ve deneyimlemek için burasını mutlaka Abu Dhabi gezilecek yerler listenize eklemeniz gerekiyor.

Kaçırmayın! Abu Dhabi turlarına dahil olarak bu minik ama güzel müzeyi mutlaka görmenizi öneriyoruz. Gerçekleştirilen turlardan birine buradan ulaşabilir ve rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

  • Google Haritalar’da aç
  • Breakwater Road, Al Marina Abu Dhabi, Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +97126814455
  • Siteyi ziyaret et
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 09:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

14. Women’s Handicrafts Centre

Women's Handicrafts Centre

Burası neresi? Burası bölgenin en iyi korunmuş yerel sanat ve zanaat merkezlerinden biridir. Burada Arap kültürüne dair el sanatlarını daha yakından tanıma ve inceleme fırsatını bulabilirsiniz. Burası yerel sanatların daha fazla kişi tarafından tanınması amacıyla açılmıştır ve Abu Dhabi Kadınlar Derneği tarafından idare edilmektedir.

Neden gitmeliyiz? Sepet yapımından gümüş sanatına kadar pek çok farklı sanat dalını burada görebilir ve sevdikleriniz için pek çok farklı el yapımı hediyelik eşya seçeneği arasında keyifli bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Tabi buraya gelirken beklentiniz şatafatlı ve cilalı bir ortam görmekse hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz çünkü müze oldukça mütevazı ve kendine has bir yer.

  • Google Haritalar’da aç
  • Karama St | Women’s Association Complex, Al MushrifAbu Dabi, BAE
  • Telefon: +971 2 447 6645
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi – perşembe 09:00-15:00
  • Giriş Ücreti: 5 AED

15. Al Ain Palace Museum

Al Ain Palace Museum

Burası neresi? Al Ain Kalesi, Abu Dhabi’da görebileceğiniz en eski kalelerden biridir. 2001 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan müzenin bulunduğu kale, 1966 yılına kadar şeyhin ve ailesinin evi olarak hizmet vermiştir.

Neden gitmeliyiz? Müze, geçmişten günümüze Abu Dhabi’nin zengin tarihine ışık tutan sergilere ev sahipliği yaptığı için bizce kesinlikle Abu Dhabi tarihi yerler listesinde olmayı hak ediyor.

Kaçırmayın! 2020 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Bu etkinliklerin bir kısmı da Al Ain Palace Museum’da gerçekleştirilecektir. Eğer bu etkinliklere denk gelirseniz kaçırmamanız sizin faydanıza olacaktır.

  • Google Haritalar’da aç
  • Hessa bint Mohamed St – Abu Dhabi – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 3 711 8388
  • Ziyaret Saatleri: Salı-pazar 08:30-19:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

Antik Kentler ve Ören Yerleri

16. Jebel Hafit Mezarları

Jebel Hafit Mezarları

Burası neresi? Heybetli Jebel Hafit Dağı’ının eteklerinde bulunan bu türbeler, 5000 bin öncesine yani Bronz Çağı’na işaret etmektedir. Bulunan her mezar benzer bir mimari ile yapılmıştır ve 2-3 metre çapındaki kubbe şeklindeki mezarlar kaba bir şekilde kesilmiş bölgesel taşlardan yapılmıştır.

Neden gitmeliyiz? Bölgede bulunan yüzlerce mezarda çok önemli antik kalıntılar bulunmuş ve bu kalıntılar sayesinde Abu Dhabi’nin tarihi hakkında önemli bilgilere ulaşılmıştır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin