Kategori: Sivas

Sivas’ın Tarihi Yerleri | 23 Etkileyici Yer

Osmanlı ve Selçuklu döneminde çok önemli bir şehir konumunda bulunan Sivas, tarihi açıdan oldukça zengin şehirlerimizden biri. Sivas’ın tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listemize de haliyle epey kabarık…

Sivas tarihi hakkında; Türkiye’nin tam merkezinde yer alan Sivas’ın tarihinin MÖ 2600’lü yıllara dek uzandığı ve bölgedeki yerleşimin Hititlerle Topraktepe’de başladığı düşünülmektedir. Kapadokya ve Pontus krallarının hakimiyetine girmeden önce şehir, Asurlular, Medler ve Persler tarafından yönetilmiştir. Sonrasında ise şehre “Megalopolis” ismini veren Romalıların eline geçmiştir. Şehrin adı daha sonra Sebastea olarak değiştirilmiş ve Türklerin eline geçtikten sonra Sivas olarak okunması daha kolay bir hale dönüştürülmüştür.

1152 ile 1175 yılları arasında bölgenin hakimliği konusunda Selçuklular ve Danişmendliler arasında mücadeleler yaşanmış ve sonunda Selçuklular galip gelmiştir. 1243 senesindeki Moğol istilası ise her iki tarafın da bölgedeki söz hakkını ellerinden almıştır. 1398 ve sonrasında 1408 senesindeyse bölgenin hakimiyeti Osmanlıların eline geçmiştir.

Sivas Kongresi’nin 1919 senesinin eylül ayında yapıldığı yer olması nedeniyle, Sivas’ın kurtuluş mücadelemizde de büyük önemi vardır. Atatürk ve silah arkadaşlarının almış olduğu çok önemli kararlar sayesinde Sivas’ta kurtuluş mücadelesinin müjdesi gelmiştir.

Sivas’ın en ünlüleri; Çifte Minareli Medrese ve Gök Medrese Sivas’taki en ünlü tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Sivas gezi tavsiyesi; Sivas’taki görülecek tarihi yerler çoğunlukla birbirine yürüme mesafesinde bulunduğu için şanslısınız. Böylece kısa bir süre içinde şehirdeki birçok önemli noktayı, herhangi bir trafiğe karışmadan kolay bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Sivas için bizce 1 günlük bir gezi planı yeterli olacaktır.

Yemek konusunda Sivas köftesi mutlaka denenecek lezzetlerin başında geliyor. Şehirde denenmesi gereken diğer bütün lezzetler için Sivas mutfağı hakkında hazırladığımız listemizi inceleyebilirsiniz.

Vaktiniz olursa kaplıcalarda vakit geçirmenizi, Sivas’a özgü kangal köpeklerinin yetiştirildiği köpek çiftliklerine de zaman ayırmanızı öneriyoruz.

Müzekart; Müzekart, Sivas’taki tarihi yerler arasında sadece Gök Medrese bulunuyor. Eğer hazırda bu karta sahipseniz kullanabilirsiniz ancak sadece Sivas gezisi için düşünüyorsanız almanız çok mantıklı olmayacaktır.

Hanlar

1. Taşhan

Burası neresi? Kent meydanına 200 metre mesafede yer alan Taşhan, 19. yüzyılın ikinci yarısından kalma tarihi yapılardan biri. İki katlı hanın üç girişi bulunmakla birlikte avlunun ortasında elips şeklinde bir su havuzu bulunmaktadır. Günümüzde avlusu kafeterya masalarıyla kaplı hanın diğer katları ise iş merkezi olarak kullanılmaktadır.

Hanın yerinde daha öncesinde eski bir han veya başka bir yapının olduğu tahmin edilmektedir ve ticaretle uğraşan azınlıklar tarafından gayrimüslim bir mimara yaptırıldığı düşünülmektedir. Hanın inşasında çoğunlukla kesme taş kullanılmıştır ve 19. yüzyılın taş işçiliğine dair çok önemli detaylara sahiptir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde mimari detayları her ne kadar öne çıkarılamamış olsa da dikkatli gözlerin birçok mimari ve tarihi detay yakalayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Sivas gezisi sırasında soluklanmak ve bir bardak çay, kahve içmek isterseniz Taşhan’a mutlaka uğramalısınız.

  • Adres: Eskikale, Fevzi Çakmak Cd. No:2, 58070 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Behrampaşa Hanı

Burası neresi? Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olarak gösterilen Behrampaşa Hanı, 1576 yılında III. Murat döneminde Sivas eyaleti beylerbeyi unvanındaki Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapıldığı dönemde şehrin ticaret nabzını tutan hana İran, İran ve Avrupa kentlerinden gelen kürk kervanlarına ev sahipliği yapmaktaydı. Han, Selçuklu han mimarisi özelliklerini taşımaktadır.

Günümüzde ise otel, restoran/kafe konseptinde hizmet vermektedir. Han, 2016 senesinde restorasyona alınmış olup, 2018 senesinden bu yana bu amaçla hizmet vermektedir. Otelde 48 adet oda bulunmaktadır. Behrampaşa Hanı’nda tarihin gölgesinde bir akşam yemeği yemenizi tavsiye ederiz.

  • Adres: Paşabey, Arap Şeyh Cd. No:29/1, 58050 merkez/Sivas
  • Telefon: (0346) 224 58 28
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz (Konaklama veya restoran hizmeti ücrete tabiidir)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kervansaraylar

3. Alacahan Kervansarayı

Burası neresi? Üstü kapalı bir şekilde inşa edilmiş olan Alacahan Kervansarayı, bu özelliği ile kış mevsiminde rahatlıkla konaklanabilmesi amacıyla inşa edilmiştir. Yapımını Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubat istemiştir ve bu istek doğrultusunda 1150-1180 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Alacahan ismi ise yapımında kullanılan siyahlı beyazlı taşlardan gelmektedir.

Yapı, 2007 senesinde tadilattan geçmiştir. Günümüzde yapı sergi salonu, toplantı ve gösteri salonu gibi farklı kültürel faaliyetler amacıyla değerlendirilmektedir.

  • Adres: 58902 Alacahan/Kangal/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

4. Abdiağa Konağı

Görsel Kaynak: sivas.bel.tr

Burası neresi? Abdiağa Konağı, mütevelli ailesinin değerli üyeleri emekli hakim Abdi Başaran ve eşi emekli öğretmen Hatice Mutlu tarafından Sivas Belediye Başkanlığı’na adanmış ve kentin kültür evlerinden biri haline getirilmiştir. İki katlı konak 12 odadan meydana gelmekte olup 1827 yılından bugüne varlığını koruyabilmiş kentin en eski yapısıdır.

Neden gitmeliyim? Eski Türk evlerinin sıcaklığını ve kültürel öğelerini yansıtan konak, Sivas’ın geleneksel yaşam tarzını görmek isteyenler için de oldukça önemli bir tarihi eserdir.

  • Adres: Kaleardı, Mum Baba Cd. No:15, 58070 Sivas Merkez/Sivas
  • Telefon: (0346) 224 28 59
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Susamışlar Konağı

Görsel Kaynak: sivas.bel.tr

Burası neresi? Konak ve konağın önünde bulunan çeşme 1815 senesinde Benderli Ali Ağa’nın isteği üzerine yapılmıştır. Yakın tarihlerde konağa çeşitli eklemeler de yapılmıştır. Tek kattan oluşan yapı, ahşap bir şekilde yapılmıştır. Çeşitli bölümlerden oluşan konak içinde bir de 12 x 12 metre boyutlarında semahane bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Susamışlar Konağı, Sivas’taki geleneksel Türk evlerinin en güzel örneklerinden biri olması nedeniyle Sivas’a gelenler tarafından Sivas gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken bir mimari eserdir. Burası aynı zamanda Sivas’taki ilk mevlevihane olma özelliği ile de dikkat çekmektedir.

  • Adres: İnönü, 58050 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Medreseler

6. Çifte Minareli Medrese

Burası neresi? Yükselen iki minaresi ile Sivas’ın sembol yapılarından biri olan Çifte Minareli Medrese, 1271 yılında İlhanlılar veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır. Yapının en önemli özelliklerinden biri Anadolu’daki en yüksek taştan yapılma kapıya sahip olmasıdır. Medresenin iç kısmında günümüzde I. İzzettin Keykavus’un türbesi ve hediyelik eşya satan dükkanlar yer almaktadır.

“Dar’ül Hadis” ismiyle de anılan Çifte Minareli Medrese, iki katlı ve dört eyvanlı bir planla inşa edilmiştir. Çinilerle bezenmiş iki minare insanı kendisine aşık edecek güzelliktedir. Yapı, günümüze çok sağlam bir şekilde ulaşabilmiş Sivas’ın en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Medresenin dış cephesinde 2009-2010 yılları arasında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sivas gezinizde bu görkemli medreseyi mutlaka ziyaret listenize almalısınız.

  • Adres: Eski Kale Mahallesi, Çifteminare Sokak, Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Şifaiye Medresesi (Sivas Darüşşifası)

Burası neresi? Medrese, 1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı olan I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Anadolu’nun en büyük şifahanesi olarak inşa edilmiş ve burada hastalara şifa dağıtılmıştır. Medresede aynı zamanda tıp bilimiyle ilgili araştırmalar ve eğitimler de verilmiştir ve 1768 senesinde, Osmanlı döneminde medrese olarak kullanılmıştır.

Medrese’nin iç kısmında günümüzde otantik kafeler müşterilerine hizmet veriyor. Sufi müzik eşliğinde insanın içinin huzur dolmasını sağlıyor. Çini süslemelerinin önemli yer tuttuğu yapının içinde I. İzzeddin Keykavus’un türbesi de bulunmaktadır. Avlusunda ise büyükçe bir süs havuzu yer almaktadır. Medresenin toplam alanı 3400 metrekaredir.

  • Adres: Eskikale, Merkez, 58070 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-23.45
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Gök Medrese

Burası neresi? Bölgedeki Selçuklu eserlerinden biri olan Gök Medrese, bir çok alimin yetişmesine vesile olmuştur. Muhteşem taç kapısıyla ve işlemeleriyle görenleri kendisine hayran bırakan medresenin ana binası 1926 senesinden bu yana müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Medrese’nin kitabesi incelendiğinde 1271 senesinde, Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırıldığı görülmektedir.

Neden gitmeliyim? Gök Medrese, Türk mimarisindeki süsleme sanatının en bariz şekilde görülebildiği muhteşem yapıların başında gelmektedir. Cumhuriyet döneminde basılan ilk paralardan olan 500 liranın ön yüzünde bu medrese yer verilmiş olması da yapının değerinin ne kadar fazla olduğunu göstermektedir.

  • Adres: Gökmedrese, Gökmedrese Cad., 58070 Merkez/Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 08.30-17.00
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

9. Buruciye Medresesi

Burası neresi? 1271 senesinde inşa edilmiş olan Buruciye Medresesi, Sivas’taki en önemli Selçuklu eserlerinin başında gelmektedir. Selçuklu Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmış olan medrese, özellikle muhteşem taç kapısı ile görenleri mest etmektedir.

Kesme taş ile inşa edilen medrese, İranlı Muzaffer Burucerdi tarafından fen bilimleri eğitimi vermek amacıyla kullanılmıştır. İki katlı bir plana sahiptir ve 4 eyvanlıdır. Yapı, sade ve birbiriyle uyumlu mimari ögelerin birleşiminden oluşmaktadır.

Medresenin içi günümüzde ne yazık ki kafe olarak işletilmektedir ve çeşitli hediyelik eşya stantları bulunmaktadır. Bu manzara tarihi bir değeri ziyaret etmek isteyen ziyaretçileri haliyle üzüntüye sevk etmektedir.

  • Adres: Eskikale, Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

10. Ulu Camii

Burası neresi? Anadolu’nun ilk camilerinden olma özelliği taşıyan Ulu Cami, yılların izini taşıyan duvarlarıyla yaşayan bir tarih kitabı olarak ziyaretçilerini selamlamaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde caminin Danişmentliler döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Cami, ilk olarak özellikle akustikteki etkileyiciliği ile dikkat çekmektedir. Caminin tuğladan yapılmış minaresi ise eğridir.

Caminin ibadet yerine 3 farklı girişten ulaşmak mümkün olmaktadır. Caminin iç ölçüleri 54.70 x 33.70 metre boyutlarındadır ve 50 ayak birbirine bağlanarak geniş bir ibadet alanı oluşturmaktadır. Cami alanında aynı zamanda 23 mezardan oluşan Osmanlı döneminden kalma bir de haziresi yer almaktadır.

  • Adres: Uluanak Mh Merkez, Fevzi Çakmak Cd., 58070 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Meydan Camii

Burası neresi? 1564 yılında Koca Hasan Paşa tarafından yaptırılan Meydan Camii, Dikilitaş Caddesi’nde yer almaktadır. Camiyi yaptıran Koca Hasan Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın önem verdiği vezirlerinden biridir. 1968 yılında bir takım onarım çalışmalarından geçen caminin son cemaat yeri ise 19. yüzyılda eklenmiştir. Cami zamanla zeminden aşağıda kalarak caddeden 9 basamak aşağıda kalmıştır ve bu nedenle “Çukur Cami” olarak da adlandırılmıştır. Caminin tuğla ile örülmüş tek şerefeli bir minaresi bulunmaktadır.

Camii avlusunda ise Sivas halkı için oldukça önemli bir zat olan Zileli Şeyh Şemseddin Sivasi’nin türbesi bulunmaktadır. Türbe sekizgen bir formda kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir ve cami, bölge halkı tarafından “Şemsi Şirazi Türbesi” olarak da anılmaktadır. Küçük bir cami olan yapı, 19,00 x 27,50 metre ebatlarında bir dikdörtgen alanda inşa edilmiştir.

  • Adres: Küçükminare, Atatürk Blv. No:39, 58050 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Kale Camii

Burası neresi? 1580 yılında inşa edildiği bilinen Kale Camii, kentin en eski tarihi yapılarından biridir. Osmanlı döneminde Sivas Valisi Ali Beyoğlu Mahmut Paşa tarafından yaptırılan camii, etkileyici mihrabı ve minberiyle tarih severlerin hayranlık duyduğu eserler arasındadır. Cami, 18.75 x 16.70 metre boyutlarında kareye yakın bir dikdörtgen formda inşa edilmiştir. Cami, 2000 ve 2010 yıllarında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla güçlendirilmiştir.

Camiye ait önemli detaylardan biri de camide bir tane “Yitik Taş” ismi verilen bir oyuğun bulunmasıdır. Geçmişte insanlar başkalarına ait kaybolmuş eşyaları bulduklarında getirip bu oyuğa bırakırdı. Eşyasını kaybedenler de bu oyuğa gelerek kaybettiği eşyanın bulunup bulunmadığını anlardı.

  • Adres: Eskikale, 13-Çifte Minare Sk. No:1, 58070 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Türbeler, Kümbetler

13. İzzettin Keykavus Türbesi

Burası neresi? Şifahiye Medresesi’nin hemen içerisinde yer alan İzzettin Keykavus Türbesi, 1217 yılında verem rahatsızlığı sebebiyle rahmetli olan İzzettin Keykavus tarafından kendi için yaptırılmıştır. Türbenin bulunduğu avlu 30,80 × 22,40 metre ebatlarındadır.

Türbe içerisinde İzzeddin Keykavus dışında hanedana ait 12 mezar sandukası daha yer alıyor. Halk için oldukça önemli bir dini nokta olan türbe, şehre gelen turistlerinde sıklıkla ziyaret ettiği Sivas’ın en önemli tarihi yerleri arasında yer almaktadır. Yalnız türbenin bulunduğu noktadaki medresenin içinin kafeye dönüştürülmesi ise çevre halk tarafından rahatsızlık duyulan bir durumdur ve insanlar manevi açıdan bu kadar önemli bir yerde nargile ve sigara içilmesinin doğru olmadığını dile getirmektedir.

  • Adres: Eskikale, 58070 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Şeyh Hasan Bey Kümbeti (Güdük Minare)

Burası neresi? 1347 senesinde yaptırılmış olan kümbetin, Eratna Devleti’nin kurucusu olan Alaaddin Eratna tarafından oğlu Şeyh Hasan Bey adına yaptırıldığı bilinmektedir. 9,80 x 9,80 boyutunda kare bir kaide üzerine silindir bir yapıyla inşa edilmiş olan kümbetin yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. İki kattan oluşmaktadır. Kümbet içinde Şeyh Hasan harici farklı kişilere ait mezarlar da bulunmaktadır. 6 basamak çıkılarak türbe kısmına ulaşılmaktadır. Kümbette son olarak 2006 senesinde restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Çoğu kişi tarafından bilinmeyen Güdük Minare, aslında Sivas’ta kesinlikle görülmesi gereken tarihi eserler arasında bulunmaktadır ve bizce mutlaka zaman ayrılarak keşfedilmelidir.

  • Adres: Küçükminare, 25-4. Sk. No:2, 58050 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Ahi Emir Ahmed Kümbeti

Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Ahi Emir Ahmed Kümbeti, 1332-1333 yıllarında yapılmış olup, kare planlı ve sekizgen gövdeli bir yapıyla inşa edilmiştir. Selçuklu mimari özelliklerine sahip bir yapıdır. Kümbet içinde 1960 ve 2005 yıllarında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kapısı kilitli olduğundan kümbet ancak dışarıdan görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Ahi Emir Ahmed Mevlevi felsefesini benimsemiş, Sivas’taki önemli ümeralardan biridir. 1450-1550 yılları arasındaki zaman diliminde yaşadığı düşünülmektedir. Bu önemli düşünce insanına ait olan kümbeti mutlaka görmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Tokmakkapı Mah. Arapşeyh Cad. SİVAS
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

16. Sivas Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi

Burası neresi? 2 Eylül – 18 Aralık 1919 tarihleri arasında Atatürk ve silah arkadaşları tarafından karargah olarak kullanılmış olan bu bina, ülkemizin kurtuluş dönemine dair çok önemli şahitlerinden biri olması nedeniyle Sivas’taki görülmesi gereken en önemli tarihi yerler arasında yer almaktadır.

Binanın kitabesi incelendiğinde 1892 senesinde yaptırıldığı ve Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından idari işler amacıyla kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu kitabe, günümüzde Sivas Müzesi içinde görülebilmektedir. 3 ay boyunca karargah olarak kullanılan ve çok önemli kararların alındığı konak, 19. yüzyıl Geç Osmanlı sivil mimarisine dair şehirde görülebilecek en güzel örneklerden biridir.

Bina, 1981 senesine kadar bir lise olarak kullanılmıştır. 1984 senesinde ise müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Binanın bodrum katı teknik işler ve depo olarak değerlendirilirken, zemin kat etnografya bölümü ve birinci kat ise Atatürk ve kongre bölümü olarak dizayn edilmiştir.

Atatürk’ün çalışma odası, dinlenme odası, kongrenin gerçekleştirildiği salon gibi çok önemli noktalar olduğu gibi muhafaza edilmiştir. Etnografya kısmında ise silah, kilim, Hacı Beslen Odası, Sivas Başodası, bakır eserler, tekke eşyaları, giysiler ve el işlemeleri ile ilgili bölümler ziyarete açık bir konumdadır. Müzenin orta avlusu ise halı bölümü olarak düzenlenmiştir.

Neden gitmeliyim? Milli mücadele adına ilk kongrenin gerçekleştirildiği bu bina, sizi o dönemlere götürecek ve duygulu anlar yaşamanıza neden olacak.

  • Adres: Mehmetpaşa, Müze Müdürlüğü, Taşlı Sk., 58040 Merkez/Sivas
  • Telefon: (0346) 224 31 41
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. İsmet İnönü Konağı

Görsel Kaynak: kulturportali

Burası neresi? Burası Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı olan ve Türk tarihinde önemli bir yer edinmiş İsmet İnönü’nün 1891-1897 yılları arasında kaldığı konaktır. Tarihi konak, 1890’lı yıllarda Göğdünlüoğulları tarafından yaptırılmış oldukça tarihi bir yapıdır.

Konak, 1945 senesinde satın alınmış ve uzun yıllar boyunca müze olarak hizmet vermiştir. Müze içinde İnönü’ye ait çok çeşitli nesnelerde ve etnografik parçalardan oluşan 563 eser sergilenmiştir. Günümüzde bu eserlerin büyük çoğunluğu Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren kongre binasında sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Yapı, 2014 senesinde restore edilerek Sivas Hizmet Vakfı tarafından kullanılmaya başlamıştır. Konak içinde günümüzde İnönü Vakfı tarafından getirilmiş olan İnönü’ye ait çeşitli nesneler sergilenmeye devam etmektedir. Bu nedenle bu tarihi yapıyı ziyaret etmenizi ve tarihimizin önemli kişiliklerinden biri olan İnönü’ye ait çeşitli nesneleri yakından görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Bahtiyarbostan, Ali Baba Cd. No:24, 58050 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Hafta içi her gün 08.30-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi

Görsel Kaynak: ziyabey.yek.gov.tr

Burası neresi? Muhteşem bir yazma eser arşivine sahip olan bu etkileyici mimari yapı, 1908 senesinde inşa edilmiştir. Kütüphaneyi 7. dönem milletvekillerinden Yusuf Ziya Başara kurmuştur ve vefatına kadar kütüphane ile ilgili bütün masrafları üstlenmiştir. Kütüphanede kurulduğu sırada 3000 civarında bir kitap arşivi bulunmaktaydı. Şu an ise 16.000’in üzerinde eser kütüphane arşivinde yer almaktadır.

1978 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından devralınan bina, 1981, 2005 ve 2012 yıllarında restore edilerek ilk günkü kuruluş amacına uygun bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? 1928 yılındaki Harf Devrimi öncesine ait birçok el yazması eseri görmek ve incelemek için bu güzel binayı mutlaka Sivas tarihi yerler listenize dahil etmeniz gerekiyor.

  • Adres: Gökçebostan, Nalbantlarbaşı Cad., 58050 Sivas Merkez/Sivas
  • Telefon: (0346) 223 08 26
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma arasında her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Aşık Veysel Müzesi

Görsel Kaynak: kulturportali

Burası neresi? Kültürümüzün önemli simgelerinden ünlü ozanımız Aşık Veysel’in Sivrialan Köyü’ndeki evi, 1979 senesinde kamulaştırılarak 1982 senesinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Evin içinde Aşık Veysel’e dair pek çok fotoğraf, kişisel eşyalar, balmumu heykeli ve çeşitli eserler görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Bu önemli gönül insanını daha yakından tanımak için yaşadığı, nefes aldığı görmek çok önemli bir deneyim olacaktır diye düşünüyoruz. Eğer 9-11 Temmuz arasında Sivas’ı ziyaret etme şansını yakalarsanız Aşık Veysel için gerçekleştirilen anma törenlerine de katılabilirsiniz.

Kaçırmayın! Müzeyi ziyaret ettikten sonra müzeye yakın bir konumda, karşı yamaçta bulunan mezarını da mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Sivrialan Köyü, Şarkışla, Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Sivas Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Müze, 1914 senesinde Vali Ahmed Muammer Bey tarafından Mekteb-i Sanayi İmalathanesi olarak açılan bir binada hizmet vermektedir. Burası 2009 tarihinden müzeye dönüştürülmüştür. Müze içinde Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Hititler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi çok önemli medeniyetlere dair önemli arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müze envanterinde toplamda 10 bine yakın eser bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çok önemli eserlerin sergilendiği Sivas Arkeoloji Müzesi, Orta Anadolu’da arkeoloji üzerine ziyaret edilebilecek en büyük müze olma özelliğini taşımaktadır. Hitit döneminden kalma Yarhisar altın buluntuları, tören baltası, altın takılar, Roma döneminden Kayalıpınar Lahdi, Selçuklu döneminden çini eserleri, nakışlı mezar sandukaları, Osmanlı döneminden Osman Bey büstü, Hayranlı fosil buluntuları, Gürün Tepecik Mozaiği müze içinde görebileceğiniz önemli eserlerden yalnızca birkaçı.

  • Adres: Yüceyurt, Rahmi Günay Caddesi, Sivas
  • Telefon: 0346 221 0446
  • Ziyaret saatleri: 1 Ekim – 1 Nisan (Kış dönemi) 08.00-17.00; 1 Nisan – 1 Ekim (Yaz dönemi) 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

21. Divriği Kalesi

Burası neresi? Kalenin geçmişi Orta Çağ’a kadar uzanıyor. Bizans ve İran arasında sınır karakolu olarak kullanılan kale, 1071 Malazgirt Zaferi ile Selçukluların kontrolüne girdi. Konumu itibariyle yüksek bir yerde olmasından dolayı, tarih boyunca fethedilmesi zor olmuştur. Daha sonra savaşlarla tekrar el değiştirmiş ve en son Türk beyliklerine kalmıştır. Divriği Kalesi’nde Turizm Bakanlığı’nın desteği ile kazı çalışmalarına devam edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Kalenin inşasında kesme taş kullanılmıştır ve iç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Tam anlamıyla bir Türk Kalesi olması, Divriği Kalesi’ni özel kılan noktalardan biridir.

  • Adres: Ulucamii, 58300 Divriği/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

22. Eğri Köprü

Burası neresi? Söylentiye göre büyük bir ustanın yanında çırak olan kişi ustasının yanından ayrılarak bu köprüyü yapmaya başlar. Köprünün yapımı sırasında köprünün güzelliği ustasına kadar ulaşır. Ustası bir dörtlükle çırağına methiyeler düzerken nazarlık olması için köprüye biraz eğrilik vermesini ister. Çırak da ustasının isteğini yerine getirerek köprüyü eğik bir şekilde tamamlar.

Köprü yakın zamana kadar araç trafiği için önemli bir nokta görevini üstlenmiştir. Köprünün uzunluğu ise 173 metredir. Köprünün eğimli olduğu kısma kadar 12 ve sonrasında ise 6 bölüm bulunmaktadır. Selçuklu eseri olduğu tahmin edilen Eğri Köprü, Sivas ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken fotoğraf duraklarından biridir. Köprüde 2006 senesinde restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

  • Adres: Kardeşler, Eğri Köprüsü, 58000 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

23. Sarissa Antik Kent Kalıntıları

Görsel Kaynak: ntv.com.tr

Burası neresi? Surlarla çevrilmiş bir antik bölge olması nedeniyle, burası bölge halkı tarafından “Kuşaklı” şeklinde de isimlendirilmiştir. Biraz öksüz kalmış bu antik bölge, gelecek kuşaklara aktarılabilecek çok büyük bir antik geçmiş potansiyeline sahiptir.

Şehirdeki en önemli keşiflerden olan tapınak binası 76 metre uzunluğa sahiptir ve MÖ 1525 senesinde inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir. Şehrin geçmişinin de bu tarihlere denk geldiği tahmin edilmektedir. Bunun dışında bölgedeki kazılarda pek çok buluntular gün yüzüne çıkarılmıştır.

Neden gitmeliyim? İlk bakışta çok fazla bir kalıntı görünmediği için eğer tarihle ilgili değilseniz burası sizin çok fazla bir anlam ifade etmeyebilir. Şayet tarihle iç içe bir gezginseniz o zaman ziyaretinizin çok anlamlı ve dolu dolu geçeceğini söyleyebiliriz.

  • Adres: 58470 Paşaköy/Altınyayla/Sivas
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Sivas’ın tarihi yerleri listemize ek tavsiye gezi noktalarını aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlere iletebilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorumları Gör

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce