Kudüs’te Mutlaka Görülmesi Gereken 14 Yer

Yeryüzündeki en tartışmalı ve en güzel şehirlerden biridir. İsrail ve Filistin bu kentin kendilerine ait olduğunu iddia ede dursun, biz gezilecek yerleriyle ilgilenelim.

Kudüs üç semavi din için de kutsaldır. Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler şehrin kontrolünü ele geçirmek için tarih boyunca birçok kez savaştı. Bu yüzden “lanetli şehir” diyenler de var. Semavi dinlerde önemli olayların Kudüs sınırları içinde gerçekleşmesi de tarihe not düşülen olaylardandır. Biz de bu içeriğimizde Kudüs gezilecek yerler konusunu işledik.

#1 Kudüs Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Yad Vashem

yad vashem museum

Tarihin en büyük insanlık utançlarından biri soykırımlardır. Yahudi soykırımında milyonlarca Yahudi hayatını kaybetti. Hatta sadece Yahudiler değil, onlara yardım edenler de zulüm gördü. Onları anmak için Yad Vashem inşa edilmiş. Fotoğraflar ve belgelerle zenginleştirilen yeri her turist ziyaret ediyor.

2- İsrail Müzesi

İsrail Müzesi

Dünyanın çeşitli yerlerinden getirilen eserler ve yerel kalıntılar birleştirilerek İsrail Müzesi oluşturulmuş. Zengin koleksiyona sahip olan müze, hem İsrail hem de dünya için önemlidir. Kudüs’ü geziyor olsanız bile buradaki eserleri inceleyerek farklı yerler hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

3- Jaffa Caddesi

jaffa street

Kudüs’te tarihi eserleri gezdikten sonra biraz alışveriş yapmak isterseniz Jaffa Caddesi güzel bir seçimdir. Cadde boyunca ünlü markaların mağazalar, butik dükkanlar, kafeler göreceksiniz. Dinlenme yeri olarak da tercih edilebilir.

4- Tapınak Tepesi

Temple Hill

Tapınak şövalyelerinin merkezidir. Hazreti İbrahim’in oğlunu kurban ederken bulunduğu tepenin burası olduğu söylenir. Dolayısıyla Museviliğe inananların kutsal topraklarıdır.

5- Maria Magdalena Kilisesi

maria magdalena church

Mimari ve işlemeleriyle dikkat çekici Maria Magdalena, Hristiyanların değer verdiği kilisedir. Çünkü Maria, Hz. İsa’nın çağrısına kulak veren ilk kişilerden olmuştur. Turistik gezilere açık olan kilise her yıl binlerce Hristiyanı çatısında topluyor.

6- Zeytin Dağı

Zeytin Dağı

Hz. İsa çarmıha gerilmeden önce son anlarını bu dağda yaşamış. Zeytin Dağı ayrıca Hz. Davud’un mezarının bulunduğu yerdir. Doğu Kudüs bölümünde yer alan dağ, şehre yukarıdan bakmak için en uygun noktalardan biridir.

7- Ağlama Duvarı

Ağlama Duvarı

Kudüs’ün Musevi Mahallesi’ndeki Ağlama Duvarı dünyaca bilinen simgedir. Duvarın etrafında her zaman ibadet eden Musevileri görebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, kadın ve erkekler için ayrı bölümler olması.

8- Kutsal Mezar Kilisesi

Kutsal Mezar Kilisesi

Hristiyanlıkta en önemli kiliselerin başında geliyor. İsa’nın göğe yükseldiği kilise olarak burası gösteriliyor. Peygamberin ölümünden sonra üstünde yıkandığı taş bugün ziyaret ediliyor. İnananların taşa yüzünü sürmeleri bir gelenek şeklini almış.

9- Mescid-i Aksa

Mescid-i Aksa

Kudüs için boşuna savaşlar çıkmamış. Her dinden önemli yapıların bulunduğu şehre sahip olmak büyük bir prestij kaynağı. Mescid-i Aksa da dünyanın enleri arasında yer alan dini yapılardan. Müslümanların ilk kıblesinin burası olduğu yönünde güçlü rivayetler var.

10- Kubbet-üs Sahra

Kubbet-üs Sahra

Yan yana bulunmalarından dolayı Mescid-i Aksa ile karıştırılır. Hem Müslümanlar hem de Yahudilerin kursal kabul ettiği bir yerdir. Altın sarı kubbesinden anında ayırt edebilirsiniz. Günümüze kadar pek çok restorasyondan geçerek orjinalliğini korumuş. Kudüs ziyaretlerinde gezilecek yerler listesine mutlaka yazılır.

11- Çile Yolu

Çile Yolu

Müslümanlar nasıl ki Kâbe etrafında dönerek hacı oluyorsa, Hristiyanlar da bu yolu yürüyerek hacı oluyor. Hz. İsa bu yol üzerinden idama götürülmüş. Gerileceği çarmıh da kendisine taşıtılmış. Hz. İsa’nın acılar içinde kendi ayaklarıyla idama gittiği söylenir.

Yolda olan olaylar günümüzde işaretlenmiş ve duraklar oluşturulmuş. 14 duraktan meydana gelen rota tamamlandıktan sonra Hristiyanlar hacı oluyor.

12- Zion Dağı

Zion Dağı

Yahudi ve Müslümanların ibadet yerlerine ev sahipliği yapıyor. Hristiyanlar için de önemlidir. İsa’nın son akşam yemeğini burada yediği rivayet edilir. Aynı şekilde Hz. Meryem’in de hayatının son yıllarını burada geçirdiği anlatılır. Yahudiler içinse Kral Davud’un Türbesi’nin burada bulunması son derece önem arz etmektedir. Üç dinin etkileşime girdiği dağ üzerinde farklı duygulara kapılacaksınız.

13- Eski Şehir Surları

Eski Şehir Surları

Eski şehirden kalma surlar Osman dönemine aittir. Surlardan açılan kapılar şehrin çeşitli yerlerine çıkıyor. Şam Kapısı en ünlüsüdür. Aziz Stefan Kapısı’ndan Zeytin Dağı’na çıkabilir, Yafa Kapısı’ndan Yahudi Mahallesi’ne, Zion Kapısı’ndan Hristiyan Mahallesi’ne geçebilirsiniz.

Surların üzerinde yürüme şansınız da var. Eski şehrin atmosferini hissetmek için bu deneyimi kesinlikle yaşamalısınız.

14- Kidron Vadisi

Kidron Vadisi

Zeytin Dağı ve Zion Dağı arasında uzanan vadidir. Kudüs’ün en eski bölgeleri arasındadır. Hem Yahudiler hem de Müslümanların bir kısmı kıyametin buradan kopacağına inanır.

Bölgede yapılan arkeolojik kazılarda 4 bin yılı aşan yerleşim yeri ortaya çıkarılmış. Arkeologlar hala çalışmalarını sürdürmektedir. Hazreti İsa’nın kör bir adamı mucizevi şekilde iyileştirdiği noktanın burada olduğu düşünülüyor.

*Uğruna savaş verilen şehir Kudüs, semavi dinlerin önem verdiği yerlerden. Geçmişte Kudüs için çok kan dökülmüş. Günümüzde ara sıra gerilimler yükseliyor. Turizm açısından baktığımızda ise dünyanın en gezilesi yerlerinin başında geldiği kesin. Aynı noktada üç dinin ilgi çekici hikâyelerini bulmak başka yerde mümkün değil. Bundan dolayı her yıl milyonlarca turist Kudüs’ü tercih ediyor.

Siz de avantajlı Kudüs uçuşları ile zengin bir gezinin ilk adımını atabilirsiniz. Sorularınız ve önerileriniz için yorum kısmını kullanmaktan çekinmeyin. Size bir mesaj uzaktayız.

Kudüs gezilecek yerler listemize ek bildiğiniz turistik noktaları aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

“Kudüs’te Mutlaka Görülmesi Gereken 14 Yer” üzerine 2 yorum

  1. hep karıştırılıyor diye yazmışsınız ama sizde kariştirmissiniz. Mescid-i Aksa’nin fotoğrafı yerine yine Kubbet ül Sahra fotosu koymuşsun.
    bilmiyorsanız belirteyim; siyah kubbeli olan mescid i aksa.

    Yanıtla
    • Merhaba; bahsi geçen Kubbet ül Sahra fotoğrafının hemen bir üstündeki madde de yer alan Mescid-i Aksa ile yan yana olması sebebiyle aynı karede yer alması oldukça doğal olup, ayırt edilebildiği hususunda bir karmaşıklığa yol açtığını düşünmüyoruz. Uyarınız için teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin