Moskova Gezilecek Yerler Listesi – En Güzel 43 Yer!

Moskova nerede? & Hangi ülkede? Moskova, Rusya’nın batısında, St. Petersburg’un yaklaşık 640 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Rusya’nın başkenti olan Moskova, Moskova Nehri boyunca uzanmaktadır.

Moskova hakkında; Şehrin tarih sahnesinde anılması 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Moskova kelimesi birçokları için, altın ve rengarenk soğan kubbelerinin oluşturduğu fondaki Kremlin’i, Kızıl Meydan’ı ve yoğun geçen kış aylarını andırıyor. Şehrin adı ise şehrin içinden geçen Moskova Nehri’nden gelmektedir.

Moskova, Büyük Petro’nun başkenti 1712 senesinde yeni kurulmuş bir şehir olan St. Petersburg’a taşımasından önce Rusya’nın başkentiydi ve Rus Devrimi‘nin ardından, 1918 senesinde Sovyetler Birliği’nin başkenti olarak unvanını geri almıştır.

Moskova, günümüzde Rusya’nın hem yönetimsel hem de ekonomik anlamda merkezi konumunda bulunmaktadır. Özellikle 1991’deki Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından uluslararası birçok şirket Moskova’da şubeler açmıştır. Yaklaşık 13 milyon kişiye ev sahipliği yapan Moskova nüfus bakımından da, Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.

Moskova ortalama gezi süresi; Moskova’nın önemli turistik yerleri için en az iki veya üç güne ihtiyacınız olacaktır.

Moskova pahalı mı? Moskova dünya şehirleriyle kıyaslandığında en pahalı şehirler arasında gösterilmektedir. Bu nedenle burada alışveriş yaparken dikkatli olmanız fayda sağlayacaktır.

Moskova nasıl bir yer? Güvenli mi? Moskova’da seyahat etmek oldukça güvenlidir. Suç oranlarının oldukça düşük olduğu Moskova’da yerel yönetimler insanların kendini güvende hissetmesi için elinden geleni yapmaktadır. Tabi bununla birlikte ufak tefek yankesicilik gibi suçlar konusunda kendinizi korumanız canınızın sıkılmaması için faydalı olacaktır. Özellikle havaalanları, otobüs ve tren istasyonları gibi kalabalık ve karmaşık olan yerlerde gözünüzü dört açmanızı öneriyoruz.

Moskova’yı ziyaret etmek için en iyi zaman; Moskova’yı ziyaret etmek için Nisan ile Mayıs ayları arasını tercih edebilirsiniz.

Yardımcı uygulamalar;

-Gezi için;

  • iTranslate (Diller arası çeviri yapmanızı sağlayan bir uygulama) – Android / IOS
  • Moskova Seyahat Rehberi – Android / IOS
  • Moskova Kremlini (Kremlin hakkında bir rehber) – Android / IOS

-Ulaşım için;

  • Yandex.Taxi (Taksi çağırma uygulaması) – Android / IOS
  • Wheely (Taksi çağırma uygulaması) – Android / IOS
  • Moscow Transport ( Şehir içi harita uygulaması) – Android / IOS
  • Moskova Metro Kılavuzu – Android / IOS

İndirim kartları;

  • Moscow City Pass: 1, 2, 3 veya 5 günlük seçenekleri bulunan bu kartı 3200 Rubleden başlayan fiyatlarla temin edebilirsiniz. Kartla ilgili detayları öğrenmek ve satın almak için Moscow City Pass resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Moskova-İstanbul arası saat farkı; Moskova ile İstanbul aynı zaman diliminde bulunuyor. Dolayısıyla da İstanbul ile Moskova arasında saat farkı bulunmamaktadır.

Moskova’da ne yenir? Ne içilir? Yemekle ilgilenenler için Moskova kesinlikle uğranması gereken bir yer. Burada Ruslara özgü birçok lezzeti tadabilirsiniz. Moskova’daki yemek kültürünü ve buraya geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetleri öğrenmek için daha önce hazırlamış olduğumuz Moskova yeme içme rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Restoran bahşiş oranları; Moskova’da hesabın %5-15’i kadar bahşiş bırakmak yazılı olmayan bir kuraldır ancak bahşiş bırakmadığınız taktirde kimse sizi sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeyecektir. Bazı restoranlarda bahşişler servis ücreti olarak hesaba yansıtılır ancak genel olarak hesap öderken bahşiş kabul edildiğine dair Rusça bir ifadeyle karşılaşırsınız.

Moskova’nın en ünlüleri; Kremlin ve Kızıl Meydan, şüphesiz Moskova denince ilk akla gelen şeyler oluyor. Aziz Basil Katedrali, Ostankino Kulesi ve Bolşoy Tiyatrosu gibi noktalar da Moskova’nın en ünlü turistik yerleri arasında bulunmaktadır.

Moskova gezi önerileri;

  • Moskova’da konaklama için Old Town, Tagansky, Tverskoy ve Khamovniki bölgeleri turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.
  • Matruşka siz ve sevdikleriniz için alabileceğiniz en popüler ve keyifli hediyelik eşya seçeneğidir.
  • Moskova’nın gecelerine akmak istiyorsanız giyim kuşamınıza özen göstermenizi öneriyoruz. Bir mekanın girişinde sırf görünüşünüz beğenilmediği için güvenlik görevlileri tarafından içeriye alınmak sizin pek de hoş bir deneyim olmayacaktır.

Moskova Gezilecek Yerler Videosu

Moskova Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Moskova Kremlini (The Great Kremlin Palace)

Moskova Kremlini

Kremlini, Moskova Nehri’nin yanında 28 hektarlık alan üzerine kurulu eski bir şehirdir aslında.. İçerisinde hala kullanılmakta olan saraylar, müzeler, kiliseler ve katedraller yer alır. Kremlini Sarayı ise I. Ivan’ın malikanesi olarak inşa edilen, Moskova’nın en görkemli binasıdır. Rus ihtilaline kadar da Rus çarlarının resmi sarayı olarak kullanılan yapı, şimdilerde de Rus devlet başkanı Putin’in çalışma ofisi olarak kullandığı binadır.

1115’te yaptırılan sarayın hayranlık veren mimarisi, İtalyan ve Alman mimarlar tarafından tasarlanmıştır. İçerisinde pek çok kilise ve müze haline getirilmiş saraylar yer alır. Alanda yer alan müze haline getirilmiş diğer saraylarda ise, Rus çarlarının mücevherleri, mobilyaları ve diğer özel eşyaları sergilenir.

  • Adres: Moskova, Rusya, 103132
  • Telefon: +7 (495) 695-41-46
  • Ziyaret saatleri: 15 Mayıs-30 Eylül 09.30-18.00; 1 Ekim-14 Mayıs 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Katedral Meydanı Mimari Kompleksi 700 RUB, Cephanelik 1000 RUB, 16 yaş altı ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

2. Lenin’in Mozolesi

Lenin'in Mozolesi

Burası neresi? Kızıl Meydan’da Ruslar için çok önemli bir kişi olan Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in naaşının bulunduğu bir mozole yer alıyor. 22 Ocak 1924’te felç geçirerek ölen liderin bedeni hemen mumyalanmıştır. Cesedi için ilk olarak ahşap bir mezar, sonrasında da kalıcı bir mezar inşa edilmiştir. Mozolenin açılışı ise 10 Kasım 1930 tarihinde gerçekleşmiştir.

Halkın ziyaretine açık olan mozole, mimar Aleksey Şçusev tarafından tasarlanmıştır. Eni 24 metre boyu ise 12 metre olan mozolenin üzerinde yer alan kırmızı renk komunizmi, siyah labrador da yası temsil ediyor. Lenin’in naaşının bir süre sonra sahtesi ile değiştirildiği rivayet edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Mozole, her ziyaretçi için cazip bir yer olmasa da birçok ziyaretçi tarihin önemli liderlerinden birinin mozolesini meraklı gözlerle ziyaret etmeyi tercih etmektedir.

  • Adres: Red Square, Moscow, Rusya, 109012
  • Ziyaret saatleri: Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cumartesi 10.00-13.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Granovitaya Palata (Yüzler Sarayı)

granovitaya palata

Burası neresi? Palace of Facets, Moskova Kremlin’de geçmişte Moskova çarlarının ana ziyafet salonu olarak kullanılmış olan önemli bir miras alanıdır. Bina, Müjde Katedrali ile meşhur Dormition Katedrali’nin ortasında yer almaktadır ve Moskova’da en iyi şekilde korunmuş en eski laik yapılardan biri olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir.

Saray özellikle eşsiz taş işçiliği ile oldukça popüler bir mimari eserdir. Esasen tek katlı olan bu yapı, dışarıdan bakıldığında üç katlı gibi görünmektedir. Binadan Kremlin Sarayı’nın merkez binasına doğrudan giriş bulunmaktadır. 1487 senesinde yapımına başlanan bina, 1492 senesinde tamamlanmıştır. 1930’da orijinal binanın yıkılmasının ardından 1994 senesinde aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Geçmişte resmi ve ciddi etkinlikler için kullanılmış olan bu güzel yapı, vakti olanlar için görülmeye değer mimari eserlerden biridir.

  • Adres: Grand Kremlin Palace, Moscow, Rusya, 103132
  • Ziyaret saatleri: Perşembe günleri dışında her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Kremlin Palace bileti ile bu yapıyı da görebilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

4. Moskova Metrosu

moskova metrosu

Burası neresi? Moskova metrosuna binmek başlı başına heyecan verici bir deneyimdir, ancak istasyonlara ulaşmak için yeraltına inmek bile hiçbir ziyaretçinin kaçırmaması gereken şeylerden biridir. Moskova’da toplamda 223 istasyon ve 12 metro hattı bulunmaktadır ve siz de buraya geldiğinizde bu istasyonlardan birkaçını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Özellikle Arbatskaya İstasyonu çok renkli granit levhalara ve etkileyici bronz avizelere sahip olması nedeniyle oldukça dikkat çekicidir. Gorki Parkı’nın yanındaki Park Kultury İstasyonu da mermerle kaplı yüzeyiyle, Teatralnaya İstasyonu ise dans eden ve geleneksel Rus kostümleri giymiş porselen figürleriyle çok fazla ilgi görmektedir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici metro istasyonları Rusya’nın ve Moskova’nın tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Sadece bir metro bileti ile deneyimleyebileceğiniz bu istasyonlar ile şehrin tarihi ve mimari unsurlarını yakından görme fırsatını yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Moskova’nın birçok noktasında görebilirsiniz.
  • Ziyaret saatleri: Her gün 05.30-01.00
  • Giriş ücreti: Sadece bir metro bileti
  • Yol tarifi al >

5. Büyük İvan Çan Kulesi

büyük ivan çan kulesi

Burası neresi? 81 metre yüksekliğindeki İvan Çan Kulesi, Moskova’nın en ünlü yapılarından biridir. Kule üzerinde yer alan iki kubbe altından yapılmış ve oldukça değerlidir. Çan kulesi yüzyıllar boyunca Moskova’nın en yüksek yapısı olmuştur. Çan kulesi özellikle Paskalya ve Ortodoks tatillerinde dinlenmeye değerdir.

1508 senesinde inşa edilen çan kulesi, adını III. Ivan’dan almıştır. Kule, parıldayan altın kubbeli goblen, yaldızlı yazıtlar ve kokoshnik oymacılığı ile süslenmiş etkileyici bir cepheye sahiptir. Yontulmuş pencereler, zarif kemerler, davullar ve gözlem güvertesi de oldukça ilgi çekicidir.

Bir dönem kulede çıkan yangın yapı üzerinde yer alan çanın kopmasına sebebiyet vermiş ancak çan bulunduğu yerden kaldırılmadan düştüğü yerde sergilenmeye başlanmıştır. Sizce de ilginç değil mi? 🙂

Neden gitmeliyim? Süslü Rus mimarisinin çarpıcı bir örneği olan bu çan kulesi, Moskova’nın büyüleyici manzarasına bakması nedeniyle de dikkat çekmektedir.

  • Adres: Ivan the Great Çan Kulesi, Moskova, Rusya Federasyonu, 103132
  • Telefon: +7 495 695 4146
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00, Perşembe günleri kapalı
  • Giriş ücreti: 250 RUB
  • Yol tarifi al >

6. Rusya Devlet Kütüphanesi (Russian State Library)

Rusya Devlet Kütüphanesi

Burası neresi? Bu devasa boyuttaki Rus Devlet Kütüphanesi, dünyadaki en güzel ve en büyük kütüphanelerden biri olarak kabul edilir. 1862 senesinde açılan kütüphane, Rusya’nın ilk halka açık olan erişimi ücretsiz kütüphanesidir.

Sovyet döneminde açık olan kütüphane, birliğin dağılmasıyla birlikte Rusya Devlet Kütüphanesi olarak isimlendirilene kadar Lenin tarafından Vladimir İlyiç Lenin SSCB Kütüphanesi şeklinde yeniden isimlendirilmiştir. Görkemli kütüphane duvarlarında 47 milyonun üzerinde kitap ve değerli belgeler saklanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Devasa kütüphanenin binası da büyük bir mimari şaheserdir ve başlı başına görülmeyi hak eden bir yapıdır. Bu da burayı Moskova’da ziyaret edilebilecek en iyi yerlerden biri yapmaktadır. Böylelikle Rus Devlet Kütüphanesi sadece kitapseverler için değil, aynı zamanda Rus tarihinin gerçek bir parçasını görmek isteyenler için de görülmeye layık bir duraktır.

  • Adres: Vozdvizhenka St., 3/5, Moscow, Rusya, 119019
  • Telefon: +7 800 100-57-90
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi

7. Novodeviçi Manastırı (Novodevichy Convent)

Tretyokav Devlet Galerisi

Burası neresi? Şehrin en önemli manastırlarından biri olan Novodeviçi Manastırı’nın bir diğer ismi Yeni Bakireler Manastırı’dır. 17. yüzyıldan günümüze sapasağlam gelen tarihi yapı, 2004 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne eklenmiştir.

Manastırın en dikkat çekici kısmı beyaz ve kırmızı renklerin uyumunu yansıtan etkileyici duvarlarıdır. Manastırın toplamda beş kubbesi bulunmaktadır. Manastır farklı mimari özelliklere sahip birkaç kiliseden oluşmaktadır. Bu kiliselerden en dikkat çekici ve en eski olanı ise Smolensky Katedrali’dir.

Neden gitmeliyim? Şehrin biraz dışında kalsa da vakti olanlar görülmesi gereken Novodeviçi Manastırı, şehrin gürültüsünden uzak bir gezi düşünenler için düşünülmesi gereken ziyaret noktalarından biridir.

  • Adres: Novodevichy Passage, 1, Moscow, Rusya, 119435
  • Telefon: 7 499 246-85-26
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 500 RUB, Öğrenci 250 RUB, Fotoğraf çekimi 300 RUB
  • Yol tarifi al >

8. Ostankino Kulesi

Ostankino Kulesi

Burası neresi? Avrupa’nın en yüksek binası olan Ostankino Kulesi, Ekim Devrim’inin 15. yıl anması için 1967 senesinde yaptırılmış dünyanın en yüksek yedinci binasıdır. Yapı ilk yapıldığı yıllarda dünyadaki en yüksek bina olma özelliğine sahipti ve bu unvanını 1974 yılına kadar da korumuştur.

Nikolai Nikitin adlı bir mimar tarafından tasarlanan bina, aynı zamanda Moskova’nın Radyo- Televizyon kulesidir. Kulenin yüksekliği 540 metredir. Kulenin 340 metre yükseklikteki kısmında manzarayı seyredebileceğiniz bir gözlem güvertesi de yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Şehir merkezinden kısmen uzak olan bu turistik kule, buna rağmen ziyaretçiler tarafından ilgi odağı olmaktadır. Kuleyi ziyaret edenler gözlem güvertesinin alt kısmında bulunan döner restoranda bir şeyler yiyip içerken manzaranın tadını da çıkarabilmektedir.

  • Adres: Akademika Koroleva St, 15, Moscow, Rusya, 127427
  • Telefon: +7 495 926-61-11
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-23.00
  • Giriş ücreti: Başlangıç fiyatı 600 RUB. Giriş ücreti gün ve saate göre değişkenlik göstermektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Kuskova

Kuskova

Burası neresi? Moskova’nın güneydoğusunda yer alan görkemli malikane Kuskova, 18. yüzyılın ortalarında açılmış günümüzde müze ve otel olarak hizmet veren oldukça kaliteli ve hoş bir yapıdır. Zamanında Rus soylularından Sheremetev ailesinin ilk büyük yazlık arazisi olarak kullanılan ev, Neo-Klasik mimari bakış açısıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

720 dönümlük bir alana yayılmış olan park ve saray kompleksinde şu anda 40.000’den fazla seramik ve cam eserden oluşan dünyanın en büyük koleksiyonlarından biri bulunmaktadır. Kompleksteki eserler 1938 senesinden bu yana toplanmıştır. Arazi içinde sarayların yanı sıra evler, eski bir kilise ve mağara gibi çeşitli anıtsal yapılar da görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Neo-Klasik muhteşem yapılar kesinlikle görmeye değerdir. Bunun yanı sıra müzedeki muhteşem cam ve seramik koleksiyonu da bu konuya meraklı kişiler için Moskova’da mutlaka görülmesi gereken turistik yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Ulitsa Yunosti, 2, Moscow, Rusya, 111402
  • Telefon: +7 495 375-31-31
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Park girişi 50 RUB, Müzeler 50-250 RUB
  • Yol tarifi al >

10. Bolşoy Tiyatrosu (Bolshoi Theatre)

Bolşoy Tiyatrosu

Burası neresi? Moskova’da sanatın kalbinin attığı yerdir Bolşoy Tiyatrosu.. Şehrin tarihi dillere destan bu sanat merkezi, opera ve bale gösterileri için ünlü mimar Joseph Bove tarafından yapılmıştır. Rusların çok önem verdiği bir yapı olduğu, Rus parası 100’lük Rubinlerin üzerinde yer almasından da anlaşılabilir.

1824 yılında inşa edilen tiyatro binası, 19. yüzyılın en köklü sanat merkezi ve günümüzde Rusya’da sanatın nabzının attığı yer olarak gösterilir. Yapıda 2002 yılından itibaren kapsamlı yenileme çalışmaları başlatılmıştır ve günümüzdeki halini 2011 senesinde almıştır. Yapı içinde aynı anda 2.000 kişi sanat gösterilerini izleyebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Etkileyici bir dış görünüme sahip olan bu muhteşem yapı, Rusya’nın en eski bale ve opera topluluklarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Tam bir sanat mabedi olan yapı içinde siz de keyifli bir bale ya da opera gösterisini seyredebilirsiniz.

  • Adres: Theatre Square, 1, Moscow, Rusya, 125009
  • Telefon: +7 495 455-55-55
  • Ziyaret saatleri: Etkinlik saatine göre değişmektedir.
  • Giriş ücreti: Etkinliğe göre değişmektedir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Meydanlar, Caddeler, Sokaklar

11. Kızıl Meydan

Kızıl Meydan

Burası neresi? Moskova’nın dünyaca ünlü meydanı Kızıl Meydan, hem ülkenin hem de Sosyalist Sovyetler Birliğinin siyasi, toplumsal ve sosyal tarihinde çok önemli olaylara şahitlik etmiştir. 17. yüzyıldan beri Kızıl Meydan ismiyle anılan meydanın 13. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde büyük bir politik değere sahip olan meydan, ilk kurulduğunda bir pazar yeri olarak kullanılmaktaydı.

Moskova’nın en meşhur tarihi ve turistik yerleri arasında bulunan Kızıl Meydan’ın isminin kırmızı tuğlalı yapılardan geldiği düşünülse de durum bundan farklıdır. Meydanın adı Rusça’daki “Krasnaya Ploschad” kelimesinden gelmektedir ve bu “güzel” anlamına gelen bir deyimdi. Bu isim zamanla kırmızı rengiyle bağdaştırılmış ve meydanın ismi bugünkü şeklini almıştır.

Neden gitmeliyim? Pek çok idam sahnesine, geçit törenlerine, mitinglere ve savaşlara konu olan meydanın üzerinde yer alan Moskova’nın pek çok tarihi binası ve müzesi de şehrin bu noktasını oldukça önemli kılar. Bu nedenle de meydan, 1990 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine de dahil edilmiştir.

12. Rusya Fuar Merkezi (VDNKh)

vdnkh

Burası neresi? 1935 senesinde bir tarım fuarı olarak yola çıkan VDNKh, yıllar içinde yavaş yavaş değişerek bir açık hava müzesi haline gelmiştir. Alan çevresinde günümüzde 400’ten fazla önemli bina bulunmaktadır. Bu devasa parkın adının açılımı ise şu şekildedir: Vystavka Dostinzheniy Narodnogo Khozyaystva”.

Devasa bir park alanına sahip olan alan, Ermenistan ve Türkmenistan gibi eski Sovyet cumhuriyetlerini temsil eden çok sayıda simge yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu binaların her biri kendine özgü mimari unsurları ile görmeye değerdir. Özellikle meydanda heykellerle süslenmiş çeşme buraya dair en dikkat çekici yerlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Rusya’nın tarihine odaklanan yapıların yanı sıra, her yere dağılmış çok sayıda yemek mekanı, binicilik gibi sayısız eğlence seçeneği ile burası herkesin keyif alacağı alanlardan biridir. Park yıl boyunca açıktır ve birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir.

Ne yapılır? Buraya gelenler uzay araştırmalarına adanan Memorial Museum of Cosmonautics ve yunusların eğlence dolu dünyasına yolculuk yapabileceğiniz Moskvarium Akvaryumu‘nu da mutlaka ziyaret etmelidir.

  • Adres: Prospekt Mira, 119, Moscow, Rusya, 129223
  • Telefon: +7 495 544-34-00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Müzeler, Galeriler

13. Devlet Tarih Müzesi

Devlet Tarih Müzesi

Burası neresi? Kızıl Meydan’da yer alan Moskova Devlet Tarih Müzesi, şehrin en önemli müzelerinden biridir. 15. yüzyılın tarihi eserlerinin ve Bronz çağından eserlerin sergilendiği bina, tarih severlerin yalnızca bu yapı için bile Moskova’ya seyahat etmelerine sebep olmaktadır.

Müzenin kuruluşu 1872 senesinde İmparator II. Aleksandr’ın emriyle gerçekleşmiştir. Proje mimarlar Shervud ve Semenov tarafından ortaya çıkarılmıştır. Müze binasının tamamlanması 1881 senesinde gerçekleşmiştir. Müzedeki son teşhir ise 2006 senesinde tamamlanmıştır. Rusya tarihine ışık tutan müzede toplamda 39 sergi salonu bulunmaktadır. 4.000 m²’lik alana sahip olan müze binasında 22.000 civarında obje bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Vladimir Sherwood tarafından yapılan binanın mimarisine baktığınızda neo-gotik tarzdaki bakış açılarını görebilmeniz mümkün. Şehirdeki en önemli kültür ve bilim merkezlerinden biri olarak kabul edilen müzede antik çağlardan modern zamanlara kadar pek çok zaman dönemden tarihi eserleri ve anıtları inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz.

  • Adres: Red Square, 1, Moscow, Rusya, 109012
  • Telefon: +7 495 692-40-19
  • Ziyaret saatleri: Pazar-Perşembe 10.00-18.00, Cuma-Cumartesi 10.00-21.00, Salı kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

14. Puşkin Müzesi (Pushkin State Museum of Fine Arts)

Puşkin Müzesi

Burası neresi? 1397 yılında Puşkin Müzesi olarak isimlendirilen, antik Mısır’dan çağdaş Avrupa sanat eserlerine kadar çok geniş bir koleksiyona sahip müzede aynı zamanda Troya hazinelerinin de sergilendiği bilgisini verelim. Müze içinde İtalyan Rönesansı, Antik dönem eserleri, Hollan’da Altın Çağı gibi çeşitli dönemlere ait eserlerin bulunduğu etkileyici bir koleksiyon üç bölümde sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Moskova’nın en önemli sanat galerilerinden biri olan Moskova Devlet Güzel Sanatlar Müzesi, senede 1 milyonun üzerinde turist tarafından ziyaret edilmektedir. Müzeye gelen ziyaretçiler 700.000’in üzerinde sanat eserini inceleme fırsatını yakalamaktadır.

  • Adres: Ulitsa Volkhonka, 12, Moscow, Rusya, 119019
  • Telefon: +7 (495) 697-95-78
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-20.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Normal 500 RUB, İndirimli 250 RUB, 6 yaş altı ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Garaj Çağdaş Sanatlar Müzesi (Garage Museum of Contemporary Art)

Garaj Çağdaş Sanatlar Müzesi

Burası neresi? Rusya’nın en önemli sanat müzeleri içerisinde yer alan Garaj Çağdaş Sanat Müzesi’nin yeri bir başkadır. Modern ve çağdaş sanat koleksiyonlarının sergilendiği müzede bunun yanı sıra yıl boyunca tanınmış sanatçıların özel sergileri de sunulur.

Neden gitmeliyim? Müze koleksiyonunun Dasha Zhukova ve Roma Abramoviç’in özel koleksiyonları üzerine kurulduğu bilgisini de verelim. Aynı zamanda 1950’lerden günümüze kadar Rus çağdaş sanatının tarihine odaklanan ilk arşivinde, müzenin koleksiyonunu oluşturduğu biliniyor.

  • Adres: Krymsky Val, 9, стр.32, Moscow, Rusya, 119049
  • Telefon: +7 495 645-05-20
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-22.00
  • Giriş ücreti: 500 RUB
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Kozmonotluk Anıt Müzesi (The Museum of Cosmonautics)

Kozmonotluk Anıt Müzesi

Burası neresi? Rusya’nın yapmış olduğu uzay keşiflerini en güzel anlatan yerdir Kozmonotluk Müzesi.. Yalnızca turistlerin değil Rus halkını da sıklıkla ziyaret ettiği müze, Moskova’nın kuzeydoğusunda yer alır. Müze içerisinde heyecan verici uzayla alakalı sergi ve modellemeler bulunmaktadır.

Müze, 1964 senesinde Sputnik’in fırlatılışını kutlamak amacıyla inşa edilen Monument to the Conquerors of Space olarak bilinen 350 metre yüksekliğindeki titanyumdan Dikilitaş’ın altında yer almaktadır. Kozmonot Müzesi’nin kapılarını ziyaretçilerine açması ise, ilk insanlı uzay uçuşunun 20. yıldönümü olan 10 Nisan 1981’de gerçekleşmiştir.

Müzedeki sergiler arasında ünlü astronot Yuri Gagarin’in büyük yolculuğunu yaptığı uzay kapsülü de yer almaktadır. İlk Sovyet roket motoru, tarih boyunca uzay yolculuklarında kullanılmış pek çok nesne de sergiler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Her yıl müzeyi 300 binden fazla ziyaretçi ziyaret etmektedir. 85 binden fazla farklı nesne yer alan müzede yer alan eserlerin çoğu Sovyet döneminden kalmıştır. Şehirde farklı bir aktivite için akla gelebilecek ilk adres, mutlaka ziyaret edilmeli.:)

Aklınızda bulunsun! Kozmonot Müzesi’nin bir kolu olan Sergey Korolev Anıt Evi de buraya gelenlerin görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Adres: Prospekt Mira, 111, Moscow, Rusya, 129223
  • Telefon: +7 499 750-23-00
  • Ziyaret saatleri: Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi 10.00-19.00; Perşembe, Pazar 10.00-21.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 350 RUB
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Mücevher Fonu Müzesi (Diamond Fund)

Mücevher Fonu Müzesi

Burası neresi? Kremlini Sarayı’nın içinde yer alan Mücevher Müzesi, kraliyet ailelerinin mücevherlerinin kendilerine değil imparatorluğa ait olduğunu vurgulamak için Rus Çarı Büyük Petro tarafından 1719 yılında kurulmuş. Bu yolla mücevherlerin ülkeden çıkartılmasına izin verilmemeye başlanmış.

Neden gitmeliyim? Müze içerisinde, Rus imparatorluğunun ”Büyük Tacı”, dünyanın en büyük safir taşı, ünlü ”Orlov Elması”, mücevher süsleme dehası”Faberge Yumurtaları” gibi değeri paha biçilemez pek çok eser yer alıyor. Kısaca burayı ziyaret ederek Rus hazinesine ait 18. ile 20. yüzyılın mücevher başyapıtlarını, altın ve platin külçelerini inceleyebilirsiniz.

  • Adres: 103073, Moscow, the Kremlin
  • Telefon: +7 495 629-20-36
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.20, Perşembe günleri kapalı
  • Giriş ücreti: 500 RUB
  • Yol tarifi al >

18. Tretyakov Devlet Galerisi (The State Tretyakov Gallery)

tretyakov gallery

Burası neresi? 1856 yılında Pavel Tretyakov tarafından kurulan dünyanın en önemli güzel sanatlar koleksiyonlarına sahip Tretyakov Devlet Galerisi, 1985 yılında Devlet Resim Galerisi ile birleştirerek daha kapsamlı bir müze haline geldi.

Neden gitmeliyim? Günümüze 130 bin eserin sergilendiği ve 250 sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan müzeye, değer katan sanatçılar arasında Andrey Rublev, İvan Ayvazovski, Viktor Vasnetsov gibi ünlü Rus sanatçılar yer alıyor. Galeri, sahip olduğu eserler ile 17. ve 18. Rus ikonlarından oluşan dünyanın en önemli koleksiyonlarından birine sahiptir.

  • Adres: Lavrushinsky Ln, 10, Moscow, Rusya, 119017
  • Telefon: +7 499 230-77-88
  • Ziyaret saatleri: Perşembe, Cuma, Cumartesi 10.00-21.00; Pazar, Salı, Çarşamba 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Web sitesinden inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Mezarlar

19. Novodeviçi Mezarlığı

Novodeiçi Mezarlığı

Burası neresi? Novodeviçi Manastır’ının hemen yanında yer alan mezarlık, Rusya’nın tanınmış isimlerinin gömüldüğü bir mezarlıktır. Novodeiçi Mezarlığı’nı bizler için önemli kılan ise Türk edebiyatçısı ‘’Mavi Gözlü Dev’in’’ mezarının burada yer almasıdır.

Neden gitmeliyim? Moskova’yı ziyaret eden edebiyat tutkunlarının mutlaka ziyaret ettiği mezarlıkta, Nazım Hikmet’in yer aldığı bölüm Türkiye’den gelen çiçekler ile süslenir. Edebiyatçının ölüm yıl dönümleri de mezarı başında kutlanır.

  • Adres: Luzhnetskiy Proyezd, 2, Moscow, Rusya, 119048
  • Telefon: +7 499 246-66-14
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Büyük Peter Heykeli

büyük peter heykeli

Burası neresi? Peter The Great’in kurduğu 98 metre yüksekliğindeki dev anıt, 300 yıllık Rus Deniz Kuvvetleri’ni anmak amacıyla tasarlanmıştır. 1997 yılında Moskova’da inşa edilen heykelin, dünyanın en yüksek 8. Heykeli olduğu bilgisini de verelim. Yaklaşık bin ton ağırlığında bronz, bakır ve paslanmaz çelik kullanılarak yapılan anıtın Rusya için anlamı büyüktür.

Heykelde Büyük Peter, elinde altın bir parşömen tutarak, bir gemi kulesinin tepesinde gururlu bir şekilde durmaktadır. Denizleri fethetmeye hazır bir komutan gibi durmasına karşın, heykel ne yazık ki Rus halkından hak ettiği ilgiyi görememiştir. Hatta heykel zaman zaman dünyanın en tipsiz yapıları arasında bile gösterilmiştir.

Neden gitmeliyim? Kimisi tarafından beğenilen kimi tarafından ise nefret edilen bu garip anıtsal yapı, oldukça ilgi çekici noktalardan biridir. Bu bölgeye geldiyseniz güzel Gorki Parkı’nda bir gezintiye çıkma olasılığı da heykeli ve heykelin çevresini cazip kılmaktadır.

  • Adres: Krymskaya Naberezhnaya, 10, Moscow, Rusya, 119072
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

21. İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli (Worker and Kolkhoz Woman)

İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli

Burası neresi? 60 ton ağırlığında ve 25 metre yüksekliğindeki İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli, Moskova’nın simgesi haline gelmiş önemli yapıtlardan biridir. 1937 yılında Paris‘te gerçekleşen bir fuarda sergilenen heykel büyük ilgi toplamış ardından da Moskova’ya getirilmiştir.

Heykel 24 metre yüksekliğindedir ve Boris Iofan tarafından ortaya atılan bir fikir neticesinde Vera Muhina tarafından hayata geçirilmiş bir projedir. Anıtsal yapı, Sovyet dayanışma, ihtişam ve üstünlük temalarını temsil etmek amacıyla yapılmıştır. Her iki figürün elinde de Komünizmin simgesi olan çekiç ve orak görülmektedir.

Neden gitmeliyim? Yalnızca yer aldığı bölgenin değil dünyanın da pek çok yerinde kullanılan sanatsal ve siyasi sembollerinden biri olmuştur.

  • Adres: Prospekt Mira, 123Б, Moskva, Rusya, 129344
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

22. Minin ve Pozharsky Anıtı

minin ve porzharsky anıtı

Burası neresi? Ünlü heykeltıraş Ivan Petrovich Martos tarafından ortaya çıkarılan Minin ve Pozharsky Anıtı, 20 Şubat 1818 tarihinde, ülkenin kurtarılışında önemli rol oynamış iki ulusal kahramanın anısına yapılmıştır. Halktan toplanan bağışlarla dikilen anıt, günümüzde Kızıl Meydan’da Aziz Basil Katedrali’nin önünde bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? İki büyük halk kahramanına adanan bu anıtsal yapıyı Kızıl Meydan’a geldiğinizde mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Red Square, Moscow, Rusya, 109012
  • Ziyaret saatleri Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

-Kiliseler, Katedraller

23. Aziz Vasil Katedrali

Aziz Vasil Katedrali

Burası neresi? Dünyaca ünlü Kızıl Meydan’ın güney ucunda yer alan Aziz Vasil Katedrali, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan oldukça önemli bir yapıdır. Farklı mimarisi ve renkli tasarımıyla Moskova’nın simgesi haline gelen yapının diğer bir ismi de Mübarek Vasil Katedrali’dir.

Yıl 1552’yi gösterirken Korkunç Ivan, Tatarlara karşı kazandığı zafer için görkemli bir yapı inşa etmek ister ve İtalyan mimar Barna’nın çizimiyle bu harika binanın yapımına başlanır. Tam bir yıl süren katedral inşası bittiğinde İvan’ın, İtalyan mimarının gözlerini dağlattığı söylenenler arasındadır. Çünkü bu çizimin bir daha dünyanın herhangi bir yerinde tekrarlanmasını istemez.

Tam olarak 8 kubbesi bulunan katedralin, Şefaat Kilisesi etrafında toplanan 8 ayrı kiliseden oluştuğu bilinmektedir. Geçen yıllar içerisinde pek çok restore edilen katedralin renklerini 1860 yılında alınan bir kararla görselde görülen karmaşık renklere boyandığının bilgisini de verelim.

Neden gitmeliyim? Aziz Basil Katedrali, o zamana kadar Rus mimarisiyle yapılmış en yenilikçi dini yapı olma özelliğine sahipti. Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olan katedral, UNESCO tarafından da Dünya Mirası Listesi’ne alınan Moskova’nın en önemli tarihi ve turistik yerleri arasında yer almaktadır.

  • Adres: Kızıl Meydan, Moskova, Rusya, 109012
  • Telefon: +7 495 698-33-04
  • Ziyaret saatleri: Her gün 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 700 RUB, 16-18 yaş arası 150 RUB, 16 yaş altı ise ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

24. Kazan Katedrali

Kazan Katedrali

Burası neresi? Kızıl Meydan’da yer alan Kazan Katedrali, ilk olarak 1612 senesinde Moskova’nın Polonyalı işgalcilerin elinden kurtulmasının şerefine ahşaptan inşa edilmiştir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Komünist rejim tarafından yıkılmış, 1990 yılında tamamen yeniden inşa edilmiştir. Orijinal kilisenin çekilen fotoğrafları ve kayıtlarda olan detaylı ölçümleriyle birebir aynı yapılması istenmiş ve ortaya çıkartılan yapı, orijinalini aratmayan cinste tasarlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Kırmızı, beyaz ve yeşil gibi renklerin muhteşem uyumuna ev sahipliği yapan Kazan Katedrali, Kızıl Meydan’da mutlaka görülmesi gereken turistik yerler arasında bulunmaktadır ve Moskova kiliseleri içinde çok özel bir yere sahiptir.

  • Adres: Red Square, Moscow, Rusya, 109012
  • Telefon: +7 495 698-27-01
  • Ziyaret saatleri: 08.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

25. Dormition Katedrali (Uspenskiy)

Dormition Katedrali

Burası neresi? Kremlin’de yer alan Dormition Katedrali, İtalyan mimar Aristotel Fioravanti tarafından inşa edilmiştir ve Varsayım Katedrali olarak da bilinmektedir. Rusya Kilisesi’nin ana kilisesi olarak bilinen yapı, Borovitsky Tepesi üzerinde konumlanır. Hoş mimarisi ile turistlerin ilgisini çeken katedrali ziyaret için ayin günlerini beklemenizi tavsiye ederiz.

Yapımına 1470 senesinde başlanan katedral 5 yılda tamamlanmıştır. Yapı, 1812’de Fransızların yağmalamasında ve 1917’de Kremlin’in bombalanması esnasında ciddi zarar görmüştür. Bina Rusya’daki ilk tapınak olarak bilindiğinden Moskova’daki dini yapılar arasında ayrı bir öneme de sahiptir. Kilisenin en ilgi çeken noktalarının başında ise Meryem Ana’nın hayatını anlatan freskler gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Rusya’nın en önemli ibadethanelerinden olan Dormition Katedrali, Moskova’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken dini yapıları arasında bulunmaktadır. Burası günümüzde herkese açık bir müze olarak ziyaret edilmektedir.

  • Adres: Moscow, Rusya, 103073
  • Telefon: +7 495 695-37-76
  • Ziyaret saatleri: 15 Mayıs-30 Eylül 09.00-17.00; 1 Ekim-14 Mayıs 09.30-16.00, Perşembe günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Rehberli turlar normal 1000 RUB, İndirimli 800 RUB
  • Yol tarifi al >

26. Annunciation Katedrali

Annunciation Katedrali

Burası neresi? Yine karşımızda Rus mimarisinin bizleri şaşırtmayacak görkemi ve ihtişamına sahip dini bir yapı var. Ülke olarak katedral mimarilerine oldukça özenli yaklaşan Ruslar,  Annunciation Katedrali’nde de sizleri şaşırtmayacak bir güzellik tasarlamış.. Bir Rus Ortodoks kilisesi olan katedral, Moskova Kremlini’nin içinde sizleri bekleyen harika bir gezi noktası.

20. yüzyıla kadar Rus Kraliyet Ailesi’nin günah çıkarma ve ibadet etme ritüellerini gerçekleştirdiği dini yapıya, attığınız her adımda farklı bir mimari ve tarzın sizleri karşılayacağı bilgisini şimdiden verelim. Kilise bu tarihe kadar Rus çarları için bir ev kilisesi olarak tasarlanmıştı. Rusya’daki en eski dini yapılardan biri olarak kabul edile Müjde Katedrali’ndeki bazı ikonların 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Neden gitmeliyim? Moskova’daki diğer katedrallere göre daha geleneksel izler taşıyan yapının bazı bölümlerinde İtalyan esintilerini hissedecek, duvarlara çizili resimleri incelerken mimarinin küçük nüanslarında takılı kalacaksınız.

  • Adres: Moscow, Rusya, 103132
  • Telefon: +7 495 695-41-46
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.000, Perşembe günleri kapalı
  • Giriş ücreti: Kremlin Meydanı’ndaki yapılara toplu giriş için 700 RUB alınmaktadır.
  • Yol tarifi al >

27. Baş Melek Katedrali

Baş Melek Katedrali

Burası neresi? Baş Melek Mikail’e adanmış bir Rus Ortodoks Kilisesi olan Archangel Katedrali, Moskova Kremlini içerisinde yer alır. 1505 yılında inşasına başlanan kilise üç senede tamamlanmıştır. İtalya’nın Rönesans etkilerini göreceğiniz bina mimarisinde yer alan freskler 1560 yılından sonra boyanmaya başlandı. 1955 senesinde yenilenen katedral, müze olarak ziyaret edilebilmektedir.

Kilise İtalyan bir mimar olan Aloisio Noyvi tarafından tasarlanmıştır. Katedral içerisinde tarihi açıdan önemli 54 mezar, camdan ve bronzdan yapılmış çanak çömlekler yer almaktadır. Mezarları olan kişiler arasında Ivan Kalita, Çar Michael Fyodorovich, Çar Alexei Mikhailovich gibi önemli hükümdarlar da yer almaktadır. Mezarlıkta aynı zamanda 1929 yılında Voznesenskiy Manastırı’nın yıkılmasının ardından getirilen Rus kral ve kraliçelerin mezarları da yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Moskova’ya geldiyseniz Moskova’da mutlaka görülecek yerler listenize bu önemli katedrali eklemelisiniz. Ortodokslar için önemli bir ibadet yeri olan kilise hala ibadete açıktır ve dini yerlere meraklılar için kaçırılmaması gereken bir noktadır.

  • Adres: Moscow, Rusya, 103073
  • Telefon: +7 495 695-37-76
  • Ziyaret saatleri: 15 Mayıs-30 Eylül 10.00-18.00; Kış dönemi ise 10.00-17.00. Perşembe günleri ziyarete kapalı.
  • Giriş ücreti: Tam bilet 700 RUB
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

28. Kurtarıcı İsa Katedrali (Cathedral of Christ the Savior)

Kurtarıcı İsa Katedrali

Burası neresi? Katedraller şehri Moskova’nın ve dünyanın en uzun Ortodoks Hristiyan kilisesi Kurtarıcı İsa Katedrali, tam olarak 108 metre uzunluğundadır. Orijinal kilisenin inşa edilmesi tamı tamına 40 yıl sürmüştür. Kilise 1839 ile 1183 yılları arasında Çar 1. Aleksandr’ın isteğiyle 1812 senesinde Vatanseverlik Savaşı sırasında hayatını kaybedenlerin anısın yapılmıştır. 1931 yılında ise Joseph Stalin’in emriyle yok edilmiştir.

1995 yılında ise Sovyetler Birliği’nin bağımsızlığını ilan etmesi sonucu kilise yeniden inşa edilmiş ve 2000 senesinde ibadete açılmıştır. Kilisenin iç tasarımı ve düzenlenen ayinler de şehirde ses getiren dikkat çekici konulardandır. Tasarım olarak İstanbul’daki Ayasofya ile benzerlik gösteren yapı, ziyaretçilerden büyük ilgi görmektedir.

Neden gitmeliyim? Moskova’nın tarihi yerleri arasında çok önemli bir yere sahip olan Kurtarıcı İsa Kilisesi, dünyadaki en yüksek ikinci Ortodoks tapınağı olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Ziyaretçiler muhteşem Rus mimarisini inceleyebilecekleri gibi Moskova’nın panoramik manzarasını da buradan seyredebilmektedir.

  • Adres: Ulitsa Volkhonka, 15, Moscow, Rusya, 119019
  • Telefon: +7 495 637-12-76
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Kubbe için 400 RUB ödenmesi gerekli.
  • Yol tarifi al >

Parklar, Bahçeler

29. Gorki Parkı

Gorki Parkı

Burası neresi? Gorki Parkı’nın tarihi 1750’li yıllara dayanıyor. Şehrin akciğerleri olarak nitelendirilen parka devrimden sonra bir de fuar alanı eklenince ziyaretler iki katı arttı. 109 hektarlık alan üzerine kurulu bahçenin yanından geçen nehir kenarına yapılmış iki adet plaj olmasına rağmen nehirde yüzmek yasak.

Bu güzel parkın adı, resmi olarak Gorki Kültür ve Eğlence Merkezi Parkı olarak geçmektedir. Kızıl Meydan’dan 2 kilometre mesafede bulunmaktadır ve yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüşle buraya ulaşmak mümkün olmaktadır. Zamanın önemli mimarlarından biri olan Konstantin Melnikov tarafından tasarlanan park, 220 hektarlık bir alana yayılmıştır ve 2011 senesinde kapsamlı bir şekilde restore edilerek hizmet vermeye devam etmiştir.

Park alanı, Sanat Parkı Müzesi, Parter, Neskuchny Bahçesi ve Vorobyovy Gory olmak üzere 4 farklı bölümden oluşmaktadır. Müze kısmında 1000’in üzerinde heykeli ücretsiz olarak görebilir ve Serçe Tepesi’nden ise muhteşem doğası ve manzarası ile ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Neden gitmeliyim? Aynı zamanda park alanında ücretsiz internet hizmeti de veriliyor. Şehrin gürültüsünden sıkıldığınız bir anda biraz temiz hava biraz da yürüyüş için tercih edebileceğiniz en doğru noktalardan biri Gorki Parkı..

  • Adres: Krymsky Val, 9, Moscow, Rusya, 119049
  • Telefon: +7 495 995-00-20
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-23.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

30. Alexander Bahçesi

Alexander Bahçesi

Burası neresi? Moskova Manejesi ve Kremlin binası arasında 865 metre boyunca uzanan üç ayrı bahçeden oluşan Alexander Bahçeleri, şehrin görülmesi gereken yerlerinden biridir ve Kremlin’in batı duvarı boyunca bulunmaktadır. Bahçe içerisinde yer alan üst bahçe, alt bahçe ve orta bahçe birbirinden farklı özelliklere sahiptir.

Üst bahçede bilinmeyen bir askerin türbesi, Arsenal kulesi ve harabe bir mağara yer alırken orta bahçede Kutafya Kulesi ve metroya giden bir yol yer alır. Alt bahçede ise 1823 yılında isimlendirilen aşk bahçesi ve Borovitskaya Kulesi’ne uzanan dar bir yol bulunmaktadır.

Bahçenin geçmişi 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır. İlk zamanlar Neglinnaya Nehri boyunca barajlar ve değirmenlerin mevcut olduğu yeşillik bir alandan ibaretti. Nehrin yeraltına yönlendirilmesinin ardından, bahçe 1821 senesinde mimar Osip Bove tarafından kurulmuştur.

Neden gitmeliyim? Alexander Garden, Moskova’nın ilk halka açık parkı olması nedeniyle Moskova’nın meşhur turistik yerleri arasında bulunmaktadır. Rengarenk çiçek bahçeleri ve etkileyici Kremlin manzarası bu parkı, turistler için favori bir gezinti yeri yapmaktadır.

Aklınızda bulunsun! Her ne kadar muhteşem bir yer olsa da burada da kostümlü bir şekilde fotoğraf çekilmek için sizden para isteyen kişiler karşınıza çıkabilir. 2.000 Ruble gibi fahiş fiyatlar isteyen bu kişiler konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Moscow, Rusya, 119072
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

31. Losiny Ostrov Ulusal Parkı

losiny ostrov ulusal parkı

Burası neresi? Doğa ve vahşi yaşamın muhteşem bir birleşimini sunan Losiny Ostrov Ulusal Parkı, Moskova’nın en ilgi çekici yerleri arasında bulunmaktadır. Büyüklüğü ve ihtişamı ile dünyadaki diğer ulusal parklarla yarışacak konumda olan park, Rusya’da kurulmuş ilk ulusal park olma özelliğini taşımaktadır.

Kuşlar, sürüngenler, amfibiler daha pek çoğunu gözlemeyebileceğiniz Ulusal Park’ta bol miktarda orman ve otlak gibi yeşillik alanın keyfini de çıkarabilirsiniz. Parka geldiğinizde yolunuzu kaybetmediğinizden emin olmanız öneriyoruz çünkü burası oldukça geniş bir alana yayılmış durumdadır ve kaybolmanız halinde yolunuzu bulmanız epey zor olabilir.

Neden gitmeliyim? Şehir sınırlarından fazla uzaklaşmadan Moskova’nın yoğun hayatından kaçıp, kendinizi doğanın huzur dolu ortamına atmak istiyorsanız burası mükemmel bir yerdir.

Aklınızda bulunsun! Parka ulaşmak için Sokolniki metro durağına gitmeniz ve parka yürümeniz gerekmektedir.

  • Adres: Poperechny Prosek, 1G, Moskova 107014 Rusya
  • Telefon: +7 499 268-60-45
  • Yol tarifi al >

32. Tsaritsyno Parkı

Tsaritsyno Parkı

Burası neresi? 1776 yılında Büyük Catherine’nin emriyle kurulan saray çevresine kurulu park, Moskova’da dinlenebileceğiniz yeşile boyanmış harika bir bahçedir. Heykeller ve dinlenme alanlarıyla donatılmış olan park rezervi, biraz dinlenmek ve doğanın tadını çıkarmak için muhteşem bir yerdir.

Neo-Gotik tarzda inşa edilmiş olan saray yapısı, 2007 senesinde geniş bir restorasyondan geçmiştir. 3 katlı bir yapı olan saray, Rusya’daki birçok klasik yapı gibi kırmızı tuğlalarla yapılmıştır. Kulelerin tepesindeki sivri pencereler ve kuleler insanları etkileyen önemli mimari detaylar arasında bulunmaktadır. Yapay mağara, opera tiyatrosu, pergola, dekoratif köprü gibi diğer unsurlar da parka gelenler için görülmeye değer noktalar arasındadır.

Neden gitmeliyim? Moskova’nın en büyük dinamik ve aydınlatmalı çeşmesinin burada bulunması, parkı başlı başına bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Bunun yanı sıra kompleks içinde bulunan saray ve müze koleksiyonları da ziyaretçileri parka çekmektedir.

  • Adres: Dol’skaya Ulitsa, 1, Moscow, Rusya, 115569
  • Telefon: +7 495 322-44-33
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 11.00-18.00, Cumartesi 11.00-20.00, Pazar 11.00-19.00
  • Giriş ücreti: Parka giriş ücretsiz. Müzeler için ise başlangıç fiyatı 80 RUB.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

33. Zaryadye Parkı

Zaryadye Parkı

Burası neresi? Kızıl Meydan’ın bitişiğinde bulunan bu kent parkı, biraz dinlenmek ve etrafı seyretmek için uğrayabileceğiniz merkezi noktalardan biridir. Park, 9 Eylül 2017 tarihinde açılmıştır ve şehirdeki en yeni yeşil alanların başında gelmektedir. Parkın açılışı Vladimir Putin ve Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin tarafından gerçekleştirilmiştir.

78.000 m²’lik alana yayılan Zaryadye Parkı, dört iklim bölgesine ayrılmıştır. Bu bölgeler Rusya’daki iklim bölgelerinin çeşitliliğini göstermektedir: orman, bozkır, tundra ve taşkın yatakları.

Neden gitmeliyim? Rusya’nın iklim bölgelerini keşfedebileceğiniz park içinde Yüzer Köprü’den Moskova Kremlin’in nefes kesici manzarasının keyfini çıkarabilir, Buz Mağarası’nı ziyaret edebilir, Rusya’nın farklı bölgelerinden bazı yerel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

  • Adres: улица Варварка домовладение 6, строение 1, Moscow, Rusya, 109012
  • Telefon: +7 495 531-05-00
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Çocuklarla Gezilecek Yerler

34. Moskova Hayvanat Bahçesi

Moskova Hayvanat Bahçesi

Burası neresi? Orijinali 1864 yılında kurulan Moskova Hayvanat Bahçesi, 6 binden fazla hayvan ve binden fazla hayvan türüyle şehirde eğlenceli saatler geçirebileceğiniz adreslerden biri. Hayvanlara oldukça yaklaşabildiğiniz bahçede, harika fotoğraflar da çekilebilmeniz mümkün..

Hayvanat bahçesi 49 dönümlük bir alana sahiptir ve büyük sürüler için parmaklıksız meralar içermektedir. Alanda kar leoparı, Sibirya kaplanı ve panda gibi nesli tehlike altında olan hayvanlar da görülebilmektedir. Merkezde bulunan gölette ise bölgeye özgü ördekler ve diğer suda yüzen canlıları da izlemek mümkündür.

Neden gitmeliyim? Rusya’nın en büyük hayvanat bahçesi olma özelliğine sahip olan Moskova Zoo, özellikle çocuklu aileler için Moskova’da gidilebilecek en önemli durakların başında gelmektedir.

  • Adres: Bolshaya Gruzinskaya St, 1, Moscow, Rusya, 123242
  • Telefon: +7 499 252-29-51
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-22.00
  • Giriş ücreti: 9€’dan başlayan ücretlerle ziyaret edilebilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

35. Moskova Planetaryumu

moskova planetaryumu

Burası neresi? Moskova’da çocukların ilgisini çekecek yerler arasında yer arıyorsanız Moskova Planetaryumu’nu mutlaka listeye eklemelisiniz. Dünyanın en modern planetaryumları arasında bulunan bu yer, 5 Kasım 1929 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. 17 yıl boyunca kapalı kapan alan, 2011 senesinde yeniden ziyarete açılmıştır.

Planetaryum her türlü interaktif sergi, eğitim programları ve teknolojik gadgetlar ile Moskova’daki en parlak deneyimlerden birini sunmayı vadediyor ve çocuklar için oldukça ilgi çekici bir yer olmayı başarıyor.

Neden gitmeliyim? Büyük Yıldız Salonu, parlayan kuzey ışıkları, titreyen yıldızlar, yüzen bulutlar, uçan kuyruklu yıldızlar, güneş tutulmaları gibi hem çocukların hem de yetişkinlerin ilgisini çekecek olayları kapsayan 25 metrelik gümüş kubbe çatısına sahip olan planetaryum Avrupa’daki en büyük yıldız projeksiyon kubbesiyle dikkat çekmektedir.

  • Adres: Sadovaya-Kudrinskaya Ulitsa, 5 стр.1, Moskova, Rusya, 123242.
  • Telefon: +7 (495) 221-76-90
  • Ziyaret saatleri: Salı günleri dışında her gün 10.00-21.00
  • Giriş ücreti: 200 Rubleden başlayan fiyatlarla
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

36. Rüya Parkı (Dream Island)

dream island

Burası neresi? 29 Şubat 2020 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan Ostrov Mechty, Avrupa’daki en büyük temalı eğlence parkıdır. Bu da onu Moskova’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri haline getirmektedir. Oyun alanı yaklaşık olarak 300.000 m²’lik bir alana yayılmış durumdadır. Park içinde 29 farklı temasal alan, bisiklet yolları, su çeşmeleri ve yaya alışveriş noktaları ile Disneyland‘ı andırmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çocuklar için muhteşem eğlenceli bir yer olan Rüya Parkı içinde, aynı zamanda etkileyici bir konser salonu, otel, çocuklar için yat okulu, çok katlı sinema ve halka açık bir park bulunmaktadır. Eğer siz de çocuğunuzla geziye çıkmışsanız mutlaka bu tema parkına uğramanızı tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Andropova Ave, 1, Moscow, Rusya, 115533
  • Telefon: +7 495 221-00-00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Moskova Çevresinde Gezilecek Yerler

-Antik Kentler

37. Kolomenskoye

kolomenskoye

Burası neresi? Kolomenskoye Moskova prensleri için yapılmış bir yerleşim yeri olarak hizmet vermiştir. Şehir merkezinden 10 dakikalık kısa bir metro yolculuğu ile ulaşacağınız bu kompleks yapı, sizi Orta Çağ Moskova’sının neye benzediğine dair fikir edinmenize sağlayacak bir müzeye götürüyor.

Bir zamanlar kraliyete ait bir alan olan Kolomenskoye’de sergilenen çok sayıda tarihi unsur bulunuyor. Moskova Nehri’ne bakan site büyüleyici bir yer olarak ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Malikanenin de içinde bulunduğu alan yaklaşık 400 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Başlangıçta bağımsız bir bölge olan Kolomenskoye, 1960’larda Moskova sınırlarına dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Başta Büyük Çar Alexey Mihayloviç’in Sarayı başta olmak üzere bahçeler, 16. yüzyıla kadar tarihlenen eski kiliseler gibi noktalar ziyaretçiler için burasını muazzam bir yer haline getirmektedir. Tarihi alan sahip olduğu doku ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiştir.

  • Adres: Andropova Ave, 39, Moscow, Rusya, 115487
  • Telefon: +7 499 615-27-68
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-20.00
  • Giriş ücreti: Park alanına giriş ücretsiz. Malikhaneye giriş için 400 RUB ödemeniz gerek.
  • Yol tarifi al >

-Kayak Merkezleri

38. Volen, Yakhroma ve Sorochany Kayak Bölgeleri

volen

Burası neresi? Yaz aylarında Moskova’yı ziyaret ediyorsanız ve bazı kış sporlarını yapmak istiyorsanız yamaçlara çıkmanız gerekiyor. Volen, Yakhroma ve Sorochany bölgeye yakın en popüler kış sporları merkezleridir. Üç kayak merkezi de birbirine yakın bir konumdadır ve Moskova şehir merkezinden yalnızdan 47 mil mesafede bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu tatil köyleri özellikle şehrin koşturmacasından uzaklaşmak isteyenler için küçük ama çok eğlenceli seçeneklerdir. Sorochany, aralarında en uzun çalışma saatlerine sahip telesiyejlere ev sahipliği yapmaktadır. Yaz aylarında bölge, yürüyüş yapmak ve çevredeki göllerin tadını çıkarmak için oldukça idealdir. Tatil yerlerine ulaşmak için en iyi yol araba kiralamaktır.

Moskova’da Alışveriş Yapılacak Yerler

-Pazarlar

39. GUM

gum

Burası neresi? Kızıl Meydan’ın simge yapılarından biri olan GUM isimli bina “Devlet Mağazası” olarak da bilinmektedir ve Moskova’da alışveriş için uğranması gereken önemli noktalardan biridir. Zarif ve etkileyici bir mimariye sahip bu bina içinde lüks butikler, lüks bir alışveriş deneyimi yaşamak isteyenleri cezbediyor.

Çatılı bir yapıya sahip olan bina 1890 senesinde inşa edilmiştir ve günümüzde burada 100 civarında mağaza yer almaktadır. Çelik bir iskelet ve kemerli bir cam çatıdan oluşan tavan kısmında 20.000 cam panel bulunmaktadır. Güçlü Rus kışlarına dayanacak kadar kuvvetli olan bu cam tavan o dönemin çok ötesinde bir mimari deha olarak kabul edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Düşük bütçeye sahip olan kişiler için alışveriş yapmaya çok uygun olmasa da burayı gezmek bile insanlar için keyifli bir etkinlik olmaktadır. Ayrıca üçüncü katta bulunan kantinde geleneksel Rus yemeklerinin ve 1954 yılından bu yana aynı tarifle yapılan dondurmanın tadına bakabilirsiniz.

  • Adres: Red Square, 3, Moscow, Rusya, 109012
  • Telefon: +7 495 788-43-43
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

40. Depo Food Court

depo food court

Burası neresi? 70’in üzerinde restoranın bulunduğu Depo Yemek Alanı, yeme içmeye meraklı ziyaretçiler için Moskova’nın önemli duraklarından biridir. Buraya gelenler geleneksel Rus yemeklerinin yanı sıra dünya çapındaki lezzetleri de tadabilmektedir.

Mağazaların bulunduğu yerde restoranların yanı sıra taze et ürünlerinden uluslararası yiyeceklere kadar yüksek standartlı ürünleri bulabileceğiniz çeşitli tezgahlar da yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu devasa yemek salonu, çeşitli yiyecekleri denemek, tezgahları incelemek ve harika bir öğle yemeği yemek için şehirde gelebileceğiniz en harika yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: Lesnaya Ulitsa, 20 стр.3, Moscow, Rusya, 125047
  • Telefon: +7 495 788-88-10
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-23.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Caddeler, Semtler

41. Arbat Caddesi

arbat street

Burası neresi? Tamamen yayalara ayrılmış bir yer olan Arbat Caddesi, 1 kilometre boyunca uzanmaktadır ve yürüyüş yapmak için gidilebilecek yerler arasında bulunmaktadır. Geçmişte Rusya’nın önemli şair ve yazarları için bohem bir uğrak yeri olan cadde, günümüzde lüks binalarla birçok yemek ve alışveriş mekanına ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Hem tarihi açıdan hem de sosyal açıdan Moskova’nın en keyif veren caddelerinden biri olan Arbat Caddesi, turistler için şehrin en eğlenceli duraklarından biri olmasının yanı sıra alışveriş için de uğrayabileceğiniz zengin noktalardan biridir. Eğer hediyelik eşyalar bakmak ve açık hava kafelerinde oturup keyif yapmak istiyorsanız Arbat Caddesi, Moskova gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken noktalardan biridir.

Ne yapılır? Arbat Caddesine gelerek alışveriş yapabilir ve yeme içme mekanlarından keyifli bir şekilde zaman geçirebilirsiniz. Aynı zamanda Şair Aleksander Puşkin’in eski evini ile hem Anton Cehov hem de Leo Tolstoy’un ziyaret ettiği kafeyi görme fırsatı sunmaktadır.

42. Tverskaya Caddesi

tverskaya caddesi

Burası neresi? Gorki Caddesi olarak da bilinen Tverskaya Caddesi, Moskova’nın en hareketli atan kalbi olarak kabul edilmektedir. Şehirde alışveriş için gelebileceğiniz bu cadde, en ikonik noktalardan biridir. Cadde boyunca bulunan birçok mağaza, kafe, restoran ve çeşitli ilgi çekici noktalar sayesinde burası turistler için çok cazip bir duraktır.

Günümüzün en popüler caddesinin geçmişi ise 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 18. yüzyıla geldiğimizde ise burası, Moskova’daki sosyal hayatın attığı yerlerden biri olmuştur. Bolşevik İhtilali’nin ardından caddede bulunan 5 adet kilisenin yıkılması emredilmiş ve bunların yerine daha modern yapılar inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bünyesindeki pek çok mağaza ile şehrin en özel alışveriş noktalarından olan Gorki Caddesi, aynı zamanda Moskova’daki önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu caddeye geldiğinde Hotel National, Devlet Duması, English Club, Savvinskoe Podvorye, Moskova Hükümeti Binası başta olmak üzere çok önemli tarihi binaları da görebilmektedir.

43. Petrovka Caddesi

petrovka caddesi kalabalik

Burası neresi? Tverskaya’ın doğu kısmına düşen Petrovka Caddesi, butik alışveriş yapmak isteyenler için mükemmel bir lüks alışveriş noktasıdır. Ayrıca burada alışveriş yapmanın dışında iki antik manastır gibi çeşitli tarihi noktaları da ziyaret edebilirsiniz. Toplamda 1,2 kilometre uzunluğundaki Petrovka Caddesi şüphesiz seyahatinizin en heyecan verici anlarını yaşamanıza olanak tanıyor.

Neden gitmeliyim? Moskova’nın en hareketli caddelerinden biri olan Petrovka Caddesi, alışveriş seçenekleri ve geleneksel Rus mimarisinin muhteşem unsurlarına ev sahipliği yapması nedeniyle turistler için Moskova’daki önemli cazibe merkezlerinden biridir.

-Dükkanlar

44. Best Beer Shop

Burası neresi? Zanaat bira kültürü Rusya’da oldukça yaygındır. Best Beer Shop ise şu anda dünyada ziyaret edebileceğiniz en büyük zanaat bira dükkanlarının başında gelmektedir. Best Beer Shop içinde iki kata yayılan dükkanda, 35 farklı ülkeye ait bira türlerinin bulunduğu 3.000’den fazla farklı bira türü bulunabilmektedir. Geniş şişe koleksiyonuna ek olarak, harika fıçı biralarını doldurabileceğiniz 200 farklı musluk da bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bira içmeye ve bira kültürüne meraklı kişiler için Best Beer Shop, Moskova’nın en keyif veren duraklarından biri olarak kabul edilebilir. Dükkanın Moskova’da birçok şubesi bulunuyor ama ziyaretçilerin en fazla tercih ettiği şubesi Prospekt Mira 79’da bulunan dükkandır.

45. Izmaylovo

Burası neresi? Izmailovo semti şehrin en büyük bit pazarına ev sahipliği yapmasıyla bilinmektedir. Buraya geldiğinizde el yapımı ürünlerden, Sovyet antikalarına kadar her şeyi bulabileceğiniz labirent şeklinde bir mağaza ile tanınmaktadır. Semt aynı zamanda şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve gizlenmek isteyenler için Moskova’nın en büyük yeşil alanlarından birine sahiptir.

Neden gitmeliyim? Antika ve kullanılmış eşyalara meraklıysanız, sakin bir ortamda bu ürünleri incelemek ve alışveriş yapmak için Izmaylovo semtine mutlaka uğramalısınız. Buradan dilerseniz Matruşka bebekleri gibi Rusya’ya özgü hediyelik eşyaları da uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Moskova’da Gece Gezilecek Yerler

Moskova, sonsuz geceler ve harika anlar yaşamak isteyenlerin şehridir. Moskova’da gece kulüpleri ve barlardan oluşmuş harika bir gece yaşamı kültürü oluşmuştur. Özellikle Tverskaya, Arbat ve Ring Bahçesi Moskova’da gece yaşamı için gidebileceğiniz başlıca noktalardır.

-Moskova’da Gece Hayatı Ne Zaman Yaşanır?

Barlar ve gece kulüpleri şehirde her gün açık olsa da özellikle cuma ve cumartesi günleri en canlı zamanlarını yaşar. Moskova gece yaşamı genellikle akşam 11.00 gibi başlamaktadır. Bu saatten önce gece mekanlarına giderseniz boş ve sakin mekanlar sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Partiler sabahın ilk ışıklarına kadar devam etmektedir.

-Moskova’daki En İyi Barlar

  • Kamchatka
  • I Like Wine
  • Solyanka Bar
  • Strelka
  • Terma Bar
  • Noor
  • Gypsy
  • Mendeleev Bar

-Moskova’daki En İyi Gece Kulüpleri

  • Club B2
  • Vermeil Club
  • 16 Tons
  • Looking Rooms
  • Night Flight
  • London Night Club
  • Oblaka
  • Soho Rooms

-LGBTI Üyeleri İçin En İyi Gece Yaşamı

  • Boyz Club
  • Propaganda
  • ELF
  • Central Station
  • Mono Bar

Moskova’da Yapılacak Şeyler

-Turlar, Geziler

Moskova Nehir Gezisi

moskova nehir gezisi

Moskova’ya geldiğinizde bir nehir gezisine çıkın ve şehirdeki ünlü yapıların tadını başka bir açıdan çıkarma fırsatını yakalayın. Nehir gezintisi yaparak turist kalabalığından uzak kalabilir ve yaz ezintisinin keyfine varabilirsiniz. Tur süreleri firmaya göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 2,5 saat sürmektedir.

Nehir gezintisine çıkmak için pek çok isimsiz seçeneğiniz bulunuyor. Bununla birlikte Radisson Royal gezisi size bir restoran masasında iyi bir yemek ve bir kadeh şarap eşliğinde Moskova’yı gezme fırsatını sunuyor. Turlarla ilgili detaylar için aşağıda paylaştığımız web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Telefon: +7 (495) 228-55-55
  • Tur saatleri: Turlar 12.00’da başlamaktadır.
  • Ücreti: Yetişkinler için 1.300 RUB, Çocuklar için 950 RUB talep edilmektedir.
  • Web sitesi

Sıra dışı müzeleri ziyaret edin

Moskova’da uzun bir süre kalıyorsanız ve klasik şeyler dışında yapılacak şeyler arıyorsanız çok göz önünde olmayan ama hayli ilginç olan müzeleri görmenizi öneriyoruz.

  • Votka Müzesi: Ülkedeki en ünlü içeceğin tarihi keşfetmek istiyorsanız bu müzeyi kaçırmamalısınız. Buraya gelerek müzenin restoranında çeşitli votka türlerini de tadabilirsiniz. Izmailovo Parkı içinde yer alan müzeyi ziyaret etmek için 200 RUB ödemeniz gerekiyor.
  • Sovyet Atari Oyunları Müzesi: Sovyet döneminden kalma 60 adet atari oyunun sergilendiği müzede, içinizdeki çocuğu dışarı çıkarın. Girişte oyunları oynayabilmeniz için bir kutu madeni para da verilen müzeye giriş için 450 RUB ödemeniz gerekmektedir.

Şehir İçi Ulaşım

-Metro

Moskova’daki metro büyüleyici bir şekilde çalışmaktadır ve Moskova’da şehir içi ulaşım ağı metro hatları üzerine inşa edilmiştir. Metro girişleri için şehirde büyük kırmızı “M” işaretini aramalısınız. Yandex metro uygulaması ile şehirdeki bütün metro hatlarını görebilirsiniz. Bu uygulama ile aynı zamanda en hızlı rotayı da hesaplayabilirsiniz.

Bilet ücreti: Kaç durak binerseniz binin tek bir bilet ücreti olan 55 RUB ödemeniz gerekmektedir. Bununla birlikte Triako Kart satın alarak hem her defasında bilet alma derdinden kurtulabilir hem de 32 RUB olan indirimli bilet fiyatlarından faydalanabilirsiniz.

Taksi

Taksiler de şehrin uygun fiyatlı sayılabilecek ulaşım seçeneklerinden biridir. Uber aracılığı ile 1 kilometrelik bir seyahat için yaklaşık 8 RUB ödemeniz gerekmektedir.

Moskova’ya Yakın Havalimanları

  • Moscow Vnukovo (VKO) – 38 dakika
  • Moscow Domodedovo (DME) – 46 dakika
  • Zhukovsky International Airport (ZIA) – 1 saat 35 dakika
  • Seremetyevo Uluslararası Havalimanı (SVO) – 56 dakika

Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Adres: 7-Y Rostovskiy Pereulok, 12, Moscow, Rusya, 119121
  • Telefon: +7 495 994-48-08
  • Çalışma saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-12.30
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Acil Durum Numaraları

  • Yangın: 101
  • Acil: 112
  • Polis: 102
  • Ambulans: 103

-Turistler için Telefon Kullanımı

Moskova’da birçok açık alanda ücretsiz wi-fi hizmeti sunulmaktadır. Yalnız yakın tarihteki bir yasa nedeniyle bu hizmetten faydalanmak için öncelikle telefonunuza SMS ile bir kod almanız gerekiyor. Bazı durumlarda bu sistem sadece Rus SIM kartlarında çalıştığı için Moskova’da telefon ve internet kullanımı için bir Rus SIM kartı satın almanızı tavsiye ediyoruz.

Rus SIM kartını havaalanına geldiğinizde mesai saatleri içinde internet paketli bir SIM kartı satın alabilirsiniz. Rusya’da en yaygın kullanılan şirketler Beeline, Megafon, Tele2 ve MTS isimli firmalardır. Aylık ortalama 400 RUB karşılığında 5 GB internetli bir SIM kart satın alabilirsiniz.

Bunca gezilecek yeri varken Moskova’yı ziyaret etmemek olmaz. Listemizde eksik gördüğünüz yerleri aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızı geliştirmemize yardımcı olabilirsiniz. 🙂

Diğer yandan Moskova’ya giden uçakları pahalı buluyor ve en uygun bileti arıyorsanız Fixbilet internet adresimiz üzerinden Moskova uçak bileti sayfasını gün ve gün takip ederek daha uyguna bilet bulma şansı elde edebilirsiniz. Biletinizi seçtikten sonra ise sıra kalın giysilerinizi koyduğunuz büyük bir bavul hazırlamakta.. 🙂

*Rusya’nın Birbirinden Güzel Şehirleri için..

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Not: İçeriğimiz editörlerimiz tarafından 19.07.2022 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin