Türkiye

Resmi adı ile Türkiye Cumhuriyeti, üç tarafı denizler ile çevrili olmakla birlikte Asya’yı, Avrupa’dan (Anadolu’yu Trakya’dan) ayırması ile dikkat çeken, coğrafi konumu itibari ile büyük önem taşıyan, hem Akdeniz hem de Ege Denizi’ne kıyısı olan bir ülke. Ayrıca Karadeniz ve Marmara Denizi ile birlikte toplamda 4 denize kıyısı ola Türkiye’nin iklim, coğrafi koşullar vb. etmenler de bölgeye göre değişiklik gösterir. Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi olmak üzere toplamda 7 ayrı bölgeden meydana gelen ülke, kültürel zenginlikleri, tarihi mirasları, dünyanı en eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yapması ve el değmemiş doğal güzellikleri ile her yıl milyonlarca turistin ilgi odağında oluyor.

Başkenti Ankara ve tüm dünyada tanınmasını sağlayan, nice uygarlıkların hüküm sürdüğü İstanbul başta olmak üzere en turistik şehirleri arasında Muğla, Antalya, Gaziantep, Adana, Bursa, Trabzon, Eskişehir, İzmir, Diyarbakır ve Erzurum geliyor. Doğusunda İran, Nahçıvan (Azerbaycan), Ermenistan, kuzeybatısında Bulgaristan, güneydoğusunda Suriye ve Irak, kuzeydoğusunda ise Gürcistan ile sınırlarını paylaşan Türkiye’nin batısında Ege Denizi, güneyinde Akdeniz ve kuzeyinde de Karadeniz yer alıyor.

Resmi para birinin Türk Lirası ve resmi dilinin ise Türkçe olduğu ülkenin büyük bir çoğunluğu Müslüman (%96) olsa da kabul edilmiş resmi bir dil bulunuyor. Bunun en önemli nedeni ise Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında inanç özgürlüğü ile ilgili bir madde olması. Perslerden Traklara, İyonyalılardan, Romalılar ve Bizanslılara kadar sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan Türk toprakları, 13. yüzyılın sonlarından başlamak üzere tüm Anadolu üzerinde hakimiyet kuran Osmanlı Devleti’nin çöküşünün ardından Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1923 senesinde kuruldu. GSYH sıralamasında dünya çapında 17. sırada olan Türk ekonomisinin büyük bir kısmını otomotiv, gemi yapımı, tarım ve turizm oluşturuyor. Bunun yanı sıra inşaat, bankacılık, tekstil, petrol arıtma, gıda, demir-çelik, makine sanayileri de önde geliyor.

Her bölgesinde hatta ilinde farklı iklim özelliklerinin görüldüğü Türkiye, yazın da kışın da ayrı güzellikler, aktivite imkanları ve tatil anlayışı vadediyor. Dünya çapında ünlenmiş kayak merkezleri ve çeşitli kış sporlarının yapılabildiği tesislerin yanı sıra Fethiye, Ölüdeniz, Datça, Bodrum, Çeşme, Antalya gibi sayısız deniz, kum, güneş tatilcisine hitap eden destinasyonlara da sahip. 2 tanesi İstanbul’da, Adana, Dalaman, Bodrum, Ankara ve İzmir’de de 1’er tane olmak üzere bütün bu uluslararası havalimanlarına Avrupa ve diğer kıtalardaki şehirlerden direkt ya da aktarmalı olarak uçuş seferleri düzenleniyor. Ama geneli itibariyle İstanbul Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı varışlı olduğu sürece uçuşunuz, buradan Türkiye’nin birçok şehrine kara yolu, deniz yolu, demir yolu ya da hava yolu ile ulaşım sağlamanız mümkün.