Türkiye yaz aylarında turistlerle dolu bir ülke ama peki ya kışın? Birçok insan, Türkiye’de turizmin yaz ayları ile sınırlı olduğunu düşünebilir. Kış aylarında ise yaşanan canlılık ve doğanın sunduğu cazibe hakkında fazla bilgi sahibi olmayabilirler. Ancak, Türkiye tüm mevsimlerin yaşandığı ve yılın her ayı neredeyse yapılacak bir şeylerin olduğu bir ülkedir. Nereye gittiğinize bağlı olarak, Türkiye’de kış aylarında sıcaklık 5° ila 15° arasında olabilir.
Türkiye’de kış ve buna bağlı kar yağışının oluşturduğu doğada beyaz örtünün inanılmaz manzaralarıyla kapladığı Bolu, Kapadokya, Safranbolu, Kars ve Van gibi yerler görülmeye değerdir. Dinlendirici bir tatil isterseniz termal havuzlu Türkiye’de bulunan spa ve sağlıklı yaşam imkânı sunan kaplıcalara da gitmeyi düşünebilirsiniz.
Bu nedenle, Türkiye’de dinlendirici veya maceracı bir kış tatili arıyorsanız, okumaya devam edin! Türkiye’de kışın nereye gidileceği ve ne yapılacağı ile ilgili sorularınıza cevap vereceğiz.
Kapadokya’nın peri bacaları kış aylarında beyaz karlar altında çok güzel görünüyor. Yeni evli çiftler doğanın büyülü kaya oluşumları üzerinde romantik bir sıcak hava balonu gezintisi yapabileceği için kış ayları burayı harika bir balayı destinasyonuna dönüştürüyor.
Bir mağara otelde kalabilir, lezzetli Türk yemeklerinin tadını çıkarabilir ve Kapadokya’nın yeraltı şehirlerini ziyaret edebilirsiniz. Turist kalabalığından ve yüksek sezondan kaçınmak isterseniz, Kapadokya, Türkiye’de kışın gezilecek yerler arasında listenin en başını çekmektedir.
Kapadokya’da kış nasıldır diye merak ediyorsanız size Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye ödüllü Kış Uykusu filmini izlemenizi tavsiye ederiz.
Kapadokya’da balon turu fiyatları 2020 yılı itibaraiyle 300 Dolardan başlıyor ve verilen hizmetlere göre değişiklik gösteriyor.
Kapadokya’da Jeep Safari turları yapmak isterseniz sabah saatlerinde ve akşamüzeri gün batımında olmak üzere iki ayrı zamanda yapılıyor. Sabah safari turları saat 10.00 ile 13.00 arasında, gün batımı safari turları ise akşamüzeri saat 16.00 ile 19.00 arasındadır. Kapadokya’da Jeep Safari turlarının ücreti 150₺ ile 250₺ arasında değişmektedir.
Gezilecek Yerler: Güvercinlik Vadisi, Paşabağ, Uçhisar Kalesi, Hasandağı, Zelve Açık Hava Müzesi, Tarihi Taş Köprü, Saç Müzesi, Yeraltı Seramik Müzesi, Çavuşin Kilisesi, Çavuşin Eski Cami, Güllüdere Vadisi, Vaftizci Yahya Kilisesi, Seyyah Han, Kızılçukur Vadisi,
İdeal Süre: 2-3 Gün
Bursa, tanınmış kayak merkezleri ve muhteşem manzarası ile Türkiye’nin en popüler kış destinasyonlarından biridir. Aralık ayından Mart ayına kadar Uludağ, kayak ve müzik festivallerine gelen turistlerle doludur.
Uludağ’ın zirvesi Kartaltepe 2543 metre yükseklikte ve 22 dakikalık bir tırmanışın ardından sizi bembeyaz bir manzara ile karşılıyor. Sonrası karın keyfini çıkarmak, kayak yapmak ve üzerine olmazsa olmaz sucuk ekmek yemek kalıyor. Bursa, gerek kayak tatili gerekse tarih ve kültür gezileri için Türkiye’de kışın gezebileceğiniz şehirler arasında yer alıyor.
Uludağ’a İstanbul’dan otobüs veya feribot ile yaklaşık 2 saatte ulaşabilirsiniz.
Uludağ Kayak Merkezi’nde kayak günlük kayak takımı kiralama ücreti 60₺’dir. Teleferik ücreti ise öğrenciler için tek yön 25₺, gidiş-dönüş 35₺‘dir. Tam bilet teleferik ücreti tek yön 35₺, gidiş-dönüş 48₺‘dir. 65 yaş ve üstü bilet fiyatı ise 25₺ tek yön ve 35₺ gidiş dönüş. 0-6 yaş aralığındaki çocuklardan ise ücret alınmamaktadır.
Ayrıca skipass kayak bileti ücretleri de aşağıdaki gibidir:
Gezilecek Yerler: Uludağ Milli Parkı, Uludağ Kayak Merkezi, Çobankaya Yaylası, Softaboğan Şelalesi, Aras Şelalesi, Kilimli Gölü, Buzlu Göl, Aynalı Gölü,
En İyi Zaman: Şubat (Kış, Kayak Mevsimi)
İdeal Süre: Günübirlik veya 1 gece konaklamalı.
Kış aylarında görülmesi gereken bir başka yerde İstanbul’dan çok uzak olmayan Eskişehir’dir.
Öğrenci şehri olan Eskişehir’de kışın her zaman keyif verici bir şeyler mutlaka bulunur. Odunpazarı ise Eskişehir’de mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biridir.
Gezilecek Yerler: Odunpazarı Evleri, Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi, Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi ve ETİ Sualti Dünyası, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi, Kentpark ve ETİ Arkeoloji Müzesi
İdeal Süre: 2-3 Gün
Sonbahar havası ile kültürel bir tatil arayanlar için Selçuk’ta iyi korunmuş Greko-Romen kalıntılarını görmenizi öneririz. Kış ayları Selçuk bölgesi neredeyse tamamen kendinizle veya sevdiklerinizle vakit geçirebileceğiniz keyifli zamanlardan biridir.
Burada Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, St. John Bazilikası ve Mary Kilisesi’ni görebilir ve hatta günübirlik bir gezi ile Pamukkaleyi’de ziyaret edebilirsiniz.
Gezilecek Yerler: Devlet Agorası, Ticaret Agorası, Efes Odeonları, Kuretler Caddesi, Trajan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı Kapısı, Celsus Kütüphanesi, Efes Antik Kent Tiyatrosu
İdeal Süre: 1-2 Gün
Kars, Türkiye’nin en soğuk bölgelerinden biri, aynı zamanda en iyi kış destinasyonlarından biridir. Sarıkamış Kayak Merkezi ve Doğu Ekspresi ile tanınır. Doğu Ekspresi, Ankara’dan Kars’a tren yolculuğu ile belki de şimdiye kadar en şaşırtıcı tren gezisi ve seyahat deneyimlerinizden biri olabilir.
Tren yolculuğu yaklaşık 24 saat sürer ve birçok çarpıcı doğa manzaralarından geçer. Kars’a vardığınızda, ‘1001 Kiliseler Şehri’ olarak bilinen Bagratid Ermeni Krallığı’nın eski başkenti olan Ani’nin kalıntılarını da ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’dan doğrudan Kars’a uçabilir veya Ankara’dan trenle 24 saat süren bir yolculuk ile Kars’a varabilirsiniz.
Gezilecek Yerler: Ani Harabeleri, Sarıkamış Kayak Merkezi, Çıldır Gölü ve Sarıkamış Şehitliği
İdeal Süre: 2-3 Gün
Bolu, geleneksel Türk yemekleri ve güzel doğası ile bilinen Türkiye’nin mutfak merkezidir. Bolu’da kışın yoğun bir şekilde kar yağar ve göl bölgesini adeta cennetten bir yer haline dönüştürür.
Kartalkaya Kayak Merkezi’nin yanı sıra Yedigöller ve Abant özellikle popülerdir. Ayrıca İpek Yolu’nun geçtiği eski Osmanlı kasabaları olan Göynük ve Mudurnu’yu da ziyaret edebilirsiniz.
Bolu, İstanbul’a otobüsle sadece 4 saat uzaklıktadır ve gidiş dönüş ücreti yaklaşık 50₺’dir.
Gezilecek Yerler: Abant Gölü, Yedigöller Milli Parkı, Kartalkaya Kayak Merkezi, Yıldırım Bayezit Camii, Gölcük Tabiat Parkı, Sülüklügöl, Bolu Müzesi, Seben Gölü, Göynük Zafer Kulesi, Tarihi Bolu Evleri,
İdeal Süre: 2-3 Gün
Gölüyle ünlü bir diğer yer ise Türkiye’nin güneydoğusundaki şehri Van’dır. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’ne ev sahipliği yapıyor. Bu bölgede sıcaklıklar çok düşük olmasına rağmen, göl kışın bile donmuyor çünkü inanılmaz derecede tuzlu.
Böylece feribot ile Akdamar Adası’na gidebilir ve 10. yüzyıldan kalma Vaspurakan Ermeni Krallığı’nın kraliyet kilisesi olan Akdamar Kilisesi’ni (Kutsal Haç Kilisesi) ziyaret edebilirsiniz. Van gerçekten muhteşem ve birçok antik kale, kilise, cami ve mezara ev sahipliği yapıyor.
Gezilecek Yerler: Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Van Gölü, Akdamar Adası ve Kilisesi, Peri Bacaları, Muradiye Şelalesi, Şeytan Köprüsü, Yedi Kilise, Van Kedi Evi, Hüsrev Paşa Camii ve Erçek Gölü.
İdeal Süre: 2-3 Gün
Yalova, kaplıca ve sağlık merkezleri ile ünlüdür, çünkü kaplıcalar açısından zengin bir bölgedir. İstanbul’a feribotla veya otobüsle sadece bir buçuk saat uzaklıktaki Yalova, kışın Türkiye’de hafta sonu gezisi yapabileceğiniz harika bir yerdir.
Yalova’daki bir spa veya termal otelinde bir gece geçirebilir ve uzun bir günün ardından Çınarcık, Aksa Hatıra Ormanı, Harmankaya Tabiat Parkı’ndaki doğa yerlerini keşfederek dinlendirici olanakların tadını çıkarabilirsiniz.
Gezilecek Yerler: Yürüyen Köşk, Bad Godesberg Parkı, Deprem Anıtı, Tigem Plajı, Çınarcık Kum Plajı, Karaca Arboretum, Hersekzade Ahmet Paşa Camii, Erikli ve Delmece Yaylaları, Su Düşen Şelalesi, Kara Kilise, Armutlu Kaplıcaları ve Yaveran Köşkü.
İdeal Süre:1-2 Gün
Bir kültür ve tarih tutkunu iseniz, düşük sezonda Antalya’da çok daha fazlasını görebilirsiniz. Termessos, Aspendos ve Perge Antik Kentlerini gezebilirsiniz. Eğer gerçekten Noel Babayı merak ediyorsanız, Demre’deki St. Nicholas ve St. Nick kiliselerini ziyaret edebilirsiniz. Her yıl 6 Aralık’ta Yunan Ortodoksları Demre’ye 1500 yıllık bazilikayı ziyarete geliyorlar.
Doğa macerası arayanlar için Antalya bölgesi, St. Paul Trail, Likya Yolu (Kaş ve Kalkan sahili üzerinde inanılmaz manzaralar sunan ve 25 tarihi alandan geçen yürüyüş parkuru) dahil olmak üzere birçok yürüyüş rotasına sahiptir.
Aynı şekilde, düşük sezonda uygun fiyatlı ama lüks bir kaçamak arıyorsanız bir golf veya spa tesisinde rahatlayabilirsiniz.
Gezilecek Yerler: Kaleiçi, Hadrian Kapısı, Yivli Minare, Düden Şelalesi, Antalya Arkeoloji Müzesi, Kurşunlu Şelalesi, Antalya Hayvanat Bahçesi, Karaalioğlu Parkı, Murat Paşa Camii, Konyaaltı Plajı, Phaselis Antik Kenti, Aspendos, Termessos, Köprülü Kanyon, Perge Antik Kenti, Manavgat Şelalesi, Saklıkent Kayak Merkezi
İdeal Süre: 3-4 Gün
Tarih severler, Bizans ve İstanbul’un Osmanlı tarihinden uzak bir alternatif olarak İzmir’e bayılıyorlar. Yıl boyunca gezilebilir yerlerden biri olan Kuşadası ve arabayla sadece 30 dakika uzaklıkta, ikinci büyük Greko Roma kenti olan Efes’in ünlü antik kalıntılarına ev sahipliği yapan Selçuk görülebilir.
Restore edilmiş ikonik yerler arasında iki katlı Celsus Kütüphanesi, 25.000 kişiyi barındıran geniş büyük tiyatro ve karmaşık antik mozaikleriyle Roma teras evleri yer alıyor. Şehrin eski kent merkezi olan Konak’ın ara sokaklarını keşfedin ya da taze balık ve deniz ürünleri mutfağı için saygın bir üne sahip olan sahil restoranlarında takılın. Alternatif olarak, akşamları canlı müzik çalan geleneksel Türk barlarını ziyaret edin.
Gezilecek Yerler: İzmir Saat Kulesi, İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kemeraltı Çarşısı, Agora, Kadifekale, Aziz Voukolos Kilisesi, Radyo ve Demokrasi Müzesi, St. Plycarp Kilisesi, Pasaport İskelesi ve Cumhuriyet Meydanı, Kordon, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, İzmir Tarihi Asansör ve İzmir Doğal Yaşam Parkı
İdeal Süre: 2-3 Gün
İstanbul’un kuzeyinde yer alan en güzel yerlerden biridir. Karadeniz’e dökülen ‘Göksu’ ve ‘Yeşil Çay’ nehirleri arasında yer alan ve küçük teknelerle veya su bisikletleriyle tur yapılabilen bir sahil köyüdür.
Şelaleleri, düz arazileri ve yürüyüş için güzel yerleri ile ünlüdür. İnanılmaz bir doğaya sahiptir ve çok güzel butik otellere de ev sahipliği yapmaktadır. Trafik ve şehrin karmaşasından uzakta nehrin kıyısında güzel manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Önceden rezervasyon yapılmaksızın otellerde kalmak da mümkün.
Gezilecek Yerler: Kilimli Koyu, Kadırga Koyu, Göksu Deresi, Saklıgöl, Gelin Kayası, Gürlek Mağarası, Kalemköy, Yeşilçay Deresi, Hacıllı Köyü, Kurudere Şelalesi, Çataklı Köyü, Yakuplu Köyü ve Ağva Plajı.
İdeal Süre: Günübirlik veya 1 gece konaklamalı.
Hafta sonu için İstanbul’a yakın fakat bir o kadar da uzak bir yerde sessiz anların tadını çıkarmak için en iyi yerlerden biri olan Polonezköy, kışın keyifli zamanlar yaşayabileceğiniz güzel bir duraktır.
İstanbul’un Beykoz ilçesinde, Karadeniz kıyısında yaklaşık 20 km ve İstanbul Boğazı kıyısına sadece 15 km uzaklıktadır. Eskiden tarım yapıldığı için küçük bir köy iken, şimdilerde çay içebileceğiniz hoş kıraathaneler, butik oteller, kafeler, bahçeler ile bir tatil köyüne dönüştü. Kışın kendi güzelliği ile ön plana çıkan güzel yerlerden biridir.
Gezilecek Yerler: Polonezköy Tabiat Parkı, Czestochova Meryem Ana Kilisesi, Zofia Rızı Anı Evi, Polonezköy Kültür Evi
İdeal Süre: Günübirlik veya 1 gece konaklamalı.
Şile, Karadeniz sahilinde bulunan küçük bir sahil kasabasıdır. İstanbul’a yakın sessiz ve güzel yerlerden biridir. Üsküdar’dan direkt otobüsler ile ulaşmak mümkün.
Taze deniz ürünlerinin tadını çıkarabileceğiniz balık restoranları ve akşam bir şeyler içebileceğiniz hoş kafelere sahip. Ayrıca hafta sonu için kalabileceğiniz oteller de bulunmakta. Burada ağlayan kayaları gezebilir, doğada yürüyüş yapabilirsiniz.
Gezilecek Yerler: Şile Feneri, Şile Kalesi, Ağlayan Kayalar, Kumbaba Tepesi, Tarihi Şile Evleri, Değirmençayırı Şelalesi, Şile Plajları ve Şile Mağaraları.
İdeal Süre: Günübirlik veya 1 gece konaklamalı.
Bonus önerilerimize de göz atın…
Geleneksel olarak tereyağı ve biber sosu ile servis edilen kurutulmuş baharat, fermente tahıl ve yoğurt karışımı ile yapılan Türk mutfağının kış aylarında vazgeçilmez çorbasıdır.
Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yapılan Kuymak, mısır unu, tereyağı ve peynirin lezzetli bir karışımıdır. Karadeniz yöresi kahvaltılarının vazgeçilmezidir.
Türkiye’nin en popüler ve sıkça tüketilen yemeği mantı lezzetini Kayseri‘den alıyor. Bu yemeğin tüm çeşitleri de lezzetlidir. Mantı, kıyma ile doldurulmuş, sarımsaklı yoğurt, üstüne acı biber ve eritilmiş tereyağı ile servis edilen lezzetli bir Türk yemeğidir.
Geleneksel Türk yemeklerinin başkenti Gaziantep‘te yapılan bu yemek soğuk kış akşamları için mükemmel bir seçimdir.
Kışın sıcak çikolata içmeyin! Sahlep için. Tarçın ile servis edilen sıcak mastik süt, şeker ve un karışımı harika bir kış içeceğidir.
Geleneksel olarak sokak satıcıları tarafından satışı yapılan Boza, darılardan yapılan fermente bir içecektir. Kendine özgü tatlı ve ekşi tadı, daha önce tattığınız hiçbir şeye benzemez. Tarçın ve kavrulmuş nohutla doldurup içmenizi tavsiye ederiz.
Türkiye’de nereye giderseniz gidin önemli değil fakat köyleri görmezden gelmemenizi tavsiye ederiz. Türkiye’nin gerçekten gelenek, örf ve adetleri bu köylerde saklıdır. Dinlendirici ve aynı zamanda bilgilendirici bir kültür gezisi ile İstanbul’a yakın çevre şehirlerde pek çok köyleri görebilirsiniz.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…