İsrail Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 14 Yer

Orta Doğu’da Asya ve Afrika kıtalarının kesiştiği yerde bulunan İsrail, nüfus çoğunluğu Yahudi olan tek devlet olarak kayıtlara geçmiş..

İsrail gezilecek yerler yazımızda sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik.

Başkent Tel Aviv başta olmak üzere gezilecek yerleriyle dikkat çeken ülke, güneyinde Mısır, doğusunda Ürdün, kuzeyinde Lübnan ve Suriye, batısında Akdeniz ile oldukça önemli bir konumda yer almaktadır.

#1 İsrail Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında ise;

1-Dormition Manastırı

Dormition Manastırı

Eski kent duvarlarının hemen dışında Zion Kapısı yakınında yer alan Dormition Manastırı, 5. yüzyıl başlarında kurulan Bizans bazilikalarından biri. Aziz Stephen’e atfedilen yapı,  ülkedeki turistik gezilerin uğrak noktalarından biri olarak gösteriliyor.

2-Müjde Kilisesi

Müjde Kilisesi

Bir Katolik Roma kilisesi olan Müjde Kilisesi, İsrail’in kuzey kesiminde yer alan önemli dini yapılardan bir diğeri. Meryem Ana’nın evinin olduğu ve melek Gabriel’in görüldüğü yerde kurulduğu söylenen kilise, Hristiyan dünyasının en kutsal mekanlarından biri olarak gösterilir.

Şehre gelen Hristiyanların bir ritüel olarak ziyaret ettiği yapının mimarisi de dudak uçuklatan cinsten. 1969 yılında inşa edilen kilise kubbesinin yüksekliğinin ise 55 metre olduğu biliniyor. Günümüzde turistik gezilerin uğrak rotası olan Müjde Kilisesi, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri. 🙂

3-Tel Aviv Sanat Müzesi

tel aviv art museum
Tel Aviv Museum of Art in Israel

İsrail’in en önemli müzelerinden biri olan Tel Aviv Sanat Müzesi, 1932 yılında kurulmuş ülkenin en eski sanat merkezlerinden biri olarak kabul edilir. 1959 yılında Çağdaş Sanat Köşkü’nün de eklenmesiyle bir kompleks haline gelen müzede, sanat tablolarından heykel çalışmalarına kadar eşsiz eserler görebilmeniz mümkün. 🙂

1999 yılında eklenen Lola Beer Ebner Heykel Bahçesi’yle de zenginleşen müze, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında.

4-Beit Guvrin-Maresha Ulusal Parkı

beit guvrin-maresha national park

İsrail’in orta kesiminde yer alan Beit Guvrin-Maresha Ulusal Parkı, Judah’ın önemli kasabalarından biri olan Maresha’nın önemli bir eski Roma şehri… Günümüzde milli parka çevrilen Beit Guvrin’de oldukça büyük bir Yahudi mezarlığı ve arkeolojik eserlerin çıkartıldığı bir kazı alanı yer alıyor.

Bizans kilisesi, Roma-Bizans amfitiyatrosu ve mezar mağaraları da mevcut. Tarih meraklılarının mutlaka ziyaret ettiği park, UNESCO tarafından da Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış.

5-İsrail Ulusal İz 

israel national trail

Ülkenin Lübnan sınırında yer alan İz, ‘’National Geographic’’ tarafından dünyanın en iyi 20 yürüyüş parkından biri seçilmiş.. İsrail’in ulusal izi olarak gösterilen gezi noktası, günümüzde dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ve spor severlerin mutlaka ziyaret ettiği dikkat çekici yerlerden biri.

6-Lut Gölü

Lut Gölü

Dünyanın en alçak gölü olan Lut Gölü, aynı zamanda en büyük üçüncü tuz gölü olarak biliniyor. İsrail’de 600 kilometrekarelik bir alan üzerine kurulu olan göl, aslında eski Lisan Deniz’inin bir parçası ve muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor.

İsrail’e turistik gezi için gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği, göl kenarında güzel bir yürüyüş yapabilir, fotoğraflar çekimleri yapabilirsiniz.

7- Zion Dağı

Zion Dağı

İbranice İncil’de, ”İlk Davut Şehri” manasına gelen Zion Dağı, şehrin kutsal kabul edilen noktalarından biri. Kudüs duvarlarının dışında yer alan eski şehir, bölge için oldukça önemli gezi noktalarından biri günümüzde.

Önemli arkeolojik kazılara ev sahipliği yapan dağ bölgesine, çok sayıda antik taş ve kaya parçası tespit edilerek tarihi parçalar elde edilmiş ve turistik bir nokta haline gelmiştir.

8- Kutsal Kabir Kilisesi

Kutsal Kabir Kilisesi

Ülkenin Ortodoks kiliselerinden biri olan Yeniden Diriliş Kilisesi, Kudüs’ün eski şehir duvarları içerisinde yer alan önemli yapılardan biri. Eski şehrin, Hristiyanların yaşadığı bölgesinde yer alan kilise, yeni ahitte geçen ‘’İsa’nın Çarmıha Gerildiği Tepe” olarak biliniyor ve bu yüzden önemi de oldukça fazla. 🙂

Hristiyanlar için haç noktalarından biri olarak gösterilen Kutsal Kabir Kilisesi, ihtişamlı mimarisiyle de görenleri kendine hayran bırakıyor.

9- Timna Vadisi

Timna Vadisi

M.Ö. 5000 yılından beri şehrin en zengin vadilerinden biri olan Timna Vadisi, İsrail’de mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Vadinin bakır açısından oldukça zengin rezervlere sahip olduğu biliniyor ve bölgenin bir kısmı da mayınlı.

İsrail Krallığı döneminde Kral Solomon döneminde mayın aktif olup olmadığı ise hala tartışılan konulardan biri. Bakır madenciliği için oldukça zengin bir bölge olan Timna Vadisi’ne yakın zamanda bir havalimanı inşası yapılacağı da gelen bilgiler arasında.

10- Yad Vashem

Yad vashem

Kudüs’ün en önemli tarihi yerlerinden biri olan Yad Vashem, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri. Bir kompleks halinde kurulu olan gezi noktasında Yahudi kurbanları için yaptırılan bir anıt, tarihi arşivlerin  ve kurbanların resimlerinin yer aldığı bir müze ve okul yer alıyor.

İsrail’in tarihi hakkında oldukça önemli bilgiler edineceğiniz tarihi alanı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

11- Masada

Masada

Ülkenin güney kesiminde Necef Çölü üzerinde yer alan Masada, 960 Yahudi’nin intihar ettiği bir mabet olarak bilinir. Romalılara teslim olmak istemeyen Yahudilerin toplu intiharı, tarihin en acı olaylarından biri olarak kayıtlara geçmiş ve bu olaydan geriye yalnızca 2 kadın ve 5 çocuk hayatta kalabilmiştir.

2001 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne dahil edilen Masada, ziyaret etmenizi tavsiye edeceğimiz gezi noktalarından biri.

12- Yarkon Parkı

Yarkon Parkı

İsrail’in en huzurlu noktalarından biri olarak gösterilen Yarkon Parkı, yeşil alanları ve birbirinden güzel dinlenme alanlarıyla görenleri kendine hayran bırakan oldukça geniş bir bahçe.

Adını içerisinde yer alan Yarkon Nehri’nden alan parkın, yeşilin her tonunu görebileceğiniz çimenleri, spor tesisleri, botanik bahçeleri, su parkı ve konser alanlarıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. 3 bin 500 tür bitki çeşidinin yer aldığı park, 10 dönümlük geniş bir arazi üzerine kurulu.

Muhteşem fotoğraflar ve keyifli yürüyüşler için akla gelen ilk adres olan Yarkon Parkı, Michael Jackson ve Britney Spears ve daha pek çok dünyaca ünlü sanatçının  konserlerine de ev sahipliği yapmış.. 🙂

13- Bab Tapınağı

Bab Tapınağı

Muhteşem mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan Bab Türbesi, Bahailer için dünyanın ikinci kutsal yeri olarak kabul ediliyor. 1891 yılında Abdu’l-Baha tarafından inşa ettirilen türbe, 18 pencereli bir tambur üzerinde yer alan etkileyici bir kubbeye sahip.

Shoghi Efendi’nin tavsiyeleriyle tasarlanan yapı günümüzde iç ve dış mimarisiyle İsrail’in en özel yapılarından biri olarak gösteriliyor.

14-Caesarea Maritima

caesarea maritima

İsrail’in Kayseyra şehri yakınlarında yer alan Caesarea Maritma, M.Ö 30’lu yıllarda Romalılar tarafından kurulmuş antik bir şehir. Deniz kenarında yer alan tarihi alan, ülkenin en güzel gezi noktalarından biri olarak gösteriliyor.

11. Yüzyılın sonlarında Haçlıların eline geçtikten sonra 1256 yılında boşaltılan Caesarea Maritma, o tarihten beri ülkeye gelen turistlerin mutlaka uğradığı gezi noktalarından biri.

*İsrail’i merak ediyor ve bir an önce ziyaret etmek istiyorsan hemen bavulunu hazırla! Uçak bileti fiyatları hakkında endişelenmene ise hiç gerek yok. Senin için önceden hazırladığımız İsrail uçuşlar sayfasından dilediğin hava yolu firmasının en ucuz uçak biletini anında satın alma şansı yakalayabilirsin..

Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin