Brno Gezilecek Yerler Listesi | 15 Turistik Yer

Çek Cumhuriyeti’nde Prag’dan sonra ikinci büyük şehir olan Brno, tarih öncesi zamanlara ait yerleşim yerlerinden biridir. Özellikle 13. yüzyıldan kalma eserler şehrin her tarafını süslüyor.

Brno gezilecek yerler arasında turistlerin en çok ilgi gösterdiği noktaları inceledik. Spilberk Kalesi, Dietrichstein Sarayı ve Aziz Peter ve Paul Katedrali gibi tarihi önemi büyük yapılar Brno’da toplanmış. Devletin de Brno’daki yapılanması buraya ayrı bir önem veriyor. Kültür, eğlence, sportif aktiviteler, özel konser alanları gibi yerler şehrin kimliğinin parçasıdır.

Listenin ilk sırasında;

1- Aziz Peter ve Paul Katedrali

Aziz Peter ve Paul Katedrali

Brno’nun kalbinde, Petrov Tepesi‘nde yer alan katedral, ulusal bir kültür anıtı olarak kabul edilir ve görkemli mimarisi nedeniyle kentin en önemli turistik yerlerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu güzel Barok mimarisine 20. yüzyılın başında 84 metre uzunluğunda ikiz kule eklenmiş. Burayı önemli yapan diğer bir nokta ise yerin altında gömülü olan sur yapıları ile eski mezarlardır. Ziyaretiniz sırasında bu kısımları da görebilirsiniz.

2- Spilberk Kalesi ve Brno Şehir Müzesi

Spilberk Kalesi ve Brno Şehir Müzesi

13. yüzyıldan kalma Spilberk Kalesi, Çek Kral Poemysl Otakar II tarafından yaptırılmıştır. Belli zamanlarda kraliyet kalesi, hisar ve hapishane olarak hizmet vermiş. Bugün kalede kalıcı ve geçici sergiler ile Brno Şehir Müzesi’ne ev sahipliği yapılıyor.

Daimi sergiler kalenin mimari geçmişi ve bir cezaevi rolünün yanı sıra Brno tarihi üzerine odaklanmaktadır. Yaz boyunca kalenin avlusunda konserler, tiyatro gösterileri ve diğer kültürel etkinlikler organize edilir. Ziyaretçilerin de eski kentin manzaraları için gözetleme kulesine tırmanmaları önerilir.

3- Moravian Karst ve Mağaralar

Moravian Karst ve Mağaralar

Serin havası ve çarpıcı mağaraları ile ünlü olan Moravian Karst ve mağaralar, Brno’da görülmesi gereken yerlerdendir. Karst alanı yaklaşık 1000 kilometreyi kapsar ve 1100’den fazla olduğu bilinen mağara ve yamaç içerir. Bunların sadece dördü rehberli geziler için halka açık. Zorluk seviyelerine göre tercih yapabilirsiniz.

Macera arayışında olanlar için burası harika bir bölge. İyi aydınlatılmış geçitlerden kolaylıkla görülebilen çok sayıda ilginç dikit ve sarkıtın yanı sıra, yer altı nehri boyunca mükemmel bir tekne turu var. Brno’nun yaklaşık 25 kilometre kuzeyindeki mağaralar turistler arasında her zaman popülerdi. Bu nedenle liste yapıyorsanız mağaraları ilk sıralara koymanızı tavsiye ederiz.

4- Tugendhat Villa

Tugendhat Villa

Mimar Ludwig Mies van der Rohe tarafından yaptırılan Tugendhat Villa, 20. yüzyılın başlarından itibaren modern mimarinin en olağanüstü örneklerinden biri olarak düşünülür. Lüks bir yerleşim alanında, 1930 yılında Fritz Tugendhat için inşa edilmiştir. Sonraki yıllarda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

İçinde bulunduğu çağın en modern teknoloji ve kavramlarını bir araya getiren villa, Çek Cumhuriyeti topraklarında şaheser statüsünde bulunur. Burayı rehberli turlar ile gezmeniz ayrıntılı bilgi edinmenizi sağlayacaktır. Dolayısıyla gezi tarihiniz içinde rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz.

5- Dietrichstein Sarayı ve Moravian Müzesi

Dietrichstein Sarayı ve Moravian Müzesi

17. yüzyılın başlarında Cardinal Dietrichtein için kurulmuş olan Dietrichstein Sarayı, Brno’nun görkemli barok mimari tarzının tipik bir örneğidir. Bugün saray, ülkenin en eski müzesi olan, altı milyondan fazla tarihi esere ev sahipliği yapan Moravya Müzesi’ni barındırıyor. Müzenin kalıcı sergisi Orta Çağ’dan başlayıp 1. ve 2. Dünya Savaşı’na kadar büyüleyici görüntüler sunuyor.

6- Aziz James Kilisesi

Aziz James Kilisesi

Peter ve Paul Katedrali’nden sonra Brno’nun en önemli dini yapısı, 14. yüzyıldan kalma Aziz James Kilisesi‘dir. Önemli mimarisi ve tarihi eserleri nedeniyle şimdi Ulusal Kültür Merkezi olan kilise, eski bir gotik haç, 16. yüzyıl başlarında yapılan kabartmalar ve çeşitli ilginç mezar taşlarıyla doludur.

En şaşırtıcı kısım ise Brno Ossuary. 2001’de yapılan arkeolojik kazılar sırasında ortaya çıkarılan insan kemikleri dünyanın en büyük kemik kalıntılarından biridir.

7- Veveri Kalesi

Veveri Kalesi

Brno şehir merkezinin sadece 15 kilometre kuzeybatısında, Veveri Kalesi’nin güzel görünüşüne şahit olabilirsiniz. 11. yüzyılda kurulan bu çarpıcı yapının günümüzdeki görünümü yıllar içinde ortaya çıkmıştır. Birçok kez el değiştiren kale, restorasyonlardan sonra kesinlikle görülmeye değer oldu. İnce işçilikli freskler ile kalenin zirvesindeki yemek odası hayatınızda tatlı bir anı olacak.

8- Moravian Galerisi

Moravian Galerisi

Çek Cumhuriyeti’ndeki en önemli sanat galerileri arasında görülen Brno’daki Moravian Galerisi 1961’de kuruldu. Kentin en önemli binaları arasında da çok geçmeden yerini aldı. Tablo, çizim, heykel gibi görsel sanatların eklektik bir karışımını barındırıyor. Ayrıca, 1963’ten beri uluslararası bir grafik tasarım yarışmasına ev sahipliği yapıyor.

9- Capuchin Kilisesi

Capuchin Kilisesi

Capuchin Meydanı’ndaki güzel eski kilise, Capuchin Manastırı’nın bir parçası olarak inşa edildi. 1765 yılında Jan Adam Nessman tarafından hazırlanan Barok heykeller buradadır. Kilisenin bodrum katı da geziye açık. Biraz ürpertici olduğu kesin. Mumyalanmış cesetler ilginizi çekiyorsa cesaretinizi toplamanın tam zamanı.

10- Eski Belediye Binası

Eski Belediye Binası

 

Brno’nun en önemli tarihi yapılarından biri olan belediye binası (Stara Radnice), 13. yüzyılın başlarına dayanıyor ve birçok güzel mimari zenginliği nedeniyle dikkat çekiyor. Bina, 1935 yılına kadar şehrin idari ofislerine ev sahipliği yaptı. İç kısımdaki odaları gezip tarihi yolculuğun nasıl olduğunu öğrenebilirsiniz.

11- Brno Hayvanat Bahçesi

Brno Hayvanat Bahçesi

65 hektarlık bir alan üzerinde 7 kilometreden uzun tur yolları, size zevkli keşifler vadediyor. Çek Cumhuriyeti’ne özgü kuşlar, memeliler, sürüngenler ve balıklar burada turistlere merhaba diyor. 1935’te açılan hayvanat bahçesi yavaş yavaş kendini geliştirmiş ve bugünlere gelmiş. Uluslararası alanda geniş çaplı projelere de öncülük etmektedir.

12- Brno Teknik Müzesi

Brno Teknik Müzesi

Mucitler bu müzede cennette girmiş gibi hissedecek. İnsanlığın gelişimini önemli derecede etkileyen bilimsel araçlar, uçaklar, itfaiyeler, buharlı motorlar, jet motorları, dikiş setleri, diş hekimliği ekipmanları, helikopterler, ev cihazları, bilimsel deneyler gibi neredeyse her mekanik ve teknik yenilik temsil edilmektedir. Müze sadece sergilerle uğraşmıyor. Eğitici setler burada olduğu olduğu için bu alandaki önemli konferanslar ve atölyeler yılın belli dönemlerinde bu çatı altında organize ediliyor.

13- Özgürlük Meydanı

Özgürlük Müzesi

Bu meydan, büyük ihtimalle şehrin sizi karşılayacağı yer. Mevsime bağlı olarak eğlenceli etkinliklere denk gelebilirsiniz. Tamamen yayalar için yapılmış olan meydanda bar, restoran, butik mağazalar gibi yerler bulunuyor. Şehrin önemli noktalarına yakın olmasından dolayı Özgürlük Meydanı’ndan mutlaka geçeceksiniz. Yürürken etrafınıza dikkatli bakın, hoşunuza bir şey görürseniz almak isteyebilirsiniz.

14- Mendel Müzesi

Mendel Müzesi

Bilmiyorsanız söyleyelim. Mendel, genetik biliminin babası olarak kabul edilir. Mendel’in kalıtım yasaları birçok teoriye temel olmuştur. Müze ise, Mendel’in çalışmalarını ve yöntemlerini halka anlatmayı amaçlıyor. Bunlar içinde merak edilen arılar ve meteoroloji araştırmaları da var.

15- Masaryk Grove

Masaryk Grove

Brno’daki hoş parklardandır. Ormanda bir gezintiye çıkmak için sabırsızlananlar için uygun bir tercihtir. Pek köpek dostu bir yer olmadığı için diğer parklarla karşılaştırıldığında daha sakindir. İlkbahar ve sonbaharda ziyaret ediyorsanız yeşilin tonlarını görmeniz mümkün. Sabahın erken saatlerinde buraya gelip temiz bir doğa havası eşliğinde güne merhaba diyebilirsiniz.

Çek Cumhutiyeti hakkında daha fazla şey öğrenmek ister misiniz?

*Gördüğünüz gibi Brno, turistler için çeşitli gezilecek yerler sunarak vakitlerini iyi geçirmeyi sağlıyor. Çek Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehrinden memnun kalırsanız, ülkenin diğer bölgelerine gitmek isteyeceksiniz. Prag‘a gitmediyseniz ilk sıraya başkenti alın. Misafirperver insanlar da nerelere gitmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin